Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie / Lelit vs Rancilio & so on

#1
Buna ziua,

Este primul meu post pe forum, desi sunt cititor de mai mult timp.Tin in primul rand sa-i multumesc dl.Liviu Fratila datorita amabilitatii caruia sunt aici Smile
Voi muta o discutia privata cu el pe forum si voi largi putin aria ei.
Revenind: sunt ex-user de Saeco Classic (semiautomat model '96-'98) si Bialetti brikka.Stiu ca asta nu inseamna cine stie ce in lumea cafelei, insa caut un upgrade.
In discutiile private cu Lyvyoo spuneam ca m-am cam hotarat la un Lelit PL42TEMD
Motivul alegerii acestui model este simpla: spatiu, PID, rasnita.Stiu ca profi ar fi sa am o rasnita separata...insa am citit ca,cea cu care vine acest model este cel putin ok...
Acum daca as lua o rasnita separat am o dilema :
Espresoare sunt multe si diferite...in limita asta de bani am ceva optiuni:
- Rancilio Silva v3 fara pid
- Ascaso Steel UNO cu PID
- la exprobar nu ma prea lipesc...insa ramane o varianta
- Gaggia classic fara pid

Voi ce recomandati? si de ce? Este PL42TEMD alegerea ideala fara a ma gandi la un eventual upgrade ?

Merci anticipat
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#2
...daca nu tii boabele de cafea in rasnita este ok si espressorul cu rasita incorporata, desi mare economie la bani nu faci, plus ca la o revanzare pierzi mult mai mult. Nu stiu exact cat de usor cureti rasnita.
La aceeasi bani eu as fi luat PL41PLUST 3040 lei cu reducere inclusa, si ai boilar de 300ml fata de cel de 250ml, si portafiltru pe 58mm in loc de 57mm, asta inseamna ca poti sa ii pui vst fara alte modificari.
Si mai strangi putin si iti iei o rasnita Ascaso sau Lalit cu 700lei, sau astepti dupa un SH pe la 500.
Gandeste de 3 ori pana dai banii o data Smile
spor la cumparaturi
[size=small]Bugster-Black, Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#3
merci pt sfat...am sa tin cont si de asta.mai astept pareri...intre timp mai citesc si imi fac calcule.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#4
Salut si bun venit!
Multi incep cu classic si ajung la hx. Classicul daca il cumperi, eu zic neaparat sa schimbi steam wandul si sa modifici presiunea.
Ulterior, pid ul la sbdu nu stiu cat ajuta si daca merita investitia pentru diferenta pe care o ofera. Poti citi aici mai multe sau pe site urile externe despre pid uri la aparate cu boiler mic de tip sbdu.
Un hx, desi costa mai mult, ofera stabilitatea termica pe care incep sa o caute userii mai avansati.
Un pid pe sbdu poate iti arata de unde pornesti dpdv al temperaturii, dar nu ajuta mult in timpul extractiei. Aici apare hx ul.
Decixia cred ca este....incep direct cu cel mai bun si dau un ban si stiu pe ce, sau trec prin pasii intermediari ?
Acum depinde si ce vrei de la aparatura si daca esti dispus sa dai aprox 2000 si ceva de lei pe hx second hand din straintate sau de aici plus 1000 si ceva de lei pe un Vario, care nou cu reducere este aprox 1700 lei.
Eu, daca ma intrebi, mai bine incepezm direct cu ce trebuie si evitam batai de cap si multe frustrari. Dar uneori e mai bine sa dai cu nasul prin probleme, ca sa inveti ce anume vrei si sa apreciezi ce vei reusi in viitor dpdv al extractiilor si al unei cafele cu adevarat bunA !
May God be with us.
 
Reply
#5
Cred ca in momentul de fata hotararea tine mai mult de urmatorul lucru: daca rasnita de pe Lelit este ceea ce am nevoie sau nu.Daca nu atunci voi opta pt ceva separat...desi spatiu si posibil eventualul cost nu erau luate in calcul.Daca da...atunci devine foarte simplu sa aleg.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#6
Deci decizia practic este luata, doar ca doresti o parere vis a vis de rasnita incorporata. Atunci titlul poate trebuia sa sune putin altfel. Eu an inteles ca poti sa alegi ai alti producatori pentru espressor si rasnita.
Rasnita incorporata vad ca este stepless, cu cutite conice. Atat timp cat este fara trepte, este deja un plus. Nu stiu cum se comporta, nu am detinut setul. Totusi nu cred ca sunt multi sustinatori de astfel de pachete 2 in 1, majoritatea avem aparatura separata.
Succes !
May God be with us.
 
