Care espressor e mai bun? Intai rasnita apoi restul!

*Articol actualizat 2019

Ani de zile am dezbatut pe forumuri cu pasionatii de espresso problema aparatelor utilizate inclusiv achizitia unui espressor bun. Bineinteles ca am si experimentat cateva dintre ele si am putut sa-mi fac o imagine destul de clara! De la inceput va semnalez cateva capcane, de care neaparat trebuie sa tineti cont cand cautati un espressor :
– un espressor automat nu le stie pe toate si nu este o solutie buna pentru acasa
– 90% dintre reclamele pe care le vedeti la TV sau pe internet sunt facute aparatelor de doi bani
– designul nu are nicio legatura cu functionalitatea, asadar un aparat colorat care vine frumos in bucatarie nu inseamna ca e si bun
–  pretul ridicat nu inseamna neaparat calitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa coboram stacheta prea jos
– atentie la campaniile agresive din hypermarketuri cand puteti fi determinati sa cumparati impulsiv, datorita degustarii sau a unor vorbe frumoase
– fiecare avem de obicei o imagine frumoasa preconceputa despre espresso si cu cat e mai frumos aparatul, mai stralucitor amabalajul, mai pompoasa descrierea producatorului, mai mare numarul de bari cu atat mai tare ne imaginam ca vom obtine cu acel aparat o cafeluta delicioasa
– multe dintre marcile care au o sonoritate frumoasa, italiana sau germana, sunt de fapt made in China
– Krups, DeLonghi, Philips Saeco, Ufesa, Rowenta, Bosch, Electrolux, Singer, Rohnson etc. nu sunt marci cu traditie in quality espresso iar unele dintre acestea sunt chiar chinezarii de-a dreptul. Asta nu inseamna ca unele nu pot fi cat decat ok pentru inceput, insa trebuie asumate viitoarele probleme de service, potentialul gust de plastic ars, banii irositi pe ceva ce se va arunca sau calitatea mediocra a rezultatelor obtinute. Mai bine strangi fonduri pentru ceva mai bun.
– documentati-va excesiv de mult inainte de a face o achizitie, pe forumurile din toata lumea nu pe site-urile magazinelor!

Simt ca trebuie sa incep cu o replica de pe un forum de specialitate american, scrisa de un pasionat: “Espressorul este doar un accesoriu al rasnitei” 🙂 Desigur, este oarecum o exagerare dar se poate retine esenta – NICIODATA nu veti putea obtine un espresso delicios fara a folosi o rasnita, indiferent ca ati fost la supermarket si ati dat  jdemii de sute pe nu stiu ce cafea macinata Illy, Davidoff, Lavazza care va fi bagata intr-un espressor de cateva mii de euro! Si nu neaparat pentru ca ar fi nasoale aceste marci (desi sunt 🙂 ) ci pentru ca nu exista o macinatura standard pentru espresso, chiar daca pe eticheta spune altceva, dar si pentru ca aveti in punga o cafea deja macinata, factor letal pentru espresso datorita oxidarii si pierderii uleiurilor aromatice volatile.

Calitatea se obtine respectand cei patru M, de care vorbeste italianu’: MISCELA, MACINATURA, MACCHINA PER CAFFE’ ESPRESSO, MANO O MENTE DELL’OPERATORE. Un comentariu la articol imi semnaleaza ca ar fi de fapt 5M, incuzand si MANUTENZIONE (curatenia aparaturii). Numai tinand cont de toate aceste reguli puteti obtine un espresso perfect. Adica asa ceva:

Nu detaliez acum ce inseamna fiecare pentru ca am promis ca vorbesc doar de masinarii in acest post. Retineti doar ca folosind cel mai tare espressor profesional din lume, impreuna cu o cafea ambalata gata macinata, rezultatul va fi o ciorba lunga (sau scurta, dupa preferinte). La fel si cu o rasnita proasta in loc de cafea gata macinata. Intamplarea a facut sa experimentez chiar de la inceputuri aceste lucruri, cand, fiind la o expozitie l-am rugat in pauza pe un barista prezent acolo sa se joace cu rasnita mea de atunci Gaggia MM Steel (foarte slaba, acum iesita din fabricatie) pentru a folosi macinatura la espressorul lui profesional. Nu va imaginati ce zeama nasoala a iesit! A pus in functiune si rasnita lui profesionala si a facut un espresso… Nu mai spun continuarea ca o banuiti 🙂 Peste un timp am aflat cum imi pot “tuna” micuta mea rasnita facand o mica modificare adica apropiind cutitele si reusind o macinatura mai fina pentru rezultate aproape decente pentru acea vreme. Astazi sunt rasnite manuale mult mai bune si la pret mai mic, care evita incalzirea cafelei.  Espressorul folosit atunci era un biet Ufesa 7140  care intre timp, dupa 6 reparatii in service, inca se mai taraste s-a dus la gunoi, nu inainte de a-i desface boilerul si a ma speria de balaurii din interior.

Asadar ajungem la intrebarea initiala: care espressor este mai bun? Pai hai sa vedem ce tipuri gasim in piata si in ce ordine le-as aseza eu, in functie de experientele cu fiecare tip de aparat! O sa incep cu cele mai slabe pana ajung la cele mai bune.

  • Cafetierele mascate sub numele de espressor – sunt de doua feluri: combi, adica jumatate filtru jumatate “espressor”, si cele cu pompa de aburi,  foarte usor de recunoscut pentru ca arata aproximativ la fel si sunt foarte fragile. De evitat total!
  • Aparatele care merg doar cu capsule tip Nespresso, Lavazza, Tassimo, Senseo, Dolce Gusto etc. – calitatea poate creste, fata de cazurile de mai sus, insa nu cu mult. Reprezinta poate cel mai pervers instrument de marketing al firmelor producatoare, pentru ca se adreseaza segmentului de populatie cu venituri medii si peste medie, activ, cu timp limitat, necunoscator al cafelei espresso si nedoritor de a bea un espresso adevarat, contand in special rapiditatea, simplitatea sau curatenia. Pe un aparat care face 30E veti da in jur de 100-200E la care trebuie sa adaugati costurile imense ale capsulelor, mai ales daca beau doua persoane, zilnic (minim 200 de lei / kg ajunge cafeaua din capsula de 7g). Adaug si incertitudinea continutului din capsula, mai ales in cazul sortimentelor tip capuccino, macchiato etc. unde poate fi dezastru.  Am baut intr-un supermarket la o promotie si mi-a venit sa rad…pur si simplu! Iarasi, nici aceste aparate nu merita absolut deloc banii!
  • Espressoarele care merg numai pe cialde – indraznesc sa le pun in fata capsulelor, pentru ca am baut si unele au fost ok. E drept, aici conteaza enorm calitatea si prospetimea cialdelor, de fapt a cafelei pe care o contin. Cialdele sunt acele “pliculete” rotunde de hartie care contin cafea macinata in interior. Totusi, in ziua de astazi majoritatea semiautomatelor permit folosirea cialdelor, deci a investi intr-un aparat care foloseste doar cialde (ESE Pods) nu se merita!
  • Espressoarele automate cu rasnita incorporata (superautomate) – in general oamenii le aleg pentru comoditatea apasarii unui buton si pentru design, asociind nivelul pretului, rasnita ceramica si presiunea de 15-19 bar cu anumite trepte calitative. Adevarul trist este ca automatul nu este nicidecum asemanator cu ce ai baut prin cafenelele italiene, sau prin cele romanesti care se respecta la acest capitol. Am scris un articol dedicat pe aceasta tema. Ba chiar cineva cu o rasnita buna si un espressor de cateva sute de lei va scoate un espresso mult peste ce poate automatul tau de 500E- 10.000Euro. E drept, in cazul birourilor pot fi un compromis necesar. De retinut ca nu sunt fiabile. Un superautomat are o mecanica fina si o electronica foarte complexa si iti trebuie mult noroc sa nu ai necazuri. Mai ales daca alegi niste marci ieftine, esti condamnat la service, iar cand vor iesi din garantie pun pariu ca nu vei plati jumatate din pretul aparatului pentru nu stiu ce componenta electronica bulita! In plus, toate au rasnita cu doar cateva trepte de rasnire, si acelea destul de grosiere, ceea ce e grav pentru ca fiecare tip de boabe e diferit iar in espresso ai nevoie de macinatura fina. Trucul este ca in momentul cand tu ai regla macinatura prea fina, aparatul s-ar bloca si ai deranja service-ul. Deci producatorii s-au gandit ca este mai bine sa nu-i deranjezi si astfel au reglat rasnitele pentru a nu macina fin. Consecinta este ca nu poti obtine espresso adevarat (adica o curgere de aprox. 20ml, in 25 de secunde, daca s-au folosit 7grame). De mentionat si problema boilerului care se infierbanta, si care e situat in apropierea containerului cu boabe iar caldura este unul dintre cei mai mari dusmani ai cafelei prajite! De fapt automatele nu prea folosesc boiler ci thermoblock-uri, adica o bucata de metal cu serpentine in interior, care se infierbanta. Mai grav, in Germania sunt preocupari mari in ultima vreme fata de mucegaiul ce se aduna in interior, un exemplu aici. Suplimentar adaug ca superioritatea rasnitei ceramice e un mit, la fel si presiunea de 15-19 bar.
  • Espressoarele semiautomate – cea mai buna alegere posibila si, credeti-ma, de la locul 1 la locul 2 (automatele) este o diferenta ca de la Champions League la Liga lu’ Mitica! Atentie insa ce cumparati si insotiti obligatoriu acest aparat de o rasnita buna. Urmatorul articol l-am dedicat integral rasnitelor! A folosi un espressor semiautomat fara o rasnita alaturi echivaleaza cu dezamagiri pe linie. Exista si semiautomate cu rasnita incorporata daca aceasta idee va surade mai mult (pentru unii e un prag psihologic, trecand de la un automat), cu dezavantajul ca la un viitor upgrade va trebui vandut tot ansamblul. Alegand un semiautomat va veti lovi si de mitul celor 15 bar. E aceeasi treaba cu zecile de megapixeli ai aparatelor foto marketizate excesiv.  Din contra, 15 bar inseamna prea mult, ideal fiind 9 bar,  insa majoritatea sunt reglate la 11-13 bar pentru a putea fi folosite si monodozele (cialdele), asadar sa nu considerati acest parametru ca un criteriu de cumparare, mai ales ca pe espressoarele mai bune, presiunea se poate modifica. Daca bugetul permite, alegeti espressoarele cu PID, caci puteti controla electronic temperatura, grad cu grad, lucru extrem de important pentru ca puteti schimba efectiv gustul espresso-lui prin modificarea temperaturii.  Ca marci, trebuie mizat pe cele cu vechime in espresso, in opozitie cu brand-urile cunoscute de toti dar  chinezarii la origine ca DeLonghi, Krups, Rohnson, Zelmer, Ufesa, Philips Saeco si alte jucarii din plastic.

Mai exista si espressoarele mauale, pe care nu le-am pus in enumerare din cauza raritatii lor, desi in ultima vreme au inceput sa apara si in Romania. Sunt mai degraba niste “piese de arta” pe care le gasiti in unele magazine specializate, putand fi darul ideal pentru un pasionat, dar in acelasi timp, daca sunteti prinsi de farmecul lor, pot fi o alternativa foarte buna ca si espressor de zi cu zi. Presiunea se exercita manual prin coborarea unui levier ce actioneaza un piston. Rezultatele pot fi foarte bune, insa cu un pretul lucrului manual din belsug si lipsei de control a temperaturii apei si presiunii! 

Repere la cumparare:

Pe langa cercetarea prealabila pe internet, tineti cont de importanta portafiltrului. Daca e foarte usor e semn rau. Daca manerul este subtire, gol pe interior, iarasi e semn rau. Cel mai important este capul portafiltrului care trebuie sa fie total din alama cromata (de aici si greutatea de aprox. 400g), iar in interiorul lui trebuie sa intre o sita metalica. Alta constructie, cu arcuri si bucati de plastic, reprezinta doar o imitatie ieftina, chiar din partea marcilor cunoscute. Sitele se gasesc in functie de gramajul de cafea dorit.  Aici mare atentie caci ambele site trebuie sa fie pline de gauri pe spate nu doar cu o gaurica in mijloc. Producatorii fac aceasta smecherie pentru a da clientilor incepatori satisfactie, in sensul in care o sita cu o singura gaura in mijloc va forta si mai tare apa la trecerea prin cafea, generandu-se un surplus de presiune care se traduce printr-o spuma (nu crema) mai densa, obtinuta practic intr-un mod artificial, ca o iluzie optica! Asadar sitele trebuie sa arate ca cele din stanga nu ca cele din dreapta, iar daca lucrurile nu stau cum trebuie asigurati-va ca diametrul portafiltrului este similar cu profesionalele si puteti inlocui sita la orice magazin de piese. Un articol detaliat despre diferenta dintre sitele presurizate si cele nepresurizate, am scris aici.

Nu uitati de accesorii!

In primul rand veti avea nevoie neaparat de un tamper, pentru ca producatorii de espressoare nu il pun in accesoriile standard sau daca o fac, il confectioneaza “la misto” dintr-un plastic subtire, care de multe ori nici nu acopera suprafata portafiltrului.  Acesta va ajuta sa presati uniform cafeaua macinata in portafiltru, inainte de a-l monta in espressor. Astfel cafeaua va opune rezistenta necesara la trecerea apei prin ea, rezultand o extractie corecta. Daca nu va permiteti sa dati 100-150 de lei pe unul bun, va duceti frumos la strungar cu o poza, ii dati diametrul sitei din portafiltru si ii cereti sa va confectioneze dintr-un material inoxidabil aceasta piesa. Atentie, caci fara a fi compactata, cafeaua va murdari dusul espressorului si piesele din jur, lucru total neindicat, iar extractia va fi un dezastru.

Pentru spumarea laptelui se foloseste o cana speciala din inox, altfel va chinuiti in zadar cu una de ceai  🙂  Aveti nevoie de un pitcher / lattiera / cana de inox (sinonime) de 350ml sau daca se beau mai multe capuccino, una de 5-600ml.

Pentru inceput dar mai ales pentru viitor, consider obligatoriu un cantar cu zecimala, cele de bijuterii fiind 20 de lei pe net. Astfel pui in rasnita doar cat ai nevoie, nu lasi cafeaua sa se oxideze.

Restul accesoriilor depind de buget, dar in mod normal nu mai aveti nevoie imediata de altele. Dar, dupa ce va obisnuiti cu prepararea, veti constata ca unii producatori livreaza sitele de 7g (cele mai mici) foarte proaste, in sensul ca aluneca mereu cafeaua prin ele, la presare. De aceea, daca diametrul se potriveste, ar fi indicat sa faceti rost de site profesionale, cele mai bune fiind VST, IMS sau La Marzocco simple, cu forma aceea ideala tip “capsula”.  Altfel, exista o multime de accesorii, totul depinzand de buget (nivelator pretampare, sita de dus de precizie, sita fara gauri, detergent de curatare, sita de portafiltru de precizie inalta, tamper dinamometric etc.)

Concluzii:

Tragand linie, atunci cand va lansati in cautarea unui espressor INFORMATI-VA mai intai, apoi stabiliti-va un buget maxim, nu va caliciti dar nici nu exagerati cu bani aruncati, chiar daca aveti destui si de ce nu, cereti un sfat! E bine sa-ti potolesti acel impuls enervant de moment si sa mai astepti pana pui bani deoparte, pana te informezi, decat sa regreti dupa. O sa incerc sa simulez niste scenarii, cu cateva recomandari concrete, bazate pe preturile cele mai mici posibile la care espressomanii au acces direct la importatori, prin reducerile binecunoscute:

– buget foarte mic, de criza, fara nicio speranta de a se mari – solutia este combinarea unei rasnite manuale (minimul fiind Porlex Mini 208 lei) cu un espressor “mai chinezesc” sau cu o “siringa” din plastic fara BPA pe care espressomanii o mai iau in vacante, Cafflano Kompresso (305 lei).  Exista si rasnite electrice ieftine (la 300-500 de lei), dar nu se preteaza in espresso ca finete a particulelor, grade si viteza de macinare, cele manuale macinand mult mai calitativ.  Uitati de  rasnitele  cu lama, de pe vremea bunicii caci infierbanta cafeaua evaporandu-i uleiurile aromatice, produc mult praf macinand total neuniform si nu te lasa sa stabilesti  diverse grade de rasnire. Deci intre o rasnita manuala buna si cea mai ieftina rasnita electrica buna, Lelit PL43MMI (750 lei) nu vad cale de mijloc. Espressorul nu va fi unul cu pretentii, tinand cont de bugetul foarte limitat. Ne indreptam spre un semiautomat, nu cele mai ieftine cu presiune de aburi, care sa aiba caracteristici cat mai apropiate de un produs mai bun din clasa. Pentru a alege dintre chinezariile de 350 de lei sa spunem, va recomand o vizita in magazinele fizice, pentru a va uita dupa cele care au portafiltre metalice, au cat mai putin plastic in interior si sunt depresurizabile. Trebuie sa fiti insa constienti ca mergand pe variantele “chinezesti” va asumati riscul  de a nu putea face un espresso adevarat, de a simti gusturi ciudate in ceasca din cauza materialelor ieftine folosite si de a merge de cateva ori la service unde va veti intalni cu detinatorii de Krups si Delonghi 🙂 Practic, pana la 1000 de lei, nu gasiti o alternativa sensibil mai buna. Dureros este ca si marci mari in trecut, precum Gaggia, au ales sa se amestece in batalia chinezariilor, cu modele gen Gran Prestige / Gran Deluxe, niste copii la indigo de pe fratele “la fel de chinezesc”, Philips Saeco Poemia. Nu le recomand sub nicio forma! Deci concret nu pot da o recomandare de espressor  in aceata categorie, multi espressomani alegand calea dispozitivelor din plastic “tip siringa” – Cafflano Kompresso pentru espresso si Aeropress pentru cafea tip filtru.

– buget moderat, elastic la nevoie, insa limitat de gura sotiei (sotului 🙂 )  – incercati sa faceti alegerea potrivita din prima pentru a nu aparea prea curand piticii upgrade-ului.  Eu as pleca aici de la o baza, adica cele mai accesibile espressoare casnice, capabile espresso – Gaggia Classic 2015 (varianta de 990 lei cu sita profesionala de 58mm cadou), Gaggia Classic 2019 (1550 lei + tamper) sau Lelit PL41LEM (1650 lei + tamper). Bineinteles, e neaparat nevoie de o rasnita, dar vom fi limitati de bugetul moderat, asa ca avem 3 optiuni: 1. rasnita manuala entry level  Porlex (208 lei), 2. rasnita manuala de top – Kinu Phoenix (700 lei), celebra manuala romano-germana ce rasneste la o calitate peste multe electrice,  3. rasnita electrica entry level –  Ascaso I-mini i2 ( 550 lei, caci sunt pe cale sa iasa din Romania) sau Lelit PL043MMI  (750 lei), eventual Gaggia MDF la 800 lei dar are dozator.  Se ajunge astfel la un total de minim 1200 lei daca mergeti pe rasnita manuala entry level  si Gaggia Classic 2015 (mai adaugati si un tamper de 60-100 lei pentru Classic)  sau minim 1800lei daca mergeti pe rasnita electrica sau manuala de top. 

– buget maricel dar nu exagerat si dorinta de a cumpara ceva calitativ, care sa ofere siguranta unui espresso “perfect” – indiscutabil, aici as merge pe mana unui espressor cu PID, iar dintre toate, PL41TEM (1950 lei) se detaseaza ca avand raportul pret / performante cel mai ok, alaturi de fratele mai mare PL81T, cu 500 lei mai scump dar “machiat” mai frumos.  Urmeaza rasnita, care poate fi ori o manuala Kinu Phoenix ori o electrica in functie de bugetul vostru, cum scriam mai sus.  Desigur, se poate merge pe o rasnita semiprofesionala sau profesionala, daca bugetul permite, caci rasnita dicteaza enorm gustul unui espresso. Pana in 500E ar fi de luat in calcul Mahlkonig Vario Home  (1850 lei), Lelit PL72 (1890 lei), Macap M2M Stepless (1395 lei), Macap M42M (1900 lei), Compak K3 Touch (450E), Baratza Sette (1950 lei) etc. 

– buget generos, cu limite foarte largi, ce vizeaza performanta maxima acasa – daca sunteti dispusi sa invatati sa preparati acasa espresso si specialitati din lapte identice cu cele din bar atunci aflati ca se poate, dar cu putina munca de documentare. Forumul Espressoman va va fi foarte util din acest punct de vedere. Fara niciun dubiu, la buget mare poti pune un espressor din gama semiprofesionalelor casnice, cu grup  E61 sau fara, care sunt de doua feluri – cu sistem heat exchanger (HX) sau cu doua boilere (DB). Mai ieftine sunt HX-urile pentru ca sunt un compromis excelent intre aburul puternic, disponibil oricand (la cele single boiler de mai sus trebuie sa astepti un minut intre espresso si aburi si invers), si o extractie in parametrii profesionali ai unui espresso. Le gasiti de la 900E in sus (Expobar Office Leva HX si Lelit PL62S fiind cele mai accesibile) pana la 2000E. In opinia mea, fiind un tip de espressor care nu ofera precizie maxima a temperaturii si care necesita ceva munca la preparare, pentru aceasta categorie nu merita alocate sume mari de bani. Grup E61 inseamna ca zona unde se monteaza portafiltrul (grup ii spune) e facuta dintr-o bucata sanatoasa de aprox. 2-3kg de alama cromata, asigurand o stabilitate termica foarte buna.

