Hello There, Guest! Login Register


Intrebari cafetiere ieftine

#1
O mica curiozitate. (momentan nu cunosc gustul decat "espresoarelor" superautomate sau cum se cheama ele si capsulele de cafea). 
A incercat cineva cafetierele ieftine (gen sub 300 ron) cu filtru de hartie?
Ma intereseaza daca ,teoretic cumparand cafea proaspat macinata impreuna cu o rajnita ieftina, chiar si manuala exista vreo diferenta?
Eventual niste recomandari gen sub modelu acesta nu....
Ma refer la cele gen krups km442d10 .
 
Reply
#2
Diferenta va fi, dar nu cafetiera o va aduce, ci cafeaua, nu doar proaspat macinata, dar si proaspat prajita.

Sunt multe alte metode ieftine de scos o cafea buna, dar majoritatea manuale: Aeropress, V60,...

Rasnita ieftina poate insemna multe... pocnitori.
Depinde unde este referinta dumitale de ieftin si de bun.
 
Reply
#3
(25-10-2020, 22:10)renatoa Wrote: Diferenta va fi, dar nu cafetiera o va aduce, ci cafeaua, nu doar proaspat macinata, dar si proaspat prajita.

Sunt multe alte metode ieftine de scos o cafea buna, dar majoritatea manuale: Aeropress, V60,...

Rasnita ieftina poate insemna multe... pocnitori.
Depinde unde este referinta dumitale de ieftin si de bun.
Pe aici pe forum sunt destul laudate rajnitele porlex.
Sub 300 ron de exemplu.
 
Reply
#4
(25-10-2020, 21:09)theionutzradu Wrote: O mica curiozitate. (momentan nu cunosc gustul decat "espresoarelor" superautomate sau cum se cheama ele si capsulele de cafea). 
A incercat cineva cafetierele ieftine (gen sub 300 ron) cu filtru de hartie?
Ma intereseaza daca ,teoretic cumparand cafea proaspat macinata impreuna cu o rajnita ieftina, chiar si manuala exista vreo diferenta?
Eventual niste recomandari gen sub modelu acesta nu....
Ma refer la cele gen krups km442d10 .


Bine ai venit!

Poate unii au avut așa ceva in trecut. Și cel mai probabil a fost și motivul pentru care azi sunt membri aici - caci nu mai vor așa ceva.

La înregistrarea pe forum ai primit niște linkuri, care te vor ghida foarte mult se acum in colo.

Cea mai ieftină varianta de a face o cafea buna consta in a face primul pas: de a cumpara cafea buna, proaspăta, nu de pe raft și sa o macini tu. Nicidecum gata măcinată.

Râșnit ieftină și cât de cât buna nu exista. Adică ieftin și bun nu încape in aceeași propoziție. Smile

Al doilea pas e deci o râșnița buna, de mâna. Kinu spre exemplu.

Al treilea pas e modul de preparare.
Cel mai ieftin: ibric (nu știu dacă Kinu poate macina așa de fin.... sa ma ajute un coleg). Următoarea varianta e o cana Moca (recomand bialeti din inox de 6 cesti - max 200 lei) și apoi cea de V60 (găsești tot pe forum i formații).
Toate sunt tipuri diferite de extracții.
Apoi ai extracția la espresor. Cam astea sunt marile categorii.
Ai nevoie la toate și de cântar fidel.

Pe scurt, ce cauți tu nu găsești.
Eventual, ca vrei aparat, sunt ceva cafetiere mai răsărite ce se apropie se V60: moccamaster. Una de asta cu o râșnița de mâna buna fac un parteneriat ok.
Rămâne cafeaua boabe, prăjită proaspăta.

Acum ca ai informații, te rog sa citești acele articole ce au venit pe mail.
Din întrebările puse, e foarte ușor sa ne dam seama (adică noi comunitatea asta de care te-ai lovit acum) ca nu ai stat sa citești prea mult despre o obiectul și scopul forumului. Dacă permiți o asemănare: Întrebările tale (fără reproș) sunt legate de cum repari un jigler la o Dacie nobila din ‘78, dar pusă pe un forum de pătimiti de Off Road hard core.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#5
Râșnesc pentru ibric cu Kinu pe 0.0.2 și iese pudră. Eu am râșnita din august și punctul maxim de strângere este sub 0, unde cutitele nu se ating.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#6
(26-10-2020, 09:30)Cosminchir Wrote: Râșnesc pentru ibric cu Kinu pe 0.0.2 și iese pudră. Eu am râșnita din august și punctul maxim de strângere este sub 0, unde cutitele nu se ating.

