Nu neglijati decalcifierea espressorului!

Cei care ajung sa citeasca acest articol, probabil au deja un espressor in dotare. Sper ca nu s-a stricat din cauza proastei intretineri si mai sper ca ati incercat metode eficiente de decalcifiere, fara sa gresiti concentratiile si fara sa beti cafea cu solutii de curatare, in primele shot-uri de dupa operatiune. Neglijenta duce la asa ceva:

 

Hai sa invatam cum se face corect o decalcifiere!

Acest articol se refera la majoritatea espressoarelor casnice, semiautomate, cu un singur boiler, din gama consumer, excluzand aparatele mai avansate de tip HX (Heat Exchanger) sau Dual Boiler, care necesita o procedura speciala in service (desfacere bucata cu bucata a anumitor piese). La automate nu ma bag, pentru ca au alt mod de functionare, desi parte din acest articol se muleaza si pe specificul lor. Voi repeta mereu – bani aruncati cu automatele astea, acasa….

1. Preventia – tineti cont de apa folosita, care va grabi (sau nu) calcifierea! Indiferent ca  folositi apa plata, filtrata sau din put, uitati-va pe analize, in dreptul elementelor chimice care favorizeaza calcifierea – Calciu si Magneziu – si in dreptul parametrului “reziduu sec la 180 de grade”. In mod normal ar trebui calculata duritatea sau TDS-ul, cu instrumente omologate. Este insa de ajuns sa cititi etichetele sau analizele si sa urmariti un maxim de 15 mg/l pentru Ca si 5 mg/l pentru Mg. Sunt foarte multe ape plate foarte dure, cu 50..70..90 mg/l de Ca. Feriti-va espressorul de ele! Ca sa o spun pe sleau, din pacate (caci concurenta ar fi fost benefica) doar Bucovina e pretabila in espresso, conform etichetelor. De apa de la robinet nu am mai pomenit, caci in majoritatea localitatilor este foarte dura si cu gust de clor, deci nepretabila pentru espresso decat in anumite conditii de filtrare!

2. Cand se face decalcifierea? – Nu asteptati blocarea aparatului. Odata la doua luni, maxim trei, trebuie repetata operatiunea. De asemenea, daca observati chiar mai devreme de doua luni cristale albe pe fundul rezervorului, inseamna ca a sosit timpul! Daca folositi o apa cu duritate scazuta, nevoia decalcifierii poate aparea mult mai tarziu. Pana la urma se folosesc acizi in aceasta operatiune si e bine sa repetam procedura la intervale cat mai rare.

3. Solutia de decalcifiere – veti gasi pe site-urile de profil diverse produse dedicate. Insa se pune o intrebare  – daca majoritatea decalcifiantilor  de pe piata contin ca substanta activa acid citric (adica sare de lamaie), de ce nu am putea folosi noi acasa, direct, sarea de lamaie? Cautati un magazin penal din piata care vinde sare de lamaie la kg si ati rezolvat ieftin si bine problema solutiei de decalcifiere.  Daca nu ma credeti, cautati pe forumurile internationale de espresso si veti gasi acelasi raspuns. E adevarat, se mai foloseste si acidul tartaric, insa din ce am citit, acesta este cam periculos pentru organism, deci ar fi bine sa fie evitat. O alta alternativa este otetul, insa eficienta lui nu se compara cu cea a acidului citric, plus mirosul ordinar pe care ti-l lasa in casa si in masinarie. Bleahhh!!!

Atentie insa! NU depasiti concentratia optima de maxim doua linguri la un litru de apa. Practic intr-un recipient puneti 1l de apa la temperatura camerei, adaugati doua linguri rase de sare de lamaie si amestecati bine, bine, pana se topesc toate cristalele si varsati aceasta solutie in rezervorul de apa. Importatorul Gaggia mi-a semnalat faptul ca cineva cu un automat a pus cateva plicuri de sare de lamaie in aparat, apoi s-a stricat si a venit la service, fiind aproape de pierderea garantiei! Pentru ca automatele sunt mai pretentioase, folositi indicatiile din manual sau de pe forumurile de specialitate.

