Welcome Back Log In Create Account

Gustul cafelei - acru (versus aciditate ), amar, dulce

Eu sunt un pic nelamurit totusi cu ce fel de prajire este obisnuit Cafencu... sau cum se prajeste la noi pentru cafea turceasca, daca o fi careva specializat pe asa ceva... :s Huh
Pentru ca am avut contact direct cu cafeaua prajita pentru ibric la mama ei acasa, pe malurile estice ale Mediteranei, si pot zice ca este cel mai light posibil mod de prajire intalnit vreodata... scortisoara ar fi invidioasa, nu am vazut in poze la noi asemenea prajiri pana acum.

Reply
(04-01-2018, 21:37)dev Wrote: Mi-e greu sa cred ca in 6 locatii ai cerut o cafea care sa nu fie acida si ai primit ceva acru. Generalizarile de tipul asta invalideaza argumentele corecte pana la un punct.
Corect, nu s-a intamplat asa.
Cererea a fost: Va rog sa imi faceti un expresso din orice cafea vreti si care sa coste oricat numai sa nu fie acru pentru ca nu pot sa-l beau.
Rezultatul e interesant.
Pot sa-l spun aici?
Ibric conic marca "Emailul", rasnita manuala[s] din alama mostenita de la bunica [/s]Commandante, aragaz...

Reply
eSpresso :)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(04-01-2018, 21:44)maki Wrote: pana la urma, sa dau o analogie despre bere, ca asta fac in timpul liber ca hobby - fac bere.

da'i omului care toata viata a baut lager industrial (citeste heineken) un IPA - si va spune ca e cea mai aiurea bere din viata lui, acreala si nici bere nu se numeste!

:24: Am incetat de mai multi ani sa beau bere pana relativ recent cand am gustat IPA...alta viata!
Bere tot nu beau dar o IPA as bea oricand...
Ibric conic marca "Emailul", rasnita manuala[s] din alama mostenita de la bunica [/s]Commandante, aragaz...

Reply
(04-01-2018, 22:58)renatoa Wrote: Eu sunt un pic nelamurit totusi cu ce fel de prajire este obisnuit Cafencu... sau cum se prajeste la noi pentru cafea turceasca, daca o fi careva specializat pe asa ceva... Confused Huh
Pentru ca am avut contact direct cu cafeaua prajita pentru ibric la mama ei acasa, pe malurile estice ale Mediteranei, si pot zice ca este cel mai light posibil mod de prajire intalnit vreodata... scortisoara ar fi invidioasa, nu am vazut in poze la noi asemenea prajiri pana acum.

Keskerian este destul de light, nu stiu daca chiar stil turcesc pentru ca nu stiu care ar fi ala insa e light.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(04-01-2018, 23:22)Cafencu Wrote:
(04-01-2018, 21:37)dev Wrote: Mi-e greu sa cred ca in 6 locatii ai cerut o cafea care sa nu fie acida si ai primit ceva acru. Generalizarile de tipul asta invalideaza argumentele corecte pana la un punct.
Corect, nu s-a intamplat asa.
Cererea a fost: Va rog sa imi faceti un expresso din orice cafea vreti si care sa coste oricat numai sa nu fie acru pentru ca nu pot sa-l beau.
Rezultatul e interesant.
Pot sa-l spun aici? 

Pentru transparenta si drept la replica ar fi bine sa precizezi si locatiile.

Reply
(04-01-2018, 22:12)razvanMB Wrote: Da, pare o problema clasica a consumatorului care a depasit nivelul Tchibo/Jacobs din supermarket si consuma cafeaua proaspat prajita de prajitori 1st and 2nd wave.

