revnind la topic, cu utilitatea termometrului tip Eric:
pentru mine, un Eric's thermometer (sau un thermocouple) original mi se pare scump si greoi de procurat din state (nu stiu de alte surse); o proba T si un surub M6x8 de inox, gasesti si pe la noi
HX-urile de casa, cu grup E61 cu levier, reglate pentru utilizare normala, cu abur, au presiunea in boiler de 1,1-1,2 bar;
in aceste conditii insa, dependent de particularitatile constructive, apa din schimbator se supraincalzeste si cea mai convenabila metoda de a-i reduce temperatura, e acel flush premergator extractiei; supraincalzirea nu apare decat in regim de asteptare (10-15 min); se presupune ca in regim de shot-uri continue, la minute distanta, intregul ansamblu schimbator-grup asigura o temperatura potrivita extractiei si un flush scurt chiar inainte de montarea portafiltrului are numai rol de curatire a dusului;
da, prin scaderea presiunii, implicit a temperaturii in boiler, se reduce, sau se elimina problema supraincalzirii apei in HX, si a flush-ului de racorire necesar; dar se compromite puterea aburului!
daca asta nu conteaza, atunci poate merita ales un SBDU; cu E61;
se poate obtine scaderea temperaturii in grup si prin reducerea fluxului in termosifon, cu restrictoare, sau... robinete;
cu conditia ca asta sa nu modifice profilul termic in extractie: in momentul cand pompa intra in functiune, la inceputul extractiei, apa in teava inferioara a termosifonului isi schimba sensul si prin ambele tevi, apa patrunde in grup prin supapa de brewing deschisa, umple camera camei, cea de preinfuzie si apoi - inundand varful probei de temperatura tip Eric - ajunge in cap, dus si puc; pe masura cresterii presiunii, penetreaza pucul realizand extractia;
un restrictor plasat pe tubul superior al termosifonului schimba proportia amestecului de apa calda si rece care intra in grup; asta depinde si de forma si pozitionarea camerei schimbatorului in boiler, de nivelul apei in boiler, de volumul intern al schimbatorului si de felul cum aceasta apa se amesteca tot mai mult cu apa rece pompata din rezervor pe durata extractiei; toate acestea sunt aranjate intr-o functionare, speram, unitara, prin proiectare (experienta, intuitie, incercari repetate, dar si stiinta, ceva din CFD
problema HX-urilor este a duratei flush-ului si a pauzei de dupa acesta, pana se da drumul extractiei;
nu exista valori numerice general valabile; totul e o problema de experimentare si aici, proba de temperatura 'infipta' in grup suficient de adanc ca sa 'simta' fluxul de apa ce trece prin grup cand se deschide valva de brewing, este solutia comoda pentru consistenta rezultatelor;
cum s-ar face fara termometru - exemplul cuiva de pe HB, pentru masina lui: se regleaza presiunea in boiler la 1,2 bar - 123C; dupa o perioada de asteptare lunga, se face flush-ul de racorire pana se termina "jocul apei", adica pana ce apa supraincalzita nu mai elibereaza abur; temperatura capului de infuzare este cca. 97C; flush-ul se continua tinand cont ca la fiecare 2-2,5s temperatura apei scade cu 1C...
altul, umple prin portafiltrul gol, montat, cana de cappuccino (cca. 240ml, 8oz); efectul e triplu: portafiltru si cana fierbinti, HX 'racorit'; la un minut dupa, cand monteaza portafiltrul, mai face doar un flush scurt, de 1-2s;
cu multa practica, alaturi de masina, ies extractii foarte bune, fara termometru si fara PID
dar atunci, unde mai e hobby-ul? chiar asa...doar cafeaua gata?
revenind: punctul de masurare pe traseul apei poate fi oriunde in apropierea capului de infuzare, daca in acel punct se reproduce satisfacator
curba de variatie a temperaturii in flush si in infuzare;
valorile masurate sunt oricum relative, chiar si in cazul termometrului tip Eric, temperatura indicata in extractie e mai mare cu cateva grade fata de cea la suprafata pucului;
pana la o investitie mai substantiala, masor cu ce am disponibil (o proba K plasata in bun contact cu teava de cupru), temperatura pe termosifon la intrarea in grup, adica ceva proportional cu variatia temperaturii maxime a HX-ului; daca cineva e interesat, am un grafic cu profilul de incalzire HX Bezzera Magica;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)