DB-urile, cu grup E61 sau nu, au un boiler pentru espresso si altul pentru aburi, dar sunt si mai scumpe. De exemplu un Expobar Brewtus IV, cum am avut si eu, cel mai bun raport dotari/pret costa in Romania 1350E si asta cu reduceri cu tot. Apropo de aceste comparatii, va recomand si o postare de a mea din forum, unde i-am explicat unui user mai in detaliu diferentele SBDU/HX/DB. Exista mai nou si  varianta de DB fara grup E61, Lelit PL92 (4990 + tamper),  tot cu PID, teava profesionala, manometru dar cu o aditie in premiera – posibilitatea prelungirii preinfuziei fata de standard, ceea ce va poate avantaja clar cand preparati o cafea prajita mai light, cu nuante fructate. De asemenea dimensiunile sunt mai mici decat in cazul Brewtus, iar timpul de incalzire scade la jumatate. Brand-uri care produc HX-uri si DB-uri semiprofesionale sunt mai multe insa preturile sar destul de sus, de multe ori nejustificat, eu alegand sa va prezint calea mai accesibila si calitativa totodata de a intra in aceasta lume. Si pana la urma, daca ai un plus de bani , mai bine il directionezi catre o rasnita mai buna sau catre un termometru Eric (video in link) care da o precizie buna in utilizarea HX-ului. 

Totusi, daca insistati pentru variante peste cele de mai sus si cautati ceva “super premium”, aflati ca tendinta in lumea espresso este sa se mearga spre profilare, adica spre posibilitatea utilizatorului casnic de a interveni in presiunea aplicata pe cafea, manual printr-un padela sau electronic. Eu am ales aceasta directie si momentan nu exista alta varianta mai putin costisitoare decat Lelit Bianca (9390lei cu tot cu reduceri), o bijuterie de design si de tehnica a grupului E61, ce lasa in offside espressoarele cu grup E61 din gama 1800-3000E, care erau Dual Boilere dar nu aveau si posibilitatea folosirii profilarii (adica modificarea presiunii pe cafea in preinfuzie si in timpul extractiei).

Dar sa nu credeti ca o investitie intr-un espressor de top, va garanteaza reusita totala. Diferentele de gust vor veni si din calitatea macinaturii sau din prospetimea si calitatea boabelor de cafea. Fiind vorba de ipoteza unui buget generos, lasati compromisurile pentru alte domenii. Singura concesie ar putea fi o rasnita manuala Kinu Phoenix, pe care sa o pastrati pana cand va hotarati la o electrica de varf. Avand in vedere ca retentia este un lucru tare enervant acasa, la cateva cafele rasfirate pe zi (adica acea macinatura care ramane prin maruntaiele rasnitei), intr-un buget extensiv ar fi de considerat rasnita Hedone Honne (5400 lei) ca fiind ideala in mediul home daca se doreste calitate profesionala a macinaturii alaturi de retentie aproape zero si cutite mari, hybride (conice l aprespargere si plate la finisare) de 68mm respectiv 65mm.   

Acum totalul si-l face fiecare in functie de cat il strange pasiunea, iar sumele pot creste simtitor (exista si Dual Boilere de 6-7000E gen La Marzocco GS3 sau Dalla Corte Mina) , de aceea reiterez – informati-va mult si puneti intrebari in stanga si in dreapta, pana sunteti convinsi ca ceea ce cumparati vi se potriveste si reprezinta alegerea optima in respectivul buget. Am inserat si preturi intre paranteze, ca sa aveti repere exacte si sa nu platiti mai mult pe acelasi aparat, pornind de la preturile cele mai mici direct din depozitul importatorilor, pe care le puteti accesa si voi in sectiunea dedicata de reduceri permanente.

Un articol folositor in continuarea cautarii voastre este cu siguranta cel dedicat rasnitelor, dupa care puteti trece la cel despre regulile de preparare a unui espresso “perfect”, acasa! Pentru orice alte nelamuriri va astept pe aria de comentarii de mai jos sau pe email, raspunzand tuturor cafegiilor cu mare placere.

Comments (387)

  • Adrian
    May 10, 2020 at 11:51 Reply

    Desi inteleg rationamentul complet si sunt de acord cu tot ce s-a punctat in articol exista insa un side note. Exista utilizatori obisnuiti care-si doresc sa bea o cafea buna fara sa faca zeci de teste la ce macinatura functioneaza cel mai bine pe un model de espressor. Inteleg ca exista diferente mari intre tipurile de espressoare dar pentru cineva care este foarte comod si vrea sa apese doar un buton-doua si sa bea o cafea foarte buna (atentie…nu cea mai buna cafea ever…dar foarte buna) este mult mai simplu ceva fara bataie de cap. Este ca in muzica…celebra comparatie analog – digital sau a asculta fisiere digitale mp3 de 320kb si a asculta fisiere WAV necomprimate…pentru un utilizator obisnuit diferenta va fi foarte mica sau insesizabila, pentru audiofili probabil foarte de luat in seama. Acestea fiind spuse, as dori 2-3 recomandari pentru un buget de 800-1000 de lei maxim (cu rasnita separat, ori cu rasnita incorporat, etc)..ceva usor de folosit si care are ca scop doar 1-2 cafele zilnic. Multumesc

    • May 12, 2020 at 12:48 Reply

      Salut Adrian, din pacate nu exista cale de mijloc, extractia unui espresso cremos fiind o operatiune…matematica. Ti-am trimis pe email cateva comparatii intre extractii cu rasnita / fara rasnita / pe automate / pe semiautomate etc. Comparand cu HiFi, e ca o diferenta de la caseta audio si casetofon la amplificator + FLAC+ boxe bune 🙂

  • brindusa
    March 28, 2020 at 16:05 Reply

    espresor ok sum 300 ron ?

  • Mihai
    February 25, 2020 at 21:42 Reply

    Salut Liviu,
    Am citit cele scrise de tine si mi se par foarte interesante si instructive mai ales pentru cei mai novice in prepararea cafelei espresso.
    Sunt de acord cu tot ce ai scris referitor la automatele de cafea, dar sincer multa lume , inclusiv eu , le prefera pentru comoditate.
    Am vazut ca de curand a aparut un nou de tip de semi automat, ca sa-i zic asa , de la Delonghi , La Specialista.
    Acesta desi are rajnita incorporata , totusi rajnirea se face separat.
    Sincer as fi interesat sa achizitionez un astfel de aparat, dar as vrea o parere din partea unui specialist , adica a ta.
    Am citit in celelalte postari ca profesionisti nu iau in considerare aceste aparate , dar 90% dintre cei care consuma espresso sunt probabil ca mine.
    Deci orice parere , si nu respingere totala, este bine venita.
    Multumesc

    • February 27, 2020 at 10:04 Reply

      Salut Mihai! Din pacate unii producatori supraevalueaza aparate cu functii si performante slabe, in loc sa intre sa se bata in preturi si specificatii cu cei care asculta nevoile espressomanilor din intreaga lume, exprimate pe forumurile de specialitate. Delonghi La Specialista, pentru un pret absolut imens raportat la ce ofera (3700 lei) aduce cu sine urmatoarele minusuri:
      – nu are PID (control electronic de temperatura) pentru a lasa userul sa modifice din grad in grad temperatura apei care ajunge peste cafea. Gustul unui espresso se poate corecta / modifica in functie de aceasta temperatura reglata manual.
      – nu are teava profesionala de aburi ci o inventie de marketing pentru a crea spuma nu crema. Forma tevii ar trebui sa fie similara cu profesionalele de bar
      – nu are portafiltru de 58mm (sau 57) pentru a fi compatibil cu sitele profesionale si sutele de accesorii disponibile la nivel mondial pe profesionale si casnice serioase, care ajuta clar la un espresso mai bun. Practic esti dependent de ce iti ofera producatorul ca accesorii, adica mai nimic.
      – nu are specificate in clar dimensiunile cutitelor rasnitei si puterea motorului, ceea ce ma duce cu gandul ca ar fi sub o limita decenta de 38mm diametru iar rasnita pare imbracata in plastic, ceea ce poate duce la probleme de fiabilitate pe termen scurt, mai ales ca noile boabe din prajitoriile de cafea sunt prajite mult mai light decat cafeaua de marca.
      Cu 1000-1500 lei mai putin iti cumperi aparate multe mai serioase.

  • Raluca Olaru
    November 4, 2019 at 07:29 Reply

    Buna,
    Doresc sa achizitionez un espressor pentru acasa, dar profesional, cu rasnita incorporata. Acum detin un Saeco, dar de cand am descoperit cafeaua proaspat prajita, nu mai imi place gustul care il scoate Saeco. Am un buget de 8000-9000 lei, te rog sa ma consiliezi in alegerea unui aparat bun. Chiar nu merita cu rasnita incorporata?ma uitam la un Jura Gica X. Care ar fi alegerea ta la acest buget? Multumesc mult!

    • November 4, 2019 at 08:08 Reply

      Buna Raluca, e o teorie intreaga referitoare la espressoarele automate si de ce sa nu arunci bani pe ele. Si tocmai pentru ca argumentele sunt foarte multe, iti scriu pe email cu link-uri si exemple.

      • Nelu
        May 12, 2020 at 15:05 Reply

        Aunt interest de recomandarile facute. Va rog sa imi trimiteti si mie un email similar. Multumesc frumos.

        • May 12, 2020 at 19:47 Reply

          Salut Nelu, pe forum analizam o multime de lucruri, aparate, rasnite, accesorii, cafele etc. Acum depinde ce ai vrea sa aprofundezi. Ti-am trimis mail (verifica si spam) si continuam acolo caci e spatiu mai mare.

  • Iulian
    August 8, 2019 at 14:02 Reply

    Salut,

    Sunt destul de nou in lumea espressoarelor, si dupa cum am citit pe site, rasnita ar trebui sa fie primul punct de plecare si apoi aparatul in sine.
    Unde mai pot gasi Kinu M47 SAU m38? Din cat am inteles, M38 nu se mai fabrica, iar M47 este destul de scump oficial pe site.

    Multumesc

    • August 8, 2019 at 14:07 Reply

      Salut Iulian! Datorita unui incendiu la fabrica s-a complicat destul de mult situatia si anul acesta livrarile s-au ingreunat. Modelul disponibil acum este M47 Phoenix si mai multe detalii despre el gasesti pe forum, unde facem regulat comenzi de grup catre fabrica – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-REDUCERE-RASNITA-MANUALA-KINU-M47-PHOENIX Practic trimiti acel formular pentru a te inscrie in comanda de grup si te contacteaza fabrica. La final de august am inteles ca vor fi gata cu noul lot.

      • Iulian
        August 8, 2019 at 14:18 Reply

        Multumesc pentru info. Voi incerca sa utilizez comanda se grup.

  • Cristina Vidrasc
    July 25, 2019 at 14:10 Reply

    Asa cum ai spus tu cafeaua depinde de mai multi factori. Dar trebuie sa te corectez. Dupa cum spune italianul… sunt 5 M nu 4. Cel pe care l`ai omis este MANUTENZIONE si chiar are o importanta majora.

    • August 5, 2019 at 10:53 Reply

      Buna Cristina, multumesc pentru observatie! M-am uitat acum din nou pe net si vad ca circula doua variante pur si simplu, cu 4 si cu 5 “M” 🙂 O sa mai cercetez. Cel mai probabil, prin “Mano de la operatore” se asimileaza si prepararea si intretinerea, ori prin “Machina” se considera si faptul ca ea trebuie sa fie intr-o stare curata tot timpul. De aici poate opiniile diferite de pe net. Mi-ai dat tema de explorat… 🙂

      • Cristina Vidrasc
        August 5, 2019 at 13:33 Reply

        Buna Liviu. MANUTENZIONE se refera strict la intretinerea masinii care ar fi, curatare filtru, portafiltru, garnituri cu periuta speciala, spalare grup cu filtru orb, schimbare garnituri de cate ori este necesar, etc 🙂 La MANO se refera la priceperea operatorului in a presa cafeaua , a regla macinarea si tot ce este legat de preparare in general.Frecvent se intampla ca umiditatea pe parcursul zilei sa fie diferita si atunci ca sa nu schimbi gradul de macinare poti juca putin cu presa la cafea. Poti avea cea mai buna cafea din lume, daca nu stii cum sa o macini, cantitatea de cafea in filtru, temperatuta apei si presarea… poate deveni o cafea banala. Evident asta tine de experienta celui care prepara. Pentru a face un espresso bun operatorul trebuie sa stie si sa respecte “sfintele reguli“ Sunt asa multe de spus si nu vreau sa fac un `shoguncoffe`:) Felicitari pentru blog, informatiile sunt corecte si utile. Este evident ca ti`ai facut temele foarte bine si banuiesc ca esti si un iubitor al cafelei

  • alexandra
    August 31, 2018 at 11:26 Reply

    Mie imi place foarte mult espressorul Krups Evidence EA891C10. Cafeaua este excelenta si imi place mult ca poti sa alegi intre multe sortimente. De asemenea faptul ca iti poti prepara cafeaua din direct din aplicatie Krups, este excelent, mai ales dimineata.

    • September 3, 2018 at 10:56 Reply

      @Alexandra – tot un automat ramane, cu toate minusurile sale FOARTE MARI in prepararea unui espresso. Adica nu este espressor ci un aparat / device de cafea, e o diferenta 🙂

  • Laura Aconstantinesei-Bojan
    April 13, 2018 at 08:48 Reply

    Buna! Ce parere ai despre espressoarele de aragaz?

    • April 16, 2018 at 16:01 Reply

      Buna Laura! Acelea nu sunt espressoare ci au alta denumire. Le-a ramas impamantenit numele de Moka Pot sau percolator. Espressoare in adevaratul sens al cuvantului incep dupa 1000 de lei. Orice ai alege, foarte importante sunt rasnita si cafeaua proaspat prajita.

  • Vlad Ivan
    January 2, 2018 at 20:11 Reply

    Salut. Mie nu mi-e clar cum fac diferenta intre un espressor cu abur din categoria “NU!” si o “chinezarie acceptabila” de care vorbesti in pachetul “buget redus”.

    Multumesc.

    • January 3, 2018 at 09:29 Reply

      Salut Vlad. Nu pot spune ca imi este clar si mie, pentru ca nu le-am studiat. Trebuie sa te uiti in specificatii. Pe de alta parte, din ce am mai experimentat in ultima vreme, la 300 de lei mai bine iei un Cafflano Kompresso decat un pseudoespressor care sa se strice rapid – https://www.youtube.com/watch?v=GEjrjS0PfFY Macar asta e si portabil 🙂

  • Bogdan
    December 9, 2016 at 10:17 Reply

    Atunci ce mi-ai recomanda in jurul sumei de 1500 lei ?
    Multumesc.

  • Bogdan
    December 9, 2016 at 09:21 Reply
    • December 9, 2016 at 09:30 Reply

      Doamne fereste! E un automat si acest tip de espressoare trebuiesc evitate total. Sunt bani aruncati dupa parerea mea.

  • Remus
    November 19, 2016 at 19:22 Reply

    Buna seara ,
    Vreau sa achizitionez un espressor si bugetul este undeva la 2000 lei doar pentru el , fara rasnita .Ma orientasem catre un LELIT PL042TEMD.Ma pacalesc ?Adica pentru 3-4 sute de lei in plus pot achizitiona ceva mai bun ? Ma intereseaza ce buget ar trebui sa aloc pentru un espressor bun cu sita de 58 si daca merita .Daca se poate o recomandare pentru o rasnita la un pret moderat de inceput ,intentionez sa achizitionez ceva mai bun ulterior

    • November 19, 2016 at 23:45 Reply

      Poate ai sa razi, dar eu as merge pe manuala Kinu M38 si un espressor cu PID, in acest buget. Ti-am scris pe email mai multe, caci aici e spatiul cam inghesuit.

  • razvan
    July 31, 2016 at 10:10 Reply

    salut, am un espresso automat bosch veroprofessional 300, destul de putin fiabil ca sa zic asa, am reusit totusi sa il pun pe picioare, sa scot toate depunerile din el, sa revizuiesc placa electronica, e al naibii de complex. rasnita e ceramica reglabila fin, boilerul e din inox, un fel de instant, un inox incasetat in aluminiu, cu senzori termici pe ambele capete, compactorul e dintr un material gen teflon, motorasele sant de calitatate dar exista destul de mult plastick in aparat, probabil in timp va mai cere atentie, dar mie imi place sa il repar 🙂
    espresso rezultat e de foarte buna calitate, nu stiu daca la nivelul unuia de bar profi dar e acolo in zona, foarte putine review uri pe romania despre aceasta mini uzina

    • August 17, 2016 at 21:37 Reply

      Salut Razvan! Probabil pentru ca este un automat, iar comunitatea Espressoman nu se concetreaza pe asa ceva. Automatele nu sunt espressoare in sine caci functioneaza pe alte principii, incercand sa imite procesul normal de preparare al unui espresso la un semiautomat si o rasnita separata. Te felicit pentru pasiunea de a restaura si poate in viitor, daca tot te pricepi, iti indrepti energia spre espressoare adevarate 🙂 Ai potentialul unui espressoman in devenire!

      • razvan
        August 18, 2016 at 18:34 Reply

        multumesc, nu sant un impatimit al cafelei insa atunci cand o beau prefer sa fie de calitate, succes in ceea ce faceti si dvs.

    • carmen
      October 8, 2016 at 14:06 Reply

      M-am hotarat!imi cumpar o rasnita buna si imi fac in continuare cafeaua la ibric.Multumesc pentru sfaturi.:)

      • October 10, 2016 at 11:37 Reply

        Buna Carmen. Vezi Kinu M38 sau M47, sunt alegerile cele mai echilibrate la acest moment.

  • vlad
    June 28, 2016 at 18:40 Reply

    Te salut. Am achizitionat de curand espressorul asta http://international.melitta.de/en/CAFFEO-Bistro-412.html .
    De o saptamana incoace cafeaua nu mai are acelasi gust desi o preparam la fel ca inainte. Este adevarat, este un espressor reconditionat insa imi poti da un pont de ce inainte imediat dupa cumparare o saptamana a functionat perfect si acum cafeaua mi se pare foarte diferita desi folosesc aceeasi metoda de preparare.

    Multumesc

    • June 28, 2016 at 20:47 Reply

      Salut Vlad. In primul rand este un automat, iar acestea sunt cele mai problematice espressoare posibile, mai nefiabile chiar decat cele pe capsule 🙂 In al doilea rand, sa iei un automat SH e crima curata pentru buzunarul tau. Adica, dupa ce ca sunt nefiabile, iti cresti singur rata de risc luandu-l la mana a doua. Probabil trebuie sa mergi la un service caci ceva s-a intamplat pe acolo prin el, deci alti bani, alta distractie.

  • Raluca
    April 19, 2016 at 14:43 Reply

    Si eu as dori o parere referitor la un espressor de cafea pentru casa cara sa poata faca si bauturi cu lapte. Ma poti ajuta?
    Consum aproximativ 10-20 de cafele / zi si m-am orientat la acesta http://www.hqcafe.ro/product/expresor-philips-saeco-incato-super-automat-hd891409/
    Pretul pare ok numai ca nu stiu cat de eficient ar fi pentru un espresso tare

    • April 21, 2016 at 19:51 Reply

      Buna Raluca. Automat in niciun caz…ti-am trimis pe email niste clipuri comparative.

  • Andreea
    December 28, 2015 at 09:55 Reply

    Buna! Voiam sa te rog sa-mi dai un sfat. Sunt pe cale de-mi achizitiona un Automat cafea Saeco Senseo Sarista by Philips http://www.cafemagia.ro/automat-cafea-saeco-sarista.html.
    Bugetul meu este de 1000 lei. Crezi ca e aolegere buna? Daca nu, imi poti recomanda ceva?
    Thx 😀

    • January 4, 2016 at 10:41 Reply

      La multi ani Andreea! Doamne fereste 🙂 Ti-am trimis pe email mai multe vorbe despre ce inseamna un automat si cat de “performant” este el comparativ cu adevaratul espresso

  • Simona
    September 27, 2015 at 14:31 Reply

    Eu am achiziționat un espressor automat Saeco Intelia Evo și e ok…împreună cu cafeaua Mokarico iese o capodoperă!

    • September 28, 2015 at 20:58 Reply

      Poate consideri capodopera acum, cand nu te-ai informat prea mult despre ce inseamna un espresso adevarat. Dar robotelul automat si cafeaua oxidata sunt doar pentru cei care isi refuza asemenea delicii, la care automatele si cafeaua ambalata “de marca” nici nu pot visa – https://www.youtube.com/watch?v=XEo3lf0-nxY

  • SLV
    September 24, 2015 at 18:55 Reply

    Super documentat, felicitari, foarte util, dar te rog scoate din exprimare ” chinezarii”. Este adevarat ca italienii sunt pe primul loc atunci cand vorbim de cafea ( desi nu sunt cei mai mari consumatori de cafea si nici nr 1 atunci cand vorbim de fiabilitate ). Bea te rog ceva mai putina cafea ( scuza-ma ca-ti dau un astfel de sfat dar asa ne largim orizontul ) si trage o fuga in Shanghai ( nu in complexul Europa din Bucuresti) si atunci nu vei mai vorbi de chinezarii. De Iphone ce spui ? Unde o fi asamblat ? Cate etichete de haine (marci celebre) ai intors si ai constat cu stupoare unde sunt fabricate ?

