“Espressoarele” automate NU sunt espressoare si NU fac ESPRESSO !

 

Pentru ca am vorbit de multe ori despre espressoarele automate si modul cum ele nu fac ESPRESSO, desi in reclama fiecaruia se divinizeaza robotelul, o sa ma abtin de data aceasta si o sa las vocea forumistilor sa se auda. Nu incetez sa fiu uimit de reactiile fabuloase ale celor care au abandonat capsulele si automatele, iar acum beau pentru prima oara in viata un ESPRESSO acasa, dupa ani de zile in care pur si simplu nu s-au gandit ca in mediul casnic s-ar putea obtine ceva de genul:

Daca shot-ul de mai sus se cheama ESPRESSO, atunci ceea ce produce un automat nu poate fi decat un surogat, o imitatie, o amagire. Totul cu pretul unei fiabilitati “de invidiat”.

Dar hai sa luam microfonul si sa intrebam cetatenii de pe forum 🙂

MirceaT:

“Espressoarele automate au o constructie complexa din cauza ca trebuie sa ne scuteasca de anumite operatiuni manuale. De aceea apar multe zone care permit acumularea de cafea veche.
Utilizatorul obisnuit goleste containerele cu reziduuri si mai porneste periodic curatarea automata.
Acea curatare automata este foarte superficiala, are efecte partiale pe traseul de la camera de infuzare pana la teava de evacuare. Asta este foarte putin, dupa parerea mea.
O curatare serioasa presupune:
– extragerea grupului de infuzare din aparat, demontarea lui, spalarea pieselor si operatiunile inverse de asamblare
– demontarea rasnitei si curatarea ei, mai rar, dar necesar
– curatarea macar a altor parti interioare care sunt accesibile fara demontarea completa a aparatului
Unele automate au avantajul ca permit extragerea usoara a grupului de infuzare din aparat. Dar demontarea si curatarea rasnitei incorporate? Asta este oricum o provocare serioasa pentru utlizatorul obisnuit. Un video despre curatarea grupului de infuzare pentru cei interesati.

Dar, asa-i ca nu este suficienta simpla spalare a grupului de infuzare? Trebuie demontat practic piesa cu piesa. De ce insist pe curatarea serioasa a unui espressor automat? Pentru ca eu m-am speriat cand am vazut ce se s-a dezvoltat in interiorul unui espressor Jura Impressa E85 pe care l-am demontat:

Cafeaua, umezeala si caldura fac minuni, sunt mediu ideal pentru mucegaiuri si bacterii. De atunci am trecut pe aparate cat mai simplu de intretinut. Preocupari pe tema mucegaiului am gasit mai mult in limba germana. Cine este interesat poate cauta pe Google dupa “Schimmelbildung in Kaffeevollautomaten”.
Un material video relevant pentru exemplificare!:

Mai are cineva pofta sa foloseasca espressoare automate?

In final, vreau sa mai fac o precizare: automatele de cafea nu sunt espressoare! Nu poti obtine cafea tip espresso la un automat. Iar daca se va obtine vreodata, va fi departe de extractia optimala obtinuta pe un espressor adevarat. Cine a lucrat pe un espressor stie cat de mica este marja de manevra intre o subextractie si supraextractie. Motive?

Automatul nu isi regleaza gradul de macinare dupa vechimea cafelei sau cantitatea rasnita.
Automatul trebuie alimentat cu cafea mai multa decat pentru o extractie, tot timpul va avea in rezervor boabe de cafea rasuflate.
Automatul macina cam intre 7-11 grame de cafea la o infuzare, pe cand cele mai apreciate extractii se obtin la un dozaj de 15-18grame.
Automatul nu niveleaza si nu omogenizeaza macinatura din sita.
Automatul macina si tampeaza foarte conservativ pentru a evita blocarea aparatului.
Automatul lucreaza la temperaturi foarte variabile, sub 90°C, la presiuni mult mai mici decat 9 bari, probabil pe la 3-5bari (chiar daca pompa ar putea duce si 15).
Automatul produce o curgere in principal lichida, cu decolorare rapida, fara crema. Infuzia tip espresso are o curgere emulsionata de culoare tigrata de minim 20 sec.
Automatul produce o spuma care nu este crema de la espresso, pentru ca se obtine prin artificii la scurgere, fortand crearea de bule umplute cu aer. Crema de la espresso este formata din bule de uleiuri umplute cu CO2 rezultate din procesul specific de infuzare.

Deci partea lichida cu substante dizolvate si in suspensie are alta structura decat espresso pentru ca infuzarea s-a facut la alti parametri.

Adaug o parere suplimentara extrasa de pe Wikipedia germana Espressomaschine , tradusa selectiv:

“Aceste masini, de cele mai multe ori, nu pot produce un espresso italian adevarat, in contrast cu prezentarea pe care ne-o promoveaza producatorii. Motivul – grupul de infuzare din plastic, care nu rezista presiunii de infuzare care este necesara pentru o preparare corespunzătoare de espresso”

 

RaduCarutasu:

“Si eu am explicat peste tot, unde am avut ocazia, ca un automat nu este un expresor iar bautura livrata nu este un espresso. Sunt aparate complet diferite iar tu ai aratat, in insiruirea de argumente de mai sus si de ce. Fiecare se adreseaza cate unui public, cu profile de consumatori de cafea diferite.

Pentru automate consumatorul este unul de genul grabit, fara preocupare pentru detalii, comod si mai putin pretentios iar pentru espresoare semiautomate serioase, consumatorul este unul avizat, cu gusturi mai sofisticate, aplecat spre detaliu si perfectiune si dispus sa invete.

De cele mai multe ori primii trec in categoria a doua si foarte rar invers!

