• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ajutați-mă sa imi înțeleg HX-ul

#1
De vreo câteva luni dețin o Bezzera Mitica Top ( cu pompa rotativă). Primul meu HX, înainte am avut ceva pe baza de grup gaggia cu PID.

Cum ceva mi se părea ciudat ca si rezultate în ceașcă, am decis sa îmi montez un termometru în grup sa vad ce se întâmplă și sa ma ajute sa stăpânesc mai bine tehnica flash-uri.

Am constatat ca grupul meu, după mai bine de o ora de idle, se stabilizează la 91°C.
Ok... Fac un pre-flush, opresc imediat cum sunetul specific aburului eliberat se termina. Nici mai mult, nici mai puțin. Temperatura urca pana pe la 94,95, după care scade iarasi spre 91. Pun portafiltrul în grup și încep extracția, cam 20 de secunde după terminarea flush-ului. Extractia începe pe la 90 de grade, si scade spre 87-86 spre final. Si timpii de recuperare, sa ajungă grupul înapoi pe la 91 este foarte mare, undeva pe la vreo 10-15 minute. ciudat.

Ce este însă și mai ciudat, este următorul lucru. Dacă după 40 de minute de idle ridic levierul numai cat sa deschid valva de extracție insa fără sa activez pompa, se aude cum se elibereaza presiune însoțit de zgomotul specific de abur. Perfect normal, apa din termosifon este supraincalzita și sub o mica presiune. Dar de ce, după aceasta acțiune, temperatura grupului urca mai departe spre 102-103 grade și rămâne acolo indiferent de cat timp îl las???????
În acest caz, cooling flush-ul este si mai violent ca si zgomot, temperaturile rămân insa mai ridicate atunci când eliberarea de abur se termina, si pot sa fac o extracție cu temperaturi afișate de 92°C cu scădere de jumătate de grad pe toată perioada extracției. Ceva mai normal acum. Însă aceasta acțiune de deschidere a valvei de extracție trebuie sa o fac după fiecare scot, altfel temperatura de idle nu îmi urca peste 91.

Termometrul a fost testat, în apa adusa la fierbere îmi afișează 98,5, cam asa ar trebui sa fie la altitudinea la care ma aflu...

Astept păreri de la cei mai tehnici în domeniu, și poate cei ce înțeleg mai bine HX-ul de pe bezzera.
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#2
Daca ai rabdare sa-l citesti, exista acest topic pliiiin de info utile, legate de functionarea HX-ului. As spune ca mutem muta discutia acolo, daca mai ai nedumeriri - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...-HX-cu-PID
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Îl folosești cu rezervor sau legat la rețea?
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#4
(28-09-2014, 23:15)nickso Wrote: Îl folosești cu rezervor sau legat la rețea?
Momentan este cu rezervor...
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#5
urmareste te rog si postarile mele in thread-ul indicat de Lyvyoo mai sus; am tot scris prin forum despre regimul termic Bezzera cu E61, am ilustrat cu profile grafice etc.
putem relua discutia si aici, dar ar trebui lamurite cateva lucruri:
- folosesti un termometru de grup; ai mai zis ceva de el pe-aici? pentru ca am citit despre dorinta multora de a-si instala asa ceva; poate-i ajuta experienta ta;
- temperatura in idle (dupa 50-60 min minim) e mult prea mica; normal e de 95-97C la Bezzera (si 112,5-113,2C in tubul superior termosifon); cum zici ca l-ai testat in aburi saturati (?), la vreo 420 m altitudine, ramane probabil, sau ca ai proba asezata incorect, sau ca... ai niste probleme cu masina;
- cate shot-uri faci intr-o sesiune? sunt acestea in succesiune, sau sporadice, cu intervale mari intre ele?
- cand faci flush-ul initial, cat dureaza acel flash-boil?

altfel, procedura de flush si pregatire extractie pe care o descrii, nu o gasesc potrivita pentru tipul de HX Bezzera, o masina de tip "mixer", cu timpi de revenire mari si memorie termica mare;
pare-se ca te-ai inspirat din indicatiile lui Eric, cat se poate de nepotrivite pentru lucrul in shot-uri succesive cu Bezzera E61; Eric se referea odata ca isi face un al doilea shot dimineata, tot lui, dupa niste zeci de minute; si poate un al treilea, tot asa; pe o Anita, care e un "dragon" adica se "aprinde" tare si isi revine foarte repede dupa un shot;

