Gaggia Espresso Pure modificat sau cum sa scoti untul dintr-un espressor

Daca ai citit macar cateva articole de pe espressoman.ro, ai observat probabil ca vorbesc de niste standarde inalte, pe care mi le doresc aplicate si acasa. Dar cand dai 200E pe o masinarie, Gaggia Espresso Pure in cazul meu, e cam dificil sa obtii exact ce iti poate oferi un espressor de cateva mii de euro. Considerand ca aveti deja o rasnita buna (vezi articolul meu despre rasnite), uneori papilele gustative simt o aciditate exagerata (acreala) sau un amar nejustificat de calitatea cafelei. Si te intrebi de unde vine?  Una din principalele cauze, repet, excluzand calitatea boabelor, este presiunea prea mare cu care vine apa in portafiltru, producatorul setandu-si aparatele undeva in zona 14-15 bar, pentru a putea folosi si cialde. De fapt ce se intampla? Pompa impinge apa in boiler printr-o valva. Pentru a se crea o anumita presiune a apei valva contine un arc cu o “bila” in cap, arc impins de un fel de tub care se infileteaza, presand resortul si bila. Desfiletand acest tub va scadea presiunea, evacuandu-se mai multa apa prin el iar infiletandu-l va creste presiunea. Problema acestor aparate casnice este la valva facuta din plastic si cu un filet prea mic. De preferat este sa o inlocuiesti cu una mai potenta, de pe Classic, insa negasindu-se in Romania este mai simplu sa desurubezi tubul de care vorbeam, izoland filetul cu un material gen canepa si cateva garnituri. Astfel presiunea coboara in limitele normale 9-10 bar iar gustul espresso-ului se imbunatateste considerabil! Cum se face? Userul Fane de pe forumul Softpedia a “patentat” metoda!

Va asigur din start ca nu e deloc complicata miscarea insa nici foarte simpla, prin prisma micilor batai de cap ce pot aparea. Daca ai o rasnita buna si esti multumit de rezultat eu zic sa nu te bagi sa faci modificarea decat daca ai habar de putina tehnica – electrice si instalatii. Eu nu prea am avut si m-am cam chinuit!

1.Decuplati aparatul de la curent, scoateti rezervorul de apa si pregatiti o surubelnita stea si una dreapta.

2.Scoateti robinetul de plastic pentru aburi prin desfiletarea pana la capat apoi trageti de el, si infiletati la loc ca sa nu curga.

3.Cu o surubelnita dreapta, micuta, impingeti usor placuta cromata prin cele doua fante pe care le are. Va iesi din clame si va va dezvalui primele doua suruburi, care impreuna cu al treilea (zona rezervorului) va da voie capacului negru sa fie extras. Nu scoateti contactele acestuia pentru ca nu e nevoie si e posibil sa nu le mai nimeriti. De asemenea grija mare sa nu atingeti firele scurte (ce il leaga de aparat) de boilerul care va fi incins la un moment dat.

4.Acum aveti imaginea interiorului insa fara acces la zona valvei. Va despart 4 suruburi de fericitul moment Doua in fata, langa boiler, in colturi, (suruburile boilerului nu trebuie desfacute) si doua in spate, sub rezervorul de apa.

5.Dupa desfiletarea completa apucati cu degetul mare al unei maini de gaura rotunda din mijloc si cu cealalta mana impingeti putin zona mufei de curent. Astfel, tragand in sus usor, va iesi tot mecanismul pe care il puteti aseza pe o masa, insa cu atentie sa nu scapati pe jos capacul negru pe care stau contactele si butoanele de pornire. Alaturi vi se va dezvalui un mastodont de plastic

 

6.Identificati valva buclucasa, trageti usor de furtun pana iese, apasand cu ungia pe capatul sau, desfiletati valva.

 

7.Aici e partea cea mai “complicata”. Trebuie luata decizia etansarii acelui filet. Dupa mai multe incercari am gasit niste garnituri foarte stranse si mai grosute pe care le-am pus pe valva. In fata am lasat garnitura rosie originala, iar restul de filet l-am acoperit cu putin material tip naylon (garnitura buna, garnitura proasta, garnitura originala). Folositi totusi canepa (ca instalatorii) sau scotch de teflon (cum a spus Fane).

8.Infiletati valva la loc insa nu foarte strans caci veti reveni la presiunea anterioara de 14 bar, dar nici prea lejer pentru ca va picura pe langa.

9.Pentru ca eu l-am bagat si l-am scos din carcasa de aprox. sapte ori, puneti si probati mecanismul pe masa, pe niste suporti (eu am ales borcane), infiletati strans manometrul INLATURAND SITA din portafiltru, asezati rezervorul de apa si apoi conectati masinaria la curent. Cand s-a aprins becul de armare porniti pompa, observati presiunea pe manometru, desfiletati portrafiltrul usor. Apoi cercetati cu atentie valva pentru a vedea daca picura pe undeva. Daca nu ati nimerit presiunea din prima (10.5 bar) mai desfiletati putintel apoi repetati operatiunea de mai sus, urmarind din nou cu atentie valva. Daca e totul ok, repetati, ca sa va convingeti ca nu picura nimic pe la filet. Din experimentele facute deduc ca e mai bine sa desfiletati valva pana cand obtineti 10.5 bar. In momentul extractiei propriu-zise presiunea va fi mai mica cu un bar decat in momentul testului. Asta am observat-o pe noul espressor Bezzera pe care il posed, dotat cu manometru.