Reply
#7
@decadurabolin pot spune si asa...insa flexibilitate este si daca gasesc/primesc motive intemeiate voi schimba.Nu este nimic batut in cuie...intreb pt ca nu stiu si pt ca voi cu siguranta aveti experienta mai mare.
ms de sfat
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#8
Nu stiu daca o sa se gaseasca cineva sa spuna raspicat ca rasnita de pe Lelitul 2 in 1 e ideala., sa te linisteasca, sa te convinga. Nici nu sunt asa multi utilizatori, ca sa poti primi un feedback consistent, cred.
Eu, cu sculele din dotare, cat timp cafeaua este de specialitate si proaspata, sunt multumit si fericit in marea majoritate a timpului. Rasnita is face treaba, espressorul ma multumeste.
Trebuie insa sa marturisesc ca am dat peste cafele, proaspete toate, greu de gestionat cu rasnita mea. In conditii de dozare, distributie, tampare, temp surfing corecte, rezultatul prin bottomless lasa de dorit; jeturi, tasnituri, blonzire prematura. M-am ambitionat si aceleasi cafele dificile au raspuns cu totul altfel, normal de fapt, prin Vario si San Marco cum are Nickso. E poate un exemplu neinsemnat de ce poate sa faca o rasnita din alta liga, dar macar iti vorbesc din experienta. Nu discut despre gust, e o chestie relativa. Ma refer la curgere, corpul cremos al curgerii, con frumos, fara jeturi etc.
Am avut de cateva ori tentatia de-a schimba rasnita, tentatie generata tocmai de ce spuneam mai sus, si inca mai am. Insa mereu m-am temperat cand am schimbat cafeaua iar sculele imi ofereau extractii corecte. Asa ca banii de Vario, pregatiti de-o vreme, s-au dus pe o a doua vacanta, care nu era in program, dar a fost binevenita Smile
Acum, ca a revenit Panama la Ecuator - e una din cafele excelente, dar dificile pentru sculele mele - voi comanda si probabil ma voi pune din nou sa strang de Vario Smile
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#9
E greu sa explici cuiva care nu a trecut prin extractii nereusite care sunt motivele inteneiate pentru un vario si un hx Smile
Asa si eu cand eram incepator, mi a zis Pascalau ca ,, o sa cauti stabikiate termica"...atunci a intrat pe o ureche si a iesit pe cealalta Smile)
Abia acum dupa un an am inteles e a vrut sa spuna...
Asa ca si eu la randul meu vreau sa te scutesc de nereusite si sa treci direct la ce trebuie. Dar acum ma gandesc la faptul ca poate tocmai ca ai nevoie de pasii intermediari, pentru a intelege mai bine ce e un steam wand de gaggia si ce e o scula de la un hx cu ditamai boilerul Big Grin
Stima.
May God be with us.
 
Reply
#10
..foarte putine lucruri mai pot fi adaugate fata de cele mentionate de espressomanii Smile de mai sus, doar faptul ca ca si tine am trecut prin aceasta etapa, in care m-am gandit:¨la ce imi trebuie mie o rasnita mai performanta? ce nu tot aceeasi macinatura scot!? ...aproape sigur nu voi face upgrade...¨
prima mea rasnita a fost o Lelit PL043MM, si espressorul Lelit 41EM, si la cata crema scotea espressorul nu credeam ca o sa fac upgrade.
Apoi am fost la targ la coffee lovers, si la un priten cu echipament mai sofisticat, si am observat ce inseamna ¨pufosenie¨ la o cafea proaspat rasnita dupa cum o numeste Liviu, si am descoperit noi arome la o extractie pe un Rocket Cellini, unde grupul e61 si stabilitatea termica si-au spus cuvantul.
Multi dintre noi am plecat la drum cu ideea ca nu vom mai investi si alti bani si ca nu vom face upgrade-uri. Ce pot sa constat este ca in timp ajungi sa iti doresti mai mult, si fie upgradezi mai intai rasnita, fie espressorul, mai devreme sau mai tarziu microbul¨espressoman¨castiga teren si ajungi sa facu upgrade.
Si atunci o sa-ti mai usor daca elementele espressor si rasnita nu le ai in aceesi carcasa.
Daca iti poti permite, eu m-as uita atent si la Expobar Pulser
la 745 euro ai boiler de 1.5 litri si HX, asta dacă vrei sa fie absolut nou espressorul, caci piata SH-urilor iti deschide mult mai multe optiuni la cei 3200 lei pe care esti dispus sa ii investesti.
[size=small]Bugster-Black, Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#11
Ai un topic foarte aplicat aici - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-R...einspirata E pacat sa nu-l citesti tot.

