Daaaaan: "Si regland din surubelul ăla ...nu se rezolva sau macar ameliorează problema (supra)încălzirii? "
bogono: "...in afara de a monta un pid pe el nu stiu ce ii mai pot face"
toata lumea incearca (inclusiv eu, care am... 2 PID-uri aninate de Pro-ul meu...) sa reduca din supraincalzirea grupului la shot-uri succesive!
dar oare se tine cont in procesele astea de gandire, ca incalzirea asta e parte din functionalitatea masinii si ca incercand sa extragem la temperaturi mai joase, facem preinfuzia la presiuni mai joase si modificam oricum parametrii de extractie! in bine? in rau? etc.
adica, apa din boiler ajunge in cilindru datorita suprapresiunii din boiler; cei care au manometru pe boiler pot sa coboare presiunea in boiler, cat permite presostatul la valori - zic eu - ridicol de mici pentru un dipper: 0,2-0,3 bar; si nu e totuna o saturare completa de puc la 0,2 bar, sau la 1,1 bar! de ex....
si aici, un pid pe boiler ajuta mult: te poti 'juca' usor cu presiunea din boiler, nu trebuie sa demontezi talpa, sa invarti de rozeta aceea (millenium-ul meu pro) etc.
dar oricat am reduce presiunea, respectiv temperatura apei ce navaleste pe urma peste puc, in cilindru, problema e ca apa ce vine in cilindru nu vine pompata dintr-un "boiler de extractie" cu temperatura sub cea de fierbere! vine dintr-un
boiler de abur saturat si, ca sa putem avea un minim de presiune necesara impingerii apei in cilindru si apoi preinfuziei, apa din acest boiler va avea mult peste 100C!
conditie obligatorie pentru a putea extrage cafea cu La Pavoni...
problema supraincalzirii la La Pavoni este functionalitatea sa de
dipper, dar fara a avea o masa termica mare a grupului si/sau un reglaj al debitului spre grup!
urasc ideea unor portafiltre scoase din frigider, sau a unor prosoape ude!
am pocit masina mea cu o rozeta radiator care o scoate din randul unei masini vintage si o aduce in zona hibrizilor actuali...
dar, in toate aceste masuratori de temperatura pe suprafata cilindrului, nu trebuie ignorata prezenta acelei camasi de plastic! apa de extractie ajunge sub 'clopotul' camasii in debit mai mic si desigur, acolo, temperatura e ceva mai scazuta decat pe peretii cilindrului de alama exterior!
fundatura asta in care intra un practicant de La Pavoni, cu reducerea temperaturii (ca sa nu aiba - chipurile - supraextractie, amara si ea!... cacafeaua!) cu afectarea functionalitatii masinii, imi aminteste de alte ziceri frecvente pe aici:
nu iau rasnita aia ca face zgomot prea mare (zic eu: ce mai conteaza cum rasneste, respectiv, ce extractii pot face cu ea!)
nu iau espressorul ala ca se incalzeste prea lent (zic eu: adica - de regula - asta inseamna o masa termica mai mare, adica ceva esential pentru o masina espresso capabila!)
am tot zis ca am sa descriu si eu modificarile facute unui La Pavoni Pro (2017, pe care - in treacat spus - il suspectez de copie neitaliana...), si poate odata am s-o fac, dar nu cred ca ar fi multi interesati - nu ca ar fi prea tehnic, dar cat de mult ajuta, atunci cand ne dorim totusi minimul de complicatii in operare!
oricum, modificarile facute sunt materializate intr-o cutiuta cu pid, termostat electronic, ssr-uri, ecran si luminite colorate, a carei functionalitate poate fi oricand scurtcircuitata pentru a reveni la La Pavoni-ul stock;
cred ca cea mai importanta modificare ramane montarea unui radiator pe cilindru, adica, marirea capacitatii cilindrului de a ceda caldura acumulata, spre exterior...
pe urma, desigur, se poate limita cu sensori pe grup si pe boiler, cresterea temperaturii in grup;
apoi, se poate controla debitul apei de extractie in grup, atat prin micsorarea acestuia (jicleur), cat si prin cresterea lui (inca 3 gauri in camasa, la acelasi nivel cu cea existenta);
e mai bine cu modificari? nu stiu, ar trebui fiecare sa vada in cazul sau! preferintele pentru genul de cafele folosite difera mult!
cu peste 50 de ani in urma, cand a aparut milaneza Piccola, nu cred ca se gandea cineva s-o foloseasca pe cafele greu solubile, insuficient dezvoltate in prajire, asa cum se prefera acum...
cafeaua era neagra si ieftina si avea gust de cafea! florile colorate si fructele se vindeau la alte magazine
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)