    • September 28, 2015 at 21:02 Reply

      Stiu ce spui, si in general ai dreptate. Insa in cazul special espresso, a functionat si functioneaza o regula – absolut nimic din ce este made in China nu a reusit sa faca fata sau sa se afirme pe plan international langa sculele fabricate in Italia, Spania, Germania, USA. Minimul este Romania 🙂 Adica nu exista “Iphone” in domeniul cafelei fabricat in China. Doar caricaturile gen Krups / Delonghi sau altele. Dar asteptam poporul galben sa ne impresioneze, caci sumele cheltuite de pasionati nu sunt mici.

  • Radu Mihaiu
    June 16, 2015 at 10:37 Reply

    Salut si felicitari pentru site.
    As vrea sa cumpar un espressor pentru birou. Consumam cca 4000 de cafele pe luna si avem momentan un Krups care se tot strica.
    Mi-as dori un semiautomat cu rasnita, dar nu stiu daca cele recomandate pentru acasa sustin un asemenea volum.
    Cam care ar fi un buget rezonabil pentru un asemenea espressor?
    Multumesc mult

    • June 17, 2015 at 22:21 Reply

      Salut Radu! 4000 e un numar foarte mare si cele casnice sunt in dificultate. Vorbim pe mail (verifica) pt. ca mai am nevoie de niste repere…

  • marius
    May 29, 2015 at 00:26 Reply

    salutare! citeam si eu printe comment-uri dar nu an vazut din partea ta sa explici de ce nu putem face acasa o cafea ca la bar !? explicatia este simpla : un aparat de bar in primul rand e e trifazic nu 220/230 iar temperatura apei este cu cateva grade mai sus decat unul de “casa” in al doilea rand si secretul “baristilor” consta in cescutele preincalzite ca nu degeaba stau toate cocotate pe aparat . prima ta explicatie ar fi trebuit sa fie ” indiferent ce cumparati nu va fi ca cea din bar indiferent cati bani cheltui! ” sunt detinatorul unui superautomat AEG , nu este cel mai ideal dar am invatat sa lucrez cu aparatul iar cafeaua este una foarte decenta . aparatele astea ” chinezesti” sunt nefiabile exact cum ai spus dar nu si proaste ! daca vrei sa cumperi unul trebuie sa cauti proprietati ca : reglaj temperatura a apei; reglaj cantitatea cafea ; preinfuziune si reglaj macinatura. sunt singurele 4 calitati care iti pot face o cafea mai mult decat decenta! sa explic si dece nu ?! nu toate boabele de cafea au acelasi gust la aceeasi macinatura si la aceeasi cantitate, eu folosesc aceeasi cafea de 2 ani si nu mai trebuie sa fac reglaje asta e ” comoditatea” ce o cauta fiecare . trebuie sa inveti aparatul sa te joci putin cu reglajele sa consumi 2-3 kg de cafea pana sa reusesti. toate cand le cumperi sunt reglate la modul cel mai general doar pt ” plug and play” , eu abia dupa 3 luni si 10kg de cafea de diferite marci am reusit. si voi puteti nu este greu !

    • May 29, 2015 at 08:00 Reply

      Salut Marius. Daca tot te-ai straduit sa scrii un mesaj atat de elaborat, nu ai fi de acord sa-i dai copy / paste in forum si sa continuam acolo? Mi-ar facea mare placere caci subiectul in sine este interesant.

    • May 30, 2015 at 20:29 Reply

      @marius – Poate asteptai totusi un raspuns, iar eu te-am trimis spre forum. Oricum, exista un topic unde vorbim si de automate – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Exista-motive-pentru-cumpararea-unui-espressor-automat Din cate vad, ai mare potential de crestere in ceea ce priveste cultura cafelei si sper ca in scurt timp sa iti mai schimbi impresiile. Cert este ca folosind un automat, indiferent de marca si de pret, nu vei avea ocazia nici macar sa te apropii de ce se intampla in cele cateva cafenele care folosesc cafea proaspat prajita. Insa cu un espressor semiautomat si o rasnita, separate, plus cafea proaspat prajita nu marci celebre, vei depasi cu siguranta 98% din cafenele din Romania si chiar din afara. Nu pentru ca nu ar avea scule si pentru ca folosesc cafele de marca nu de specialitate proaspat prajite. Se poate discuta altfel problema pusa de tine – avand aceeasi cafea de calitate, cu maxim 3 saptamani de la data prajirii, folosind aceeasi rata de extractie (gramajul lichidului dupa extractie), putem obtine acasa pe un semiautomat si o rasnita (separate) acelasi gust din cafeneaua X ? In functie de aparate, raspunsul este ca vizual si lichidul nostru va arata aproape identic, dar in privinta gustului, un profesional care sta toata ziua in priza (nu conteaza ca e trifazic) si are o constructie solida, va aduce nuante in plus in ceasca, insa acele nuante vor fi evidente pentru cineva care bea macar de un an, doi espresso. Am facut acest experiment intr-un mall, candva, avand alaturi campioni barista. Iti recomand si aceasta postare din forum – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Espressor-automat-Philips-Saeco-Xsmall-HD8643-09?pid=26425#pid26425

  • Milan
    April 21, 2015 at 15:38 Reply

    Salut!
    Tu ai recomandat aparat Gaggia Baby Black sau Gaggia Classic pentru costuri moderate. Care ar fi diferenta dintre aceste doua aparate si Gaggia Gran Prestige?
    Si daca pot sa inlocuesc filtrele presurizate care vin o data cu aparatul cu filtre nepresurizate?

    Multimesc,

    Milan

  • sergiu
    April 17, 2015 at 09:13 Reply

    Salut! Am achizitionat si eu smecheria asta http://www.emag.ro/espressor-automat-philips-saeco-minuto-dispozitiv-spumare-rasnita-ceramica-autocuratare-15-bar-1-8-l-negru-hd8761-09/pd/DNPQXBBBM/ si am ajuns pe forum pentru ca tocmai era sa-l sparg. Sunt multumit de cafeaua pe care o face, de functinoare, rapiditate, sistem de curatare, etc, dar, dupa cum mentionai si tu in articol, cred ca voi avea probleme cu el. Era sa fac spume, mi-a dat cafeaua pe nas… si io nici n-apucasem sa beau cafea. Ca doar de aia era sa-l si sparg :)). Am incercat sa-l curat prin mecanismele alea ale lui smechere si n-am reusit sa-l desfac, desi am respectat toate instructiunile. Ma deranjeaza ca e doar plastic in el, pare destul de fragil, dar mentionez ca, totusi, mai functioneaza dupa reactia bestiei care s-a dezlantuit in mine. Am tras de el si l-am dat de perete dupa vreo 10 minute in care am incercat sa-l desfac dupa instructiunile din manual. Intotdeauna mi-am dorit un expresor care sa faca cafea buna, repede si sa nu stau sa curat la el toata ziua. Asta se curata singur la fiecare pornire, dar o data la o saptamana trebuie sa intru in el sa-i curat mecanismele. In asta nu stiu cum mai intru ca data viitoare il sparg sigur. Vreau unul si mai bun. Da’ as vrea unul automat, sa n-am batai de cap si sa se curete singur pe tot locul :)) Dau si 1000 de euro sa am un expresor bun, da’ sa nu trebuiasca sa intru in el niciodata. Doar sa-i arunc zatul si apa din cuva lui peste. Nu-mi recomanda semiautomate si rasnite separate ca n-am atata rabdare pentru o cafea.

    • April 20, 2015 at 10:27 Reply

      Salut Sergiu, nimic nou sub soara ca sa zic asa :)) Ti-am raspuns pe email, eu imi mentin parerea 🙂

  • dragos
    January 9, 2015 at 01:01 Reply

    Salut! Vreau sa achizitionez rasnita asta http://rasnita-de-cafea.compari.ro/mahlkonig/home-vario-p191765661/ ce parere ai? merci

  • manuel
    December 7, 2014 at 21:22 Reply

    salut, m.ar interesa ceva pentru prepararea unui espresso bun acasa, sa ocupe cat mai putin spatiu, buget 3.000 lei. Ceva sfaturi pentru ce sa iau si de unde? eventual si sfaturi pentru preparare.
    multumesc

  • Cristi H
    December 7, 2014 at 19:03 Reply

    Revin cu inca o intrebare : care ar mai fi diferenta intre Gaggia Classic si Lelit 41TEM in afara de PID Controller?
    Multumesc frumos

  • Cristi H
    December 7, 2014 at 18:49 Reply

    Buna,
    felicitari in primul rand pentru site, citind am invatat foarte multe despre ce inseamna un adevarat espresso.
    As dori sa achizitionez pentru acasa un espressor semiautomat si o rasnita electrica. Varianta aleasa dar ceva mai scumpa este : Lelit PL41TEM + Lelit PLO43MMI, un total de aprox. 3.000 de lei, care depaseste putin bugetul.
    Ar mai fi varianta mai ieftina: Gaggia Classic + Gaggia MDF ( pe care am citit ca nu o recomanzi din cauza dozatorului), un total de aprox. 2.000lei (cu tamper inox incluse)
    Mentionez ca espressorul este pentru acasa, beau impreuna cu sotia 2 – 4 espresso pe zi. Intrebarea mea ar fi daca merita sa dau 1.000 lei in plus pentru Lelit, avand in vedere ca sunt inca un “rookie”. Ce imi recomanzi?
    Cu ocazia craciunului pot aparea ceva reduceri fata de preturile indicate acum pe site, sa mai astept?
    Iti multumesc frumos.

    • December 7, 2014 at 22:23 Reply

      Verificati maine emailul, vine mosul 🙂

  • angi
    December 7, 2014 at 07:50 Reply

    Multumesc mult ptr.raspuns. E clar ca alegerea mea a fost f proasta. In cazul in care imi voi recupera investitia as vrea si eu un sfat, o recomandare , adica ce as putea sa iau pana in 1300 de lei ca sa pot bea un espresso adevarat si nu ciorbita de dimineata……. Multumesc inca o data ptr disponibilitate si ajutor……

  • angi
    December 6, 2014 at 16:08 Reply

    Buna ziua,
    Sunt noua pe aici si as vrea sa va rog sa imi dati un sfat. Am luat recent un espressor delonghi automat ESAM 04.1110 si am incercat toate variantele de reglaje dar din pacte nu am obtinut decat o cafea fara aroma si un fel de “zeama lunga”. E posibil sa fie stricat espressorul sau asta e calitatea lui si am aruncat pe geam 1300 lei? E posibil totusi sa il returnez avand in vedere ca il am de doar o saptamana daca nu pot obtine mai mult de la el dar inca nu stiu daca am avut eu ghinion sau asta e calitatea la care trebuie sa ma astept…..Astept va rog un raspuns de la cunoscatori….

    • December 6, 2014 at 19:38 Reply

      Buna Angi. Din pacate te-ai prins ca ai aruncat banii pe geam dupa cumparare, sarind peste partea de informare inainte de achizitie 🙂 E bine in orice domeniu sa faci putina documentare inainte pe forumurile de specialitate. Decizia returnarii iti apartine. In general automatele cam asta fac, livreaza ciorbe, insa ai confortul apasarii unui buton si atat, eventual cu touch screen. Pe de alta parte, cateva secunde dediate prepararii unui espresso la un semiautomat + rasnita, separate, alese cu atentie in functie de specificatii si review-uri, aduc acasa calitatea dintr-o cafenea si o fiabilitate incontestabila a sculeleor, e drept cu putintica munca de informare initiala, ca sa iti dai seama cum se folosesc. Am mai spus-o, totul pleaca din rasnita! Pe espresso ai nevoie de o macinatura mai fina. Daca producatorii de automate ar permite rasniri foarte fine, atunci particulele s-ar raspandi prin interiorul robotelului, afectandu-i mecanismul. Deci se ajunge la un compromis, intre o ciorbita pentru consumator si o aparenta fiabilitate pentru masina. Dar si cand ti se arde o placa electronica a aparatului, de multe ori preferi sa il arunci la gunoi decat sa platesti reparatia.

  • Alecs
    December 5, 2014 at 21:00 Reply

    Salut Liviu,
    Vreau si eu un sfat – pentru o investitie de aproximativ 2000 ron ce recomandare ai.
    Eventual o sugestie doar pentru un expresor – nu prea am loc de amplasat 2 ustensile ,
    dar as dori si o varianta – expresor si rasnita .
    Multumesc frumos si felicitari pt site !!!!

    • December 5, 2014 at 21:55 Reply

      Salut Alecs! Ti-am trimis mail acum. Cred ca te mulezi perfect pe Classic (1160 lei) + rasnita Lelit PL43MMI (808). Ai mai multe detalii in mail.

  • Lucian
    November 27, 2014 at 13:20 Reply

    Buna ziua.
    Liviu, as vrea sa-mi trimiti si mia pe mail constatarile si sugetiile tale in legatura cu un expresor de la gaggia, pe mine ma intereseaza sa aiba sita nepresurizata, o presiune reglabila, sa fie prevazut cu boiler, temperatura apei reglabila, la rasnita deja m-am hotarat dupa ce am analizat acest site, un ascaso i-mini este nemaipomenit pentru ceea ce imi trebuie.
    Iti multumesc.

    • November 27, 2014 at 21:37 Reply

      Salut Lucian! Am incercat sa iti schitez cateva alternative pe nevoile tale, pe email desigur.

      • Craiu Lucian
        November 28, 2014 at 08:54 Reply

        Salut Liviu. Iti multumesc pentru profesionalismul cu care mi-ai raspuns, acum imi dau seama ca nu are rost sa fac o investitie minima ca apoi sa-mi imi doresc mai mult, bugetul meu era destul de restrans initial pentru ca am tratat cu superficialitate prepararea cafelei, m-am hotarat la un expresor PL 41 TEM, iar ca rasnita PL43MMI, voi folosi cafea de buna calitate, sper ca in maxim o luna sa pot strange acest buget si sigur te voi anunta cand voi prepara prima mea ceasca de cafea adevarata. Multumesc inca o data.
        O zi placuta.

  • Vlad
    November 25, 2014 at 16:25 Reply

    Delonghi Kg79 sau krups gvx242 , ce parare aveti?

  • Vlad
    November 25, 2014 at 16:21 Reply

    Salut.
    1.De cateva saptamani bune m-am gandit ca ar fi cazul sa imi iau si eu un espressor semiautomat pt acasa. Am inceput sa fac comparatii si rapoarte calitate/pret , si intr-un final am ajuns la 2 produse: Gaggia Classic sau Gaggia Baby Twin (la mana a doua) fiind cam la acelasi pret 1200-1400 Ron. Unele sugestii?
    2. As avea nevoie si de niste recomandari pt o rasnita Ok. La inceput ma gandeam la una manuala Mini Mill sau Skerton, insa pana la urma cred ca emai buna una electrica si AICI sunt total lipsit de info. Si aici as vrea cele mai bune dpdv al raportului calitate/pret , iar pretul sa nu depaseasca 100 E. 😀

    Ms anticipat.

    • November 25, 2014 at 21:58 Reply

      Vlad, ti-am raspuns pe email mai detaliat, fiind multe puncte de atins, desi sunt doar doua intrebari. Variante-le acelea de rasnite exclude-le. Mai bine faci economie putin la espressor, dar iei o rasnita electrica pretabila pentru espresso. Este absolut esential.

  • Radu
    November 22, 2014 at 21:46 Reply

    Buna ziua.
    Ce parere aveti despre produsul Philips Saeco Minuto HD8763/09 ?
    Am gasit cu 1600 ron. Daca nu este in regula ce alternativa mai buna as avea in banii astia?
    Va multumesc

    • November 22, 2014 at 22:10 Reply

      Salut Radu. Daca recitesti acest articol vei observa ca automatele sunt niste espressoare inferioare, nefiabile si incapabile sa produca un espressor adevarat, indiferent de pret, asadar acest blog / forum nu ia in discutie asemenea robotei. Pot sa te ajut cu un sfat desigur, dar pe linie espressoare semiautomate si rasnite, separate, prepararea corecta ( https://www.youtube.com/watch?v=f_z0w18fGL4 ) avand rezultate chiar peste ce bei in majoritatea cafenelelor – https://www.youtube.com/watch?v=L0jfLSgfeZk

  • rico
    November 22, 2014 at 15:41 Reply

    buna , un exemplu de un esspresor semiautomat si o rasnita de top ?

    • November 22, 2014 at 15:48 Reply

      Hello! E vorba de buget aici. Top of the top @ home ar fi un HX sau DB cu o rasnita Vario, deci o investitie de 1300-1500E, in functie de alegeri. E mai mult de dicutat aici, caci fiecare au particularitati, plusuri minusuri, iar in pagina de Black Coffee Friday unele chiar au discount-uri maricele – https://www.espressoman.ro/black-friday/ Eventual scrie-mi pe email – contact@liviufratila.ro caci ar trebui sa ne intindem putin la vorba si numarul de caractere al unui comentariu nu permite.

  • Lazar Cosmin
    November 21, 2014 at 21:12 Reply

    Salut.
    Te felicit pentru site-ul informativ.M-a educat in privinta espresso-ului.
    Detin un espressor(daca il pot numi asa) Krups(marca de care vad ca esti foarte ,,incantat”) pe care l-am achizitionat la indrumarea unui prieten(pe care l-am crezut informat) cu suma de 750 RON.Mentionez ca espresso-ul facut de acesta este deplorabil(are consistenta apei, nu este cremos si nici gustos).
    M-am hotarat sa fac o schimbare.Am la dispozitie 2000( +300 daca este nevoie) RON.
    As dori sa achizitionez, la recomandarea ta, un espressor si o rasnita cu care sa imi pot prepara un espresso delicios,dupa care tanjesc demult.
    Astept raspuns.
    Multumesc!

    • November 21, 2014 at 21:31 Reply

      Salut Cosmin! Iti dau maine un mail, cu mai multe explicatii, caci acum e tarziu. Poti obtine rezultate frumoase in acel buget, incomparabile cu vechiul krups.

    • November 22, 2014 at 20:54 Reply

      Cosmin, abia acum ti-am raspuns, din lipsa de timp.

  • Cristian
    November 21, 2014 at 12:41 Reply

    Multumesc frumos pentru raspuns !

  • tudorie mircea
    November 14, 2014 at 12:30 Reply

    multumesc mult inca o data ,pentru informatiile detailate furnizate, este un adevarat tratat in materie de natura sa ma indrume in achizitia si utilizarea acestor dispozitive
    Week-end placut!

  • tudorie mircea
    November 13, 2014 at 11:26 Reply

    sunt putin confuz, credeti ca e o alegere buna sau sa ma orientez catre un Gaggia,clasic si o rasnita Lelit PL043MMI ori MDF ?
    multumesc,

    • November 13, 2014 at 23:34 Reply

      Salut Mircea. Ti-am trimis pe email toate argumentele. Desigur, dozatorul nu prea are ce cauta pe o rasnita casnica.

  • Cristian
    November 7, 2014 at 06:22 Reply

    Salut ! Doresc si eu sa cumpar o rasnita manuala si un espressor pentru acasa. Ma gandeam la un Porlex Mini Mill si la Gaggia Gran Deluxe/Dose. Este potrivit Deluxe pentru prepararea unui espresso cat de cat decent sau se merita achizitionarea lui Dose ? Multumesc anticipat.

    • November 9, 2014 at 20:15 Reply

      Salut! Fiind mai (foarte) multe de spus, ti-am raspuns pe mail, cum o fac de obicei.

  • madalin
    October 31, 2014 at 10:17 Reply

    Salut Liviu,
    Fara a ne lungim aici dar insist sa fac o alegere proasta si sa-mi achizitionez un espressor automat. Totodata apelez la cunostintele tale in domeniu pt a-mi recomanda cea mai buna alegere din cele proaste 🙂 (ironia sortii). Deci: care ar fi recomandarea ta in alegerea unui espressor automat in jurul sumei 1500-2000ron?
    Multumesc anticipat!

  • madalin
    October 28, 2014 at 19:59 Reply

    Salut.
    Am gasit site-ul din intamplare si vad ca as putea gasi un raspuns prin dvstra. Vreau sa-mi achizitionez un expressor pt uzul casei (2-3 cafele pe zi). Ma tot uit la cele facute de philips saeco. As vrea ca expressorul sa-mi faca o cafea buna si proaspata la o singura apasare de buton. Implicit, rasnita sa fie incorporata. Bugetul meu ar fi in jur de 1500 ron. Orice sfat este binevenit. Multumesc anticipat.

    • October 29, 2014 at 08:13 Reply

      Salut! Daca te referi la automate, sunt cea mai proasta alegere, asa cum am explicat si in articol. Ti-am trimis un mail mai explicativ ca sa nu ne intindem aici prea mult.

  • Cristi
    October 14, 2014 at 17:47 Reply

    Salutare , de foarte mare ajutor este sit-ul făcut de tine . Mii de multumiri , puțin mi-a lipsit sa fac o alegere gresita si sa aleg un expresor de la krups . Săptămâna asta as vrea sa comand si as vrea sa fiu sigur de alegerea făcută . Sa înțeleg ca GAGGIA Classic este cel mai bun pret calitate ? Si rasnita gaggia MDF ? Si te rog dacă imi poți spune si de unde pot lua si sitele si cum sa le fac reglajele pt cafeaua perfecta . Mii de multumiri esti “the best “

    • October 16, 2014 at 13:44 Reply

      MDF este depasita in acest moment de rasnite cu preturi similare. Pur si simplu, acasa dar si in cafenele, un dozator este un lucru incomod. Classic-ul ramane un..clasic 🙂 Iti mai trimit pe email niste randuri ca sa nu lungim prea mult aria de comentarii.

