Welcome Back Log In Create Account

Gustul cafelei - acru (versus aciditate ), amar, dulce

(05-01-2018, 20:27)Levo Wrote: ... Intrucat am impresia ca m-am inselat , in privintza interpretarilor mesajelor postate ... si zaresc oaresice seriozitate in abordare ... vin cu o sugestie de la origini , care poate sa ajute ... ( click pe cuvantul sugestie ! ) 

Multumesc, e OK si foarte relevant articolul pentru postarea de aici pentru ca vorbeste de gusturile de baza si le enumera ...si imi confirma senzatia de astringent asemanatoare celei lasate de taninul din vin care se simte la primul contact cu gura...

(05-01-2018, 20:35)Denis Wrote: Ceea ce consider ca gresesti, este ca iei cafeaua ca un tot, ea are mai multe aspecte/parti, are o complexitate, arome initiale, arome de mijloc si arome finale. Nu ai cum sa spui doar ca este acra, ceva mai este acolo, ori daca simti doar acreala inseamna ca nu te-a interesat decat acreala.
Problema cu acreala la mine este ca o resimt ca pe un pumn in ochi, da, de-ala care te face sa vezi stele verzi la propriu asa ca poa' sa vina Zana cea buna pregatita cu un pupic dulce(si aromat) ca nu mai gaseste pe nimeni la adresa, eu am lasat ceasca si am plecat de mult cu ochiu' umflat si lacrimand...si un espresso chiar nu mi se pare ceva dupa care sa merite sa alergi prea mult...
Apropos de acreala, am observat ca pe masura ce se raceste gustul acru devine din ce in ce mai pronuntat asa ca nici pomeneala sa stau 1 minut pana sa incep. De regula am inceput sa beau la 10-15 secunde dupa ce mi s-a pus ceasca in fata iar restul la acelasi interval, sorbituri la 10-15 secunde una fata de cealalta iar gustul acru resimtit s-a amplificat in proportie geometrica, asa cum descriam la a 3-4 sorbitura eram deja KO si ma indreptam catre usa.
Ibric conic marca "Emailul", rasnita manuala[s] din alama mostenita de la bunica [/s]Commandante, aragaz...

Reply
(05-01-2018, 19:47)Cafencu Wrote:
(05-01-2018, 00:13)RaduCarutasu Wrote: acru=acid

Salut din nou.
Ma tot gandesc de cateva zile cum putem intoarce atat un subiect pe toate partile fara sa ajungem la un liman si ma gandesc ca poate e o problema de exprimare:
.....   

Salut din nou!
Nu ma gandeam ca voi mai posta ceva in cadrul acestui topic insa, apreciez si eu faptul ca regreti limbajul pe care l-ai folosit in a face aprecieri in legatura cu cele cateva mii de persoane inscrise sau care doar viziteaza acest forum.

Acum revenind la egalitatea pe care ai enuntat-o: acru=acid

Repet si reamintesc un lucru si anume, acela ca, vorbim despre cafea si nu despre acizi, adica ne situam in zona gastronomiei si nu in cea a chimiei unde, caracteristica de gust a unui acid este acreala.

Am postat acel tabel cu alimente in care, pe langa foarte multe altele, este prezenta si mierea, carnea, vinetele, ceapa, branza care sunt foarte acide, cu pH mai mic decat cel al cafelei si pe care nimeni nu le poate incadra la gustul acru, alaturi de lime, gref samd.

Cafeaua este un aliment!
Dupa preparare, unele soiuri de cafea capata un anumit fel de  aciditate, uneori buna, alteori rea si care reprezinta unul dintre criteriile dupa care este apreciata calitatea acesteia.
Aceasta aciditate, atunci cand este una favorabila, buna, provine de la boabe proaspete, corespunzator ambalate si depozitate, din recolta curenta sau din cea noua.
Prin prajire si preparare corecta acest tip de aciditate atribuie stralucire lichidului extras, da viata cafelei, consumatorul  putand identifica in aceasta arome care pot fi atribuite, cu usurinta, unor fructe sau flori cunoscute, alaturi de tipul de dulceata caracteristica acestora.
Aceasta este aciditatea pe care, iubitorii genului o cauta, o doresc a fi prezenta in ceasca si o apreciaza dar care, din pacate, nu se prea gaseste pe toate drumurile; asta din varii motive care tin de vechimea cafelei, de modul de depozitare al acesteia, de prajire, de preparare dar si de capacitatea consumatorului de a simti si distinge aceste particularitati ale aciditatii.
La intrebarea ta, iti raspund ca nu simt aceasta aciditate ca pe niste piscaturi pe limba/gât ci ca pe arome asociate unor fructe si flori.

Aciditatea care este in exces si care domina in lichidul preparat, dintr-un soi sau altul de boabe, este una nefavorabila/neplacuta/rea/nedorita si "omoara"/anuleaza/acopera orice urme de arome, de tipul celor descrise mai sus, este acea acreala despre care, cred eu ca, vorbesti tu.
Aceasta acreala caracterizeaza negativ o cafea si apare din multiple cauze: boabe vechi, depozitare si pastrare improprii, prajire prea deschisa sau necorespunzatoare....si, nu in ultimul rand, o preparare defectuaoasa si capacitatea limitata a consumatorului de a percepe gusturile mai subtile  (raceli, fumatori...).
Aceasta acreala o simt ca fiind astringenta, cu gust respingator, cu iz metalic sau chimic greu de suportat.

