Rasnita de cafea – piesa centrala pentru un espresso perfect

Atunci cand vorbim de espresso ne gandim toti la o cescuta ce contine un lichid frumos colorat, delicios, cremos, care ne schimba starea de spirit cel putin pentru urmatoarele ore. Ca sa nu fim nevoiti sa cautam mereu o cafenea unde sa-l servim, ar fi ideal sa-l putem prepara acasa. Daca in precedentul articol am vorbit despre alegerea unui espressor de calitate, este timpul sa abordam si subiectul rasnitelor. Asta pentru ca multa lume arunca sute de euro  pe espressoare care de care mai sofisticate, iar acasa constata ca obtin doar o zeama lunga, ce doar pare a fi un espresso… Ei bine nu injurati producatorul (inca), nici magazinul, nici marca de cafea folosita ci incercati sa constientizati ca este nevoie de o rasnita buna nu de un espressor scump pentru a obtine asa ceva. Evident nu e singura conditie dar este obligatorie.

O sa intrebati de ce? Simplu! Un espresso se obtine prin trecerea apei la o temperatura inalta printr-un bloc compact de cafea, cu o anumita presiune, reglabila la unele aparate, intr-un timp foarte scurt (25s). Astfel cafeaua este expusa foarte putin contactului cu apa, deci trebuie luate toate masurile pentru ca extractia sa fie cat mai eficienta, pentru a curge in ceasca un lichid foarte concentrat si dens, cu toate proprietatile unui espresso de calitate. Acum inchipuiti-va ca puneti o cafea macinata mai mare – clasicul Jacobs in vid. Ce se va intampla avand in vedere ca finetea cafelei nu este corespunzatoare? Extractia va tine mai putin de 25s, chiar undeva pe la 10-15s, pentru ca “bucatile” mari de cafea nu pot forma un “zid” compact in fata apei care vine cu presiune, multe din proprietatile cafelei ramanand in puc (zatul din portafiltru), obtinandu-se in ceasca ceva de genul. Romanul spune ca ai irosit orzul pe gaste icon smile Rasnita de cafea   piesa centrala pentru un espresso perfect De aceea avem nevoie de o rasnita, pentru a putea controla aceasta finete, pana la punctul in care timpul scurs de la primul strop (unele opinii spun de la pornirea pompei) si pana la umplerea cescutei de 60ml sa fie de 25 de secunde. Intuiti ca e posibil sa gresiti si in sensul celalalt adica sa setati un grad prea fin de macinare, ceea ce va duce ori la un timp mai lung de 25s ori la blocarea apei in portafiltru.
Retineti ca aceasta operatiune de calibrare a rasnitei cu espressorul nu poate fi facuta perfect (si nici macar pe aproape) de o masinarie automata, indiferent cate mii de lei costa. De aceea aveti nevoie de doua aparate distincte – rasnita si espressor semiautomat.

Acum ca v-ati facut o imagine despre rolul rasnitei in prepararea unui espresso putem sa mergem mai departe, analizand tipurile de rasnite casnice sau semiprofesionale pe care le puteti gasi in piata. As incepe cu observatia ca Romania este o tara cu o profunda lipsa de cultura a cafelei, cauza din care nici importatorii nu se grabesc sa aduca foarte multe modele de rasnite de calitate. Totusi, cu atentie, se pot gasi variante interesante.

Ce tipuri de rasnite avem pe piata?

- rasnite cu lama – sunt cele clasice, pe care le aveam majoritatea in casa inca de pe vremea bunicii. Feriti-va de ele ca de urs, chiar daca  au un pret foarte mic. Nici nu are rost sa dezvolt subiectul, doar va spun ca viteza prea mare de rotatie si modalitatea de sfaramare prin invartirea acelei lame, vor conduce la infierbantarea macinaturii si deci pierderea aromelor dar si la un grad neuniform de rasnire, neputand obtine niciodata o uniformitate a granulelor si nici controla finetea acestora.