    • October 9, 2014 at 10:18 Reply

      Buna! In niciun caz. Daca ai citit articolul de mai sus, am insirat toate motivele pentru a evita cumpararea de automate.

  • marian
    September 30, 2014 at 09:35 Reply

    Salut,
    Intrebare: pt uz comercial, buget max 2.000 eur, care ar fi combinatia cea mai buna/recomandata?
    multumesc,
    marian

    • September 30, 2014 at 20:03 Reply

      Salut! Pe HoReCa e putin mai complicat, caci alegerea depinde de multe lucruri. Sunt cateva topicuri deschise pe forum dar se poate discuta… Ti-am trimis un mail ca sa nu ne lungim aici.

  • Popescu Tiberiu
    May 30, 2014 at 08:47 Reply

    Buna ziua,
    Va rog din suflet sa ma ajutati cu o recomandare pentru un esspresor.Eu le-am gasit pe astea 2, cam asta ar fi bugetul, dar daca stiti si altele mai bune care sa se incadreze astept propuneri
    Stima

    http://www.emag.ro/espressor-automat-delonghi-magnifica-1450w-1-8-l-negru-esam3000b/pd/EWFKDBBBM/
    sau
    http://www.emag.ro/espressor-krups-espresseria-automatic-1-6l-15-bari-negru-ea8108/pd/DRNJ4BBBM/

    • May 30, 2014 at 10:07 Reply

      Salut,
      Alea sunt niste chinezarii care nu scot decat un pseudoespresso. Iti dau pe email niste link-uri si niste explicatii.

  • Catalin
    May 28, 2014 at 13:42 Reply

    In principiu toata lumea cauta sa bea o cafea buna, mai ales la servici, dar nimeni nu are timp prea mult de petrecut langa un expresor

    • May 29, 2014 at 11:18 Reply

      Salut Catalin. Te referi la un espressor automat?

  • Catalin
    May 28, 2014 at 13:36 Reply

    Salut, vreau sa cumpar un expresor pentru la birou, 6persoane, am un buget de 1200-1700lei, eu ma ocup de aprovizionare dar nu cunosc nimic in domeniu asta insa nu imi place sa cumpar ceva la intamplare, ce imi recomanzi?

  • Florin
    May 27, 2014 at 13:43 Reply

    salutare,
    Inainte de a citi expressoman.ro imi facea cu ochiul o Jura ena 9 doar ca nu aveam banii necesari.
    Acuma ma gandesc la varianta gaggia classic + rasnita lelit PL043MMI. Cum vi se pare combinatia? as fi vrut sa iau LELIT PL41TEM dar cam sar bugetul alocat. Mi-a mai placut ascaso i-mini ca rasnita.
    sfaturi pentru achizitionarea de cafea boabe se poate?

    Astept pareri,
    Florin.

    • Florin
      May 27, 2014 at 13:47 Reply

      Si Gaggia GRAN STYLE arata foarte bine si are un pret mult mai mic? il recomandati?

      • May 27, 2014 at 20:52 Reply

        Florin, gama Gaggia Gran Prestige / Carezza inseamna amprenuta Philips dupa cumpararea marcii. Evita sa cumperi asa ceva, caci nu se compara cu aparatele scoase inainte de achizitia de catre Philips. Dar pentru ca nu vreau sa ma intind mult pe aria de comentarii, fiind deja sirul mare, iti mai scriu pe email cate ceva, apropo de nedumeririle tale. Deci ne mutam acolo…

  • Ianus Costin
    May 5, 2014 at 18:36 Reply

    Salutare la toata lumea. Am si eu de 2 ani un krups xp 7220, luat la “o combinatie” sa zicem (nu as fi dat atatia banuti pe un aparat de facut cafea,espresso,ceai s.a.m.d niciodata) si i-am facut curatari, decalcifieri si toate celea si de 1 luna imi apare error code 06, macina cafeaua si ramane pistonul blocat jos, nu se mai ridica, il opresc, ii dau drumul isi face un autotest si aceeasi poveste, care se repeta chiar daca il scot din priza si il repun, ceva sfaturi sugestii, sa fie boilerul, pistonul, ceva electronic…..??????????? help please ; multumesc anticipat !!!!!!!

    • May 5, 2014 at 22:21 Reply

      Din pacate e un automat, adica cea mai nefiabila categorie de espressoare. Cate Krups-uri de astea nu zac bucati prin service-urile de profil… 🙂 E clar, du-l la un service bun, oficial.

  • nely
    April 18, 2014 at 07:52 Reply

    buna . imi zici si mie te rog cum se regleaza rotitele de unde se pune cafeaua ? la cat trebuie sa fie ?

  • Radu
    April 10, 2014 at 09:00 Reply

    Salutari la toata lumea!
    Nu ma las. Ma gandesc sa ma risc 🙂 si sa iau cafea macinata de la River sau Il cafe si sa incerc o data ca no fi foc, sper!
    Oricum in manualul masinii nu scrie nicaieri din cate mi-aduc eu aminte, cat de tare tre sa fie macinata cafeaua care o pui.
    Si pe Mercador nu stiu cat mai recuperez eu din gramada de bani pe care i-am dat si nici sa-l fac fericit pe careva nu am de gand.
    Asa ca o sa achizitionez o rasnita si mai am un semiautomat FIS la care tre sa-i schimb sita caci este presurizata si o sa merg pe combinatia asta deocamdata daca nu merge bine treaba cu JURA. Oricum pe JURA in majoritatea timpului beau capucino sau latte machiato.
    Multumesc frumos pentru raspuns

    • April 10, 2014 at 09:24 Reply

      Iti scriu pe mail ca sa nu ne mai lungim aici…

  • Radu
    April 9, 2014 at 10:56 Reply

    Buna ziua Liviu!
    Pacat ca nu am gasit site-ul acum 2-3 ani cand mi-am cumparat ustensila. M-am documentat eu atunci, dar am reusit doar sa cheltui mai multi bani. Nu pot sa spun ca nu sunt multumit de ce posed, dar de un timp ma macina 🙂 ideea ca ar putea fi mai buna cafeaua si imbunatatirea ar putea veni de la modul de macinare. Dupa care am dat peste voi, si mi s-a confirmat banuiala.
    Acum sa va spun si despre aparat. La momentul cumpararii mi se parea potrivit sa am un automat, pe considerentul ca platesti mai mult, muncesti mai putin. Si mi-am luat un JURA ENA 5( am evitat deci chinezariile). Pot sa spun ca aparatul functioneaza impecabil, este comod si simplu de manevrat, dar nu reusesc sa ajung la o cafea cum bei in cel mai ieftin barulet din Italia. Este corecta dar nu senzationala.
    Intrebarea mea catre voi este daca as putea sa umblu sa fac vreun “tuning” la rasnita sau sa-l combin cu o rasnita separata performanta. In acest al doilea caz, intreb, ar iesi ceva din combinatie sau doar un mic si nesemnificativ upgrade.
    Stiu ca o sa-mi spuneti sa-l vand si sa fac noi achizitii. Totusi m-am legat putin si de JURA. Si e randul sa-mi schimb masina, asa ca ……
    Va multumesc, astept raspuns!

    • April 9, 2014 at 23:10 Reply

      Salut Radu! Am mai citit ca unele automate permit si utilizarea de cafea macinata. Nu stiu daca este cazul modelului tau, insa daca ar fi asa, trebuie oricum avut mare grija la blocarea grupului cu o cafea rasnita prea fin. La semiautomate nu inseamna nimic sa blochezi pompa/grupul, caci scoti portafiltrul si gata. La automate e caz de service, iar tu ai iesit din garantie si oricum nu ar fi fost vina producatorului ca ai bagat tu o cafea macinata prea fin, peste ce au reglat ei. Producatorii de automate nu agreeaza macinarea fina pentru ca particulele de cafea ar putea sari prin interior si mai departe ar bloca grupul de erogare prin blocul prea compact pe care l-ar forma. Deci impaca-te cu ce ai sau pune-l pe mercador 🙂 Un setup ok de semiautomat + rasnita pleaca de la 400E.

  • Marius
    March 7, 2014 at 16:54 Reply

    Da, ai avut dreptate am gasit in spam raspunsul.
    O sa urmez indicatiile tale si o sa revin cu un raspuns dupa aceea.

    Multumesc frumos pentru tot!
    Week-end placut!

  • Marius
    March 3, 2014 at 15:31 Reply

    Salut!

    Sunt un pasionat de expresso si pana acum am foosit marci din comert care exact cum ai spus au lasat ft. mult de dorit.

    Conform indicatiilor si sfaturilor tale am cautat aparate conform marcilor recomandate de tine si am gasit la un pret accesibil un GAGGIA. Aici

    Imi poti psune te rog daca merita acest produs sau daca stii de unde pot achiziiona un altul care sa se invarta in jurul sumei de maximum 600 lei ?

    Cu respect!
    Marius

    • March 5, 2014 at 22:03 Reply

      Marius, ai mail, vezi sa nu intre prin Spam.

  • florentina
    January 12, 2014 at 16:51 Reply

    buna,
    Sunt interesata de un aparat pentru un bar!?
    Mentionez ca am un flux de 30-40 cafele pe seara

    multumesc!

    • January 13, 2014 at 15:54 Reply

      Buna Florentina. Aici vorbim de alta categorie, caci ai nevoie de fiabilitate, abur instant si alte caracteristici specifice unui espressor de cafeana. Oricum, ti-am trimis un mail, caci mai am nevoie si de alte detalii.

  • Moldovan
    January 6, 2014 at 14:18 Reply

    Multumim pentru articol, pentru site; am fost aproape sa cumpar o prostie 🙂
    all the best !

  • Alin
    December 20, 2013 at 19:55 Reply

    Fantastic articol. Multumesc din suflet, era cat pe ce sa mă duc sa dau banii pe un Krups amarat, ca arata bine. Nu imi imaginam ca pot exista atatea chestii legate de cafea, si ca un espresso adevarat e o arta.

    Felicitari si multumiri maxime pentru timpul dedicat scrierii acestui articol, ca de altfel intregului forum, pe care îl savurez in fiecare zi ca pe o cafea buna :).

    Nu am facut pasul inca, dar incet-incet mă orientez spre un Gaggia Classic si probabil ca o rasnita Acaso I-mini. Desi recunosc, mi-ar placea si o rasnita din acelea vechi, de pe la un anticariat, dar na … nu stii daca mai sunt bune :p

    • December 21, 2013 at 00:58 Reply

      Sa stii ca sunt ceva fotografi pe forum. Deci pasiunile acestea se imbina undeva… 🙂

      • Alin
        December 21, 2013 at 06:58 Reply

        Tot un fotograf mi-a deschis ochii si m-a trimis aici :). Artele se atrag :p

  • raul
    December 9, 2013 at 00:27 Reply

    ei si tu acum…
    a spus omu’ ce-a avut de spus si dupa cum a spus-o cu siguranta nu-l interesa dialogu’.
    pan’ la urma cine-i atat de nebun sa convinga un “maniac”?

  • alex
    December 2, 2013 at 08:40 Reply

    Buna ziua.
    Imi cer scuze pentru cuvinte ca ‘ba’ nu am avut de gand sa jignesc, pentru restul nu ma simt de aceea am fost foarte atent cand am scris, ma citez ” FIxismul si extremismul nu sunt hobbyuri- sunt boli mintale similare cu cretinismul” deci nu se refera doar la bautorii de espresso in mod special cu toate ca bautul nu este un hobby iar tratarea lui cu atata seriozitate ma face sa rad deci sa faci un cult al bautului de espresso ( da stiu ca exista asa zisul cult al bautului de cafea- aceeasi palarie pe alt cap. Este un marketing exagerat. Nu sunt strain de anumite localuri, in care am baut cafele( pardon espresso) iar blasfemie( cineva a folosit expresia pasionati ai esentei de cafea deci nu mai este blasfemie – espresso = cafea) , inclusiv prin anumite vacante. Vis a vis de cel care ma intrebat daca am cheltuit 1500 euro intr-o vacanta (am chletuit chiar mai mult – nu cred ca are legatura cu subiectul , ideea este ca mi-as perimite sa dau 1500 euro pe un aparat fara sa mor de foame in casa DAR nu inteleg 1500E pt o cafea??). Nu-l consider o bautura minune, nu are un gust extraordinar, ci doar mai bun sau mai rau. Gustul este relativ asa cum si culoarea/ muzica care va place sau va linisteste. Nu m-am simtit deranjat de subiect, dar fiind blog public mi-am permis sa am o opinie fiind surprins de ‘pasiunea’ inversunarea, dedicarea, pentru o bautura( un lichid) ceea ce ma facut sa intervin. Asta vad eu ciudat si totusi comic. Cum un lucru asa de…mic…. devine o pierdere din putinul timp pe care il avem ( cercetarea pt a desoperii aparatul potrivit) La naiba ‘schepsisul este rajnitul ‘ :)) . Devenim prea snobi. Alimentam ceva ce nu exista. Totusi, este o bautura- o licoare, atractia catre un ‘lucru’. Si totusi unii castiga de pe urma dv :). Fitele se platesc in espressoare.

  • raul
    December 1, 2013 at 23:09 Reply

    fiecare din noi are un hobby.
    E drept ca daca atunci cand primesti un pahar de apa alaturi de un expresso si primul tau gand e ca-i pentru “indoit” cafa, atunci nu ai cum sa-i intelegi pe acesti (700) pasionati ai esentei de cafea…

  • alex
    December 1, 2013 at 21:29 Reply

    Buna seara.
    Incep sa cred ca deja extremistii si fixistii au o problema. Deci exista un espresso cel mai si cel mai si daca nu ai cei 4 M nu merge, nu exista si daca nu s-ar povestii nimeni nu ar stii sa faca un espresso. Ca acum 100 de ani asa se facea respectand cei 4 M. Mai oameni buni, ati innebunit ? Asemenea teorie cu tichie se poate face si discutand despre friptura( ca daca etc. nu se respecta cei 5 M 🙂 nu iese friptura). 1500 euro pt un espressor? Ma faceti sa rad. Exact ca cei care comercializeaza aspiratoare (facute dintr-un material utilzat de NASA) la nu mai putin de 2500 euro( minunat). Ce s-a face marii bogatasi ai lumii fara voi? Nu si-ar mai putea cumpara masini de 1 mil de euro) iar o tampenie. Cei carora FIXUL va guverneaza viata. Ba viata este scurta si va invartiti (snobiti) intr-o ceasca de cafea(vai blasfemie). Nebuni. FIxismul si extremismul nu sunt hobbyuri- sunt boli mintale similare cu cretinismul.

  • Florin
    November 29, 2013 at 21:24 Reply
    • November 30, 2013 at 14:38 Reply

      @Florin – Este un automat si asa cum scrie si in articol, automatul il cumperi pentru cafele fara calitate, doar asa de dragul de a bea ceva ce are cofeina. Dar ce face un automat nu se compara cu adevaratul espresso, obtionut din scule separate, espressor + rasnita

  • Tiberius
    November 29, 2013 at 09:57 Reply

    Salut,eu dupa cateva discutii cu Liviu si multe cercetari pe forumul kaffee-netz.de (eu locuiesc in Germania) mi-am luat-o pe miss Rancilio Silvia.ffff multumit..face un super espresso,e o madina f simpla,cel putin aici in De gasesti piese peste tot si fiind atat de apreciata de nemti au facut tot felul de upgrad-uri.poti sa ii instalezi ulterior un pid-kontroller,manometru,multe chestii(nu obligatoriu,rezultatul fiind f multumitor si asa).masina e pe 58mm ca cele profesionale si are cea mai mare forta a aburului din clasa ei(e mare,trust me iese o crema de lapte super).ca si rasnita m-am hotarat in cele din urma pt o Bezzera BB005 fara timer ca nu are rost timerul parerea mea.cat despre rasnita,reglare fina manuala(fara trepte prestabilite),macina fara sa imprastie,fara guguloaie de cafea.extrem de multumit si de rasnita.multe salutari din De

  • carmen
    November 29, 2013 at 09:36 Reply

    Hi,
    In viitorul apropiat vreau sa-mi cumpar un expresor automat si ma intereseaza ft mult ca traseul lichidului fierbinte sa nu treaca prin plastic sau aluminiu .Deasemenea din motive medicale eu trebuie sa beau cafeaua cu lapte.Buget mediu.Va rog mult cateva recomandari de producatori,modele.Multumesc.

    • November 29, 2013 at 09:41 Reply

      Buna Carmen. Asa cum scriam mai sus, automatele sunt praffff la fiabilitate si la calitatea bauturilor. Imi pare rau, dar eu nu pot face astfel de recomandari. Da-mi un email la contact@liviufratila.ro si o sa incerc sa iti indic anumtiti furnizori care te pot ajuta.

  • raul
    November 29, 2013 at 01:07 Reply

    merci fain de raspuns.
    Eu ma gandisem totusi la varianta rationala (GC la 1174.5lei) si dupa ce termin cele vreo 6 – 7 kile de cafea ce le am acum o sa trec la investitia numarul 2: rasnita. Cu alte cuvinte merita GC banii?
    PS Pana gat cafa din casa ma “prind” cum sa lucrez cu aparatu.

    • November 29, 2013 at 09:53 Reply

      @raul – GC e 1160, nu numai azi ci mereu pentru comunitatea Espressoman. Gaggia Classic merita banii cu siguranta datorita caracteristicilor tehnice, a boilerului cu doua rezistente plasate in exterior. a electrovalvei, a presiunii usor reglabile la 9bar, a carcasei de inox si ca fiabilitatii. Alte detalii gasesti pe forumul Espressoman sau pe forumurile internationale cautand pe google.

  • raul
    November 28, 2013 at 23:46 Reply

    De mai mult timp doream sa achizitionez un expressor de cafea. Din ce am inteles dintr-o scurta vizualizare as avea de ales intre Gaggia Classic (oferit cu un tamper suplimentar) ca si solutie mai de buget si Lelit PL41TEM ca si solutie de rasfat moderat. Pana acum 3 ore eram hotarat sa achizitionez un automat saeco la care am renuntat speriat de multitudinea procedurilor de curatare si care, citit aceste pagini, oricum nu era o alegere prea grozava.
    Revenind la cafeaua viitoare de zi cu zi, din modelele de mai sus care-i mai bun pentru un “lenes”?

    • November 29, 2013 at 00:04 Reply

      @raul – daca iti iei espressor semiautomat, ai nevoie si de rasnita, altfel nu o sa obtii ce citesti pe aici, adica un espresso perfect. Desigur, PL41TEM etse cel mai bun, datorita PID_ului si tevii de aburi incorporate.

  • nae
    November 28, 2013 at 17:33 Reply

    uitati pret bun la un Gaggia Evolution…… http://www.marioshop.it/macchina-del-caffe-gaggia-EVOLUTION-CAFFITALY/product/2143729?from=tpsd…….pt cei ce au cunostinte in italia. felicitari pt acest site.

  • Nutzu
    November 28, 2013 at 09:24 Reply

    Salut Liviu, respect pentru commenturile tale minunate, iti spun ca ma pasioneaza atat de tare subiectul espresso incat citind anumite fraze, m-i se ridica parul pe maini, deja de 2 ani ma macina ideea unui espressor / combinatinatie perfecta, am reusit sa ajung la un buget de 1000€ cu putin efort sa zic.. 1300€ pentru asa ceva si pana sa dau de posturile tale era gata gata sa fac grasita alegere.. Un saeco un bosch sau altceva ce imi parea ca suna bine.. dar am o problema, sunt complet ametit in ceea ce priveste alegerea, de aceea iti cer ajutorul … Si voi pune mult asteptata si idioata intrebare … Ce naiba sa imi iau in bani astia, vazusem obiectul asta dar tu spui ca lasa de dorit :TES50328RW de la bosch. Ar fi varianta simpla dar ideea unei rasnite si a unui espressor suna bine, sunt un tip caruia ii place sa se implice si nu sunt tipul de om care e obisnuit sa primeasca totul pe tava mai ales la simpla apasare a unui buton…Deci cu cat mai mult efort … Cu atat mai multa placere…

    • November 29, 2013 at 09:55 Reply

      @Nutzu – iti raspund putintel mai tarziu pe email

  • Ciobotaru Gina
    November 28, 2013 at 07:22 Reply

    Buna dimineata.
    Am cumparat un expresor SAECO HD8751/19 foarte incantata cand l-am cumparat si m-am desunflat foarte repede pentru ca face o cafea foarte slaba.
    Poate nu fac eu ce ar trebui , poate trebuie sa mai reglez ceva cert este ca este o cafea de filtru.
    http://www.philips.ro/c/saeco-espresso/intelia-sistem-de-spumare-a-laptelui-classic-negru-hd8751_19/prd/

    • November 28, 2013 at 08:24 Reply

      Hello! Aparatul din link este un automat si toate automatele performeaza la fel de slab si au probleme de fiabilitate in timp. Am scris motivatia in continutul acestui articol. Cu mai putini bani cheltuiti, puteai sa iti iei un setup rasnita + espressor semiautomat, separate, si obtineai lucruri de genul – http://www.youtube.com/watch?v=TjnA1tLMZ1c Motivul principal al ineficientei automatelor este rasnita slaba si mai mult de atat, limitarile aduse rasnitei pentru a nu macina foarte fin cum e nevoie in espresso. La cat de nefiabil e deja automatul si la cata mecanica fina se afla in interiorul sau, atat ar mai trebui, particule fine de cafea sarite peste tot… De aceea se limiteaza rasnita la o macinatura mai groasa. Practic nu prea ai ce face decat sa-l returnezi, daca mai poti. La revanzare pierzi foarte mult.

