Welcome Back Log In Create Account

Loc de dat cu levieru...

Pai daca am pahar gradat, si cafeaua nu are crema, de ce mi-ar mai trebui cantar ? Confused
N-am zis ca nu am cronometru, dar nici nu ma opresc la o secunda anume.

Reply
(03-05-2026, 14:41)renatoa Wrote: Last month lowest price... a ajuns aproape cat pe Alibaba.

https://www.aliexpress.com/item/1005009432795921.html

Financiar nu vad nici un motiv ca sa nu aiba fiecare asa ceva in casa... nu ar mai exista topice gen "Ce fac gresit? Puck prep/channeling etc."
Pur si simplu masina asta nu m-a lasat sa gresesc vreo cafea in aprox 9 luni de cand o am.

Are materiale food grade? Trebuie incalzit de mai multe ori cu apa calda si apoi facut shotul? Citeam la unii ca asa fac
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Este intregral inox, mai putin camasa interioara a cilindrului care nici acum nu mi-e clar daca acolo am sticla sau un plastic.
Garniturile de silicon toate.

Da, orice lever neincalzit necesita incalzire.
Inclusiv cel mai de top, Olympus Mina, cat e el de elvetian si 1000 Euro, tot cere macar o baie calda, ca un minim.
Banuiesc ca este construit in stil termos, ca si Staresso Mirage, cu metal la minim, altfel nu se poate explica.
In Mirage avem doar o camasa de 0.5mm si 50 grame, care daca torni acolo 100ml apa fiarta reuseste sa nu fure, teoretic, decat 5 grade... asa arata o simulare intr-un mediu ideal fara pierderi in exterior.

[Image: ERClbjs.png]

In realitate temperatura se duce sub 90 grade, dar totusi este suficient ca dupa evacuarea primei ape si turnarea apei de extractia sa avem un 91-92 consistent... si stabil. S-a scris pe tema asta in topicul de Mirage.

Ce am scris mai sus este valabil pentru Staresso Mirage, un caz extrem, nu pentru cel chinezesc de care discutam aici, cu un cilindru mult mai masiv, fie el sticla sau plastic, si cu o sita de dus full inox, care doar asa ca o estimare la ochi cantareste cat tot inoxul din Mirage.
Pentru genul acesta de masini, unde avem de incalzit cateva sute de grame de metal, baile cu apa calda sunt ineficiente, se poate si calcula, dar mai convingator se poate vedea pe canalul lui Tom demonstratia live la noul flair 49, unde 3 ape sunt necesare ca sa aduca la 88 grade apa finala de extractie. 66-72-88 parca au fost temperaturile obtinute pe rand, prin "imbaieri succesive"
La genul acesta de masini, unde vorbim de 3-400 grame de metal, cea mai eficienta este incalzirea la abur, a cilindrului inversat, cu gura in jos, astfel incat sa se faca prioritar incalzirea fundului, zona sitei de dus, locul unde se pierde cea mai multa temperatura.
Desi suna teribil, culmea e ca e mult mai simplu de facut decat turnari de apa calda, pentru ca nu orice masina are o constructie care sa permita blocarea apei sa nu curga, cum e Flair, sau Mina.
Daca nu ai pu piston cu blocare pentru inchidere fundului, si trebui sa recurgi la o sita blind ca sa nu curga apa de incalzire, si apoi desfacerea ei pentru evacuarea apei de preincalzire, si astea facute repetat... mi se par manevre mult mai complicate decat rutina incalzirii la abur.
Nu in ultimul rand, utilizarea aburului permite o repetabilitate MULT mai mare decat cu ape calde.
Aburul e abur... pe cand apa fiarta nu e chiar asa, variaza cu altitudinea... la Campulung la 600 metri de exemplu apa fierbe la 98 grade.
Cu putina experienta se poate determina timpul necesar expunerii la abur ca sa extragi suficient de precis la ce temperatura vrei. La leverul chinezesc pot obtine temperaturi de start extractie masurate la fundul grupului, pe sita de dus, de 88-90-92 grade +/- 1 grad. prin simpla variere a timpului de expunere la abur in plaja 30-45-60 secunde.
Si apoi turnarea apei fierte, cea care a generat aburul, fara nici o masuratoare.
Deci nici macar nu am nevoie de termometru ca sa obtin ceva mai precis decat ce pretinde ca asigura un PID.

