• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


HX cu grup E61 si termometru Eric sau HX cu PID?

#1
Salut,

Intr-o discutie cu Mokele, colegul forumist, eram intr-o dilema legata de intrebarea lui.
Ce ar fi de preferat, la un buget de maxim 1200E, un HX bun cu grup E61 la care ulterior sa-i adaugi faimosul termometru al lui Eric sau un HX fara grup E61 (tip Bezzera, cu incalzire a grupului pe baza de rezistenta de 50W) dar cu PID?
Revin cu nedumerirea mea legata de utilitatea PID-ului pe HX... Chiar este la fel de exact ca pe un single boiler sau pe un dual boiler, acolo unde apa folosita la espresso va veni direct din boilerul controlat prin PID, nu printr-un schimbator de caldura! Tot am impresia ca la un HX este o masurare indirecta a temperaturii!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Mie nu imi e foarte clar ...daca pui PID, il pui pe/in boiler.Boiler care la HX este mentinut la temperatura de abur.Apa pt cafea este extrasa prin schimbatorul de caldura.Daca aparatul este in stand-by de mult timp, clar ca apa din schimbator este prea calda si de asta se face acel flush, adica o amesteci cu apa din rezervor.Temperatura finala se stabileste in functie de timpul de flush si de "mano" al operatorului.Din ce am citit, in timp inveti si ai o precizie de +/- 2 grade.Daca pui adapterul lui Eric precizia creste si mai mult.Daca faci cafele consecutiv stabilitatea incepe sa fie tot mai mare.Deci zic eu ca temperatura din boiler, daca e 125 sau 128 e neimportant, conteaza cata apa rece adaugi prin flush.DAR, daca ai o constanta a temperaturii in boiler, data de un PID, sa zicem ca iti asigura o oarecare constanta in aceleasi conditii de folosire a apei de extragere.Parerea mea este ca PID-ul la HX e putin frectie la picior de lemn, infinit mai util e acel adaptor care iti spune exact la ce temperatura a ajuns apa cand faci flush.Peste toate astea, sunt si mici secrete si alte chestii constructive care se pare ca asigura o stabilitate a aparatului mai mare decat banuim intuitiv.Inertia grupului, etc.Unul din aparatele care este pe val acum, adica se vinde foarte bine e acel rocket,giotto evolution care este un HX cu E61.Am vazut unul , am baut si o cafea, aparatul e frumos si bine facut si NU ARE PID.Dpmdv o chestie importanta, este si consumul energetic.Grupul E61, ca e pe HX, ca e pe dual boiler, este aproape perfect.L-am demontat sa il ung, e complicat, mult cupru, etc.DAR... ca sa ajungi sa ii folosesti capacitatile extraordinare, unu la mana ii trebuie 40 de minute de stand by, apoi doi la mana o functionare non stop.E ca o camera in care centrala merge non stop si fereastra e deschisa in plina iarna.Dupa vreo ora temperatura se stabilizeaza si centrala merge intruna sa o mentina constanta.Sa ai o rezistenta de 800W care sa mearga o ora pt 4 cafele dimineata, este destul de ne-economic.( fara sa mai o pui la socoteala pe cea de 1000w care merge 10 min pt 2 cappucinni la un dual boiler).
Deci, un HX va fi mai economic decat un dual boiler si ca consum si ca pret, pt ca nu are nevoie de un PID si e si mai simplu constructiv.
 
Reply
#3
Bun venit hadriano Smile

Eu il astept si pe Dragos cu o parere pentru ca, din ce scria mai demult, am impresia ca el punea accent mai tare pe utilitatea PID-ului la HX... Personal, tind sa fiu de acord cu argumentele tale, hadriano.

