Nescafe Dolce Gusto – sau cum sa tragi ceasca de espresso in teapa!

Recunosc ca mi-a fost tare greu sa aleg titlul acestui post. Am pendulat intre mai multe titluri obscene:

Succesul Nescafe Dolce Gusto sau triumful chimiei asupra naturalului

Nescafe Dolce Gusto – Cand in loc de espresso bei marketing

Nescafe Dolce Gusto – sau cum fac unii bani pe incultura “cafegistica” a romanului

 

Pentru cei neinitiati in arta espresso trebuie sa trasez o limita de la inceput, intre realitate si imitatie – aceasta bautura senzationala se obtine in parametrii optimi macinand chiar inainte de preparare 7 sau 14g de cafea (espresso/double espresso) si extragand cu un espressor semiautomat, 30/60ml de licoare, prin trecerea apei la aprox. 88 grade celsius, cu o  presiune de 9 bari, prin blocul de cafea compactat cu o presa.  Exista mici abateri permise de la aceste cifre.

A doua premisa care trebuie luata in considerare este faptul ca, per total, populatia tarii noastre este lipsita in proportie de 90% de o minima cultura a cafelei (din cauze de comunism dar si din dezinteres fata de ce bea) ceea ce lasa departamentelor de marketing un spatiu imens de manevra. Cu ajutorul unor imagini frumoase este foarte simplu sa cuceresti consumatorul roman, pentru ca el nu cunoaste exact fenomenul si se impresioneaza repede la o reclama frumoasa si memorabila.

Nescafe a mizat pe o jucarie aratoasa, simpla de utilizat, cu forme si culori care mai de care mai haioase, totul impachetat intr-o strategie agresiva de marketing. Rezulta costuri mari de promovare care se traduc mai departe in costuri imense de achizitie a aparatului si  capsulelor. Dar nu banii sunt neaparat problema ci rezultatul obtinut. In loc sa bei espresso, vei ingurgita o ciorba dubioasa despre care nici nu stii ce contine. De ce spun asta? Hai sa facem o scurta paralela –  ceea ce mananci la McDonald’s este diferit ca si ingrediente de ceea ce primesti in pachet la un McDrive? Nu! Atunci ce motive avem sa nu credem ca Nescafe nu utilizeaza aceleasi ingrediente si in cafeaua din oras si in cea de la pachet? Stiati ca specialitatile pe baza de cafea servite la 1leu sau in cafenelele Nescafe contin: carboximeticeluloza, caramel amoniacal, “aroma”, agenti de ingrosare, “urme de soia” , “preparat pudra pe baza de…”, dioxid de siliciu, fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, polifosfat, esteri mono si diacetil ai mono si ai digliceridelor cu acizi grasi…etc. Baga cineva mana in foc ca in capsulele Nescafe Dolce Gusto nu se afla nimic din lectia de chimie de mai sus? Probabil unii baga, dar s-ar putea sa se arda!

 

Daca vreti, discutam si de pret – LA DATA SCRIERII ARTICOLULUI (august 2011), o cutie primitiva produsa de un maestru chinez al aparatelor de doi bani (Krups), care nu face mai mult de 40E, era vanduta cu peste 500 de lei. Capsulele, in numar de 16, din care doar 8 contineau cafea, costau 22 de lei. Deci pe 56g de cafea (8 x 7g)  dadeai 22 de lei, adica aproximativ 400 de lei/kg!!!! Cam atat costa cea mai renumita cafea din lume, Jamaica Blue Mountain. Daca beti doua persoane o cafea pe zi, va ajungeau 4 zile capsulele. Daca va injectati cu mai multe cafele sau aveti si musafiri, o incurcati!  Dupa un timp, cand multi si-au dat seama de teapa luata si au revenit la ibric, nemaicumparand capsule, Nescafe a micsorat pretul pana la 23lei/16 capsule de espresso (nu vorbesc de specialitatile cu false denumiri italiene, care necesita doua capsule, deci 3lei pentru un preparat), iar pretul unui kg de cafea inferioara din capsula (chiar daca este arabica este penala ca si calitate) ajunge undeva la 220 de lei.  Ca sa fiu mai precis, in loc sa dati 60-90 de lei pe o cafea proaspat prajita de supercalitate sau 40-50 de lei pe o arabica amarata din supermarket de nivelul celei din capsula, veti da 220 lei/kg si veti depinde de un monopol! Acesta este pretul noncalitatii, grabei, deciziilor luate la repezeala, neinformarii si eventual al snobismului.  Alte promotii si oferte speciale necesita alte socoteli, pe care le puteti face singuri, acesta fiind si motivul pentru care am scos acel calcul matematic comparativ.

Solutia? Deschideti ochii si cititi forumurile despre espresso, atat din Romania cat si din strainatate. Invatati sa faceti un espresso in modul traditional (doua minute maxim in fiecare dimineata) si iesiti mult mai ieftin, beti o bautura mult mai sanatoasa, nu depindeti de un fabricant de capsule si puteti alege din sutele de tipuri de cafea de pe lumea asta!

Multi vor spune ca nu au timp sa faca un espresso italian dimineata si, desi cunosc in mare ce inseamna capsulatele tip Dolce Gusto, fac acest compromis pentru a iesi mai repede din casa. OK! Hai sa vedem cat v-ar lua sa preparati espresso/capuccino/espresso machiato in modul traditional si cel mai bun:

httpv://www.youtube.com/watch?v=hoq08YBASTc

Fara nicio graba (ba chiar as spune “in slow motion”), dupa cum vedeti, protagonistul clipului a avut nevoie de mai putin de doua minute pentru un espresso si de inca un minut pentru spumarea laptelui. Vi se pare mult? Ati vazut mizerie in jur? V-ar trebui cunostintele unui barman profesionist sa faceti asa ceva?  Se compara lichidul delicios si consistent care curge din espressor cu ciorba rezultata din capsule, indiferent de brand? Nu-i asa ca aveati impresia ca e mult mai greu de facut un espresso italian acasa? Nu e mai bine sa alegi boabele de cafea care iti plac decat sa fii prizonierul unui monopol?

Eu vreau sa cred ca dupa 20 de ani de la revolutie exista multi romani cu mintea deschisa, care sunt in stare sa priceapa si sa adopte valorile, calitatea si bunul gust si sa le separe  de manipularea si marketingul de “guerila” practicate de unii sau altii. Nescafe Dolce Gusto este doar un exemplu de inducere in eroare a celor care nu cunosc. Desi vine ca o alternativa colorata si rapida la metoda clasica de preparare a unui espresso, in fapt este doar o imitatie ieftina (paradoxal si scumpa) a acestei bauturi si a derivatelor din lapte.

Va doresc sa fiti responsabili si atenti in alegerile voastre,

UPDATE 1: In urma diverselor comentarii tin sa precizez urmatorul lucru – eu nu am nimic cu lumea care cumpara aparate pe capsule sau espressoare automate. Fiecare tip de espressor are nisa lui si este apreciat de oamenii din acea nisa de piata. Daca te simti bine cu el nu este si nu trebuie sa fie absolut nicio problema! Fiecare decide pentru sine! Problema apare cand fericitii posesori/vanzatori de asemenea fake-uri vin si sustin superioritatea rezultatelor obtinute, comparabile cu adevaratul espresso sau adevaratul capuccino. Aici sunt transant”

UPDATE 2: Articolul a fost centrat pe Dolce Gusto pentru ca la data scrierii sale nu existau in Romania alte marci concurente pe acest segment. Dar poate fi extins lejer si catre Tassimo, Nespresso, Senseo etc., cu precizarea din update 1.

UPDATE 3: Dupa exemplul pachetelor de tigari cu poze funebre, va propun un latte machiato in viziunea acestor vanzatori de prafuri, oricare ar fi ei, ipostaza suprinsa la Vending Expo, targul chimistilor in cafea & latte:

Comments (105)

  • 50 beans
    March 26, 2020 at 11:32 Reply

    D-l Fratila, din pacate pierdeti din greutatea argumentului (purist dar valid, dealtfel) d-voastra in clipa in care “alegeti” sa postati ingrediente doar la acele produse Nescafe care in mod clar sunt pline de tot felul de compusi mai putin naturali. Ca sa va citez:
    “Ingrediente? Nescafe Dolce Gusto Nesquik, de exemplu – Whole milk powder (46,7%), sugar, low-fat cocoa powder (11,3%), skim milk powder, flavouring, glucose syrup, lactose, thickener (Cellulosegummi/DE): carboxymethylcellulose), milk protein, salt, yeast extract, emulsifier (soya lecithin), concentrated butter”
    De dragul transparentei, am sa postez aici si ingrediente la alte capsule Nescafe, pentru a nu induce in eroare cititorii si pentru a avea un cadru mai larg:
    Orice sortiment Nescafe capsule din categoria espresso&ristretto, gen Columbia, Peru, Barista, Intenso etc (sunt pest 15 sortimente): Ingrediente: cafea prăjită şi măcinată.
    Deci atat, doar cafea.
    Pe de alta parte, acele sortimente gen cappuccino, macchiato etc vor contine si alte ingrediente, pe langa cafea, evident. Unele din acele ingrediente nu sunt tocmai naturale/sanatoase (eu personal nu as consuma nimic ce contine si altceva in afara de cafea), dar asta e, alegerea fiecaruia vis-a-vis de ce anume introduce in organism.

    /my .02

    • March 26, 2020 at 15:33 Reply

      Bineinteles, nici nu am spus ca in capsulele respective s-ar ascunde si altceva. Problema este ca un client captiv unui astfel de sistem “isi va face poftele” in interiorul acestui ecosistem. Daca ai telefon Android nu poti instala aplicatiile Apple si vei cauta alternativele oferite de Google PLay…

  • smith
    June 6, 2019 at 21:03 Reply

    Salutare, am citit despre cafea si am baut ceva cafea in cei “cativa” ani de viata, un lucru pot spune cu certitudine: gustul nu se discuta. Cafea de nuj ce provenienta, prajita in nuj ce conditii, preparata la nuj ce scula, de catre nuj ce scula, constati ca nu e cea mai buna cafea pe care ai baut-o. Pe cand o cafea bauta pe malul unui lac din italia langa persoana potrivita este cea mai buna cafea bauta vreo data. Alegeti langa cine vreti sa beti cafeaua si gustul cafelei va fi diferit.

  • Gabi
    February 1, 2018 at 17:32 Reply

    Foarte interesant articolul, si eu sunt unul dintre cei care au cumparat asa ceva, doar ca, am descoperit a este niste capsule reutilizabile care se pot umple cu cafeaua dorita. Personal folosesc lavazza pt expresso lung si pt expresso scurt illy, cea din urma este macinata mai fin.

  • Alexandru
    April 9, 2017 at 19:08 Reply

    Excelent articol si perfect adevarat…Nu ai timp sa faci un espresso ? Atunci nu il fa…Pe de alte parte daca toti ar fi destepti cine ar mai munci pamantul ???…

  • Ignat
    November 26, 2015 at 19:11 Reply

    Domnul iulian Fratila o parere despre Bialetti electric va rog ??

    http://www.amazon.com/Bialetti-Moka-Elettrika-Electric/dp/B002EWANQS

  • Andrei
    October 25, 2015 at 17:54 Reply

    Mi am luat un Saeco Nextage, dupa ce l am actitat mi s a spus ca aparatul merge doar la reteaua de apa… si ca, daca vreau sa il foloesc cu bidon ii trebuie un kit din Italia ce costa 2500 lei :)))) cu banii astia mai luam un aparat de cafea, abia astept sa vad pompa…

    • October 25, 2015 at 18:51 Reply

      Cate pretentii pentru un biet automat :))) Fa-l retur urgent!

  • Adrian
    November 29, 2014 at 20:17 Reply

    A, iar Sarkis, care ar fi semnificativ mai ieftin si prajeste bine, are un program tip comertul socialist, inchide la 18 in zilele lucratoare samd. Cum spuneam, trebuie comparate lucrurile disponibile in mod cat de cat echivalent, ca altfel evident ca daca te dai de trei ori peste cap poti gasi la mana a treia si espresoare cu doua grupuri si boiler de 11 litri de cupru PLUS HX la cat ai da pe doua chinezarii Dolce Gusto, dar deja vorbim aici de alte chestii…

  • Adrian
    November 29, 2014 at 20:01 Reply

    Liviu, eu imi rasnesc de ceva timp cafeaua cu un Casadio Theo 64, iar primul espressor adevarat l-am avut mult inainte sa apara forumul softpedia, din care inteleg ca te-ai desprins la un moment dat cu acest forum (o miscare buna, fie vorba intre noi). Deci ar fi oarecum clar (nu ca n-ar fi fost din ce am scris aici pana acum) ca nici nu fac 200ml de “espresso” din 7g de cafea, nici nu sunt fan Dolce Gusto.