10.Introduceti mecanismul in carcasa de plastic si infiletati suruburile. Sunt de aceeasi marime toate asa incat nu puteti gresi. Aveti grija la reasamblare ca firele capacului negru sa nu stea lipite de boiler!

This is it!

Va arat si un shot de 22 de secunde, putin grabit, facut la scurt timp dupa modificare. Se observa acele dungi de culoare, la inceputul extractiei. In urmatoarele, care au fost mai bune, momentul tine si mai mult. Pana la modificare nu stiu sa fi vazut vreodata acele dungi colorate. Sper sa nu fie autosugestie…

  In privinta gustului se observa schimbarea, adica disparitia accentelor prea amar/prea acru, lasand libera savoarea cafelei asa cum ar trebui sa fie. Insa nu va asteptati ca schimbarea de gust sa o recunoasteti fara sa aveti ceva experienta in spate, adica macar un an de trecut prin tot felul de cafele espresso. Practic acum se pot aprecia mai clar aciditatea, corpozitatea, aroma cafelei. Nu e o schimbare de la cer la pamant, asa cum a fost cand am trecut de la cafea gata macinata la rasnita micuta Gaggia MM STeel, sau de la MM Steel la rasnita semiprofesionala Cunill Tranquilo insa daca ai papilele gustative sensibile, iti vei da seama de imbunatatiri.
Ca o “reactie postoperatorie” negativa am observat un zgomot “ca de motor diesel” pe care il face carcasa din plastic la pornirea pompei, probabil pentru ca se ating pe undeva. Am desfacut tot si iar am reansamblat dar vibratia persista. N-am ce sa-i fac!

Spor la treaba!

Comments (18)

  • Dan Danciu
    April 4, 2017 at 08:05 Reply

    Nu inteleg cum presiunea influenteaza gustul cafelei atata timp cat temperatura apei care intra in contact cu cafeaua nu se schimba. De asemenea nu pricep de ce nu e de ajuns sa compactam mai putin, cu taper-ul, cafeaua daca vrem presiune mai mica pe suprafata ei.

  • Ioni
    November 14, 2013 at 21:58 Reply

    Salut,
    De unde ti-ai cumparat manometru si unde exact l-ai montat?(citisem ca se poate monta si pe iesirea de abur ) vreau sa fac modificarea la un Gaggia Color,peste ceva timp trebuie sa-mi vina valva reglabila comandata din SUA.

  • adi
    August 30, 2013 at 20:08 Reply

    Buna, am un gaggia pure si nu sunt in clar cu prinderea portafiltrului, nu pot sa l rotesc pana la mijloc merge foarte greu. Isi da drumul dupa mai multe utilizari?

    • August 30, 2013 at 20:52 Reply

      Salut! Nu conteaza, nu e nevoie sa-l rotesti pana la mijloc. Chiar nu trebuie sa-l fortezi. Asta inseamna ca ai garniturile bune, noi. Daca nu iti curge apa pe langa el poti sa-l infiletezi si in unghi de 45 de grade.

  • Andrei
    July 23, 2012 at 19:34 Reply

    Wow! Un tutorial de care aveam nevoie!

  • vtecb4st4rd
    December 21, 2011 at 22:51 Reply

    Daca tot va faceti probleme cu pierderea garantiei , nu doar simpla deschidere a aparatului duce la pierderea garantirei ? Desigilarea lui ?

    • December 21, 2011 at 22:54 Reply

      Din fericire, espressoarele Gaggia nu au sigiliu pe carcasa deci e ok 🙂

  • hadriano
    September 11, 2011 at 09:53 Reply

    Salut.
    Nu se taie din arc.Din mai multe motive…tehnice.E adevarat ca scade acel K, constanta, dar se pierde propietatea elastica a “elementului”.Ce ar fi sa punem doar o spira?Si la o valva de genul asta, e bun un arc lung, cu diametru mare, ca sa fie cat mai sensibil, si implicit mai putin sensibil la variatii ale lungimii, adica daca insurubez o tura sau doua, sa modific presiunea putin.Adicatelea sa am o finete a reglajului.Punct.

  • Paul
    August 6, 2011 at 22:05 Reply

    Nu comentez articolul care mi se pare ok.Am o intrebare legata de espressorul Gaggia New Espresso Color pe care l-am cumparat de curand:
    -dupa ce il pornesc si se incalzeste respectiv se aprinde led-ul corespunzator,foarte repede dupa pornirea pompe respectiv inceperea prepararii cafelei led-ul susmentionat se stinge;inseamna asta ca temperatura apei deja a scazut si nu mai este corespunzatoare prepararii unui espresso de calitate sau este normala situatia ? Multumesc anticipat pentru amabilitate si raspuns.Cu stima,Paul.