4. Desfasurarea operatiunii:

  • decuplati aparatul de la curent
  • inainte de a pune rezervorul cu solutie in espressor, desfaceti surubul ce tine “dusul” si scoateti placuta cu gauri de acolo. Alte espressoare nu au doar o placuta ci mai multe elemente, care se scot, se spala si eventual se pun pentru 20/30 de minute intr-o alta solutie de sare de lamaie, cu aceeasi concentratie, dupa care se vor spala din nou. In acea solutie puneti si portafiltrul, cu tasnitoarea scoasa din filet. Se vor curata cat va ocupati de aparat.
  • montati rezervorul de apa, conectati espressorul la curent, aprindeti-l si dati drumul la pompa, lasand sa curga 150-200 ml de apa. Repetati operatiunea si pentru circuitul de aburi – apasati butonul de aburi, desfiletati rotita de presiune, dati drumul la pompa si lasati sa curga prin teava de aburi 150-200 ml de apa.
  • (paranteza) daca aveti espressor cu electrovalva (3way valve), Gaggia Classic de exemplu, va trebui sa faceti o operatiune suplimentara – montati in portafiltru o sita blank, fara gauri (se cumpara separat), puneti in sita solutie din rezervor si cu portafiltrul montat lasati pompa sa mearga doar 10 secunde. Astfel mai curatati si electrovalva de calcar. La fel trebuie facut saptamanal, insa cu un detergent special nu cu sare de lamaie. Detalii in acest clip.
  • opriti aparatul pentru 15 minute.
  • repetati pasii de mai sus, pana se termina apa din rezervor, cu pauze de 15min. in care aparatul sta oprit, pentru a nu se incalzi prea tare. Incarcat cu acid citric si infierbantat, s-ar putea sa dauneze pieselor interioare.
  • cand ati consumat toata solutia, clatiti rezervorul si puneti apa proaspata. Veti repeta pasii decalcifierii, cu exceptia opririi espressorului timp de 15 minute, numai ca veti folosi doar apa. Pentru aparatele cu electrovalva de care vorbeam, se va executa si o clatire (doua) interioara cu filtrul blank. Daca si ultimul “shot de apa” este acrut (de la sarea de lamaie), mai puteti incarca rezervorul cu niste apa si executa clatiri suplimentare.

Aveti grija ca intre aceste operatiuni, din cauza golirii rezervorului, espressorul sa nu ramana deschis si cu boilerul gol. De fapt acesta este un sfat general. Cand rezistenta merge in gol, fara apa, termostatul nu mai poate controla temperatura din boiler, iar aceasta se incinge pana crapa!

Spor la treaba,

 

 

  1. Alexandra says:

    Buna ziua,am un aparat philips saeco si in urma ciclului de decalcifiere a ramas blocat,se poate reseta?

    • Liviu Fratila says:

      Buna Alexandra. Asa cum am mai spus-o pe blog si forum nu ne ocupam de automate caci sunt niste espressoare inferioare, fara fiabilitate si fara rezultate multumitoare in ceasca. E de intrebat la service-ul lor…

  2. Bogdan says:

    Salut! Am un Saeco Odea Go. Cum fac decalcifierea!! Multumesc ;)

    • Liviu Fratila says:

      Salut Bogdan. Pe Espressoman nu se gasesc informatii despre automate, caci sunt aparate inferioare si nu prea le dam atentie. Ar trebui sa urmaresti manualul de utilizare cel mai probabil.

  3. Sorin says:

    Am un expresor Delonghi EC 221.B si vreau sa cumpar un filtru pentru curatare din cel fara gauri ca la sita. Imi recomanda cineva un furnizor, importator, dealer, ceva ?
    Multumesc anticipat

    • Liviu Fratila says:

      Fiind un aparat extrem de slab, folosirea unei site blind (fara gauri) l-ar distruge. Acea sita este doar pentru aparatele cu electrovalva. Iar DeLonghi, nefiind compatibil cu dimenisunile profesionalelor, te forteaza sa apelezi la service-ul lor pentru orice tip de accesoriu.