Deci sa cheltuim cu cap bugetul lui Mokele Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Dan, si eu am cu grupul E61 si e normal ca sa fie uns.Acum cat de des faci, depinde si de vaselina folosita.Ai gasit din aia molykote care se poate manca? SmileNu glumesc, e o vaselina siliconica alimentara, care costa destul si care rezista la 150 grade.Eu nu am gasit alimentara, dar am fost sfatuit ca pot utiliza si obisnuita dar de calitate.E important sa ungi grupul pt ca se pot produce uzuri la cama.Cel mai indicat e dupa o spalare cu detergent, cand ramine f uscat, eu demontez grupul( ajuta si pt clatire ca altfel iti ia o ora) si imediat ung totul.Dupa aia, merge totul ca uns Smile)
Nu stiu ce e cu giotto evoluzione asta, dar sunt foarte pe val, toata lumea le lauda, din Australia pina in America.Sunt frumoase si solide.Cand mi-am cumparat al meu alex duetto, vanzatoarea incerca sa ma convinga sa iau giotto , avea ea o problema cu cei din Napoli unde e facut alex Smile
 
Reply
#5
Bine ca nu am grup E61 Smile)))
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Salut! Din ce m-am documentat eu sunt multe avantaje cu pid in loc de presostat,fiabilitate ,reglaj al temp mai facil fara sa mai demontezi masina,plus eliminare bandei moarte a presostatului care la mine este undeva la 0,4 bari destul de mare zic eu .
Hadriano am o intrebare pentru tine(sau oricine are dual boiler ),tu la espressorul ta pe boierul ptr espresso ai valva de antivacum ,senzor de nivel?
 
Reply
#7
Bun revenit dragos5178! Nu te-am mai auzit demult Smile Poate mai adaugi vesti noi pe topicul despre prajire acasa.

Legat de subiect, se pare ca implementarea PID pe HX nu a luat amploare, din ce vad in ofertele marilor brand-uri. In schimb pe DB a devenit obligatorie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
salutare
gand la gand cu bucurie...ca aveam de gand sa il apelez pe Dragos legat de prajitor, am in cap sa mesteresc ceva pe gaz...Chiar azi m-am uitat pe forumul vechi la pozele lui.Vom vorbi pe topicul lui.Oricum, am mirosit putin cum sta treaba.
legat de espressor, sincer nu stiu f exact tot ce are, e o schema hidraulica destul de stufoasa, naiba stie de ce Smile
parca valva antivacum are, stiu ca apar ceva pb la ea in timp....senzor de nivel are pe boilerul de abur.Boilerul de cafea, cred ca sta permanent plin prin constructie.Oricum,e f comod cu doua boilere, probabil ca costisitor, dar ok.Legat de PID, clar ca sunt avantaje, dar asa din cat miros eu nu exagerat de mari, sigur mai bun ca un bimetal.Plus o reglare foaaarte simpla la ce tempt vrei.Ramin la impresia ca stabilitatea temperaturii e data de inertia termica a aparatului, daca ai 5 kile de cupru stabilizat la o temp cum e grupul E61 deja ai o chestie destul de buna.
apropo, off topic, mi-am luat 10 kile de cafea verde d ela firma aia din Germania, scump transportul, 25 euro pina in Italia unde haladuiesc, dar am zis hai sa iau odata macar ceva de calitate.kenia AA, yirgacheffe gr2, etc.Vad eu cum o prajesc Smile
 
Reply
#9
Da ,nu a luat amploare pid/hx dar cred ca este vorba si de costuri .
Prajitul acasa merge f bine ,am pana acum 189 sarje notate ,de ceva timp a renuntat sa mai beau mono origine si am inceput sa-mi fac miscele am sa detaliez.
Hadriano si cum umplii boilerul cu apa ,am in proiect sa-mi fac un al doilea boiler la machina mea pe sistemul celor de la Marzocco (insa tot cu termosifon ),dar imi place sistemul lor de alimentare al boilerului ,apa intra intai intr-un hx in boilerul de abur dupa care intra in boilerul de cafea .
Am sa deschid un topic nou cand o sa termin cu documentarea .
Ce vrei sa ma intrebi referitor la prajitor ?Deschide un topic nou aici.
 