- rasnite manuale – sunt multe modele eficiente, cu piese de calitate si cutite bune. Daca iubiti clasicul si nu va sperie ideea de a invarti de o manivela, pot fi o alegere buna pentru inceput sau pentru deplasari. Multi pasionati spun ca obtin cu ele rezultate mult peste rasnitele electrice foarte ieftine. Se potrivesc excelent inclusiv alaturi de un espressor manual! Dezavantajul lor ar fi ca poti folosi cam 3 trepte de rasnire in espresso, caci pe prima treapta macina extrem de fin (pentru ibric), iar incepand cu treptele 4-5 deja macinatura e prea groasa pentru espresso si neuniforma. Exista si modele de varf, gen Pharos sau Lido, de la Orphan Espresso US, care sunt referinte in domeniu. Dar si costa spre 250E, ceea ce pentru o manuala, multi ar spune ca e mult.

- rasnite electrice care folosesc cutite conice sau plate – termenul englezesc este “burr grinders”, insa nu i-am gasit o traducere mai elocventa. In aceasta categorie se afla rasnitele cele mai bune insa, pentru a le gasi, e nevoie sa stiti ce calitati ar trebui sa aiba:

  • turatia – pentru ca unul dintre marii dusmani ai cafelei prajite este caldura, ar trebui sa ne uitam intai in specificatiile tehnice la turatia motorului, mai exact la numarul de rotatii pe minut. Daca nu gasiti aceasta indicatie e semn ca producatorul o ascunde, deci e mare. Pentru a evita incalzirea cafelei macinate (care duce la pierderea uleiurilor aromatice  volatile) valoarea rotatiilor pe minut  trebuie sa fie cat mai scazuta, adica undeva in jur de 1300 rpm, sau chiar mai jos. Rasnitele mai micute, relativ ieftine, au aceasta valoare undeva in jur de 18.000 rpm, ceea ce este imens.
  • cu dozator sau fara? Aceasta e o discutie mai veche pe forumurile de specialitate. Dozatorul incorporat poate fi considerat necesar in baruri, atunci cand se prepara multe cafele pe zi. Practic cafeaua macinata trece printr-un “tunel”, din “camera” cutitelor intr-un dozator, care este prevazut cu niste triunghiuri in care incap 7g de cafea. Atunci cand pui portafiltrul sub dozator si actionezi maneta lui, se elibereaza fix 7g, adica fix cantitatea dintr-un triunghi. Pana aici toate bune si frumoase. Dar ce te faci daca la tine in casa se beau doar doua espresso zilnic sau chiar unul singur? Vei descoperi ca dozatorul este destul de incomod in acest caz si ca ramane cam multa cafea prin diverse parti ale lui. De aceea exista rasnitele fara dozator, care au la capatul “tunelului”  un fel de palnie, sau un “cioc” sau alta forma prin care cafeaua sa curga direct in portafiltru. Evident, pentru doua cafele pe zi,  este cea mai buna alegere, pentru ca rasnesti proaspat atat cat ai nevoie iar locurile prin care sa se ascunda resturile de cafea sunt mult diminuate. Eu sustin ca si in cafenele ar trebui inlocuite rasnitele cu dozator, pentru ca profesionalele doserless rasnesc 7g in doua secunde.  Acum nu este nicio tragedie daca ati dat peste un chilipir, cu dozator. Sunt multe situatii in care oameni care nu stiu ce vand arunca pe piata la un pret modic scule profesionale sau semiprofesionale, momente de care trebuie profitat.
  • step or stepless? O alta dilema in alegerea unei rasnite este modul in care acestea trec de la un grad de rasnire la altul. De aceasta functie veti profita in timp, dupa ce veti stapani asa cum trebuie tehnica espresso. Practic scopul vostru la un dopio sa zicem este sa obtineti o cescuta de 60ml in 25s. Pentru acest lucru va jucati cu setarile rasnitei. Dar ce va faceti cand cescuta s-a umplut deja la 20s, iar urcand inca o treapta obtineti un espresso in 27/30s? Inseamna ca treapta rasnitei a fost prea lunga si va veti da seama ca pasii de rasnire ai sculei voastre sunt prea lungi. De aceea exista rasnitele stepless, care nu au niste pasi de rasnire prestabiliti, reglajul fiind unul extraordinar de fin. Dar sa nu dea Domnul sa va doriti sa rasniti azi pentru espresso si maine pentru alt tip de cafea (filtru sau la ibric) caci pana treceti de la foarte fin la ceva mai mare, plus drumul inapoi,  va ia o vesnicie (cu exceptia modelului Vario). Asadar, daca aveti de ales, mergeti cu incredere pe stepless.
  • forma cutitelor – poate fi conica sau aplatizata. Si aici, cati posesori atatea pareri. Multi spun ca forma conica, ceva mai noua ca si concept, ar fi cea mai buna pentru ca incalzeste mai putin cafeaua la macinare. Altii spun ca sunt de preferat cutitele cu forma aplatizata, mai ales cele de dimensiuni mai mari (minim 60mm) pentru ca sunt mai stabile in timp si ar prezenta un risc de descentrare mai scazut, fiind prinse in trei/patru suruburi si nu infipte intr-un ax, ca in cazul conicelor. Dar de regula, la bani putini mai bine alegeti cutite conice caci rasnitele care folosesc cutite plate, sub 300E, nu prea merita. Discutia e lunga si nu vreau sa insist pentru ca tine mai mult de o filosofie a rasnitelor decat de functionalitati concrete. V-am spus de aceasta diferentiere doar cu titlu informativ, oricare alegere fiind buna, dar nu ca unic  criteriu.
  • materialele – in general, daca vorbim de rasnite bune pentru acasa, cele cromate sau cu o carcasa de inox ori aluminiu polishat, vor fi mai scumpe, chiar daca interiorul este identic. De fapt importanta materialelor tine de gradul de incarcare electrostatica a lor, pe langa rezistenta in timp. Dar cu cat avem mai mult plastic cu atat cafeaua macinata va sta mai mult lipita (electrizata) de diferite parti ale rasnitei, din considerente fizice simple. Asa arata fosta mea rasnita Cunill, dupa 5zile de la curatare. Invers, cu cat rasnita noastra e construita din mai mult inox, cu atat mai putin se va murdari si nu va mai fi un magnet pentru cafeaua macinata, repet, datorita incarcarii electrostatice a macinaturii. Insa la acest criteriu dicteaza banii dati pe scula. De obicei, mai scump si de marca inseamna mai putin plastic si mai mult inox. Totusi sa nu va insele o carcasa de inox a unei rasnite ieftine. Ideal ar fi sa arate asa. icon smile Rasnita de cafea   piesa centrala pentru un espresso perfect