Si cat timp iti ia sa macini la 0.0.2 pe kiniu 10g cafea?
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#7
(26-10-2020, 09:34)rob8402000 Wrote:
(26-10-2020, 09:30)Cosminchir Wrote: Râșnesc pentru ibric cu Kinu pe 0.0.2 și iese pudră. Eu am râșnita din august și punctul maxim de strângere este sub 0, unde cutitele nu se ating.

Si cat timp iti ia sa macini la 0.0.2 pe kiniu 10g cafea?
Probabil că ai avut o noapte proastă daca de la primele ore ale dimineții simți nevoia de ironii, dar trecând peste asta râșnesc pentru ibric doar în wk când are chef nevastă-mea de o cafea la ibric, în ultimul timp nici în wk nu prea mai râșnesc pt ibric fiindcă am observat că atunci când vreau sa revin la espresso mi se dau complet setările peste cap și am diferente și e o unitate.
Sper că ți-am fost de ajutor Smile
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#8
(26-10-2020, 09:48)Cosminchir Wrote:
(26-10-2020, 09:34)rob8402000 Wrote:
(26-10-2020, 09:30)Cosminchir Wrote: Râșnesc pentru ibric cu Kinu pe 0.0.2 și iese pudră. Eu am râșnita din august și punctul maxim de strângere este sub 0, unde cutitele nu se ating.

Si cat timp iti ia sa macini la 0.0.2 pe kiniu 10g cafea?
Probabil că ai avut o noapte proastă daca de la primele ore ale dimineții simți nevoia de ironii, dar trecând peste asta râșnesc pentru ibric doar în wk când are chef nevastă-mea de o cafea la ibric, în ultimul timp nici în wk nu prea mai râșnesc pt ibric fiindcă am observat că atunci când vreau sa revin la espresso mi se dau complet setările peste cap și am diferente și e o unitate.
Sper că ți-am fost de ajutor Smile

Exact aceeași întrebare voiam sa ti-o scriu și eu și fără urma de ironie, eu când am încercat la Kinu ceva gen 0.0.7 mergea f greu si stăteam minute în șir sa macin, adica funcționa dar nu era practic deloc, ma gandesc ca poate tot din cauza asta a întrebat și colegul
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#9
(26-10-2020, 11:03)dragos.stoian Wrote:
(26-10-2020, 09:48)Cosminchir Wrote:
(26-10-2020, 09:34)rob8402000 Wrote:
(26-10-2020, 09:30)Cosminchir Wrote: Râșnesc pentru ibric cu Kinu pe 0.0.2 și iese pudră. Eu am râșnita din august și punctul maxim de strângere este sub 0, unde cutitele nu se ating.

Si cat timp iti ia sa macini la 0.0.2 pe kiniu 10g cafea?
Probabil că ai avut o noapte proastă daca de la primele ore ale dimineții simți nevoia de ironii, dar trecând peste asta râșnesc pentru ibric doar în wk când are chef nevastă-mea de o cafea la ibric, în ultimul timp nici în wk nu prea mai râșnesc pt ibric fiindcă am observat că atunci când vreau sa revin la espresso mi se dau complet setările peste cap și am diferente și e o unitate.
Sper că ți-am fost de ajutor Smile

Exact aceeași întrebare voiam sa ti-o scriu și eu și fără urma de ironie, eu când am încercat la Kinu ceva gen 0.0.7 mergea f greu si stăteam minute în șir sa macin, adica funcționa dar nu era practic deloc, ma gandesc ca poate tot din cauza asta a întrebat și colegul
Nu m-am uitat pe ceas sa vad cât durează, probabil intre 3-5 minute. La mine merge mai ușor decât atunci când râșnesc pentru espresso, dar da, durează mult.
Pentru un ibric de cafea o data pe săptămână, nu mi se pare un efort f mare sa râșnesc 3 lingurițe cu vârf de cafea( rețeta Sarkis)
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#10
(25-10-2020, 22:17)theionutzradu Wrote:
(25-10-2020, 22:10)renatoa Wrote: Diferenta va fi, dar nu cafetiera o va aduce, ci cafeaua, nu doar proaspat macinata, dar si proaspat prajita.