Ceea ce am constatat din cele pe care ni le-ai impartasit ca si experiente espresso, este faptul ca tu nu ai avut parte de echilibru in shoturile pe care le-ai consumat prin oras. Nu este usor sa se ajunga in aceasta zona in care excesele sa fie inlocuite de o imbinare cat mai placuta intre arome. 
Echilibrul nu este mereu de aceeasi natura si difera la o cafea de tip Ethiopia sau Kenia de una din Brazilia sau Guatemala.
Daca la primele balansul trebuie realizat intre nuantele florale, citrice, fructate  si cele de nuci si alune, la celelalte intre cacao, ciocolata si afine, prune...
La primele pericolul il constituie dezechilibrul spre zona de acru iar la celelalte spre zona de bitter. In ambele situatii avem de a face cu greseli de preparare (prajire, pregatire, extractie...) sau cu boabe verzi de slaba calitate.

In legatura cu experientele din oras, eu am renuntat de mult la a mai bea ceva cafea pe oriunde.
Daca e sa beau un espresso, o fac doar atunci cand sunt intr-un loc in care cunosc barista si mi se permite sa degust mai multe shoturi, la care modificam reteta de preparare pana scotem ceva ce imi place.
Altfel, de dragul atmosferei, prefer combinatiile cu lapte.

De asta am ales sa prajesc acasa.
O fac in stilul meu, din soiurile care imi plac, si am control asupra perioadei in care o consum.
Nici eu nu suport acreala!
Imi plac insa cafelele acide, cu  aromele lor specifice dar la care caut mereu echilibrul
Acest echilibru este dificil de obtinut la asemenea cafele, motiv pentru care, de cele mai multe ori, le amestec. Fac blend-uri fie din acelasi soi dar prajit in doua chiar trei moduri sau, la o cafea cu aciditate ridicata adaug cafele din cealalta zona de gust, cu multa cacao si ciocolata.

Merg pana acolo incat, pentru a taia excesele si pentru a echilibra gustul de ansamblu ajung si la extractii in zona de 6-7 barr. Este ceea ce fac acum cu o Kenya si cu o Mallawi (boabe verzi mai vechi si mai dificil de adus in zona de echilibru).

Inca un aspect!
Daca cineva cere sfaturi pentru a corecta aciditatea sau acreala din ceasca, ar putea sa se regaseasca in una dintre urmatoarele situatii:
1- daca acesta are in ceasca o cafea acra si doreste sa scape de acest gust, va primi recomandari ca sa macine mai fin, sa creasca temperatura de preparare, sa adauge o etapa de preinfuzie, sa se incadreze  intr-un timp de extractie de max 30 de sec, sa modifice doza, sa macine mai fin sau sa schimbe cafeaua deoarece este veche sau prea light prajita. 
Vor fi deci recomandari care sa corecteze niste deficiente pe lantul de pregatire si pe cel de preparare.

2- daca are insa o cafea acida (si stie exact ce inseamna asta) si nu doreste acest lucru va primi ca sfaturi sa renunte la cafelele africane, la prajirile light (chiar corecte fiind), sa se orienteze spre soiuri de joasa altitudine, cu densitate mica, eventual procesate natural si spre prajiri mai intense.
Aceste recomandari nu arata ca ar fi ceva in neregula  cu manopera, doar cu folosirea unei cafele nepotrivite cu gusturile consumatorului.
Sunt lucruri complet diferite!

Astfel vad eu lucrurile si, fie si numai pentru cele aratate mai sus, nu pot fi de acord cu tine (mai sunt insa si altii care pun semnul egal in acelasi loc) si nu pot pune semnul de egalitate intre aciditatea si acreala unei cafele deoarece, pentru mine si nu numai, aciditatea este buna iar acreala este rea.

Gata ca m-am intins prea mult!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(05-01-2018, 23:47)RaduCarutasu Wrote: Salut din nou!
Nu ma gandeam ca voi mai posta ceva in cadrul acestui topic insa, apreciez si eu faptul ca regreti limbajul pe care l-ai folosit in a face aprecieri in legatura cu cele cateva mii de persoane inscrise sau care doar viziteaza acest forum.
Mda, ma refeream de fapt la mine. asa m-as vedea daca as insista sa beau ceva ce-mi face rau  dar am formulat gresit si a iesit ca porcu', scuze!
(05-01-2018, 23:47)RaduCarutasu Wrote: De asta am ales sa prajesc acasa.
O fac in stilul meu, din soiurile care imi plac, si am control asupra perioadei in care o consum.
Nici eu nu suport acreala!
Imi plac insa cafelele acide, cu  aromele lor specifice dar la care caut mereu echilibrul
Sincer, dupa cele de mai sus as fi foarte curios sa incerc o asemenea cafea asa, pentru experienta personala chiar daca probabil n-as intelege mare lucru dar hei, o experienta e o experienta, am baut Kopi Luwak Cool  si nu mi-e teama sa recunosc chiar daca viata mea a ramas aceeasi.
Spun asta desigur la modul pur teoretic, din pasiune pentru orice lucru care tinde catre perfectiune in felul lui si nu ca sa ma invit sau ca sa ma bag in seama mai mult decat e cuviincios.
Ibric conic marca "Emailul", rasnita manuala[s] din alama mostenita de la bunica [/s]Commandante, aragaz...