Daca vrei sa intinzi coarda spre alta categorie mai performanta, citeste postarea aceasta, caci e mai sintetica - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...4#pid14294

Desigur, la final revino cu o parere Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
Merci Lyvyoo pentru links.Merci cristian88 pt sugestie.
Acum devine si mai complicat...cu cat afli/stii mai multe cu atat mai greu e sa diferentiezi si sa te hotarasti.In proportie de 70% voi lua un Vario.Asta inseamna ca trebuie sa fac un efort suplimentar pentru in Lelit 41PLUST sau Ascaso steel uno PID.oricare din ele cred ca e ok.acum, desi nu-mi doream sa ajung aici...ma trezesc intrebandu-ma : cum se pot modifica si ce inseamna asta. de ce 58 si nu 57 ? ce inseamna ca si bani/calitate acest tuning.
Concluzia e clara...nu trebuie sa ma grabesc sa decartez ~5000 ron.pt ca pe-aici am ajuns dupa ultimele informatii si doriinte.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#13
58 înseamnă varietate în alegerea sitelor, a portafiltrelor dar, în funcție de producător, și a garniturii de grup. Una este ca grupul sa aibă garnitura comuna cu e61, și sa o găsești pe toate drumurile la 5 lei, și alta e sa fie proprie producătorului și sa nu o găsești nici măcar în service la ei...

Oricum... Lelit pl41 plus T parca era pe 58...Nu?

În special pentru ca ai un buget considerabil nu te grăbi. Citește ce găsești pe acest forum si citește și pe cele din afara... Home barista, coffeegeek, coffeesnobs, coffeeforumuk, etc.. Observa ce echipament au utilizatorii experimentați, și ce se spune despre echipamentele care te interesează pe tine. Din păcate despre lelit nu prea se găsesc informații prin afara și nici vario nu se bucura de prea mult succes, deși este prezenta pe piața din SUA sub brandul Baratza.

Sbdu cu pid e ok doar dacă nu faci zilnic băuturi cu crema de lapte, caz în care mi se pare chiar de preferat unui hx, considerând o capacitate corespunzătoare a boilerului. Altfel va deveni frustrant foarte repede dacă ai nevoie de mai mult de o băutură o data.
Dacă ai posibilitate de legare la rețea și la canalizare ia în calcul unul cu pompa rotativa. Plusul de confort este considerabil. Dacă nu, nu are rost sa te complici cu pompa rotativa, ceea vibratoare fiind la fel de buna... Doar puțin mai gălăgioasa.
Totodată, ia în considerare și celelalte accesorii: tamper, 2 x pitcher, knockbox (este mai util decât pare). Nu sunt o avere dar mai costa și astea.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#14
@nickso Tirajul de lucrur este si va fi redus.1 ceasca dimineata si eventual una dupa masa daca cumva sunt acasa.in rest in weekend doar daca apare lume in preajma...poate 4 cesti odata.(tocmai de-asta ma gandeam initial la pl42TEMD...parea sa aiva tot ce e nevoie pt felul in care intentionez sa il folosesc)Tamper nu am si va trebui.Aici astept sfaturi si explicatii ale diferentelor pt a intelege de ce unul si nu altul.
Merci again.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#15
(15-09-2014, 14:35)Mihai.B Wrote: Cred ca in momentul de fata hotararea tine mai mult de urmatorul lucru: daca rasnita de pe Lelit este ceea ce am nevoie sau nu.Daca nu atunci voi opta pt ceva separat...desi spatiu si posibil eventualul cost nu erau luate in calcul.Daca da...atunci devine foarte simplu sa aleg.

Totul tine de perioada de timp pe care o preconizezi ca vei utiliza acest aparat. Daca te gandesti la un eventual upgrade destul de recent (1 - 2) ani atunci mai bine-ti iei o rasnita separata si vei schimba doar expressoul. Daca insa aparatul va fi mult si bine in dotare atunci poti merge pe varianta aleasa de tine.
Dezavantajul unui sistem all in one e ca daca esti nemultumit de ceva din el va trebui sa-l schimbi cu totul.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#16
este intradevar mai greu decat ma asteptam la inceput...pt ca am decoperit lucruri noi...si care fac diferenta...sau vor face in viitor.
asap ce ma hotarasc voi anunta decizia Smile
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#17
Problema cu "planificatul upgrade-urilor" ar fi ca e aproape imposibil sa "cunosti necunoscutul". Macar o luna sa ai ocazia sa te imprietenesti cu niste scule mai ok si deja apuci sa iti faci o impresie, sa compari, sa experimentezi. Mie mi-e usor sa spun acum, ia-ti sculele din semnatura mea caci dupa atatia ani si 3 upgrade-uri am ajuns pe o configuratie stabila. Dar e vorba de bugete in lumea reala Smile