Sunt multe alte metode ieftine de scos o cafea buna, dar majoritatea manuale: Aeropress, V60,...

Rasnita ieftina poate insemna multe... pocnitori.
Depinde unde este referinta dumitale de ieftin si de bun.
Pe aici pe forum sunt destul laudate rajnitele porlex.
Sub 300 ron de exemplu.

E rasnita, nu rajnita.
Daca ai gasit vreo lauda pentru porlex, inseamna ca ai citit cu prea multi ani in urma, cand nu aveai alternative.
Sub 300 lei doar o electrica, KG79/89 imi vine in minte acum ca merita cumparata.
De la care sarim in zona 4-500 lei, la Wilfa sau manualele chinezesti.
 
Reply
#11
Scz. Nu era o intrebare ironica, doar ca avem aceeasi rasnita kinu phoenix, cu blocaj sub zero, iar eu macin 23 gr boabe pe setarea 0.0.7 in 8-10min. Am incercat si pe 0.0.4 si m am plictisit de dat la manivela. In weekend fac si eu ibric la 0.0.7 dar parca am nevoie de ceva mai fin, dar nu ma incumet sa merg mai spre fin ca imi piere cheful de cafea.
Legat de modificarea setarilor, nu am sesizat la rasnita mea. Eu dupa ce macin pt ibric, mut setarea la 5.0.0 sau mai mare si o suflu cu compresorul.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#12
(25-10-2020, 21:09)theionutzradu Wrote: O mica curiozitate. (momentan nu cunosc gustul decat "espresoarelor" superautomate sau cum se cheama ele si capsulele de cafea). 
A incercat cineva cafetierele ieftine (gen sub 300 ron) cu filtru de hartie?
Ma intereseaza daca ,teoretic cumparand cafea proaspat macinata impreuna cu o rajnita ieftina, chiar si manuala exista vreo diferenta?
Eventual niste recomandari gen sub modelu acesta nu....
Ma refer la cele gen krups km442d10 .

Colegul n3ks are dreptate, fara intelegerea acestor principii iti va fi foarte greu sa intelegi de ce insistam pe anumite lucruri.
Din momentul in care stapanesti intelegerea si interconectarea dintre rasnire/temperatura/proportii de cafea vs apa/ durata de extragere, etc. poti sa scoti o cafea la filtru decenta si dintr-o cafetiera mia ieftina.

Iti dau exemplul meu de cum prepar cafea cd merg la maica-mea, care are o cafetiera din targ de 400ml si folseste filtre de hartie gen Hario 01 (generice).
Vin cu punga mea de cafea PROASPAT prajita de filtru
ANTARESC 20g,
RASNESC pe Kinu cam ca sarea grunjoasa, pun filtru de hartie in suportul de plastic si le dau prin apa fierbinte de la robinet,
Adaug cafeaua rasnita,
Torn 300 ml/g de apa plata (pt o cana de 270ml),
Dau drumul la masinarie.
Astept pana nu mia curge constant, mai picura doar picaturi.
Gust. Daca e cam slaba, data viitoare pun 2gr de cafea in plus. Daca e cam amara, mai iau din cafea.

Acum ca am invatat si eu care-i treaba cu V60, exact asta voi face, doar ca mult mai controlat si mai minutios.

Dupa ce treci prin articolele din email, revino cu intrebari concrete si vom incerca sa-ti fim de folos.

Spor.