Ce este interesant este faptul ca utilizatorii de automate au asteptari apropiate de cele ale utilizatorilor de expresoare si isi imagineaza ca pot bea espresso la fel ca si cei din urma. Daca primul doreste doar sa apese pe un buton si sa se bucure de perfectiune , cel de-al doilea depune un oarecare efort pentru aceasta. Acest efort reprezinta tocmai masura diferentelor de calitate a rezultatelor din ceasca . De aici si numeroasele nemultumiri si frustrari ca, desi producatorii ii imbie cu reclame frumoase si liste cu paramerti tehnici ametitori, cand incep sa ii “ceara” automatului rezultatele promise , acesta se ” incapataneaza” si nu livreaza in ceasca decat ceea ce poate si pentru care a fost construit sa prepare in mod real.

Doar Fat Frumos reusea in povesti sa faca din martoaga din grajd un cal superb si care zbura ca un F16, dandu-i sa manance jaratec 🙂
Automatele nu prea vor sa se transforme in espresoare nici daca li se dau cele mai proaspete boabe de cafea.”

Extractii reusite tuturor, desigur, cu un espressor semiautomat, oricare ar fi el, rasnita separata si cafea proaspat prajita!

Comments (9)

  • Ismail Paine de Circ
    November 13, 2022 at 08:05 Reply

    o recomandare de expressor automat? nu mi-o ard asa elitist ca voi, vreau doar sa beau o cafea :))

    • November 13, 2022 at 12:33 Reply

      Decat sa avem dureri de cap mai tarziu ca s-a ars placa de baza, ca afiseaza eroare XXXX mai bine nu recomandam, e foarte riscant sa faci asta.

    • Mihai
      May 2, 2023 at 13:07 Reply

      De ce nu o faci la un aeropress? Marea majoritate vor o zeama de cafea cu zahar,lapte,frisca si alte prosti

  • Vlad
    September 7, 2022 at 01:13 Reply

    Ce-mi plac mie experții ăștia care trebuie să le dicteze altora, musai, cum să procedeze, trebuie să faci așa, nu altfel. Nu e bine cum faci, te miri ce, în viața de zi cu zi… Ideea e că avem gusturi, timp, așteptări, bugete diferite. Și e vorba de o banală cafea, la urma urmei, nu ceva care îți schimbă viața în mai bine sau mai rău, la sfârșitul zilei.

    • Un fost sceptic
      March 5, 2023 at 00:20 Reply

      Elitismul e naspa, de acord. Fiecare pana la urma bea ce vrea. Foarte mare dreptate si pe partea de diferente de gust, asteptari, buget, etc. Dar daca tu consideri cafeaua ca fiind ceva banal inseamna ca nu ai baut cafea buna niciodata. Iti zic asta ca un fost sceptic.

  • Alexandru
    April 9, 2017 at 19:46 Reply

    Perfect adevarat si foarte relevante argumentele din articol…Dar, ceea ce se uita este gustul consumatorului care de cele mai multe ori, nu face diferenta intre o ,,Lavazza,, bauta pe terasa in Herastrau si un espresso baut la Napoli la Il Professore…Unora chiar le place in Herastrau. Deci avand in vedere toate acestea, este greu spre imposbil sa convingi si sa formezi asemenea ,,degustatori,, care nu au rabdare nici sa citeasca, dar sa mai si aplice ce au citit, mai ales ca nu e ieftin…Unul care se barbiereste cu Bic nu prea va intelege de ce e mai bun pamatuful, briciul si sapunul..drept urmare isi lasa barba…Societatea actuala a devenit foarte grabita si graba favorizeaza superficialitatea. Personal multumesc pentru informatiile oferite pe acest site si chiar daca au generat cheltuieli de achizitie, pot sa afirm ca au meritat cu prisosinta. Intr-adevar un lucru facut cu mana, ,,hand made,, , este incomparabil cu cel facut de aparat, dar pentru asta mai trebuie sa iti si dai seama personal de aceasta asa cum am spus mai sus..Unii pur si simplu nu au gust in sensul ca nu diferentiaza, nu au aceeasi sensibilitate a papilelor gustative, un fel de discromati ai cafelelor si de aceea se multumesc cu rezultatul aparatului electric…

    • April 9, 2017 at 20:23 Reply

      Salut Alex, foarte frumos spus! Te asteptam si pe forum.

  • Christy
    January 15, 2017 at 00:01 Reply

    Se vede că te-ai documentat un pic. Dar nu în de ajuns. Se pare că piața românească nu e destul de puternică să-și permită mașini de cafea automate profesionale cu grup de infuzare metalic preîncălzit electric, cu presiune de apă variabilă(în jur de 8-10 bari) și sistem de presare variabil în funcție de calitatea și cantitatea cafelei care poate ajunge la 18 grame. Exemple: https://www.eversys.com/ebarista-system/#c647
    http://www.thermoplan.ch/e/produkt_navigation/blackwhite3/models/
    http://www.ranciliogroup.com/Egro
    Îți doresc documentare plăcută în continuare!

    • January 15, 2017 at 00:20 Reply

      Lucrurile evolueaza de la an la an, mai ales software si mai ales intr-o zona ezoterica a preturilor, in general cu scopul de a satisface piata horeca slab interesata de rezultate maxime in espresso. Pentru consumatorul casnic care doreste “perfectiune” in ceasca dar si pentru cafenelele de specialitate, nu cred ca in urmatorii 15 ani va exista alta prioritate decat semiautomat + rasnita. A, ca semiautomatele vor fi niste mate ingropate sub chiuveta si deasupra doar o tableta, doua tevi de aburi si cateva grupuri de erogare, asta e altceva 🙂

Leave a Reply

5 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.