Reply
@RaduCarutasu: răspunsul tău, ca întotdeauna, este unul dintre cele mai complete, echilibrate și valoroși pe care le am citit pana acum.

Aceste comentări adaugă o valoare imensa acestei comunități.

Daca o zi alegi sa iti deschizi o cafeneaua, m-ar face mare placere sa te vizitez.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
am avut cativa prieteni in vizita si le’am preparat cafeaua ce o consider eu bestiala (si partenera, de fapt). 

si ce credeti? asa acreala nu au baut in viata lor! (cuvintele lor). 
asa ca... 
mi-a stat interesant si am aflat ca acasa consuma cafea lavazza rossa (cu robusta si prajita destul de dark) care are cu tot alt gust. posibil si aici avem aceiasi problema.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Cafencu,

Bine ai venit pe forum!
Discutia a luat o turnura mai mult filosofica. Smile

Poti cauta oricat de amanuntit, pe acest forum nu vei gasi sectanti snobi si masochisti. :D  Se exprima puncte de vedere, mai mult sau mai putin infocat, si cam atat.
Motto-ul acestui forum este: "In cautarea espresso-ului perfect..."
Hai sa iti dezvalui un secret. Nimeni de pe acest forum nu va gasi vreodata acel espresso "perfect". Caci nu despre un anume produs final, omologat, standardizat, cu caracteristici batute in cuie, potrivit oricui si in orice situatie, e vorba. E vorba despre drum, despre calatorie. Drumul este al fiecaruia si diferit de al altuia. E foarte normal sa fie asa, perceptiile sunt diferite de la om la om. Si chiar in cazul aceluiasi om, perceptia poate varia semnificativ intr-o unitate de timp oarecare. Si nu te gandi la ani sau zeci de ani, perceptia poate varia in cadrul aceleiasi zile, dimineata vs seara de exemplu.

O foarte scurta paranteza, in 2017 am hotarat sa-mi iau un longboard. La 44 de ani, nesuindu-ma in viata mea pe asa ceva. :)) Am luat placa si am invatat s-o stapanesc destul de bine. Exista in parcul Carol un anume loc unde se aduna tineri foarte performanti la sportul asta, unii dintre ei avansati spre maestru. Ei bine, in grupul acela nu am vazut 2 placi la fel ! In conditiile in care cei mai multi au testat cam toate placile din spectru, fiecare a ales placa perfecta ... pentru el.  Asta apropo de diversitate de opinii si perceptii.

Revenind la cafea in general si la espresso in special, eu sunt inclinat catre cafelele mai acide si nu neaparat "iertatoare". Nu din masochism sau elitism ci pentru ca am observat ca exista o corelatie risc - recompensa. Nu numai in cazul cafelei, ci in orice aspect al vietii. Si pentru ca in perceptia mea, chiar si shot-urile mai putin reusite sunt perfect baubile. Nu exclud nimic, beau si ciocolatii uneori, dar sansa sa gasesc o cafea senzationala de acest tip este destul de mica. Si imi place sa fiu surprins, mereu si mereu...

In legatura cu cafeaua bauta in oras, hai sa spun si eu un SF. Angel Eu sunt de parere ca pe langa toti parametrii tehnici, ingineresti ai sculelor implicate in preparare + caracteristicile cafelei + apa + abilitatile barista, parametri mega discutati pe forum, un factor determinant in perceptia pe care o avem asupra licorii din ceasca este si energia celui ce prepara. Adica, prefer oricand sa beau o cafea preparata de om care in momentul prepararii nu este nervos, agitat, cu gandul in alta parte, nemultumit de diverse etc, chiar daca nu are la dispozitie cele mai bune conditii tehnice posibile. Am aceeasi teorie si in legatura cu mancarea.

Am citit despre cele 6 experiente ale tale, poate n-ar strica sa incerci sa bei un espresso la Ethnic Plantation Coffee. E un all-in-one, magazin, prajitorie, loc de baut cafea situat la parterul unui bloc de 4 etaje pe strada Dristorului (strada din intersectia Baba Novac care ajunge in Decebal). Acolo te va intampina o doamna care are grija de tot, ea prajeste, are grija de magazin, prepara cafeaua. Espresorul nu e cel tip de cafenea, state of the art si cu 2-3 grupuri, e un Bezzera Magica daca imi amintesc corect. Nu e Third Wave Coffee, cafeaua e bine prajita, fara a fi arsa. :D  S-ar putea sa gasesti acolo espresso-ul perfect pentru tine acest moment.

Reply
(06-01-2018, 09:39)maki Wrote: am avut cativa prieteni in vizita si le’am preparat cafeaua ce o consider eu bestiala (si partenera, de fapt). 

si ce credeti? asa acreala nu au baut in viata lor! (cuvintele lor). 
asa ca... 

Am renuntat la a mai face experimente cu  prieteni sau cunostinte nefamiliarizate cu cafeaua preparata espresso, din boabe proaspete, mai ales daca stiu eu ca acestea sunt departe de zona cafelelor proaspete si merg pe cele comerciale, de masa, gen Starbu..., etalonul de gust al multor consumatori "legitimati, avizati, cunoscatori".

Daca insista totusi sa bea espresso ii "pregatesc" inainte si ii sfatuiesc sa lase in urma tot ceea ce stiu, sau cred ca stiu despre aceasta bautura, le spun sa stearga din memorie senzatiile de gust pe care le-au incercat pana atunci si sa fie pregatiti pentru o alta experienta din zona cafelei.
Ma feresc sa laud boabele pe care le folosesc, incerc doar o descriere a gustului cu care vor face cunostinta si ii avertizez ca s-ar putea sa primeasca un "pumn in gura" din cauza intensitatii acestuia.