    Dand insa de postarea ta (vroiam sa scriu ceva pe acest subiect si am cautat sa vad daca si cum s-a mai scris despre el) am observat o deficienta evidenta a calculului economic propus de tine: neincluderea in ecuatie a costului aparatelor necesare in cele doua variante.
    Noua varianta propusa de tine in mesajul precedent e mai aproape de realitate, dar tot pacatuieste la cateva capitole

    1. Capsulele costa intr-adevar cam 205 lei /kg de cafea. Dar le cumperi de la orice magazin cate 16 odata. Cafeaua proaspat prajita costa ceva gen 15-30 de lei /100g la Florescu sau la magazinele similare din Bucuresti (si nu vorbesc aici de Blue Mountain, Baby Geisha samd ci de soiurile accesibile ca pret). Asta e comparatia corecta, nu pretul per kg de care ai parte cand cumperi o cutie de capsule vs comenzile comune pentru un sac de soiul X facute de pasionati de cateva ori pe an.
    La accesibilitate cat de cat similara o cafea buna proaspat prajita variaza intre 25% mai ieftina si 50% mai scumpa fata de aceste capsule.(spun cat de cat pentru ca sambata la ora 21.49, cand scriu acest mesaj, nici unul dintre magazinele de cafea proaspat macinata pe care le stiu eu nu este deschis, in timp ce o cutie de capsule o cumperi de la orice Carrefour)

    2. La acest calcul (de data asta real, comparand mere cu mere) se adauga costul echipamentului, care echipament are o durata de viata departe de a fi nedeterminata. Sigur, o poti lungi cu apa Bucovina samd (dupa ce ai dat 2-3000 de euro pe un espressor mai pricopsit faci si pe dracu-n patru sa tragi de el cat mai mult) dar deja comfortul scade, sarcina prepararii incepe sa aibe diverse “codite” de genul asta samd.

    Una peste alta, eu raman la parerea ca atuul unui espresso adevarat ramane calitatea net superioara, nicidecum pretul mai mic. Probabil cand o sa am timp o sa scriu propria mea versiune a acestei dileme nascute din ignoranta si lipsa de mijloace materiale a consumatorului roman, dupa care putem continua sa polemizam in mod cordial. 🙂

    P.S. Ce incerci tu sa faci aici e ca si cum te-ai duce peste posesorii de Logan (care in foarte multe cazuri o tin sus si tare ca masina lor se bate de la egal la egal macar cu VW daca nu cu Mercedes) si ai incerca sa le demonstrezi nu numai ca au o masina mai proasta decat a ta dar si ca pentru 100.000 de km parcursi au dat de fapt mai multi bani pe ea din cauze de consum samd. Evident ca prima parte ar fi cat se poate de adevarata iar a doua cat se poate de falsa.

    • November 29, 2014 at 21:11 Reply

      Repet, comparatie capsule vs. espresso clasic nu se poate face indiferent de costuri, caci oricat ai compara peste la conserva cu o saramura sau un bors adevarate, nu ai cum sa gresesti ca si preferinte. Cine e comod sa-si ia conserva. Totusi, sunt multi romani care nu stiu efectiv de espresso adevarat si de cafea proaspat prajita, dovada si relatarile de pe forum. Atunci intervine aceasta comunitate, prin educatie. Si hai sa demontez si ce ai scris ultima ora 🙂
      1. Nu esti informat, ce ziceam mai sus. In Romania sunt peste 20 de prajitorii in toata tara https://www.espressoman.ro/de-unde-cumparam-cafea-proaspat-prajita/ cu preturi de la 70 de lei / 100g. Eu am vorbit de kilograme ca sa fie mai relavanta comparatia cu o cafea la capsula. Si nu trebuie sa te undesti cu nimeni sa iei un sac, ci comanzi cat de putin vrei (la unii multiplu de 250g). Majoritatea prajitoriilor accesta comenzi online, unele cu transport subventionat, deci comoditatea achizitiei nu mai este demult o problema. Nod in papura putem gasi, caci este o piata in formare, dar pana la urma, daca vrei sa mananci /bei altceva decat mediocritati, trebuie sa faci un minim de efort.
      2. Din nou te insist sa postezi in forum nu aici pe blog, pentru o diversitate de pareri in acest sens, mai ales ca este si topic deschis in acest sens https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Trecere-de-la-Tassimo-la-Gaggia-Classic-Gaggia-MDF si vei gasi oameni care au reuntat la prafuri si capsule pentru real espresso. Evident, nimic din ce este superior ca si calitate nu este neaparat ieftin, dar in acest caz, ti-am demonstrat ca exista alternative care te scot chiar mai ieftin decat capsulele la o calitate total opusa a rezultatelor.
      3. Comparatia e din alta liga. Produsele alimentare si delicatesele culinare inseamna altceva decat masini si senzatii la volan.

      • Adrian
        December 9, 2014 at 20:08 Reply

        Liviu, observa te rog ca eu n-am facut comentarii referitoare la cat de informat sau neinformat esti tu. M-am rezumat la a exprima niste argumente apropo de afirmatiile tale, nu de persoana ta. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca, daca erai atent si la urmatorul mesaj, observai ca sunt familiarizat cu programul de la Sarkis, deci obiectiv vorbind e cam greu de presupus ca n-as fi informat apropo de locurile unde se poate cumpara cafea proaspat prajita in Bucuresti.

        Asta este si motivul pentru care forumurile romanesti de orice fel au devenit de mult total neatractive pentru mine. Mi-e usor neclar de ce forumistul roman tinde ca, dupa doua trei argumente mai mult sau mai putin relevante, sa treaca la persoana interlocutorului, dar sincer nici nu ma mai intereseaza.

        P.S. Chiar crezi ca alegerea masinilor nu tine de gusturile cumparatorilor? 🙂 Tot asa si cu espresso-ul, vorba unui clasic de pe home-barrista: ceea ce mie mi se pare un espresso divin altuia i se poate parea de nebaut.

        • December 9, 2014 at 23:04 Reply

          Adrian, m-ai inteles gresit. Sugestia de informare nu e un atac la inteligenta ci o sugestie de acaparare mai temeinica a unui domeniu foarte vast. Sorry ca ai priceput altceva. Totusi, nu inteleg de ce nu vrei sa postezi in forum doleantele si le mentii pe blog. E mult mai frumos sa discutam intre 1400 de insi, cu diverse opinii, decat aici intre 4 ochi. Espressoman nu este un forum despre care vorbesti tu ca ai mai intalnit, ca si nivel al discutiilor, ca si civilizatie sau educatie. Try it!

  • Adrian
    November 25, 2014 at 11:28 Reply

    Acum hai sa nu ne mintim singuri, ar fi uimitor ca folosind apa de la robinet din Bucuresti (duritate mare) sa tina 10 ani un boiler care nu are anod de sacrificiu (chestie pe care nu cred ca o monteaza vreun producator la espressoare – poate la cele pentru uz comercial si volum mare). De un grup nu mai vorbesc. Tot de la calcarul depus (pe care abia daca il mangaie solutiile specializate) se duc pompe, supape etc. Sincer, eu nu cred ca un espressor folosit de doua ori pe zi, pentru intervale scurte de timp (deci in care apa apuca de fiecare data sa se raceasca la temperatura camerei) o sa tina mai mult de 5-6 ani fara interventii semnificative.
    Poate in provincie, in zonele in care apa este “moale”, sa se ajunga la 10 ani, evident daca si componentele electrice (pompa, valve) sunt de calitate. Gaggia Classic parca e made in Romania, de pilda, iar alea mai entry-level cred ca au China scris mare pe trei sferturi din piese, deci…

    Intr-adevar, principalul argument in favoarea unui espressor adevarat il reprezinta calitatea bauturii obtinute (daca te straduiesti un pic sa inveti sa-l folosesti) nicidecum costul mai mic per shot. Asta era si esenta mesajului meu de mai sus
    E corect ca oamenii sa stie totusi la ce se baga, nu sa creada ca dai odata 1500 de lei pe un espressor entry level plus o rasnita cat de cat si pe urma faci espresso de nivel profi pana la sfarsitul veacurilor :).

    • November 26, 2014 at 22:21 Reply

      @Adrian – daca vrei mutam discutia pe forum, unde sunt mai multi specialisti. Subiectul este aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Trecere-de-la-Tassimo-la-Gaggia-Classic-Gaggia-MDF si poti rezuma acolo parerea ta. Nu e nicio minciuna, se poate verifica pe forumurile de afara fiabilitatea unui Gaggia CLassic de exemplu. Intretinerea tine de fiecare, iar piesele nu sunt scumpe in eventualitatea unor daune peste ani – http://www.coffeeparts.com.au/domestic-parts/machines/gaggia-classic DAca un aparat pe capsule are o constructie interioara de desene animate, nu-l putem compara, cum nici intretinerea unei biciclete nu o puteam compara cu intretinerea unei masini. Sunt piese diferite. Pentru capitolul apa exista Bucovina, care la doua grade germane duritate e perfecta, decalcifierile trebuind facute foarte rar. Din pacate e singura. Nu stiu cum ai calculat, dar mie tot imi iese mai ieftin pe metoda clasica. Semiautomat ok (min 765 lei) + rasnita buna (min.670 lei) = aprox. 1500 de lei. Rezultate: https://www.youtube.com/watch?v=OvJz_XV3700 Plus 30kg de cafea proaspat prajita min.2100 de lei = 3600 lei / 3 ani (am zis sa iau doar perioada asta). Capsule: 200 de lei / kg x 30 kg = 6000 de lei. Q.E.D. Aaa, ca te calicesti si iti faci un espresso de o cana dintr-o capsula de 7g, e treaba ta, general vorbind, caci poti face asta si la automat. Dar pentru o senzatie mai ok, poti folosi doua capsule sau 14g la semiautomat. Daca apar stricaciuni in 5-10 ani, le poti repara lejer din aceasta mare diferenta de pret in favoarea metodei clasice.

  • Adrian
    November 25, 2014 at 09:08 Reply

    Salut Liviu,
    Ti-am citit postarea si pot confirma din proprie experienta ca sunt 100% corecte lucrurile scrise de tine despre diferenta de calitate dintre o cafea facuta la un dolce gusto (nu i se poate spune espresso) si un espresso autentic facut la un aparat cat de cat OK.

    In schimb, calculul economic facut de tine este fundamental gresit si asta dintr-un motiv foarte simplu: ca nu ia in calcul costul aparatelor SI durata lor medie de viata. Pretul unui shot nu trebuie calculat comparand costul unei capsule si costul cantitatii de cafea pe care o pui in sita la un espressor, pentru ca asa iti furi singur caciula, cum se zice.

    Corect este sa iei in calcul pretul unui aparat Dolce Gusto, respectiv al unui espressor si al unei rasnite de calitate si sa le imparti la durata lor medie de viata in zile(fara reparatii capitale in regim DIY si alte minuni). Valoarea astfel obtinuta o adaugi la costul a doua capsule, respectiv la costul a doua doze de cafea si cam asa obtii costul real a ceea ce bei folosind cele doua variante.

    Acum na, sigur ca suntem romani si daca ai dat 2-3-4000 de lei pe un espressor autentic o sa tragi de el cat poti, schimband pompe, garnituri si supape, moficiand presiuni samd. Dar daca o astfel de reparatie (bine facuta de un pasionat care s-a documentat corespunzator) o consideri 0 lei 0 bani in pretul cafelei deja asta intra la capitolul “hai sa nu ne pretuim in nici un fel timpul, munca si priceperea”.

    P.S. Mai e de luat in calcul un avantaj deloc de neglijat al capsulei: faptul ca si cel mai inept utilizator poate obtine rezultate repetabile care sa se incadreze in valorile medii de calitate ale cafelei preparate in acest mod. Intr-o tara in care tot mai putini oameni sunt capabili sa invete sa faca bine un lucru care presupune putina atentie, asta e un atu important.

    • November 25, 2014 at 10:03 Reply

      Salut Adrian! Important este ca oamenii sa faca diferentierea intre fake espresso si real espresso. Mai departe, micile diferente de costuri nici nu conteaza daca iti doresti o cafea cu adevarat buna. Totusi, ceea ce vorbim noi pe forum nu trebuie luat ca regula pentru toti – scaderea presiunii la 9 bar (care se face prin invartirea unui surub, deci e gratis), montarea unei tevi profesionale de aburi pe Gaggia (60 de lei), montarea unui PID (mai rar si doar de catre cei avansati) sau altele, pot imbunatati experienta in utilizare, dar asta nu inseamna ca e musai sa le faci. Important este sa ai rasnita si espressorul. Media de viata este undeva la 10 ani minim, fara a necesita investiii in reparatii. Ca mai poate aparea o garnitura de 30 de lei peste ani, chiar nu conteaza. Calculul poate fi modificat in orice fel, in functie de consum. Si pe semiautomatele clasice se pot folosi 7g fara probleme. Numai ca espressorul te lasa sa mergi si pe duble, deci e pacat sa nu profiti de gustul unui shot de 60 ml facut din 15g sa zicem (eu folosesc chiar 19g 🙂 ).