Reply
#10
(30-01-2013, 09:54)dragos5178 Wrote: Ce vrei sa ma intrebi referitor la prajitor ?Deschide un topic nou aici.

Sau pe topicul amintit mai sus despre prajire acasa
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(30-01-2013, 09:54)dragos5178 Wrote: Da ,nu a luat amploare pid/hx dar cred ca este vorba si de costuri .
Prajitul acasa merge f bine ,am pana acum 189 sarje notate ,de ceva timp a renuntat sa mai beau mono origine si am inceput sa-mi fac miscele am sa detaliez.
Hadriano si cum umplii boilerul cu apa ,am in proiect sa-mi fac un al doilea boiler la machina mea pe sistemul celor de la Marzocco (insa tot cu termosifon ),dar imi place sistemul lor de alimentare al boilerului ,apa intra intai intr-un hx in boilerul de abur dupa care intra in boilerul de cafea .
Am sa deschid un topic nou cand o sa termin cu documentarea .
Ce vrei sa ma intrebi referitor la prajitor ?Deschide un topic nou aici.
salut
Daca chiar vrei sa vezi exact, cauta schema de la izzo alex duetto, are exct ce vrei tu sa faci, adica un mic hx, pe scurt o tevusca mica mica care trece prin boilerul de abur.Ei, cam ce lungime...cat de lunga?Smile nu prea, aici e chestia tehnica sa afli care e lungimea justa.Nu intru in detalii, faci acolo niste calcule savante, apa in boilerul abur are 125, volumul tevustii, randamentul cuprului, etc.una peste alta ajuta mult, teoretic,daca vrei o stabilitate extrema.Oarecum mai complicat, zic eu, e toata partea pentru al doilea boiler, incalzire, termostat, alimentare, valva de siguranta dedicate.Plus senzorul de umplere, cand scoti abur sau mai ales apa fierbinte ( sa faci ness, na Smile pompa nu e actionata,apa iese prin presiunea aburului iar aparatul nu stie cata apa este in boilerul de abur, daca ii pare rece da drumul la rezistenta.Nu e apa? face poc, sau fasss...1200 w pe uscat ...Intelegi ce zic.In concluzie e bine sa studiezi o schema care e in circulatie.Boilerul de cafea se umple automat de la pompa, cand actionezi parghia, porneste pompa care impinge apa prin circuit Smile.Cred ca circuitul e plin, deci de la intrarea apei( eu il am legat la retea) pina la grup,inaintea dusului totul e plin.Cum am zis, complicatura e pt boilerul de abur care trebuie sa aibe senzor de inaltime, se gasesc dedicate universale.Tot pe acelasi principiu e si vibiemme domobar v3, dual boiler cu un mic hx.Plus, f bun, pid dublu independent pe fiecare boiler.In concluzie, de aia costa atat astea dar oarecum isi fac banii pt precizie si comoditate.
 
Reply
#12
Eu am boilerul hx ,vreau sa-l fac doar pe cel pentru cafea am gasit tot ce-mi trebuie dar asta nu stiam daca cel ptr cafea are valva pentru umplere dar se pare ca este ca la gaggia unde deschizi robinetul de abur pana cand iese apa pe el ,la tine ridici maneta si iti iese aerul prin grup.
 
Reply
#13
(30-03-2012, 11:15)hadriano Wrote: Mie nu imi e foarte clar ...daca pui PID, il pui pe/in boiler.ca sa ajungi sa ii folosesti capacitatile extraordinare, unu la mana ii trebuie 40 de minute de stand by, apoi doi la mana o functionare non stop....Sa ai o rezistenta de 800W care sa mearga o ora pt 4 cafele dimineata, este destul de ne-economic.( fara sa mai o pui la socoteala pe cea de 1000w care merge 10 min pt 2 cappucinni la un dual boiler).
Deci, un HX va fi mai economic decat un dual boiler si ca consum si ca pret, pt ca nu are nevoie de un PID si e si mai simplu constructiv.

