Welcome Back Log In Create Account

Gustul cafelei - acru (versus aciditate ), amar, dulce

Care e legatura intre experienta si marimea oraselor…? Prajitorul dintr-un satuc ajuns in Bucuresti e mai bun decat un prajitor din Ploiesti…? [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cam asa spun berarii industriali despre cei artizanali, ca sunt mici si mai mult se joaca. Asa probabil si prajitorii foarte mari de volum pot spune despre cei care prajesc o tona pe luna. Nu pleca la drum cu astfel de ganduri caci te vei insela, adica vei descoperi cafele care nu iti plac (tie) la prajitori mai mari si cafele bestiale la prajitori mai mici. Si bineinteles, valabil si invers. As spune ca experienta conteaza atunci cand prajitorul merge pe sarma si cauta sa livreze o cafea light, desi nu are experienta necesara, fiind poate la inceput de drum, riscand sa se duca spre underdeveloped (gustul de paie, iarba..)

Deci ca sa fim si on topic, da, pentru un prajitor in primul an de activitate cred ca este mai dificil sa se joace cu light-urile si s-ar putea ca unii sa livreze acreala nu aciditate. Iarasi, nu este o regula si nu trebuie sa fie o prejudecata. Am baut deseori cafele fantastic de bine prajite desi omul abia isi facuse prajitoria si imi cerea o parere. Acum nimeni poate vorbi in numele a o suta de prajitorii din Romania ca sa le imparta in experimentate si neexperimentate, asa ca misiunea noastra ca potentiali clienti este sa mai aruncam un ochi la ce mai zic altii care au baut inaintea noastra, din forum sau de la un festival sau de oriunde avem incredere si sa decidem.

Pe de alta parte, daca intr-un oras unde nu prea e dezvoltat fenomenul apare un prajitor si degustati la el o cafea mai acruta sau prea prajita, nu-l abandonati pe motiv ca nu are experienta, din contra, incurajati-l, propuneti-i sa faca mai multe sample-uri si sa le degustati impreuna, creati o microcomunitate acolo, caci astfel il ajutati si pe el sa creasca si sa fie mai bun. Cred ca primul exemplu care imi vine in minte este ce s-a intamplat la Arad, unde Vlad a reunit espressomanii in jurul sau, au degustat cafele, s-au mai si intalnit pe la evenimente, oamenii l-au sprijinit cu opinii la inceput de drum..conteaza mult asta si e un exemplu de adoptat in toate orasele unde prajitoriile sunt la inceput.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Am incercat sa nu dau exemple concrete, dar musai sa o fac, ca altfel nu reusesc sa transmit mesajul. Nu ma refer la branduri gigant cum ar fi Lavazza, Illy, etc ci la cei de specialitate. Am observat ca daca iau cafea boabe de la Tastecrafters (Dropshot...nu stiu daca e aceeiasi firma, sau doar lucreaza impreuna), sau de la prajitiorii mai cunoscuti din Bucuresti, hai Cluj, e mai buna decat de la prajitorii locali de pe aici prin nord. Si aici gasesti cafea buna, dar trebuie sa ajungi pe la 80 de lei/250g. De obicei incerc sa ma incadrez in 50-60 de lei la 250g si pe la unele prajitorii de prin tara ba nimeresc cafea buna, ba cafea ok. La astia mai cunoscuti de pe forum, cam tot timpul gasesc cafea cu arome foarte ok si tind sa cred ca asta vine din prajire, nu? Diferenta nu e mare, dar e sesizabila. In schimb in Baia Mare am gasit cea mai buna cafea decofeinizata....nu cu mult, dar sensibil mai gustoasa decat ce am cumparat de la prajitoriile din Bucuresti, Cluj.

P.S. - incerc sa cumpar de la prajitorii locale pe cat posibil, ca sa ii stimulez
- nu sunt vreun expert
Lelit PL41-TEM; G-Iota DF64 V4; Timemore Black Mirror Nano

Reply
Dropshot este prajitoria iar Tastecrafters este partea de echipamente dar este aceeasi echipa cu aceeasi filosofie la baza. In ultimii 2 ani Dropshot au avut o ascensiune destul de puternica adaugand destule cafele interesante in portofoliu si au investit si in prajitoare noi ceea ce a condus si la o crestere a calitatii prajirii. Fiind o prajitorie in care se cumpara multa cafea apare si posibilitatea sa poata pune pe piata un produs final la un pret mai accesibil decat o prajitorie in care se cumpara doar sarje mici (aici intervine si abordarea prajitoriei spre tipul de public spre care se adreseaza , unii prefera cafea pentru espresso sau cappuccino si atunci prajitorul se axeaza pe un anume tip de cafea cu un profil relativ dulce si constant, dar altii au ca target publicul pentru cafea la filtru si atunci prajesc light, aduc cafele fructate/florale si evident in loturi mai mici pentru ca nu s-ar vinde in aceleasi cantitati). Cand te referi la prajitorii locali de prin nord nu stiu la care te referi dar pot sa zic ca o prajitorie de care sunt placut impresionat este Pressco chiar daca nu sunt atat de activi pe forum sau la festivaluri.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
Doua dintre cafelele din top 5 pe care le-am preparat anul trecut au fost de la Arusha si una de la Presco, de acolo din Maramuses. Nu cred ca are legatura cat de mare e orasul in care se prajeste cafeaua cu calitatea acesteia. Din pacate, in general, prajitorii de la noi au acces sporadic la cafelele de top si in final preturile sunt destul de mari pentru aceste cafele. In zona de preturi 60lei/250gr cu greu am  "nimerit" cate o cafea exceptionala, dar se mai intampla si atunci este cea mai de top  Smile