  • Radu
    October 31, 2014 at 05:00 Reply

    Salut!
    Iti scrie un utilizator de Dolce Gusto, de vreo, 3 ani. Intamplator, deabea acum ti-am descoperit articolul.
    In principiu, ai mare dreptate. Ce uiti sa precizezi, este pretul unor aparate ca acelea din filmuletul tau. Crezi ca daca ar fi fost mai accesibile, mi-as fi luat Dolce Gusto? Te asigur ca nu. Inainte de asta cu capsule, am incercat 2 modele de expresoare clasice, dar mai ieftine. rezultatul a fost catastrofal. Ce ai prezentat tu in film, asa, la o prima estimare, costa undeva, in jur de 2500 lei, adica, salariul lunar la care multi, doar viseaza. Asa ca, sa fim cinstiti. Cati romani isi permit asa ceva?
    La revedere.

    • October 31, 2014 at 10:31 Reply

      Salut! Daca faci un calcul cati bani ai bagat in pastile timp de 3 ani, vei vedea ca ai platit cafeaua sau capuccino-ul triplu sau cvadruplu. Cu acei bani iti cumparai chiar scule performante. Dar daca mai cauti prin blog sau forum, exista solutii si in bugete mici, cu un compromis al rasnitei manuale. Asadar, daca vrei espressor semiautomat bun dar entry level + rasnita manuala, trebuie sa cheltuiesti 950-1000 de lei. Daca vrei semiautomat + rasnita electrica atunci te duci spre 1400-1500 de lei. Cateva sute de rezultate ai aici: https://www.youtube.com/results?search_query=gaggia+pure+bottomless Cafea proaspat prajita de calitate (mult peste marcile din comert) se gaseste de la 60 de lei in sus. 1 kg de cafea la capsule costa aprox. 22 lei / 100g, deci 220 de lei / kg. Iar cafeaua este penibila fata de una de la prajitorii, plus ca e deja macinata. La fiecare kg de cafea baut pierzi asadar 160 de lei care in 3 ani de dolce gusto ai tai s-au cam facut peste 1000 de euro aruncati. Din pacate asa se intampla la noi, ne place sa cheltuim banii in rate, chiar daca platim mult mai mult. Dar timpul nu e pierdut, foarte multi dintre cei de pe forum vin din aceeasi zona, a capsulelor sau a automatelor.

  • Andrei Alexandru
    April 24, 2014 at 20:46 Reply

    Ok. Multumesc. Mai o ultima intrebare care, recunosc, nu are legatura cu topicul. Te pricepi si la blendere? As vrea sa achizitionez unul (mai mult pentru prepararea shake-urilor) si nu stiu care e mai bun. Si nu am pe cine sa intreb. Am gasit unul care mi se pare bun: MOULINEX LM3000, 1.5l, cutit inox, 2 viteze+Puls, 400W. Ce parere ai?

    • April 24, 2014 at 20:58 Reply

      Ti-am trimis mailul cu niste detalii, sper ca l-ai primit, continuam acolo. Despre blendere…. 🙂 …. cauta produsul pe amazon.com si vezi ce review-uri are.

  • Andrei Alexandru
    April 23, 2014 at 20:17 Reply

    OK. Dar tu ce aparat folosesti? Sau cum iti prepari cafeaua? Doar eram curios ce cafea li se pare buna altor persoane.
    Si mai vroiam sa intreb ceva. Stii cumva o cafenea buna in Timisoara? Aici locuiesc.

    • April 23, 2014 at 20:46 Reply

      Ideea este ca mai mult conteaza rasnita, nu espressorul. Pe o cafea Illy gata macinata, de exemplu, in ceasca vei obtine aproximativ acelasi rezultat si cu un espressor de 300E si cu unul de 10.000E. Eu momentan, am un Expobar Brewtus, dar am trecut de la Gaggia Pure la Bezzera BZ10 si acum la acest model mai scump. Timisoara nu are prajitorii din pacate. Dar The Coffee Project https://www.facebook.com/the.tm.coffee.project aduc cafea proaspat prajita din UK si e foarte buna ca punct de referinta al gustului. Daca iti va placea espresso-ul de acolo, cam aceaa calitate o poti reproduce in mare parte si acasa. O sa revin cu un mail caci ne intindem aici offtopic.

  • Andrei Alexandru
    April 22, 2014 at 23:59 Reply

    Nu am un anumit buget. Dar sa fie bun aparatul. Oricum nu dau 1000 lei. Poate daca stiu ca e foarte bun pot da 500-600 lei. Sau mai mult. Sau mai putin. Chiar nu am un buget fix.

    • April 23, 2014 at 15:59 Reply

      Ar fi mai multe aspecte de discutat, de aceea nu vreau sa ma intind pe aria de comentarii, existand forumul pentru dezbateri. O sa iti dau un email astazi.

  • Andrei Alexandru
    April 22, 2014 at 22:44 Reply

    Foarte bun materialul.
    De mult timp (de vreun an si jumatate) ma tenta sa cumpar nu Nescafe Dolce Gusto dar nu eram sigur daca e bun, daca e sanatoasa cafeauam nu am gustat niciodata, ma intrebam ce contin acele capsule… Pana si astazi ma gandesc. Am ajuns la gandul de a-mi cumpara un astfel de aparat pentru ca recunosc ca nu prea stiu sa imi fac o cafea care sa imi placa. Iar cappuccino si latte macchiatto, care imi plac foarte mult, nu stiu sa le prepar. De mai mult de un an am renuntat la cappuccino din plicuri si de la aparate din oras pentru ca stiu ca nu sunt bune si nici nu au un gust prea bun. Am mai facut experienta luan cate un machet de Jacobs sau Nescafe si incercam cu o lingurita, 1 si jumatate, 2, simple, cu miere, cu lapte si cu miere ca sa vad ce imi place si ce nu. Unele, pentru mine erau prea tari, mi se facea rau.
    Si atunci…Ce aparat (daca exista) poate preapara cafea, cappuccino, latte macchiato…? Iar rezultatul sa fie bun si sanatos? Si sa fie si usor de folosit? 🙂

    • April 22, 2014 at 23:14 Reply

      Despre ce buget de achizitie vorbim? Conteaza mult.

  • Mihai
    April 3, 2014 at 16:29 Reply

    Ajutati-ma si pe mine sa descopar gustul unei cafele adevarate.

    Unde in Bucuresti se poate bea un espresso / capuccino asa cum scrie la carte ?

    Am tot incercat pe ici pe colo, pe la amici cu espresoare, insa nu am ramas impresionat.

    Si e greu sa justific cheltuirea unei sume importante pe achizitia de aparate, daca nici macar nu stiu cum e un espresso adevarat.

    • April 3, 2014 at 18:15 Reply

      Du-te la Origo, apoi la Coffee Map Roastery si la Coftale. Incearca peste tot un espresso ca sa vezi diverse nuante ale unei cafele proaspat prajite, preparate asa cum trebuie. Cu sculele potrivite, poti repeta experienta si acasa. Sa revii neaparat cu o parere aici 🙂

  • Ioni
    October 31, 2013 at 20:32 Reply

    Pana la urma am ales sa-mi cumpar peste cateva zile un Espressor Gaggia Evolution,pe care il voi folosi pentru inceput cu monodozele de la Illy,apoi pe viitor imi voi lua si o rasnita.
    E de apreciat ceea ce faci,aduci un plus de informatii,pentru ca oricine sa faca alegerea potrivita.

  • Ioni
    October 27, 2013 at 22:25 Reply

    Ce spui despre espressoarele Illy care functioneaza cu capsule;ma gandesc ca aceasta cafea din capsule e rezultatul a unor combinatii de mai multe tipuri de cafea,cu difereite arome,care garanteaza gustul perfect si calitatea impusa de producator.Reprezinta o varianta mai buna fata de un espressor si o rasnita?
    Francis Francis x7,1,acesta ma gandesc sa-l cumpar.

    • October 28, 2013 at 13:18 Reply

      In principiu, e aceeasi treaba ca la orice capsula. E o enormitate sa spui ca “iti garanteaza gustul perfect”. O anumita calitate standardizata exista la Illy in general, dar pana la gustul unuei cafele adevarate, mai este mult, capsulele fiind la ani lumina distanta. Am detaliat in acest articol de ce – https://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/ Cel mai solid contraexemplu il gasesti in cafenele. Daca era asa simplu sa pui o capsula si sa faci un espresso, crezi ca mai aveau rost toate acele scule pentru espresso? Sunt diverse magazine care incearca sa spuna ca nu are rost sa te chinui tu acasa caci nu vei obtine niciodata acel espresso italian delicios, asa ca mai bine ia capsula magica si rezolvi totul. Ba chiar sunt unii care ajung sa minta grav si sa spuna ca nu trebuie sa ai increde decat in marcile consacrate, micii prajitori fiind niste paraziti – http://www.espressocafe.ro/blog/Cum-alegi-cea-mai-buna-cafea/ Din fericire, accesul la informatie pe internet este gratis si se poate convinge toata lumea de contrariu.

      • Catalin
        March 19, 2014 at 15:24 Reply

        Am observat ca ai fost deranjat de acel articol si ai scris despre el ori de cate ori ai putut. M-am ferit sa raspund ca n-are rost. Acel articol l-am scris din punct de vedere comercial si nu ma refeream la mici producatori care prajesc si ei cateva kg de cafea. De exemplu am primit unele sesizari de la clienti cu privire la cafea prajita si ambalata in Romania care aveau probleme de calitate grava. In schimb la cafelele cu renume lucrurile nu au stat niciodata asa. Nu am primit reclamatii ca in punga ar fi cafea mucegaita sau alte lucruri.
        Tu de ce ai incredere in Gaggia si Lelit si urasti Krups si DeLonghi? Este punctul tau de vedere si il scrii pe site. Asa este si punctul meu de vedere cu privire la cafeaua comerciala.

        • March 19, 2014 at 15:54 Reply

          Ti-am zis, cel mai bine este sa postezi in forum nu pe blog, pentru ca acolo sunt foarte bine ramificate subiectele si sunt mai vizibile discutiile. In acest caz, ai putea scrie aici – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Cafeaua-Illy-pe-National-Geographic-Megauzine-fabrica-de-cafea-Ily Daca imi dau eu seama bine, ai mai editat ceva prin articol. Eu sunt de parere ca asemenea consideratii ca cele din articolul de pe blogul respectiv trebuiesc sanctionate public si trebuie atrasa atentia pasionatilor de cafea sa nu se lase inselati. Una este sa vinzi o cafea si sa pui la descriere ca e cea mai tare din parcare, alta este sa scrii un articol pe un blog in care sa explici niste neadevaruri si faci comparatii nedrepte. De aceea exista blogul si forumul Espressoman, ca un caine de paza al calitatii in cafea. Altfel si in prezent se vindeau in magazine doar capsule si espressoare chinezesti sau espressoare automate. Cred ca ai simtit acest lucru in ultimii 2-3 ani. Acum, faptul ca sunt si prajitori slabi in tara asta, e foarte posibil, caci valul a venit in Romania si cu pietre si resturi de copaci 🙂 Dar din lista celor care prajesc artizanal ( https://www.espressoman.ro/de-unde-cumparam-cafea-proaspat-prajita/ ), nu am auzit vreodata probleme de genul celor specificate de tine. Or fi si clandestini care isi bat joc… Eu chiar te incurajez sa scrii pe forum “prajitorul X a avut cafea mucegaita”. Multi dintre ei urmaresc forumul si putem discuta pe fata problema nu cu presupuneri.
          Iar ca sa raspund la ultima intrebare, voi repeta faptul ca aparatele despre care se vorbeste pe forum si pe care le folosesc cu succes sute si sute de utilizatori, sunt proiectate si construite fiabil si in sprijinul celui care vrea sa obtina un espresso calitativ acasa, peste ce se bea prin oras. Eu nu am ceva cu o marca anume. Daca maine Krups va scoate o linie de espressoare sau rasnite, cu fiabilitatea, constructia interioara si calitatile tehnice ale unui Lelit, Expobar, Bezzera, Ascaso, Mahlkonig, unele Gaggia, La Pavoni etc. etc. atunci Krups va fi laudat neconditionat de catre utilizatori si de catre mine. Dar astazi, daca la tine la sediu incerci un experiment back to back, in care folosesti cafea proaspat prajita de calitate, o rasnita buna si doua aparate Gaggia Classic si De Longhi orice model, diferenta in ceasca va fi colosala, din cauza constructiei celor doua masinarii, De Longhi-ul chinezesc lasand de dorit. De aceea am incredere in unele marci si in altele nu. La fel si in cafea, comparand marcile cu cea facuta artizanal.

          • Catalin
            March 19, 2014 at 21:16

            Am scris aici pentru ca si in acest loc ai facut referire la articolul meu, impreuna cu alte locuri. Articolul nu a fost modificat deloc ci doar designul blogului a fost schimbat.
            Daca ai fi citit cu atentie articolul respectiv ai fi constatat ca am vorbit in general de cafeaua vending, cea care este utilizata in automatele de cafea. Am facut un apel la mici intreprinzatori care cumpara cafea pentru automatele lor si care folosesc cafea foarte ieftina si eventual pacalesc consumatorii prin pahare sau automate inscriptionate cu branduri de renume.