  • Mi
    November 22, 2013 at 05:56 Reply

    Buna Liviu.
    De mult timp ma gandesc sa cumpar un espressor+rasnita bune. PAna la urma am decis sa astept Black Friday de anul acesta. M-am gandit la Gaggia Classic (care pare pt mine cel mai bun raport calitate-pret), dar oscilez la rasnita intre Ascaso i-mini (am vazut ca sunt 3 modele) si Lelit PL043MM (unde vad ca sunt 2 modele PL43MM si PL43MMI). Ce rasnita imi recomanzi, avand in vedere experienta ta?

    Multumesc,
    Mioara

    • November 22, 2013 at 11:01 Reply

      Mi, iti raspund pe email caci e mai mult de scris, insa in jurul orei 16-17, avand deja multe mesaje la care sunt dator.

  • Daniela
    October 30, 2013 at 08:59 Reply

    Buna
    Caut un espresor de cafea (numai pe boabe) cu functia de “fanana apa” (consum apa potabila /filtrata) ptr a fi amplasat intr-o receptie.As dori unul care sa fie incorporat in mobilier dar ar trebui sa fie alb , dimensiuni h 66xprof 40xlungime 64 cm.Nu ma pricep la asa ceva si as dori sfatul tau, ma uit la aceste aparate ca o curca-n lemne :-)).
    Multumesc!
    Daniela

    • October 31, 2013 at 22:00 Reply

      Nu am auzit de espressor care sa furnizeze si apa rece, dar mai intreb. Ai mail cu niste propuneri.

  • Ciprian
    October 6, 2013 at 16:28 Reply

    Buna Liviu, am vazut ca esti un expert in acest domeniu. Am vazut la Real in Germania un espressor KrupsEA 6990 la 299eur. Stiu ca nu apreciezi aceasta marca dar ajuta-ma cu un sfat; sa-l cumpar sau sa ma mai gandesc. Multumesc.

    • October 6, 2013 at 21:14 Reply

      Salut Ciprian. Eu sunt impotriva automatelor in primul rand. Iar in al doilea rand, daca brand-ul Krups ar scoate de maine o linie de espressoare semiautomate si rasnite cu specificatii tehnice, performante si fiabilitate similare cu marcile consacrate, as fi primul care ar scrie asta pe forum/blog. Dar nu se intampla si merg in continuare pe linia lor speculativa. Strict la intrebarea ta, automatele sunt aparate care se cumpara pentru design, simplitatea utilizarii la o apasare de buton si alte motive de gen. De aceea e greu sa spui ca modelul X de automat e mai bun decat modelul Y. E un teritoriu dominat de imaginatia departamentului de marketing si de service-uri care abia te asteapta de client. De aceea afirm raspicat ca sunt toate o apa si-un pamant. Alte sfaturi despre achizitia unui espressor ai pe aria cu acelasi nume, de pe forum – https://www.espressoman.ro/forum/index.php

  • Dan Munteanu
    October 2, 2013 at 14:01 Reply

    Vreau si eu sa-mi iau un Lelit PL042EM, pare sa fie o varianta mai buna decat separat, asta daca se ridica la aceiasi calitate rasnita ca si Ascaso I-mini i2 Basic Black [cred ca aspresorul e la fel ca PL41EM]. Pui in rasnita dimineata cata cafea ai nevoie…..Pare sa iasa la un pret mai bun decat luate separat, si ocupa si mai putin loc pe masa. Merita ? Sau mai bine iau cele 2 separat ?

    • October 2, 2013 at 14:16 Reply

      Salut Dan, eu militez intotdeauna pentru aparate separate, atat din cauza fiabilitatii cat si din cauza faptului ca in viitor nu se stie cand vrei sa faci un upgrade si nu vei putea decat vanzand tot aparatul. Iti detaliez pe email, ca sa nu ne lungim aici.

  • Dan
    September 26, 2013 at 21:49 Reply

    Salut . Ma poti ajuta cu o informatie…de fapt…parere ? Merita sa dau 6800 ron pe un Jura Impressa J9 One Touch ?
    Sau ai vreo idee…ceva asemanator…cam in acelasi buget ?
    Multumesc mult

    • September 27, 2013 at 11:52 Reply

      Salut Dan! Bineinteles ca nu merita 🙂 Automatele sunt carne de tun pentru service si nu produc un espresso corect din motive fizice/tehnice, asa cum scriam si in acest articol la care ai comentat. Chiar am facut doua/trei teste pe un astfel de Jura – https://www.espressoman.ro/in-vizita-la-metroexpo-cu-escala-la-jura/ De banii aceia sau chiar mult mai putin, iti cumperi aparatura de sta Jura in coada 🙂 Totul cu o conditie – sa iti doresti sa bei ceva calitativ. Altfel, daca iti este indiferent ce curge pe teava aparatului, neinteresandu-te decat design-ul si touch screen-ul, e ok si Jura 🙂

  • Tiberius
    September 9, 2013 at 20:26 Reply

    mda..nu e chiar clar..o sa sun maine sa vad daca are manometru..daca nu cred ca o sa merg pe asta. http://www.coffee24.com/#product/maschinen/2-kreis/lelit-pl-60t-dualboiler-zweikreiser-2841.html.nici cu rasnita inca nu sunt lamurit..tind spre Lelit si datorita sfatului tau cat si faptului ca e frumusica (hihi) si imi place daca am espressorul Lelit sa fie si rasnita lelit..acum daca am sarit nitel cu bugetul la espressor, nu pot sa ma zgarcesc la rasnita nu?

  • Tiberius
    September 9, 2013 at 20:01 Reply

    ooo,dar Bezzera BZ 10 e in jur de 950euro..Lelit e cam 580.deci e o dif serioasa.eventual o alta varianta la banii astia si sunt si discutii pe tema vs ar fi Rancilio Silvia.dar nu are PID.stii ce am observat acum..nu vad afisajul de presiune la Lelit-ul asta.o afisa elctronic pe diplay-ul acela,sau acolo afiseaza doar temperatura din boiler?hmm.. Mahlkonig Vario e descris ca f bun.unii s-au plans cum ca ar arunca cafeaua pe langa.nush…muti spun ca si Eureka MCT ar fi ok..nu m-i lamurit cu Timer-ul asta..ce e cu el?se merita nu?si chestia asta cu afisajul la presiune m-a dezumflat rau..

    • September 9, 2013 at 20:52 Reply

      Nu merita Rancilio fara PID, la banii aia. La acel Lelit, afisarea presiunii nu e mare lucru atat timp cat oficial valva interioara de ajustare a presiunii e blocata (cica lipita). Dar nu la toata lumea – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Scadere-presiune-espressor-Lelit-PL41 Deci si daca era in dotare, doar te uitai la manometru si te minunai ca nu ai 9bar presiune. Daca valva ar fi reglabila, cumperi cu 10E un manometru si faci tu reglajul (dar pierzi garantia daca ai sigiliu pe carcasa). Afisarea si controlul temperaturii sunt chestiuni mult mai benefice. Timer inseamna ca reglezi cat timp sa mearga rasnita, de la pornire. Eu mi-am reglat Vario pe 10 secunde si cand folosesc aceeasi cafea, voi avea in portafiltru mereu 15g (exista niste marje foarte mici de eroare). Altfel trebuie sa apreciezi din ochi oprirea rasnitei. Daca ai buget mergi pe Vario, daca nu Eureka, daca nu Iberital/Ascaso I-mini/Lelit au acelasi mecanism interior, trebuind sa alegi intre timerul de pe celelalte si rotita vizibila de reglaj de pe Lelit. Aparatura espresso se cumpara dupa calitati individuale nu dupa asortarea marcilor. Si am uitat, acel portafiltru fara fund din mesajul trecut nu e obligatoriu, dar te ajuta la invatare, sa iti dai seama ce se intampla in interior si unde gresesti. Dar daca ai bugetul strans, mai bine repartizeaza-l catre o rasnita mai performanta.

  • Tiberius
    September 9, 2013 at 19:16 Reply

    Liviu,mai bine nu mai imi dadeai forumul din Germania..are 100 de mii de milioane de pagini..de atunci citesc in fiecare zi..uneori ma ia durerea de cap…greu mai e sa te hotarasti cand ai atat de multe variante..dupa indelungi dezbateri,pt bugetul meu am ajuns la urmatoarea concluzie..ca si espressor m-am hotarat pt Lelit PL 41 PlusT PID.aici as avea cateva intrebari:
    1.nu am reusit sa ma lamuresc daca asta e sita despre care vorbeai http://www.espressoversand.com/shop/product_info.php?info=p337_Lelit-Duschsieb-inkl–Befestigungsschraube.html.si daca da mai am nevoie si de asa ceva in plus fata de ce vine cu masina?http://www.il-mondo-italiano.de/xanario_pinfo.php?language=de&cPath=26_69&products_id=1717.
    acum vine problema cea mai mare si anume la rasnita.mie imi place ca si design f mult http://www.il-mondo-italiano.de/xanario_pinfo.php?language=de&cPath=41_51&products_id=1704 asta care e practic o varianta putin modificata dupa astahttp://www.il-mondo-italiano.de/xanario_pinfo.php?language=de&cPath=41_51&products_id=1341.pe forumul kaffee-netz.de am vazut ca f iubite mai sunt Iberital Challenge http://www.kaffeewiki.de/index.php?title=Iberital_Challenge_(MC2) cat si Ascaso i-mini.mie si Iberital imi place si are cam aceleasi caracteristici ca si Lelit.un singur lucru are in plus:Timer-ul.intrebare e necesar acest Timer?daca nu il ai cum stii ca ai macinat exact 7 sau 14g?
    in final una dintre cele mai iubite rasnite este Bezzera BB005.se merita diferenta de 70 de euro?asta spre deosebire de lelit si iberital (ambele 600rpm si lame conice de 38) are 900rpm si lame de 48.Exista varianta cu si fara Timer.recunosc ca pana la Malkönih Vario,Bezzera asta e ff iubita de multi..astept parerea ta.seara faina

    • September 9, 2013 at 19:27 Reply

      E o lume frumoasa, de fapt impresionanta, aceasta a cafelei de calitate! Iar nemtii sunt cu multi ani lumina in fata noastra, ca si americanii de altfel. Referitor la alegere, e ok acel Lelit, avand boilerul cu 100ml in plus fata de modelul PL41TEM. Insa te cam apropii de HX-uri gen Bezzera BZ10 la banii aia si daca ai buget, ar trebui sa o iei ca o optiune serioasa. Daca nu, e ok si acel Lelit. Nu e nevoie de schimbarea sitei, nu-ti bate capul. Eu ma refeream la cosul acela care se pune in portafiltru, dar e cazul la Gaggia nu la Lelit. Dintre rasnitele tale te-as sfatui sa mergi tot pe acel Lelit caci are o roata la suprafata care se misca odata cu rotita laterala de reglaj, avand un reper vizual asupra schimbarii gradelor de rasnire, reper care pe celelalte nu exista. Bezzera mi se pare cam scumpa si fara prea multe avantaje concrete in ceasca fata de acel Lelit. Dar de Mahlkonig Vario ce spun nemtii pe forum? E apreciata acolo? E fiabila?

  • Tiberius
    August 28, 2013 at 20:48 Reply

    din De o sa le iau,clar.pai eu am inteles ca presiunea e o regula destul de importanta,deci intr-un fel sau altul va trebui sa o modific.sau sa iau mai bine un espressor care stiu sigur ca se poate modifica?

  • Tiberius
    August 28, 2013 at 19:38 Reply

    Salut..in primul rand felicitari pentru acest articol;e cu adevarat folositor.eu locuiesc in Germania si chiar imi era dor de espresso-ul din cafenelele romanesti(ei avand doar o zeama lunga).acum abia astept sa imi pot prepara singur.am fost f aproape sa imi cumpar un delonghi&co,dar destul de inspirat sa ma informez putin inainte. as dori sa imi achizitionez un espressor Lelit PL41TEM si o rasnita Lelit PL043MM.e ok combinatia?se poate cobora presiunea la 9-10bari?ar exista o varianta mai buna in pretul acesta?multumesc anticipat.

    • August 28, 2013 at 19:59 Reply

      Salut Tiberius! Vezi ca e un forum nemtesc foarte bun unde gasesti printre altele si locatiile unde se bea o cafea buna (cauta doar proaspat prajita, nu marci “celebre”) – http://www.kaffee-netz.de/ Fara discutie ca e ok combinatia. Despre modificarea presiunii..unii spun ca se poate face altii ca nu. Din ce tara le iei? Am auzit diverse variante despre sigiliile puse de producator ca sa pierzi garantia la o asa modificare, inclusiv in USA…

  • Tica
    July 3, 2013 at 14:43 Reply

    Despre semiautomate, cu rasnita incorporata, care are fi alegerile cele mai bune?

    • July 21, 2013 at 19:44 Reply

      @Tica – ti-am raspuns pe email caci ma intind la vorba ca de obicei 🙂

  • andrei
    July 2, 2013 at 15:35 Reply

    am un aprat saeco cu deasing magic roma si se aprinde becul rossu imi poate spune cineva din cauza la c es eaprinde va rog
    ???

  • Bele Sorin
    June 18, 2013 at 11:22 Reply

    Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre espresso de cafea Saeco Incanto de luxe sau sa-mi recomandati din gama Saeco pe care sa-l achizitionez. Are Odeea, Viena, Incanto, Incanto deluxe, Magic Roma, Caffe Grande.
    Va multumesc !

    • June 21, 2013 at 14:05 Reply

      Evident ca niciunul 🙂 Ti-am detaliat pe email.

      • Andrei
        June 21, 2013 at 17:10 Reply

        Liviu, de ce nu postezi raspunsul aici sa vedem si noi parerile ?

        • June 21, 2013 at 17:40 Reply

          Pentru ca exista forum destinat discutiilor mai elaborate si pentru ca intrebarile se repeta cu o constanta extraordinara 🙂 Multe comentarii nu le-am mai aprobat din aceasta cauza, raspunzandu-i direct omului, in functie de timp. Ar fi destul de obositor si pentru cei care sunt abonati la comentarii sa citeasca mereu aceleasi lucruri. Plus ca uneori e mai mult de scris si aria de comentarii nu este un loc pentru povesti lungi. Forumul in schimb, da – https://www.espressoman.ro/forum/

  • Stancea Alexandru
    June 6, 2013 at 19:01 Reply

    Buna seara! Desi as vrea sa fiu f. scurt presimt ca o sa scriu poate prea mult , pentru toate astea imi cer scuze anticipat.!!(inca mai am nevoie de informatii si sfaturi ). Deci., felicitari dle.Liviu Fratila pentru toate postarile de pe toate saiturile in care va implicati. Este un ajutor imens si nesperat pentru incepatori ( exact cum sunt si eu) dar dupa cum vad chiar si pt. cei mai evoluati in arta prepararii cafelei. In urma cu exact 18 ani din cauza unor probleme medicale am incetat sa beau orice tip de cafea ,,,,pina atunci si la vremea aceea inclusiv pe vremea comunismului ma descurcam destul de bine in ceea ce priveste procurarea de cafea ,ness…..!!!!Dupa aceasta lunga pauza ma pot bucura din nou (medical vorbind) de posibilitatea de consum a cafelei numai ca eu am pierdut multe trenuri de atunci ,, lucurile si tehnicile in ale prepararii (si nu numai) au evoluat ,, eu sunt mult in urma si am nevoie de sfaturile dv.Sunt pe punctul de a-mi achizitiona citeva aparate ( pt consum propriu in casa) . Acum 2-3 luni orbecaiam aproape total pe diverse saituri pina am decoperit postarile dv si ale colegilor dv inclsiv de pe ESPRESSOMAN.Pt mine acum e clar vreau sa cumpar un Espressor si o rasnita bunicica — buna ..Asadar va intreb la bugetul pe care il voi aloca ( nu cu mare usurinta dar nici foarte greu) m-am orientat dupa indicatiile dv . Ce sa aleg intre modelele de:::1. espressoare: GAGGIA EVOLUTION SI GAGGIA PURE …. de ce unul si nu celalalt???? 2.Rasnita ( desi mi se par voluminoase si de capacitate volumetrica cam mare pentru consum casnic!!!)) GAGGIA MDF,,, LELIT PLO43,, LELIT PLO43MM,,,Ascaso I-mini I2 (cutite conice), carcasa de plastic neagra sau alba,,,, Ascaso I-mini I2 (cutite conice), carcasa aluminiu neagra ,,,,,,si de ce una si nu cealalta???? 3. de unde si ce sita (58 mm am inteles) la o suma pina in 50 ron (ma rog una de 7 alta de 15 gr)………cu tamperul ma descurc personal.4. Ce tip (sau tipuri )de cafea (boabe ) de pe rafturile hipermarketurilor ar fi mai buna ?( locuiesc in PITESTI si din ce stiu eu nu sunt prajitorii in localitate) 5.Un sfat -doua pt preparare in general. Va las si ad de mail go_alex69@yahoo.com,,,,,,,,,,,,, mes go_alex69 …. Multumesc pentru tot . Cu respect ALEXANDRU.

    • June 6, 2013 at 19:05 Reply

      Salut 🙂 La asa mesaj lung iti raspund pe email caci ar trebui sa dau si eu un raspuns pe masura 🙂

  • doru
    March 27, 2013 at 15:55 Reply

    buna,
    spune-mi te rog ce crezi despre acest espresor

    http://usa.astoria.com/products-usa/coffee-machines/perla/aep-2-semiaut.html
    mersi!

  • goom
    March 21, 2013 at 14:37 Reply

    multumesc pentru promtitudine.

  • goom
    March 19, 2013 at 21:07 Reply
    • March 20, 2013 at 09:01 Reply

      Doar caricaturile de site-uri pot face asemenea “promotii” 🙂 E ca si cum ar pune Carrefour pe un Dolce Gusto reducere de la 2000 de lei la 300 de lei, cand de fapt 300 de lei e pretul real 🙂 Ca si produs in sine eu nu agreez noua gama Gran Gaggia pentru ca este facuta in China si pentru ca este mult sub Pure / Evolution ca si caracteristici.

  • daNy
    February 26, 2013 at 18:42 Reply

    Buna seara,

    Sunt foarte confuz in alegerea unui expressor…..bun 🙂 .
    Pana sa citesc acest articol, citind si alte comentarii, ma oprisem la un Zelmer 13Z018, dar acum….sunt putin in ceata. Credeti ca e o alegera buna sau sa ma orientez catre un Gaggia, de exemplu Gaggia Gran Prestige.
    Bugetul initial fiind de 500 lei, acum as dori sa nu depaseasca 750 lei.
    O sa-mi achizitionez si o rasnita, daca aveti ceva sfaturi pentru una ok si ieftina….

    Multumesc. O seara buna !!!

    • March 1, 2013 at 08:28 Reply

      Salut! Ca sa nu aglomeram aria de comentarii, ai mail.

      • daNy
        March 1, 2013 at 15:08 Reply

        Merci mult pentru ajutor ! 🙂

  • Lucian C.
    February 19, 2013 at 10:15 Reply

    Salutare

    Cum este si normal, m-am informat inainte sa achizitionez un astfel de produs, citind review-uri afli si parerile altora despre un produs pe care urmeaza sa-l iei la tine acasa :D. Asa am ajuns si eu aici.
    Intentionez sa-mi achizitionez un astfel de de aparat si m-ar ajuta enorm un sfat bun.

    Doresc sa iau un Expresor semiautomat (am acasa o rasnita Bosch zic eu decenta)

    Initial m-am orientat catre Expressorul Gaggia Gran Prestige GES-GR-03PG, insa orice lamurire in plus este binevenita

    Am un buget de aproximativ 650-750 lei.
    Astept cu nerabdare un sfat in privinta asta aceasta

    • February 20, 2013 at 16:44 Reply

      Lucian, ai mail, raspunsul e mai lung.

      • Lucian C.
        February 21, 2013 at 20:16 Reply

        Mii de multumiri Liviu 🙂

  • Adrian Petrache
    February 14, 2013 at 10:22 Reply

    Wow… In sfarsit o postare care sa imi clarifice diferenta dintre expressoare si cafetiere!
    Multumesc

    • February 14, 2013 at 10:29 Reply

      Diferentierea este mult mai bogata. Practic poti prepara cafeaua in cele mai diverse feluri – ibric, filtru (cred ca la asta te refereai prin “cafetiera”), french press, aero press, moka pot, vacuum etc. Dar espresso pare cel mai consistent mod de a scoate majoritatea uleiurilor aromatice din cafea.

  • Andrei
    January 23, 2013 at 14:23 Reply

    Salut,
    Interesant articolul. Eu nu am inteles care sunt espressoarele cu pompe de aburi. Din cate stiu cele semi-automate sunt bazate pe o pompa de aburi (poate ca totusi ele pompeaza apa care apoi e transformata in aburi… nu sunt sigur). Totusi in linkul pus de tine pare a fi un expressor bazat doar pe presiunea unui simplu boiler care produce aprox 1.5 bari. La fel de “bine” poti folos unul de aragaz.
    Am prin familie doua Gaggia si 3 DeLonghi (toate semiautomate). DeLonghi al meu (stie ESE dar nu gasesc cialdi in RO) face un ceai bun, altul face un ceai mai tare si altul nu mai are forta sa pompeze. Gaggia face espresso f bun cu aceeasi cafea macinata la pachet. O sa incerc sa schimb al meu cu Gaggia parintilor mei.
    Depinde de model, dar si eu as recomanda Gaggia ca marca!