Poate ca e cazul ilustrarii cu un video a celor de mai sus... dar nu e simplu de facut cand nu ai studio de filmari ca orice influencer... My

Reply
Eu nu contest ca practica te învață și devine memorie musculară , și nu te contest pe tine căci mereu ai avut argumente obiective; dar mie unu, sincer, mi se pare laborios work-flow-ul ăsta.. ia cana, încălzește grupul, mută cana, măsoară secundele.. hmm.. nu m-aș vedea făcând zilnic asta.Poate doar duminica la relaxare.
Pavoni & Kinu Classic

Reply
(09-05-2026, 17:26)GeorgianM Wrote: Eu nu contest ca practica te învață și devine memorie musculară , și nu te contest pe tine căci mereu ai avut argumente obiective; dar mie unu, sincer, mi se pare laborios work-flow-ul ăsta.. ia cana, încălzește grupul, mută cana, măsoară secundele.. hmm.. nu m-aș vedea făcând zilnic asta.Poate doar duminica la relaxare.

Ce zici de 2 ori pe zi ? cu zambetul pe buze, stiind ca ma asteapta o rasplata... Smile
Sa scriu si eu cate hibe gasesc la o masina sau alta ? Chiar cu toate modarile care le fac unii, de distrug complet... er, "terroir"-ul Tongue
Am scris si am sters, deja sunt obosit de atatea comparatii, sunt lucrurile deja pe net, cine vrea sa le afle nu are decat sa caute. Chiar si la noi in topicele dedicate fiecarui alt lever.

Reply
(09-05-2026, 17:26)GeorgianM Wrote: Eu nu contest ca practica te învață și devine memorie musculară , și nu te contest pe tine căci mereu ai avut argumente obiective; dar mie unu, sincer, mi se pare laborios work-flow-ul ăsta.. ia cana, încălzește grupul, mută cana, măsoară secundele.. hmm.. nu m-aș vedea făcând zilnic asta.Poate doar duminica la relaxare.
Personal folosesc în paralel un setup cu lever ALM Kopi + Kinu M47 Classic + fierbător Klarstein, iar în altă locație un setup cu AVX DB1X + J64V. Sincer, ai rămâne surprins cât de natural și ușor devine workflow-ul după primele 5-10 cafele. În multe situații chiar mi se pare mai simplu decât setup-ul cu AVX, pentru că acolo puck prep-ul este mult mai pretențios și migălos, fiind pe 58 mm.
Încălzirea grupului e și ea foarte comodă dacă ai un fierbător electric: îți trebuie doar un mic suport care să țină grupul deasupra fierbătorului, apeși un buton și practic își face singur treaba. După ce s-a încălzit, doar torni apa și ești gata de extracție.
Ca să nu mai zic de dimensiunile incomparabil mai mici ale întregului setup cu leverul.

Reply
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
He, he... de cati ani bibileste la el?... se vinde cu coada de asteptare de 6 luni.
Si nici nu e scump, la cat timp s-a investit in el... nu mai zic de inginerie...
Ar trebui sa ma abtin sa il compar cu alte fierbatoare cu piston pe care se cere triplu doar pentru ca e facut intr-o tara mai ... speciala.

Reply
Revenind la oaia noastra neagra... garniturile de piston sunt de aceasi marime ca cele de la Flair ClasSign, cum sunt cele doua din dreapta din setul acesta: https://coffeegear.ro/products/set-6-gar...dard-flair
Asta pentru ca aveam setul de garnituri ramas de la Flair... ca pretul este exagerat pentru 2 garnituri.
La cum nu s-a dus niciuna dupa 9 luni, si vin din start 3 rezerva... nu e ceva care sa va framante mult timp.

Am inlocuit unul din cele 3 originale de silicon alb laptos, ca sa ii mai adaug un pic de culoare :)

[Image: 5CS4tza.jpeg]

Reply
la naiba... iar nu o sa pot dormi... My

Sariti la 2:36 daca nu se duce video direct acolo... Smile

Reply
La 593 de euro... plus taxe și transport.

Totuși Strad produs în Spania și cu upgrade de încălzire a grupului mi se pare o opțiune mai bună. 

https://stradespresso.com/
Gaggia Baby Millennium mecoffee, Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Eureka Zero 65 AP, Kompresso, Kinu M47 POB, Orca G1, Acaia Pearl

Reply
La naiba ! Nici eu.
Au inceput sa complice si levierele ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(27-05-2026, 12:17)hcrisan Wrote: La 593 de euro... plus taxe și transport.