Mmmm in cazul meu in 5-10 ultimii ani inainte sa cumpar de la magazinul de cafea din cartier - care nu e arabesc - au fost in principal alte branduri peste Jacobs/Tchibo desi la ultima mi-a placut pachetul African Blue
Jacobs de la noi n-am reusit niciodata sa beau, gustul mi s-a parut oribil.
Numele celei curente de acum e Columbia ...ceva si judecand dupa gustul din care acreala lipseste e foarte posibil sa ai dreptate. Nu i-am intrebat de unde e cafeaua dar cu proxima ocazie o sa fac si asta.
A, si in general oamenii/barista de la cafenele au fost toti de la OK in sus privitor la orice nelegat de espresso-ul servit in ceasca...

Reply
Ne tot învârtim în jurul cozii...
Hai să auzim cu subiect și predicat cafelele care ți-au plăcut pentru lipsa "acrelii", cu originea și prăjitorul lor. Asta cu "proaspat prăjită local de 1-2 luni" sună a Doncafe Manufaktura, Leonard sau Florian.
Devreme ce nu exemplificăm ca să putem ști și noi despre ce vorbim, ne ducem spre un subiectivism de poet neînțeles, care în anumite circumstanțe poate căpăta aspect de troll.

De fapt e vorba de percepție care nu se poate comenta dar se poate educa. Acceptă însă și reversul medaliei, anume că alții au alte gusturi, iar faptul că tu nu îi înțelegi și îi cataloghezi ca manipulați de către vânzătorii de vise, nu te face nici mai deștept nici mai sociabil ci chiar antipatic dacă o faci fără argumente.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(04-01-2018, 23:39)dev Wrote: Pentru transparenta si drept la replica ar fi bine sa precizezi si locatiile. 

Sigur nu se supara nimeni?
Din pacate n-am pastrat bonurile de la casa asa ca tot ce as putea sa spun e nedovedibil...ce sa fac nu m-am pregatit in mod adecvat ca o sa mi se puna pielea in batz.

Reply
(04-01-2018, 21:11)Cafencu Wrote:
(04-01-2018, 05:15)RaduCarutasu Wrote:
(03-01-2018, 23:01)Cafencu Wrote:
(06-03-2017, 23:51)Lyvyoo Wrote:  
Pentru "privilegiul" pueril de a da de 3-6 ori mai multi bani pe o cafea care nici macar nu se poate bea sau apartenenta la un grup "select" de masochisti?
Multumesc.

(09-03-2017, 11:11)RaduCarutasu Wrote: Multa lume confunda acreala cu aciditatea.
Salut.
Cu tot respectul, acru = acid in orice context indiferent ca e vorba de un acid sau de o combinatie de mai multi.....

Toata dizertatia e admirabila, demna de un subiect mai nobil, tu in schimb insisti pe o pagina jumate ca acru nu e acid si daca nu sunt de acord si aduc argumente (pe care ar trebui sa le stim cu totii din scoala generala) ma caracterizezi drept agresiv, ignorant. needucat si iar ignorant.
Nu a fost nici o clipa vorba de perceptie, ce place si ce nu si mai ales cui, aici fiecare e liber sa aleaga.
Cedez si ma opresc ca e pierdere de vreme.

(04-01-2018, 08:42)organon Wrote:  

Needucat este epitetul pe care ti l-ai atribuit singur.
Eu doar te-am indemnat sa citesti!

Faptul ca ai caracterizat cea mai mare parte a membrilor forumului, care chiar cumpara cafele de 3-6 ori mai scumpe (asta este o  problema legata de optiunile fiecaruia in parte si care nu  te priveste in mod direct) , drept un grup "select" de masochisti te arunca automat in zona descrisa de mine, cea a ignorantilor si a agresivilor (verbali, desigur).
In opinia mea, cu  asemenea afirmatii, ti-ai permis cam multe fata de niste oameni pe care nu i-ai vazut niciodata si pe care nici nu-i cunosti.

Ma declar depasit de logica ta de scoala generala!

Cu chimia chiar ma descurc (am facut si in facultate trei ani, profesia pe care am practicat-o a avut legatura cu aceasta disciplina, nu am uitat chiar tot si imi ajunge).
Astept insa sa ma luminezi in legatura cu cafeaua si, cel mai important, in legatura cu afirmatia ta revolutionara ca un aliment acid este un aliment acru.
Apropo, cafeaua nu este o substanta chimica, un acid acru la gust, ci este un aliment care se prepara/gateste prin prajire si, ulterior prin extractie, fierbere.....