  • florinel
    January 23, 2013 at 09:42 Reply

    Merita sa achizitionez un espresso cu capsule Tchibo cafissimo?

  • Alex
    November 28, 2012 at 19:51 Reply

    Multumesc pt raspunsul prompt. Credeti ca ar fi mai bun un Gaggia Viva? Diferenta de pret nu este mare intre cele doua.

    • November 29, 2012 at 11:11 Reply

      Si Gaggia Viva e in aceeasi oala 🙂

  • Alex
    November 28, 2012 at 19:36 Reply

    Salut! Stii cumva ce dimensiune de tamper imi trebuie pt un Philipps Saeco HD 8323? Abia l-am comandat si vreau sa iau si un tamper, dar nu stiu dimensiunea si nu am gasit aceasta informatie in manual. Mersi

    • November 28, 2012 at 19:43 Reply

      Philips Saeco nu isi propune sa faca espressoare de calitate pentru cunoscatori ci ieftineala chinezeasca. De aceea nu si-au batut capul sa faca publica dimensiunea sau mai mult, sa se ralieze la standardele 57/58/53 mm. Pune o rigla si vezi diametrul apoi comanda de la un strungar, numai sa ai inoxul. Ai fi norocos sa ai 53mm caci ai gasi in strainatate (sunt cateva marci de profesionale cum e La Spaziale) care folosesc aceasta dimensiune. Nici pe forum nu am vazut informatia pe care o cauti, dar poti deschide pentru siguranta un topic in sectiunea Accesorii – https://www.espressoman.ro/forum/forumdisplay.php?fid=4

  • Alexandra
    November 27, 2012 at 08:11 Reply

    Dupa ce m-am informat de pe sait si forum am aflat si eu cum sta treaba.:)) Eram pe punctul de a cumpara un expressor ieftin din comert (gen Eletrolux, sau Saeco), asa ca va multumesc pentru postarile grozave!
    Am decis sa imi cumpar urmatoarea configuratie ( tin cont sa va precizez ca bugetul a suferit unele modificari si momentan nu mai merge extins) : Expressor Gaggia Evolution, Rasnita manuala Hario Mini Mill ( aici fiind problema momentan nu detin buget pentru o rasnita buna gen Ascaso I-mini), un tamper, o sita nepresurizata si probabil acel vas de inox pentru capucino.
    Acum intrebarea mea este o sa ma descurc cu rasnita sau ar trebui sa mai astept? Multumesc.

    • November 27, 2012 at 08:57 Reply

      Pentru inceput te vei descurca! Nevoia de upgrade vine in timp, cand iti dai seama cum sta treaba. Oricum, porneste de la maxim de fin (treapta cand aproape s-au unit cutitele) si de acolo coboara o doi/trei dinti mai inapoi. Macini si vezi daca din 14g de cafea iti vor curge 60ml in 25 de secunde. Daca ai avut o curgere prea rapida inseamna ca trebuie sa te duci o treapta inspre fin. Daca a curs prea incet, o treapta spre “gros”. Si tot asa pana nimeresti gradul corect. In principiu, la inceput e putintel mai anevoios dar apoi te inveti si vei face espresso cu ochii inchisi. Pentru orice alte nelamuriri te asteptam in sectiunea Forum, unde poti deschide oricand topicuri despre orice te intereseaza/nu functioneaza etc.

  • Lucian
    November 25, 2012 at 13:14 Reply

    Multumesc pentru raspuns si dupa achizitie sigur o sa mai am intrebari la tine.
    O zi buna

  • Lucian
    November 24, 2012 at 19:59 Reply

    Salut,
    Am citit blog-ul tau aproape in intregime si vreau sa achizitionez un expressor Espressor Gaggia New Espresso Pure si vis a vis de rasnita, cautand cafea prajita am dat de un site care prezinta 2 rasnite manuale si anume Hario de la papajacques.
    Vreau sa-mi spui daca sunt ok sau iau asa ceva sau raman la varianta Gaggia MM Steel.
    Mersi.

    • November 24, 2012 at 21:17 Reply

      Salut Lucian. Mai bine sari de la Pure la Evolution(745 lei). Diferenta este sub 50 de lei iar Evolution este mai bun, apropiindu-se foarte mult de Classic. La Black Coffee Friday, importatorul in Romania a postat si un Evolution cu ambalajul deteriorat (dar nefolosit) insa nu stiu daca l-a dat sau nu. Asta in caz ca erai in cautare de preturi bune. Altfel, tabloul de reduceri functioneaza, inca fara inregistrare pe forum – https://www.espressoman.ro/reduceri-la-espressoare-si-rasnite/ La Gaggia tine cont de schimbarea sitelor presurizate – https://www.espressoman.ro/site-presurizate-versus-site-nepresurizate/
      Rasnitele Hario sunt aduse in Romania de catre Papajacques, intr-adevar si poti comanda direct de acolo de pe site. Mini Mill este de ajuns, insa in timp vei simti nevoia unui upgrade la un electrica potenta. Dar pentru inceput iti faci treaba…

      • Lucian
        November 29, 2012 at 16:03 Reply

        @LIVIU Vreau sa comand in urma sfatului tau, prin tabloul de reduceri de la tine un Pure Evolution(745 lei). Imi spuneai de sita, te rog sa-mi zici daca o pot lua tot de acolo sau imi poti recomanda alte site-uri.

        • November 29, 2012 at 16:20 Reply

          Reducerile acelea sunt acordate de importator, iar ei nu aduc site nepresurizate. Acestea se gasesc la magazinele de piese – mag-pro.ro, echipamentehoreca.ro, si am vazut si pe perfectespresso.ro ceva de la Bezzera. Trebuie sa fie pe 58mm diametru, nu conteaza marca. Ia-ti macar una de 14g, iar daca stii ca bei si espresso classic de 30ml ia-ti si una de 7g. Dar la 7g cele mai bune sunt La Marzocco si se gasesc mai greu. Au o forma anume pe care alte site nu o au. Ma rog, daca vrei calitate de top atunci poti alege VST 🙂 http://store.vstapps.com/collections/vst-precision-filter-baskets/products/vst-precision-filter-baskets

  • Horia
    November 18, 2012 at 23:34 Reply

    Ms pt pontul cu economia….

  • Horia
    November 18, 2012 at 20:22 Reply

    As mai avea o intrebare. Am vazut foarte multe filmulete si review urii c gaggia clasic….care pare a fi perfect pt utilizare acasa… . E mare diferenta calitativa dintre acesta si gaggia evolution….ma refer la produsul finit…..merita diferenta de cca 500 ron…. . Multumesc

  • Horia
    November 18, 2012 at 14:29 Reply

    Uitesem sa mentionez ca inainte de a-l vinde il trimisesem in service pentru o reglare mai fina a gradului de macinare…..dar ceea ce curge e departe de expresso…. si o recomandare…NU FACETI CA MINE 🙂

  • Horia
    November 18, 2012 at 14:25 Reply

    Buna, l-a m vandut cu ceva pierdere…dar nu mai conteaza ma refer la krups ul 8010. Dupa ce am citit cam tot ce ai scris pe blog (ms pt info pertinente) m-am cam hotarat la un GAggia Evolution si o rasnita MDF (crezi ca e mai recomandata ascaso mini??? de unde as putea sa o cumpar si la ce pret…). Crezi ca e o alegere buna? sau imi poti recomanda ceva mai bun dar cam in acelasi buget (650 +750 ron)??? Voi comanda si sitele neprezurizate…insa nu sunt incantat de ideea de a modifica eu presiunea de la 15 la 9. Fara a modifica presiunea nu obtin ceea ce cu toti de dorim de la un expresso???? unul ca in filmuletele postate…..
    Merci anticipat….

    • November 18, 2012 at 20:52 Reply

      Horia, ai intrebari multe, interesante, utile si pentru altii, insa nu aria de comentarii este locul potrivit sa le dezbatem ci forumul. Intra aici https://www.espressoman.ro/forum/index.php si deschide pe aria de Espressoare un subiect nou despre ce te intereseaza. De asemenea, poti vedea subiectele deja deschise si poti adauga acolo un comentariu, daca te incadrezi in topic. Deci ne vedem pe forum 🙂 Legat de preturi, asteapta Black Coffee Friday pe Espressoman.ro si s-ar putea sa economisesti ceva banuti, vineri 23 noiembrie.

  • Horia
    November 12, 2012 at 20:35 Reply

    buna tuturor. Pana mai ieri am avut un expresor manual krups si eram cat de cat multumit de rezultate dar s-a infundat si am decis ca e vremea pt unul nou. Am decis ca vreau unul automat doar din comoditate si am ramas fidel marcii krups.asadar am facut cea mai proasta investitie din viata. Am luat modelul 8010 cu vreo 1500 ron dar rezultatul e mult sub asteptari. Obtin o posirca de 40 ml in 5 10 secunde. Cafeaua e departe de ceea ce inseamna un expresso cat de cat. Cred ca totul e din cauza rasnitei. Stie cineva daca se poate seta pt o macinare mai fina decat minimul permis in prezent de la butonul aferent???? Sau exista vre o alta solutie pt a avea cat de cat un ezpresso rezonabil????
    Merci

    • November 12, 2012 at 20:39 Reply

      Adica te-ai informat dupa ce l-a luat, nu inainte ?! 🙂 Una din chei sta in rasnita dar automatele au rasnite praf, inclusiv de-al de Jura de 2000E. Se poate face un mic tuning, rugand un service man sa-ti apropie cutitele rasnitei, din interior. Insa astfel particulele vor fi si mai fine si se vor raspandi prin componentele espressorului, deteriorandu-l usor usor. Poate ai ocazia sa-l vinzi decat sa-l arunci la gunoi peste un an/doi.

  • anca dorgo
    November 9, 2012 at 14:27 Reply

    buna, in speranta ca ma poate ajuta cineva fac un apel, am un expresor delonghi ec 850 m care dimineata dupa ce i/am dat drumul s.au stabilizat ledurile verzi dupa care a incept sa palpaie intermitent cel rosu de la on,off oare ma poazte ajuta cineva pt ca nu gasesc manualul de utilizare.multumesc

  • ADRIAN
    November 7, 2012 at 10:24 Reply
  • ADRIAN
    November 7, 2012 at 10:20 Reply

    sunteti o mina de aur. am sunat rapid si am gasit de 14g cu acelasi diametru si la pret de 5 eu, mult mai ieftin. urmeaza sa citesc tot ce trebuie despre preparat. am sa fiu atent pe forum daca aveti si sectiune de cappucino.

    • Melos Negros
      October 20, 2017 at 10:54 Reply

      Bineînțeles că nea’ Liviu este o adevărată mină de aur, atenție: atât pentru consumatori cât și mai ales pentru…producătorii care le vând cu mii de euro aparate pe cât de frumoase, pe atât de proaste.
      Adică: dacă ar strânge toate datele esențiale postate aici sau în Softpedia, bașca în rezumatul acela (Recomandare Espressor), și ar scoate o carte, atunci ne putem întreba de la cine ar avea de câștigat mai mult (după părerea mea zeci de mii dacă nu chiar sute de mii de euro): de la toți consumatorii avizi de asemenea date din partea celui mai mare specialist, sau de la producătorii interesați să nu-și piardă ca prin farmec cumpărătorii cei naivi.
      În concluzie ne’ Liviule, scrie o carte cât poți de repede, mai ales pentru faptul că în afară de cunoștințele nemaipomenite pe care ai dovedit cu asupra de măsură că le ai, beneficiezi și de cel mai grozav stil literar: expresiv, măsurat, logic și concentrat.
      S’auzim de bine!

  • ADRIAN
    November 7, 2012 at 10:12 Reply

    am comandat deja asa ceva: spuneti-mi ca este bun 🙂 http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/filtru-bezzera-nepresurizat-pentru-2-cesti–20g–58mm–526/
    acum sunt nerabdator sa primesc maine espressoul si restul produselor ca sa facem testullllll. asta datorita puterii de convingerii fata de nevasta 😛

    • November 7, 2012 at 10:15 Reply

      Pai este si nu prea este bun. Era nevoie de unul de 14g asa cum ti-am spus. Cel de 20 s-ar putea sa fie cam mare. E pentru alte utilizari (espresso triplu). In plus s-ar putea sa fie cam adanc pentru portafiltrul Gaggia.

  • ADRIAN
    November 7, 2012 at 06:58 Reply

    NU era bun ala 🙁 era de 60 mm. am gasit doar asa: http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/filtru-bezzera-nepresurizat-pentru-2-cesti–20g–58mm–526/ dar e pt 20 g 🙁

    • November 7, 2012 at 10:09 Reply

      Prima varianta era o sita de dus, care se monteaza pe grup nu un filtru. Cei de la mag-pro pun 60mm diametru pentru sitele de 58. Nu stiu de ce exact. Uite aici unul bun.

  • ADRIAN
    November 7, 2012 at 06:51 Reply

    am gasit, e ok, scuze.

  • ADRIAN
    November 7, 2012 at 06:46 Reply

    am gasit sita asta, si nu stiu daca e buna sau nu? http://www.mag-pro.ro/index.php/romanian/shower-filter-cod-529132.html

  • Calin
    November 6, 2012 at 22:10 Reply

    Salut Liviu,

    Ma intreb de ce furnizorii de cafea, cum ar fi IL CAFE, nu promoveaza cafeaua prajita proaspat. Mi s-a intamplat sa cer boabe prajite proaspat si sa mi se spuna ca nu e ok asa si ca odata prajite, boabele trebuie sa stea cateva saptamani inainte de a fi macinate.

    Eu am incercat ambele variante: cafea proaspat prajita (de o zi) si cafea prajita de 2-3 saptamani si pot sa spun ca cea din urma e mai ok.

    De fapt intrebarea mea e “ce inseamna proaspat prajit”? O zi? O saptamana?

    • November 7, 2012 at 10:12 Reply

      @Calin – asta e o intrebare pentru articolul despre cafele proaspat prajite sau pentru subiectele asemanatoare de pe forum. Si e interesanta. Pune-o te rog pe forum in aceasta sectiune.

  • adrian
    November 6, 2012 at 18:15 Reply

    multumesc, stiu de discount, caci asa am luat rasnita. mai vreau sa intreb de sita nepresurizata. ce dimensiune sa caut si unde o gasesc. intreb si imi cer scuze dar sunt incepator si vreau sa iau totul cum trebuie de la inceput. cafeaua o voi lua de la magazinul din iasi indicat.

    • November 6, 2012 at 18:31 Reply

      Sita trebuie sa fie de 58mm diametru. Mag-pro (CJ) si echipamentehoreca.ro (B) au cu siguranta. Nu trebuie sa ceri de Gaggia neaparat ci ai nevoie de o sita de 58mm, de 14g. Daca stii ca bei si espresso normal (de 30 ml) sa iti iei si o sita de 7g. Dar de obicei vei bea dublu si nu prea ai nevoie. Ar trebui sa coste cam 20 de lei/buc. Multe informatii mai sunt si pe forum, unde te invit de asemenea.

  • adrian
    November 6, 2012 at 17:39 Reply

    mi-a sosit mm steel-ul. am o intrebrare caci azi ma hotarasc si la espressor: care e diferenta intre pure si evolution si de ce isi merita banii in plus (daca ii merita) evolution?

    • November 6, 2012 at 18:07 Reply

      Pai Evolution clar, caci se apropie cel mai mult de taticul Classic. Evo si CLassic au interiorul destul de asemanator, cu exceptia valvei de suprapresiune si a electrovalvei. La exterior insa difera carcasa substantial. Pure are rezistenta mai mica, boilerul mai slab construit dar e fiabil si iti faci treaba si cu el. Insa la o diferenta asa mica de cost as merge pe Evolution. Banuiesc ca stii si de discount-urile din tabloul de reduceri.

  • ADRIAN
    November 6, 2012 at 09:50 Reply

    arata bine si e aproape de mine. voi trece pe acolo sa vedem ce gasim.

  • ADRIAN
    November 6, 2012 at 09:13 Reply

    datorita citirii acestui articol si indicatii si eu astept azi un gaggia mm steel fiind restrans de buget (nevasta). intrebarea este: unde gasesc in iasi cafea proaspat prajita?

    • November 6, 2012 at 09:47 Reply

      Tocmai ce am primit ieri vestea unei noi prajitorii in Iasi. Vezi aici si nu uita sa te intorci cu o parere.

  • george
    October 19, 2012 at 22:54 Reply

    am citit toate postarile si mi s-au parut foarte interesante.iti dau foarte mare dreptate cand recomanzi gaggia clasic,fiind dupa parerea mea cel mai bun aparat pentru un espresso adevarat din actualul grup philips.am observat ca esti un cunoscator in espreso ceea ce in romania rar gasesti,si tine-o tot asa.P.S.la orastie in jud.hunedoara,se fabrica majoritatea espresoarelor gaggia(inclusiv clasic) si philips saeco automate.firma se numeste s.c. sogeco romania.poti verifica.salutari.

    • October 20, 2012 at 17:56 Reply

      Stiam ca se ansambleaza in Romania de cand au fost cumparati de Philips, dar nu stiam locatia exacta. Merci de info si te astept pe forum caci vad ca esti pasionat 🙂

  • Gijiulete Gheorghe
    October 14, 2012 at 00:53 Reply

    Dumnezeule , am stat sa citesc toata postarea , toate comenturile … iar peste 2 zile m-am “trezit” la usa cu un gaggia evo + mm ! Espreso mai bun ca asta nu am baut in viata mea.Multumim.
    Semnat , o adunare de suflete fericite ce formeaza o familie.

    • October 14, 2012 at 08:16 Reply

      Chiar ma bucur 🙂 Nu uita de cafeaua proaspat prajita!

  • LUCIAN
    July 31, 2012 at 12:44 Reply

    Si, uitasem, pot regla Gaggia Evolution la o presiune mai mica de 15 bar(9-9,5 bar)? Daca da, cum? Cat de mult influenteaza diferenta de presiune produsul finit?
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • LUCIAN
    July 31, 2012 at 12:34 Reply

    Cat de bun (corect) ar trebui sa-mi iasa espressoul, tinand cont ca am achizitionat un Gaggia Evolution si o rasnita Gaggia MDF, deoarece mie nu prea imi iese ce vad pe diversele filmari. Mentionez ca am inlocuit si sitele cu unele nepresurizate.
    Pot putea spera, ca dupa ceva timp voi bea un espresso adevarat cu aceste scule?

  • LUCIAN
    July 31, 2012 at 12:07 Reply

    Salut, am cautat peste tot specificatii cu turatia rasnitei Gaggia MDF(pt ca am citit ca turatii mai mari de 1400 nu sunt bune) si nu am gasit. Imi poate spune si mie cineva care este turatia?

    • July 31, 2012 at 12:10 Reply

      Si eu cautasem candva! Am intrebat si pe grupul Yahoo Gaggia si tot nu mi-a raspuns nimeni. Probabil ca are pe la 1400, caci altfel nu se obtineau rezultatele decente clamate pe forumurile de profil.

  • Marius
    July 17, 2012 at 06:56 Reply

    In ziua de azi nu mai trebuie sa scoti prea multi bani din buzunar pentru a avea un expresso cremos la tine acasa.

    Se gasesc expresoare relativ ieftine, atat noi cat si second hand.

    • July 17, 2012 at 18:52 Reply

      Asa a fost mereu! Trebuia doar sa cauti informatia…

  • Lucian
    July 5, 2012 at 05:46 Reply

    Salut. Sunt un espressoman foarte nou si asi dori sa stiu cateva lucruri. Am achizitionat ieri un Gaggia Evolution si o rasnita Gaggia MDF, conform recomandarilor pentru buget mediu. Am incercat aseara primul espresso si nu a iesit extraordinar. Trebuie inlocuite sitele?(sunt cu o singura gaura) si daca da, de unde, si cam cat costa? Cand stiu ca au curs cei 30-40 ml corecti? Astept orice sugestie care m-ar ajuta sa fac un espresso delicios cu aparatele cumparate. Mentionez ca in prealabil m-am informat cat am putut de pe site-urile de specialitate.
    Va multumesc anticipat pentru ajutor

    • July 9, 2012 at 13:06 Reply

      Cu intarziere caci am fost plecat: da, trebuie inlocuite sitele, pe care le gasesti la magazinele de piese pentru espressoare (in Buc. echipamentehoreca.ro, in Cluj mag-pro.ro), avand nevoie de un diametru de 58 mm, iar ca si capacitate, una de 14g neaparat si alta de 7g, daca bei espresso de 30ml. Vezi ca pe blog e un articol despre cum sa prepari un espresso perfect, care te va ajuta mult. Il gasesti aici.

