Cum modifici rasnita Gaggia MM Steel pentru a macina mai bine?

Am stabilit in articolele anterioare ca rasnita este unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand vrei sa obtii un espresso. Chiar mai importanta decat espressorul in sine, pastrand desigur proportiile. Dar ce te faci cand nu ai buget disponibil pentru o rasnita mai potenta (minim 5..600 RON), nu ai nici rabdare sa mai pui bani in pusculita si te-ai saturat si de “ciorba” obtinuta cu cafea in vid gata macinata? Alegi din oferta extraordinar de limitata a rasnitelor “ultra entry level”. Cum piata ofera chinezarii la fiecare pas am zis, acum ceva timp, sa merg pe o marca a domeniului!

Asadar inainte sa am superbul Cunill Tranquilo am avut si eu Gaggia MM Steel.  Am asteptat-o cu nerabdare si am fost foarte dezamagit de ce espresso obtineam. Ceva de genul:

Apoi, citind pe forumurile de afara ca multe modele de rasnite suporta imbunatatiri “hand-made” am zis sa incerc ceva si in cazul MM Steel. M-a ajutat Victor, service-man-ul Gaggia (insa nu gratis evident) si abia atunci mi-am dat seama ce simplu se face! Atentie:

1. Cu motorul pornit setati rasnita pe maximul de fin

2. Decuplati rasnita de la curent

3. Scoateti usor cupa transparenta pentru cafea de deasupra si vi se va dezvalui un capac negru prins in trei clame:

4.  Cu ajutorul unei surubelnite subtiri, plate, desfaceti cu grija ( sa nu pierdeti garantia) capacul din cele trei clame

5. Dupa desfacere,  ridicati capacul in aer exact in pozitia in care se afla  si tot in aer invartiti de el pana cand indicatorul ajunge de la “fine” (unde se afla la inceput) la “medium” sau chiar mai in spate, intre “medium” si “coarse”

6. Apasati capacul la loc pana se prinde in cele trei clame

7. In acest moment ati castigat inca jumatate de cursa (sau mai mult) si puteti apropia si mai tare cutitele rasnitei. Asadar, cu rasnita reconectata la curent, incercati sa va duceti spre “fine” pana se aude acel sunet de “fier pe fier” ceea ce inseamna ca sunt prea apropiate cutitele si e nasol daca nu le departati imediat.  Pasul urmator inapoi va fi limita maxima spre care se poate merge, limita ce poate fi marcata cu pasta alba corectoare.

Respectand toate celelalte reguli de preparare a unui espresso (pe care le-am sintetizat aici)  si folosind o cafea buna impreuna cu un tamper adecvat aveti sanse mari sa obtineti un espresso cat de cat multumitor, mai ales daca e prima voastra incursiune in aceasta lume fascinanta. Dupa ce va “antrenati” cateva luni va garantez ca veti simti nevoia sa treceti la o rasnita mai potenta. De aceea sfatul meu este sa  cumparati din prima o scula mai buna, nu sa va dati seama mai tarziu ca aveti nevoie de altceva. Pana la un Ascaso I-mini de 740 de lei (cu reducerile forumului) sau un Lelit PL043MM (neaparat cu MM in coada) de 807 lei, nu ar mai fi mare distanta, iar faptul ca iti iei o rasnita perfecta pentru espresso, fiabila si stepless pe deasupra (reglaj total, fara trepte), cred ca va compensa asa cum se cuvine efortul financiar suplimentar. Totusi, daca bugetul este extrem de limitat, ceea ce veti obtine cu o rasnita MM Steel este  incomparabil cu ceea ce se obtine din cafea gata macinata!

Am gasit si fotografia unui espresso obtinut dupa “tuning”. Cam difera de poza initiala, nu?

Comments (13)

  • MihaiN
    October 12, 2019 at 19:42 Reply

    Salut,
    Am cumparat o rasnita second hand gaggia MM cu gandul sa o modific pt a regla mai fin, insa nu am reusit sa ii scot nici macar cupa pentru cafea de deasupra. Cine ma poate ajuta sau cum dau de service-man-ul Victor de care spui in articol?

    • October 14, 2019 at 10:00 Reply

      Salut, nu mai lucreaza la ei si nu mai am telefonul lui, de atat timp. Incearca sa gasesti solutia singur, ajutat de indicatiile din articol sau asa cum poti , pentru ca rasnita e demult iesita din fabricatie si nu ai de unde suport oficial, fara sa mai spunem ca acest DIY este un hacking neacceptat de producator deci nu se pune problema de suport oficial.