(28-09-2014, 21:57)unromeo21 Wrote: ...grupul meu, după mai bine de o ora de idle, se stabilizează la 91°C.
Ok... Fac un pre-flush, opresc imediat cum sunetul specific aburului eliberat se termina. Nici mai mult, nici mai puțin. Temperatura urca pana pe la 94,95, după care scade iarasi spre 91. Pun portafiltrul în grup și încep extracția, cam 20 de secunde după terminarea flush-ului.

pre-flush? adica urmeaza si un flush?!
la Bezzera (nu mai mentionez asta in continuare), e suficient un flush dupa idle-ul de la pornire; un flush de cca. 10-13 sec de flash-boil, plus inca 5-7 sec de racire in continuare a grupului la 94-96C, dupa niste reguli (empirice si astea);
zici ca lasi flush-ul numai pe flash-boil si zici ca temp in grup urca la 94-95C?! pai daca o apa supraincalzita (adica peste 98,5C) iese in atmosfera si fasaie in abur, cum de termometrul tau de grup nu-ti arata mai mult?! acolo inauntru, in grup;

incearca deci, ignorand termometrul de grup (pe care trebuie sa-l faci sa arate peste 98,5C in timpul flash-boil-ului):
1. idle de 50-60 min;
2. flush de racire de cca. 20 sec in total (cu primele 10-14 sec flash-boil);
3. PAUZA de cca. 180 min
4. extractie;
5. imediat dupa, flush scurt, de curatare, de 2-3 sec;
6. pauza de 120 sec;
7. extractie;
pentru shot-uri succesive, se repeta ultimele trei...

daca dupa o succesiune ca mai sus, ai un idle mai mare (10-20 min):
1.
- la pauza de sub 5 min e suficient un flush scurt, 3-4 sec,
- la o pauza de 6-12 min e suficient un flush mediu, de 5-6 sec,
- la o pauza de 12-20 min e suficient un flush de 3 sec, o pauza scurta, 2-3 sec si un flush mediu, de 5-6 sec,
2. urmeaza o pauza de 30-60 sec, deci caz de flush-and-wait!
3. extractie
daca se fac extractii in succesiune, se repeta pasii 5, 6, 7 de mai sus;

Quote: Ce este însă și mai ciudat, este următorul lucru. Dacă după 40 de minute de idle ridic levierul numai cat sa deschid valva de extracție insa fără sa activez pompa, se aude cum se elibereaza presiune însoțit de zgomotul specific de abur. Perfect normal, apa din termosifon este supraincalzita și sub o mica presiune. Dar de ce, după aceasta acțiune, temperatura grupului urca mai departe spre 102-103 grade și rămâne acolo indiferent de cat timp îl las???????
nu e corect ce spui: daca ai pompa rotativa, atunci trebuie sa ai o presiune (ok, nu a retelei, de 4 bari) dar ceva, cat coloana de apa din rezervor... daca ridici levierul in mult controversata pozitie de mijloc, fara sa conectezi pompa, apa curge (!) cu eliberare de abur la inceput, corect, apoi - daca ai uitat sa spui ca inchizi levierul la loc - apa curge in continuare, si temperatura scade, pentru ca in grup intra in final si apa rece Smile
e posibil sa ai termosifon blocat poate chiar vapor lock, dar e bine sa obisnuiesti , undeva dupa cele 7-8 minute cand se inchide valva de rupere vacuum, cand presiunea creste sau a ajuns la setarea normala in boiler, sa deschizi pentru mai multe secunde, aburul; unii, recomanda plecarea cu aburul deschis si inchiderea robinetului cand presiunea incepe sa creasca; eu folosesc creo 15 sec de abur pentru reducerea capacitatii unui pet de bucovina de 5l, la 3l (in care iau lapte) Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#6
pfff.. hai sa simplificam putin lucrurile. In general masina o folosesc pentru un singur shot pe sesiune (de obicei dublu), dupa care o inchid. Cu timpii de recuperare a fost doar ca o observatie personala, uitandu-ma la cum revine temperatura grupului inapoi la cea de idle dupa un shot. Poate gresesc...