  4. Bogdan says:

    as dori o recomandare de expresor daca se poate ! ( fotografie@bogdanbudoiu.ro) sa inteleg ca este din vina expresorului zatul de caffea din portafiltru care nu este dur ? sau ca nu am inca un tamper , desi expresorul este dotat cu unul dar care in dupa parerea mea nu exercita o presiune la fel ca unul manual . de mentionat cva la inceput a fost dur dar dupa cateva folosiri nu mai este .. !

    • Liviu Fratila says:

      Bogdan, finalizez mail-ul in cele ce urmeaza si il trimit. In primul rand as lua o rasnita in locul tau si cafea proaspat prajita. Primele rezultate se vor vedea rapid. Partea cu tamparea automata la infiletarea portafiltrului este o vrajeala de marketing si nu am stat sa studiez cum o face delonghi, dar ar fi indicat si un tamper. eventual, daca tot lucrezi in domeniu, poate cunosti pe cineva cu o imprimanta 3D ca sa iti confectioneze unul ieftin, pe dimensiunea portafiltrului tau. Espressorul asta chiar nu merita investitia intr-un tamper de inox de 100-150 de lei.

  5. Bogdan says:

    salutare Liviu si multumesc pentru raspuns , am luat Delonghi icona pt ca am gasit un pret ft mic undeva la 500 de lei nou .. in viitor o sa optez pt altceva , o sa achizitionez si un tamper , pana acum am folosit cafea Lavazza in vid deja macinata ,o sa iau si cafea boabe si o rasnita sa vad diferenta !

  6. Bogdan says:

    salutare , de curand am achizitionat un expresor delonghi icona cu care usor incep sa fac si sper sa reusesc expresso ok, am o intrebare dupa ce il folosesc cum trebuie sa arate cafea din cupa dupa dura sau [oate fi si putin apoasa , ma refer la zatul de cafea ramas am observat ca la prima utilizare a fost ft dura dupa care nu . un sfat o parere /? Multumesc .

    • Liviu Fratila says:

      Din pacate, deLonghi nu este o marca ce produce espressoare ci “surogate”. Sunt foarte multe lucruri in minus fata de un semiautomat bunicel, mai ales la pretul destul de ridicat al lui Icona. Portafiltrul cu insertii severe de plastic este unul din marile motive ale nereusitei tale. Dar nu trebuie sa uitam lipsa rasnitei care joaca un rol cheie, tamperul, sita/portafiltrul nepresurizate etc. Cred ca trebuie sa te impaci cu ideea. Sau macar ca prim pas, ia o rasnita si cafea proaspat prajita si profita de imbunatatirile majore aduse.

  7. Alina says:

    Buna,
    Am un espressor Saeco Odea Go si in urma DECALCIFIERII A RAMAS BLOCAT.Are ledul de la aburi verde intermitent si in partea stanga e totul rosu.
    Ma puteti ajuta cu o idee de resetare?

    • Liviu Fratila says:

      Buna Alina. Pe Espressoman nu avem in vedere decat aparatura de espresso de calitate. Automatele sunt niste espressoare inferioare, nefiabile, fara calitate in ceasca, cu multa electronica si mecanica fina, spre care nu am avut nicio motivatie sa ne aplecam. Asadar, nu aici vei gasi raspunsul. Imi pare rau…

  8. Lia Gyemant says:

    Aparatul meu este un Tassimo casnic, mi s-a aprins luminita rosie care indica detartrare, nu as vrea sa astept pana cand primesc prin posta pastilele de la reprezentant. Locuiesc in Cluj. Unde as putea gasi pastile pentru detartrare? Multumesc.

    • Liviu Fratila says:

      Pe acest blog nu vorbim de espressoare din categoria celor inferioare, iar acest articol nu se adreseaza posesorilor de aparate pe capsule. In principiu, in lumea capsulelor, daca ai luat-o pe drumul acesta esti prizonierul unei..capsule, pentru orice nevoie, de la capuccino la decalcifiere.