Daca vad reticenta merg pe preparate cu lapte.
Pe curajosi ii bag la teste dar, niciodata nu incep cu cafele SO acide, oricat ar fi acestea de aromate.
Plec de jos, cu ceva mai greu, din zona ciocolatei (mereu am si asa ceva pregatit , pentru a da echilibru extractiilor), la urmatorul adaug ceva mai usor si mai aromat si explic, le povestesc, incerc sa-i "zapacesc" si sa le abat putin atentia de la noutatea absoluta a gusturilor pe care le experimenteaza.

Nu toti recepteaza degustarea ca pe ceva fenomenal. 
Am si prieteni (patru la numar) care, a doua zi dupa o asemenea incercare, m-au sunat si mi-au rugat sa le fac o configuratie de aparate, pe care si le-au si cumparat, pentru ca au ramas cu gandul la ce poate fi, de fapt, cafeaua proaspata si cat de bun poate fi un espresso.

Acasa prepar espresso de prin 2012, in conditiile in care, la acea data nu consumam cafea (1-2/an de dragul unei situatii).
In schimb, sotia nu "functiona" daca nu isi facea de 2-3 ori pe zi plinul; ibric, Starb..., oriunde, orice, neagra sa fie si cu mult zahar.
2017 a fost anul in care a inceput sa se obisnuiasca cu gustul espresso si, de atunci, nu mei bea nici cu zahar nici combinatii cu lapte.
A inceput sa deosebeasca aciditatea de acreala si cauta aromele; le identifica cu usurinta si are chiar o capacitate sporita in a face acest lucru, in comparatie cu mine.
Nici ea nu suporta acreala si, din acest motiv, nu fortez nota cu SO acide. Fac blenduri si caut echilibrul.
Daca e sa fie ceva africane, atunci prajirea nu va fi sub nicio forma in zona prea light, "3rd wawe".
Chiar daca deosebim aciditatea de acreala, nu ne plac "limonadele" preparate din boabe de cafea.

Bem shotul rapid, imediat dupa preparare.
Prefer sa fac extractia la 2 cesti, deci doze mici si sa fac 2-max3 extractii la rand, pe masura ce termin shotul precedent, cu mici pauze, fara multa graba.
Am mereu minim 2 soiuri prajite pe care le combin pentru a avea echilibru sau pentru a duce balansul intr-o zona sau alta (ca la sunet, mai pe inalte, mai pe bas sau mai la mijloc, in functie de ce se canta)

Obisnuirea si educarea gustului se pare ca dureaza , se face in timp.
Cand se realizeaza insa, nu prea mai este cale de intors!
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
@raduc

... Ce frumos sintetizat , ... ne recunoastem cumva printre aceste randuri ...  Cool , cu micile exceptii , in care cele acre / acrisoare au fost considerate intotdeauna de nebaut , gresite ... :D , iar cele electrice ... ca bunisoare ..., insa de la o vreme , preferam mai mult bass in extractii si cu nonsalantza  ( ... eu si sotia , mai putin mama mea )  le ocolim zimbind complice ... desi sotia mea este frugivora de fel ... :D  , a inceput sa -si exprime o vadita satisfactie , mai ales la cafelele dulci si aromate , dar cu un gust mai apasat ... Confused  , mai decis ... o fi degenerare de gust nu stiu ... dar asa se manifesta boala ... :D .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(06-01-2018, 11:38)Torin Wrote: Am citit despre cele 6 experiente ale tale, poate n-ar strica sa incerci sa bei un espresso la Ethnic Plantation Coffee.
...
Nu e Third Wave Coffee, cafeaua e bine prajita, fara a fi arsa. :D  S-ar putea sa gasesti acolo espresso-ul perfect pentru tine acest moment.

Multumesc pentru pont, il pun la lista de adrese, mai am inca una dar ambele sunt in afara rutelor mele obisnuite insa...ce nu face omu' pentru o experienta noua.
Ce m-a mai socat la experienta turului cafenelelor a fost faptul ca am comentat (pe rand si in fiecare loc) cele intamplate pana atunci cu barista localului in care ma aflam si absolut toti au dat vina pe barista de la locatia/locatiile anterioare cu comentarii gen: "Pai cum a fost posibil domne' ca aia au campioni nationali angajati" sau "Ii stiu ca am lucrat la ei, sunt scoaliti ca la carte" s.a.m.d.,,,nici unul n-a spus ca poate, poate e ceva legat si de cafea, eu sincer in simplitatea mea la aia m-am gandit in permanenta...

(06-01-2018, 12:10)RaduCarutasu Wrote: Bem shotul rapid, imediat dupa preparare.
Ooook, asta asteptam, (macar) o confirmare, multumesc!

Reply
Foarte bune postarile lui RaduCarutasu, multumim!