Din tot ce am sus in postul meu, un lucru e esential : temperatura de idle, daca nu intervin cu nimic asupra masinii, imi ramane la 91 de grade. Dupa ce deschid valva de extractie fara activarea pompei pentru cateva secunde (si o inchid inapoi, binenteles), temperatura continua sa urce in grup la putin peste 100 de grade in urmatoarele 5 minute. Ce-i drept, am ridicat presiunea boilerului de pe la 1.1 pana pe la 1.2, in speranta sa urc si temp. de idle. Posibil ca la cei 1.1bari sa urce doar pana pe la 98, 99 grade.

Flush fac doar o singura data inainte de shot, si dupa cum am spus, il opresc imediat cum se termina eliberarea de abur. Insa cu o temperatura de idle asa de mica, temperatura de extractie este oricum mica.
Voi face un video cu tot ce se intampla din punctul de idle pana la sfarsitul unei extractii, sa vedeti si voi ce se intampla.

Masina nu o am conectata la retea, ci doar pe rezervorul intern. Deci la deschiderea valvei, iese putina apa insotita de abur, in jur de 50ml.

In legatura cu solutia tehnica pentru termometru, voi reveni cu detalii mai spre seara, trebuie sa fac ceva poze. Nu este adaptorul lui eric, ci un bricolaj propriu (un surub cu cap de inbus gaurit pe centru, si un cap de sonda de termometru introdusa in acea gaura si lipita cu aliaj de alama). Capul sondei se afla la exact 17mm distanta fata de buza surubului, distanta masurata pe grupul meu.

Inca ceva, presiunea in circuit atunci cand merge pompa, si fara portafiltru in grup, este de 8 bari. Am inteles ca este normal..

radudani - poti sa imi explici te rog ce legatura are eliberarea de abur din boilerul principal cu un posibil blocaj in termosifon ?
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#7
(29-09-2014, 04:19)radudani Wrote: cand faci flush-ul initial, cat dureaza acel flash-boil?
...zici ca lasi flush-ul numai pe flash-boil si zici ca temp in grup urca la 94-95C?! pai daca o apa supraincalzita (adica peste 98,5C) iese in atmosfera si fasaie in abur, cum de termometrul tau de grup nu-ti arata mai mult?! acolo inauntru, in grup...

hai sa aducem totul pe un teren de baza, comun;
nu trebuie neaparat sa lamuresti problemele asa cum le-ai enuntat;
poate unele sunt false probleme si asta trebuie lamurit in primul rand;

incearca te rog:

- sa lamuresti problema cu indicatiile termometrului de grup atunci cand, cu levierul sus (nu in poz de mijloc!), apa curge din dus in flush-ul de racire, cu eliberare de abur (acel flash-boil); termometrul trebuie sa urce peste temperatura de fierbere a apei, nu sa ramana la 94-95C, cum spui!
daca ai 91C in 'full idle' si 94-95C in flush cu flash-boil, atunci termometrul ar trebui corectat cu +3-4C si atunci totul devine ok: 95-97C in full idle si peste 98 in flash boil!

- sa urmaresti o procedura potrivita pentru Bezzera HX E61, cea descrisa de mine: full idle, cooling flush (flash boil + 4-5 sec), pauza de 180 sec, extractie; cum e in ceasca?
mai exista si alte 2 proceduri pe care le folosesc, pentru cazul de shot singular, dar acestea presupun sa ai indicatii corecte de temperatura in grup;
procedura pe care o descrii, bazata pe flush-and-go, nu e potrivita, IMO, pe masini Bezzera HX E61;