de aceeasi parere, cu unele precizari in cazul meu, cu Magica (HX cu E61):
in ce priveste consumul, cei 1450W aduc boilerul la fierbere in 7:30 min, moment cand actioneaza vacuum breaker-ul; in continuare, presiunea creste si la 10:30 min se ajunge la cei 1,2 bar setati;
mai departe masina intra intr-un ciclu determinat de presostat si dead zone-ul lui (0,06-0,09 bar functie de presiunea setata; e un MA-TER_XP110); 6-8 min incalzire, 50-60 min racire, adica cca. 11% ciclu; astfel, consumul in prima ora este de 300-350 Wh, iar in urmatoarele, 112 Wh; la o singura sesiune de 2h pe zi, consumul lunar e sub 15 KWh; pc-ul meu, cu monitor mare si o multime de hdd-uri consuma (mult) mai mult...; nu mai vorbesc de televizor...;
nu mai spun ca la o exploatare rationala se poate incepe ciclul de 2-3 double shot-uri, la 25 min de la pornire, cand HX-ul are deja 96C, terminand totul in max. 40 min!

daca Magica ramane in asteptare, temperatura apei in HX urca la 100C in 37 min de la pornire si continua sa urce pana la 102C;
aici intervine acel cooling flush, zice-se un avantaj al HX-urilor, prin posibilitatea de a manipula din mers temperatura de infuzare, potrivit unui profil specific (hump);

la avantajele HX-urilor in regim casnic, as mai adauga si apa proaspata pentru infuzare cafea (din rezervor sau retea, nu statuta in boiler);
si, important, la capacitatile de boilere de abur ce se practica in masinile de casa, HX-urile au boilerul mai mare si abur mai bun (pentru amatorii de lapte in cafea); comparatia nu se face cu masini DB duble ca pret...

revenind la pid-uri:
un pid nu se integreaza fara asperitati intr-un HX si inca n-am auzit de vreo functionalitate noua adusa HX-urilor de pid, asa ca principala justificare e comerciala;
se vorbeste de pid-uri folosite pe HX pentru controlul temperaturii boilerului: de ex. mentii un 98C in regim de extractie si nu ai supraincalzire apa in HX, deci ai flush-uri scurte;
apoi, cand ai nevoie de abur, comanzi pid-ul sa-ti mentina temperatura in boiler la 123C, implicit presiunea la 1,2 bar; dar ma-ntreb daca nu era mai ieftin un SBDU, cu PID si grup E61;(
ca sa nu mai amintim ca boilerul necesita controlul direct al presiunii (apa si incalzire) si nu prin intermediul temperaturii: cand folosim aburul sau apa fiarta, p-stat-ul sesizeaza imediat si reincarca boilerul; temperatura scade mult mai lent;
cred totusi ca un pid poate face ceva treaba pe HX, dar ramane sa demonstrez, cand oi avea resurse Smile
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#14
Nu am fi mai castigati daca am lasa mai putina apa in boiler, sa zicem o presiune de 1bar? Astfel ar scadea temperatura pe schimbatorul de caldura si am scurta durata flush-urilor, care la mine ajunge in medie cam la 15 secunde.

Si apropo de intrebarea topicului, daca ai E61, nu este mai "ieftin si bun" sa pui un termometru Eric pe grup decat un PID?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Hmm nu stiu ce sa zic ,nu prea cred ca in 25 min iti ajunge la temp optima grupul mai ales daca zici ca ai si tu E61,eu la al meu imi trebuie minim 45 min (dimineata)pana ajunge grupul in temperatura se stabilizeaza la 95 grC cel putin asa imi arata termometrul din grup.
PID nu am instalat ,este destul de simplu sa te joci cu temperatura pe un Hx,eu am setat butoanele ptr extractie (am 4 pe care le pot programa)sa-mi reduca temperatura 91,92,94,95 grC si chiar merge nu trebuie sa mai stau cu ochii in termometru sau la dusul de erogare.
Chestia cu al doilea boiler este un pitic la mine in creier care nu-mi da pace Big Grin si avand si loc ptr. inca un boiler de ce nu ?
A, am mai facut o imbunatatire la Hx meu ,la termosifon pot sa-mi reglez si temperaura la grup ,este vrb despre un flow restrictor cum de fapt a fost conceput sistemul asta cu E61 de Faema,cand o sa mai desfac masina am sa fac niste poze sa detaliez.
 
