Hello There, Guest! Login Register


Loc de dat cu levieru...

#1
... adica o cafenea pentru pasionatii de levere... orice subiect, doar sa nu fie cu pompa Smile

Pentru inceput, un model nou care apare pe piata curand:
https://lapera.ca
 
Reply
#2
Nu ma pricep deloc la levere, nici nu am facut vreodata cafea la unul, dar asta arata intr-un fel: https://manument.com/en/
Lelit PL41TEM, Niche Zero
Ex: Lelit PL43MMI
 
Reply
#3
(18-02-2021, 15:13)renatoa Wrote: Pentru inceput, un model nou care apare pe piata curand:
https://lapera.ca

... Face lumea ce face si dupa ce se satura de profile , revine la ideea ca tot levieru-i baza ... Big Grin ...
        Interesanta masina si cu toate ca e cam departe Canada ... am fi curiosi de un pretz ... Hi...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#4
(18-02-2021, 15:13)renatoa Wrote: ...
Pentru inceput, un model nou care apare pe piata curand:
https://lapera.ca
Poeti... "Heroic temperature stability" Big Grin Big Grin Big Grin
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Pai tocmai, ca la lever facem profile din instinct, cum facea Monsieur Jourdain proza fara sa stie... Big Grin
 
Reply
#6
Daca este de interes si imi da voie proprietarul voi pune public cateva poze de la produsul cu seria 0001 Smile
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#7
Se pare ca anu incepe cu leviere la foc continuu... cineva reinterpreteaza partitura Pavoni intr-o nota noua steampunk inox, cu pid incorporat, dar si cu toate hibele pavoni la pachet...

https://www.odysseyespresso.com/gallery

Cica va fi lansat prin aprilie proiect KS, pe la 800...
 
Reply
#8
Renato, fa-ne, te rog si o prezentare a leverului facut de tine.Sunt convins ca e o masinarie interesanta.
 
Reply
#9
(21-02-2021, 17:51)renatoa Wrote: Se pare ca anu incepe cu leviere la foc continuu... cineva reinterpreteaza partitura Pavoni intr-o nota noua steampunk inox, cu pid incorporat, dar si cu toate hibele pavoni la pachet...

https://www.odysseyespresso.com/gallery

Cica va fi lansat prin aprilie proiect KS, pe la 800...

Pavoni nu e cu arc...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#10
Arcu' e pentru milleniali Tongue care au lipisit la lucru manual si nu mai stiu sa isi folosesca mainile decat la tastat Smile
 
Quote:For those that want complete control over their shot, this machine is designed to allow the user to remove the spring, rotate the lever clevis 180 degrees, and pull in a traditional manual fashion.
 
Reply
#11
Dumul spre camera de extractie e lung, ceea ce elimina principala neplacere de la Pavoni: shot-uri prea fierbinti, orice ai face. Mi se pare un best buy, spring lever la in jur de 800.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#12
Există un izolator de plastic pentru Pavoni care te rezolva.

În schimb, toate mașinile unde este contact direct între grup și boiler sunt predispuse la supraîncălzire. Iar dacă lași posibilitatea de abur, aduci apa la 120 de grade într-un grup la cel puțin 90.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#13
Cred ca aici e util PID-ul. Dc temp apei scade pe drum multicel, devine ok, ba chiar avantajos, sa ai grupul la 90.

Iar grupul e enorm la levierul asta, fata de Pavoni. In primul rand pentru ca trebuie sa contina arcul. Super heat sink.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#14
Pare mișto aparatul. Acum pt mine de ex ar conta cantitatea extrasa in ceașca. La pav sunt cam obligat sa trag ~30g din doza de 15. As prefera sa se poată extrage un maxim de 40g. In schimb nu știu ce sa zic de arc Smile. Probleme, probleme.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#15
Arcul se poate scoate si extragi manual 100%, am scris la #10.

Vad ca nici unul nu sunteti ingrijorati ca de fapt nu stiti ce aveti in grup... vi se pare o virtute ca se raceste apa pe drum, dar cat se raceste... si ca de la shot la shot e alta temperatura... nema problema...
Daca si pe asta va propuneti sa rezolvati tot cu plasturi...
Era mult mai simplu sa faca un open boiler, dar deh... nu avea abur...
 
Reply
#16
(21-02-2021, 21:01)renatoa Wrote: Arcul se poate scoate si extragi manual 100%, am scris la #10.

Atât ca manevra va fi inversa Smile adică pt extracție va trebui ridicat de levier și nu apăsat ca pt la pavoni. Cât despre circuitul de apa cred ca se poate forma o rutina care sa ofere repetabilitate.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#17
@renatoa se fofileaza, nu vrea sa ne prezinte cel mai important lever de pe forum : Flair DIY Cool ​​​​​​.
De fapt, cu asta trebuia sa inceapa topicul.  Wink
 
Reply
#18
(21-02-2021, 21:13)adiszep Wrote:
(21-02-2021, 21:01)renatoa Wrote: Arcul se poate scoate si extragi manual 100%, am scris la #10.