Mai jos este o lista cu foarte multe alimente acide, definite astfel datorita valorii scazute a pH-ului, sub 7. 
Desi sunt acide, sunt toate aceste alimente acre? 

http://cesamancam.ro/ph-ul-alimentelor.html
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(04-01-2018, 23:49)Lyvyoo Wrote: Ne tot învârtim în jurul cozii...
Hai să auzim cu subiect și predicat cafelele care ți-au plăcut pentru lipsa "acrelii", cu originea și prăjitorul lor.
Multumesc, asta asteptam:

In toate locatiile cererea formulata a fost identica si peste tot am cerut un espresso simplu, asta pentru ca stiam ca vreau sa merg in mai multe locuri in aceeasi zi.
Locatiile in ordinea vizitarii au fost:
1. Fellow One(langa P. Victoriei) - acra de mi-a inchis ochii, replica barista a fost ceva in genul "Asa sunt toate" - dar a insistat sa imi fac drum la magazin si sa incerc si acolo
2. The Coffee Factory (langa P. Kogalniceanu) - acra de mi-a inchis ochii, replica barista a fost ceva in genul "Asa sunt toate" si si-a mai facut una pentru sine pe care dupa ce a gustat-o mi-a dat dreptate - aici am fost in 2 randuri :suicide: , 2 barista diferiti, acelasi rezultat, espresso lasat in ceasca
3. Origo(Lipscani) - aici am incercat 2 una dupa alta, o Columbia si o Guatemala si n-am putut sa beau nici una - nu au acceptat sa platesc nici una din mostre si au admis ca nu au ce sa-mi serveasca; Guatemala a avut un retrogust pregnant de curmale, spectaculos si fabulos in sine dar n-as mai repeta experienta
4. The Coffee Shop(Universitate) - si aici am incercat 2, Respekt pentru domnul e acolo, a fost singurul care a incercat sa ma inteleaga si sa ma serveasca dupa cerere: prima a fost o cafea de firma care intr-adevar n-a fost acra catusi de putin;  - dar nici vreo alta calitate nu i-am gasit - si a doua a fost de "productie" proprie, prima pe care am putut sa o beau, gustul acru fiind suportabil si aromele interesante
5. Guido - au refuzat sa imi faca expresso spunand acelasi lucru, ca toate sunt acre(Respekt!)
6. Sarkis - probabil ca asta n-ar trebui sa se puna pentru ca omu' a folosut un aparat automat...
7. Cafetaria(Timpuri noi) - acelasi dezmat de acreala, am incercat 3 branduri alese de barista, acelasi refren cu "Toate sunt..."

OK, acum sunt gata sa-mi luati gatu' :suicide:

Reply
... Acolo unde merge bine ceva , " trebuie " sa se insinueze cate cineva , pe post de diversionist sau instigator , care sa strice relativa ordine si apoi sa o poata manipula cum si-ar dori ... si toate astea , in lipsa unor baze fundamentale demonstrabile de experientza ...  ( macar si mimarea lor , pare diletantism ... )
... Pana la urrma care este pozitia  la care se adera , ... in banca sau la catedra ? ... cei mai multi , se gasesc aici pentru a invatza si a face schimb de experientza , ( deci tot un fel de ajutor prin contributie in comun de experientza ! ) , ce se doreste de fapt , sa se demonstreze / dovedeasca ... ca ce ? , ... ca nu este bine ce ? ... fiecare are dreptul liber , sa aleaga singur , in deplina cunostintza de cauza calea pe pe care va merge in acesta experientza si nu sa se aleaga , ... influntzat ... macar sa existe o directie definita de influentza , insa am senzatia ca lipseste si aceea ... ( democratia nu insemna anarhie , decat in RO )  ... si ma opresc aici , pentru ca nu doresc sa -mi  risipesc inutil  , un timp din viatza ...

