• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rancillio Silvia, o alegere chiar atat de neinspirata?!

#1
Salutare tuturor!

Doresc sa fac un upgrade semnificativ la chinezaria pe care o folosesc acum si studiez piata in vederea achizitionarii unui espressor, rasnita + accesorii. Si constat ca sunt cu preferintele in contradictie cu majoritatea opiniilor de pe acest forum.

Eu ma gandeam la o combinatie Rancillio Silvia + Bezzera BB005 TM, beau atat espresso cat si bauturi cu lapte deci capacitatea de a produce o spuma de calitate este importanta. Bugetul este in jur de 4000 RON si inca o limitare foarte importanta este spatiul din bucatarie, nu ma pot extinde la o masinarie foarte voluminoasa. Observ ca majoritatea recomanda la aceasta categorie de aparate (entry level) Lelit-ul PL41TEM iar la rasnite Vario conduce detasat de aceea intreb, este combinatia la care ma gandesc eu o alegere chiar atat de proasta?
Este atat de greu de preparat cu o rezonabila constanta un espresso bun cu Rancillio Silvia?
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#2
Pentru ca 100ml in plus la boiler nu au neaparat potentialul sa provoace o schimbare in ceasca la fel de mare ca setarea unei temperaturi de plecare pe un PID. E clar ca PID_ul pe boilere mici nu face minuni, dar macar stii de unde pleci atunci cand faci un espresso si ai niste repere si la trecerea de pe aburi pe espresso si invers. De exemplu Bezzera Unica este peste Isomac Zafiro sau Bezzera BZ09, fiind toate SBDU cu E61. Vezi si experimentele lui csabitec chiar pe un Philips Saeco sau pe Gaggia Classic. Chiar el ar putea interveni aici sa ne spuna daca electronica a adus schimabri in bine in ceasca.

Iar daca citesti review-uri internationale, orice Gaggia Classic cu PID are potentialul sa scoata shot-uri apreciate ca fiind peste Rancilio Silvia fara PID. Grupul international Gaggia sta marturie in acest sens, si vei gasi acolo useri ingineri la 60 de ani, care folosesc si modifica espressoare de 30 de ani, care vorbesc cu argumente extrem de tehnice, punand la dispozitia publicului poate cea mai stufoasa baza de date despre espressoarele home user. Asadar, de ce un espressor cu boiler de 200ml si PID nu ar fi in stare sa scoata shot-uri peste un espressor cu boiler de 300ml fara PID, cu structura interioara asemanatoare?!

Lucrurile nu trebuie intelese gresit, la modul "atat de greu de preparat cu o rezonabila constanta un espresso bun cu Rancillio Silvia" dar noi pe forum suntem mai perfectionisti si daca tot pui la bataie un buget de 4000 de lei, si tu ca si alti useri, iti doresti probabil sa scoti ce se poate mai bun din aceasta afacere.

La capitolul rasnita, am tot respectul pentru ce inseamna Bezzera ca si espressoare, de aceea mi-am si achizitionat BZ10 (pe care il voi schimba in curand cu ceva E61). Dar pe rasnite, nu gasesc motivatia in ceasca de a sari de la 700 de lei cat costa o rasnita cvasiidentica, ce are niste cutite conice mai mici cu 10 cm, la o rasnita de 1260 de lei ce are zic eu marele minus al unui motoras de doar 100W. In acelasi timp, esti la 450 de lei de un Vario, care poate fi cercetat pe toate fetele (cu bune si rele) pe forumurile internationale avand tone de review-uri, pe care eu le vad destul de generoase, mai ales ca o am acasa si o cunosc. In plus, radudani a mai punctat undeva (dar nu gasesc postul) ca desi nu este ieftina, in interiorul rasnitei Bezzera se freaca un plastic undeva, pana la raschetare si pilitura de plastic se duce in macinatura. Poate revine cu evolutia fenomenului.

Poate nu e Vario alegerea cea mai indicata, dar cand cresti bugetul spre 300E pt o rasnita, incepi sa ai pretentii din ce in ce mai mari.

E doar o parere personala, ceilalti useri care detin aparatele sunt liberi sa isi exprime parerea.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Si eu am luat Silvia in calcul cand studiam si calculam. Pur si simplu, mi s-a parut ca diferenta de bani intre Gaggia Classic si Silvia, de vreo 250 pounds pe amazon.co.uk la vremea aceea, nu se prea regaseste in plusuri semnificative pentru Silvia. Poate m-am inselat, dar mi s-a parut prea mult comparativ cu GC.

Iar in ceea ce priveste Vario, acum mi-as lua si cred ca-mi si iau. Nu mai mi se pare f scumpa ca si acum un an. Probabil pentru ca m-a convins. Ma chinuia o cafea, se macina aiurea, curgea prost, se blondea repede, nu i-am dat de capat cu nici o sita, cu nici un gramaj, cu nici o macinatura, cu nivelare, cu, cu, cu. Mai sunt si asemenea cafele dificile, cred ca nu patesc doar eu. Am avut ocazia s-o testez pe Vario la cineva si din a doua incercare s-a rezolvat problema.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#4
Eu consider ca elementele de apreciere ale unei rasnite nu tin doar de, sau in primul rand de, datele tehnice.

Va recomand acest articol pentru a intelege de ce nu trebuiesc trase concluzii despre calitatea unei rasnite doar considerand datele din fisa tehnica, fara a analiza tipul/constructia si calitatea/rezultatul final (macinatura).

Produsele, fie ca vorbim de telefoane, televizoare, masini sau rasnite, au fost create avand la baza anumite bugete de proiectare si au fost create pentru un anumit nivel al pretului de vanzare, iar calitatea finala a acestora depinde de priceperea proiectantilor. Evident, doua rasnite ale unor marci diferite, care au motoare cu parametrii de putere si turatie identici, pot avea calitatea si rezultatele finale complet diferite, lafel cum rasnite cu parametrii diferiti pot avea calitate similara. Ce-ar fi sa catalogam un autoturism doar dupa capacitatea cilindrica?