-------
Ce castigi daca folosesti o cafetiera gen Mocamaster sau branduri dedicate - simplificat - control asupra extractiei.
- Plaja de temperatura controlata de 90-92C pt brew;
- Control asupra modului de turnare a apei, incluzand preinfuzie si suprafata acoperita;
 
Reply
#13
(26-10-2020, 18:46)rob8402000 Wrote: Scz. Nu era o intrebare ironica, doar ca avem aceeasi rasnita kinu phoenix, cu blocaj sub zero, iar eu macin 23 gr boabe pe setarea 0.0.7 in 8-10min. Am incercat si pe 0.0.4 si m am plictisit de dat la manivela. In weekend fac si eu ibric la 0.0.7 dar parca am nevoie de ceva mai fin, dar nu ma incumet sa merg mai spre fin ca imi piere cheful de cafea.
Legat de modificarea setarilor, nu am sesizat la rasnita mea. Eu dupa ce macin pt ibric, mut setarea la 5.0.0 sau mai mare si o suflu cu compresorul.
La 23 de grame cred că aș abandona și eu lupta, eu râșnesc cam 13 grame pentru o ceașcă mai mare, mie nu îmi place la ibric fac doar pentru soție.
Din ce am putut să îmi dau seama sunt diferente destul de mari între generații. Înainte să îmi vina râșnita m-am documentat puțin și am tras. concluzia ca pentru espresso ar trebui sa pornesc pe la 2, nici nu s-a mișcat acul și mi-a ieșit o zeamă, după vreo 3 shot-uri stricate am ajuns pe la 0.8 pentru 28 secunde.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#14
Cred ca pe undeva la voi zboara zero-urile prin aer in exces, si cate unul mai nimereste intre dintii de la rasnita... sau prin postare Big Grin
Pentru turceasca eu macinam cu Kinu M38 fix la 0.8, adica aproape o tura, si iesea caimacu de un deget...
Si niciodata nu am depasit un minut pentru 16 grame...  Confused
Comparativ, ca sa avem o referinta, espresso era la 1.2-1.3
 
Reply
#15
(26-10-2020, 19:49)renatoa Wrote: Cred ca pe undeva la voi zboara zero-urile prin aer in exces, si cate unul mai nimereste intre dintii de la rasnita... sau prin postare Big Grin
Pentru turceasca eu macinam cu Kinu M38 fix la 0.8, adica aproape o tura, si iesea caimacu de un deget...
Si niciodata nu am depasit un minut pentru 16 grame...  Confused
Comparativ, ca sa avem o referinta, espresso era la 1.2-1.3
După ce fac upgrade la o electrică, ți-o trimit la analiză, poate ii dai de cap Smile
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#16
Da... Nu mai pot corecta postul... S au dus zerourile prin caimac.  La 0.7.0 macin pt ibric. Pt cafflano macin la 1.6.0 sau 1.7.0. Dar phonix am inteles ca are pasi mai mici la filet decat m48.

Ps. Bine ca nu suntem off topic.
Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso.
 
Reply
#17
1. Reducerile comunitatii Espressoman la espressoare si rasnite - http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/ 

Putem sa sarim peste, sunt diverse reduceri.

2. Cum alegi un espressor - http://www.espressoman.ro/care-espressor...oi-restul/

Se vorbeste despre tipurile de espresoare (automat,superautomat cu capsule etc) si faptul ca sunt niste chinezarii care contin numele espressor in descriere. Lipsa compactarii ,cantitatea de cafea macinata(aprox 10g),presiunea mica si faptul ca nu au un portafiltru nepresurizat le fac inferioare adevaratelor aparate de espresso .

3. Cum sa alegi o rasnita - http://www.espressoman.ro/rasnita-de-caf...o-perfect/

Se refera la faptul ca in general o rasnita e mai importanta decat espressorul in sine. Cele cu lame sunt total nerecomandate.  Cu dozator sau fara, steped sau stepless si viteza de rasnitare sa fie mai mica nu prea imi permit mari pretentii la un buget mic.

4. Cum sa prepari un espresso - http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un...ect-acasa/

Nu ma intereseaza espresso, necesita un buget mult prea mare. 

5. Cum alegi o cafea - http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/
 
Pai in primul rand nu din magazinele mari care au cafea gata ambalata.
Cafeaua se aduce verde , se prajeste local si se ambaleaza iar pe punga este trecuta data prajirii, nu data expirarii. Ca e prajita mai light,medium,dark aia tine de gusturi. Cica a light are ceva aroma mai buna.