Quote:...Masina nu o am conectata la retea, ci doar pe rezervorul intern. Deci la deschiderea valvei, iese putina apa insotita de abur, in jur de 50ml.
zici de deschiderea aceea in poz de mijloc a levierului?
deci numai 50ml si acestia...fasaiti? Smile
oricum, nu mi se pare bine sa faci asa (poz de mijloc fara a fi conectat la retea) si nici normal ce face pompa:
50 ml vin din schimbator si termosifon (cresterea de volum prin incalzire e minima - cateva picaturi, vezi boilerul de extractie a unei masini DB) si ce ramane in loc? vapor lock?
normal, cand esti conectat la retea si pompa nu merge, dar supapa de extractie e deschisa (acea pozitie mijlocie a levierului) in aval de pompa ai presiunea retelei - 3-4 bar si asta e presiunea de preinfuzie manuala;
daca bine am inteles, jocul acela cu levierul pe mijloc trebuie sa-l lasi pentru cand iti vei conecta masina la retea;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#8
Da, voi lua sistematic fiecare din sfaturile lui radudani în speranța că voi elimina din variabilele necunoscute. Va trebui sa aștepte insa pana pe săptămână viitoare, în doua zile vin în țară și voi fi pe drumuri vreo câteva zile.

Ce m-a enervat astăzi (si mi s-a mai întâmplat de cateva ori de cand dețin masina): după o ora de idle:88 de grade. Ridic levierul: nici un flash boil, nici un pic de abur. Termometrul mi-a arătat vreo 96 de grade maxim. Ceva e putred aici, indiferent cat de precis sau nu este termometrul meu... Rămâne de văzut peste o săptămână și ceva. Vreau sa monitorizeze temperaturile ca si radudani, în grup și pe turul de la termosifon. Trebuie doar sa îmi comand doua module de termocuple pentru arduino. Plotarea o voi face pe PC.

Pentru cei interesați de bricolarea unei sonde de temperatura pentru E61... Am facut câteva poze insa lucrarea nu este gata. Mai urmează senzorul în sine și cum va fi montat in sonda. Acum e doar un preview.

   
   
   

Șurubul este din inox, insa mai trebuie curățat cu ceva soluție acida, s-a oxidat după lipirea cu aliaj de bronz..
Am retezat o sonda de inox de la un termometru digital, din aia care spre vârf este mai subțire, pentru un răspuns termic mai bun. Diametru este de 2,7mm.
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#9
dece thread-ul asta mi se pare ca-n anecdota cu cele 2 pisici care se uita de-o parte si de alta a unei tevi, drepte, dar nu se vad - una s-a uitat ieri, alta azi Smile

zici ca faci flush numai pe flash-boil, deci foarte cald, si ca termometrul urca la 94-95C, apoi ca, uneori, tot dupa full idle, dai drumul la pompa dar nu e nici un flash boil, totul e mai rece, totusi termometrul urca la 96C ;(
altfel, n-am aflat mai nimic din ce ma interesa;

chestia din ultimul post, cam in ceata, dar daca (ignorand orice indicatie a termometrului):
- ai in boiler 1.2 bar max pstat;
- lasi masina dupa pornire minim 40 min (full idle e pentru mine dupa o ora);
- ridici complet levierul, pornind pompa;
- si nu ai la dus apa supraincalzita (flash-boil) macar 8-10 sec;
inseamna ca grupul nu e suficient de cald, foarte probabil termosifonul blocat;
chiar nu s-a intervenit in nici un fel in masina?
cat e de cand functioneaza si cam in ce regim? (adica, ai luat-o noua, sau SH?)
ce fel de apa folosesti?
in cat timp de la power-on auzi inchiderea vacuum-breaker-ului (am mai zis de asta in primul meu post)?

insfarsit, daca odata aflam care e exact indicatia termometrului la cateva secunde de la declansarea flash-boil;
si daca, poate aflam mai multe: durata acestui flash boil, plus cele de mai sus...
putem incerca sa mergem mai departe; deocamdata, cobor si eu la prima Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#10
(30-09-2014, 02:19)radudani Wrote: zici ca faci flush numai pe flash-boil, deci foarte cald, si ca termometrul urca la 94-95C, apoi ca, uneori, tot dupa full idle, dai drumul la pompa dar nu e nici un flash boil, totul e mai rece, totusi termometrul urca la 96C ;(
altfel, n-am aflat mai nimic din ce ma interesa;

E posibil sa nu fi fost foarte atent la temperaturi cand am facut flash boil-ul. Mai ales ca la mine acest flash boil (cand grupul ajunge la 91 de grade) este foarte scurt, in jur de 3-5 secunde, e greu de spus daca termometrul reuseste sa prinda varfurile de temperatura. Ramane dupa cum am spus sa fac niste video-uri, asa pot analiza in linishte.