Dupa cum vad eu lucrurile, orice aparat trebuie apreciat, in primul rand, dupa modul in care-si face treaba pentru care a fost conceput. In cazul rasnitelor, dupa parerea mea, calitatea macinaturii (precizia si constanta acesteia), este factorul cel mai puternic in evaluarea calitativa si abia dupa intervin celelalte elemente: reglaje, fiabilitate, zgomot, etc.

In aceasta ordine de idei, comparatia lui BB005 cu "rasnitele cvasiidentice" este foarte fortata, tocmai din cauza ca datele tehnice similare nu pot pune un semn de echivalenta intre rasnite. Atata timp cat nu ai lucrat cu ambele rasnite in paralel sau nu beneficiezi de parerea cuiva care a facut-o, nu ai cum sa faci astfel de aprecieri.

Review-ul acesta de pe home-barista este destul de elocvent in ceea ce priveste calitatea lui BB005, fiind facut chiar comparativ cu Vario. Sunt convins ca sunt destul de multi forumisti care au facut trecerea de la o rasnita mai veche la Vario. Doar ei, considerand acest articol si experienta cu cele 2 rasnite, poat face cumva, prin analogie, o comparatie intre acea rasnita veche si BB005.

BB005 este o rasnita Stepless (reglare micrometrica), foarte fiabila, destinata doar prepararii de cafele espresso. Daca nu prepari cafea la ibric, filtru sau in alt mod decat espresso, rasnita iti ofera tot ceea ce ai nevoie, avand o calitate remarcabila a macinaturii. Pe de alta parte, Bezzera este recunoscut ca fiind un producator care are un raport calitate-pret al espressoarelor foarte bun. Sa fiti convinsi ca si in cazul rasnitelor este aceeasi situatie, pretul nu minte. Evident ca BB005 nu este o rasnita care sa iasa in evidenta prin afisaje electronice sau reglaje speciale; este o rasnita clasica, care intr-o lume dominata de gadget-uri, nu este atat de atractiva, insa tocmai prin faptul ca este clasica o face performanta si fiabila.

Pana la urma, alegerea rasnitei este a cumparatorului si o va face in functie de datele tehnice si de capacitatea lui de a le analiza, de destinatia rasnitei, de avantajele sau dezavantajele functionale si nu in ultimul rand in functie de informatiile si de parerile altora.
Bezzera BZ10, Bezzera BB005 TM, Tamper Motta 9BAR, Latiere Motta Europa 35 si 50, si altele
 
Reply
#5
Exista si varianta silvia + kit pid de la auber...nu pot sa fac o comparatie de pret dar vei avea pid, care vine ca un kit cu instalare foarte simpla, vei avea silvia si nu vei avea portafiltru de 57mm. Plus sau minus alte avantaje...in functie de preferintele tale.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#6
A trecut un an de cand beau espresso.
Am inceput cu Poemia si am ajuns la Gaggia Classic, ambele l-am tuningat cat am putut.
Crema, gustul, stabilitatea termica e in favoarea lui GC (fata de Poemia), care e si normal din moment ce vorbim de 2 echipamente complet diferita.
Cu GC tuningat (inclusiv PID, senzori, manometru, debitmetru, teava preincalzire) am ajuns aproape de pretul unui PL41TEM, care are boiler mai mare, manometru si PID deja inclus.
PID-ul si teava de preincalzire, impreuna, ajuta destul de mult la espresoare cu boilere mici.
La GC nu mai e nevoie de temp. surfing si obtii o constanta la extractii (93C) si frotare (setat 152C, care in timpul frotarii scade pe la 142C).
La pornire GC-ul las sa se incalzeasca timp de 10 minute, iar intre shoturi las cam 3-4 minute (la extractii de 60ml). Unul dintre dezavantajele unui boiler mic, e acest timp de asteptare intre shoturi.
In cazul in care nu eram inclinat spre modificari, tuninguri, sigur mergeam pe varianta PL41TEM, din moment ce Silvia nu are PID, manometru si are pret mai mare sau egal cu acest Lelit. De aici urmatoarea treapta e E61 (ex. Lelit PL62).
La rasnite pt. mine erau variantele: La Spaziale Mini Instantaneo, Vario si un Mazzer second.
Am optat pt. Mazzer: e rapid, consistent, nu cred ca are moarte in home use (facut ca un tanc), retentie relativ mic, cutite mari (83mm) si am gasit la pret foarte bun (second).
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#7
(22-01-2014, 19:22)M.Sica Wrote: Doresc sa fac un upgrade semnificativ la chinezaria pe care o folosesc acum
Tinand cont de unde pleci probabil si un GC si-ar face treaba bine merci si fara tuningul pasionatilor. Nu stiu cum sta la partea cu lactatele (ca nu o folosesc pentru asta), dar scoate o cafea buna (dupa standardele mele) chiar si folosind consumabile "naspa" (dupa standerdele expressomanilor inraiti).
Cum eu am folosit pana acum un singur tip de rasnita nu stiu sa-ti zic de merita sa dai 1700lei pe o rasnita. Dar poate are si asta un merit in cafeau obtinuta.
Cea ce nu ai mentionat, sau n-am vazut eu, e numarul de cafele pe care vrei sa-l faci. Daca ai un "trib" mare de drogat probabil GC nu e chiar cea mai buna solutie. Pentru o cafea insa, pentru mine e perfect.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#8
Ma rog, e mai mult o minge la fileu decat o cerere de sfat Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Ca posesor de Rancilio Silvia de aproape un an, pot sa va spun ca sunt multumit de capacitatile tehnice ale aparatului de a livra un espresso de calitate, si mai ales de a spuma laptele pt diversele bauturi pe baza acestuia.
Cu un boiler superior din toate punctele de vedere, cu cel al Gaggia Clasic (300 ml vs 100 ml, alama vs aluminiu-aici alte discutii despre potentialul toxic al materialului, si poate din punct de vedere al timpului rapid, Gaggia este gata de a livra in cinci minute de la pornire, si nu in 20 min. pt Rancilio-pt cei care poseda Gaggia, nu castigati nimic la capitolul stabilitate daca asteptati mai mult de atata pt a se incalzi boilerul), aparatul isi face treaba cu brio, insa cu timpul incepi si iti doresti mai multe.
Ca orice SB, isi are limitarile sale din pricina solutiei tehnice, si abur si livrare apa pt cafea din acelasi boiler, pt regimuri diferite de temperatura, si este nevoie de putina rabdare, in special dimineata cand te grabesti teoretic catre servici.
Nu doresc sa iau "apararea" aparatului pe care il folosesc contra GC, deoarece insusi pretul face diferenta de calitate intre cele doua, insa putem pune fata in fata Rancilio Silvia cu Lelit 41TEM, si atunci putem vorbi de pe picior de egalitate, din punct de vedere al performantelor
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#10
(23-01-2014, 04:10)chetiv Wrote: Eu consider ca elementele de apreciere ale unei rasnite nu tin doar de, sau in primul rand de, datele tehnice.