Totuși Strad produs în Spania și cu upgrade de încălzire a grupului mi se pare o opțiune mai bună. 

https://stradespresso.com/

Vine cu ceva diferit fata de un flair 58?
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Exact, cu nimic, acelasi model de incalzire deficitar, care iti cere sa il tii 15-20 minute ca sa patrunda caldura in sita de dus.
Si e Strad, nu La Strada... ca la adidasi pe care scrie Nuke Wink

Daca as fi firma spaniola, in loc de nume care pot creea suspiciuni, as incerca sa revitalizez mostenirea din epoca vintage open boiler, ca au destula... cum ar fi Arin-ul, pe care practic chinezii il recreaza, conceptual, adica un grup imersat in boiler, se incalzeste totul, inclusiv pistonul.

Reply
Dacă încălzirea grupului va avea putere mai mare decât la Flair 58, nu cred că vor fi pierderi de căldură în timpul extracției.

Pare oricum mai fiabil decât cele chinezești.
Gaggia Baby Millennium mecoffee, Gaggia Baby Millennium, Macap M2M stepless, Eureka Mignon Manuale, Eureka Zero 65 AP, Kompresso, Kinu M47 POB, Orca G1, Acaia Pearl

Reply
Pe ce va bazati cand afirmati asta ? Cu fiabilitatea ?

Marirea bruta a puterii nu e o soutie, incalzirea directa a metalului este o eroare de design din start, pentru ca incalzeste si garniturile, care se inmoaie si nu mai fac fata. Si se uzeaza prematur.
Este deja patita cand se insista la incalzirea cu abur la flair, curge apa pe la imbinarea sitei cu cilindrul.

La open boilerele cu cel mai bun design din anii 70, cum ar fi Mini Gaggia sau Arin, ansamblul cilindru/piston era practic gura de evacuare din boiler, fiind complet imersat in apa de extractie, inconjurat de rezistenta de incalzire, care incalzeste doar apa, fara a intra in contact direct cu vreo parte metalica.
Practic, ridicarea pistonului nu produce nici o schimbare in echilibrul termic al intregului ansamblu. Doar se transfera apa din boiler in cilindru, toate la aceasi temperatura, si poti incepe extractia.

Pe acelasi principiu functioneaza si cel de mai sus, doar ca e partial din sticla, nu integral metalic.
Nu zice nimeni ca e vreo inovatia, doar ca e facut sa ia ochii...

Ca o paranteza... ieri la festivalul Shakespeare am vazut pentru prima oara mai multe masini chinezesti decat europene. Acum un an nu vedeai niciuna pe strada. Resistance is futile...

Reply
Da, dar la Arin de ex, tot ansablul este turnat. La cel chinezesc banuiesc ca sunt ceva garnituri de etansare intre sticla si metal. Nu pricep de ce nu se preia experienta Arin 100% ?
Simplu, eficient rezistent in timp.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
[Image: yFw7kcO.jpeg]

E varianta asta:
[Image: FjjAsiO.jpeg]

Inca studiez :)
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
Pentru mine ala cu "jacuzzi" mi se pare alegerea inteleapta.
Si nu pentru spectacol, ci ca model termic.
Iar preturile sunt in aceasi liga, 3-4000 ambele.

Reply
(24-06-2026, 12:36)CosminN Wrote: Inca studiez :)

Pentru cei interesati de aceasta masina... doar o semnalez, very long story... n-am nici un interes sa stau 45 minute sa vizionez...
Si nici nu las sa intre in casa demonul AI care sumarizeaza un video in 2 fraze... Smile

Sa retinem ca are un nume: Turin Axis.