Pentru ca va doriti sa aflati lucruri concrete si pentru ca nu ma feresc sa dau nume, o sa va fac si o clasificare sumara a rasnitelor de pe piata. Precizez ca marcile din acest domeniu sunt surprinzator de multe, iar eu nu voi cuprinde aici decat cateva dintre ele, in special cele pe care le gasiti Romania, tinand cont si de pret desigur pentru ca vorbim de posibile variante pentru acasa. Eu am folosit referinta preturilor reduse de importator pentru produse noi, insa puteti sa investigati si piata rasnitelor SH pentru ca mai apar cilipiruri. Daca cele folosite au ani buni in spate, de obicei este de ajuns sa schimbati cutitele, daca nu mai au si alte uzuri masive prin alte parti. Sincer insa, prefer o rasnita buna, noua, cu garantie in tara.

Eu vad trei situatii in care va puteti afla:

- buget foarte mic insa dorinta mare de a intra timid in lumea espresso – este situatia in care m-am gasit eu acum 4 ani. Studiind putin piata si neavand prea multe cunostinte dar nici buget disponibil, am ales Gaggia MM Steel (360 lei) Are nevoie de un mic tunning, descris de mine aici, pentru a forta putin apropierea cutitelor, altfel obtinandu-se o macinatura prea mare si nepotrivita unui espresso. Are dezavantajul practic ca trebuie scos si golit recipientul din plastic la fiecare rasnire, curatat cu pensula pentru ca se electrizeaza foarte multa cafea de el etc. Asadar nu prea ai timp sa faci in fiecare dimineata acest lucru deci vei fi tentat sa apelezi la macinatul pentru mai multe zile (total contraindicat). Insa marele dezavantaj este turatia imensa, 18.000 rpm. Tot de la Gaggia, in aceeasi gama de pret gasiti modelul MM, ceva mai invechit dar putin peste MM Steel din ce vad pe internet si la fel de usor “tunnabil”. Exista pe piata si chinezarii de la Krups sau bombe de la DeLonghi, care macina prea gros pentru espresso si despre care nu am auzit sa se poate modifica pentru obtinerea unei finete mai mari. Daca stiti voi ceva in plus va astept pe aria de comentarii. Insa ganditi bine achizitia – pentru o diferenta de 300 de lei, mai bine mai asteptati putin si cumparati ceva din categoria urmatoare pentru acolo se gasesc rasnite mult mai fiabile si mai potente. Altfel, puteti apela si la varianta rasnitelor manuale, daca nu aveti nimic impotriva invartirii unei manivele 40 sec. pentru 7g de cafea.