Va recomand acest articol pentru a intelege de ce nu trebuiesc trase concluzii despre calitatea unei rasnite doar considerand datele din fisa tehnica, fara a analiza tipul/constructia si calitatea/rezultatul final (macinatura).

Produsele, fie ca vorbim de telefoane, televizoare, masini sau rasnite, au fost create avand la baza anumite bugete de proiectare si au fost create pentru un anumit nivel al pretului de vanzare, iar calitatea finala a acestora depinde de priceperea proiectantilor. Evident, doua rasnite ale unor marci diferite, care au motoare cu parametrii de putere si turatie identici, pot avea calitatea si rezultatele finale complet diferite, lafel cum rasnite cu parametrii diferiti pot avea calitate similara. Ce-ar fi sa catalogam un autoturism doar dupa capacitatea cilindrica?

Dupa cum vad eu lucrurile, orice aparat trebuie apreciat, in primul rand, dupa modul in care-si face treaba pentru care a fost conceput. In cazul rasnitelor, dupa parerea mea, calitatea macinaturii (precizia si constanta acesteia), este factorul cel mai puternic in evaluarea calitativa si abia dupa intervin celelalte elemente: reglaje, fiabilitate, zgomot, etc.

In aceasta ordine de idei, comparatia lui BB005 cu "rasnitele cvasiidentice" este foarte fortata, tocmai din cauza ca datele tehnice similare nu pot pune un semn de echivalenta intre rasnite. Atata timp cat nu ai lucrat cu ambele rasnite in paralel sau nu beneficiezi de parerea cuiva care a facut-o, nu ai cum sa faci astfel de aprecieri.

Review-ul acesta de pe home-barista este destul de elocvent in ceea ce priveste calitatea lui BB005, fiind facut chiar comparativ cu Vario. Sunt convins ca sunt destul de multi forumisti care au facut trecerea de la o rasnita mai veche la Vario. Doar ei, considerand acest articol si experienta cu cele 2 rasnite, poat face cumva, prin analogie, o comparatie intre acea rasnita veche si BB005.

BB005 este o rasnita Stepless (reglare micrometrica), foarte fiabila, destinata doar prepararii de cafele espresso. Daca nu prepari cafea la ibric, filtru sau in alt mod decat espresso, rasnita iti ofera tot ceea ce ai nevoie, avand o calitate remarcabila a macinaturii. Pe de alta parte, Bezzera este recunoscut ca fiind un producator care are un raport calitate-pret al espressoarelor foarte bun. Sa fiti convinsi ca si in cazul rasnitelor este aceeasi situatie, pretul nu minte. Evident ca BB005 nu este o rasnita care sa iasa in evidenta prin afisaje electronice sau reglaje speciale; este o rasnita clasica, care intr-o lume dominata de gadget-uri, nu este atat de atractiva, insa tocmai prin faptul ca este clasica o face performanta si fiabila.

Pana la urma, alegerea rasnitei este a cumparatorului si o va face in functie de datele tehnice si de capacitatea lui de a le analiza, de destinatia rasnitei, de avantajele sau dezavantajele functionale si nu in ultimul rand in functie de informatiile si de parerile altora.

"In cazul rasnitelor, dupa parerea mea, calitatea macinaturii (precizia si constanta acesteia), este factorul cel mai puternic in evaluarea calitativa si abia dupa intervin celelalte elemente: reglaje, fiabilitate, zgomot, etc."

Si se pare ca BB005 sta foarte bine la acesti parametri! Constructia solida, din otel inoxidabil, designul simplu si fara fasoane plusuri ale acestei masini. Intr-adevar, nu stiu cum este mecanica interioara dar nu pot sa cred ca are mai mult plastic decat alte rasnite din aceeasi zona de pret. Recunosc ca neavand experienta in acest domeniu este posibil sa judec dupa criterii poate superficiale.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#11
(23-01-2014, 00:47)Lyvyoo Wrote: ...desi nu este ieftina, in interiorul rasnitei Bezzera se freaca un plastic undeva, pana la raschetare si pilitura de plastic se duce in macinatura.
referitor deci, la BB005:
care este, dupa parerea mea, un compromis in favoarea unui design minimalist asortat caroseriilor de inox ale espressoarelor; rezervorul de boabe, cilindric, putea fi facut mai mic si demontabil, iar coroana dintata lasata aparenta, chiar gradata...
dar la mine, s-a rupt un piciorus de plastic ce tine ciuperca aceea cu magnet de la gura de acces din rezervor in rasnita; aschiile au intrat impreuna cu boabele intre cutite si au blocat masina: proiectare proasta!
mai sunt si alte bile negre: (2) retentie mare: 2-3g, (3) reglaj cat se poate de imprecis la timer (numai un afisaj digital ar rezolva asta), (4) blocul cutitelor precum si dantura transmisiei de reglaj (coroana/melc) sunt din plastic, (5) la boabe putine o ia razna cu distributia macinaturii, nu mai e consistenta (predomina sparturile mari - coarse);
ce-i drept, nici o alta problema intr-un an de utilizare, si am demontat-o complet de 2 ori - gradatiile puse de mine, au ramas valide!
altfel, cu referire stricta la felul macinaturii, nu cred ca e mai slaba decat Vario (si cel putin un an de zile in utilizare cca. 5 x 16g +..., cutitele nu au urme vizibile de uzura): nu face deloc bulgari, nu are probleme de statica si macinatura e consistenta: cu aceleasi boabe, sita rasa la margine da diferente de 0,1-0,2g de la un shot la altul;
daca mi-as putea permite, as schimba-o imediat, dar nu pentru vario:
conteaza enorm - in intelegerea mea - marimea cutitelor si, desigur, brand-ul: 64 mm, sau chiar 83 mm!