  9. livuu says:

    Salut. Pt un gaggia evolution espresso,dupa ce dau sita jos (dusul) este neaparat sa dau jos si ce e cu inbusul ? Ms

  10. ru says:

    Buna ziua,

    Am un expresor Singer ES-150. Stiu ca nu este ceva foarte bun, dar il am de 2 ani si face o cafea foarte buna. L-am curatat de 3 ori pana acum cu solutie pe care mi-au dat-o iei, adica 3 plicuri. De doua zile insa, pun cafea in portafiltru (sau cum se numeste exact), il pun in expresor si apoi apas butonul care face cafeaua, dar nu curge nimic, ramane blocat portafiltru si nu il pot scoate decat dupa ce s-a racit de tot pentru ca este blocat. Am demontat si curatat portafiltru cu toate cele din el, si tot nu vrea sa curga cafeaua. Poate fi o problema de calcar? Imi recomandati sa il curat cu sare de lamaie? Si daca da, cam care sunt portiile? Va multumesc anticipat si frumos.

  11. Mioara says:

    E link de la Lelit vad. E ok sa postez acolo despre Gaggia?

  12. Mioara says:

    Filmuletul l-am vazut de nenumarate ori, la ea pare foarte simplu de desfacut, la mine nu :(

  13. Mioara says:

    Salut Liviu. Am incercat si cu o surubelnita cu manaer mai mic dar gros, nici vorba sa se desfaca. In lipsa de alta solutie, am sunat la service sa ii intreb daca pot duce acolo espressorul pentru a ma ajuta si mi-au spus ca “pentru decalcifiere nu este necesara desfacerea niciunui surub!!!”

    Asa ca ma aflu intr-o situatie fara iesire din punctul meu de vedere. Any ideas?

  14. Mioara says:

    Salut Liviu. Ce se intampla daca, la Gaggia Classic, inainte de decalcifiere, nu pot scoate surubul ce tine “dusul” si implicit placuta cu gauri? Sincera sa fiu, m-am chinuit destil si nu il pot desuruba…. Nu se poate efectua operatiunea si fara a scoate surubul si “dusul”?
    Multumesc

    • Liviu Fratila says:

      Hello. Se poate, insa oricum acolo se aduna mizerie multa de la cafea si mai bine faci o treaba cap/coada decat pe jumatate. Oricum, acele piese trebuiesc demontate si atunci cand vei face operatiunea de backflush, deci trebuie sa inveti sa scoti de acolo. In timp, depunerile rancezesc si vor da un gust neplacut cafelei. Acest clip ar trebui sa te ajute: https://www.youtube.com/watch?v=2oGwJuJ65Dk Scoate rezervorul de apa si tavita, apoi intoarce aparatul (rece) astfel incat sa ai acces facil la grup. Cauta o surubelnita potrivita dar cu maner mai gros, ca sa poti rasuci mai ferm in caz ca actuala e prea subtire (ai grija sa nu incurci directiile de invartire) si fa rost si de un imbus potrivit caci urmatoarele doua suruburi sunt hexagonale. Spor la treaba! :)

  15. saeco says:

    Buna ziua
    ma ajutati si pe mine cu decalcifierea la un aparat de cafea saeco Royal classic nu are afisaj electronic, doar doua butoane de cafea si de abur.
    multumesc mult.

    • Liviu Fratila says:

      Salut! Saeco Royal este un automat si nu ma bag. Sunt mult prea nefiabile si folosesc alte proceduri decat semiautomatele.

  16. Monalisa says:

    Multumesc mult, am facut procedura cu sare de lamaie la un espressor Gaggia, care se blocase , nu mai facea cafea, nu mai curgea apa. Chiar a functionat.

    Multumesc mult !!!!!!!!!!!

  17. robo374 says:

    De ce recomanzi si otetul ca alternativa ? Am auzit persoane care si-au distrus expressorul folosind otet diluat.

    Scrie si in cartea la expressor:
    Warning! Never use vinegar as a descaler.