6. Cum sa faci un capuccino - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...pte?page=6

Aceiasi treaba ca la espresso.

7
7. Forumul nu ofera suport pentru aparatele automate. Afla de ce sa te feresti de "espressoarele" automate - https://www.espressoman.ro/espressoarele-automate/

Am prins ideea de la numarul 2 .



Si acum ca am terminat cu astea si mai pe scurt.
O combinatie de cafetiera+ rajnita la sa zicem 6-7-8 sute ron care ar trebui sa faca o treaba decenta.
Altfel spus,cafetierele ieftine cunosc notiunea de preinfuzie, cantitatea de apa in functie de cantitatea de cafea (gen 1/16 ) sau doar curge apa prin ele?
 
Reply
#18
(26-10-2020, 20:28)theionutzradu Wrote: 1. Reducerile comunitatii Espressoman la espressoare si rasnite - http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/ 

Putem sa sarim peste, sunt diverse reduceri.

2. Cum alegi un espressor - http://www.espressoman.ro/care-espressor...oi-restul/

Se vorbeste despre tipurile de espresoare (automat,superautomat cu capsule etc) si faptul ca sunt niste chinezarii care contin numele espressor in descriere. Lipsa compactarii ,cantitatea de cafea macinata(aprox 10g),presiunea mica si faptul ca nu au un portafiltru nepresurizat le fac inferioare adevaratelor aparate de espresso .

3. Cum sa alegi o rasnita - http://www.espressoman.ro/rasnita-de-caf...o-perfect/

Se refera la faptul ca in general o rasnita e mai importanta decat espressorul in sine. Cele cu lame sunt total nerecomandate.  Cu dozator sau fara, steped sau stepless si viteza de rasnitare sa fie mai mica nu prea imi permit mari pretentii la un buget mic.

4. Cum sa prepari un espresso - http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un...ect-acasa/

Nu ma intereseaza espresso, necesita un buget mult prea mare. 

5. Cum alegi o cafea - http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/
 
Pai in primul rand nu din magazinele mari care au cafea gata ambalata.
Cafeaua se aduce verde , se prajeste local si se ambaleaza iar pe punga este trecuta data prajirii, nu data expirarii. Ca e prajita mai light,medium,dark aia tine de gusturi. Cica a light are ceva aroma mai buna.


6. Cum sa faci un capuccino - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...pte?page=6

Aceiasi treaba ca la espresso.

7
7. Forumul nu ofera suport pentru aparatele automate. Afla de ce sa te feresti de "espressoarele" automate - https://www.espressoman.ro/espressoarele-automate/

Am prins ideea de la numarul 2 .



Si acum ca am terminat cu astea si mai pe scurt.
O combinatie de cafetiera+ rajnita la sa zicem 6-7-8 sute ron care ar trebui sa faca o treaba decenta.
Altfel spus,cafetierele ieftine cunosc notiunea de preinfuzie, cantitatea de apa in functie de cantitatea de cafea (gen 1/16 ) sau doar curge apa prin ele?
Mi-am amintit că Hoffmann a prezentat o cafetieră de care se folosește acasă și de care zicea că e multumit. Cred că era de la Breville/Sage, nu stiu daca intra in buget, dar ai putea sa verifici.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#19
Nici macar cele scumpe nu au astfel de concepte.
De exemplu, ca s-a pomenit mai sus, moccamaster, care costa peste 200 euro, si e considerata etalon, pot sa iti zic ca este o panarama absoluta, cu inteligenta incorporata ZE-RO !
Am desfacut una sa o repar si am ramas uimit sa nu gasesc in interior NI-MIC ! ma refer la capitolul de electronica.
Toata functionalitatea ei este sa incalzeasca apa si sa o trimita la dus, ca i-au facut o carcasa ca sa arate mai modernist... ce sa zic, le-a reusit, au "convins" multa lume...
In comparatie cu ea, un Electrolux de 200 lei care l-am avut la birou, era deja avansat, macar avea ce numesti dumneata preinfuzie, mai exact oprea picurarea la 2 min, timp de 30 de secunde, si apoi o relua. Plus doua moduri de frecventa a picurarii, descrise ca fiind normal si +aroma.
Apa se pune atat cata vrei, dumneata trebuie sa calculezi 1/16, plus aproximativ 50g care raman in filtru... si o trec pe toata prin cafea, cel putin la ce am avut eu de-a face. Cand se termina apa are loc o supraincalzire a rezistentei, care declanseaza un termostat si gata, asta este, s-a terminat "extractia". Sa zici mersi daca ai vreun beep sa iti semnaleze momentul asta. Majoritatea simt momentul asta datorita aburilor in exces care ies pe final, nu datorita vreunui feature prevazut in scopul asta.
Ar fi SF chiar la una scumpa sa dozeze apa in functie de greutatea cafelei... adica sa aiba cantar incorporat in cosul de filtrare, si masurare debit apa, sau cum ? Sa fim putini realisti...
 