            Nu am facut nici o comparatie nedreapta intre producatorii de cartier si marii producatori din domeniu. Nu am promovat ceva anume ci am enumerat cateva nume importante din domeniu cafelei pe care nu le poti contesta.

            Daca vrei insa pot face o diferenta aici si pot spune ca producatori cum ar fi Altima, Gourmet, Enco Vending, Luxury si altii nu se pot ridica la nivelul lui Lavazza, Illy, Segafredo, Julius Meinl. Am gresit cu ceva? Tu ai vrea sa bei vreodata o cafea la vreun automat pe care scrie Tchibo pe el si in realitatea sa fie nu stiu ce cafea bulgareasca? Sau crezi ca ei vor folosi Columbia Supremo sau Blue Mountain in automatele lor la 1 leu?

            Analizeaza pentru cine a fost scris articolul. Intelege ce am incurajat eu acolo. Oamenii cumpara cafea de la noi si e datoria mea sa vorbesc de calitate in cazul cafelelor comerciale, sa fac diferente intre marci. Eu nu am vorbit de o diferenta intre prajitoria lui Florescu si Lavazza. Eu am vorbit de diferenta intre Altima si Covim de ex.

            Pot muta comentariile unde vrei tu dar am si eu rugamintea sa stergeti injurille total neadecvate la adresa mea personala din https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Cafele-comerciale?page=3 mai ales comentariile rautacioase ale espressomanului infocat sorin2505

            Sunt sigur ca puteti vorbi si de bine despre blogul, magazinul nostru si mai putin despre mine.

          • March 19, 2014 at 21:35

            Am inteles punctul tau de vedere dar era evident ca ne vom sesiza la citirea unor fraze de genul “Sunt multi producatori noi care pretind ca au in oferta cafea mai buna decat marcile consacrate gen Lavazza, Illy, Segafredo, Julius Meinl. In realitate insa, doar marcile consacrate vand la nivel de calitate si pret ridicate” “Articol de doi bani”, “ineptii” nu reprezinta injuraturi ci pareri mai directe despre continut. Am editat referirile altor useri la persoana, lasand doar parerile despre articolul tau in sine si despre produsele cu pricina. Acolo pe forum, in acel topic, ai oricand drept la replica. Eu nu pot muta postari din blog pe forum.

          • Catalin
            March 20, 2014 at 08:12

            Am afirmat acest lucru din experienta de vanzari. Sunt multi producatori fara nume care se lauda ca au cafea cu mult mai buna decat marcile consacrate. In realitate, dupa un anumit nivel de pret, de ex 70-90 lei/kg numai marcile de renume se vand usor la baruri si restaurante. Tradus: Nu se vand usor cafele comerciale peste 80 lei/kg cum ar fi Movenpick, Moak, Piacetto, Alfredo fata de cum se vand Lavazza si Illy peste acest nivel de pret. Am afirmat de baza unor statistici de vanzare la noi. Inca o data spun, nu am comparat ce cafea bei tu acasa cu cea pe care o comercializam noi. Nu ne adresam consumului de cafea casnic si nici nu intram in competitie cu segmentul de retail. Pe segmentul vending si horeca nu ai cum sa infirmi cele spuse de mine.

          • March 20, 2014 at 12:59

            Brand care vinde volume mari nu inseamna si calitate a boabelor. Bea o cafea la Origo, atunci cand vei veni prin Bucuresti si discutam dupa. Cafeaua proaspat prajita nu s-a “inventat” pentru userii casnici.

  • ALex
    September 18, 2013 at 11:27 Reply

    Salutare ! am citit cele spuse de tine si la un calcul simplu ai dreptate cu aceste costuri!

    Tot citesc de cateva zile pe internet despre si cum sa faci o cafea buna!

    Blogul tau este interesant si sfatuitor!

    Acum sincer prea multi bani nu am dat pe acel aparat krups pentru ca l-am luat la oferta si am dat 27 de euro pe el plus pastilele respective care au dus la 30 de euro!

    Deci mare pierdee nu am daca vreau sa-mi iau alt aparat!

    Acum o intrebare sincer daca poti sa ma sfatuiesti!

    Vreau sa aiu un aparat Gaggia Pure Espresso sau ceva de genul pentru ca vreau neaparat sa fie din inox, m-a cam speriat reactiile chimice ale altor materiale!

    Dar intrebarea este daca pot face cu acest aparat si cafele lungo, sau machiatoo daca ma intelegi! Nu pot bea cafea foarte tare ca am tensiunea mare 🙂 iar gustul imi este setat pe o cafea cu lapte gen lungo sau machiatoo! Deci din start nu pot lua un aparat doar pentru espresso!

    Banii de investit ar fi undeva in jurul a 150 de euro!

    Pe langa treaba asta da-mi un sfat si cu o rasnita…ca am citit si vad ca e foarte importanta!

    Multumesc anticipat!

    • September 18, 2013 at 11:42 Reply

      Ne mutam pe email atunci, caci vom deveni offtopic si lungim prea mult aria de comentarii.

  • ALex
    September 17, 2013 at 10:50 Reply

    Salutare, sunt mai nou in acest domeniu si sunt un posesor de acest aparat pe care il critici de cateva saptamani!

    In mare parte este foarte adevarat ce spui si nu poti compara mercedes cu toyota sau alte masini!

    Si observ ca esti si informat si pare a fi o placere sa discuti despre cafele si arta lor!

    Dar acum as vrea sa fi si sincer si sa spui de ce oare gasim promotii si reduceri la acele aparate pe care le tot lauzi? nu ca nu ar fi bune dar nu esti 100% credibil! Eram pe deplin impacat cu ideea sa fi fost neutru! si tot ce deduc eu este ca imbini placutul cu afacerea!

    De ex apreciam si credeam tot ce zici daca nu puneai acele reclame….

    Un al doilea aspect care trebuie remarcat este ca si daca nu ai acele aparate scumpe si laudate te poti bucura de o cafea buna! ca nu toti avem bani de mercedes sau de ferarry dar apreciem toyota noastra sau alta marca normala si ne putem face treaba cu ele!

    Asa ca o parere personala pentru cei care vor sa cumpere un aparat si nu stiu ce si cum ar trebuii sa stea o saptamana si sa citeasca si sa se informeze, sa si testeze daca au posibilitatea si pe urma sa ia o decizie corecta fata de bugetul lor si stilul lor de viata!

    Pentru mine suna interesant sa am un aparat scump si profesional dar ma impiedeica bugetul si rabdarea! si daca e sa o iei pe partea chimica nu ar mai trebuii nici sa respiram la cate probleme chimice avem in aer si in ceea ce cnsumam zi de zi!

    Nu trebuie sa facem ca marea majoritate ci sa facem ce credem noi ca e mai bine pentru noi!

    Si pentru mine e mai bine sa dau putini bani pe un aparat obisnuit fara mari pretentii si sa-mi faca o cafea buna pe care o apreciez in timp scurt!

    Toate cele bune!

    • September 17, 2013 at 23:07 Reply

      Salut Alex,
      Ma bucur pentru tonul civilizat al criticilor si imi face placere sa dialoghez cu orice sceptic al cafelei de calitate. Chiar te indemn sa “intri in vorba” cu zeci/sute de pasionati de aceste teme, pe Forumul Espressoman – https://www.espressoman.ro/forum/ O sa iti raspund punctual:

      – Eu critic sistemul de preparare pe capsule, nu marca in sine, de ani nu saptamani, pentru ca rezultatul este o imitatie putin spus nereusita, a originalului.

      – cum des se intampla in blogosfera, cand unii scriu un articol si apoi fac link spre emag sau alt sistem profitshare, reducerile despre care vorbesti au cu totul alta poveste. Acum 4 ani, fiind deja formati ca o minicomunitate pe Softpedia si dorind sa cumparam din Romania marcile despre care se vorbeste frumos in afara, am identificat in marea de aparate chinezesti doi importatori care au ascultat un sfat simplu si argumentat – aduceti in sfarsit in Romania espressoare si rasnite potente, fiabile, cu traditie. Si au urmat sfatul. Faptul ca ne-am conturat ca prima si singura comunitate de pasionati ai cafelei de calitate din Romania (segmentul home barista), cred ca era un motiv suficient sa avem unele facilitati, mai ales ca utilizam acele marci si vorbim zilnic despre ele pe forum. Si atat timp cat cititorii Espressoman pot cumpara espressoare si rasnite de marca, la preturi sub orice magazin online/offline din Romania (o initiativa unica in blogosfera care scrie despre electronice) nu are de ce sa supere sau invidieze nimeni… Si forumurile mari de masini au reduceri la marci de piese de schimb sau servicii conexe.

      – referitor la credibilitate, nu trebuie sa ai incredere 100% in nimeni, de nicaieri. Eu unul apreciez oameni din diverse domenii sau medii (inclusiv online) care deschid o cale spre cercetare, cu argumente logice, in constrast cu o politica de “singur detinator al adevarului” gen Antena 3. In cazul tau, ai intrat pe un blog de cafea, ai gasit niste informatii pe care vrei sa le verifici si sa le raportezi la ce rezultate vrei sa obtii. Ok! Deschizi google si incepi sa cauti in limba engleza, pe forumurile de cafea afara, exact ce te nedumireste… Simplu! Ba mai mult, exista showroom-uri acum si in Romania ale diverselor magazine online. Du-te pe acolo cu un dolce gusto/tassimo/nespresso in brate si fa o comparatie cu un sistem traditional rasnita + espressor. Nu uita sa revii si aici cu rezultatele.

      – asta cu aparatele scumpe e o imagine gresita pe care ti-ai facut-o citind probabil despre sculele de varf ale pasionatilor. Din contra, Tassimo / nespresso / dolce gusto sunt sisteme scumpe!!! Un semiautomat + o rasnita, de calitate/marca/fiabile/eficiente costa cam 300E sau chiar 200E daca te multumesti cu o rasnita manuala. Un espressor pe capsule costa in medie 100E. La pretul capsulelor, tu platesti cam 200 de lei pe un kg de cafea (7g in capsula) iar eu platesc 80 de lei/kg. De capsulele cu specialitati nu spun ca te rup la pret (400 de lei/kg). La 1kg de cafea pe luna, tu pierzi fata de mine 120 de lei/kg lunar, adica 1440 de lei anual. Care-i mai scump?! Si nu am pomenit o vorba de calitatea bauturilor, caci diferenta este pur si simplu COLOSALA.

      – daca vorbesti de putintica rabdare si de faptul ca nu conteaza ingredientele dubioase dintr-o bautura, atunci e o optiune personala, la fel ca si fumatul. Fiecare e liber sa-si aleaga un standard de
      viata propriu .

      Toate cele bune si de la mine,

  • Raul
    March 12, 2013 at 19:35 Reply

    D-apoi in filmuletul ala nu prea se vede c-ar avea spuma, parca e pipi de pisica…:)
    Ciudat, la mine chiar iese cu putina spuma totusi; oricum, cel putin la gust e chiar acceptabil produsul finit ba chiar peste asteptari, inclusiv aroma.
    Sincer, chiar inclin sa cred ca T-disc-urile astea chiar contin 100% cafea naturala, adica ceea ce scrie si pe ambalaj dealtfel, mai ales ca Latte Machiato (sau alte derivate) vine cu disc de cafea + disc de lapte si arome separat (alte firme amesteca in acelasi disc atat cafeaua cat si E-urile cu arome si cu laptele praf si ies astfel mai ieftin).
    Dupa cum am mai spus, sper ca in viitorul apropiat sa-mi iau si eu un espressor “adevarat” si-o rasnita bunicica.
    Stima!

    • March 12, 2013 at 19:54 Reply

      Nici eu nu ma indoiesc ca in capsulele de cafea ale producatorilor ar fi si altceva. Atat ca e cafea inferioara. Exista arabica pe piata de achizitii si la 2euro/kg… Cand vei dori sa treci la original, te astept la discutii mai serioase 🙂 Chiar pe forum – https://www.espressoman.ro/forum/

  • Raul
    March 9, 2013 at 15:09 Reply

    Liviu, frumos scris articolul, dar putin cam…exagerat totusi si usor cam arogant pe alocuri. 🙂

    Imi place foarte mult cafeaua, dar sunt rezervat la baut (max. 1 ceasca/zi) intrucat mi-o ia “ceasul” inainte. Am la serviciu un automat de cafea de la Vergnano (nu stiu exact cine-l produce) dar cica ar costa un pic peste 8.000 de EUR, are rasnita incorporata si filtru de apa cu carbon activ, este mare si greu de-abia daca-l muta din loc 2 oameni solizi, model 2012 si care modifica finetea rasnirii cat si presiunea apei functie de tipul cafelei alese; pe display de tip touch screen pe care este afisata exact valoarea persiunii apei (care este usor fluctuanta in timp ce curge cafeaua). Cafeaua facuta la acest automat mi se pare una foarte buna, inclusiv espresso-ul sau alte derivate.