Reply
Asa este, si eu am baut la Pressco si la Arusha (Rox) cele mai bune 2 espresso (echilibru de dulce, aciditate, arome), dar depinde pe cine prinzi acolo sa ti-l prepare.  La Pressco chiar au angajat 2 fete din Etiopia...se potrivesc perfect in cafenea  Heart

La cafea boabe insa, in bugetul de 50-60 lei, un pic mai multumit am fost de Dropshot decat de astea 2 din Baia Mare, dar diferentele nu sunt mari si aparatul si experienta mea sunt limitat Rolleyes. Probabil de vina a fost si data prajirii prea indepartata. Poate o sa incerc si cafele mai scumpe.
Lelit PL41-TEM; G-Iota DF64 V4; Timemore Black Mirror Nano

Reply
Mai departe sa ramanem on topic va rog
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
De curând am făcut o schimbare de aparat și am trecut pe lelit bianca v3. Prima extracție, 15g în, 34 out in 17 secunde, sita vst 15g a fost cea mai buna cafea care am băut-o pana acum, îmi inunda gura de arome.
Problema mea este că de atunci nu am mai reușit să scot un gust apropiat fărăa schimba cafeaua. Ori simt prea mult amar, ori acru, ori amândouă. Am apelat și la un refractometru, dar chiar dacă cifrele arată cât de cât bine, gustul nu e.
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
(27-12-2024, 12:31)iliescu.iulian Wrote: De curând am făcut o schimbare de aparat și am trecut pe lelit bianca v3. Prima extracție, 15g în, 34 out in 17 secunde, sita vst 15g a fost cea mai buna cafea care am băut-o pana acum, îmi inunda gura de arome.
Problema mea este că de atunci nu am mai reușit să scot un gust apropiat fărăa schimba cafeaua. Ori simt prea mult amar, ori acru, ori amândouă. Am apelat și la un refractometru, dar chiar dacă cifrele arată cât de cât bine, gustul nu e.

Salutare, ai rezolvat problema? M-am lovit si eu de ceva similar dupa ce am trecut la Bianca v3 dar lucrurile s-au schimbat dupa ce am scazut presiunea care venise din fabrica aproape de 10 bari. Acum e pe la 8.5-8.7 bari si la cafelele cu profil floral/fructat, gen Etiopia sau alte africance la o extractie ok nu mai simt gust amar deloc. 
In schimb la cele sud-americance (Peru, Brazilia, Guatemala) cu profil mai dulce nu am reusit sa scap de gustul amar decat la shot-urile subextrase unde gustul acru era ceva mai pronuntat.
Lelit Bianca v3 White, DF64 Gen 2

Reply
(14-01-2025, 13:45)sorin2ro Wrote: Salutare, ai rezolvat problema? M-am lovit si eu de ceva similar dupa ce am trecut la Bianca v3 dar lucrurile s-au schimbat dupa ce am scazut presiunea care venise din fabrica aproape de 10 bari. Acum e pe la 8.5-8.7 bari si la cafelele cu profil floral/fructat, gen Etiopia sau alte africance la o extractie ok nu mai simt gust amar deloc. 
In schimb la cele sud-americance (Peru, Brazilia, Guatemala) cu profil mai dulce nu am reusit sa scap de gustul amar decat la shot-urile subextrase unde gustul acru era ceva mai pronuntat.

Salut, nu.
De cele mai multe ori și eu am gust amar, chiar dacă refractometrul spune că este fix pe centru sau chiar spre zona de acru.
Cele mai bune rezultate le obțin de obicei cu cafea congelată. 
Încă nu am reușit să identific unde greșesc
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
(27-12-2024, 12:31)iliescu.iulian Wrote: De curând am făcut o schimbare de aparat și am trecut pe lelit bianca v3. Prima extracție, 15g în, 34 out in 17 secunde, sita vst 15g a fost cea mai buna cafea care am băut-o pana acum, îmi inunda gura de arome.

Desi e mai veche problema m-as aventura cu niste sfaturi. Nu sunt expert dar poate iti va fi de folos. Daca ai schimbat aparatul cel mai probabil ai schimbat si sita. Verifica sa nu depasesti cu mai mult de 1g capacitatea maxima a sitei. Daca e ok la un shot care zici ca simti amar as face 2 teste: unul coborat temperatura cu 2 grade iar celalalt la ceeasi temperatura dar sa opresti extractia cu 2,3 secunde mai devreme si normal va fi mai putin lichid. Daca nici acum nu dispare amarul e probabil sa fii prea fin si ar trebui sa reglezi rasnita un pic mai jos. Peste astea destul de comun ar putea fi deficiente in prepararea puck. Din cauza asta o sa ai unele zone supraextrase si altele subextrase deci channeling mare. Eu am avut o imbunatatire la gust de cand am inceput sa folosesc wdt. Acum folosesc wdt si nivelator si e mai bine decat fara.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
Recomand cu incredere ultimele serii de videos postate de Lance Hedrick. Las si niste link-uri mai jos:
- An Espresso MASTERCLASS: https://youtu.be/YxwgScslKcI?si=xkEDZatFG3pqwaf6
- Dialing in Espresso: A Very Good Guide: https://youtu.be/EPF1_15KZvM?si=gHqwwSYnvY4oddB_
- The best coffee tutorial (Part 1): https://youtu.be/k1dU1_Gp-po?si=jwEYsmFkJIOzjxOh
- The best espresso tutorial (Part 2): https://youtu.be/I6ti6NMCqsc?si=yn3LY-ZJGVFaZWLw
- Why your coffee is sour or bitter: https://youtu.be/Z2zsmehysHk?si=PZtRtSyw3GAgjdrm
-
Main: Bezzera Unica PID & Timemore 064S | Secondary: Turin Legato v2 & DF64 Gen 2

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)