Este intregral inox, mai putin camasa interioara a cilindrului care nici acum nu mi-e clar daca acolo am sticla sau un plastic.
Garniturile de silicon toate.
Da, orice lever neincalzit necesita incalzire.
Inclusiv cel mai de top, Olympus Mina, cat e el de elvetian si 1000 Euro, tot cere macar o baie calda, ca un minim.
Banuiesc ca este construit in stil termos, ca si Staresso Mirage, cu metal la minim, altfel nu se poate explica.
In Mirage avem doar o camasa de 0.5mm si 50 grame, care daca torni acolo 100ml apa fiarta reuseste sa nu fure, teoretic, decat 5 grade... asa arata o simulare intr-un mediu ideal fara pierderi in exterior.
In realitate temperatura se duce sub 90 grade, dar totusi este suficient ca dupa evacuarea primei ape si turnarea apei de extractia sa avem un 91-92 consistent... si stabil. S-a scris pe tema asta in topicul de Mirage.
Ce am scris mai sus este valabil pentru Staresso Mirage, un caz extrem, nu pentru cel chinezesc de care discutam aici, cu un cilindru mult mai masiv, fie el sticla sau plastic, si cu o sita de dus full inox, care doar asa ca o estimare la ochi cantareste cat tot inoxul din Mirage.
Pentru genul acesta de masini, unde avem de incalzit cateva sute de grame de metal, baile cu apa calda sunt ineficiente, se poate si calcula, dar mai convingator se poate vedea pe canalul lui Tom demonstratia live la noul flair 49, unde 3 ape sunt necesare ca sa aduca la 88 grade apa finala de extractie. 66-72-88 parca au fost temperaturile obtinute pe rand, prin "imbaieri succesive"
La genul acesta de masini, unde vorbim de 3-400 grame de metal, cea mai eficienta este incalzirea la abur, a cilindrului inversat, cu gura in jos, astfel incat sa se faca prioritar incalzirea fundului, zona sitei de dus, locul unde se pierde cea mai multa temperatura.
Desi suna teribil, culmea e ca e mult mai simplu de facut decat turnari de apa calda, pentru ca nu orice masina are o constructie care sa permita blocarea apei sa nu curga, cum e Flair, sau Mina.
Daca nu ai pu piston cu blocare pentru inchidere fundului, si trebui sa recurgi la o sita blind ca sa nu curga apa de incalzire, si apoi desfacerea ei pentru evacuarea apei de preincalzire, si astea facute repetat... mi se par manevre mult mai complicate decat rutina incalzirii la abur.
Nu in ultimul rand, utilizarea aburului permite o repetabilitate MULT mai mare decat cu ape calde.
Aburul e abur... pe cand apa fiarta nu e chiar asa, variaza cu altitudinea... la Campulung la 600 metri de exemplu apa fierbe la 98 grade.
Cu putina experienta se poate determina timpul necesar expunerii la abur ca sa extragi suficient de precis la ce temperatura vrei. La leverul chinezesc pot obtine temperaturi de start extractie masurate la fundul grupului, pe sita de dus, de 88-90-92 grade +/- 1 grad. prin simpla variere a timpului de expunere la abur in plaja 30-45-60 secunde.
Si apoi turnarea apei fierte, cea care a generat aburul, fara nici o masuratoare.
Deci nici macar nu am nevoie de termometru ca sa obtin ceva mai precis decat ce pretinde ca asigura un PID.
Poate ca e cazul ilustrarii cu un video a celor de mai sus... dar nu e simplu de facut cand nu ai studio de filmari ca orice influencer...