    • Liviu Fratila says:

      L-am sugerat ca alternativa pentru ca asa mi-a spus un service man, candva. Dar am recomandat sarea de lamaie, nu otetul. Oricum, nu trebuie sa te iei dupa precizarile manualului, care in fond vrea sa iti vanda solutia de decalcifiere a respectivului fabricant. Dar pe fond, manualul are dreptate – orice decalcifiant, folosit necorespunzator, are potentialul de a ataca boilerul sau alte piese.

  18. Stefan says:

    Buna ziua,
    Va explic imediat, solutia pe care o gasesc eu, ca sa scapati de problema calcarului este nevoie de o statie de dedurizare ok? E pacat sa montezi statia pentru un singur expresor, e bine sa montezi statia pe toata casa, ca sa montezi acesta statie trebuie sa urmaresti 2 criteri, sa sti exact cantitatea de calcar din apa, si sa montezi statia pe conducta principala care intra in locatia dvs, ca sa protejati intreaga casa. Statia de dedurizare este pentru intraga locatie nu doar pentru expresor, si o sa iti explic si de ce, pentru ca cea mai scumpa componenta a acestei stati este calculatorul, daca ai monta doar pentru expresor acesta statie nu se merita investitia, atunci recomnadarea mea sa se monteze pe toata casa, protejezi masina de spalat, instalatie sanitara etc

    • Liviu Fratila says:

      Din pacate ceea ce vinzi tu nu se potriveste cu obiectul acestei postari. Solutia este supradimenisonata, fara sa mai spun de cei care stau la bloc. Multumim.

  19. Stefan says:

    Sistemul de dedurizare este format din rasina cationica alimentara vrevetata, acesta rasina retine calcaru si da spre consumatori o apa dedurizata(fara calciu si magneziu) la un volum de apa consumat de dvs aparatul intra in regenerare( adica se spala rasina cu solutie salina),avantajele acestor sisteme:
    ofera apa dedurizata si va scapa de problemele cauzate de calcar, acest sistem se monteaza la intrarea apei in casa sa protejati toata casa

    foloseste apa dedurizata la spalarea rasini(scade consumul de sare foarte mult)

    se regenereaza la un volum de apa consumat de dvs in functie de cantitatea de calcar pe care o aveti dvs in apa, calcaru se depune pana la 5 grade germane ce este sub 5 nu mai depunde

    regenerare proportionala isi calculeaza proportional cantitata de apa si sare necesara regenerari corespunzatoare a rasini

    rasina dedurizatorului este garantata circa 8 ani de zile si este monosfera(dimensiuni egale ale bobitelor de rasina) aces lucru ajuta la o dedurizare corespunzatoare si nu faciliteaza formarea firidelor(spati goale in mediu filtrant) nu polisfera(dimensiuni diferite) ca la celealte sisteme dupa piata,
    Toate aceste lucruri aduce la o optimizare a consumului de sare si o calitate superioara a apei dvs

    • Liviu Fratila says:

      Stefan, te inteleg, vrei sa-ti faci reclama, ok. Dar de ce nu incerci sa o faci ajutand si raspunzand la subiect? Noi asta cautam aici, statii de dedurizare? Pentru espressor de 150E-1000E? Daca vrei sa raspunzi la subiect esti invitatul meu, fara a-ti face reclama. Solutiile trebuiesc oferite punctual, pe problema omului, nu supraevaluat, pe lungimea buzunarului tau!

  20. Stefan says:

    Duritatea strica nu doar expresorul, afecteaza instalatia depunanduse pe coturi, exista soluti concrete care rezolva toate problemele.
    Protejati intreaga casa si scapati de disconfortul acelor pete albe pentru totdeauna, aceste sisteme sunt garantate circa 8 ani de zile rasina care face acest lucru, se monteaza pe intrarea apei in casa si va ofera o apa fara calcar, consumabil la acest sistem este sarea pastilata, sistemele care le indic sunt cele produse de ecowater sua lider mondial sau clak sua la fel de bune, dar depinde de probleme.
    Eficienta acestor sisteme este garantata

    • cristian says:

      Salut,
      Folosestu tu sistemul acesta? si in care sens eficienta este garantata? poti da mai multe info? la prima citire pare doare reclama, imi cer scuze anticipat daca gresesc.