Reply
#16
(31-01-2013, 00:17)dragos5178 Wrote: este destul de simplu sa te joci cu temperatura pe un Hx,eu am setat butoanele ptr extractie (am 4 pe care le pot programa)sa-mi reduca temperatura 91,92,94,95 grC
...pot sa-mi reglez si temperaura la grup

as vrea sa invat/inteleg ceva, dar nu mi se pare relevanta chestia cu butoanele; ai probabil o masina atipica, sau comerciala;
pe unde am mai citit, aici, home-barista, coffeegeek, se vorbeste de HX-urile home, nu comerciale, la care de regula, E61 are levier, iar metoda de 'joc' cu temperatura de extractie este flush-ul...
durata la care o masina HX/E61 ajunge in regim de extractie depinde de boiler, masa grupului, tubulatura etc., dar la Magica, temperatura in HX (atentie deci, la iesirea din schimbator, nu in grup) este de 96C la 25 min; azi dimineata am facut un double imediat dupa (harrar cu yirga) si a fost foarte reusit; asa cum se spune, asta conteazaSmile
si ramanand in cadrul topicului, la o asemenea masina HX, sunt de parere ca pid-ul montat pentru boiler, nu aduce nici o imbunatatire functionala;
termometrul/termocuplul (lui Eric), montat in orificiul deja existent al unui grup E61, este absolut suficient pentru controlul temperaturii de extractie prin flush; si este extrem de util!
restul de imbunatatiri, la o masina HX de casa, tipica, sunt o problema de hobby, discutabile ca pret/performanta (prin performanta inteleg in exclusivitate reusita cafelei extrase), mai greu de generalizat, dar motivate din plin;
cum zicea cineva: Because home espresso making is an aesthetic pursuit, the "law of diminishing returns" does not really apply.
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#17
Si totusi n-am auzit pe nimeni in Romania (pe linie forumistica) sa-si fi luat vreun termometru Eric. Sper sa avem un forumist candva care sa o faca, sa ne dea mai multe detalii pretioase si sa putem discuta mai aplicat pe marginea acestui accesoriu. Poate radudani va fi primul, asa pasionat cum il vad Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Radudani ,asa da ,dar grupul nu cred ca este stabilizat in 25 de min,referitor la grupul meu este e61 numai ca nu este manual este cu electrovalva nu cu maneta ca la tine ,au aceeasi masa si principiu de functionare.
Lyvyoo, eu am pe al meu facut de mine,am sa pun o poza cand ajung acasa.
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#19
Cred ca termometrul ala infipt salbatic in grup e cea mai buna chestie, chiar si la un aparat cu PID.Am facut o proba bagand o songa K in grup, am avut surprize sa constat o supraincalzire la o stationare lunga.Vorbesc de un dual boiler, comandat de PID.Deci temperatura in grup care sa zicem ca ar conta f mult, depinde de multe chestii, si cel mai bine e sa fie masurata cu un aparat de genul Eric.Si flusul trebuie sa fie chestie de rutina, la orice E61.
Radudani, ca tot suntem brasoveni, mi-a placut precizia ta:102C, 113w etc.Smile.Bune datele oricum, ca idee.Din pacate la mine consumul e muult mai mare.Apropo, consumi cafea boabe de la cafeteca?
 
Reply
#20
Eu cu grupul meu electric Bezzera sunt cam departe de un termometru stil Eric...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Cam asa arata termometrul meu de grup,foarte bun la casa omului .
   