Tocmai a scos Chris Baca un vlog despre aciditate vs acreala, explica destul de fain: https://www.youtube.com/watch?v=LDEaKgw8WXs

Ca fapt divers, prietenilor ce imi vin in vizita le fac espresso din cafea SO proaspat prajita de obicei, nu s-a plans nimeni de acreala sau aciditate. O singura persoana a cerut zahar, o parte prefera espresso lungit cu apa (li se pare prea tare), iar cativa sunt incantati de gusturi si il cer asa cum imi place si mie (dar inca nu investesc in echipamente pentru acasa). Acreala am scos doar cu o cafea prajita (mult prea putin) de mine, ce a si ajuns la gunoi pe urma :)
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
(09-01-2018, 11:40)flipu2k Wrote: Tocmai a scos Chris Baca un vlog despre aciditate vs acreala, explica destul de fain: https://www.youtube.com/watch?v=LDEaKgw8WXs

Hmmmm, singurul lucru pe care l-am considerat inteligibil este comparatia aciditatii cu senzatia obtinuta la consumul bauturilor carbogazoase...eu simt niste mici intepaturi cand beau si asta ma duce cu gandul mai degraba la astringenta de care am pomenit mai sus, sunt senzatii cvasi-similare pentru mine, decat la acreala...in rest, "a whole lot of nothing" cum spune francezul...

Reply
Salut,
Tot topicul asta pare dedicat ca sa argumentam semantica.
Tot ce descrii tu gustativ se potriveste cu subextractia in espresso si iti este foarte greu atunci cand cineva iti spune ca aciditatea e diferita de acreala fiindca realitatea fizico-chimico-senzoriala traita de tine este subextractia.
Exista si shot-uri bune pe care atunci cand le vei gusta vei intelege la ce se refera Chris Baca.Dar din pacate shot-urile bune sunt rare si de neintalnit acolo unde le cauti tu Sad

Reply
(09-01-2018, 19:04)CatalinH Wrote: Exista si shot-uri bune pe care atunci cand le vei gusta vei intelege la ce se refera Chris Baca.Dar din pacate shot-urile bune sunt rare si de neintalnit acolo unde le cauti tu Sad

Pai, eu am lista de locatii deschisa pentru testare, astept sugestii, cu subiect(soi cafea) si predicat(barista),
Multumesc

Reply
(09-01-2018, 18:53)Cafencu Wrote:
(09-01-2018, 11:40)flipu2k Wrote: Tocmai a scos Chris Baca un vlog despre aciditate vs acreala, explica destul de fain: https://www.youtube.com/watch?v=LDEaKgw8WXs

in rest, "a whole lot of nothing" cum spune francezul...

Nothing-ul ala face foarte mult sens pentru majoritatea dintre noi. Poate problema nu e la ce ajunge pe limba, ci la receptori. Numa' zic :)
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
O sa iti relatez ceva din experienta mea personala pentru ca ,recunosc si eu am trecut prin etapa prin care treci tu acum.
In tentativa de a alege o rasnita potrivita pentru espresorul meu am facut si ce face tot espressomanul: am intrebat pe forum...Am primit ceva raspunsuri: unele cu tact,altele...in spiritul discutiilor de mai sus...
Am ales varianta care a lucrat cel mai bine pentru mine: ai incredere totala in simturile tale,nu urma sfaturile  date cu usurinta de multi ilustrii necunoscatori....
Varianta paguboasa era sa ascult toate sfaturile si apoi sa imi revars frustrarile acumulate pe forum-nici eu nu imi atingeam scopu(sa produc un espresso top notch Cool ) si suparm si multi colegi de forum total degeaa si neproductiv Sad.
A urmat o calatorie la Berlin,un tur al cafenelelor ce foloseau espressoare dotate cu acelai grup cu al meu in care mi-am propus sa gust cat mai mult si sa cer sfaturi referitoare la combinatii rasnita-espressor-cafea profile de extractie samd..
Intamplarea a facut ca prima cafenea in care am pasit,The Refinery, sa imi ofere raspunsul la intrebarile mele si totoata cele mai bune espresso pe care le bausem pana atunci:dulci,cu incredibila separatie a aromelor cu fructe atat de bine definite fara urma gustativa de subextractie in ceasca,fara pic de amareala La intrarea sub firma scria:"high-end coffe"-am ras sceptic pentru ca nu concepeam espresso 3rd wave fara acea "aciditate vioaie".Ulterior am aflat ca foloseau cafea de la da Matteo,Tim Wendelboe,Bonanza a carei trasabilitate putea fi urmarita pana la fermierul care o producea si am inteles atunci ca un fruct copt poate fi dulce si crud pe cand un strugure acru se mentine la fel si in compot :D .
Vizitele la celelalte cafenele ce au urmat mi-au oferit in ceasca mai mult sau mai putin ceea ce ai experimentat si tu pana acum.

Reply
E ceva absolut normal sa fugi de aciditate la inceput. Dar dupa ce te saturi de cafele putin spre deloc acide ajungi la concluzia ca nu e deloc placut sa bei aceeasi treaba in fiecare zi. 

O Etiopia de calitate, prajita corect e imposibil sa nu trezeasca ceva in bautorul de cafea, chiar si ocazional.

Reply
Avand in minte cele citite zilele trecute pe acest topic, am decis sa fac un experiment, folosind ca subiect un bun prieten ce nu consuma cafea ( a baut probabil la viata lui sub 10 cesti, doar ca gest social, constrans de imprejurari).

I-am oferit un shot tras dintr-un blend napoletan, lasand la latitudinea lui daca vrea sa foloseaca zahar( pune zahar mult in ceaiuri in general). Dupa prima inghititura care l-a lovit in plex, a decis sa puna un varf de lingurita in ceasca. La final a declarat ca singura data cand a trait o asemenaza senzatie intensa a fost in luna de miere petrecuta in Italia, la primul si ultimul espresso din viata lui.