  21. Stefan says:

    Buna ziua,
    Pentru a scapa de problema care o ridica calcaru este necesar un sistem de dedurizare, acest sistem pe langa ca va protejeaza instalatia sanitara , apa pe care o trateaza de calcar, are o calitate superioara si nu mai sunteti nevoiti sa folositi sisteme de curatare a petelor albe
    pentru informati suplimentare nu ezitati sa ma contactati Stefan Toma

  22. alex says:

    cum se decalcifiaza un krups xp 7200?

    • Liviu Fratila says:

      Modelul acela este un automat, deci un espressor inferior. Producatorii au proceduri speciale cu cicluri reglate electronic, deci ar trebui sa intrebi la service-ul lor

  23. cristian says:

    Salut! de unde se poate achiziționa soluție pt backflush, și ce marca ar fi ideala la un lelit 41em?
    Deasemenea de unde se pot procura accesorii pt espressor in Romania, ma refer la site, stand pentru porta filtru, găletușa pentru resturi? Ma intereseaza pentru uz casnic.
    multumesc

    • Liviu Fratila says:

      Salut! Din cate stiu, aduce si importatorul Lelit (gaggia.com.ro). Altfel sunt diverse magazine pe google unde poti compara preturile. Mai scumpe si mai ok sunt cele Concept Art, cei care vin de pe Espressoman avand 10% discount. Dar sunt pe Bursa forumlui si useri care printeaza 3D suporti de tampere si arata binisor ca material, fiind foaret ieftin. Sitele pe 57mm nu cred ca pot fi schimbate cu altele caci nu prea ai ce alege. Pe 58mm se gaseau mai multe variante dar nu se potrivesc. Solutie de backflush cauta marcile Urnex, Puro Caff, JoeGlo.

  24. razvan says:

    Salut. Nu credeam ca sunt atatea detalii la un espresso.
    Am achizitionat un espressor Heinner hem 200, lucreaza la 5 bari. Este bun de ceva? Cum se curata, ca nu se desface nimic (inafara cupei unde pun cafeaua). Va rog dati-mi detalii despre el ca nu ma pricep deloc.
    Multumesc mult.

    • Liviu Fratila says:

      Salut Razvan! Detalii poti gasi in manualul producatorului. Cand va fi cazul, decalcifiere se face conform articolului de mai sus. In rest, despre niste bucati de plastic lipite nu poti spune ca este espressor :) Am impresia ca functioneaza cu presiune de abur, fiind o chinezarie de preudoespressor. As spune ca sunt bani aruncati. I-ai macar o rasnita manuala, eventual Porlex, si ceva, ceva se poate scoate din el, daca respecti regulile de preparare ale unui espresso – http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un-espresso-perfect-acasa/

  25. vali vatamanu says:

    Buna ziua,

    Va rog sa-mi spuneti mai multe detalii despre decalcifiantul saeco Am un aparat saeco ambra si am cumparat solutie pentru decalcifiere SAECO Va rog sa mi spuneti daca. 1 Exista un alt pocedeu de decalcifiere mai deosebit pentru acest aparat. 2 Daca inainte de inceperea procedurii trebuie sa desfac capacul de la boilarsi sa curat piatra din el . 3 Daca capacul de la boilar trebui e dat jos si curatat dupa operatiunea de decalcifiere sau. 4 Daca capacul trebuie scos intai si curatat apoi efectuata operatiunea si iar din nou scos capacul si curatat. 5. Daca intreaga cantitate de decalcifiant se amesteca cu acel litru de apa calduta sau apa se foloseste la urma pentru clatirea interioara a expresorului. Va multumesc.

