Rasnitele de cafea manuale – de la pasiune la utilitate
- 3.5 k
- 5
Articol scris de catre Andrei Stetcu ( user pe forum: ondrej ), pentru comunitatea espressoman.ro
Rasnita de cafea sau “piesa centrala pentru un espresso perfect” cum ati putut citi intr-un alt articol, exista si in varianta manuala, nu numai electrica.
Se intampla prin toamna lui 2011 cand am procurat o rasnita manuala cu inscriptia “Lehnartz” din targul saptamanal de vechituri cu scopul de a macina piper cand am nevoie de cantitati mai mari. Am reconditionat-o si cum aveam si pasiunea pentru espresso am zis sa incerc sa bag niste boabe de cafea sa vad ce iese. Trebuie sa spun ca procurasem cu doua luni inainte si o rasnita electrica MM Steel de la Gaggia si, surpriza mare, rasnita manuala mi-a furnizat un macinis uniform la vedere si la palpat, fara praf fin precum cel produs de MM Steel si, mai presus de toate, cafeaua nu era afectata termic datorita turatiei foarte mici (120-150 rpm). Nu sunt profesionist dar diferenta de gust era evidenta, si chiar am dorit sa ma asigur de calitatea macinisului, comparand rezultatele mele cu cele ale unei rasnite profesionale de bar. Incercand sa fac o diferenta intre cele doua macinisuri nu prea am reusit.
Deja “virusul” era contactat si de atunci mi-au trecut prin mana cateva zeci de rasnite de la principalele firme pe care le-am reconditionat. Cunoscand plusurile si minusurile acestora, m-am gandit sa le prezint si sa va ofer cateva indicii de urmarit in procurarea unei rasnite manuale.
Principalele firme ce produceau rasnite au fost: Pe De Dienes, Zassenhaus, Armin Trosser,Kym, Lehnartz, Leinbrock’s Jdeal, acestea fiind de productie germana si ocupand, din cate am vazut, aproximativ 80% din piata rasnitelor manuale vechi. Exista o diversitate de modele , iar principalele sunt prezentate pe acest site. Singura firma care inca tine stacheta sus si care a rezistat si produce si in ziua de azi este Zassenhaus insa cu unele modificari fata de ce producea acum cateva decenii de unde si dezbateri intens purtate de adevarati cunoscatori pe site-urile de specialitate straine. Binenteles mai exista si alte firme precum Peugeot, Kyocera, Hario si alte cateva, despre care vom vorbi cu alta ocazie.
Dintre avantajele unei rasnite manuale clasice (disponibile doar SH, datorita vechimii), as putea enumera pretul, care poate sa fie unul foarte mic (5-10 eur), spatiul si zgomotul reduse, macinisul uniform si neafectat termic de turatie, dezordinea minima produsa ca rezultat al rasnirii, nu se acumuleaza cafea care sa rancezeasca, nu au nevoie de intretinere speciala avand o constructie extrem de robusta, le puteti lua cu voi daca sunteti plecati de acasa pe perioade mai mari de timp, plus ca poate reprezenta si o piesa de decor.
Pentru a avea cele mai bune rezultate trebuie sa tineti cont de cateva aspecte in ceea ce priveste alegerea rasnitei. Exteriorul care arata bine poate insemna ca rasnita a fost folosita putin si ingrijita insa nu acesta este esentialul. In cazul meu, rasnita care arata ca si noua la exterior cand am achizitionat-o, nu avea un mecanism grozav, iar cea mai ieftina, pentru care am platit 20 de lei, are cel mai precis mecanism. Rasnitele pe care le-am achizitionat sunt toate din lemn masiv, iar capacele din inox sau aliaj cromat se prezinta excelent chiar si la 50 de ani de la productie. Exteriorul deteriorat, cu putina pricepere, se poate reconditiona aproape in totaliate. Deci mecanismul este, evident, cel mai important. Acesta este realizat din otel forjat cu o duritate ridicata si este compus din manivela, axul cu rotorul, cutitele fixe si mecanismul de stabilizare:
Manivela are mai mult rol estetic insa trebuie tinut cont ca o lungime mai mare a acesteia creaza un brat al parghiei prea lung ceea ce poate destabiliza putin mecanismul. Asadar, axul rasnitei are montat in partea superioara o manivela, ce este fixata prin insurubare, iar in partea inferioara sunt sudate cutitele (rotorul), care fac corp comun cu acesta. Foarte important de urmarit este ca axul sa aiba un joc minim in cilindrul ce este atasat fix capacului, rezultand o rotatie cu devieri minime in jurul propriului ax:
Cutitele fixe sunt pozitionate in interiorul rasnitei si la unele modele, cele mai bune, se ataseaza sub ele mecanismul de stabilizare si cel de reglare a granulatiei care se face prin insurubare:
Stabilizarea se realizeaza printr-un surub al mecanismului care intra in orificiul din partea inferioara a rotorului si care se poate in/desuruba, regland astfel si granulatia ca urmare a apropierii sau departarii rotorului de cutitele fixe. Cele mai bune mecanisme (introduse la timpul lor de firma Lehnartz), au o bila de rulment plasata pe surub si care apoi intra in rotor, contrabalansand astfel miscarile laterale si facand rasnitul mult mai usor:
Acest mecanism reprezinta un avantaj enorm al rasnitelor vechi care nu se mai regaseste in prezent la rasnitele noi Zassenhaus, care stabilizeaza rotorul doar prin niste dinti de plastic ce se desprind din camasa ce inconjoara cutitele fixe si care se uzeaza destul de repede. Acest fapt impune o modificare, asa cum am vazut pe un site, si pe care am facut-o si eu:
Reglarea granulatiei, dupa cum am mai spus, se face cu ajutorul surubului situat pe mecanismul de stabilizare sau cu ajutorul unuia situat sub manivela care ridica sau coboara rotorul fata de cutitele fixe, acestea fiind mecanisme cu reglaj fara trepte (stepless) existand si mecanimse de reglaj cu treapta:
Dezavantajul reglarii in trepte este ca, fixand mecanismul la un nivel care macina cafeaua prea fin pentru un espresso, urmatoarea treapta superioara va macina putin cam gros, reglajul corect fiind undeva intre, caz similar cu rasnitele electrice.
Ca o observatie venita din teste, am constatat ca mecanismul de pe Lehnartz este putin modificat, adica rotorul are diametrul mai mic si intra putin in interiorul cutitelor fixe, acest lucru sporind calitatea macinisului:
Personal, am cumparat rasnite doar de la noi din tara si, dupa reconditionare, o treime sunt capabile sa macine pentru espresso insa trebuie sa recunosc ca majoritatea celor de pe ebay.de arata grozav si nu am niciun dubiu ca procentul rasnitelor calitative de acolo este mult mai mare. In cazul in care cutitele sunt uzate acestea se pot ascuti cu pile de precizie sau le puteti duce la o tacilarie fina.
Sub aspectul efortului depus, pentru a macina 15g de cafea cu rasnita noua Zassenhaus Brasilia pe care o detin, este nevoie de aproximativ 110 rotatii ale manivelei (1 min.) la fel ca si la rasnitele mai vechi. Dezavantajul major al acestor rasnite este ca musafirii vor trebui sa fie rabdatori, pentru ca aveti nevoie de ceva timp pentru a macina pentru toti, asta in cazul in care nu aveti mai multe rasnite manuale si impartiti sarcina 🙂
Insa cand e vorba de un espresso dublu, un minut este un timp cat se poate de rezonabil, efortul fiind minim si depinzand destul de mult si de tipul de cafea.
Articol scris de catre Andrei Stetcu ( user pe forum: ondrej ), pentru comunitatea espressoman.ro. Va invit sa comentati acest articol pe Forumul Espressoman.ro, in sectiunea rasnite manuale, dand un click aici!
Comments (5)
Bună ziua. Vă citesc cu plăcere și spor cam de vreo 2 ani si jumătate, timp în care m-am abonat la cafea adevărată, proaspăt prăjită și am depășit ibricul și moka pot (Bialetti Venus, inducție). Acum am rezolvat pe moment expressorul – Cafflano Kompresso, din motive de mobilitate. Mulțumesc pentru informații și reduceri!
La râșniță, am pus ochii pe o Aergrind, tot pentru mobilitate. Până revine pe stoc și o iau made in UK, not China, are cineva de împrumutat cu rezervă de bani, o Porlex Mini? La nevoie, pot să o și cumpăr sh, deși aș prefera să nu rămână de bibelou după o lună-două.
O zi frumoasă!
Buna Alexandra. Nu cred ca vei gasi cu imprumut, probabil pt ca sunt foarte sensibile si odata scapate se sparg cutitele ceramice 🙂 Mai bine gasesti una SH si o revinzi apoi cand iti vine rasnita noua. Ai iesit mult mai ieftin decat cu Kinu? La Aergrind ma refer…
Bună! Da, Aergrind e la jumătate. Aștept să vină cele făcute din nou în UK, și-a retras producția din China.
Am rezistat fix 5 minute după a doua șarjă de lichid de lustruit geamuri scos cu Cafflano înainte să caut și să merg să ridic o Hario Mini din București. Nici reducere nu mi-a mai trebuit ca să nu o aștept din Oradea XD
Acum, după ceva mai parfumat decât moka pot, deși departe de ce vreau, m-am mai calmat…
vreau o rasnita manuala
Ai pe forum niste alternative, in sectiunea Rasnite, aici.