- buget mediu, dorinta de a prinde cel mai bun raport pret/calitate – va spun din start ca acest lucru inseamna un disponibil intre 700 si 800 lei. Se spune ca minimul pentru a obtine un espresso de calitate acasa este rasnita Gaggia MDF (675 lei) dar are dozator, incomod acasa, si cutite plate cam mici. Exista insa si alte variante, mai bune, ca best buy-ul Ascaso I-mini i2 (740 lei), Lelit PL043MM (808 lei), Cunill Tranquilo (250E) si lista ar putea continua cu alte modele care nu se gasesc in Romania.

- buget mare si dorinta de a cumpara ce este mai bun  - daca banii nu sunt o problema si doriti sa aveti toate premisele pentru un espresso perfect, atunci cea mai buna alegere din lume, pentru acasa, este Mahlkonig Vario (1700 lei), cunoscuta in SUA ca Baratza Vario. Indiscutabil!  Pana in 800-1000E, Vario bate majoritatea rasnitelor, fiind teste in care performeaza cel putin pe aceeasi linie cu Mazzer Mini (700E doserless). O diferenta mai mare (dar sesizabila doar de cei experimentati in ale cafelei) apare atunci cand Vario este pusa langa rasnitele profesionale ce au cutite plate peste 80 mm sau conice peste 70 mm. Liga titanilor cum i se mai spune este dominata de Mazzer Super Jolly, Mahlkonig K30, Compak K-10, Mazzer Kony etc. Dintre toate, Mahlkonig K30  (varianta stepless) primeste cam cele mai multe laude pe forumurile internationale. Dar si pretul sare de 1500E. Oricum, daca vreti sa utilizati rasnita in regim casnic, alegeti DOAR variante fara dozator, pentru ca acesta incomodeaza foarte mult acasa. Nici in cafenele nu prea are ce sa caute dozatorul, dar asta e o alta poveste. Aici doar buzunarul vostru este limita caci nicio alegere din aceasta categorie nu este gresita, dar trebuie cantarita bine.

In final va sfatuiesc sa nu va grabiti si sa nu aruncati banii pe fereastra, chiar daca aveti de unde. Analizati cu atentie diferenta de pret dintre categoriile de mai sus, cereti o parere, si daca voi credeti ca in viitorul apropiat veti avea ocazia sa va cresteti bugetul dedicat unei rasnite, atunci mai bine asteptati si luati un lucru mai avansat decat sa constatati repede ca aveti nevoie de un upgrade.

Adaug si aici precizarea din articolul despre espressoare, anume ca am pus link-uri mai sus pe preturile minime de la importatorii in Romania, pentru ca acestia ofera exclusiv cititorilor si forumistilor Espressoman.ro, posibilitatea de a cumpara direct de la ei, cu discount, prin tabloul de reduceri Espressoman, lucru probabil unic pe piata de electronice din Romania. Si eu vreau sa-mi iau pe cai oficiale un nou smartphone, mai ieftin ca in magazine. Unde gasesc? icon smile Rasnita de cafea   piesa centrala pentru un espresso perfect

Astept comentarii, sugestii, reclamatii si intrebari pentru ca sinteza de mai sus nu are pretentia de perfectiune. Este insa (din pacate) primul articol din blogosfera nationala care trateaza teoretic si practic, achizitia unei rasnite de cafea, obiect neglijat de multi atunci cand se gandesc la achizitia celor necesare prepararii unui espresso. De aceea a aparut si Forumul Espressoman, unde va invit cu mare placere si unde veti gasi o comunitate frumoasa de pasionati ai cafelei! In limita timpului disponibil raspund si la intrebarile adresate pe pagina de contact.