    Acasa am un Tassimo ieftin, dar la care, din pacate, capsulele sunt cam scumpe :), in schimb conform https://www.tassimo.co.uk/help/t-discs/903#faq13, cica ar fi totusi comparabil “produsul finit” cu al unui espressor “de marca”, chiar daca procesul de “fabricare” al cafelei difera (nu se bazeaza doar pe presiune, cat pe viteza de trecere a apei prin cafea). Intrucat sunt cel mult mediocru ca si cafegiu, ma multumesc ca pe spatele capsulelor scrie la ingrediente 100% cafea naturala, ca gustul este unul bun (mai bun decat in barurile ieftine) si ca ma anunta atunci cand trebuie decalcifiat aparatul. 🙂

    Pentru mine este dificil uneori sa spun si ce apa plata este mai buna, intrucat atunci cand mi-e sete as bea si apa de la robinet, daramite dimineta…chior de somn sa mai fac si pretentii asupra aparatului de cafea? 🙂 Oricum, dac-ar fi sa compar Tassimo-ul de-acasa cu scula “profi” de la job, este clar mai bun espresso-ul de la job…spuma, gust,aroma…totul, dar dac-ar fi sa compar Tassimo cu fierbatoarele de apa care merg cu filtre de cafea din hartie, atunci Tassimo rulz! Practic, de asta am si aruncat vechea cafetiera din bucatarie si-am facut loc Tassimo-ului. Pacat ca-s prea scumpe discurile si ca in RO nu se aduce si restul sortimentelor de cafea si de ceaiuri care abunda in vestul Europei.

    Sper ca totusi peste cativa ani am sa-mi iau si eu un espressor “adevarat” + rasnita, dar din cate-am vazut cam trebuie peste 2.000 de lei de investit in asa ceva, iar momentan, la max. 10 cafele pe saptamana cate se fac la mine-n bucatarie, nu se prea justifica investitia.

    • March 9, 2013 at 22:01 Reply

      Salut Raul! Sa stii ca ai dreptate partial, adica articolul poate parea exagerat si arogant, dar in niciun caz fals. Daca il citeste un cafegiu care stie ce prostii se ascund in capsule, va trece peste articol ca fiind ceva firesc. Daca il citeste cineva care bea cafea ocazional, poate i se va parea intr-adevar o scriere aroganta. Totul vine din modul in care exprimi un adevar. Nu poti sa compari ciorba mamei tale cu ciorba la plic livrata de Maggi. Corect? Si atunci de ce ai spune ca “Ciorba Maggi este buna, dar totusi ar mai putea fi imbunatatita” cand probabil tatal tau ar arunca-o direct la cos? Dar in orice domeniu, atunci cand cineva exprima clar si concis un lucru real, prea putin cunoscut, va exista o tendinta de a-l crede dubios 🙂 Si pana la un punct e bine, caci nu trebuie sa iei de bun tot ce ti se livreaza pe internetul acesta, mai ales in domeniul cafelei.

      Ce face acel automat de 8000E sa stii ca poate fi intrecut CU SIGURANTA de ceea ce obtii cu un espressor de 150E si o rasnita de acelasi pret (deci nu e nevoie de peste 2000, daca stii ce sa alegi). E vorba doar de niste limite fizice pe care automatele inca nu le pot intrece. Iar daca o sa-ti iei vreodata o combinatie reusita de aparate, vei putea proba head to head la birou ceea ce spun.

      Espresso-ul baut de mine pe Tassimo arata asa – http://www.youtube.com/watch?v=WbOsHktwMgA si mi s-a parut o deturnare masiva de la ceea ce ar trebui sa fie aceasta bautura. Si mai sunt cateva sute de oameni pe forum ( https://www.espressoman.ro/forum/ ) care au trecut vrand / nevrand prin toate aceste etape…

  • lucian berusca
    January 12, 2013 at 23:30 Reply

    Merci fain.m-ai luminat si pe mine..arunc la gunoi cafetiera, dar o stric inainte k sa nu tenteze pe vreo cineva sa o foloseasca..

  • Stefan
    January 2, 2013 at 15:59 Reply

    Abia astept,avand in vedere ca lucrez in domeniu!
    Sigur voi avea argumente sa te contrazic!:D
    Rusinos si perfid ???!!!sunt exprimari cam exagerate.
    Mai vb.
    Numai bine!

  • Stefan
    December 31, 2012 at 15:57 Reply

    ”Stiati ca specialitatile pe baza de cafea servite la 1leu sau in cafenelele Nescafe contin: carboximeticeluloza, caramel amoniacal, “aroma”, agenti de ingrosare, “urme de soia” , “preparat pudra pe baza de…”, dioxid de siliciu, fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, polifosfat, esteri mono si diacetil ai mono si ai digliceridelor cu acizi grasi…etc…..”
    …..deci am redat din citatul d-l Fratila,care a facut poza cu informatiile suplimentare de pe un automat NESCAFE dintru-un loc public si care face cafeaua instant,nicidecum prin presurizare.Mare diferenta,nu credeti

    Parerea mea este ca,in general cafeaua preparata de automatul public este diferit atat prin modul de preparare,al continutului de ingrediente,gramaje,etc decat esspresso-arele la care face referire d-l Fratila.

    • January 1, 2013 at 19:58 Reply

      Stefan, chiar pregatesc un articol despre cel mai rusinos si perfid espresso care se poate bea in Romania – cel la masinile tip vending.

  • Andrei
    July 23, 2012 at 19:35 Reply

    noroc ca mai exista si alte marci!

  • raducu
    June 7, 2012 at 18:41 Reply

    Salut Liviu !

    La grea munca te-ai inhamat ! Inversunati mai sunt bautorii continutului de capsule !
    Este clar ca majoritatea lor compara rezultatul din propria ceasca doar cu ce au baut prin oras , in barurule si cafenelele in care performantele unor espresoare si rasnite profesionale sunt anulate de goana dupa castig a patronilor ce pun la bataie miscele de 2 lei si a unor barista dezinteresati si prost platiti si de multe ori nepregatiti . E dificil , daca nu chiar imposibil , sa ajuti pe cineva cu forta sau sa-l obligi sa invete . Vad ca este aproape fara sens sa explici , multora dintre ei , ca ai trecut prin etapele la care ei abia au ajuns si ca in dorinta de a nu stagna , din refuzul de a te plafona in aceasta minunata ” lume ” a gustului ai mers mai departe si azi te bucuri de ceva ce ei nici macar nu isi imagineaza ca exista si anume espresso perfect cu gustul perfect . Nu sunt atat de arogant incat sa afirm ca am ajuns pana acolo dar suntem aproape si ne straduim sa ajungem si acolo . Cand am citit multe din posturile de mai sus si am vazut devotamentul neconditionat si atasamentul aproape fanatic fata de sfintele capsule am fost cuprins de un sentiment pe care nu vreau sa-l numesc , acesta nefiind unul apreciativ . Prin atitudinea lor isi refuza ceva ce sustin ca le place foarte mult si anume un espresso , un latte , un cappuccino adevarate . Sunt fericiti ca ceea ce beau seamana cu bauturile pe care isi imagineaza , doar , ca le consuma .
    Eu cred , totusi , ca multi dintre ei sunt doar intr-o etapa din care vor iesi in curand . Am si eu prieteni care au acasa acel gen de aparate si care in momentul in care au baut la mine au realizat ce inseamna un espresso cremos obtinut din boabe proaspat rasnite si amestecat cu o crma de lapte care au durat ( cremele ) pana la terminarea bauturii . Am , deasemenea , colegi care in week-end vin in vizita la birou sa bea un shot in loc sa bage capsula in masinuta de acasa . Toti prefera originalul in locul copiei . Nici macar pentu ibric nu mai folosesc cafea macinata din acele pungi vidate care au ocupat rafturile tuturor magazinelor mai mari sau mai mici ci isi cumpara boabe proaspat prajite pe care si le macina acasa . Si Trabantul si Mercedesul sunt masini , au volan , 4 roti , scaune , etc. dar ce diferenta . Daca va permiteti ce alegeti ?

    • June 7, 2012 at 19:02 Reply

      Comparatia este gresita Radu 🙂 Esti prea bun! Nu e vorba de Trabant vs. Mercedes ci de masina (care poate fi o marca mai buna sau mai slaba) versus “capsula” unui simulator auto cu Fast and Furious pe ecran… Poate nu ai vazut comentariile de pe acest site, sunt fabuloase!!!

  • vtecb4st4rd
    February 24, 2012 at 22:43 Reply

    Am de 1 saptamana un Gaggia Titanium . Sunt la primele incercari , destul de multumit de rezultat . Trebuie sa incerc mai multe tipuri de cafea , Segafredo nu e din cea mai buna categorie .

  • G. Serban
    December 22, 2011 at 16:05 Reply

    Un calcul concret, numarat pe expressorul meu (deocamdata un automat cu rasnita incorporata)

    1560 cafele/an * 8g/cafea=12.48kg cafea/an
    (sot si sotie bem cate doua shot-uri/zi, uneori trei + musafiri sau mici party-uri, atatea s-au adunat pe contorul expressorului)

    La un pret mdiu de 65ron/kg cafea = 811RON/an

    Aceleasi cifre pe un aparat Nespresso ar fi:
    200ron/kg cafea (o cutie de 50 capsule de 80 ron are 400g) = 2480 ron/an

  • geo
    December 20, 2011 at 09:56 Reply

    Foarte interesant articolul, bravo Liviu, sper ca le-ai mai deschis un pic mintea indoctrinatilor de marketingul urias al aparatelor pe capsule.

  • Radu
    November 22, 2011 at 21:59 Reply

    Si ca un corolar …pe langa alte ,,calitati” , asa-zisele expresoare sunt si ..defecte. Mi-am cumprat azi unul de Altex, este adevarat fara sa-i fac proba. Dar cati fac proba la un expresor care parea ok in cutie, chiar daca nu se poate vorbii de un sigiliu. Ajuns seara acasa, pun apa, il bag in priza , il pornesc , bag capsula actionez maneta si ……nimic. Un simplu baziait insotit de vibratii. Apa fierbinte lipsa. Ma gandesc sa curat duza, asa scrie si in carte dar acul care trebuia sa fie pe undeva prin tavita , pur si simplu nu exista. Si uita asa, stau si ma uit la aparat , ii injur de mama pe cei de la Krups , Nestle si Altex si ma gandesc cat de fraier sunt.

    • November 22, 2011 at 22:04 Reply

      Macar sa fie foar asta problema dolce gusto. Adevarul ca se poate intampla si la case mai mari. Eu mi-am luat espressor Bezzera de 800E si la primul espresso s-a blocat butonul on/off. M-au consiliat din Germania cum sa-l deblochez si nu am mai patit-o de atunci. Dar e ultimul pacat pentru dolce gusto 🙂 Ca si constructie oricum e un espressor foarte fragil, cu piese de doi bani interior, cheltuielile de productie ridicandu-se probabil la maxim 20E. Dar are in spate un departament de marketing de exceptie la Nescafe…Felicitari fetelor! Macar de s-ar ridica si Tassimo la nivelul de profitabilitate al lui dolce gusto. Chiar e o performanta sa prostesti o tara intreaga!

  • dangl
    November 20, 2011 at 10:22 Reply

    Salut, sunt intru totul de acord cu articolul tau. Mi-am luat si eu un Dolce Gusto cu oferta de la OMV si asa este, senzatia este de ceva artificial, ce nu prea aduce cu espresso ci mai mult cu 3 in 1. Imi place si acel Bezzera care ti l-ai achizitionat dar e clar ca nu am atatia bani.

  • November 11, 2011 at 20:56 Reply

    Am adaugat un mic update la finalul articolului, pentru a fi mai concis!

  • Capsula de Cafea
    November 7, 2011 at 23:59 Reply

    Mi-a placut articolul! Dar sunt uimit (oare pentru a cata oara?) de ignoranta consumatorilor. Este o blasfemie sa numesti espresso un amestec de apa si chimicale. La fel m-i se pare aberant sa dai sfaturi de achizitie a aparatelor de espresso ce depasesc salariul mediu pe economia romaneasca.
    In alta ordine de idei “shit-ul” asta de DolceGusto face ravagii si in Italia! Asa ca nu condamnati romanii ca nu sunt singurii care confunda blonda cu gonflabila!

  • CafeauaMea
    November 7, 2011 at 12:50 Reply

    E normal sa vinzi surogat de espresso cu 1.5 lei daca unul adevarat ar costa 5.
    Daca si clientela e de asa natura, mai bine vinzi 100 surogate pe zi decat 10 adevarate.

    Daca vrei poti sa spui ca si cafeaua/capucino obtinute la aparatele automate cu 1 leu este una extraordinara.
    Sau ca sucurile din E -uri, coloranti si zahar sunt deosebite.