Reply
De la creatorii faimosului, daca manual si simplu nu va place
https://alemanlab.com/products/aleman-7p...-profiling
si un clip de marketing:
https://www.instagram.com/reel/DbUyJbGtj...I4ZG45ZGZl

(03-05-2026, 14:41)renatoa Wrote: Last month lowest price... a ajuns aproape cat pe Alibaba.

https://www.aliexpress.com/item/1005009432795921.html

Financiar nu vad nici un motiv ca sa nu aiba fiecare asa ceva in casa... nu ar mai exista topice gen "Ce fac gresit? Puck prep/channeling etc."
Pur si simplu masina asta nu m-a lasat sa gresesc vreo cafea in aprox 9 luni de cand o am.
Strietman CT1 & ES3 • La Pavoni Pre&Post Mil • Elektra MCAL • Flair Signature Pro | Hedone Honne • Arco 2in1 • Kinu M47 Classic
WE: Expobar Brewtus IV-R

Reply
(29-07-2025, 17:31)renatoa Wrote: A ajuns, ...

Chiar asa, imi amintisi ca ieri a fost aniversarea de un an...
Oficial, ne merge bine Smile

7p-ul ala de mai sus va avea rol in urmatorul meu film de groaza Tongue
Mai horror de atat greu de imaginat...

Reply
Niste chinezi... avura proasta inspiratie sa posteze aici, in dimineata asta, dar in topice nepotrivite... facandu-si reclama din prima... de fapt nu una, ci primele 3 postari...
Motiv pentru care Liviu i-a executat... desi parea ca in ultima vreme s-a dat cu chinezii Tongue

Am zis ca e bine sa se stie de ei, asa ca le postez site-ul aici, 100% on topic, cateva masini manuale pe care unele deja le cunoastem, si dumnealor pretind ca ar fi producatorii OEM.

https://pressolab.manus.space/products

As vrea sa atrag atentia ca informatiile din site sunt foarte confuze si contradictorii in multe parti, luati cu multa atentie ce se povesteste acolo...
Asta poate fi o caracteristica a stilului de productie chinez... adevartul OEM nu e prea interesat de o prezentare comerciala.
Nici la Akimita pagina roasterului Skywalker nu spune cate gasim pe paginile de prezentare a celor care il vand.

Reply
Intre timp, masina cu jacuzzi intra in zona periculos de aproape de ... "I want it bad..."

https://www.aliexpress.com/item/1005012030248025.html

Reply
Eu l-aș prefera pe celălalt (varianta mai scumpă a acestui tip de espressor) care cred că a mai fost postat și pe aici, cu sistem electric pentru încălzire și PID.

Aparatul altfel pare foarte interesant. Ideea de "grup saturat" e foarte șmecheră, dar cum se umple acel grup, prin acea supapă care are un mod de lucru pe care trebuie să-l înțelegi și să-l respecți pentru a o face să se deschidă/închidă când dorești tu, nu când dorește ea, asta ar putea fi enervant sau greu de controlat/învățat. Cred că este problemă la presiune prea mică sau ceva de genul parcă am înțeles de prin ceva discuții. Sau o fi vorba de obișnuință doar?
Eu inițial când vedeam aparatele astea credeam că e ceva mai banal pentru trecerea apei din rezervor în grup, dar probabil nu este posibil banalul la care mă gândeam eu.
Stau bine de tot chinezii la detalii/explicații. Nici măcar nu este menționată acea supapă și modul de funcționare. Te uiți la aparat și poți să visezi cum va funcționa, iar dacă îl cumperi te trezești din vis.  Smile

Tu ce părere ai despre acel sistem de umplere? Dacă l-ai înțeles deja mai bine cum funcționează.
Sunt cumva ceva video-uri apărute din care să se înțeleagă mai bine și mai ușor sistemul de funcționare?

Plus că e ditai "grupul", a se înțelege rezervor mare + grup. Dar grupul efectiv ține o cantitate relativ mică de apă din ce înțeleg și/sau îmi amintesc. Nu mai găsesc acum câtă apă ajunge efectiv pentru extracție. Dar "rezervorul" pare să fie 345 ml și parcă era vorba că ajunge pentru mai multe extracții, deci mă aștept să fie grupul sub 100 ml cu mult...
Puteau să-l facă mai universal și să fie alt raport între volumul rezervorului și cel al grupului. Clienții principali pentru espressoare manuale cu levier direct nu cred că sunt cei care doresc să facă x cafele într-o serie, când multe espressoare manuale de acest gen sunt gândite pentru o cafea o dată și cu acestea suntem obișnuiți majoritatea.

Reply
@renatoa nu prea inteleg ce face masina respectiva sa intre in zona aia tinand cont ca e pe 58 si mai ales la pretul ala.