  1. gabriel bratu says:

    Va pot oferii; cimbali, pavoni, nuova simonelli, start, mce, cunil, alba, elit,rasnite si expresoare.
    Dotari si amenajari; cafenea, bar, gelaterie.

  2. heXagon says:

    Lyvyoo, am tot citit tot ce ai comentat pe forumuri…m-ar ajuta mult dc am vorbi direct, pe messenger de exemplu (dc esti de acord te rog timite-mi un mail cu id tau la hexagon.trading@rdslink.ro), sau orice alta cale de comunicare…sunt interesat sa cumpar, daca se paote pana la sfarsitul anului, o cpmbinatie de espressor si rasnita. eu as prefera de la Lelit, dar nu as zice nu nici la Gaggia…oricine citeste, si ma poate ajuta cu informatii une le pot gasi in romania, va rog sa o faca…astept si alte sugestii…multumesc

  3. Si eu caut o asemenea combinatie. Va rog sa imi scrieti pe george@buhnici.ro, daca proprietarul blogului nu este deranjat că las adresa mea de email.

    • Lyvyoo says:

      Salut George,
      Pt ca Stirile PRO de la 19 alcatuiesc “cel mai obiectiv si impartial politic” jurnal de pe piata la ora actuala, nu iti cenzurez adresa :))) Glumeam. N-am nimic cu link-urile in general, atat timp cat nu sunt spam sau reclame mascate. La subiect acum: comentand aici, presupun ca te-ai informat putin si ca te prinde pasiunea, asadar ai “rabdare” sa citesti forumuri despre prepararea acasa a unui espresso italian. Altfel ti se va parea greu sa macini separat, sa tampezi cafeua, sa montezi portafiltrul la espressor si sa vezi daca ai nimerit gradul de macinare (adica ai 25s de curgere). Pasul doi – daca pui la bataie un buget mai mare pentru rasnita(400E), atunci mergi la sigur pe Vario (google it for “Vario grinder”). Daca mergi pe unul mai mic (150-180E) poti alege un Ascaso I-mini, extraordinar de bun. Si alegerea espressorului depinde mult de buget. Daca ai intre 300 si 600E, poti alege dintre variantele de la Gaggia, Rancilio, Ascaso, Lelit (cu PID sau fara) etc. Daca ai peste 700E poti merge pe un model HX (google it for “HX espresso machines”), si probabil nu vei simti nevoia unui upgrade in viitorii 5-10ani. Fa-ti user si vezi ca ai reduceri pe forumul nostru pe care le-am obtinut direct de la importatori pentru comunitatea de espressomani. Daca mai ai intrebari, te ascult…

  4. Mulțumesc pentru idei. Am și eu un cont pe softpedia și o să mă uit.

  5. valis says:

    Buna Liviu. O lamurire te rog. Rasnita Nuova Simonelli pe unde se situeaza? Cei de la Fortex o au la 110 € dar eu am gasit-o prin Canada cu vreo 300$. Sorry daca ma-m bagat unde nu ttebuie.

    • Salut,
      La inceputul scrierilor noastre pe forum (acum doi ani) era printre singurele alternative ok, ce puteau fi cumparate din Romania. Intre timp au intrat modele mai performante, cu mai multe trepte de rasnire sau chiar fara trepte (stepless) ajustarea fiind micrometrica. Poti cauta review-uri pe forumurile de afara (aici de exemplu) ca sa iti faci o imagine. Fata de Ascaso I-mini sau Ascso I1 chiar se afla la o mare distanta, iar diferenta de pret este de doar cateva zeci de euro. La fel si fata de Gaggia MDF. Eu am incercat sa atrag in reducerile la sculele de espresso de pe forum/blog firmele care prezentau pentru noi cel mai ridicat interes. De aceea la inceput aveam reduceri la Nuova Simonelli, iar cand am descoperit rasnite si espressoare mai bune ca de ex. Mahlkoning Vario, Ascaso I-Mini/I1, Gaggia MDF am incercat sa cooptez direct importatorii pentru a avea preturi mai bune.

  6. valis says:

    Multumesc frumos. Am prins ideea reglajului micrometric care imi va permite o extractie in 24,25s. Acum as opta pentru MDF datorita garantiei in Romania si pentru rapiditatea livrarii. Sa-mi fac probleme ca nu e stepless? Adica pasii 5,6 sau 7 sa nu macine corect o anumita cafea? Mentionez ca sunt novice in tainele expresso-ului si fac eforturi pentru un Evolution care pare mai bun decat Pure si bineinteles pentru o rasnita. Un ultim sfat PLEASE.