    Asta pana gusti si varianta naturala si binenteles, ai cat de cat papile rafinate.. 🙂

  • Lucian
    November 6, 2011 at 09:27 Reply

    Salut,

    As dori sa achiztionez in viitorul apropiat un nou aparat de cafea (nici prea scump dar nici bataie de joc).
    Bugetul pe care mi l-am alocat e de undeva pina-n 350 EUr. As dori sa stiu daca imi poti spune cate ceva despre aparatul : Lelit PL 41EM pe care l-am gasit la un pret acceptabil.

    • November 7, 2011 at 13:57 Reply

      @Lucian – depinde la ce pret l-ai gasit si cu ce rasnita il imperechezi. Lelit e o marca buna si accesibila in domeniul espressoarelor casinice mici, alaturi de Rancilio, Isomac si Gaggia. Dar Lelit a scos PL41TEM, espressor dotat cu PID (control electronic de temperatura) ceea ce da calitate in plus cescutei de espresso si asigura o mai mare repetabilitate a rezultatelor (bune). Alte detalii le discutam pe mail (ai pagina de contact la dispozitie) ca sa nu poluam subiectul si asa “poluat”, dolce gusto 🙂

  • Pati
    November 5, 2011 at 23:38 Reply

    Referitor la ce am citit mai sus…..nu sunt expertă în arta cafelei, doar dependentă de cele 3-4 cafele tari si scurte, aromate 🙂 cu care ma trezesc respectiv îmi inchei ziua. Tatal meu are 2 barulete, in ambele găşeşti un aparat Saeco (10 ani minim vechime) în care se încarcă Bon Aroma cu 20 lei*kg. Chiar 19 lei ….dintr-un kilogram de boabe ies 130 de cafele, pe contor, plus un 20 cafele(sau 15 …depinde). Pe lângă un profit incredibil, omul vine şi serveşte o cafea BUNA cu 1.50 ron (la birt). Iar patronul, işi transofrma 1 kg de Bon Aroma boabe în 180 ron si ceva 🙂 adica 160 lei minim per kilogram (care trece in jumătate de zi la pretul de 1.5 ron-cafeaua): Si atunci stai şi te gândeşti….de ce nu ne luam un aparat imens Saeco …sau unul din noua generatie micut Saeco ..(pretul ma sperie). Acasa beau Lavazza Crema&Guso pe care o cumpăr de când mă ştiu cu 11 lei sfertul. Este cafeaua ideală pentru espressorul de acasă, un amărât de Solac, care face o cafea Lavazza de nota 10 cu ++++++ A costat in jur de un milion apartul de la un magazin cu produse din vama confiscate (TCM) si incă ne este alături (. Am avut norocul să câştig un Piticot 🙂 Dolce GUsto. Am incercat toate capsulele ….însă nu mi-au plăcut nu aş da 22 ron pe o cutie de CEAI CACO sau LATTE MACHIATO (porcărie) dar depinde de gust …. BARISTA insa este …..senzational. Bautorii de cafea bună şi tare din familia mea (cu totii au birturi si cate o cafenea mai selectă) au acelaşi verdict ….. BARISTA este THE BEST în ceea ce priveste Dolce Gusto. Si atunci …. nu iti vine sa fugi la promotii sa iti cumperi cu 20 ron (Din COra) barista 16 capsule si sa iti permiti dimineata o cafea cu 1.25 lei ? (daca iti place gustul desigur) Eu sunt inebunită după Barista. Si eu si mama mea ne rasfatam cu una pe zi, poate din comoditate (2 paşi şi e gata cafeluta ) poate ca e caştigat aparatul (de aceea mi-e aşa drag)nu ştiu, dar e super(strict la Barista) pentru restul sunt in totalitate de acord cu părerile de mai sus …….RISIPA de BANI şi E-uri.

    • November 7, 2011 at 14:14 Reply

      @Pati – permite-mi sa-ti spun ca ai o viziune asupra acestui domeniu al cafelei obturata de catre brand-uri. Aceste marci nu numai ca nu reprezinta un etalon in espresso dar ne autosugestioneaza de multe ori si ne impiedica sa cercetam putin internetul dupa alternative. Sa le iau pe rand! Daca tatal tau foloseste un Saeco intr-un bar inseamna ca nici el si nici tu nu ati baut un espresso adevarat acolo! Saeco produce automatele iar acestea nu pot fizic prepara un espresso mai bun decat un sistem separat de rasnita+espressor. Indiferent cat a costat automatul, cat de mare este si cat de multe luminite are. In al doilea rand cafeaua potrivita nu e cea despre care vezi multe reclame la TV ci aceea proaspat prajita. Exista si in Romania mici intreprinzatori care aduc arabica de calitate direct de pe tarlaua taranului din Guatemala sau Nicaragua, ori prin intermediari. Se cheama cafea de origine proaspat prajita. De origine pentru ca stii exact de unde vine si proaspata pentru ca prajitorii nu o ambaleaza cu anii ci o prajesc si o vand pe loc, in cateva zile. Diferenta de gust este COLOSALA. Asadar, pana nu vei bea la tine acasa o cafea proaspat prajita obtinuta din boabe macinate pe loc cu o rasnita buna (min. 500 de lei) si folosindu-te de un espressor semiautomat potent (min. 700 de lei) poti spune ca nu ai baut inca un real espresso.

  • Dan
    November 5, 2011 at 16:57 Reply

    3) aici e vorba de copie vs autentic , imitație vs original – prafuri dubioase pe post de cafea . That’s all – nimeni nu le confunda – atâta doar ca producătorii lor se simt datori sa ne inducă în eroare ca și în cazul denumirilor perverse gen : arome identic naturale în loc de arome artificiale – în băuturi răcoritoare .
    Cuvantul cafea din reclama este folosit fraudulos – deoarece surogatul livrat este un produs imitatie.
    Daca spuneu in reclama ca vend imitatie de cafea incapsulata cu antiaglomeranti si alte chimicale – nu avem ce reprosa nimanui.

  • dan
    November 5, 2011 at 09:38 Reply

    Normal, my man. Acest aparat este o jucarioara de uz casnic care performeaza mai ales pe sectorul latte-uri, nesquik si ciocolata. Cafeaua e cam discutabila; normal ca nu se compara cu un espressor care rasneste pe loc o cafea de calitate. Insa acasa nu avem ecran IMAX 3D, nu? Avem un paliativ ieftin si rapid care merita dpdv ca poti face multe feluri de latte-uri chiar acasa.
    Eu am si un espressor din Andorra de vreo 4 ani, e minunat, fac espresso la el, dar am si dolce gusto ca uneori mai am chef de un latte sau nesquik. Am cumparat si capsule de espresso, dar nu pentru mine, uneori primesc acasa parteneri de business si le fac cate-o cana rapida.
    Concluzia mea e ca e loc sub soare pentru toate cele, atat timp cat nu afirmi ca 1) dolce gusto e un aparat profesional 2) ca un espressor tine loc de dolce gusto. Ambele asertiuni sunt la fel de false. IMHO!

    • November 7, 2011 at 12:42 Reply

      @dan – “performeaza” se poate inlocui lejer cu “penduleaza”. Cu ecranul Imax 3D te inseli. Tocmai pe asta mizeaza producatorii de capsule, ca lumea in general crede ca a obtine acasa un espresso sau un capuccino delicioase inseamna un efort imens! Uita-te in filmuletul din postarea mea si zi-mi daca ti se pare ca omul ala face lucruri “3D” ca sa obtina un capuccino…

      • incuiat
        April 24, 2014 at 21:30 Reply

        Am gasit aceasta postare la o “distanta” temporala destul de mare fata de momentul publicarii ei, dar am o precizare de facut. O tot tii sus si tare cat de usor e sa iti faci un espresso senzational la tine acasa si sa ne uitam in filmulet. Nu este greu de dat un search pe internet ca sa vezi ca usurinta prepararii vine si cu costul aparatului Bezzera BZ07 de “doar” 1100 de dolari(in 2014, in 2011 pretul probabil fiind pe la 2000 de dolari). Acel aparat fiind doar espressorul, rasnita de asemenea mai fiind probabil 200-300 de dolari, nu am mai urmarit pentru ca mi s-a parut deja o ipocrizie sa spui ca e la fel de usor. E o diferenta de la cer la pamant intre 500 Ron si 5000 Ron. Este adevarat ca obtii un espresso de o calitate nemaiintalnita, dar oare te-ai gandit cati romani, chiar si pasionati de cafea isi permit achizitionarea cu 6000 ron a aparatelor pt prepararea cafelei? E aproape salariul mediu pe economie pe jumatate de an… Si nu inteleg de ce lovirea atat de puternica a brandului DeLonghi si ridicarea in slavi a celui Gaggia din moment ce produsele lor sunt aproape identice… Deja incep sa cred ca subiectivitatea ta se leaga si de o “mica” publicitate facuta anumitor firme.

        • April 24, 2014 at 21:45 Reply

          Nu vorbim neaparat de brand-uri ci de principii de preparare. Eu am dat un exemplu aleator cu Bezzera. Un setup cat de cat ok pentru espresso acasa pleaca de la 1000 de lei cu rasnita manuala si 300E cu rasnita electrica buna. La doua cafele pe zi si eventual si un capuccino, ia pune pe hartie cati bani cheltui intr-un an pe capsule cu tassimo/dolce gusto/nespresso si ai sa vezi ca si un aparat scump este amortizat. Dar eu nu m-am referit la varfuri de gama ci la modalitatea reala si corecta de a face un espresso. Nu consider ca lovesc in anumite brand-uri ci le trag de urechi pentru faptul ca isi numesc plasticaraia “espressor”. Si Gaggia are modele slabe (Grand Prestige, Carezza) si nu le-am laudat nicaieri. Dar roaga un reprezentant DeLonghi/Krups etc. sa desfaca putin capacul unui espressor de-al lor chinezesc si compara cu pozele interiorului unui model ok de la Gaggia. Cred ca vei ramane uimit, iar de diferenta in ceasca (cu aceeasi rasnita buna) nu mai spun. Doar daca te uiti la portafiltrul cu plastic al chinezariilor si il compari cu unul de bar (asa cum il au Gaggia Dose, CLassic de ex.) sau Lelit sau Ascaso sau altii, si e un indiciu edificator. Subiectiv voi fi mereu cand e vorba de marci care nu inseamna nimic in espresso.

  • Instalatii Electrice
    November 4, 2011 at 21:44 Reply

    Am baut o cafea facuta de niste gagici in Real…cu renumitul aparat….gust bun….pret exagerat.(la aparat) si la capsule.

  • CafeauaMea
    October 21, 2011 at 20:01 Reply

    Si eu sunt (din pacate) un mare bautor de “ceai de cafea concentrat” facut la clasicul “oparitor” electric de 100ron.

    Adevarul e ca ii inteleg pe amatorii de cafea la pastiluta, atat timp cat n-ai baut din pacate o cafea de calitate, n-ai de unde sa stii care este realitatea si traiesti cu ciorba ta care ti se pare sublima.

    Eu am ajuns sa beau (intamplator) o cafea de calitate (zic eu), nu stiu daca era cea mai buna cafea dupa gustul altora mai experimentati in domeniu dar cu singuranta as renunta la aia 2-300ml de “ciorba de cafea” pe zi in favoarea a 2-3 cescutze din acelea ultra-minuscule.

    Sa trecem peste problema cu E -urile, oricat de putina cafea ai bea, la pretul de 200lei/kg (sa zicem ca sunt toate 16 capsule cafea) si o cafea impusa (nu aleasa) sigur ajungi mai scump in 1-2-3 ani cu aparatul de 300ron decat cel cu 700+500 rasnitza.

    Chiar la o pastilutza pe zi/persoana, 2 persoane ajung sa dea pe luna ~800ron ( 4 x16 pastile = 4x22RON) intr-un an aprox 1000RON pe cafea + 300 pe aparat, deci cine e pacalitul?

    Iar despre gust si gusturi..ce sa mai vorbim, am scris deja sus.

    Ma bucur ca am gasit acest blog – a fost o revelatie in domeniu care m-a scutut de multe cautari si experiente nefericite pe care unii din pacate n-au taria sa le admita.

  • Dan
    October 17, 2011 at 12:04 Reply

    Într-o lume de produse contrafăcute – contează sa știi ce inghiți .
    De exemplu un fumător își asuma doar riscurile provenite din tutun nu și cele din aditivii aromelor adăugate.
    Știe cineva precis cât de sănătoasa sau toxica e o Coca Cola ?
    Au ajuns sa pretindă ca pasta de dinți cu calciu ajuta dinții ( colgate) sau ca vitaminele din șampon ajuta la întărirea firului de par ?????
    ( Importanta e mai degrabă o alimentație sănătoasă , o viata activa si un sistem hormonal reglat dar asta e mai greu de vândut )

    Concluzie :

    Cand rasnesti boabele tu insuti si obtii o crema gustoasa datorata cafelei fara adaugare de aditivi – esti constient ca ai o cafea autentica in ceasca .