... si apropos de anateme , ... unul dintre siretlicurile satanei , este sa sadeasca neincrederea / indoiala / confuzia in ideile proprii ale persoanei / comunitatii  ... apoi sa promita ceva , ce nu poate duce la implinire ... se mai numeste si amagire ... etc. ... etc
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(05-01-2018, 00:13)RaduCarutasu Wrote: Needucat este epitetul pe care ti l-ai atribuit singur.
Ma refeream la gust Blush, al meu e nedeprins cu acreala in cafea si o considera cel mai mare defect.
(05-01-2018, 00:13)RaduCarutasu Wrote: Faptul ca ai caracterizat cea mai mare parte a membrilor forumului, care chiar cumpara cafele de 3-6 ori mai scumpe (asta este o  problema legata de optiunile fiecaruia in parte si care nu  te priveste in mod direct) , drept un grup "select" de masochisti te arunca automat in zona descrisa de mine, cea a ignorantilor si a agresivilor (verbali, desigur).
In opinia mea, cu  asemenea afirmatii, ti-ai permis cam multe fata de niste oameni pe care nu i-ai vazut niciodata si pe care nici nu-i cunosti. 
Hmmm, aici probabil ca am gresit, imi cer sincer scuze in fata oricui s-a simtit lezat - asa cum am mai scris deja de cateva ori nu experienta personala sau gustul a fost subiectul aici - fiecare e liber sa placa ce vrea.
Restul e ...tentant dar pas, ca am promis

Reply
Cred ca, dacă compari o cafea espresso de calitate cu Caffè Latte cu caramel de la Starbucks, primul oricum ti se va părea acru/amar/fiere.
Motivul este ca în al doilea caz ce bei nu este cafea ci zahar lichid.

Cred ca gustul pt espresso nu este ceva static ci se formează în timp. La început mi sa părut foarte puternic gustul. La primul Kenia ca am băut mi sa părut sa beau acid sulfuric fierbinte. Apoi încetișor am început sa recunosc gusturile de baza: amar, acid. Acum am început sa deosebesc cât de cat o cafea africana de una sud americana.

Astăzi am băut o Kenia foarte bună (făcut de cineva priceput) care avea o aciditate foarte dezvoltata și foarte plăcută dar nici un pic de amar sau acreala. Cafea pe care pot s-o beau fără zahar.

Asta l-am învățat in timp și încă am mult drum de făcut. Șofer ca în timp vei învață și tu cum sa deosebești aromele unei cafele de calitate, făcut de prăjitori cu pasiune și experiență.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(05-01-2018, 01:49)micrenda Wrote: Cred ca, dacă compari o cafea espresso de calitate cu Caffè Latte cu caramel de la Starbucks, primul oricum ti se va părea acru/amar/fiere.
Motivul este ca în al doilea caz ce bei nu este cafea ci zahar lichid.

Sunt de aceeasi parere ca Starbucks face prajituri nu cafea, cand n-am avut incotro am luat de la ei expresso si cam atat, in nici un caz altceva ca mi-am dat seama din descriere ce ma asteapta si n-am mers mai departe.
In momentul de fata, mai ales dupa ultimele experiente foarte neplacute nu am nici o motivatie sa mai incerc espresso din cafea proaspat prajita "3-rd wave" asa ca o sa raman pentru moment la nivelul umil la care sunt, acela de consumator de cafea la ibric.
Am facut o incercare asta vara sa trec de la ibric la espresso - asa am si descoperit acest forum si am citit/invatat multe aici - cand mi-am cumparat 2 expressoare manuale gandindu-ma ca voi pastra macar unul dar n-a fost sa fie, am ajuns ca o extractie ca la carte d.p.d.v. proba video dar gustul a fost dezamagitor desi am incercat vreo 12 soiuri diferite de cafea, cele mai multe de la magazine de specialitate.

