(03-01-2018, 23:01)Cafencu Wrote: (06-03-2017, 23:51)Lyvyoo Wrote:
Pentru "privilegiul" pueril de a da de 3-6 ori mai multi bani pe o cafea care nici macar nu se poate bea sau apartenenta la un grup "select" de masochisti?
Multumesc.
(09-03-2017, 11:11)RaduCarutasu Wrote: Multa lume confunda acreala cu aciditatea.
Salut.
Cu tot respectul, acru = acid in orice context indiferent ca e vorba de un acid sau de o combinatie de mai multi.
Cum, de ce, de ce mi se intampla mie s.a.m.d. sunt alte discutii.
Multumesc.
Si din partea mea ai tot respectul dar, intr-adevar, agresiva intrarea pe forum si chiar nu inteleg de ce.
Cele scrise de mine mai sus erau adresate unor persoane care doreau sa inteleaga ceva, preocupate fiind de gustul cafelelor lor.
Daca nu ma citai nu interveneam.
Postarea mea, de acum, nu doreste decat sa te indemne sa incerci sa vezi lucrurile si din alta perspectiva, nu doar din a celui care citeste, nu intelege informatia pe care o acceseaza dar nici nu se straduieste sa o faca.
Poate ca ai gresit forumul!
Aici nu se discuta despre chimie ci despre cafea, despre gustul acesteia si despre modul in care se prepara, prin metoda espresso (in principal).
Nu noi, cei de pe forum, am inventat termenii cu care profesionistii din lumea cafelei descriu ceea ce simt, percep si vad atunci cand analizeaza lichidul preparat din boabele de cafea.
Faptul ca se imprumuta termeni, notiuni din alte domenii, pentru a reda prin cuvinte ceea ce se recepreaza la nivel olfactiv, vizual si gustativ, nu este un lucru intalnit doar in gastronomie.
Si un sunet este inalt (tonalitate, frecventa), fara a avea 100 de metri sau jos, fara a fi sub nivelul marii.
Dar, daca vrei sa fii contra la orice, nimeni nu te poate impiedica!
Nu stiu care sunt preocuparile tale in zona cafelei proaspete dar, daca ai vreunele ori incerci macar sa te familiarizezi cu fenomenul ai sti sau ar fi bine sa stii ca aciditatea este una din caracteristicile de baza ale unei cafele de calitate. Mai mult, aceasta, nu se refera la gradele de aciditate ca o valoare a pH-ului (chiar daca si cafeaua are un nivel in jurul valorii de 5, adica acid) ci la caracterul cafelei.
In zona de explorare a gustului, se vorbeste despre aciditate ca sa se redea tonurile placute, valoroase, de stralucire a cafelei si nicidecum pe cele neplacute, nedorite, fermentate, chimice , de acreala ascutita.
Daca citeai mai multe despre cafea, pe acest forum sau pe oriunde, ai fi inteles ca un soi, despre care se spune ca are un nivel ridicat de aciditate, descrie o cafea vesela, stralucitoare, cu puternic caracter floral, fructat si, daca mai adaug si gustul dulce s-ar putea sa fii derutat total (in acest caz, cel al cafelei, dulcele nu se refera la senzatia pe care o produce zaharul; dar nici nu discutam aici despre trestie sau sfecla).
Mergand mai departe daca, inainte de a ironiza, de a desconsidera, ai fi ales sa citesti despre cele pe care le discutam pe forum, ai fi aflat -cu stupoare cred- ca o aciditate scazuta (nu in termeni valorici de pH, repet) descrie o cafea mai fina (nu ca rugozitate a suprafetei) , mai catifelata (nu ca textura unui material), mai blanda (nu ca animal salbatic) iar aciditatea scazuta poate indica o cafea fadă, anostă, plictisitoare, lipsita de personalitate si fara vlaga (iarasi, o multime de termeni complet aiurea -pentru tine), posibil veche ca si recolta, prajita necorespunzator sau cu mult timp inainte de a fi consumata.
O aciditate buna scoate in evidenta si alte caracteristici de gust ale unor boabe de calitate.
Ca o scurta concluzie, aciditatea cafelei reflecta o masura a aromei/aromelor, reflectand totodata calitatea, prospetimea dar si o prajire corecta a acesteia.
Nu o spun eu ci cei care se ocupa de cafea. Eu doar am fost curios si, in timp, am aflat ca acei oameni nu spun tocmai prostii!
S-ar putea, ca tu, sa nu fi avut inca ocazia sa bei un shot de espresso corect preparat, dintr-o cafea proaspata si corespunzator prajita, din soiuri provenind din Costa Rica, Ethiopia sau din Kenya, ca sa intelegi si sa realizezi despre ce vorbim si noi aici, atunci cand ne referim la o aciditate buna, placuta, florala (iasomie) fructata (struguri, citrice, adic ala arome.
Aceasta nu are nimic de a face cu acreala, asa cum gustul fructelor unui măr paduret nu au nimic in comun cu cel al merelor dintr-un pom nobil, Golden, Jonathan.
Gustul acru reflecta caracterul unui fruct crud, necopt iar aciditatea la care ne referim, reda aroma, bogatia si complexitatea unuia bine pârguit, copt.
O cafea placut acida este una corect prajita, intr-o zona mai light si bine preparata.
Aceeasi cafea poate fi acra, dura, astringenta fie datorita unei temperaturi nepotrivite fie din cauza manoperei de pregatire a pucului.
Prajita mai mult, aciditatea scade, adica tonurile mai luminoase, cele florale si cele citrice, zmeura dispar, facand loc gusturilor mai dulci, cu note de fructe de padure, caramel, si tonurilor mai pronuntate de cacao, ciocolata sau nuci bine prajite.
Cu siguranta nu ai ajuns pana aici!
De aceea nu cred ca sunt portivite nici tonul pe care l-ai abordat si nici aprecierile pe care le-ai formulat.
Daca tu nu ai experimentat cele pe care am incercat sa ti le arat mai sus, nu inseamna ca forumul este plin de "privilegiati" si de "masochisti" care nu au altceva mai bun de facut decat sa cheltuie de "3-6 ori mai multi bani pe o cafea" pe care tu (stai linistit insa ca nu esti singur) nu o poti bea.
Tot respectul pentru ibricul, aragazul si rsnita de la bunica ta dar, daca nu-ti place ce iti iese, afla ca sunt soiuri si prajeli care se preteaza foarte bine la aceasta metoda de preparare.
Trebuie doar sa fii mai putin arogant si ignorant totodata si sa inveti cum se face corect acest lucru.
Nu este suficient doar sa folosesti cafea proaspat prajita ca sa ai in ceasca o cafea care sa te multumeasca.
Mai trebuie sa stii si ce soiuri se preteaza pentru metoda ta de preparare, cam cum ar trebui sa fie prajite acestea, cat de fina ar trebui sa fie macinatura, ca macini doar cat folosesti si nu cumperi si pastrezi cafeaua macinata (indiferent de cum o depozitezi)....macar atat.
Nu este mare lucru!
Succes pe mai departe!