    E adevarat ca marile companii te pot convinge ca e mai gustos un surogat cu aditivi decat produsul pe care il imita .

    Problema e mai degraba una optiune :
    Conservatorism , adica garantie VS cobai dornici sa testeze personal autenticitatea unor prafuri incapsulate .

  • dalibor
    October 16, 2011 at 20:25 Reply

    Ce spui de Tassimo???????

    • October 16, 2011 at 21:30 Reply

      Din respect pentru cineva din marketing de acolo care imi este amica nu o sa adresez invective 🙂 Dar am baut un espresso, inainte de lansare, si pot spune ca a fost exact asa cum ma asteptam…ca dolce gusto si ca oricare alt sistem bazat pe capsule! Deci articolul de mai sus este valabil si pentru Tassimo! Dar asa cum spuneam mai sus “eu nu am nimic cu lumea care cumpara aparate pe capsule sau espressoare automate. Fiecare tip de espressor are nisa lui si este apreciat de oamenii din acea nisa de piata. Daca te simti bine cu el nu este si nu trebuie sa fie absolut nicio problema! Fiecare decide pentru sine! Problema apare cand fericitii posesori/vanzatori de asemenea fake-uri vin si sustin superioritatea rezultatelor obtinute, comparabile cu adevaratul espresso sau adevaratul capuccino. Aici sunt transant”

  • M.C
    October 13, 2011 at 23:39 Reply

    ‘’Articolul’’ este extrem de subiectiv pentru ca ai pus o poza numai cu aparate de la Krups si special te-ai luat de aceasta firma (aceste doua firme ca sa zic asa).Trebuia sa generalizezi si sa pui o poza cu mai multe firme care produc aceste aparate care merg cu capsule(de ex bosch cu tassimo care este mai slab decat krups, zic eu cu mult).Ai pus un pret de 500 lei/aparat, aici creste iar subiectivitatea articolului.Majoritatea au luat acest aparat cu 300 lei din omv si din real la oferta.Acest pret mi se pare foarte ok pentru cineva care isi cumpara acest aparat numai pt a face o ‘’cafea’’ rapida cand are nevoie.Daca bei un litru de cafea pe zi este clar ca dai banii degeaba pe un aparat cu capsule (asta daca nu vrei sa cumperi capsule non stop si sa falimentezi).Vorbesti de aparate la preturi enorme.Cine isi permite aceste aparate?Cine a zis ca un krups la 300 lei face espresso mai bun decat un aparat la 3000 lei?Daca vrei calitate dai banu’.Nu?Este ca si cum ai compara un renault cu un mercedes.Iti faci treaba cu ambele dar …cam atat. Capsulele astea nu contin atat de multe substante nasoale pe cum spui tu.Ai citit pe cutie ca sa vezi ce contin?(lapte degresat,cafea prajita-macinata,lecitina din soia—-asta la capucino).Ce substante periculoase vezi?Binenteles si aici un pic subiectiv. Am luat si eu acest aparat la 300 lei pt ca nu mi-am permis unul la 3000 lei, deh, nu toti ne permitem un aparat care macina cafeaua si are recipient pt lapte.La 300 lei imi fac si ceaiul cu el foarte rapid (nu pun capsula si las a curga numai apa fierbinte).Normal ca sunt realist si imi dau seama ca nu face espresso precum face unu profi.La 300 lei nu este profi, este o mica jucarie care isi reflecta pretul de 300 lei.In nici un caz o mizerie cu capsule pline de chimicale cum spui tu. Binee, daca ai bani ca sa cumperi unul la 3000 lei este logic ca asta este o mizerie. Bye

    • October 13, 2011 at 23:51 Reply

      Toti care avem o parere despre un anumit lucru suntem subiectivi! Cand am scris articolul nu erau oferte tip “omv” sau altele de gen. Oricum esenta ramane! Nu am nimic special cu Krups. In articolul dedicat espressoarelor din aceasta categorie a blogului vei gasi si marca Bosch in enumerarea sculelelor de acest nivel, slab.
      Dar nu m-ai citit cu atentie! Nu ai nevoie de 3000 de lei pentru un espresso MUUUUUUUUULT mai bun decat ce obtii cu dolce gusto. E vorba de o rasnita (500 de lei) si un espressor de marca, potent, care incepe de la 6-700 de lei (gaggia pure). Daca ai bani poti merge mai departe pe gaggia classic, Rancilio SIlvia, Lelit etc. sau spre cele semiprofesionale casnice, dar nu intram in aceasta discutie prea adanc, aparatele fiind deja abordate intr-un articol separat.
      Ultimul comentariu dedicat Roxanei e valabil si pentru tine. Iar despre ingrediente….eu p[refer cafeaua proaspat prajita si laptele de vaca. De ce sa le inlocuiesc cu prafuri de orice fel sau cafea de calitate inferioara?!
      Ingrediente? Nescafe Dolce Gusto Nesquik, de exemplu – Whole milk powder (46,7%), sugar, low-fat cocoa powder (11,3%), skim milk powder, flavouring, glucose syrup, lactose, thickener (Cellulosegummi/DE): carboxymethylcellulose), milk protein, salt, yeast extract, emulsifier (soya lecithin), concentrated butter

  • roxana
    October 13, 2011 at 19:20 Reply

    Salut. Am citit articolul tau si doresc sa-ti fac anumite observatii, no offence. Am aparatul acesta de vreo 4 luni si sunt foarte multumita de el. Despre ciorba de care vorbesti, sunt intr-adevar anumite sortimente care sunt mult prea slabe pentru gustul meu. Am descoperit, insa, un nou sortiment : espresso barista. Crede-ma, e mult mai bun decat aproximativ 80% dintre espresso baut in oras. Nu vreau sa creez polemici, dar pot sa spun ca am gasit un raport calitate-pret chiar ok. Din cate am inteles, mai exista si un alt tip de espresso, cel mai puternic, dar nu se comercializeaza la noi, deocamdata.
    P.S: chiar nu ma deranjeaza ca se gasesc la benzinarie si chiar nu ma deranjeaza ca o cutie costa 22 lei. Nu ii fac reclama si eu am fost destul de sceptica la inceput. Apropo, contine doar cafea…

  • Gabriela
    October 9, 2011 at 08:59 Reply

    Fericita posesoare a unui Nescafe Dolce Gusto… pe care l-am cumparat imediat dupa ce am citit articolul tau. Ceva imi spunea ca ceea ce spui tu nu este tocmai veridic. Am folosit la prima utilizare indicatiile de pe ambalaj care imi dadeau o minunata ciorba de 220 de ml. Eram devastata, luasem cu reducerea de 300 de lei si tot ma simteam pacalita. Am continuat sa ma joc cu noua mea “jucarie” rosie… si acum sunt fericita posesoare a unui mini-aparat de preparat espresso. Am testat, am incercat, l-am invartit si acum stiu exact ce cantitate de apa trebuie sa pun pentru a-mi prepara cafeaua. Iar tatal meu, un fan inrait al cofeinei, este mai mult decat incantat sa ii servesc un Espresso Intenso.
    Pe scurt:
    Nu as fi dat mai mult de 300 de lei pe “jucarie” de pregatit cafea
    Este o “jucarie” mica, portabila, usor de folosit in casa
    Imi pregateste o cafea buna care ma trezeste dimineata sau ma ajuta sa lungesc orele de lucru seara …
    La mine acasa nu este bar sau cafenea ca sa imi cumpar cine stie ce espressor de marca. Dar imi pot incropi propria mea cafenea Dolce Gusto …

    • October 9, 2011 at 23:48 Reply

      Mesajul tau e mai degraba unul publicitar! Nu m-as mira sa vinzi acest aparat! Dar nu vreau sa ma intelegi gresit, eu nu am nimic cu lumea care cumpara aparate pe capsule sau espressoare automate. Fiecare tip de espressor are nisa lui si este apreciat de oamenii din acea nisa de piata. Daca te simti bine cu el nu este si nu trebuie sa fie absolut nicio problema! Fiecare decide pentru sine!
      Problema apare cand fericitii posesori/vanzatori de asemenea fake-uri vin si sustin superioritatea rezultatelor obtinute, comparabile cu adevaratul espresso sau adevaratul capuccino. Aici sunt transant – nu exista asemanare decat in povestile de marketing. Cafeaua din capsule este de calitate inferioara, sistemul in sine este o incercare nereusita de imitatie si standardizare a metodei traditionale (cea din cafenele), iar din prafuri un vei obtine niciodata ceea ce obtii din lapte de 3.5% grasime, spumat cu abur la un espressor semiautomat bun. Cine contrazice cele afirmate inseamna ca nu se pricepe sau ca este rau intentionat!
      De aceea sunt mai de apreciat cei care recunosc ca nu se pricep prea bine la cafea, beau cateva cafele/specialitati din lapte pe saptamana si oricum nu ar putea face diferenta de la un real espresso la un bullshit espresso.

  • (sunt) prost rau de tot
    October 6, 2011 at 09:04 Reply

    In primul rand , acest aparat dzvolta o presiune de 15 bari ( aceasta presiune formandu-se in capsula ) deci se poate spune ca e la nivel cu aparatele de facut cafea din cafenele , in al doilea rand , daca iei o cutie de capsule ” expresso ” aceasta contine 16 capsule NUMAI CU CAFEA iar preturile variaza intre 19.5 pana la 23.5 lei depinde de magazin. Eu zic sa incerci , sa gusti iar apoi sa comentezi . Bafta Si informeazate mai mult data viitoare

    P.S : http://en.wikipedia.org/wiki/Krups …cateva detalii despre Krups ….se vede ca bei cafea la ibric :-j

    • October 6, 2011 at 10:44 Reply

      Daca nu cunosti un domeniu mai bine nu te bagi si iti bei in continuare zoaia ta scumpa!
      Espressoarele semiautomate (inclusiv cele de bar) folosesc presiunea de 9-9.5. Cu cat e mai mare fata de 9.5 cu atat e mai rau pentru gust. Plus ca sistemul de erogare e cu totul si cu totul diferit. Daca citeai celelalte articole ale mele despresso espresso vedeai ca sunt departe de cafeaua la ibric si mai observai ca am baut ciorba dolce gusto, deci vorbesc in cunostinta de cauza.
      Krups ramane o marca “chinezeasca” de renume, fiind alaturi de DeLonghi si altele printre brand-urile rusinoase din domeniul espresso. Ti-am spus, daca nu cunosti un domeniu nu te mai arunca sa-ti dai cu parerea!

  • Adrian T
    September 7, 2011 at 13:37 Reply

    Este exagerat articolul tau. De fapt hai sa ne inotarcem in evul mediu ca sa traim sanatos sa mancam fara chimicale ce zici? Daca s-a inventat McDonalds si KFC nu inseamna ca trebuie sa mananci acolo in fiecare zi. Apropo, masinile care is tocesc cauciucurile de asflat si le inhalezi tu si eu si restu in fiecare zi, sunt mai nesanatoase decat un cappucino de la nescafe, sau un hamburger 1 data pe sapt… Nu iau apararea nimanui, dar adevarul nu e oare undeva la mijloc?

    O pastila de espresso contine doar cafea macinata, fara chimicalele enumerate de tine. Asta scrie pe prospect. Acuma, daca ei ne mint asta e, sa le fie rusine.
    Latte Macchiato contine lapte praf, lecitina din soia, cafea macinata, si zahar.
    Capuccino contine aceleasi ingrediente ca latte machiato…
    Nici chococino nu contine multe chimicale, avand in vedere ca e o ciocolata calda, adica oriunde o bei nu e mai sanatoasa.

    Pe langa toate astea la OMV costa 299 ron aparatul, si daca oricum bagi combustibil, de ce nu?

    Daca esti bautor inrait de espresso atunci cu siguranta ai deja un espressor profi cu 1900 de ron sau cat e… dara daca nu, merita din plin.

    Eu de exemplu am un espressor dolce gusto, nu-l ridic in slavi, e simpatic, imi face cappucino foarte bun, si latte machiato si restu chestiilor. Nu il consider nesanatos si nu beau in fiecare zi cafea ca sa ma coste 20 de miloane pe an… cat ai scris tu etc…
    Aparatul asta e ok pt oameni care nu sunt obsedati de cafea si beau de 2-3 ori pe sapt un cappuccino sau cva de genu… no big deal! Chiar nu e o avere. Si nici nu mori din cauza lui daca esti cugetat.

    Dar de la asta pana la ciorba infecta cred ca e mult. Deci exagerezi, asa ca deschideti tu mintea putin inainte sa vorbesti de altii, ca pareri avem toti.