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#22
Si care-i faza mai exact de ai putut sa-l montezi in acel punct? Studiez si eu posibilitatea montarii pe BZ10. Eric mi-a raspuns ca nu se poate momentan dar nu a detaliat... Imi este clar ca daca zice maestrul asa, are dreptate, dar sunt curios de ce?!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
urmaresc si eu acest subiect. cu toate ca n-am HX si la mine controlul temperaturii e realizat cu presostat si din ce am observat, dimineata, dupa ce pornesc espressorul, il las sa se incalzeasca dar probabil e cu vreo doua trei grade mai rece grupul decat atunci cand a fost pornit de cateva ore, cafeaua are un gust mai aromat. m-ar bate si pe mine gandul sa pun un pid, sa am mai mult control asupra temperaturii. la mine are o protectie de supraincalzire, care nu si-ar mai avea sens in cazul in care pun pid si e montata pe o gaura data in boiler, acea protectie ar mege scoasa si acolo facuta o adaptare pt montatul sondei. de principiu, sunt adeptul modificarilor reversibile. nu prea stiu unde sa montez pid-ul efectiv. sa tai din carcasa, sau sa-l montez exterior.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#24
Lyvyoo ,E61 are din fabricatie o gaura filetata in fata ,eu mi-am facut o bucsa cu filet prin care intra termometru acolo ,mai trebuie modificata si sonda termometrului ca este prea lunga .
   
Dupa cum se vede in poza sonda va fi in canalul oblic (closure plug)care aduce apa la dus .
La tine Lyvyoo nu ai unde in grup sau doar cu interventii majore.
Fane,ai termostat sau presostat ?
Daca ai presostat montezi sonda de la pid in locul lui ,majoritatea au piulita de 1/8 ,am vazut la auber sonde cu tot cu adaptor de montare .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#25
pai acu am presostat. e montat pe o bucata de teava, nu am fost atent cum se insera teava asta pe boiler. tura urmatoare am cand desfac espressorul am sa fiu mai atent sa vad daca m-as putea folosi de prinderea ei.

referitur la ce ai scris tu de gaura de pe grup, de acolo nu iei temperatura din boiler, in schimb cu o sonda plasata acolo poti vizualiza temperatura apei in timpul extractiei.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#26
Da cu termometru acolo masori temperatura apei in timpul extractiei ,cum am scris mai sus eu mi-am progamat butoanele sa faca flush in functie de ce temperatura vreau ,la mine in timpul extractiei care dureaza aprox 30sec pleaca de la temperatura setata de flush si este in urcare ,diferenta fiind de ~2 grC la final .
Cea mai buna imbunatatire de pana acum a fost acel flow restrictor care-mi da posibilitatea sa-mi reglez temperatura grupului ,inainte dupa un idle mai lung sa zicem 1h imi ajungea grupul pe la 98 grC si cu tot cu flush cand incepea extractia pleca de la temperatura setata dar urca mult pe durata ei(4-5gr C) din cauza temperaturi din grup prea mare .
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#27
Exact modificarea de pe Expobar Pulser, tot din cauze de temperaturi ridicate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Aproximativ,eu am un robinet pe teava aia din care reglez debitul .
Ceva in genul asta :
   
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
#29
revnind la topic, cu utilitatea termometrului tip Eric:

pentru mine, un Eric's thermometer (sau un thermocouple) original mi se pare scump si greoi de procurat din state (nu stiu de alte surse); o proba T si un surub M6x8 de inox, gasesti si pe la noi Smile