Reply
#20
https://www.youtube.com/watch?v=HfkdkZRv...esHoffmann
trece de 1000 ron si nu am gasit in Romania!

LE

Deci un dripper hario v60 +filtre + un fierbator de apa +rasnita cafea ramane varianta sigura?
 
Reply
#21
Dacă aveai curiozitate mai căutai si celelalte articole din blog sau chiar forum, ai fi găsit și preinfuzia.
Noi cei de aici cam știm ce scrie in articolele alea și chiar dacă le-ai etalat cu rezumat, tot îți lipsesc niște cunoștințe ca sa putem sa te și sprijinim. Respectiv ai vrut sa areti ca ai făcut tema de casa, așa in fuga.

Cu buna-voința, pot sa zic ca ce vrei tu e probabil una din următoarele, deja însă enumerate anterior. Și pot sa mai spun ca ceea ce vrei tu, e prin prisma prețului, nu prin faptul ca ai sti ce vrei. Ești pe un teren destul de mișcător, dacă îți faci cerintele pentru o anume chestie in funcție de buget, nu de necesitate sau dorința. Întâi se pun cerintele / dorințele / standardele și apoi vezi ce exista sa acopere acestea. Vezi dacă intra in buget și dacă nu renunți din cerințe (dacă se poate). Departe de mine sa ma leg de puterea financiară a unei persoane, dar atitudinea de a lua după buget nu acoperă necesarul. Adică dacă vrei apa calda la robinet poți lua un boiler se 10L. Dar dacă vrei sa facă dus 2 persoane odată la doua bai, sigur nu va satisface acel boiler necesarul se apa calda. Cam așa și aici....
tipurile de extracție de mai jos sunt diferite, date tot așa, in funcție se buget, nu prin prisma faptului ca ai sti ce dorești.

1. V60 + râșnița (eventual Kinu; nu se numește Râjniță) cântar, gen kettle special care ridica la temperatura fixa apa. Aici trebuie sa te documentezi și sa citești. E o chestie interesantă dar ai nevoie de răbdate și studiu pana sa faci extracții bune. E un tărâm frumos. Sincer nu văd sa investești acest efort, dacă nu ai parcurs alte articole decât cele standard.
2. Moccamaster + râșnița (din nou Kinu), cântar. Aici ai extracție la buton. Caută moccamaster pe site la Barshaker.
3. Cana Mocca (bialetti de 6 cești, varianta pe inox, nu aluminiu) + râșnița, cântar

Atenție cântarul sa “cunoască” cel puțin 1 zecimală.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#22
(26-10-2020, 20:51)theionutzradu Wrote: Deci un dripper hario v60 +filtre + un fierbator de apa +rasnita cafea ramane varianta sigura?

Sau Aeropress, il consider mai versatil decat un V60. Poti extrage orice, de la "aproape espresso", pana la french press.
Asta daca te satisface cantitatea de 240 ml de cafea care o poti face intr-o singura trecere... la V60 poti si dublu, daca iei marimea potrivita.
Plus ca la V60 trebuie sa fii acolo sa participi trup si suflet in cele 2-3-4 minute cat o bibilesti. La Aeropress mai ai momente de respiro...
Filtrele sunt si ele mai ieftine, chiar de vreo 10 ori as zice... Si nici nu iti trebui kettle cu precizie de grad, si gat de lebada, care costa, si nu putin...
 