Atât ca manevra va fi inversa Smile adică pt extracție va trebui ridicat de levier și nu apăsat ca pt la pavoni. Cât despre circuitul de apa cred ca se poate forma o rutina care sa ofere repetabilitate.

Nu, se extrage normal, prin apasare, ati omis partea asta:
Quote:...rotate the lever clevis 180 degrees...

... e ce as vrea sa pot face la Mini Gaggia, ca sa elimin arcul... doar ca mecanica existenta nu imi permite... Sad

@Eugen16: Flair DIY nu se actioneaza cu un lever, se poate exercita o forta de apasare prin mai multe metode Wink Asa ca ar fi off-topic sa vorbesc aici de el.
 
Reply
#19
Ca un open boiler sa aiba grupul incazit adecvat, ar trebui fie ca apa sa fie incalzita in grup, ca la Strietman, fie ca grupul sa aiba incalzire electrica. Ai dreptate, renatoa, sunt multe probleme cu design-ul asta.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#20
Am pierdut si sansa asta de a vedea minunea. Cautai un cap de Flair sa-l pui la o presa de stors fructe si am crezut ca ai lansat un nou model de lever, pentru pasionatii de lucru manual. 
Poate ai sa ne prezinti inovatia intr-o buna zi,crap de curiozitate.  Huh
 
Reply
#21
(21-02-2021, 21:43)cradun Wrote: Ca un open boiler sa aiba grupul incazit adecvat, ar trebui fie ca apa sa fie incalzita in grup, ca la Strietman, fie ca grupul sa aiba incalzire electrica. Ai dreptate, renatoa, sunt multe probleme cu design-ul asta.
De ce îți imaginezi că Strietman e vreun etalon de stabilitate termică?

Chiar și grupurile comerciale, construite din câteva kg bune de alamă, aplică o curbă descendentă de temperatură in extracție. Ceea ce nu era o problemă în primul val dar e posibil sa fie în vremurile astea obsedate de cifre...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#22
Stiu din grafice ca Strega incepea de pe la 95, oarecum orice ai fi facut. In conditiile astea, o curba descendenta de temperatura era chiar ok.

Probabil ca in orice grup de levier neincalzit electric, extractia va avea o curba descendenta de temperatura, pentru ca, o data ce apa e in grup, temperatura nu poate merge decat in jos. La Strega puteam arde shot-urile dc puneam PID-ul grupului la o temperatura mai ridicata. 

De aia si spun ca design-ul prezinta niste probleme, cum zicea renatoa, pt ca tot un dans de temperaturi trebuie sa gestionezi. Dar niste imbunatatiri fata, de exemplu, de EMCAL, exista: distanta dintre boiler si grup. Apa de la 120, care trece printr-o teava de inox de 30, 40 de cm, ajunge in grup la o temperatura probabil ok pt extractie. Iar, cu ajutorul PID-ului care controleaza boilerul, poti stabili probabil destul de exact o temperatura a grupului.

La Strietman am vazut ca apa e practic incalzita in grup, poate va exista o scadere, dar nu stiu cum e sa lucrezi cu Strietman, stiu doar ca pe HB e foarte apreciat de oameni cu foarte multa experienta.
Mazzer Mini E + SSP brew, Niche, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#23
Nu stiu de ce vi se pare asa evident ca temperatura intr-o extractie nu poate merge decat in jos... poate la brew.

PV = nRT inca mai e valabila, cred, si nu doar in manualele de fizica...

P(resiunea) creste de 6-9 ori...
V(olumul) scade, dar nu asa mult ca presiunea... asa ca membrul stang al ecuatiei nu poate decat sa creasca la o extractie espresso.
Asa ca T(emperatura), din dreapta egalului, nu poate decat sa creasca, celelalte fiind constante.
Mai raman pierderile... cat de mari sa fie in 30 secunde, cand la un kettle de inox din tabla de 0.5 nu pierd nici un grad la o turnare de 40 ml, in 20 secunde ?

O masuratoare la iesire din puc nu e relevanta, pentru ca acolo presiune scade, si in consecinta si temperatura... noi dicutam aici temperatura din grup, nu ?
 
Reply
#24
Principiul de functionare la un lever se bazeaza pe ideea de grup=radiator, ceea ce face destul de imprevizibil comportamentul la extractii multiple daca nu se respecta timpii de revenire la echilibru termic. 

Un PID pe boiler nu va opri supraincalzirea grupului. 

Solutia canadienilor, cu acel HX oblic dimensionat generos, s-ar putea sa ofere o repetabilitate mai ok. Dar si pretul va fi pe masura. 

In curand, Vesuvius cu lever si toate optiunile posibile:

https://www.youtube.com/watch?v=UEnGQqFlBB0
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)