(30-09-2014, 02:19)radudani Wrote: chestia din ultimul post, cam in ceata, dar daca (ignorand orice indicatie a termometrului):
- ai in boiler 1.2 bar max pstat;
- lasi masina dupa pornire minim 40 min (full idle e pentru mine dupa o ora);
- ridici complet levierul, pornind pompa;
- si nu ai la dus apa supraincalzita (flash-boil) macar 8-10 sec;
inseamna ca grupul nu e suficient de cald, foarte probabil termosifonul blocat;
chiar nu s-a intervenit in nici un fel in masina?
cat e de cand functioneaza si cam in ce regim? (adica, ai luat-o noua, sau SH?)
ce fel de apa folosesti?
in cat timp de la power-on auzi inchiderea vacuum-breaker-ului (am mai zis de asta in primul meu post)?

- Pstat-ul reglat recent, se opreste la 1.2, se porneste pe la 1.05 (este un SIRAI)
- masina o pornesc prin internet, de obicei cu o ora inainte sa ajung acasa. de cele mai multe ori ajung la ea si dupa o ora jumatate de idle.
- da, levierul il ridic complet. treaba cu ridicarea levierului fara pornirea pompei am facut-o de curiozitate, de test, si numai in ultimele zile. asta a dus la temperaturi de idle de peste 100 de grade...
- fara flash boil dupa o ora de idle mi s-a mai intamplat de cel putin 10 ori pana acum de cand am cumparat-o. de obicei am flash boil de vreo 3-5 secunde dupa mai mult de o ora de idle.
- masina este nou noutza, eu am desfacut cutia originala. Nu s-a intervenit cu absolut nimic la ea, este inca in garantie. Cumparata prin iulie, de obicei cam un shot dublu pe zi, pe weekend doua pe zi, unul dimineatza si unul pe la amiaza.
- apa este de la robinet, filtrata printr-un filtru britta. Probleme de calcifiere sunt momentan complet excluse. chiar si cu apa nefiltrata, nu prea am depuneri de calciu pe fierbatorul electric din bucatarie.
- vacuum braker-ul se inchide pe la vreo 3-4 minute de la pornire (spun doar din cap, nu am cronometrat niciodata, poate e mai mult sau mai putin cu vreo 2-3 minute)

Daca iti spun ca astazi dimineatza (pornita cu timer cu vreo ora inainte sa ma trezesc) temperatura de idle era de 104 de grade, fara sa intervin cu nimic, ai sa ma dai afara in suturi.. WTF ??? Flash boil super, minim vreo 10 secunde, temperatura a urcat chiar pe la 110 grade (aprox). Am lasat flush-ul pana pe la 90 de grade, asteptat cam un minut jumate si extras shot-ul. Inceput cu 93,5, terminat pe la vreo 92 de grade. (Trebuia sa astept inca vreo 30 - 40 de secunde.. un minut jumate a fost cam putin.) Insa.. nu inteleg ce se intampla ... de ce acest comportament atat de diferit...
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#11
Bun, cred ca incep sa-i dau de capat...

Observ ca dupa fiecare pornire, trebuie musai sa ii pornesc pompa pentru cateva secunde sa isi umple circuitul HX cu apa, altfel imi ramane foarte mult aer in circuit si grupul ramane rece chiar si dupa mult timp de idle. De ce se intampla acest lucru, nu pot sa inteleg. poate aveti voi ceva idei,...

Acum, dupa ce am facut rost de ceva tehnica mai profesionista in masurarea temperaturilor, am reusit sa fac niste masuratori mai corect si cu plotare de grafice.

Initiam incercasem sa reproduc extractiile facute de radudani, insa se pare ca HX-ul meu, desi aproape identic constructiv, se comporta altfel. Poate sa fie si din cauza pompei volumetrice in cazul meu ???
Prima incercare, curba de temperatura mult prea sus si prea abrubta.
   
   
A doua incercare, cu flush mai indelungat coborand mai jos in temperatura si inceput extractia mai devreme de cele 180 de secunde, curba de temperatura in extractie a fost ceva mai decenta, si de ce sa nu recunosc, si gustul cafelei mult mai placut !
   