imi place sa cred ca espressoarele Brzzera sunt cu cateva clase peste rasnitele lor; sau, altfel spus, rasnitele Bezzera sunt probabil fabricate pentru alt segment de piata decat cel consumator de masini espresso prosumer...
n-am auzit de rasnite ECM espresso, Vibiemme, Izzo, Rocket, s.a., cu tot rolul urias pe care il are rasnita (apoi cafeaua si apoi masina si... mainile/capul masinistului);

de vazut cu ce sunt imperechiate espressoarele bune in home-barista;
stiu, e vorba de bani; si ma refer la mine, in primul rand ;{
dar, renuntand la aspectul de hobby tehnic si ramanand amator de cafea (sau/si ceai) exista metode mult mai ieftine de a o prepara, fara a putea vorbi de compromisuri, ci de preferinte si cel mult, renuntari;
dar asta nu e numai off-topic, ci si off-forum Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#12
(23-01-2014, 13:22)Lyvyoo Wrote: Ma rog, e mai mult o minge la fileu decat o cerere de sfat Smile

Nu, e chiar o cerere de sfat! Nu sunt blocat in combinatia hardware enuntata, as vrea sa pot valorifica cu cat mai mult folos bugetul disponibil. Sunt foarte placut impresionat, am primit raspunsuri rapid si la obiect in conditiile in care problema ridicata de mine nu este una care s-ar putea incadra la capitolul "interes general".
Multumesc tuturor si astept in continuare orice fel de sugestii sau comentarii.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#13
(23-01-2014, 17:20)radudani Wrote:
(23-01-2014, 00:47)Lyvyoo Wrote: ...desi nu este ieftina, in interiorul rasnitei Bezzera se freaca un plastic undeva, pana la raschetare si pilitura de plastic se duce in macinatura.
referitor deci, la BB005:
care este, dupa parerea mea, un compromis in favoarea unui design minimalist asortat caroseriilor de inox ale espressoarelor; rezervorul de boabe, cilindric, putea fi facut mai mic si demontabil, iar coroana dintata lasata aparenta, chiar gradata...
dar la mine, s-a rupt un piciorus de plastic ce tine ciuperca aceea cu magnet de la gura de acces din rezervor in rasnita; aschiile au intrat impreuna cu boabele intre cutite si au blocat masina: proiectare proasta!
mai sunt si alte bile negre: (2) retentie mare: 2-3g, (3) reglaj cat se poate de imprecis la timer (numai un afisaj digital ar rezolva asta), (4) blocul cutitelor precum si dantura transmisiei de reglaj (coroana/melc) sunt din plastic, (5) la boabe putine o ia razna cu distributia macinaturii, nu mai e consistenta (predomina sparturile mari - coarse);
ce-i drept, nici o alta problema intr-un an de utilizare, si am demontat-o complet de 2 ori - gradatiile puse de mine, au ramas valide!
altfel, cu referire stricta la felul macinaturii, nu cred ca e mai slaba decat Vario (si cel putin un an de zile in utilizare cca. 5 x 16g +..., cutitele nu au urme vizibile de uzura): nu face deloc bulgari, nu are probleme de statica si macinatura e consistenta: cu aceleasi boabe, sita rasa la margine da diferente de 0,1-0,2g de la un shot la altul;
daca mi-as putea permite, as schimba-o imediat, dar nu pentru vario:
conteaza enorm - in intelegerea mea - marimea cutitelor si, desigur, brand-ul: 64 mm, sau chiar 83 mm!

imi place sa cred ca espressoarele Brzzera sunt cu cateva clase peste rasnitele lor; sau, altfel spus, rasnitele Bezzera sunt probabil fabricate pentru alt segment de piata decat cel consumator de masini espresso prosumer...
n-am auzit de rasnite ECM espresso, Vibiemme, Izzo, Rocket, s.a., cu tot rolul urias pe care il are rasnita (apoi cafeaua si apoi masina si... mainile/capul masinistului);

de vazut cu ce sunt imperechiate espressoarele bune in home-barista;
stiu, e vorba de bani; si ma refer la mine, in primul rand ;{
dar, renuntand la aspectul de hobby tehnic si ramanand amator de cafea (sau/si ceai) exista metode mult mai ieftine de a o prepara, fara a putea vorbi de compromisuri, ci de preferinte si cel mult, renuntari;
dar asta nu e numai off-topic, ci si off-forum Smile

"daca mi-as putea permite, as schimba-o imediat, dar nu pentru vario"

Nici pe mine nu prea ma atrage Vario cu toate osanalele care i se ridica pe www. Este o chestiune subiectiva pentru ca asa cum am spus nu am nici un fel de experienta in utilizarea ei (sau al vreunei alte rasnite de acest calibru) insa am citit si multe lucruri care imi intaresc convingerea ca feeling-ul meu este corect. Cum ca daca vrei sa o reglezi foarte fin este necesar sa desfaci nu stiu ce eticheta ceea ce anuleaza garantia, echiparea cu cutite mici, variatii mari in calitatea macinaturii etc.
Daca nu sunt indiscret, care ar fi rasnita mult dorita?
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#14
Pentru cine nu stie, conform chiar descrierii de pe site-ul Mahlkoenig, Vario este o rasnita Stepped cu aproximativ 200 de pasi de reglare. Datorita numarului mare de pasi, foarte multi o considera a fi orasnita Stepless, dar nu se poate spune ca are reglare micrometrica. Este un aspect de care eu as tine cont, cu toate ca poate nu incurca deloc, pasii fiind destul de apropiati astfel incat sa nu simti nevoia de pasi intermediari.