Apoi i-am oferit un alt shot, dintr-o Rwanda, Cyato Lot 419, red bourbon washed, o cafea de 89 de pct, si probabil una dintre cele mai puternic aromate cafele pe care o tin minte in ultimii ani. O senzatie comparabila cu degustarea unui vin extrem de bogat in arome si puternic alcoolizat.

Este etichetata ca o cafea cu note dominante de corcoduse, lamaie, caise si rubarba si una din cele mai acide cafele baute de mine pana acum.
Shotul l-am tras la 96 de grade, doza de 14,5 grame, macinate extrem de fin, aproape de setarea pt turkish, ratie de 1:2 in 44 de secunde. Pt mine ABSOLUT nici urma de bitter, doar aciditate si o dulceata de fructoza greu perceptibila.

Reactia prietenului la prima inghititura?? O grimasa grotesca, pe care majoritatea oamenilor ar avea-o cand sunt nevoiti sa inghita o lingura mare de sare de lamaie. Iar replica lui a fost " chestia asta e mai acra decat orice limonada pe care am baut-o in viata mea!"
Totusi, a fost atat de intrigat de faptul ca o cafea poate sa aiba un cu totul alt gust decat cel caramelo-ciocolatesc cum era el obisnuit, incat s-a impotrivit insistentelor mele de a adauga putin zahar si a continuat cu inca 1-2 inghitituri mici si chinuitoare sa o bea toata.

Si doar ca o paranteza - singurele vinuri pe care el le poate consuma cu placere sunt cele dulci, de la demi-dulce in jos spune ca e doar acreala ce-i arde stomacul.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
(11-01-2018, 03:29)Damian The Man Wrote: Shotul l-am tras la 96 de grade, doza de 14,5 grame, macinate extrem de fin, aproape de setarea pt turkish, ratie de 1:2 in 44 de secunde. Pt mine ABSOLUT nici urma de bitter, doar aciditate si o dulceata de fructoza greu perceptibila.

De curiozitate, ce te determina sa mergi asa fin cu macinatura si asa sus cu temperatura? Cum ar fi diferita in gust o extractie "clasica" de 25 30 de sec cu 18 20 g ratie 1:2 din aceeasi cafea?
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(11-01-2018, 03:29)Damian The Man Wrote: Avand in minte cele citite zilele trecute pe acest topic, am decis sa fac un experiment, folosind ca subiect un bun prieten ce nu consuma cafea ( a baut probabil la viata lui sub 10 cesti, doar ca gest social, constrans de imprejurari).......

Apoi i-am oferit un alt shot, dintr-o Rwanda, Cyato.....

Este etichetata ca o cafea cu note dominante de corcoduse, lamaie, caise si rubarba si una din cele mai acide cafele baute de mine pana
Shotul l-am tras la 96 de grade, doza de 14,5 grame, macinate extrem de fin, aproape de setarea pt turkish, ratie de 1:2 in 44 de secunde. .....

Reactia prietenului la prima inghititura?? O grimasa grotesca, pe care majoritatea oamenilor ar avea-o cand sunt nevoiti sa inghita o lingura mare de sare de lamaie. Iar replica lui a fost " chestia asta e mai acra decat orice limonada pe care am baut-o in viata mea!"....

Interesante si prevzibile reactiile amicului tau. 
Ma regasesc in cele scrise de tine ca fiind unul care nu am baut cafea pana acum 6-7 ani, iar sotia, desi o mare consumatoare, nu a baut espresso pana anul trecut (cel mult un shot lungit cu apa si devenit vascos de atata zahar cat adauga.

In legatura cu blendul napoletan nu fac nicio apreciere deoarece nu stiu ce continea si, cu siguranta, era destul de tare prajit, insa Rwanda este o cafea excelenta daca, in opinia mea, este prajita mai profund, pana la limita superioara full city, maxim full city plus. In aceasta zona cafeaua capata echilibru, iar notelor puternice fructate de lime, grephfruit li se adauga si cele de ciocolata.
Am prajit Rwanda. Este o cafea foarte buna dar dificila. Pentru mine, care apreciez echilibrul iin ceasca, abordata light, doar pana spre sfarsitul FC este o cafea dezvoltata insuficient, fara o etapa de caramelizare potrivita ca evolutie si, in consecinta, in afara echilibrului.
Fiind o cafea acida peste medie, gustul lichidului extras poate fi usor scos din aceasta zona (de echilibru). 
44 de sec, la 14,5 grame si o ratie de 1:2 mi se pare ca a dat in ceasca un lichid supra extras, fara corp si cu aciditate excesiva/dominanta/neplacuta devenita acreala. 
Multi consumatori de espresso au preluat caracterizarea unei supraextractii ca fiind una care accentueaza amareala din cafea si procedeeaza in acest mod pentru a diminua acreala sau aciditatea, dupa caz.
La boabele africane, prajite light 3rd wave) nu prea functioneaza reteta, in timp ce prajelile profunde, inchise la culoare , cu caramelizari si dezvoltari profunde reactioneaza in acest fel.
Eu am constat ca cele mai neplacut acide shoturi, adica acre, le-am obtinut din supraextractii si nu din subextractii. Daca mai am si o cafea 3rd wawe cu siguranta acid citric/sare de lamaie scrie pe ceasca respectiva!
Eu cred ca experimentul s-a pozitionat oarecum in aceasta zona, descrisa de mine mai sus astfel:
".......Nu este usor sa se ajunga in aceasta zona in care excesele sa fie inlocuite de o imbinare cat mai placuta intre arome. 
Echilibrul nu este mereu de aceeasi natura si difera la o cafea de tip Ethiopia sau Kenia de una din Brazilia sau Guatemala.
Daca la primele balansul trebuie realizat intre nuantele florale, citrice, fructate  si cele de nuci si alune, la celelalte intre cacao, ciocolata si afine, prune...
La primele pericolul il constituie dezechilibrul spre zona de acru iar la celelalte spre zona de bitter. In ambele situatii avem de a face cu greseli de preparare (prajire, pregatire, extractie...) sau cu boabe verzi de slaba calitate....."