   
Pareri ??
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#12
am schimbat mai multe e-mail-uri cu unromeo21 si pana la o concluzie in acest thread, reproduc pentru update, unele din observatii:

e vorba de o anomalie in functionarea masinii in modul "cu rezervor", tinand cont ca e vorba de o masina cu pompa rotativa si cu 2 moduri de lucru in alimentarea cu apa: retea sau rezervor propriu;
pompa rotativa, cand nu functioneaza, spre deosebire de cea vibratoare, are la iesire aceeasi presiune ca si la intrare;
adica cei 3-4 bari uzuali in reteaua de apa, sau 0 bari (suprapresiune atmosf), cand e conectata la rezervor;

asta inseamna ca, in regim de conectare la rezervor, pot fi probleme cu scurgerea inapoi a apei din circuitul HX pana la grup!

daca acest circuit e (partial) golit la pornirea masinii, boilerul se incalzeste OK, dar grupul nu prea, pentru ca termosifonul are nevoie de apa (si de o diferenta de temperatura), nu de aer ca sa functioneze Smile
si mai departe, toate simptomele descrise...

manualul meu de MAGICA e si pentru MITICA, inclusiv varianta TOP, care permite cele 2 moduri:
(4.4.1) MITICA "TOP-DIRECT WATER CONNECTION" mode
(4.4.2) MITICA "TOP-TANK" mode
nu e implicat nici un switch (cum am vazut la altele), dar recomanda refacerea eventuala a adjustment-ului presiunii la 9 bar (par. 4.4.3), dintr-un surub de reglaj, sub masina;

toate masinile HX cu pompa rotativa si rezervor, ce le-am vazut eu (pe schema, nu in realitate) aveau o one-way (anti-backflow, sau non-return) valve, care prevenea intoarcerea apei din circuitul HX inapoi in rezervor pe... principiul vaselor comunicante!

fie ai asa ceva si e (intermitent) defecta, fie intrebi pe cei de la Bezzera cum se mentine nivelul apei in HX, cand nu merge pompa (poate rezervorul plin e mai sus ca nivel, decat boiler/HX/grup);
de altfel, o asemenea supapa daca e defecta, poate afecta si pompa, pentru ca amorsarea pompei e cu uzura, mai ales cand e calda...

presupun ca la inchiderea masinii dupa o sesiune, refaci nivelul apei in rezervor;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#13
se monteaza o supapa de sens la intrarea in pompa, se gaseste la orice magazin cu instalatii sanitare si astfel nu se mai pierde din presiunea hx-ului, e o solutie care se practica si functioneaza garantat, unele aparate ca nuova simonelli o au din constructie, altele nu
 
Reply
#14
(12-10-2014, 20:23)fisherman Wrote: ...o supapa de sens la intrarea in pompa, se gaseste la orice magazin cu instalatii sanitare...
sigur, un pic de bricolaj ajuta mereu,
dar ceea ce cred ca intereseaza este cum anume a gandit proiectantul ca functioneaza; si cum functioneaza in fapt multe asemenea Mitica, fara nici un bricolaj;
si dece Mitica din acest caz nu functioneaza, aproape "out of the box", deci destul de noua, cand a fost cumparata, probabil, cu peste 1000 de euro! o asemenea masina nu o iei de regula, cu gandul la bricolaje, ci la cafeaua pe care o face...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#15
tot eu continui, desi n-am vazut inca in realitate o Mitica: un reprezentant Bezzera mi-a precizat ca masinile Bezzera cu pompa rotativa au o supapa one-way (HX non-return valve) care e inclusa in ansamblul OPV, ramura care merge one-way, spre HX!
un extras din catalog:
   
si o desfasurare a ansamblului OPV, unde poz 2, 3, 4 alcatuiesc one-way valve:
   
supapa nu inchide bine, dar demontata, eventual curatata, sau... reparata, o sa rezolve probabil problema!
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#16
Ma bag si eu scurt... referitor la bricolajul din pozele de mai sus, senzorul ala nu o sa functioneze corect.
Acolo este nevoie de o sonda mai lunga ca sa avem o citire corecta pentru temperatura apei in grup.
Iar lungimea sondei se masoara la fiecare tip de grup in asa fel incat varful sondei sa fie la intersectia canalelor fara sa obstructioneze. Masurarea lungimii se face cu o sarma subtire indoita prin incercari repetate.
Pentru o mai buna intelegere a ce zic aici iata o poza http://theimagehost.net/upload/f7029a490...5584f5.JPG
 