Daca apare totusi o problema in ceea ce priveste nevoia de rasnire mai fina (care se intampla doar cu unele cafele si poate ca nu doar la Vario), atunci problema este legata de pragul maxim de reglare din zona de macinare cea mai fina. Daca umbli sub eticheta respectiva este normal sa pierzi garantia, producatorul nu raspunde pentru greselile utilizatorilor. Nu stiu exact despre ce este vorba, dar presupun ca umbland acolo poti apropia sau departa discurile de macinare mai mult decat permite reglajul standard. Astfel risti sa apropii discurile de macinare mult prea mult si in felul asta sa strici mai mult decat sa imbunatatesti calitatea macinarii.
Bezzera BZ10, Bezzera BB005 TM, Tamper Motta 9BAR, Latiere Motta Europa 35 si 50, si altele
 
Reply
#15
(23-01-2014, 18:03)M.Sica Wrote: daca vrei sa o reglezi foarte fin este necesar sa desfaci nu stiu ce eticheta ceea ce anuleaza garantia
Este foarte corecta procedura, reglarea facand-o ei gratuit. Daca "infigi" cutitele unul in altul ( in caz ca nu ar fi acea eticheta) si dai sa o vezi daca duce, e normal sa fie garantata operatia? Ca si dimensiuni,mod comod de operare si garantie in tara, nu cred ca este o solutie mai buna.
Offtopic, acea eticheta eu am baut-o de mult (s-a raschetat cu paharelul in care adun cafeaua). Am zis initial ca e pleava, dar gust rau nu a avut.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#16
(23-01-2014, 11:17)amarok Wrote:
(22-01-2014, 19:22)M.Sica Wrote: Doresc sa fac un upgrade semnificativ la chinezaria pe care o folosesc acum
Tinand cont de unde pleci probabil si un GC si-ar face treaba bine merci si fara tuningul pasionatilor. Nu stiu cum sta la partea cu lactatele (ca nu o folosesc pentru asta), dar scoate o cafea buna (dupa standardele mele) chiar si folosind consumabile "naspa" (dupa standerdele expressomanilor inraiti).
Cum eu am folosit pana acum un singur tip de rasnita nu stiu sa-ti zic de merita sa dai 1700lei pe o rasnita. Dar poate are si asta un merit in cafeau obtinuta.
Cea ce nu ai mentionat, sau n-am vazut eu, e numarul de cafele pe care vrei sa-l faci. Daca ai un "trib" mare de drogat probabil GC nu e chiar cea mai buna solutie. Pentru o cafea insa, pentru mine e perfect.

Prepar cam 2 espresso si 2 latte pe zi in timpul saptamanii, in weekend poate dublu cateodata. Deci nu e un consum foarte mare ...
Insa partea cu lactatele este importanta de aceea RS era extrem de atractiva.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#17
M.Sica, apropos de lapte facut la Gaggia Classic - am la birou aparatul, asa cum vine de la Gaggia, am schimbat doar sita (am pus nepresurizat).
Cu teava de aburi din dotare este destul de greu sa obtii un lapte corect. Adica e greu sa eviti bulele mai mari. Poti sa faci latte art daca esti atent si te obisnuiesti. Nu am reusit insa sa fac la birou laptele sa iasa ca si acasa.
Poate nu sunt neaparat in masura sa te influentez, compar G. Classic cu BZ10 si nu e prea corect. In plus nu stiu cum face Silvia laptele...
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
 
Reply
#18
Lelit PL41TEM Espressor + sita blind cadou
Producator :Lelit
Pret cu TVA :2 190,00 lei
Timbru verde* :1,24 lei
Cantitate dorita:
Disponibil :acum
Garantie :25 luni
Comanda prin telefon :07 32 32 32 32


Rasnita de cafea Home Vario Mahlkonig
Cod produs: Malk1234
Producator: Mahlkonig
Stoc: disponibil Comenzi telefonice
Tel: 0724.01.93.06,
Tel: 031.425.49.87 Pret: 1.800,25 RON (TVA inclus)
Timbru verde: 1.24 RON (TVA inclus) .

Deci te incadrezi in buget si cu aceasta combinatie nu dai greș.

Espresorul livreaza un espresso foarte bun . Are o cadenta buna ( poti fce 4-5 espresso unul dupa altul ) deoarece aparatul revine repede la temperatura de extractie ( PID iti arata acest lucru ) . Cat pregatesti cafeaua in sita pentru un nou shot aparatul este deja la temperatura setata .
Dupa extractie in mai putin de 1 minut aparatul ajunge la temperatura de producere a aburului , dupa care poti face cata crema vrei . Espresorul furnizeaza abur continuu si la o presiune suficienta timp indelungat ( PID indica si acest aspect ) si poti prepara orice combinatie cu crema. Calitatea acesteia este foarte buna si o pot compara cu cea de la Expobar fara sa gresesc.

Eu folosesc aceasta combinatie la birou si este apreciata , zilnic , de toti colegii ( care si in weekend mai trec sa bea o cafea buna , de care nu au parte in cafenelele din oras )

Alegerea iti apartine , asa ca iti doresc sa alegi rational si nu emotional !
Succes !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#19
(23-01-2014, 18:03)M.Sica Wrote: ...care ar fi rasnita mult dorita?

se spune ca trebuie sa cumperi cea mai scumpa rasnita pe care ti-o permite bugetul;
multi stiu asta, multi chiar fac asta, dar - zic eu - foarte putini chiar cred asta...
nu pe la noi, dar se practica mult intre cei mai cu experienta, second-hand-ul, sau refurbished-ul; singurul mod de a ajunge la ceva mai bun, pentru unii; cele mai fericite in acest caz fiind 'transferurile' intre membrii unui forum, datorita unui anume 'coeficient de incredere' ...

deci ce-mi doresc este o rasnita cu burr-uri de 64 mm, sau mai mult...
Mazzer mini elettronico, sub 700 EUR pare o alaturare potrivita cu un espressor de 900-1200 EUR si chiar mai sus...
aici, varianta pentru Rocket;
apoi, la preturi ce mi se par mici pentru rasnite bune (2000-2400 lei), Mazzer Super Jolly sau MCE (Compak) K6 , e adevarat, pentru utilizare comerciala in magazine;
mai e de ex., Fiorenzato F5, cu burr de 64 mm, la PieseEspressor, cu 2463 lei;
oricum, multi colegi de forum stiu mai mult si mai la zi despre starea pietii si a surselor de procurare;

daca acum as avea 4000 lei pentru a porni de la zero, s-ar intampla la fel ca si in oricare alt 'mare' proiect: depasirea pe parcurs, a planului initial cu 50-60%: o rasnita spre 550-600EUR si un espressor de 750-800EUR; adica 1300-1400EUR, suma minima de inceput, pentru un minim de compromis, ce ar trebui considerata cu realism si de cei cu resurse mari de pasiune si resurse limitate de buget...

privita din afara, cu ceva obtuzitate, espressomania apare ca un 'fixism', o boala... (poate spre OCD Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#20
(22-01-2014, 19:22)M.Sica Wrote: o limitare foarte importanta este spatiul din bucatarie, nu ma pot extinde la o masinarie foarte voluminoasa.

lelit combi ! din pacate cu masinile astea mici, eu nu am reusit sa fac laptic de calitate.