Asta nu inseamna ca prietenul tau nu a reactionat previzibil.
La fel, nu inseamna ca nu este posibil sa fi scos un maxim de gust din ce boabe ai avut.
Tie cum ti s-au parut shoturile?
Faptul ca perceptiile si grimasele au fost cele descrise, arata ca amicul tau a avut niste asteptari, niste amintiri legate de gust si a avut parte de cu totul altceva.
De aceea am spus ca eu imi sfatuiesc prietenii "curajosi" ca inainte sa faca saltul in aceasta dimensiune sa reseteze, sa uite tot ce stiu sau isi amintesc despre gustul cafelei.

Se pare ca se confirma faptul ca gustul se educa in timp, prin exercitiu si experimentare iar cand acest lucru se realizeaza nu mai exista scapare!

Reply
Majoritatea shoturilor noastre sunt rezultatul unei subextractii, deoarece avem probleme la prepararea pucului perfect, unele zone raman subestrase, de aici si curgerile alea in benzi de nuante cu care se lauda unii si sunt o greseala. Nu spun eu ca avem shoturile subextrase ci o spune Scott Rao.

Am experimentat in ultimul timp cu tot felul de profile de prajire dubioase, iar de departe cele mai acide cafele au fost cele dezvoltate insuficient, sau cele la care am accelerat partea de deVoltare. Astfel am obtinut din cafele care nu sunt acide ( guatemala, columbia) niste cafele cu o aciditate exagerata, care a mai putut fi reglata din ratie, timp si mai putin temperatura. Asa de acida incat trebuia sa tii ochii inchisi ca iti sareau din orbite.

Dulceata nu era prezenta la aceste cafele, insa am prajit aceasi cafea cu timp lung pe faza de dezvoltare si e cu totul alta cafea. Daca pana acum.pentru mine erau cele mai importante setarile aparatului sau tipul cafelei, acum pot spune ca e mai importanta prajirea, fara o prajire care sa scoata cel mai bun si complex dintr o cafea, oricat ai sa reglezi tot nu vei obtine nimic memorabil. Deci, va recomand sa nu luati de bun tot ce cumparati pe recomandari, pentru ca am patit de curand sa iau cafea de 93 cs, si sa aiba gust si miros de mentol, ceea ce in mod clar este un defect, o contaminare.

Reply
Imi permit si eu o observatie: cafeaua pretentioasa, microlot africana procesata natural in principiu, cred ca are o marja de eroare foarte mica la prajire. Spun asta dupa ce am discutat cu un prajitor despre o cafea cumparata recent.

Multitudinea de setup-uri si setari folosite, chiar aici pe forum, face extrem de dificila evaluarea corecta a unor prajiri. De asta ma gandesc ca si prajitoriile se feresc sa ofere o reteta "standard". Consumatorul de cafea incearca sa duca shot-ul in zona sweet spot dar nu e ceva usor daca cafeaua folosita e prajita deficitar.

Reply
Cumpara cafea de la bob si incearca sa obtii ceva baubil din ea, incearca o africana, si sa fie omniroast.

Reply
(11-01-2018, 09:46)RaduCarutasu Wrote: 44 de sec, la 14,5 grame si o ratie de 1:2 mi se pare ca a dat in ceasca un lichid supra extras, fara corp si cu aciditate excesiva/dominanta/neplacuta devenita acreala. 

Supraextractia in sensul propriu in espresso e o eventualitate asa de rara incat nici nu merita mentionata.
Imposibila in conditiile relatate de Damian.

Apropo de aciditate parerea lui Chris despre "face changer" :D

https://www.youtube.com/watch?v=VZ2s0XwjSlY

Reply
(11-01-2018, 10:15)dev Wrote: Multitudinea de setup-uri si setari folosite, chiar aici pe forum, face extrem de dificila evaluarea corecta a unor prajiri. De asta ma gandesc ca si prajitoriile se feresc sa ofere o reteta "standard". Consumatorul de cafea incearca sa duca shot-ul in zona sweet spot dar nu e ceva usor daca cafeaua folosita e prajita deficitar.

Si eu zic ca o cafea in primul rand trebuie prajita corect, iar prin asta inteleg ca o extractie buna sa se dezvolte in intervalul 25 30 de secunde pe o ratie de 1:2 1:2.4, la o temperatura de extractie medie 92 grade. Aici cred ca ar trebui majoritatea prajitorilor sa ajunga, restul sunt detalii. Din pacate putini testeaza cafelele lor pe espresso iar multi din cei care testeaza, folosesc inca aparate care nu au o stabilitate termica incat sa le permita sa traga niste concluzii coerente. 