    • Liviu Fratila says:

      Salut Vali. Saeco Ambra este un automat deci nu ma bag. Este un domeniu al lipsei de fiabilitate si al mediocritatii rezultatelor, incat nu am gasit motivatie suficienta pentru a-l cerceta. Regulile de mai sus sunt pentru semiautomate, automatele avand reguli proprii.

      • vali vatamanu says:

        am reusit decalcifierea demontand singur capacul de la boilar am scos un pumn de piatra apoi am montat la loc dar cu garnitura noua (pierde apa daca se monteaza aceeasi garnitura ) apoi fac decalcifierea diluind in proportie de doua parti apa si o farte decalcifiant am trecut solutia prin expresor de trei ori apoi am scos cateva cani de apa calda si cateva cafele pe care le-am aruncat ,merge perfect in regim de bar cate 30-50cafele pe zi . In sevice ma costa in jur de 300 ron o astfel de operatiune . Service-ul nu pre vor sa vanda garnituri ei te taxeza la ora de manopera plus piesele. Dar se mai poate cu obtine am dat 10lei pe o garnitura in loc de 2-3 lei Am expresorul de nou ma costat 900- 1000 euro merita banii si-a scos de mult banii si aduce profit bunisor Il am de 7-8 ani (defecte minore in acesta perioada o piesa am schimbat-o de trei ori de la grup in care se prerpara cafeaua sub presiune si abur se uzeza . La 3-6 luni trebuie decalcifiat i-ti dai seama dupa cum curge cafeaua . La saptamana ii curat grupul sub jet de apa ar trebui curatat zilnic pentru ca , cafeaua sa nu aiba anumite izuri, mirosuri .

  26. radu catalin says:

    Buna ziua, apelez la acest forum deoarece azi am achizitionat un espressor DeLONGHI EC 200CD din pacate SH si as dori sa-i fac o decalcifiere si o curatire severa pt a ma putea bucura de el.
    Va rog a ma ajuta prin a-mi spune cu ce sa incep si cum , am citit commenturile de mai sus cu sarea de lamaie si mi se pare o ideea interesanta.
    Astept cu nerabdare ajutorul dumneavoastra. Va multumesc!

    • Liviu Fratila says:

      @radu catalin – sper ca nu ai dat mult pe aparat, caci o chinezarie SH e un fel de anvelopa de iarna SH de la o dacie 1300. Vorbesc in cunostinta de cauza, caci acum 5 ani am avut si eu un aparat asemanator ca si origine si piese. Fiind un semiautomat, vei putea decalcifia aparatul conform pasilor descrisi in articol. Spune-mi daca e ceva ce nu ai inteles… Daca tot nu functioneaza in parametrii normali va trebui sa-l duci la un service sau sa-l arunci, caci s-ar putea sa coste reparatia cat nu face espressorul.

  27. ingrid says:

    Espressorul a fost luat din Germania deci nici o sansa sa il duc la un service,dar am vb deja cu cineva care se ocupa si sper sa il rezolve.Aceeasi parere mi-a spus-o si el doar ca pe viitor nu imi mai recomanda decalcifierea cu otet.Acum imi pare rau ca nu am folosit solutia de decalcifiere,m-i s-a parut mai comod si practic otetul.Voi reveni cu detalii dupa ce voi afla ce s-a intamplat.Multumesc pt raspuns,o zi buna!

  28. mircea says:

    Salutari ! si felicitari pentru espressoman.ro. Dupa mult timp am si eu esprresor, SH, Gaggia Baby Class. 250 ron, nefunctional. L-am desfacut bucati, am scos un pumn de calcar, apoi ansamblat la loc si curatat conform retetei de mai sus cu sare de lamaie. S-a desfundat in sfarsit dar a mai aparut un loc pe unde curge apa si anume tubul de ghidaj din electrovalva (l-am desfacut bucati) e fisurat, gasesc undeva o alta electrovalva buna sau defecta (defecta in ideia ca inlocuiesc acel tub). Multumesc!…….nerabdator, ieri l-am luat si uite ca fara sa beau vre-un espresso nu dorm la ora 4.30 de la 2 m-am tot invartit in jurul electrovalvei pana am gasit motivul scurgerii.