    Oricum sunt convins ca o gramada din masinariile alea inteligente de cafea pe care le-ai mentionat tu sunt fabricate tot in china, deci…

    • September 16, 2011 at 22:14 Reply

      Scuze de intarziere, am fost plecat!
      Adrian, din perspectiva unui consumator cat se poate de moderat de espresso/latte-uri ai dreptate. Daca nu te intereseaza sa bei des ceva de calitate si vrei doar un fake (un surogat, o amagire dulce) atunci si dolce gusto si un automat scump cu luminite si butoane pot fi o solutie viabila. Dar eu vorbesc din prisma unui pasionat de asa ceva si pentru oamenii care isi doresc sa bea acasa un espresso italaian, un capuccino de calitate… A dori sa bei originalul delicios nu fake-ul facut din prafuri si cafea inferioara nu inseamna ca te intorci in epoca de piatra! Din contra!
      Daca pare ca exagerez uneori atunci este de la ura fata de noncalitate si imitatie ieftina! Bezzera, Illy, Gaggia, Pavoni si alti italieni care au pus bazele espresso-ului si latte-urilor s-ar intoarce in mormant daca ar afla ce au facut astia azi din inventiile lor!
      E foarte posibil ca multe espressoare de calitate de azi sa aiba componente chinezesti (asta e viata in capitalism), dar eu prin “chinezarie” nu inteleg neaparat originea unei scule ci calitatea ei per ansamblu!

      Pana la urma si nescafe dolce gusto, impreuna cu alte capsulate, au targetul lor, iar oamenii care le prefera nu vor trece sau vor trece foarte greu la “real espresso”! Eu nu scriu pe blog in aceasta sectiune ca sa conving pe cineva din categoria amintita ci ca sa deschid ochii celor in cautare de original, care nu stiu exact diferentele intre tipurile de espressoare din piata. Pot eu sa mint si sa spun ca un sistem capsulat va oferi un espresso/capuccino la fel ca cele servite prin cafenelele bune?! Nu! Deci imi continui pledoaria pentru calitate si excelenta in acest domeniu, totul aplicat acasa!

  • Florin
    September 5, 2011 at 20:11 Reply

    Este numai si numai alegerea consumatorului. Nu avem inca o cultura a cafelei. Nici nu avem de unde sa invatam. Inaca nu se face deosebirea dintre cafeaua solubila si cafeaua naturala. Pentru o cafea espresso cat mai aproape de adevar recomand sistemul Lavazza Espresso Point sau Lavazza Blue. Mai multe detalii aveti pe h##p://spam.ro/ Pe aceste doua adrese o sa fac trimitere si la blogul vostru care este deosebit de interesant !

    • September 5, 2011 at 21:21 Reply

      Salut! Despre reclama sau link exchange discutam separat 🙂 Legat de ce spuneai, eu zic ca sunt destul de multe locuri de unde sa invatam! Totul e sa avem vointa sa nu ramanem prizonieri corporatiilor care ne intoxica cu prostii! Pentru un espresso “cat mai aproape de adevar” nu capsulele reprezinta solutia ci trebuie cafea proaspat prajita de la prajitorii nu din magazin, rasnita, espressor semiautomat si ceva tehnica ce se dobandeste simplu! Asta tot incercam sa dezbatem pe cele doua topice de pe forum, aici si aici.

  • afara ploua
    August 25, 2011 at 13:56 Reply

    o mana de oameni intr`un colt de lume beau cafea sub presiune de 100 de ani – cam tot aia e :). io beau zilnic 3-5 cafele la un espresso delonghi ec155 si sunt foarte multumit, in conditiile in care pun cafea ieftina, macinata si vidata (si imi ia cateva minute). daca posirca ordinara ar primi 0 puncte si cafeaua perfecta 100, as spune ca posirca de la automate primeste 5 puncte, cafeaua la filtru 55, espresso`ul meu de la birou 80-85, iar scula asta Gaggia Pure nu poate primi mai mult de 95, nici daca o prepara Gwilym Davies. 😛 restul sculelor premium sunt pe o plaja de 10 puncte, ceea ce e irelevant pentru 99% din gusturi. asa ca nu ramane decat sa stim unde ne situam dupa ce punem in ecuatie calitatea cafeli, nevoia de cafea buna, si posibilitatile financiare.

    • August 25, 2011 at 14:29 Reply

      Este evident ca totul tine de gusturi, pasiune, curiozitate, placerea de a explora calitatea si a o delimita de fake-uri! Scula aia Gaggia Pure/Color (si chiar chinezaria de DeLonghi) ar putea primi punctaj mai mare daca ar avea alaturi o rasnita. Poti sa-ti iei semiautomat de 10.000Euro, fara o rasnita buna alaturi folosita cum trebuie, nu ai cum sa obtii un ESPRESSO. Adica asa ceva – http://www.youtube.com/watch?v=q6-BPQLOafo&feature=related Iar Pure/Color poate face asta. Iti spun sigur pentru ca l-am avut un an inainte de Bezzera actuala. In ecuatia ta, iesi castigator, cheltuind echilibrat si primind in schimb calitate, cu un buget de minim 1200-1300 de lei (680espressor+500rasnita+80 tamper, pentru presarea cafelei). Cafeaua se ia de la prajitorii si costa in medie intre 40 si 120 lei/kg. Cam asa isi beau cafeaua de dimineata americanii, australienii, italienii, nemtii etc. Fii sigur ca nu e doar un colt de lume. Doar ca noi ca tara suntem inapoiati in domeniu…

  • afara ploua
    August 25, 2011 at 00:04 Reply

    n`am verificat, dar presupun ca pana mai acu cativa zeci de ani, omenirea avea la dispozitie doar tehnologia si cunostintele pentru posirci ordinare. cui itrebuie 7 grame, 9 bari, 28 de secunde si alte exactitati esentiape pentru a se trezi dimineata?

  • afara ploua
    August 24, 2011 at 23:57 Reply

    nene da` ce m`ai zdruncinat, cu exactitatile tale..
    stransesem punctele sa imi iau jucareaua fara sa imi pun prea multe intrebari, despre costuri si continutul capsulei. dar are sens ce zici si voi verifica informatiile.
    te intreb ce espressor semiautomatic de marca iau la 700 de lei cand alea care nu`s chinezarii ieftine sunt peste 300 de euro?

    • August 25, 2011 at 04:48 Reply

      Ai sa razi dar italienii beau espresso inca din 1901 – http://www.bezzera.it/home_ing.html
      Cel mai ieftin espressor bun este Gaggia Pure (cam 680 lei ) Din pacate in Romania nu are concurenta. Dar rasnita e o cheie importanta a problemei (am explicat intr-un articol din aceasta categorie “Espresso” a blogului). Dupa cum vezi in clipul de mai sus, desi pare complicat la inceput, iti ia doua minute sa-ti faci dimineata un espresso italian. Trebuie doar sa ai putina vointa si sa-ti placa ceea ce faci, evident! Altfel se pot arunca bani pe automate (sunt si la 300E parca) dar nu se compara calitatea espresso-ului in veci plus ca la defectare, dupa garantie, la revedere, il arunci decat sa-i cumperi o piesa electronica care costa cat jumate de espressor!

  • Dan
    August 16, 2011 at 12:51 Reply

    Nu e chiar asa .Termenul de cautare – ” Gaggia corosion ” sau “Gaggia Galvanic” pe Google o sa uimeasca multi fani Gaggia .

    Nu e vorba de aliajul de aluminiu ( prezent si la alte firme ca thermoblock ) ci de amestecul a 2 metale nepotrivite cupru si aluminiu ce compun boilerul si baza. Partea de aluminiu devine anod iar cea de cupru catod si anodul corodeaza galvanic si intra in dieta noastra.

    Datorita combinatiei neinspirate de metale dintre elementul de cupru masiv pe care se fixeaza boilerul de aliaj aluminiu si bolier apare fenomenul de GALVANIZARE ca intr-o baterie care corodeaza puternic boilerul .

    De aceea se recomanda ca posesorii sa alcalinizeze putin apa cu o cantitate infima de bicarbonat de sodiu alimentar ( pliculete in orice alimentara) nedetectabila la gust in cafea.

    De aceea cred ca voi cumpara un Gaggia Pure ca are boiler inox .

    Poze cu aparate Gaggia corodate masiv :

    http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1242478640

    http://www.coffeeco.com.au/articles/july2002.html

    • August 16, 2011 at 13:07 Reply

      Stiu primul topic (am postat si eu cu userul Lyvyoo spre final). Cel mai mult insa ma bazez pe parerile lui Tex, as zice cel mai mare si obiectiv specialist in aparate Gaggia, ever! Il gasesti pe grupul de Yahoo Gaggia – http://groups.yahoo.com/group/Gaggia/ Da-i un search dupa ce te accepta in grup dupa “safety of aluminium” sau ceva de genul. Au fost multe discutii purtate de cei ce detin de zeci de ani asemenea boilere.Pe forumuri sunt si multi fani Rancilio Silvia (cum e cel din link-ul doi) care denatureaza din informatii, netinand cont ca Rancilio foloseste boiler de alama care capata si el in timp o pelicula verde, toxica. Insa nimeni nu a facut un lucru – analize de doua ori pe an in care sa se vada exact continutul de aluminiu din apa trecuta prin espressor! Eu nu sunt nici pro nici contra, insa vreau sa vad clar ca aluminiul ala a trecut in apa! Asadar am ales boilerul de cupru de pe Bezzera 🙂

  • Dan
    August 14, 2011 at 23:51 Reply

    Expresoarele Gaggia cu boiler de aluminiu corodeaza si cum aluminiul este toxic
    ( ataca sistemul nervos , memoria … etc )

    Ce alte expresoare bune inafara de Gaggia Pure au boiler de inox – la aceeasi gama de pret ?

    • August 15, 2011 at 22:24 Reply

      Cele mai bune boilere sunt cele de cupru. Aluminiul si alama sunt la egalitate, iar dupa ele urmeaza inoxul. Asta ca si proprietati termice. Din punct de vedere al sanatatii, tot cuprul e cel mai tare, urmat de nu stiu exact cine pentru ca e greu de dovedit ca un produs destinat alimentatiei pana la urma, va elibera cantitati considerate periculoase pentru organism din anumite metale sau oxizi ai acestora. Din cate stiu exista o tratare a aluminiului si a alamei, tratare care le face sa reziste la coroziuni. In plus aluminiul se acopera singur cu o pelicula alba (oxid de aluminiu) care il protejeaza de coroziuni si care nu poate fi curatat de acolo nici daca desfaci boilerul si-l freci cu diverse substante. Stiu persoane pe forumurile din USA care au 60 de ani si care din tinerete au baut doar din espressoare (Gaggia) cu boiler de aluminiu. Evident ca n-au simptome de Alzheimer si nici nu dau semne de uitare 🙂 Chiar l-am intrebat express lucrul asta, intr-o fraza de genul celei formulate de tine.
      Ca sa-ti raspund strict la intrebare, de la Gaggia modelul Baby parca are boiler de inox, dar e putintel mai scump (doar cu reducerile noastre de pe forum sa iesi mai bine cu 10%) Alte marci in aceasta gama de pret nu exista pentru ca DeLonghi, Krups etc. sunt chinezarii ieftine si de foarte proasta calitate iar Phillips-Saeco sunt mediocre. Exista marci de espressoare casnice ceva mai scumpe care merita luate in considerare (Lelit, Rancilio, Isomac etc.) dar care nu se gasesc la noi ci doar pe site-urile de afara.

  • Clinica Stomatologica
    August 10, 2011 at 20:37 Reply

    eram convins ca sunt o mare teapa!!! OMV-ul le promoveaza blana …. rusineeee!

  • marius
    August 10, 2011 at 18:05 Reply

    scuze, am scris cu x in loc de s…

    Multumesc, am dedus raspunsul, si mi-era teama ca o sa fie in zona asta.

    Toate cele bune,
    Marius

  • marius
    August 10, 2011 at 17:45 Reply

    Imi place articolul, si am mai citit si “care expressor e mai bun?” si m-am vindecat de jucariile de la 100 de euro. Mai mereu ma stramb cand vad cat de proasta e cafeaua pe la noi, mai ales la “cafenelele” din centru.

    Prin centrul Bucurestiului imi poti recomanda cateva locuri unde cafeaua e foarte buna?

    Multumesc mult pentru articole, m-au luminat. E foarte interesant ca si designul pieselor profesionale pe care le recomanzi (care arata foarte serios) nu are nimic din opulenta si prostul gust al unor jucarii de pe piata noastra.

    Multumesc inca odata!

    • August 10, 2011 at 17:55 Reply

      Ma bucur intotdeauna cand articolele mele (din pacate cam singurele din blogosfera pe aceasta tema) sunt folositoare cuiva 🙂 In privinta unui espresso de calitate eu am renuntat demult la cafenele asa ca nu pot sa-ti dau o recomandare. Chiar daca au o anumita sigla la intrare (Illy, Segafredo, Bristot etc.) e posibil sa foloseasca o cafea inferioara calitativ , chiar daca “de marca celebra” (din motive de profit maxim) sau sa nu o faca bine (din motive de nepricepere). Cel mai bun espresso se bea ACASA!

  • lilofan
    August 6, 2011 at 18:40 Reply

    fain articol, de acord frate 😉

Leave a Reply

14 − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.