    • Ascaso, ca si Gaggia, gasesti si in Romania, cu garantie. Asta e adresa :) Acum tine de preferinte… Eu personal, pentru acasa prefer rasnitele fara dozator, pentru a evita depunerea cafelei prin mai multe locuri. E si mai simplu de lucrat cu ele…macini doar cat ai nevoie, direct in portafiltru. Ascaso I1 sau Ascaso I-mini sunt stepless.

  7. Mihai Grecia says:

    Interesante articole. Zilele acestea cautam pe net un espressor cu rasnita incorporata la un pret decent (sau evkeria cum zic grecii, s-ar traduce chilipir) dar dand de blogul tau mi-am schimbat total optiunile.
    Deci ma aflu in “prima faza” (limita bugetara stabilita, caut rasnita si espressor).
    In postarea de mai sus faci referire la rasnitele manuale ca fiind mai mult pentru cei extrem de pasionati. Dar, cel putin aici, aceste rasnite sunt foarte ieftine 20 – 40 euro.(am gasit o rasnita tip “antic” daca le stii cumva pe acelea inalte ca un cilindru mai degraba, aurii – aramii la exterior).
    Intrebarea este ce granulatie trebuie data cafelei ? (nu am gasit in nici un articol de pe blog cateva date despre asta sau niste fotografii).
    Mergand pe o vorbire babeasca granulatia trebuie sa fie:
    a) “pudra” (sau cafea greceasca);
    b) ” gris fin” (sare fina)
    c) altele

    Care mai este actualitatea la marcile recomandate si preturile espressoarelor (fara a face modificari manuale la valve, etc) ?

    • Salut,
      O sa scriu curand si cateva vorbe despre calibrarea rasnitei cu espressorul, totul inclus intr-un articol mai amplu despre pasii de preparere a unui espresso, acasa. Dar ca sa raspund la intrebare, nu exista o granulatie standard. Trebuie sa pleci de la ecuatia unui espresso, adica din 7g de cafea, in 25 de secunde de curgere, obtii 30ml, cu sita de single. In cazul double espresso (doppio) ai nevoie de 14g de cafea din care tot in 25 de secunde vor curge 60ml. Poti sa te abati cam 15-20% de la acesti parametri, in plus sau in minus. Deci tu va trebui sa macini atat de fin incat sa iti curga in 25 de secunde, 60ml de lichid, din 14g de cafea. Daca macinatura e prea fina, lichidul va curge prea incet sau se va bloca in portafiltru, iar daca macinatura e prea mare, cei 60ml vor curge in mai putin de 25 de secunde. Pare incurcata treaba dar e foarte simplu daca ai putina rabdare. Forumul nostru iti va fi de folos, cu cele doua topicuri, dar ai si in Grecia unul foarte bun, acesta.
      Acum apropo de rasnite, mai bine mergi pe cele electrice si pastrezi pentru Craciun una manuala sa ti-o faci cadou :) Asta ca sa elimini inca un capitol de lucru. Si cele manuale au varfurile lor care probabil costa multisor. Sunt foarte multe marci de rasnite bune cu preturi de maxim 200E, insa depinde si de bugetul tau total. Daca il spui incerc sa-ti dau o sugestie. Marcile din articol sunt actuale, cum sa nu.

  8. sorin says:

    DeLonghi kg79. La fel si pentru kg89: Asa cum vine setat din fabrica, e bun pentru french-press sau pentru cafea la filtru. Se poate modifica f usor sa macine mai fin: gasiti pe net explicatii cu poze. dureaza 5sec operatia.
    Problema e ca dupa ce e setat sa macine fin, se simte cum se chinuie motorul. pentru 2cafele pe saptamana (sambata si duminica) cat il folosesc eu e ok. daca vreti insa sa-l folositi zilnic luati un gaggia mdf macar. nici “pietrele de macinat” (nu pot sa le zic cutite) nu par facute sa reziste f mult.; par facute dintr-un plastic ceva mai dur..

  9. Edi says:

    Salut!