Reply
Ce rasnita ai si ce espressor ? Cântar, tamper, etc. ?
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
(05-01-2018, 00:24)Cafencu Wrote:
(04-01-2018, 23:49)Lyvyoo Wrote: Ne tot învârtim în jurul cozii...
Hai să auzim cu subiect și predicat cafelele care ți-au plăcut pentru lipsa "acrelii", cu originea și prăjitorul lor.
Multumesc, asta asteptam:

In toate locatiile cererea formulata a fost identica si peste tot am cerut un espresso simplu, asta pentru ca stiam ca vreau sa merg in mai multe locuri in aceeasi zi.
Locatiile in ordinea vizitarii au fost:
1. Fellow One(langa P. Victoriei) - acra de mi-a inchis ochii, replica barista a fost ceva in genul "Asa sunt toate" - dar a insistat sa imi fac drum la magazin si sa incerc si acolo
2. The Coffee Factory (langa P. Kogalniceanu) - acra de mi-a inchis ochii, replica barista a fost ceva in genul "Asa sunt toate" si si-a mai facut una pentru sine pe care dupa ce a gustat-o mi-a dat dreptate - aici am fost in 2 randuri :suicide: , 2 barista diferiti, acelasi rezultat, espresso lasat in ceasca
3. Origo(Lipscani) - aici am incercat 2 una dupa alta, o Columbia si o Guatemala si n-am putut sa beau nici una - nu au acceptat sa platesc nici una din mostre si au admis ca nu au ce sa-mi serveasca; Guatemala a avut un retrogust pregnant de curmale, spectaculos si fabulos in sine dar n-as mai repeta experienta
4. The Coffee Shop(Universitate) - si aici am incercat 2, Respekt pentru domnul e acolo, a fost singurul care a incercat sa ma inteleaga si sa ma serveasca dupa cerere: prima a fost o cafea de firma care intr-adevar n-a fost acra catusi de putin;  - dar nici vreo alta calitate nu i-am gasit - si a doua a fost de "productie" proprie, prima pe care am putut sa o beau, gustul acru fiind suportabil si aromele interesante
5. Guido - au refuzat sa imi faca expresso spunand acelasi lucru, ca toate sunt acre(Respekt!)
6. Sarkis - probabil ca asta n-ar trebui sa se puna pentru ca omu' a folosut un aparat automat...
7. Cafetaria(Timpuri noi) - acelasi dezmat de acreala, am incercat 3 branduri alese de barista, acelasi refren cu "Toate sunt..."

OK, acum sunt gata sa-mi luati gatu' :suicide: 

Inca o data imi exprim surprinderea ca nu ai gasit nicio locatie cu un barista capabil sa atenueze aciditatea.

Reply
Am impresia ca alta este problema aici... As zice ca se cauta o cafea proaspata care sa aiba gust de cafea de supermarket???  Tongue
Sau ca sa zic asa, ai gasit vreo IPA cu gust de lager??? :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pai tot e bine daca la The Coffee Shop ai gasit ceva interesant. Poate ala sa fie punctul tau de plecare pentru viitor. Incearca si metode alternative de brew, nu trebuie sa fie totul espresso sau ibrik :) Oricum espresso amplifica gusturile, e mai tolerabila aciditatea in brew si o poti introduce treptat in analizatorul tau gustativ. 

Faptul ca ai avut espressoare presupun ca te a radicalizat si mai tare din moment ce nu ai reusit sa scoti ceva cu care sa fii multumit, in ciuda eforturilor ( timp si bani). Totusi din fericire in ziua de azi sunt multe variante si in mod cert vei gasi calea de mijloc, insa trebuie sa fii deschis in a asculta multe pareri si sa ti formezi propriul set de criterii dupa care alegi o cafea.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(05-01-2018, 09:29)dev Wrote: Inca o data imi exprim surprinderea ca nu ai gasit nicio locatie cu un barista capabil sa atenueze aciditatea.