Reply
#17
(14-10-2014, 18:45)hateganul Wrote: Ma bag si eu scurt... referitor la bricolajul din pozele de mai sus, senzorul ala nu o sa functioneze corect.
...

sorry, dar n-ai dreptate...
sonda functioneaza foarte bine asa cum e montata - rezulta din graficele publicate de unromeo21, confruntate cu cele cateva sute pe care le-am strans eu de la inceputul lui 2013 - cu de la 1 pana la 4 termocupluri pe Bezzera Magica si datalogger pe laptop;
pentru adaptorul Eric instalat la mine, distanta la care e montat varful termocuplului fata de baza exterioara a gaurii din E61 e de 17 mm;
asa cum postam (in detaliu) acum un an in acest forum in thread-ul amintit si de Lyvyoo la inceputul acestei discutii, in mesajele #55 si #59;
(de remarcat ca in acelasi thread, postari vecine, #51 si #64 sunt ale lui Hateganul...)

ceea ce aflam si aici:
(29-09-2014, 09:37)unromeo21 Wrote: ...Capul sondei se afla la exact 17mm distanta fata de buza surubului, distanta masurata pe grupul meu...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#18
(14-10-2014, 18:14)radudani Wrote: tot eu continui, desi n-am vazut inca in realitate o Mitica: un reprezentant Bezzera mi-a precizat ca masinile Bezzera cu pompa rotativa au o supapa one-way (HX non-return valve) care e inclusa in ansamblul OPV, ramura care merge one-way, spre HX!
un extras din catalog:

si o desfasurare a ansamblului OPV, unde poz 2, 3, 4 alcatuiesc one-way valve:

supapa nu inchide bine, dar demontata, eventual curatata, sau... reparata, o sa rezolve probabil problema!

radudani, multumesc mult de tot ! in sfarsit am o pista pe care o pot urma si este foarte probabil ca acest one way valve sa fie cu probleme. Dupa cum am spus, ceea ce mi se intampla acum nu se intampla la inceput, si problema pare sa apara din ce in ce mai des.

Am trimis mail la cei de la bezzera, insa raspunsul lor a fost destul de scurt si de sec: trebuie sa contactez furnizorul, ei se ocupa de service. Na bun, am sa "contactez" valva direct, o sa fie o interventie de weekend.

In alta ordine de idei, cred ca voi renunta la ideea de termometru montat in group, ci voi lasa termocupla acolo. Se comporta mai bine si are un raspuns mult mai rapid. Urmeaza sa imi fac un datalogger pe SD card, acest omega pe USB e cam anevoios de folosit..
E61 Bezzera Mitica TOP, ECM Casa, Home made roaster
 
Reply
#19
(14-10-2014, 21:01)unromeo21 Wrote: ...cred ca voi renunta la ideea de termometru montat in group, ci voi lasa termocupla acolo...

nici nu am gandit ca vei face altfel: termometrul e lent si fara memorie; ori tot avantajul masuratorilor intr-un proces de intelegere a masinii, este posibilitatea de a analiza ulterior profilele si de a reactiona inspre performanta;
daca incluzi un sistem de afisaj a celor 2 temperaturi masurate, e ok si cu memorarea pe SD;
si eu, acum, in timpul sesiunii espresso, monitorizez pe ecranul laptopului cele 2 temperaturi si un cronometru pe care vad succesiv durata intervalului si durata extractiei (cu alarma la 25s); graficul ce apare pe ecranul laptopului nu ma intereseaza, iar datele colectate le prelucrez cu ceva macro-uri Excel VBA;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#20
(14-10-2014, 20:51)radudani Wrote: ceea ce aflam si aici:
(29-09-2014, 09:37)unromeo21 Wrote: ...Capul sondei se afla la exact 17mm distanta fata de buza surubului, distanta masurata pe grupul meu...

Iep, ai dreptate, din poza imi parea mult mai scurt...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)