P.S. Daca prepararea laptelui este foarte importanta, mergi pe o rasnita lelit in combinatie cu oscar-nuova-simonelli/expobar pulser/HX la mana a doua.
 
Reply
#21
Quote:Review-ul acesta de pe home-barista este destul de elocvent in ceea ce priveste calitatea lui BB005, fiind facut chiar comparativ cu Vario. Sunt convins ca sunt destul de multi forumisti care au facut trecerea de la o rasnita mai veche la Vario. Doar ei, considerand acest articol si experienta cu cele 2 rasnite, poat face cumva, prin analogie, o comparatie intre acea rasnita veche si BB005.

Mai gasim inca 3 articole/review-uri? Smile


Quote:Pana la urma, alegerea rasnitei este a cumparatorului si o va face in functie de datele tehnice si de capacitatea lui de a le analiza, de destinatia rasnitei, de avantajele sau dezavantajele functionale si nu in ultimul rand in functie de informatiile si de parerile altora.

Ultima parte conteaza cel mai mult, iar "literatura" internationala e de baza.

Quote:este o rasnita clasica, care intr-o lume dominata de gadget-uri, nu este atat de atractiva, insa tocmai prin faptul ca este clasica o face performanta si fiabila.

Tocmai aici e minusul ei - la 300E iti doresti mai mult de atat, iar constructia interioara, asa cum o ilustra si radudani, nu este una care sa te faca sa spui "da, merita sa dau aproape dublu, fata de una de 150E". La 1000 de lei avea sansa ei.


Quote:Radudani: imi place sa cred ca espressoarele Bezzera sunt cu cateva clase peste rasnitele lor; sau, altfel spus, rasnitele Bezzera sunt probabil fabricate pentru alt segment de piata decat cel consumator de masini espresso prosumer...
n-am auzit de rasnite ECM espresso, Vibiemme, Izzo, Rocket, s.a., cu tot rolul urias pe care il are rasnita (apoi cafeaua si apoi masina si... mainile/capul masinistului);

Corect! Nici Gica Hagi nu a inteles ca un mare jucator nu inseamna sa fii si un mare antrenor. Prin argumentatia ta din postare, i-ai cam desfiintat lui M.Sica toate imboldurile de a mai da banii pe rasnita aceasta Smile

Pentru nevoi prosumer, cea mai interesanta varianta (la prima vedere) in acest moment, si o spun cu mana pe inima, dupa un test (nu foarte amanuntit) si dupa o privire prin interior, este...romaneasca Smile Vorba oamenilor de la DIP, " nu am inventat noi roata", de aceea s-au folosit acelasi motor si aceleasi cutite de pe Ditting KE640 sau Mahlkönig K30, dar la un pret de 600E. Daca isi pun la punct un marketing eficient, romanii nostri pot sparge piata internationala (voi reveni cu amanunte) Smile

   

Quote:Pentru cine nu stie, conform chiar descrierii de pe site-ul Mahlkoenig, Vario este o rasnita Stepped cu aproximativ 200 de pasi de reglare. Datorita numarului mare de pasi, foarte multi o considera a fi orasnita Stepless, dar nu se poate spune ca are reglare micrometrica. Este un aspect de care eu as tine cont, cu toate ca poate nu incurca deloc, pasii fiind destul de apropiati astfel incat sa nu simti nevoia de pasi intermediari.
Nemtii care au proiectat-o si elvetienii care o produc, au vrut sa fie...nemti pana la capat Smile Adica au scris corect in teorie, stepped, marcand mai vizibil si pasii incepand din 2012. Insa in practica Vario este stepless 100%, neexistand niciun pas intermediar utilizabil intre doua setari micro. Si chiar am testat involuntar asta la ultima intalnire de la coffee shop-ul de pe Mosilor, atunci cand incercam cu nickso sa punem cap la cap un Macap si un Vario, iar eu dupa 3 shot-uri si 3 setari micro in sus, tot nu reuseam sa sar de bariera unor 4 secunde in plus. Atunci nickso a scris pe forum ca nu vrea rasnita stepelss Smile

Quote:RaduCarutasu: Lelit PL41TEM Espressor + sita blind cadou
Producator :Lelit
Pret cu TVA :2 190,00 lei

Rasnita de cafea Home Vario Mahlkonig
Tel: 031.425.49.87 Pret: 1.800,25 RON (TVA inclus)

Deci te incadrezi in buget si cu aceasta combinatie nu dai greș.

Scump Smile Luand in calcul si reducerile forumului, eu as spune asa: PL41TEM 2080 de lei + VArio 1700 de lei + tamper Concept Art Knock 140 de lei si mai raman si bani de 1kg de cafea proaspat prajita, pana la bugetul de 4000 de lei.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#22
(24-01-2014, 00:53)radudani Wrote:
(23-01-2014, 18:03)M.Sica Wrote: ...care ar fi rasnita mult dorita?

se spune ca trebuie sa cumperi cea mai scumpa rasnita pe care ti-o permite bugetul;
multi stiu asta, multi chiar fac asta, dar - zic eu - foarte putini chiar cred asta...
nu pe la noi, dar se practica mult intre cei mai cu experienta, second-hand-ul, sau refurbished-ul; singurul mod de a ajunge la ceva mai bun, pentru unii; cele mai fericite in acest caz fiind 'transferurile' intre membrii unui forum, datorita unui anume 'coeficient de incredere' ...