Pai, sincer sa fiu nici eu nu credeam, de aia m-am si incapatanat sa ma mai frig si a doua, si a treia oara, Poate si tinta mea e nerealista, 0 acreala...
(05-01-2018, 09:29)dev Wrote: Faptul ca ai avut espressoare presupun ca te a radicalizat si mai tare din moment ce nu ai reusit sa scoti ceva cu care sa fii multumit, in ciuda eforturilor ( timp si bani).
Experienta avuta nu mi-a schimbat gusturile in nici un fel insa m-a lasat destul de perplex in privinta soiurilor de cafea care se poate cumpara, multa mai scumpe fata de pretul pe care obisnuiesc sa il platesc insa majoritatea cu nimic mai bune, dimpotriva.
Ce credeti ca s-a intamplat cu cele 10-12 pungi ramese dupa tentativa cu espressoarele de diverse soiuri de cafea de origine? Au ajunbs in ibric desigur iar unele au fost de o banalitate si de o lipsa de calitati uimitoare.
Campioana?
Cea mai scump platita de mine dintre ele, 19.5lei/100gr, Kenia AA+ care preparata la ibric aproape ca n-a avut nici un gust.

(05-01-2018, 09:49)Mihai L Wrote: Am impresia ca alta este problema aici... As zice ca se cauta o cafea proaspata care sa aiba gust de cafea de supermarket???  Tongue
Nu, nu m-am asteptat la asta, indoctrinat cu ceea ce am citit aici m-am aprovizionat cu cafea de origine unica, de aia intre cele 12 a fost una singura de supermarket, motivull fiind ca mirosul/aroma in punga si al cafelei preparate e fabulos, drog curat dupa parere exprimata de mai multe persoane care au avut ocazia sa o miroasa.
Deloc surprinzator espresso-ul facut din aceasta a fost aproape exclusiv nr. 1 in toate incercarile si testele facute, cateva zeci in cele 2 saptamani de incercari; am avut ceva mai bun 1 singura data insa chiar folosing aceeasi cafea de origine n-am reusit sa replic rezultatul.

Reply
E foarte mult de discutat despre relativitatea calitatii cafelei proaspat prajite in Romania si nu e asta topicul potrivit.

Cu putina atentie si documentare se poate cumpara cafea de calitate la preturi orecum corecte. Despre prepare si care sunt cele mai bune metode pentru a valorifica un anumit tip e iarasi alta discutie.

Reply
Cafencu, din moment ce te-ai convins ca nu e de tine cafeaua prajita medium-light, ce anume urmaresti prin postarile tale? Nu mi se pare ca ceri recomandari de preparare. Crezi ca vei convinge cateva mii de useri ca suntem snobi/masochisti ca bem asa ceva? :)
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Daca nu iti place espresso iti recomand cafeaua turceasca. Daca detii o rasnita seteaz-o la cea mai fina granulatie si fa la ibiric ... cred ca 2 -3 lingurite la ceasca mica de cafea. Mie aceasta metoda mi-a placut mult.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
(05-01-2018, 16:07)flipu2k Wrote: Cafencu, din moment ce te-ai convins ca nu e de tine cafeaua prajita medium-light, ce anume urmaresti prin postarile tale? Nu mi se pare ca ceri recomandari de preparare. Crezi ca vei convinge cateva mii de useri ca suntem snobi/masochisti ca bem asa ceva? Smile

Precum am mai scris, imi cer sincer scuze pentru acea formulare, a fost nefericit aleasa si am inteles ca este perceputa ca fiind jignitoare.
Nu urmaresc nimic anume, nu vreau sa laud sau sa ponegresc pe nimeni si nici sa sprijun sau sa ingrop vreo afacere anume indiferent de experienta mea directa, am avut si eu cateva experiente in domeniu si pe unele din ele le-am expus aici, atat, la fel ca si ceilalti participanti dar poate cu mai putin tact sau diplomatie.
Din ultima experienta povestita, aceea a vizitarii mai multor cafenele fiecare poate sa traga ce concluzie vrea, eu o sa mi-o pastrez pe a mea pentru mine.