Vine la urma dar cea mai importanta, cunoasterea pe extractii. Tot mai aud ( trendul e in scadere din fericire) idei genul ca prajitorul nu e barista si nu trebuie sa stie sa extraga pt espresso. Poate asta tine in Danemarca unde f multi beau brew insa la noi unde lumea e disperata dupa espresso, sa nu testezi mereu pt espresso e riscant. Sunt tot felul de "aparatele" prin prajitorii unde ocazional se mai bea cate un espresso cand tocmai acolo ar trebui sa fie flagship ul unui producator de espressoare iar prajitorul sa testeze in mod regulat diverse retete. 

Este parerea mea evident insa imi este intarita mereu cand vad tot felul de idei noi de extractie cu ratii neobisnuite, temperaturi extreme, macinaturi iesite din standard samd. Pur si simplu daca ai ajuns sa nu poti sa scoti din o cafea ceva ok dintr o extractie clasica, pur si simplu e o problema cu cafeaua. A, sunt de acord ca putem experimenta si ajungem in zone interesante de gust testand noi retete insa daca nu putem bea acea cafea pe o reteta standard inseamna pur si simplu ca nu e prajita corect. Asta cu conditia ca stim sa extragem, sa avem un aparat consistent si papilele noastre gustative sa fie calibrate.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
(11-01-2018, 11:28)CatalinH Wrote:
(11-01-2018, 09:46)RaduCarutasu Wrote: 44 de sec, la 14,5 grame si o ratie de 1:2 mi se pare ca a dat in ceasca un lichid supra extras, fara corp si cu aciditate excesiva/dominanta/neplacuta devenita acreala. 

Supraextractia in sensul propriu in espresso e o eventualitate asa de rara incat nici nu merita mentionata.
Imposibila in conditiile relatate de Damian.

Apropo de aciditate parerea lui Chris despre "face changer" :D

https://www.youtube.com/watch?v=VZ2s0XwjSlY 

Ai dreptate!

Am facut trimitere la o  supraextractie gandindu-ma la faptul ca si in acest caz s-a extras prea multa aroma dintr-o cafea cu caracteristici de soi acide, dar si prajita light. Pentru mine, prajirea light cu subdezvoltare la o asemenea cafea  este un defect.
Care ar fi aroma dominanta la o Rwanda prajita light?
Aciditatea. In acest caz nuanta fructata, citrica ar fi putut fi anulata si compensata de aciditatea neplacuta, acra.

In consecinta am dorit sa arat ca in ceasca a extras multa aciditate care, fiind in exces a devenit neplacuta, a fost transformata in acreala si a scos shotul dintr-o posibila zona de echilibru.

Ce tot repeta Chris?
Balance, balance...balance/ eccilibru, echilibru...

Reply
@razvanMB cu acea cafea am incercat totul, de la o extrema la cealalta, trecand si prin zona mediana. Personal, am apreciat shoturile trase pe la 95 gr. in zona 37-42 de secunde. Orice sub 30 sau peste 45 o facea greu baubila. Oricum, nu stiu cand si daca am mai avut o cafea atat de tricky si acida, anul trecut fusesem fermecat de 2 tipuri de Rwanda pe care chiar le-am recomandat oricui si erau f departe de aceasta. Mult mai echilibrate si dulci, una din ele iti lasa impresia ca mananci fructe zaharisite efectiv.

@RaduCarutasu cafeaua era prajita light, am suspectat si eu din start ca e putin departe de zona in care s-ar fi putut pune in valoare deplina calitatile ei.
Nu mi-a displacut, dar nu as simti curand nevoia sa re-experimentez in aceleasi conditii. Era ca un condiment extrem pt cineva care nici macar nu mananca condimentat in general. Cum spuneam si mai sus - anul trecut ma indragostisem de 2 Rwanda, dar nu aveau in comun aproape nimic cu aceasta, cu toate ca erau cu mult sub zona de 90 pct.
Corp nu prea puteai obtine din ea deloc, cel mai bogat l-am scos in zona asta de macinatura extra fina, alminteri, in zona 17 grame rasnita mai grosier era apa galbuie efectiv.
Gustul extrem se mai imblanzea si devenea delicat cu papilele gustative spre o ratie de 1:2.5, chiar 1:3, dar din nou acolo pierdeam orice urma de corpolenta, ceea ce pt mine in espresso e o nevoie de baza.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
iarasi revenim la subiectul ca uneori treaba asta cu prajitul 3rd wave o ia razna, in materie de boabe pentru espresso.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Cum altfel sa prăjești o africana procesata natural fără să-i anulezi calitățile?

Problema nu e prăjirea ușoară cât e prăjirea corecta.

Reply
reciteste mai sus, de exemplu, ce zice @RaduCarutasu despre prajirea aceleiasi Rwanda light.

desi tind sa cad de acord cu asta: 
Problema nu e prăjirea ușoară cât e prăjirea corecta.

Reply
(11-01-2018, 13:10)maki Wrote: Problema nu e prăjirea ușoară cât e prăjirea corecta

+1
Si mai e nevoie si de o extractie care sa conduca la un gust echilibrat.
Sa aderi cu sfintenie in masa la ratii de 1:2, 9 bari in 25-30s indiferent de cafeaua folosita,rasnita si espressorul din dotare tot un fel de tendinta inadecvata scopului final este.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)