deci ce-mi doresc este o rasnita cu burr-uri de 64 mm, sau mai mult...
Mazzer mini elettronico, sub 700 EUR pare o alaturare potrivita cu un espressor de 900-1200 EUR si chiar mai sus...
aici, varianta pentru Rocket;
apoi, la preturi ce mi se par mici pentru rasnite bune (2000-2400 lei), Mazzer Super Jolly sau MCE (Compak) K6 , e adevarat, pentru utilizare comerciala in magazine;
mai e de ex., Fiorenzato F5, cu burr de 64 mm, la PieseEspressor, cu 2463 lei;
oricum, multi colegi de forum stiu mai mult si mai la zi despre starea pietii si a surselor de procurare;

daca acum as avea 4000 lei pentru a porni de la zero, s-ar intampla la fel ca si in oricare alt 'mare' proiect: depasirea pe parcurs, a planului initial cu 50-60%: o rasnita spre 550-600EUR si un espressor de 750-800EUR; adica 1300-1400EUR, suma minima de inceput, pentru un minim de compromis, ce ar trebui considerata cu realism si de cei cu resurse mari de pasiune si resurse limitate de buget...

privita din afara, cu ceva obtuzitate, espressomania apare ca un 'fixism', o boala... (poate spre OCD Smile

Din pacate eu nu prea imi permit sa depasesc bugetul cu 50-60%, mai ales ca sunt la inceput si am intai de toate extrem de multe de invatat si experimentat pana la a investi foarte mult in hardware. Care ar fi insa o recomandare pentru o rasnita in jurul a 300 euro, plus sau minus, alta totusi decat Vario? Am inteles ca Vario este o rasnita foarte buna dar parca as vrea sa aflu daca nu exista si alta optiune.

(23-01-2014, 19:57)RaduCarutasu Wrote: Lelit PL41TEM Espressor + sita blind cadou
Producator :Lelit
Pret cu TVA :2 190,00 lei
Timbru verde* :1,24 lei
Cantitate dorita:
Disponibil :acum
Garantie :25 luni
Comanda prin telefon :07 32 32 32 32


Rasnita de cafea Home Vario Mahlkonig
Cod produs: Malk1234
Producator: Mahlkonig
Stoc: disponibil Comenzi telefonice
Tel: 0724.01.93.06,
Tel: 031.425.49.87 Pret: 1.800,25 RON (TVA inclus)
Timbru verde: 1.24 RON (TVA inclus) .

Deci te incadrezi in buget si cu aceasta combinatie nu dai greș.

Espresorul livreaza un espresso foarte bun . Are o cadenta buna ( poti fce 4-5 espresso unul dupa altul ) deoarece aparatul revine repede la temperatura de extractie ( PID iti arata acest lucru ) . Cat pregatesti cafeaua in sita pentru un nou shot aparatul este deja la temperatura setata .
Dupa extractie in mai putin de 1 minut aparatul ajunge la temperatura de producere a aburului , dupa care poti face cata crema vrei . Espresorul furnizeaza abur continuu si la o presiune suficienta timp indelungat ( PID indica si acest aspect ) si poti prepara orice combinatie cu crema. Calitatea acesteia este foarte buna si o pot compara cu cea de la Expobar fara sa gresesc.

Eu folosesc aceasta combinatie la birou si este apreciata , zilnic , de toti colegii ( care si in weekend mai trec sa bea o cafea buna , de care nu au parte in cafenelele din oras )

Alegerea iti apartine , asa ca iti doresc sa alegi rational si nu emotional !
Succes !

Multumesc! Asta si incerc, sa aleg rational. Intrucat eu prepar si spuma de lapte unul din atuurile Silviei era capacitatea de a produce abur puternic si teava de abur de calitate f buna. Nu stiu cum se compara Lelit-ul cu Silvia la acest capitol.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#23
Quote:Multumesc! Asta si incerc, sa aleg rational. Intrucat eu prepar si spuma de lapte unul din atuurile Silviei era capacitatea de a produce abur puternic si teava de abur de calitate f buna. Nu stiu cum se compara Lelit-ul cu Silvia la acest capitol.

Nici eu nu stiu cum se comporta Lelit-ul la la capacitatea de a livra abur puternic, dar cu certitudine stiu ca Silvia nu m-a dezamagit pana acum
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#24
(24-01-2014, 14:17)Silvio Wrote:
Quote:Multumesc! Asta si incerc, sa aleg rational. Intrucat eu prepar si spuma de lapte unul din atuurile Silviei era capacitatea de a produce abur puternic si teava de abur de calitate f buna. Nu stiu cum se compara Lelit-ul cu Silvia la acest capitol.

Nici eu nu stiu cum se comporta Lelit-ul la la capacitatea de a livra abur puternic, dar cu certitudine stiu ca Silvia nu m-a dezamagit pana acum

Si la calitatea espresso-ului preparat cum sta Silvia? Comentariile negative sunt multe, cum ca fara temperature surfing sau PID nu poti asigura temperatura optima pentru extractie, ca este capricioasa la calitatea macinaturii, ca este greu sa obtii cu regularitate un espresso de calitate.
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#25
Mai pe scurt, de ce cumpara lumea Unica si nu BZ09? Ne invartim impinsi de la spate in jurul cozii si incercam sa facem abstractie de o dotare PID suplimentara, in aceeasi bani...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
(24-01-2014, 16:46)Lyvyoo Wrote: Mai pe scurt, de ce cumpara lumea Unica si nu BZ09? Ne invartim impinsi de la spate in jurul cozii si incercam sa facem abstractie de o dotare PID suplimentara, in aceeasi bani...