  • maestro
    July 1, 2012 at 10:32 Reply

    Sunt dator cam demult cu un răspuns nu sunt dealer,îmi place tehnica tehnica înaltă,îmi plac oameni care au ceva de spus,care au hobbi,tabieturi,pasiuni care trăiesc viaţa din plin .
    Deci şi CAFEGII ADEVĂRAŢI pentru aceştia am să vin cu nişte “păreri” axiome care nu s-au spus pînă acum zic eu folositoare pentru atingerea scopului suprem O CAFEA ADEVĂRATĂ în pahar.
    Sunt întru totul de acord cu ce s-a spus pe blog de ante scriitorii mei,dar în lupta cu timpul zilnic şi automatele cîştigă dacă sunt folosite corect,să nu uităm că sunt aparate casnice (nu profesinale au durata de viaţă 8 -10 ani),de aceea doar două problem e am să spun acum şi dacă
    Interesează pe cineva promit că am să mai revin.
    1..DECALCIFIEREA – piatra depusă pe boiler este termoizolatoare (temperatura cafelei in pahar ete de 75*C+/- 2;3 *C) uzeză prematur pompa care este de obicei ceramică ,astupă micrositele şi microorificiile.
    Decalcifierea se face în funcţie de duritatea apei folosite generic la 100 de cafele(se măsoară cu o hîrtie special ă gradată nu ştiu unde se găseşte la noi ,dar în Germania este.NU mergeţi la service că nu merită şi este prea scump.
    Se face în felul următor: în vasul de apă se pune soluţie sau tablet e după cum scrie pe reţetă(nu încercaţi calgon sau altceva sunt produse alimentare) la maşinile simple se porneşte maşina să facă o cafea mare cu sau fără cafea după caz,se porneşte pe ştuţul de cappuccino timp de peste 40 de minute,apoi se umple vasul cu apă curată se repetă operaţia pînă se goleşte apa,se clăteşte vasul de apă, se fac două trei cafele care se aruncă ,apoi se foloseşte în mod normal,.Soluţiile se găsesc în magazinele de electrocasnice.Pt. maşinile deştepte se aprinde un beculeţ care avertizează că trebuie făcută decalcifierea dar fac cafea mai departe,pt.cele foarte deştepte se aprinde beculeţul dar nu mai porneşte se pune soluţie în vasul de apă se porneşte programul de decalcifiere şi îşi face singură treaba apoi se pune apă de se spală.
    2..MĂCINĂTURA-trebuie să fie cît mai fină,dacă este foarte fină se înfundă site ,orificii samd,Măcinătoarele marea dilemă METALICE SAU CERAMICE.Prin cafeaua boabe vrînd nevrînd pot apare o pietrică o piuliţă, deci un corp străin dur , cele metalice dacă nu o macină se blocheză se ciobeşte un dinte doi ,nici o problemă.Cele ceramic e (de porţelan practice,ca la robineţi ceramici theoretic nu au moarte dar,theoretic) la primul incident,dacă nu sigur la al doilea se fac ŢĂNDĂRIIIII.ŞI de acum problemele adevărate ,nu ar trebui să fie fălcile scumpe , dar nu ştiu dacă se găsesc şi unde,CINE le monteză un mecanic priceput de mecanică fină lucrînd atent şi cu multă răbdare le montează şi le reglează correct.Mecanici care ştiu exact ce să facă , la noi în ţară chiar şi la service-uri sunt foarte puţini(sunt totuşi lucruri destul de noi),iar 90% sunt ]n zona ORĂŞTIE.

    • July 1, 2012 at 12:48 Reply

      @maestro – daca lumea ar renunta la automate in favoarea combinatiilor clasice semiautomat+rasnita (la fel ca intr-un bar) atunci problemele enumerate de tine s-ar simplifica la maxim. Decalcifierea unui single boiler s-ar face imediat cu sare de lamaine, fara sa afecteze boilerul, inlocuirea cutitelor, in caz de nevoie, s-ar face imediat, o rasnita avand de obicei cateva sururburi care fixeaza cutitele iar costurile ar fi infime (30E).
      Partea buna si incontestabila a automatelor este ca dau de munca multor oameni de service din tara asta, contribuind la prosperitatea economica a tarii 🙂
      Ti-as recomanda sa copii raspunsul de mai sus intr-un topic separat pe forumul espressoman ( https://www.espressoman.ro/forum/ ) pentru ca vom putea discuta mai pe larg alaturi de alti pasionati, decat pe o arie de comentarii. Fa-ti acolo un cont intai ca sa poti posta!

  • Alina
    June 28, 2012 at 07:38 Reply

    Cred ca a venit si timpul meu sa imi achizitionez un aparat/espressor. O sa ma folosesc de informatiile de pe blogul tau, care sper sa ma ghideze in directia buna!

    • June 28, 2012 at 09:52 Reply

      …si de informatii si de reduceri 🙂 Daca nu ti-e clar ceva prin articole, poti reveni oricand cu un mesaj.

  • george
    May 25, 2012 at 14:21 Reply

    buna
    detin un aparat de cafea Bialetti , care de ceva vreme nu mai incalzeste apa , drept urmare nici nu mai poate face cafea…..
    stiti cumva unde se pot repara ?

    • May 31, 2012 at 18:48 Reply

      Salut,
      Este electric sau acel model care il pui pe aragaz? Ar fi mai bine sa postezi problema pe forumul espressoman, urmand acest link. Mai sunt cunoscatori de Bialetti pe acolo…

    • Bautoru de nechezol
      May 31, 2012 at 20:53 Reply

      Verifica intai daca e in ordine garnitura.

  • Calin
    April 25, 2012 at 17:53 Reply

    Salut Liviu!

    Revin cu impresii despre automatul Saeco Talea Touch (pana la urma am ramas cu el, in ciuda problemelor avute cu furnizorul – saeco-service.ro – care mi-au livrat un aparat usor folosit desi trebuia sa fie nou, 240 cafele, fara accesorii, si cu mici alte probleme, neesentiale de altfel). Oricum, lasand la o parte problemele avute cu furnizorul, ma pot declara multumit deocamdata. Ca si downsides, gradul de macinare se poate regla in doar 3 trepte, gradul cel mai fin fiind putin cam mare (extractia dureaza cca 20 de secunde pt un espresso). Sistemul Saeco Brewing System care ar trebui sa permita reglarea gradului de extractie nu pare sa functioneze (diferenta se simte doar cand “scot” un espresso fara cafea, doar apa. Altfel, cu cafea nu pare sa fie o diferenta notabila ca si crema sau timp de extractie). Cu toate acestea reusesc sa scot in mod constant shoturi ca si acesta si pot sa spun ca pentru biroul meu rezultatul e net superior fata de ceea ce obtineam cu aparatul cu capsule de la Lavazza.

    • Calin
      April 25, 2012 at 18:06 Reply

      Exemplu de shot espresso aici

    • April 27, 2012 at 07:54 Reply

      @Calin, shot-ul arata decent. Dar se intampla exact ce spuneam – producatorii se incapataneaza sa puna mai multe trepte pe rasnita. Pentru office, mai ales daca folosesti cafea proaspat prajita, obtii bauturi incomparabile cu ce iti ofera o capsula.
      @Saeco – Ar fi bine sa poti face o comparatie intre Mazzer si MDF, desi, neavand inca o experienta in domeniu, s-ar putea sa ti se para identice 🙂 Eu comparam acum cativa ani MM Steel cu Mazzer si nu simteam diferente 🙂 Dar cu Isomac si rasnita MDF nu ai cum sa nu faci shot-uri frumoase, repet, folosind cafea proaspata nu jegurile din supermarket.

  • saeco
    April 25, 2012 at 01:29 Reply

    In final mi-am luat inapoi expresorul meu 🙂 deoarece pana in 700lei nu gaseam decat “jucarii” din plastic/zornaitoare pe masa.
    M-am lecuit si cu alea autome , arunca cafeaua(apa chioara) in doar 7-10 secunde, cand am vazut am si plecat.

    Intre timp am vandut MM steelul si am luat un MDF la 400lei second dar in garantie. Am s-o tunez stepless si pe partea de dozator, atasej un tub/teava curbata de la iesire pana jos unde cade cafeaua in portafiltru.

    Maine sper sa gasesc niste cafea proaspat prajita si sa ma pun pe treaba. AM varianta sa incerc si un Jolly Mazzer “sa le compar :)”.

    Daca nici acum nu fac treaba buna ma las de meserie si trec pe ALcool 🙂 .

  • saeco
    April 22, 2012 at 20:41 Reply

    http://www.espressocoffeeshop.com/store/media/isomac_giada_grande.jpg ISOMAC GIADA, portafiltru era mai micut 52mm parca.

    MM steel este modificat din 1 zi……dar tot degeaba.

    Nu stiu ce sa zic……parca as mai risca doar o singura odata cu un MDF sau Ascaso mini si

    gaggia pure rosu la ~ 550lei din Italia, sau Gaggia clasic second la aceiasi bani din RO ! clasicu stiu ca are ovp de metal si boiler parca mai mare.

    personal as inclina pt pure ca e nou si mai frumos….

    Ce zici?

    • April 22, 2012 at 21:02 Reply

      Giada ar trebui sa mearga fantastic de bine. Poti sa-l pui la vanzare pe forum, in sectiunea Bursa – https://www.espressoman.ro/forum/forumdisplay.php?fid=17 S-ar putea sa gasesti pasionati care sa ti-l cumpere.

      Dintre variantele tale, Gaggia CLassic, clar…e cu totul si cu totul alta treaba decat Pure/Color sau Evo, chiar daca Evolution seamana destul de mult. Sau daca vrei Pure, din ce spui tu, mai bine mergi pe Pure negru cu 600 lei din RO si garantie aici, sunt identice (in afara culorii), caci in cazul in care pana la urma nu iti place (desi nu sunt motive) il poti revinde mai scump decat cel Italian, avand garantie in Ro. Pana la urma garantia s-ar putea sa iti foloseasca si tie, desi Gaggia, Isomac, Lelit etc. nu au probleme… Atentie, Gaggia foloseste in prezent site presurizate, cu o gaura pe fund, si va trebui sa inlocuiesti aceste filtre cu altele nepresurizate (cum are si Isomac banuiesc) cu multe gauri pe spatele sitei. Costa cam 25lei la magazinele de piese.

      Rasnita poate fi Ascaso. La 145E cred ca e cea mai ok pret/calitate, mai ales ca nu are dozator, acesta fiind un lucru inutil acasa.

  • saeco
    April 22, 2012 at 00:18 Reply

    HRISTOS A INVIAT,

    detin un MM steel adjustat(dar am sa scap si de aceasta) si aveam pana ieri un espressor ISOMAC (nou este ~ 300e) full inox, sincer nu am fost multumit niciodata de aceasta imperechiere.
    De ciuda ca iesea o cafea oribila, am si abandonat aceasta arta …..mergand pe bialetti/cana metalica & cafea macinata la punga si sincer iesea mult mai repede si mai buna.

    Acum as mai incerca pt ultima data Saeco Vienna digital sau DELONGHI MAGNIFICA, m-as multumi sa fie ca la aparatele de strada( cele cu cafea boabe).

    preturile de pe okazii, second variaza intre 500-600lei…….

    Ce parere ai? stiu ca nu esti incantat de aceasta alegere dar totusi? expresor simplu nu vreau sa mai vad, am prins ura.

    MS.

    • April 22, 2012 at 20:04 Reply

      Ce model de Isomac mai exact? Daca este ceva gen Maverick/Venus, atunci trebuie sa stii ca tineai in casa o bijuterie pe care nu stiai cum sa o porti 🙂 Rasnita MM Seel este foarte limitata, pretul ei spunand totul. Asa cum scriam pe blog, cu acea modificare poti obtine o schimbare notabila in ceasca insa repet, in anumite limite. Ca sa nu arunci banii de pomana pe chinezarii DeLoghi sau pe alte automate indiferent de marca, te-as sfatui sa iti iei o rasnita intr-adevar buna, cele mai ieftine fiind Ascaso I-mini i2 (145E), Gaggia MDF (600 lei) sau Lelit PL043MM (800 lei). Abia atunci, daca intr-adevar vrei sa inveti sa faci un espresso, vei obtine maximul din espressorul tau.
      Sa vezi ce ura o sa prinzi pe automate cand vei sta cu ele prin service-uri si mai ales cand vor iesi din garantie si va trebui sa decartezi din greu…
      Tu ai nevoie doar de o rasnita mai buna, cafea proaspat prajita (nu ce vand astia in supermarket) si putina rabdare sa inveti sa faci un espresso. Poate articolul din acest link te ajuta.

  • Calin
    February 27, 2012 at 23:09 Reply

    P.S. Cand am scris “cialde” ma refeream de fapt la capsulele Lavazza Blue.

  • Calin
    February 27, 2012 at 22:50 Reply

    Salut,

    In primul rand vreau sa te felicit pentru blogul tau. De departe e cel mai bine structurat si pertinent blog pe tema espresso din cate am gasit eu. Recunosc ca, deocamdata, nu sunt mai deloc informat cu privire la espresoare si nu am inca o experienta in acest domeniu.
    As vrea sa cumpar un espresor pentru birou, ca si inlocuitor pentru o masina cu cialde de la Lavazza. M-am gandit ca un Gaggia Brera ar fi suficient de usor de folosit (comparativ cu masina de la Lavazza care place tuturor in birou din acest punct de vedere) si cu un raport pret/calitate mult mai bun decat ce avem acum (si cu un plus de calitate, sper eu). Consumam in prezent cca 20 de cafele/zi.
    Ce parere ai despre Gaggia Brera ca si inlocuitor? Exista vre-o alta varianta suficient de usor de utilizat intr-un mediu office? (de asta m-am gandit la un superautomat, desi inteleg ca e mai predispus la defectiuni)

    • February 29, 2012 at 22:15 Reply

      Salut! Scuze ca iti raspund cu intarziere. Eu pe acest blog am aboradat problema calitatii maxime. Exista o sumedie de metode alterntive de a prepara cafeaua, care insa nu m-au inspirat atat de mult. Asa cum spuneam si in articol, automatele sunt un risc asumat, fiabilitatea lor, mai ales in conditii de utilizare intensa, fiind cam varza, plus calitatea bauturii livrate care este cel mult medie. De asemenea, cialdele au dezavantajul ca depinzi de cativa producatori iar cafeaua e deja macinata, sa nu mai spun veche… Totusi, fiind realist, la birou nu e timp si chef de un semiautomat + rasnita, iar linia cea mai ok pe care se poate merge este automat + cafea proaspat prajita. Desi am mai intalnit cazuri cand era vorba de un birou de ingineri si chiar le face placere lucrul cu un semiautomat. Daca se poate regla cat de cat rasnita automatului, atunci rezultatele vor fi mult mai bune. O sa pun o intrebare mai departe sa vad daca Brera face fata la 20 cafele pe zi (sunt si ele contruite ca sa se strice la o utilizare prea intensiva 🙂 ). Cu ocazia asta aflu si daca reducerile pentru semiautomate sunt valabile si la automate. Trebuie insa sa stii ca aceste aparate, abia de la 1000E in sus sunt atat de automate incat sa pui lapte intr-un rezervor si sa apesi pe un buton pentru a primi capuccino in ceasca. Cele sub aceasta limita de pret au un fel de adaptor pentru asa ceva, dar e o bataie de cap in plus si nici nu face mare lucru. Mai bine pui lapte din frigider peste espresso. Oricum, orice alegere ai face, sa nu fie DeLonghi sau Krups, chiar daca pretul e atragator pe alocuri si au luminite multe 🙂 Service-urile sunt pline de asa ceva!

      • Calin
        March 2, 2012 at 10:40 Reply

        Salut! Multumesc de sfaturi. Din pacate, destinatia aparatului fiind un birou nu prea am cum sa aleg varianta unui semiautomat cu o rasnita separata. Pur si simplu ar fi prea complicat pentru angajati. Am sunat la reprezentanta Philips Saeco si ei mi-au sugerat un automat Gaggia Syncrony Logic sau un Saeco Talea Touch Plus, care am inteles ca e produs inainte de preluarea de catre Philips, fiind la promotie acum (totusi mai scump cu 800ron fata de Syncrony). Nefiind problema de pret, pe care din ele m-ai sfatui sa il achizitionez? Despre Gaggia Brera au spus ca nu-l recomanda la folosire in mediu Office.

  • stoicar
    December 26, 2011 at 10:47 Reply

    La multi ani!

    |Iti multumesc pentru articolele scrise, de sarbatori aveam intentia sa iau un espresor automat saeco. Dar am avut un moment de cautare pe internet si am vazut forumul softpedia si apoi blogul . M-am orientat la gaggia clasic si o rasnita pe care tu o poti recomanda. Apoi am gasit in tara ca pot achizitiona pana in suma de 3000 ron un la Pavoni Professional Lusso . Ce imi recomanzi din acestea doua si ce rasnita sa imi iau . Am vazut pe internet ca se poate merge si pe una manuala.

    Beau cam 2 expreso pe zi si la mine in oras sunt doar automate si cam atat. nu o sa am nici de unde sa imi iau cadea proaspat prajita . buget pentru rasnita pana in 2000 ron si pentru expresor 3000ron.

    Imi multumesc ca ne deschizi ochii si ma pui sa aleg intre calitate si ignoranta.

    • December 30, 2011 at 13:05 Reply

      Scuze de intarziere, am fost plecat… Ambele espressoare sunt ok insa fac parte din categorii diferite. Modelul La Pavoni este unul manual, iar unii sunt indragostiti de acest mod de a face espresso, ca acum 100 de ani, la inventare – http://www.youtube.com/watch?v=TQCMjbLXJPU Dezavantajele ar fi ca e nevoie de lucru manual intens (probabil partenera ta nu va putea face prea usor un espresso), e nevoie de formare a unei tehnici de apasre aplicate constant pentru a exercita mereu aceeasi presiune (la electrice se ocupa pompa si valva OPV de acest lucru) si ar mai fi dezavantajul lipsei aburilor pentru spumarea laptelui. Daca poti trai cu toate astea atunci e ok. Ti-am zis, unii sunt indragostiti de-a dreptul de aceste masinarii.
      Classic-ul in schimb este catalogat la nivel mondial ca avand cel mai bun raport calitate/pret. Fiind un semiautomat, ai posibilitatea sa obtii shot-uri fabuloase, insa va trebui sa faci o micuta schimbare – sitele care vin in dotare sunt presurizate (cu o singura gaura pe fund). Ele trebuie inlocuite cu site normale, nepresurizate, care se gasesc pe toate drumurile (a se intelege magazine de piese) la 25lei/buc. Cele mai bune site din lume sunt VST-urile, la 30E/bucata.
      Pentru rasnita, daca ai 2000 de lei buget, mergi fara ezitare pe Vario!!! O am si eu de cateva saptamani si e senzationala! Si in afara si in Romania costa 400E. La noi in tara o gasesti pe tabloul de reduceri al forumului http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=311825&st=1206&p=9818150&#entry9818150 (sau identic pe aria de reduceri a blogului meu – dreapta sus), deci direct de la importator.
      Legat de espressor, ti-as recomanda acest Bezzera ,ca al meu, insa la 900E depaseste bugetul. Urmatoarele variante ar fi un Ascaso Steel PID (683E pe tabloul de reduceri), Lelit PL41TEM (aprox. 500E prin Germania). Deci daca vrei sa investesti, mergi pe variantele acestea. Daca vrei sa mai pastrezi banii, mergi pe un Gaggia Classic. Daca vrei un aer traditional italian in casa, mergi pe modelele manuale, in genul acelui LaPavoni.

  • andrei
    December 21, 2011 at 15:08 Reply

    Felicitari pentru articol! Ce parere ai de prepararea cafelei dupa metodele traditionale, folosind Moka Pot si French Press?

    • December 21, 2011 at 15:12 Reply

      Merci,
      Este optiunea fiecaruia, prepararea si rezultatul final, prin orice metoda, fiind o chestiune profund subiectiva. Mie imi place doar espresso 🙂

  • Laurențiu
    December 17, 2011 at 21:05 Reply

    Salutare.
    Din nou eu, cu probleme. Am primit cele două site normale, nepresurizate. Am făcut rost de cafea proaspăt prăjită. Am măcinat-o în așa fel încât să am u timp de 25 de secunde pentru o cafea ca la carte dar… nu obțin o cafea așa cum ar trebui să fie. Nu seamănă deloc cu cea din filmulețele de pe youtube. E destul de tare, gustoasă, neagră și… cam atât. Nu e… cremoasă. Nu are acel guler, acea spumă superioară. Ceva nu e bine și nu știu ce. Nu o presez suficient de tare? Am nevoie totuși și de un tamper profesionist? Atunci totul este din reglajul” granulație cafea – grad de presare”? Sau… să fie problema cu pompa? Oricum mi se pare că sună ciudat, cam prea tare. Nu mai știu ce să fac. Orice sfat e foarte bine primit. Mulțumesc.

    • December 18, 2011 at 00:48 Reply

      Exclude pompa din ecuatie. Nu e cazul. Ce tip de cafea ai folosit si de la ce prajitorie? Ai incercat, cu site dubla, si 15 si 16 si 17g, la acelasi grad de rasnire? Ce rasnita folosesti pana la urma? Un tamper cu talpa metalica este cam obligatoriu, cel de plastic fiind doar pentru amuzament. Clar ca schimba situatia radica folosirea unor accesorii adecvate.

  • Alina
    December 1, 2011 at 14:09 Reply

    Buna Liviu,

    Ma pregatesc sa incep si eu cautarile pentru un espressor si o rasnita.
    Bugetul nu este f mare, asa ca ma gandesc la o rasnita Gaggia MDF. Legat de espressor, am bugetat 700-800 de lei. Am vazut ca Gaggia are mai multe modele in range-ul asta: Pure, Evolution, Color, Dose. Care ar fi mai bun? O alta optiune de la alta firma ar mai fi?
    Am tot citit ca pentru un espresso bun trebuie folosite site nepresurizate, ca presiunea ar trebui sa fie 9-11 bar .. insa din cate vad cam toate au 15, si nu as vrea sa ma bag la modificari de ordin tehnic.
    Poti sa ma sfatuiesti?