  • horia51
    September 10, 2014 at 21:12 Reply

    Aveti pareri speciale despre rasnita ” kitchenaid”?
    Dupa reglajul “metal pe metal…” am 8×2 trepte de granulatie.
    Ce granulatie recomandati pentru o scala de la 1-8?
    1= grosier.

    • September 10, 2014 at 21:15 Reply

      Nu stiu, nu am mai vazut asa ceva. Oricum, nu se merge pe recomandari de reglaje ci pe experimente. Vezi unde obtii o curgere de 25 de secunde, din 14-15g de cafea, pentru 60ml de lichid.

  • Razvan
    May 30, 2013 at 10:12 Reply

    Salut,
    Ce parere ai despre Espressor Gaggia Unica, el are rasnita incorprorata si nu stiu daca rasneste la aceeasi calitate cu cele despre care ai vorbit aici.

  • vincent
    August 10, 2011 at 16:17 Reply

    Multumesc – da tot nu cred ca m-am lamurit – depinde rasnitul de timer sau nu? la mine am impresia ca nu depinde, boabele sunt trase din vasul superior macinate intr-un ritm anume si apoi scuipa cafeaua macinata.

    Daca as pune timerul pe 3 minute ar macina cantitatea respectiva in cateva zeci de secunde si apoi ar merge in gol….

    Daca as pune timerul pe 10 secunde si ar cantitatea respectiva ar avea nevoie de mai mult timp de macinat, atunci rasnirea s-ar opri inainte sa rasneasca toata cantitatea de boabe…

    asa ar trebui sa fie?

    • August 10, 2011 at 17:57 Reply

      Nu te complica 🙂 Pur si simplu timerul pe MM Steel tine deschis motorul atat timp cat il fixezi tu. Parca maximul era de doua minute. Nu mai am rasnita asta ca sa zic exact. Maximul acela nu era degeaba limitat la doua minute, ci ca sa previna arderea motorului daca o uiti deschisa. Deci ai intuit bine – Daca pui timerul pe X minute ar macina cantitatea respectiva in cateva zeci de secunde si apoi ar merge in gol….

  • vincent
    August 9, 2011 at 16:15 Reply

    Multumesc pentru indicatii – l-am modificat cu vreo jumatate de cursa si e o diferenta clara [in macinat si output final]

    am o intrebare despre rasinta asta – la ce foloseste timerul?

    la mine cel putin ea rasneste cat vrea – adica boabele trec prin rasnita in ritmul lor si e un ritm rapid – vreo 3 masuri cat imi trebuie sa umplu mokapotu dureaza cateva secunda…

    e doar un gadget inutil sau modelu meu e stricat??

    • August 9, 2011 at 17:19 Reply

      Ma bucur ca ti-a fost de ajutor tutorialul! Timerul e folositor cand nu vrei sa stai permanent cu degetul pe butonul ON si o programezi sa macine X minute 🙂 Dar e si o masura de siguranta, caci a macina mai mult de doua minute inseamna sa supraincalzesti motorul si sa-l arzi. Incearca sa macini cat mai putin si des pentru ca in 15minute se pierd majoritatea substantelor care dau savoare cafelei. Am mai auzit de cazuri cand timerul nu mergea, asadar daca sunt probleme exista garantie! Stiu ca e incomod sistemul lui MM Steel, ca face mizerie cand scoti recipientul, dar merita sacrificiul.

  • flori
    February 13, 2011 at 19:34 Reply

    Buna Liviu,
    mi-am cumparat vineri de pe kafea.ro un espressor Gaggia Dose si o rasnita MM Steel. Dezamagire maxima cand am pus rasnita in functiune. Eram hotarata s-o returnez maine. Am cautat pe net si am gasit articolul tau. Mi-a fost de un real folos. Am facut modificarea si acum totul e ok. Multumesc foarte mult. Am citit si celelalte atricole ale tale legate de espresso si rasnite. Foarte utile toate. Felicitari pentru blog! Tine-o tot asa! bafta

    • LyvyooAuthor
      February 13, 2011 at 19:50 Reply

      Ma bucur 🙂
      Puteai totusi sa iei Gaggia Pure (functia in plus de dosare fiind inutila pe Dose), si cu banii economisiti pana la pretul lui Dose luai o rasnita MDF, incomparabil mai buna ca MM Stell. In timp vei simti limitarile si vei dori un upgrade.

Leave a Reply

4 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.