  29. ingrid says:

    Buna,eu detin un expresor cup&cino franke flair si de curand am incercat decalcifierea cu otet.Problema e ca dupa finalizarea decalcifierii expresorul nu mai functioneaza imi apare doar ,,please wait,,si atat nu mai pot face nimic.Aveti vreun sfat?

    • Liviu Fratila says:

      Probabil s-a desprins o bucata mai mare de calcar si a infundat ceva. Du-l la service. Oricum, e un espressor automat, asa ca nu vei avea parte de prea multa calitate in ceasca si nici de fiabilitate. Astea sunt punctele slabe ale automatelor pe care cumparatorii trebuie sa si le asume atunci cand arunca mii de lei/euro. Cu niste costuri suplimentare, ar trebui ca service-ul marcii sa te ajute. Sa revii cu un raspuns, apropo de ce s-a defectat, poate sunt interesati si altii. Spor.

  30. Radu says:

    Calcarul (forma de cristalizare a depunerii se numeste calcit) se depune doar cand se modifca pH-ul apei – cresterea temperaturii sau scaderea presiunii. Exista o solutie care forteaza cristalizarea calcarului in aragonit, care insa nu tinde sa se depuna in timp si deci nu distruge echipamentul. Dispozitivul se monteaza direct pe teava si rezultatele sunt imediate. Nu exista aport de chimicale si are la baza doar fenomene fizice.

  31. Andrei says:

    Poza e epica! :)
    Pare a fi un espressor folosit intens timp de ani buni fara nici o decalcifiere sau poate cu o apa f dura. Daca ar sti lumea cata piatra are apa pe care o scot din fantana de la tara nu ar mai zice nimeni ca cea de la robinet e dura. Eu zic ca duritatea apei de la robinet e undeva putin sub medie.
    Primele semne ale depunerii le vedeti in rezervorul de apa: incep sa apar urme albe-galbui care sunt aspre la mana. Apoi apar zgomote ciudate la functionare, incep sa se blocheze supapele si apar anomalitati in functionare (valabil si la filtrele de cafea si la alte aparate care folosesc apa).
    Masina de spalat se poate decalcifia cu 1 litru de otet din cand in cand in loc sa dati peste 10 lei pe o cutiuta de praf de comert.

  32. mari_rodi says:

    scuze.era o intrebare

    • Liviu Fratila says:

      Atunci trebuie incercat, adaptat… Poate cineva dintre cititori a incercat si ne da detalii!

  33. mari_rodi says:

    merge acelasi lucru si la un dolce gusto

  34. afara ploua says:

    dear liviu,
    ce ma sfatuiesti sa fac cu espressorul meu, care n`a fost niciodata decalcifiat (2-3 ani)?

  35. marius says:

    Folositi apa de OSMOZA si nu va fi nevoie sa curatati/decalcifiati espresorul niciodata.

    • @marius – osmoza nu e o solutie in espresso! De fapt nici in privinta apei potabile nu e o solutie, medicii cardiologi avand multe lucruri negative de spus. Practic lipsa de minerale din apa duce la lipsa gustului. Pe de alta parte, prea multe minerale in apa inseaman depunderi pe espressor. Deci trebuie gasit un echilibru, care se afla undeva pe la 3 grade germane. Apa osmozata ar trebui deci combinata cu apa filtrata intr-o proportie care sa iti asigure aceasta duritate. In plus, trebuie tinut sub control ph-ul apei osmozate caci un ph sub 6.4 poate fi distrugator pentru espressor, mai mult decat o apa dura. Daca mai vorbim si de costurile unei statii de osmoza si de risipa de apa pe care o face (abia o treime din apa care trece prin statie ajunge sa fie folosita, restul fiind evacuata) te iei cu mainile de cap. Intr-adevar, adaugand alte costuri, poti pune filtrele de remineralizare dar apare problema controlului acelor minerale (care nu se compara cu mineralele naturale din apa), caci nu trebuie sa depasesti 3 grade germane duritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 × 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>