(15-06-2016, 16:34)Lyvyoo Wrote: ... daca ai un HX cu PID pe care il tii de la deschidere timp de 30-60 min. la minimul setat de producator, 115-117 grade, vei face sau nu flush-uri mai scurte decat un HX fara PID cu termostatul reglat din fabrica la 0.9 bar (cam aici e media, pentru boilere de 1.5-2l) ?
diferenta specifica intre cele doua espressoare nu e PID-ul (adica topicul), ci
temperatura: primul, cel cu PID are
115-117C in boiler, ceea ce corespunde la 0,75 bar; al doilea, are
119-120C in boiler, corespunzator celor 0,9 bar suprapresiune;
cum temperatura in boiler se regaseste in
idle si in camera HX, e evident ca masina a 2-a, cea fara PID, va functiona putin mai calda si va cere un
flush initial putin mai lung, pentru a ajunge la aceeasi temperatura de extractie;
dar apropo de flush-uri si de masini HX, shoturile succesive, la care se respecta un interval minim pentru
recuperare termica HX,
nu necesita flush la masinile prosumer
de tip
mixer si agnostic!
cu atat mai mult la masini HX setate pentru o presiune atat de joasa (sub 1 bar) in boilerul de abur;
ma refer deci la flush-urile care ar trebui sa preceada primul shot, sau un shot izolat, facut dupa o perioada mai lunga de idle; totul depinde de comportamentul masinii;
setarea de fabrica la Bezzera e mai sus: si Magica si Strega le-am primit cu setarea de presiune maxima in zona
1,15-1,18 bar (
deadband cca. 0,08-0,12 bar);
ambele au boiler de 2l si incinta HX de tip 'pahar', cu toata tubulatura prin capac;
o versiune mai lunga: la o masina HX,
temperatura de extractie a unui shot singular se regleaza din flush-ul ce-l precede, dar intervine cu pondere majoritara temperatura grupului; temperatura determinata si ea in majoritate tot de temperatura din boiler, la un grup E61 (termosifon);
cand ai termometru in grup, faci flush-ul ghidat de termometru; cand n-ai temometru, faci flush-ul ghidat de sunetul flash-boil-ului, care la terminare, corespunde unei anume temperaturi a apei ce iasa din grup (functie de altitudine) s.a.m.d.
(15-06-2016, 16:34)Lyvyoo Wrote: ... PID-ul (fata de presostat) te va ajuta sa modifici rapid regimul de functionare, fara desfacerea aparatului, daca te hotarasti sa treci la facut capuccino mai serios (sa zicem ca in timpul saptamanii esti grabit dimineata, iar in weekend te lafai in latte-uri).
asta spuneam si eu, cu avantajul in ergonomie - principalul avantaj de fapt, dar foarte important, al PID-ului: setarea usoara a unui regim termic dorit in boilerul de abur;
dar acest mod de utilizare, cu boilerul la temperaturi mai joase este adecvat - cum zici - celor ce beau shoturi
straight si daca e vorba de un interval mai lung de... lacto-abstinenta, setarea se poate face din presostat, nu e nevoie de complicatia cu instalarea unui PID!
insfarsit, mai e o poveste cu folosirea PID-ului de pe boilerul de abur al HX-ului:
daca nu se lucreaza cu flush-uri, in shot-uri succesive, temperatura de extractie se stabilizeaza la o anume valoare dupa 2-3 shoturi si aceasta valoare depinde de temperatura la care e setat boilerul!
cu Magica am lucrat multe sute de sesiuni astfel: functie de temperatura in idle a grupului, reglam durata primului shot, pentru a controla temperatura sa de extractie; la restul de shoturi, mergeam fara flush, la intervale de cca. 90 sec, cu recuperare HX (urmaream temperatura la iesire HX) si aveam o consistenta a shot-urilor remarcabila; pentru un reglaj maxim al presiunii din boiler la 1,2 bar, aveam temperatura de extractie la 93C;
dar asta, in niste conditii locale - nivel apa in boiler, jicleur de 0,7 in
mushroom-ul E61 etc.
altfel, principiul ramane; dar toata relevanta lui e in
experience-ul ce ti-l da lucrul cu masina; asa pe uscat, epuizand pe ecran varia argumente pro si contra e un exercitiu virtual pe care nu-l pot evolua; ceea ce nu ma impiedica sa-l consider tare chinuit
[Image: smile.gif]
warning: sa nu se inteleaga iarasi ca un PID cu afisajul sau rezolva problema temperaturii de extractie!
(13-06-2016, 14:33)mirceat Wrote: +... profilul de temperatura in extractie la un HX curat nu se poate schimba, indiferent ca are PID sau nu.
Parere personala: vad HX ca niste masini ale trecutului, care isi vor diminua ponderea pe masura ce se vor extinde alte tipuri de masini dotate cu controlere digitale si senzori multipli.
la toate masinile espresso de casa, in zona 'normala' de preturi - DB-uri, HX-uri, SBDU-uri - odata declansat shot-ul, profilul de temperatura, ca si cel de presiune si de debit, raman fixe (e vorba de curbele lor de variatie);
in operarea normala, cea conceputa la proiectarea masinii, nu exista loc pentru alterarea profilului!
de altfel, majoritatea masinilor prosumer au ramas cantonate in tipul de grup E61 si acesta, cum spuneam de atatea ori, preia extractia dupa propriile reguli!
reluand: in masinile espresso de utilizare casnica, mai ales
in cele high-end cu grupul E61 (apropo, asta-i inca o vechitura, masinarie a trecutului...)
PID-ul nu poate controla in timp real profilul de temperatura in extractie!
faptul ca-i masina HX, sau dublu-boiler, sau SBDU, n-are nici o relevanta!
masinile HX, masini ale trecutului? chiar asa? pai atunci inseamna ca multi hobistii in ale espresso-ului se vor retrage in lumea HX, eventual in lumea
levers-urilor! restaurarea relicvelor va deveni principalul hobby pentru 'puristi'
masinile de facut espresso sunt masini bazate in primul rand pe procese termice, de curgere fluide si de presiune; electronica pe aceste masini, oricat vor evolua ele, va ramane
o forma de protezare pentru oamenii care vor avea tot mai putin timp...
si astfel masinile espresso de casa ale viitorului, vor fi masinile automate de cafea; asta da, hobby
[Image: smile.gif]
profit de interventia intr-un thread despre HX si reamintesc niste thread-uri luate la nimereala din subforumul de espressoare:
Ajutați-mă sa imi înțeleg HX-ul
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...eleg-HX-ul
Probleme incalzire grup E61 Bezzera Magica
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-P...era-Magica
temperatura in grupul de extractie
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-t...-extractie
HX cu grup E61 si termometru Eric sau HX cu PID
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...-HX-cu-PID
Temperatura apei in grup E61 cu termometru Eric
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...metru-Eric
etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)