De ce ai lua asa ceva si nu leverul despre care s-a tot discutat de pe alibaba pe 51mm la cateva sute de lei ?

Reply
@RaduD, pai ala il am deja, doar ce am scris 3 postari mai sus, a facut un an de zile, multi inainte.
Dar aderenta la public pare scazuta, din cate se vede...

Ma refeream mai mult la dorinta de cumparare a altora, care nu doresc sa se munceasca cu incalzit grupul, apa... si vor musai 58. Plus ca acum ai sitele BIT, care daca ar fi existat cand ma luptam eu cu 58, poate acum nu se mai povestea...
Pentru aceia, practic masina asta este unica... chiar va rog sa imi aratati cu cine ar concura... eu nu stiu alta care sa bifeze toata lista... cu Strietman. la peste 2000 Euro ? Sa fim seriosi...

@sochaux_ referitor la modul de functionare: avem doua tuburi de concentrice, in mijloc este cel de extractie (inox) si exterior rezervorul boiler.
Intre ele, jos, circular, este rezistenta de incalzire.
Apa se toarna in spatiul exterior, nu intra in centru pentru ca intre cele doua volume exista o supapa unisens, dar si pistonul este coborat jos, si obtureaza gaura de comunicare.
Rezistenta incalzeste apa, dar si si cilindrul de extractie, de la apa in care e imersat.
Nu stiu unde este sensorul de temperatura. dar cand acesta comunica ca temperatura a atins tinta... montezi PF-ul,
Ridici pistonul, se face vacuum, supapa se deschide, apa intra, cobori pistonul, ai extractia.
Personal, preventiv as face si un flush, adica o extractie in orb, fara PF montat, ca sa treaca o apa calda prin cilindrul de extractie. Asta pana m-as lamuri de dinamica termica a ansamblului.

Cum se umple cu apa?... pe sus, tot spatiul intre camere este deschis.
Vedeti mai multe aici despre workflow, montare, cam tot ce ati vrea sa stiti:
https://www.tiktok.com/@imix_channel/vid...8311884050
https://www.tiktok.com/@imix_channel/vid...2755546389
Se observa si ca poti face manevre Fellini.

Reply
Asta de aici are si incalzire, in cel postat mai sus pe aliexpress nu specifica nimic legat de vreun mod de a incalzi apa.

Reply
@renatoa Mă refeream cum trece apa din rezervor în grupul de extracție.
M-am mai uitat la câteva video-uri, dar sunt din astea scurte/rapide/degeaba. Nu este vreunul care să explice cum funcționează mecanismul respectiv.
M-am uitat din nou și la video-ul de la ITOP unde sunt cele 2 aparate din discuție.

Explică ei ceva acolo, dar încă nu am înțeles exact cum funcționează.
Zic și de senzorul pentru nivelul de apă care dacă e acela foarte vizibil, atunci senzorul de temperatură despre care spun apoi că ar ar fi ceva punct pe acolo - nu știu care ar fi, ce punct văd ei, că din video nu se înțelege/vede.

Oricum, are capacitate mică. Probabil au vrut să-l facă ușor de apăsat cu diametru așa mic al grupului și pistonului, dar parcă au exagerat un pic.
Și cu tehnica Fellini nu rezonez.
Nu agreez nici ideea de loterie - cumperi unul din ăsta de la chinezi și dacă se defectează ceva la el sau ai nevoie de vreo piesă peste câțiva ani, te cam uiți la stele probabil.
Altfel, au apărut în ultimii ani unele aparate pentru care ar fi (fost) șanse să pensionez Flair 58.  Smile
(25-08-2026, 19:04)RaduD Wrote: Asta de aici are si incalzire, in cel postat mai sus pe aliexpress nu specifica nimic legat de vreun mod de a incalzi apa.

Vezi că încurci răspunsurile. Postul/răspunsul lui @renatoa este împărțit în 2 părți cu menționare pentru fiecare dintre noi. O parte pentru tine și una pentru mine unde se referea la cel despre care am zis eu cu încălzire. Cel postat de el inițial nu are încălzire. Trebuie preîncălzit cu apă fierbinte precum se vede în video-ul de la ITOP.

Reply
Si pe mine ma tenteaza rau ala cu PID.
Deocamdata putini users.Era misto daca aveam o schema explodata.

https://www.home-barista.com/levers/itop...03924.html

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)