Reply
#23
Bun, si pentru aeropress ce rajnita se recomanda?
 
Reply
#24
"Râjnița" recomandata de N3cks merge pe toate tipurile de extracție.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#25
Lasati-o balta, e clar ca are un defect la tastatura... Smile
 
Reply
#26
(26-10-2020, 22:50)renatoa Wrote: Lasati-o balta, e clar ca are un defect la tastatura... Smile


E ieftină și aceea, asemenea cafetierei căutate...
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#27
(25-10-2020, 21:09)theionutzradu Wrote: O mica curiozitate. (momentan nu cunosc gustul decat "espresoarelor" superautomate sau cum se cheama ele si capsulele de cafea). 
A incercat cineva cafetierele ieftine (gen sub 300 ron) cu filtru de hartie?
Ma intereseaza daca ,teoretic cumparand cafea proaspat macinata impreuna cu o rajnita ieftina, chiar si manuala exista vreo diferenta?
Eventual niste recomandari gen sub modelu acesta nu....
Ma refer la cele gen krups km442d10 .

Diferenta intre automatele cu care esti obisnuit si orice filtru 'clasic' este notabila. Mai ales ca primele sunt gandite sa faca (sau macar incearca) espresso. Exista acea pompa in ele care va produce o oarecare presiune de unde si textura diferita a bauturii.
Eu nu sunt atat de pornit impotriva acelor filtre (cum este acel krups) pentru ca isi pot gasi locul intr-o bucatarie. Modelul ala pare destul de compact si usor de intretinut. Singura chestie pe care o recomand celor ce isi cauta asemenea aparate este capacitatea de preparare. Mai precis, ele sunt oarecum gandite sa dea "maxim" atunci cand sunt folosite la toata capacitatea. Adica ar trebui ca mereu sa faci 1.25l. Nu e un capat de tara daca stii ca bei atat, ca dupa preparare o poti transfera intr-un termos si va fi ok pentru cateva ore. Singura chestie pe care as mai verifica la acest tip de aparate este filtrul, preferabil de hartie tip v60.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
#28
Chiar credeti asta cu capacitatea maxima? Dupa ce criterii sa dea tot? 
La acel Electrolux de care scriam mai sus am scos gustul maxim, apropiat de un V60, cand am pus doar 200 ml de apa si am macinat ca sa se termine extractia in 2 minute.
Nici un filtru nu va lasa sa treaca un litru in mai putin de 10 minute, ceeace este clar supraextractie la orice macinatura, oricat de absurda. Pentru ca nu numai macinatura dicteaza timpul, ci mai ales ritmul de picurare al masinii.
Ce scoteau colegii mei cand puneau "pentru 3 cafele"... adica peste juma de litru si 7 minute extractie, aceasi cafea, era departe de o extractie care sa o consider corecta.
 
Reply
#29
Ti se pare cumva ca apare in materiale de marketing faza asta? Ei vor spune mereu ca poti sa iti faci o ceasca sau 10, ca sa iti vand produsul. Daca masori temperatura apei vei observa ca are o variatie destul de mare, ajungand la nivelul de 94-95 de grade doar spre finalul extractiei cand probabil tot circuitul e suficient de cald incat exista pierderi minime de temperatura si devine mai stabil.
O extractie "corecta" dupa regulile SCA de certificare a aparatelor se doreste a fi una intre 4 si 8 minute pt un litru de apa. Deci aparatul colegilor tai, macar din acest punct de vedere, "lucra" bine. Cu restul cerintelor...cine stie.
Filtrele astea nu trebuie cautate ca fiind inlocuitoarele V60-urilor ca nu asta sunt. Si ati avea niste surprize daca ati incerca sa faceti extractii de 1L V60 vs 1L facut de un filtru, indiferent daca e unul ieftin de 200 lei sau unul premium de 1200.
PS: cred ca cei de la Techinvorm s-ar simti foarte bine daca ar afla ca design-ul moccamasterului este considerat modern. Tinand cont ca este asa din 1974.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)