    • August 6, 2011 at 23:43 Reply

      E normal pentru ca termostatul e slabut la aparatele astea si are o plaja destul de larga de actiune! Pentru ca elementul ala de incalzire sa fie controlat continuu (se aprinde si se stinge becul de cate de ori e nevoie ca sa mentina apa la 88 de grade celsius sau la cat reglezi tu) este nevoie de un PID controller, aparatele mai noi de la Lelit de ex. avand instalate asa ceva.
      Dar si fara PID se poate aplica o tehnica aici, ca sa “pandesti” temperatura optima. Cauta pe net “temp surfing”, (uite si un exemplu) si ai sa vezi ca multi de pe forumurile internationale au studiat indelung aprinderea si stingerea elementului de incalzire, astfel incat pot intui momentul oportun pentru a declansa pompa.

  • Rafael
    December 1, 2010 at 21:45 Reply

    Pertinenta observatia ta din toate punctele de vedere, dar ce te face sa crezi ca slabind filetul obtii presiunea dorita fara a avea neetanseitati? Pentru ca solutia propusa pe blog implica o pierdere de debit in alta parte.In opinia mea, solutia cea mai pertinenta este de a reduce presiunea la care se deschide valva…cu cat arcul e mai mic, implicit constanta elastica, cu atat presiunea este mai mica…a scadea presiunea prin alte procedee insemnana deviere de debit in alte parti (adica neetanseitati). Daca gresesc, rog respectuos sa imi spuneti cum scad presiunea prin slabirea filetului fara a avea neetanseitati si totusi pastrand supapa de descarcare la parametrii doriti, daca asta se urmareste.
    P.S. A pune canepa, teflon sau orice altceva implica de asemenea pierderea garantiei.

    • LyvyooAuthor
      December 1, 2010 at 22:14 Reply

      In primul rand, poate nu am spus-o in tutorial, trebuie pornit de la faptul ca asta este o solutie ROMANEASCA, daca tot e ziua noastra astazi 🙂 Americanul inlocuieste valva cu totul. La noi nu se gasesc si nu stiu inca de la ce aparat as putea adapta o valva asemanatoare.
      In al doilea rand, chiar a venit cineva pe forumul nostru cu o idee de taiere a arcului insa este foarte riscanta pentru ca e posibil sa tai prea mult si atunci ai facut-o lata. Asadar e mai simplu sa desfiletezi decat sa tai! De exemplu la Gaggia classic desfiletezi putintel de un hexagon, fara risc, valva fiind metalica (http://img840.imageshack.us/img840/5352/3dupa.jpg). La Gaggia Pure valva e o jucarie din plastic, cu filet scurt, ceea ce inseamna ca va curge la desfiletare. Pe probate. De aceea am ales sa scot total supapa, sa-i infasor ceva in jur (care apropo, daca mergi la garantie poate fi desfasurat inainte, deci e ok) si sa testez presiunea cu manometrul desfiletand sau infiletand pana am ajuns la un punct optim de 9..10 bar.
      Nu am desfacut aparate profesionale si nu stiu daca sistemul e similar, dar valva aceasta foloseste la retur. Deci apa e pompata spre boiler de unde se duce in portafiltru. Daca valva e infiletata foarte strans, arcul apasa o bila si permite returul unei cantitati mici de apa, care se intoarce din cauza rezistentei opusa de cafeaua din portafiltru. Daca desfiletez valva, arcul va impinge mai putin bila, deci pe retur va iesi mai multa apa, care se reintoarce in rezervor, scazand astfel presiunea din portafiltru. E un traseu simplu, iar slabirea valvei nu poate forta anumite etanseitati. Tind sa cred ca o presiune mai mare e deunatoare etanseitatii. E prima mea incursiune intr-un aparat espresso si tot ce spun e din experimentele facute pe acest Pure. Deci nu am pretentii de profesionist in reparatii! Corecteaza-ma daca am anumite conceptii gresite sau inexacte!

  • Rafael
    December 1, 2010 at 21:15 Reply

    Ca sa scazi presiunea de la 14 la 10-12 bari, este suficient sa reduci lungimea arcului cu 25%;in realitate, tinand cont si de reducerea spatiului de locatie a arcului, doar de 10%, dar sa aveti grija sa nu lasati parti ascutite in urma taierii arcului.Vibratiile ce se aud in ambele cazuri sunt din cauza ca pompa debiteaza mai mult decat a fost calculata sa o faca. In concluzie recomand folosirea intermitenta a pompei, lucru ce va creste consumul de energie datorita pornirilor si opririlor repetate , dar nu va fi cazul sa va execute Renelul…..;)

    Bafta!

    • LyvyooAuthor
      December 1, 2010 at 21:20 Reply

      De ce crezi o taiere a arcului ar fi mai eficienta decat eliberarea filetului care impinge acel arc? Taind arcul pierzi si garantia si faci o modificare ireversibila, practic. Adica de ce sa te complici cand poti doar desfileta?

Leave a Reply

five × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.