Eu zic sa cantaresti bine cat vrei sa investesti, caci ai anumite praguri. In cazul tau, ori mergi pe varianta SBDU, sa zicem un PL41TEM cu un Vario sau cu alta rasnita, deci penduland cu tot cu accesorii intre 3 si 4000 de lei, ori schimbi macazul si treci la categoria 4500 - 6000 lei spre HX + rasnita buna (eventual DB), asta dupa ce ai inteles bine mecanismul lor de functionare si esti convins ca ti se potriveste (au fost si useri care au vandut rapid si setup-uri de HX si de SBDU avansate, dintr-o supradimensionare a alegerii). Valabil si in cazul rasnitei care va insoti un espressor avansat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
cred ca momentan am toate datele necesare pt a lua o decizie...mai trebuie numarati banii...cu speranta sa iasa mai multi Smile) de fiecare data si pornit la drum.
merci all pt sfaturi.voi reveni cu rezultatul soon.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#19
neata all,
Poate pentru voi devine deja plictisitoare indecizia mea...insa pt mine...devine din ce in ce mai greu sa aleg.Am ajus sa compar Ascaso Steel UNO PID si Lelit 41TEM.Acum lelit are manometru...ascaso nu...se poate mondat dupa? Stiu la ce e bun...si cred ca, pentru inceput voi avea nevoie de el.Ce fac? renunt si merg pe ascaso + rasnita fara manometru, il montez dupa sau merg pe lelit + rasnita ?
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#20
Ce rasnita?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
Lelit pl043mmi
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#22
Pai aici e cheia. Iti pui problema daca sa dai 1000 de lei in plus pe un espressor, dar ramai la rasnita entry level. Trebuie sa iti fie 100% clar ca o combinatie gen Vario + PL41TEM inseamna un pas in fata mult mai mare fata de PL41PlusT / AScaso Steel PID + PL43MMI. Ma rog, poti sa cauti si alte variante de rasnite, nu e un capat de tara, eventual profesionale SH cu dozator pe care sa le modifici doserless cu un bidon de plastic inversat sau cu un con lucrat la strungar - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-M...zare-acasa Dar daca te referi la scule noi, eu votez pentru PL41TEM + Vario, nu pentru PL43MMI + PL41PlusT / Ascaso PID.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#23
am notat. ms
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#24
Rasnita as alege Vario
 HX,F6.
 
Reply
#25
dupa calcule peste calcule...am decis sa raman la Lelit41TEM (pe viitor daca voi putea am sa fac update) asa cum mi-a recomandat Lyvyoo, insa nu reusesc sa yau un Vario.Asa ca va trebui sa aleg o rasnita dintre Lelit 43MM si Ascaso I-mini I1.
Voi ce-mi recomandati?
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#26
Eu as merge pe sh...rasnitele profesionale sunt echipamente foarte solide care nu prea fac probleme. Doar asa am reușit sa încerc mai multe echipamente și sa știu ce îmi doresc de la ele.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#27
(26-09-2014, 15:16)nickso Wrote: Eu as merge pe sh...rasnitele profesionale sunt echipamente foarte solide care nu prea fac probleme. Doar asa am reușit sa încerc mai multe echipamente și sa știu ce îmi doresc de la ele.

initial m-am uitat pe bursa dupa un vario...insa nu cred ca vinde cineva asa ceva Sad
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#28
(26-09-2014, 14:59)Mihai.B Wrote: dupa calcule peste calcule...am decis sa raman la Lelit41TEM (pe viitor daca voi putea am sa fac update) asa cum mi-a recomandat Lyvyoo, insa nu reusesc sa yau un Vario.Asa ca va trebui sa aleg o rasnita dintre Lelit 43MM si Ascaso I-mini I1.
Voi ce-mi recomandati?

Asa cum spune si nickso SH:

O scurta cautare pe olx:

1) Rasnita Quamar M80 (cine e oare vanzatorul Smile )

2) Fiorenzato T80(exact din asta folosim la firma, doar ca e fara dozator, cutite 63mm)

3) Rasnita Brevetto Smile , cred ca vroia sa zica rasnita Mazzer SuperJolly (asta prima data am vazut cand cautam rasnita pt. mine si am gasit Mazzer Major-ul, la inceputul anului).

4) DIP DK30 (cred)

5) Inca un DIP DK30

Bineinteles, primul lucru la o rasnita SH, e sa schimbi cutitele (mag-pro, piese-espressor, aprox. 100-150RON).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#29
Si al doilea lucru sa-i scoti dozatorul si sa-l inlocuiesti cu ceva fezabil si desigur sa-i scoti cosu imens de boabe. Merge pus tamperul in acea gaura sau un pahar de inghetata.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#30
(26-09-2014, 16:12)csabitec Wrote: Asa cum spune si nickso SH:

O scurta cautare pe olx:

1) Rasnita Quamar M80 (cine e oare vanzatorul Smile )

Smile pare cunoscuta...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)