    Am achizitionat de curand o rasnita Ascaso I-Mini i2 si un espressor Gaggia Clasic, tinand cont si de sfatul tau… Multumesc inca odata!!
    Toate bune si frumoase! Pana cand? Pana cand sa fac primul espresso….
    Cred c-am imbatranit (la propriu!) cu 5 ani ….
    Nu reusesc sa obtin granulatia ideala pentru espresso….
    Bine-nteles, coroborat si cu tamparea … nu curge nimic!!!! Chiar NIMIC!!!
    Am tot incercat sa “maresc” granulatia … dar degeaba! Ori, nu ma pricep … (si asta e tot ce se poate!!!)
    Rugamintea mea este sa ma ajuti cu un sfat sau link, cum pot regla Rasnita Ascaso I-Mini i2 … ca totul sa fie OK pentru un espresso perfect si … cremos!!!
    Merci!

    Cu respect,
    Edi

    • Liviu Fratila says:

      Salut. In mod normal trebuie sa fie foarte simplu! Intai si intai spune-mi daca ai schimbat si sitele Gaggia cu altele noi, nepresurizate? Espressoarele Gaggia sunt foarte ok dar de doi ani vin cu niste site aiurea, in toate tarile, cu o singura gaura pe spate, improprii pentru cafea rasnita de tine dar bunicele pentru cei care folosesc cafea gata macinata. Oricum, alea trebuie aruncate, impreuna cu tumburusul ala de plastic.

  10. Sergiu says:

    Am un Ascaso I-Mini i2 + Gaggia Pure. Nu reusesc sa reglez rasnita. Nu are nici o scala de reglare si nu imi dau seama cat de mult trebuie sa invart incat sa obtin o rasnitare mai fina. Oricat am reglat-o obtin 30 ml esspreso simplu in aprox 15 sec si nu e deloc cremos. Am si sita nepresurizata.

    Crezi ca ar putea sa fie stricata rasnita?Am luat-o de noua acum 2 sapt.

    • Liviu Fratila says:

      Salut,
      Singura problema este la cel care regleaza rasnita, adica la tine :) I-mini este o rasnita ffff buna, daca stii sa o manevrezi. Fiind o rasnita stepless (caracteristca a profesinoalelor) Du-te cu rabdare din ce in ce mai fin, pana obtii acea curgere de 25 de secunde. Eventual du-te muuuult mai fin si daca iti curge prea greu, mai slabesti surubul de reglare cate putin.

  11. Bogdan says:

    O sugestie pt cei ca mine, care nu isi permit sa scoata odata din buzunar 1000 – 1300 RON pt un espressor si o rasnita: Luati intai espressorul (600 – 700 RON) si timp de cateva luni, pana strangeti bani de o rasnita buna, mergeti la o cafenea, dati-i barmanului 5- 10 RON si va macina cafea pt cateva zile. Dezavantajul este ca veti fi nevoiti sa tineti cafeaua macinata cateva zile, timp in care isi pierde din proprietati :(
    PS: felicitari autorului pt articole, foarte bune si elaborate!

  12. Ioana says:

    Pentru iubitorii de espresso, avem espressoare de calitate: http://www.reclama-se-plateste-nu-se-face-mascat.ro :)

    Editat de admin

  13. marius says:

    Salut Liviu, mi-am luat o rasnita la super pret Quamar/Fiorenzato T80 http://www.1st-line.com/machines/home_mod/quamar/quamar-M80.htm cutite de 63.5mm x 38x 9mm grosime. Cutitele trebuiesc schimbate si ma gandeam sa pun cutite de Super Jolly sau Rancilio MD-50 64 x 37x9mm ca si spatiu as putea pune chiar si mai mare cu 2-3 mm dar am zis sa nu sar calul. Ce parere ai merita combinatia asta? ca pret sunt cam la fel +/- 5$.

    http://www.espressoparts.com/MC_11

    http://www.espressoparts.com/MC_42

    http://www.espressoparts.com/MC_18

    • Liviu Fratila says:

      Salut,
      Iti raspund cu intarziere caci am fost plecat din tara… Foarte tare rasnita. Ar fi si mai minunat daca modelul ar fi cel fara dozator! Te-ai interesat pe forumurile de afara, se potrivesc cutitele acelea fara niciun fel de problema?