HX-urile de casa, cu grup E61 cu levier, reglate pentru utilizare normala, cu abur, au presiunea in boiler de 1,1-1,2 bar;
in aceste conditii insa, dependent de particularitatile constructive, apa din schimbator se supraincalzeste si cea mai convenabila metoda de a-i reduce temperatura, e acel flush premergator extractiei; supraincalzirea nu apare decat in regim de asteptare (10-15 min); se presupune ca in regim de shot-uri continue, la minute distanta, intregul ansamblu schimbator-grup asigura o temperatura potrivita extractiei si un flush scurt chiar inainte de montarea portafiltrului are numai rol de curatire a dusului;

da, prin scaderea presiunii, implicit a temperaturii in boiler, se reduce, sau se elimina problema supraincalzirii apei in HX, si a flush-ului de racorire necesar; dar se compromite puterea aburului!
daca asta nu conteaza, atunci poate merita ales un SBDU; cu E61;
se poate obtine scaderea temperaturii in grup si prin reducerea fluxului in termosifon, cu restrictoare, sau... robinete;
cu conditia ca asta sa nu modifice profilul termic in extractie: in momentul cand pompa intra in functiune, la inceputul extractiei, apa in teava inferioara a termosifonului isi schimba sensul si prin ambele tevi, apa patrunde in grup prin supapa de brewing deschisa, umple camera camei, cea de preinfuzie si apoi - inundand varful probei de temperatura tip Eric - ajunge in cap, dus si puc; pe masura cresterii presiunii, penetreaza pucul realizand extractia;
un restrictor plasat pe tubul superior al termosifonului schimba proportia amestecului de apa calda si rece care intra in grup; asta depinde si de forma si pozitionarea camerei schimbatorului in boiler, de nivelul apei in boiler, de volumul intern al schimbatorului si de felul cum aceasta apa se amesteca tot mai mult cu apa rece pompata din rezervor pe durata extractiei; toate acestea sunt aranjate intr-o functionare, speram, unitara, prin proiectare (experienta, intuitie, incercari repetate, dar si stiinta, ceva din CFD Smile

problema HX-urilor este a duratei flush-ului si a pauzei de dupa acesta, pana se da drumul extractiei;
nu exista valori numerice general valabile; totul e o problema de experimentare si aici, proba de temperatura 'infipta' in grup suficient de adanc ca sa 'simta' fluxul de apa ce trece prin grup cand se deschide valva de brewing, este solutia comoda pentru consistenta rezultatelor;

cum s-ar face fara termometru - exemplul cuiva de pe HB, pentru masina lui: se regleaza presiunea in boiler la 1,2 bar - 123C; dupa o perioada de asteptare lunga, se face flush-ul de racorire pana se termina "jocul apei", adica pana ce apa supraincalzita nu mai elibereaza abur; temperatura capului de infuzare este cca. 97C; flush-ul se continua tinand cont ca la fiecare 2-2,5s temperatura apei scade cu 1C...
altul, umple prin portafiltrul gol, montat, cana de cappuccino (cca. 240ml, 8oz); efectul e triplu: portafiltru si cana fierbinti, HX 'racorit'; la un minut dupa, cand monteaza portafiltrul, mai face doar un flush scurt, de 1-2s;
cu multa practica, alaturi de masina, ies extractii foarte bune, fara termometru si fara PID Smile
dar atunci, unde mai e hobby-ul? chiar asa...doar cafeaua gata?

revenind: punctul de masurare pe traseul apei poate fi oriunde in apropierea capului de infuzare, daca in acel punct se reproduce satisfacator curba de variatie a temperaturii in flush si in infuzare;
valorile masurate sunt oricum relative, chiar si in cazul termometrului tip Eric, temperatura indicata in extractie e mai mare cu cateva grade fata de cea la suprafata pucului;

pana la o investitie mai substantiala, masor cu ce am disponibil (o proba K plasata in bun contact cu teava de cupru), temperatura pe termosifon la intrarea in grup, adica ceva proportional cu variatia temperaturii maxime a HX-ului; daca cineva e interesat, am un grafic cu profilul de incalzire HX Bezzera Magica;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#30
Radu cu ~100 ron iti faci singur sonda aia a lui Eric's .
Bravo! Ai explicat mai amanuntit ce este cu robinetul pe termosifon.
Espressor VFA Expres,Honne,Dienes manuala,Homemade roaster.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)