Reply
incearca sa gasesti vreo brazilie in vreun local, preferabil sa fie procesata natural. alea washed sunt mai bright, ceea ce nu e pe gustul tau.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Cam rar brazilii washed
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
sau, vezi ce prefera colegul @Levo pe forum. cred ca e high-endul la ce am numi noi cafea comerciala. sunt sigur la 90% ca acolo gasesti ceva pe gustul tau.

Reply
(05-01-2018, 00:13)RaduCarutasu Wrote: acru=acid

Salut din nou.
Ma tot gandesc de cateva zile cum putem intoarce atat un subiect pe toate partile fara sa ajungem la un liman si ma gandesc ca poate e o problema de exprimare:
1. nu cumva senzatia pe care o descrii drept acida se refera la ... astringenta?
Adica la ceva care aduce cu niste intepaturi mici, multe si fine si undeva la inceputul gatului, mai precis la granita intre cavitatea bucala si gat?
Chiar daca nu se vede in fiecare mesaj scris de mine am un mare respect pentru cei care participa aici in forum si pasiunde de care dau dovada si ma gandesc in continuare ca fac eu ceva gresit...bunaoara azi am mai baut un espresso cu inghitituri mici la una din locatiile enumerate mai sus si in ordinea numerelor de pe tricou senzatiile traite au fost:
i. astringent si amar
ii. acru
iii. foarte acru
iv. abandoneaza si fugi
2. E gresit sa iau dintr-un espresso de mai multe ori, ar trebui oare sa-l beau ca pe palinca, sa-l dau pe gat dintr-o miscare? M-am uitat la cei cativa barista care mi-au verificat afirmatiile referitare la acreala si am remarcat ca e o diferenta intre cum procedez au si ce fac ei
Multumesc.

Reply
(05-01-2018, 19:47)Cafencu Wrote: ma gandesc in continuare ca fac eu ceva gresit...bunaoara azi am mai baut un espresso cu inghitituri mici la una din locatiile enumerate mai sus

... Intrucat am impresia ca m-am inselat , in privintza interpretarilor mesajelor postate ... si zaresc oaresice seriozitate in abordare ... vin cu o sugestie de la origini , care poate sa ajute ... ( click pe cuvantul sugestie ! )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Salut, bine ai venit pe forum.

Este normal ce descrii, deoarece si eu am regasit cafele slabe/acre/amare in locatii laudate, insa nu pot sa generalizez, pot doar sa impartasesc experienta mea de moment.

Te sfatuiesc, sa bei espresso asa cum iti place tie, mie imi place sa-l beau in maxim 5 minute de la extractie, de preferat sa incep la 1 minut dupa. E foarte important sa mirosi inainte sa bei, sa agiti si sa sorbesti si lichid si crema.

Ceea ce consider ca gresesti, este ca iei cafeaua ca un tot, ea are mai multe aspecte/parti, are o complexitate, arome initiale, arome de mijloc si arome finale. Nu ai cum sa spui doar ca este acra, ceva mai este acolo, ori daca simti doar acreala inseamna ca nu te-a interesat decat acreala. Acreala, amareala, gustul de medicament, de siloz/iarba, cat si alte defecte, se pot regla/anula in mare parte.

Si eu am baut o cafea exceptionala la Coftale, doar ca era amara pe final. Le-am cerut sa o faca dupa reteta mea, si e a fost mai blend/proasta. M-am bucurat de aromele intense de inceput si mijloc, si am ignorat partea de final.

Tu ai pretentii usor cam maricele pentru o perioada asa de scurta, deoarece, unii alearga dupa espresso perfect o viata.

Si mai tine cont de un sfat, de obicei cine bea espresso, nu prea bea alte metode alternative decat de nevoie (nu are acces la espressor). Deci, daca iti place ibricul, e putin probabil sa te intelegi cu espresso.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)