      • marius says:

        Teoretic se potrivesc practic pe incercate si daca nu se potrivesc le returnez, doar am 10 zile la dispozitie. Am vazut pe net, Quamar/fiorenzato T80 cu cutite originale inscrioptionate Macap . Asta ma duce cu gandul ca unele cutite sunt interschimbabile. Din pacate nu este doserless , iar un cioc separat e scump http://www.espressoparts.com/MAZ_131 , pe toata rasnita am dat un super pret de 350lei cu transp inclus, pomana curata.
        Fara recipientul cafelei este mai mica decat gaggia mdf si spre mirarea mea foarte foarte silentioasa, in gol aproape nu se aude deloc. Chiar si cu cafea e silentioasa si macina foarte repede, 7g de cafea macina aproape instant pe cand MDF-ul toarce bine.

        Are un butonas mic care se scoate foarte usor si devine stepless, referitor la doserless unii puneau jumate de pet de 2l :) care poate fi invelit in staniol, dar eu ma gandeam sa fac ceva mai calumea si sa ai pun o palnie de inox http://fl1.shopmania.org/files/p/ro/m/541/aerator-inox~27148541.jpg.

        Ce zici ar merita in timp sa schimb aceasta rasnita cu o Baratza Precisio conice de 40mm? ma gandeam mai mult pt design.

  14. marius says:

    Din cate am citit preciso e putin mai bun decat vario strict pt espresso + ca are si cutite conice de 40. Lumea zicea ca Vario e bun daca se schimba des tipul macinisului ( filtru-espresso-turceasca etc).
    O sa vad eu …pana una alta sa invat sa o folosesc cea actuala :) .

    Oricum pe alt topic al tau eram suparat pe “arta espressoului” cu isomacul de 53mm & gaggia MM steel si cafea din comert.

    Acum am un gaggia classic , gaggia mdf si cafea “espresso blend” proaspat prajita ( avem acum prajitorie si in Brasov) vreau sa zic ca oricat de grabit as fi, iese o cafea de nota 10 cu crema.

    Acum astept cu nerabdare saptamana viitoare sa imi soseasca si pid controlerul ……

    • Liviu Fratila says:

      Nu uita sa faci un mic tutorial, cu poze, al instalarii PID_ului! Ai fi de mare folos umanitatii :)

  15. cristian says:

    Salut.
    In primul rând ma bucur ca existați, ce bine era dacă știam de voi când mi-am luat melita cl….
    în fine, fiind în Italia de cava timp și neavând nici melita cu mine mi-am achiziționat un Lelit 41 Em(nou)preț 290 euro de la topwhite.it.
    Ok toate bune si frumoase doar ca neavând râșnița am folosit pelini top, și lavazza red, rezultatul fiind cu mult sub melita!!
    Asa ca fiind în căutare de opinii referitoare la râșnite am dat si de acest site.
    Din păcate nu am f. multi bani sa mai dau și pe râșnița, asa ca m-am oprit la următoarele modele:
    1. Porlex Mini – http://www.amazon.de/gp/product/B0044ZA066/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A2XH9LYOOWWV8J
    2. Hario MM2 – http://www.amazon.de/gp/product/B004QWMAII/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A199QE8UGTZPHU
    3. Zassenhaus “Brasilia” http://www.amazon.de/Zassenhaus-Kaffeem%C3%BChle-Brasilia-dunkel-gebeizt/dp/B0050NRPDW/ref=sr_1_3?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1387201403&sr=1-3&keywords=Kaffeem%C3%BChle
    4. Ascaso I-Mini I-3 – second hand :)
    5. Graef CM 80 -http://www.amazon.de/Graef-CM80-CM-80-Kaffeem%C3%BChle/dp/B002P9CFCK/ref=tag_dpp_lp_edpp_ttl_in
    …..o sa-mi iau un tamper mai încolo, prietena mea deja face calculul a cate zile stateam in vacanta cu banii dați pe noul espressor.
    Ar mai fi o întrebare, cu o râșnița manuala dar de calitate pot obține aceeasi calitate ca și la o râșnița electrica? Eu as prefera una manuala deoarece nu prea am spațiu în bucătărie pentru o namila electrica, dar doresc și un espresso cu multa crema :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


4 − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>