    • December 3, 2011 at 09:32 Reply

      Buna Alina,
      Da-mi un mail de pe pagina de contact pentru ca sunt mai multe de zis si n-as vrea sa mai lungesc asa de mult aria de comentarii. Mailul tau din semnatura nu functioneaza.

  • Laurentiu
    November 29, 2011 at 18:18 Reply

    Mulțumesc mult pentru sfaturi. Sunt foarte utile.
    Toate cele bune. 🙂

  • Laurentiu
    November 29, 2011 at 16:14 Reply

    Vă mulţumesc pentru răspunsul prompt. Chiar mă documentasem. Nu am pomenit de râşniţă şi de calitatea cafelei, foarte importante desigur pentru că problema mea era temperatura apei şi faptul că fără să folosesc acel ţumburuş atunci când funcţionează pompa şi curge cafeaua îmi stropeşte peste tot în jur în loc să curgă liniştit în ceşti. (aşa cum văd în filmuleţul cu Evolution). Acum nu mă interesa calitatea lichidului obţinut (nu o pot numi cafea) ci doar modul de funcţionare. Am înţeles necesitatea unei site nepresurizate şi mă grăbesc să o cumpăr (din păcate la mag-pro unde le-am văzut am de aşteptat cam 10 zile până le aduc). Să fie ăsta motivul pentru care stropeşte în jur? Şi curge inegal în cele două ceşcuţe? (pentru asta e o idee să folosesc o singură ceaşcă şi să fac 60 ml.) Deocamdată pentru teste cumpăr cafea boabe, prăjită, de la tarabe, şi o macin cu o râşniţă manuală veche şi foarte bună, la care pot să-i reglez gradul de mărunţire (asta până luna viitoare când am să îmi cumpăr o râşniţă bună). Mă aflu în zona celor 25 de secunde dar ştiu că asta depinde şi de tipul cafelei cumpărate. Am reţinut timpul de 15-20 minute de încălzire şi apăsat buton aburi.

    • November 29, 2011 at 17:01 Reply

      Fara “dvs.”… Nu e cazul 🙂

      Clar sunt sitele de vina. Vezi daca au pe stoc cei de la echipamentehoreca.ro Iti trebuie site pe 58mm, de 7 si 14g. Sau macar cea dubla de 14g daca nu bei espresso ci doar double espresso. Sa le atragi atentia ca nu vrei de 6 si 12g ci de 7 si 14. Sau daca te tine buzunarul poti sa-ti iei sitele VST (de 18g) (cele mai bune la nivel mondial) ori sitele single Marzocco (au la Bristot si cred ca si la echipamentehoreca.ro). Producatorul, Gaggia, nu intelege sa le schimbe din nou cu cele normale, dar asta se intampla la nivel mondial.
      Rasnitele manuale sunt foarte bune. Sunt multi care folosesc asa ceva si ii vad multumiti, inclusiv pe forumul nostru. Numai sa functioneze in parametrii optimi si sa isi pastreze reglajul de la zi la zi. Cele 25 de secunde nu prea au relevanta acum, cu sitele actuale…

  • Laurentiu
    November 29, 2011 at 10:45 Reply

    Am cumpărat de o săptămână un Gaggia Evolution după ce m-am documentat îndelung mai ales ascultând sfaturile dumneavoastră. Am aşteptat cu emoţie să beau o cafea bună dar… nici după o săptămână nu reuşesc asta. Nu vorbesc acum despre calitatea cafelei deşi este foarte importantă ci mai degrabă despre aparatul în sine. În primul rând am impresia că apa nu se încălzeşte destul în cele 6 minute deşi beculeţul verde se aprinde după 2 minute. Am încercat să-l ţin 15 minute pe încălzire înainte să pornesc pompa. Nu văd mare deosebire. Apoi… dacă nu folosesc acel mic dispozitiv “frothing jet device” (care cică face o cremă perfectă) în momentul când pompa funcţionează îmi stropeşte cu cafea peste tot în jur în loc să curgă liniştit în ceşti. Ăsta pe lângă faptul că curgerea este inegală şi o ceaşcă se umple mult mai repede decât cealaltă. Se formează puţină spumă la suprafaţă dar nu e ceea ce îmi doresc. (Repet, nu mă refer la calitatea cafelei şi de gradul de măcinare.) Destul de neplăcut. E adevărat că sitele sunt din cele presurizate cu o mică găurică în mijloc. Încerc să îmi cumpăr şi eu de la mag-pro site nepresurizate. Ar trebui să îmi cumpăr şi un “Spout 3/8 “, two way short” tot de acolo? Nu înţeleg ce se întâmplă. E posibil ca aparatul să fie defect? Sunt destul de dezamăgit. Nişte sfaturi competente ar fi foarte bine primite.

    • November 29, 2011 at 12:24 Reply

      Salut,
      Daca te-ai fi “documentat indelung” ai fi vazut ca eu recomand sa arunci la gunoi sitele presurizate cu tot cu tumburusul de plastic si sa cumperi altele normale, nepresurizate. In plus, vad ca nu pomenesti nimic de rasnita! Acea crema (nu spuma) la care te astepti tine foarte mult de gradul de rasnire. Nu neaparat de espressor! Tot pentru crema dar si pentru gust ai nevoie de adevarata cafea, cea proaspat prajita, nu prostiile pe care le gasesti in supermarket. Cauta pe google “cafea proaspat prajita” si ai sa gasesti cateva prajitorii. Preturile incep de la 60lei/kg, deci foarte accesibila. Ca sa intelegi mai bine, chiar daca ai fi avut acasa un espressor profesional, folosind aceleasi site si aceeasi cafea, ai fi obtinut aceeasi ciorba ca in prezent. Eu am explicat lucrurile astea. Citeste si ultimul articol legat de prepararea unui espresso ( http://blog.liviufratila.ro/2011/11/15/cum-prepari-un-espresso-perfect-acasa/ ) si vei afla multe lucruri utile.
      Orice espressor trebuie sa stea 10-15-20 de minute la incalzit, chiar daca pe manual scrie 3min. Nu tot ceea ce scrie in manuale e si corect dpdv al unui espresso perfect. Daca totusi apa ti se pare ca nu e indeajuns de calda (88-90 de grade la iesire din aparat si aprox. 67 de grade in ceasca) apasa pentru cateva zeci de secunde butonul de aburi, dupa care apasa-l la loc. Aceasta operatiune va infierbanta apa din boiler. Apoi, inainte de a monta portafiltrul lasa putin apa sa curga pana cand vezi ca nu mai ies aburi. Uite aici un exemplu – http://www.youtube.com/watch?v=N7Bn5IjZht8
      Ai grija si la cantitati, adica din 14-17g de cafea ar trebui sa obtii 60ml de espresso, in cazul tau doua paharele cu cate 30ml fiecare (uite un Evolution care face asta – http://www.youtube.com/watch?v=5FzX-BSWgPI ). Eu fac mereu pe rand, cate 60ml intr-o ceasca. Daca vrei mai lung, pui apa fierbinte peste, din espressor, nu lasi sa curga peste cele 25 de secunde. Dar aceste reguli simple si normale sunt valabile intr-o procedura normala de obtinere a unui espresso, adica folosind o rasnita (buna) si site nepresurizate. Altfel vei avea continuu problemele de care spuneai mai sus.

  • zoli
    November 29, 2011 at 00:59 Reply

    Mersi, am sa ma documentez.

    Zoli

  • zoli
    November 27, 2011 at 22:09 Reply

    Dintre modele recomandate de tine, exista vreo sansa sa gasesc un espressor cu care sa pot face spuma pentru latte art? Daca raspunsul este da, imi poti spune care anume? Mersi.

    • November 28, 2011 at 12:30 Reply

      Exista, cum sa nu. E vorba doar de buget. Eu am un Bezzera BZ10 si pot sa ma duc la campionate cu el 🙂 Dar a costat 800E. In categoria espressoarelor mici, presupunand ca la acestea te referi, daca vrei latte art, trebuie sa urmaresti cateva caracteristici importante – marimea boilerului, tipul tevii de aburi, puterea rezistentei de incalzire. De exemplu espressoarele Gaggia Classic au boilerul mai mic, de 100ml, iar teava de abur este una “de marketing” ce ii ajuta pe incepatori dar ii incomodeaza pe avansati, cu acel panarelo de plastic montat pe ea.. Problema se rezolva inlocuind teava de aburi cu alta mai buna , de la Rancilio Silvia de exemplu, in acest mod.
      Daca vrei ceva mai bun, atunci mai pe la 350-400E gasesti Lelit PL41 (cu PID e cel mai bun) sau Rancilio Silvia, aparate care au boilerul de 300ml si teava de aburi profesionala (dar de dimensiuni mai mici). Cauta pe youtube clipuri cu spumarea laptelui, facute cu fiecare dintre aceste espressoare.

  • Andrei
    November 27, 2011 at 11:44 Reply

    Salut Liviu. Ce parere ai despre modelul asta de expressor http://www.altex.ro/expresor-electrolux-eea250-1250w-15-bar-rezervor-cafea-macinata-negru. Ma bate un gand sa il cumpar. Mentionez ca nu sunt un bautor inrait de cafea, deci exigentele mele nu sunt atat de ridicate, insa nu vreau sa iasa chiar apa chioara.

    • November 27, 2011 at 13:47 Reply

      Am mai zis-o de atatea ori – in espresso, vorbind de aparate mici, marca inseamna Rancilio, Isomac, Gaggia, Lelit, Pavoni, Ascaso. Pleiada de chinezarii de pe piata romaneasca au o singura calitate si trebuie sa fii constient de ce cumperi si in niciun caz sa nu dai mai mult de 300-350 de lei pe un semiautomat Electrolux, Ufesa, DeLonghi, Krups, Bosch, Rowenta, Phillips-Saeco (desi e acelasi grup cu Gaggia), Singer etc. Din chinezariile astea poti scoate totusi un espresso decent, poate chiar mai bun decat ce gasesesti in multe cafenele, cu o singura conditie – sa ai o rasnita buna alaturi. Macar un Ascaso I-mini (620 lei) daca vrei sa te tina o viata, sau o Gaggia MM STeel (330lei) modificata in acest fel, daca vrei o jucarioara cat de cat ok.
      Acum, daca nu ai exigente (momentan) in ceea ce priveste espresso nu inseamna ca trebuie sa iti bati joc de banii tai, de tiimpul tau (plimbari dese pe la service), si de ceea ce bei. Faci bine ca te informezi inainte…

  • andrei
    November 24, 2011 at 21:59 Reply

    Imi poti recomanda te rog un model ?

    Multumesc,

    Andrei

  • andrei
    November 24, 2011 at 10:47 Reply

    Salut,

    picturatoarele de inox de la mag-pro #529246 si #529247 NU sunt compatibile cu Gaggia Pure ( pentru cei interesati ). Cei de la mag-pro mi-au oferit informatia gresit, ei masurand doar diametrul exterior dar nu si pasul de infiletare.

    Andrei

    • November 24, 2011 at 14:23 Reply

      Sfatul meu este sa iti cumperi un portafiltru fara fund! Iesi mult mai castigat!

  • Cosmin
    November 19, 2011 at 20:58 Reply

    Vreau sa achizitionez un espressor Gaggia Classic sau Pure. Am vazut pe ceva site-uri italiene Classic la 150-170 Euro. Poate fi asa diferenta mare fata de preturile de vanzare din Romania? (1250-1300 Lei)
    Multumesc
    Cosmin

    • November 19, 2011 at 23:53 Reply

      Atat timp cat in Romania chinezariile se vand cu preturi astronomice (ia uite http://www.kfea.ro/Espressoare_Clasice-7.htm ) nu cred ca Gaggia va scadea prea curand preturile. Iar daca intra alte marci de traditie, Rancilio, Lelit, Isomac etc. cu siguranta ca vor tine preturile cel putin la fel de sus. Pure pleaca de la 680 de lei pe tabloul de reduceri de pe forum, ceea ce e foarte ok pentru Romania, mai ales daca te uiti la variantele alternative cvasidezastruoase gen Krups, DeLonghi, Ufesa, Rowenta, Electrolux, Bosch etc.

  • raz
    November 19, 2011 at 17:51 Reply

    Salut Liviu,

    Ce parere ai de espressorul asta? arata la fel ca cel pe care il recomanzi tu la buget redus (Ufesa 7141):

    http://www.emag.ro/espressor/espressor-singer-es-150-15-l-15-bari-inox–pESPRESSORES-150

    • November 19, 2011 at 23:21 Reply

      Daca are portafiltrul total din metal si sita cu multe gauri pe fund atunci poate fi ok, alaturi de o rasnita buna. Fara rasnita ramane la statutul de chinezarie ieftina. Nu e pleonasm caci exista si chinezarii scumpe. Cand scriam la inceput pe forum chiar si-a luat cineva acel Ufesa si era tare dezamagit – http://forum.softpedia.com/index.php?s=&showtopic=311825&view=findpost&p=5655231 Un singur lucru nu facuse si nici noi nu stiam pe atunci sa-i explicam – nu isi cumparase si rasnita 🙂

  • zoli
    November 18, 2011 at 11:55 Reply

    Mersi de raspuns Liviu! Poti sa imi spui te rog avantajele Gaggia Classic fata de Gaggia Evolution, in afara de volumul rezervorului cu apa si Sistema Crema perfetta?

    • November 18, 2011 at 12:42 Reply

      Sistema Crema perfetta e degeaba! Inseamna sitele alea presurizate (cu o gaura pe fund) care trebuiesc aruncate si inlocuite cu altele normale, nepresurizate. Diferenta vine din mai multe parti – Classic are electrovalva (suge presiunea si apa din portafiltru si le arunca in tavita), sistemul de incalzire a apei este format din doua elemente de incalzire neamplasate in interior (astfel protejezi rezistentele de calcar), grupul este legat direct la boiler (deci stabilitate termica mia mare), carcasa este full inox, valva de suprapresiune (OPV) este de calitate mai buna si reglabila foarte usor, grupul este mai calitativ neavand doar o sita pe “capul de dus” ci un disc de bronz detasabil peste care vine sita (tot pentru stabilitate termica). Acum, cineva care este la inceput poate nu va observa diferente notabile intre doua espresso facute in paralel cu ambele, insa in timp, perfectionandu-ti tehnica ai sanse de evolutie mai mari pe Classic, ajutat fiind de caracteristicile tehnice de mai sus. Diferenta de pret e si ea maricica, de la 720lei la 1270lei (vorbesc de preturile reduse pentru blog/forum), deci 550 de lei. Daca se merita sau nu, decide fiecare in functie de buget si pasiuni…

  • oryent
    November 18, 2011 at 09:42 Reply

    Oricum cafeaua de dimineata e mult mai buna cu Gaggia decat cu vechiul meu espressor. Mi-am comandat si sitele nepresurizate, am deja un tamper super din inox, astept si rasnita MDF pe luni.

  • oryent
    November 17, 2011 at 19:45 Reply

    Sunt proaspatul, posesor al unui Gaggia espresso dose. De cand l-am primit am avut o mare surpriza: aparatul e “made in Romania”. Am sunat dealerul de la Cafemagia si nici el nu stia, apoi a dat telefoane si mi-a confirmat ca acest espressor se face la Orastie, dar din piese 100% italiene. Sper sa fie asa…

    • November 17, 2011 at 20:43 Reply

      Spunea cineva de curand pe forum de acest lucru… Au oricum un mecanism foarte simplu deci nu conteaza asa mult tara de fabricatie, ca in cazul unei masini de exemplu. Dar chiar si asa nu se va compara in veci niciun model Gaggia cu o “chinezarie” de Krups/DeLonghi made in Italy! Cine are bani de un versus poate sa incerce 🙂

  • Elena
    November 16, 2011 at 21:55 Reply

    Eu aici as fi de acord cu Zoli….referitor la sanatate!

  • zoli
    November 16, 2011 at 18:05 Reply

    Nu credeti ca boilerul din Gaggia Evolution (Aluminiu) este mai nociv decat cel din Gaggia Pure (Inox)? Prin urmare, Pure ar fi de recomandat, nu?

    • November 16, 2011 at 21:56 Reply

      Diferenta de pret dintre ele, 720lei Evo versus 680lei Pure, este justificata tocmai de boilerul de aluminiu si de elementul de incalzire mai puternic cu 200W plus valva metalica si reglabila de suprapresiune. Aluminiul e superior termic inoxului iar Gaggia si alte marci care folosesc boilere din aluminiu (apropo, e un aluminiu tratat din cate stiu, avand codul uni4515 pentru cunoscatori) vand in toata lumea. Daca ar fi fost o problema in acest sens, americanii, nemtii, australienii, francezii si altii (popoare care cumpara la greu marca asta, dupa cum vad pe forumurile de afara) care au autoritati mult mai competente si mai stricte decat noi in domeniul sigurantei alimentare, ar fi tras demult semnale de alarma si ar fi interzis aluminiul. Ce sa mai spun ca celelalte marci chinezesti gen Krups, DeLonghi, Ufesa etc. folosesc aluminiul dar nu prea scriu pe nicaieri asta, nu stiu de ce.
      Daca aluminiul din boiler este cedat in apa folosita, se poate vedea la o analiza a apei (10 lei costa), comparandu-se cu o eventuala concentratie initiala.
      E foarte greu sa spui ca boilerul de aluminiu, mai ales cel de pe un espressor de marca, influenteaza negativ sanatatea. Dar poti merge pe un Pure, ca sa nu ai mustrari de constiinta.

  • andrei
    October 29, 2011 at 15:34 Reply

    Salut,

    revin pentru confirmare , filtrele 529022 (14g) si 529021 (7g) se potrivesc perfect la Gaggia Pure. Luni ajunge si tamperul. Am facut comanda si de picuratoare din inox ( 529246 si 529247 ) tot de la mag-pro ( sper sa ajunga intr-o saptamana ), cel de plastic mi se pare foarte firav.

    Diferenta este perfect vizibila intre spuma de la presurizate si crema de la nepresurizate . Inca incerc sa-mi dau mana la cantitati , granulatie si presiunea de tampare ( cu cel din plastic e greu ) dar investitia pentru filtre este perfect meritata.

    ondrej, Liviu, multumesc mult pentru sfaturi.

    Ramane sa gasesc o cafea boabe buna ( momentan folosesc Segafredo ) si ma declar super multumit de investitie.

    Andrei

  • ondrej
    October 23, 2011 at 13:02 Reply

    mojo@ai citit instructiunile?

  • Mojo
    October 23, 2011 at 12:23 Reply

    Salut,
    Am achizitionat pana la urma un aparat Gaggia Evolution dar problema este ca nu stiu cum sa il folosesc:P!
    Am pus apa, l-am pornit, am astepta vreo 10 minute si am apasat butonul de pornire, supriza nu se intampla nimic(adika nu curge apa deloc).
    Ma ajutati si pe mine va rog daca puteti?
    Multumesc!

    • October 23, 2011 at 19:00 Reply

      Mojo, ai sarit peste abecedar si vrei sa treci direct la tabla inmultirii 🙂 Ce nu intelegi din manual mai exact?

  • andrei
    October 21, 2011 at 13:08 Reply

    ondrej@ multumesc pentru raspuns, o sa studiez ofertele sa vad ce gasesc

  • ondrej
    October 21, 2011 at 12:54 Reply

    de pe cafeshop cel de aluminiu la 68 de lei care de fapt e de 57 de mm care nu ar fi o problema prea mare,mai nasol e ca in timp se observa o uzura pentru ca aluminiul e moale,incerca daca poti sa alegi inoxul,cea mai ieftina varianta e sa cumperi o bara de inox de 58-60mm/10cm de la italinox(45 lei) si un strungar si tot iesi mai ieftin decat cel mai ieftin de pe piata si il poti si ghida pe strungar sa iti faca ce model vrei tu,vezi si la mag-pro ce au

  • andrei
    October 21, 2011 at 12:42 Reply

    ondrej@ multumesc frumos, am facut comanda. O ultima intrebare, tamper de inox tu de unde ti-ai cumparat ?

  • ondrej
    October 21, 2011 at 12:07 Reply

    …da,se adapteaza perfect sitele acelea,eu am evolution care are exact acelasi portfiltru,sa nu gresesti codurile doar cand dai comanda(in descriere cred ca e trecut diametrul extern al portfiltrului)

  • andrei
    October 21, 2011 at 10:48 Reply

    ondrej@ , mi-au raspuns cei de la mag-pro si in lista de filtre pentru Gaggia se regasesc si 529022 (14g) si 529021 (7g) – ( desi in e-mail mi-au dat de inteles ca nu stiau exact diametrul portafiltrului meu, cu toate ca scrisesem ca e de 58 mm ).

    Imi poti confirma te rog ca functioneaza la Gaggia Pure pentru portafiltru de 58mm ?

    Multumesc,

    Andrei

  • andrei
    October 21, 2011 at 09:23 Reply

    liviu@, multumesc frumos pentru raspuns, le-am scris un mail celor de la mag-pro.ro.

    ondrej@, multumesc pentru indicatii, m-am uitat pe cele doua produse, montura de 60.5 mm nu este prea mare pentru Gaggia Pure ?

  • ondrej
    October 21,