Am vazut modelul LELIT PL41 PLUS, cu doar ceva bani in plus fata de 41TEM. Constructie integrala inox. Nu mai are PID ci termostate pentru apa si abur. Si portafiltru pe 58 mm. Ar fi o alegere mai buna decat 41TEM?
Quick Mill Vetrano 2B Evo, Mahlkonig Vario, Kinu M47, Tamper Motta 9bar, Tamper Concept Art Technik, acaia pearl black, Aeropress, V60, French Press, Cold Bruer
 
Reply
#27
(24-01-2014, 14:17)Silvio Wrote: Nici eu nu stiu cum se comporta Lelit-ul la la capacitatea de a livra abur puternic, dar cu certitudine stiu ca Silvia nu m-a dezamagit pana acum

Aparatele mici nu livreaza abur foarte puternic . Capacitatea boilerului si puterea rezistentei electrice nu pot sustine un debit foarte mare .
De aceea este important ca aparatul sa produca abur la o presiune cat mai constanta pentru un timp suficient de lung cat sa poata fi frotata cantitatea de lapte dorita .
O presiune mare si un debit pe masura conduc la prepararea foarte rapida a unei cantitati de crema , necesitand insa o tehnica desavarsita in stapanirea procesului.
Presiune si debit mai mici permit un control mai bun asupra procesului fiind mai ingaduitoare cu stangacia utilizatorului .
De cat timp utilizez eu Lelit-ul la birou nu mi s-a intamplat sa frotez si sa nu am abur suficient pentru aceasta operatie .
Mie imi place foarte mult sa prepar , pentru unii colegi , crema necesara bauturilor lor.
Sunt cumva utilizatori de Lelit PL41 TEM care au probleme cu aburul ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#28
(24-01-2014, 18:56)M.Sica Wrote: Am vazut modelul LELIT PL41 PLUS, cu doar ceva bani in plus fata de 41TEM. Constructie integrala inox. Nu mai are PID ci termostate pentru apa si abur. Si portafiltru pe 58 mm. Ar fi o alegere mai buna decat 41TEM?

PL41Plus ar fi " echivalentul" lui Silvia, avand cam aceleasi specificatii, inclusiv boilerul. Numai ca pretul este mai mare, 2500 lei, fata de 2200 Rancilio. Mereu am spus ca PL41Plus nu merita investitia, la fel ca si Silvia fiind prinse la mijloc. Strict tehnic, fara sentimentalisme, la calculul hartiei cum se spune in fotbal, ori faci un efort catre boiler de 300ml si PID la PL41PlusT (3030 lei) ori ramai la PL41TEM cu PID si boiler de 200ml (2080 lei).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
ar fi de amintit ca Silvia este singura masina Rancilio destinata utilizarii casnice, ca Rancilio este un nume consacrat si ca SIlvia ramane la nivel global, inca cea mai populara masina entry-level;
oarecum speculativ, acest lucru e demonstrat si de niste search-uri: pe home-barista, kyword-ul "silvia" da 7044 de match-uri, in timp ce, mai general, "lelit", da 484...
pe coffeegeek, acelasi "silvia" da 42788 de match-uri, in timp ce "lelit" da 5685;
mult mai cunoscuta, mai raspandita si mai 'batrana' intre utilizatorii casnici, Ms. Silvia aduna, statistic, si mult mai multe pareri negative...
personal, cred ca principalul defect al masinii este ca a ramas cam scumpa, contand tocmai pe popularitate si brand...
pe de alta parte, dispune, tocmai popularitatii si vechimii, de o baza de informatii si add-on-uri care simplifica - zic eu - exploatarea;
cineva din Brasov, care are o Silvia (fara PID), imi spunea azi ca lucreaza cu sita VST de 18g si cu rasnita Super Joly (!);
cam asta am incercat sa spun si eu in postarile precedente: cu o rasnita buna sau foarte buna si cu un espressor entry-level, poti ajunge mult mai usor sa faci un espresso bun si mai apoi sa doresti in mod justificat (dar nu neaparat realist) sa faci un upgrade la masina...

(24-01-2014, 13:44)M.Sica Wrote: Care ar fi insa o recomandare pentru o rasnita in jurul a 300 euro, plus sau minus, alta totusi decat Vario? Am inteles ca Vario este o rasnita foarte buna dar parca as vrea sa aflu daca nu exista si alta optiune.
Vario e totusi 'in jur' de 400Eur (chiar la 1700 lei)...deci cade ca pret, nu ca alternativa, nu?
sub nici o forma nu am putut depasi nici eu 300 Euro si am oscilat - fara sa la cunosc practic - intre Lelit PL043MM, Ascaso I-mini I2, Ascaso I-Steel 1 (54 mm plat, 250W, 700 rpm) cam la acelasi pret cu BB005TM - 1300 lei, Macap M2D, Rancilio Rocky, Isomac Granmacinino...
nici una nu era fara bile negre;
s-au mai schimbat unele in zona aceasta de pret, dar e un subiect pe care nu l-am mai explorat; urmatoarele paliere ar fi la 400, 500, 600, 700 Euro;
am incercat sa ofer ceva informatii, nu sfaturi - decizia trebuie sa-ti apartina;
dar daca (1) ramai la max 300Euro, si (2) optiunea de nou, nu e-bay, tocmai.ro etc., trebuie sa iei un model cat mai simplu, dedicat espresso, deci probabil stepless, robust, fara electronica;
cat mai mult rasnita si mai putin gadget;
si daca BB005 (modelul MN, fara timer e 1180 lei) ti-a placut inainte de a incepe acest thread, nu cred ca ai avea motive sa iei altceva la pretul respectiv Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#30
Sa nu uitam, totusi, ca BB005 are cutite de 48mm fata de rasnitele la 200eur care au 38mm.
Conteaza, nu conteaza? Merita diferenta, nu merita?

Pe de alta parte un HX entry level e muuult peste aproape orice SB, iar aici, cred ca merita diferenta de pret. Lumea fuge de oscar ca e din plastic(in unele bucatarii se incadreaza mai bine in peisaj decat inoxul) si de pulser( http://www.bellabarista.co.uk/downloads/...r_look.pdf ) ca e mai din topor dar, sunt masini care nu au cum sa dezamageasca la calitatea aburului si a cafelei.

As mai adauga faptul ca, este mult mai usor sa vinzi o rasnita decat un espressor si mult mai usor, financiar, sa faci upgrade la rasnita daca, te plictisesti sau esti extrem de pretentios. In RO. Din cauza asta nu se pupa bine in mintea mea o rasnita scumpa si un espressor ieftin. Daca esti pasionat mai devreme sau mai tarziu vei dori upgrade la un HX/DB/parghie. Totusi, aici vorbim de buget de 900-1000eur. La banii astia nu mergi pe SB de 2-3 sute ml.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)