(02-03-2016, 21:49)Tito Wrote: Da ce fel de espresso e asta 16g/ 32 ml ???? Reteta nu e 7 g cafea / 25 ml / 25 sec ( cel putin pt italian espresso ) ????? Ma refer la Lyvyoo si Baloozzy
Lyvyoo s-a grabit ( dar cu siguranta stie despre ce era vorba) insa Baloozzy le-a zis bine !
Exista espressomani pentru care nu este important volumul de lichid care umple ceasca ci conteaza cantitatea de solide solubile care este transferata din boabe , pe durata unei extractii .
Acestia cantaresc shotul si urmaresc ca din X g de cafea macinata sa obtina in ceasca , de ex , 2xX g de lichid .
Se urmateste rata de extractie ( brew ratio ) care presupune ca din 7 g sa se extragă 1,5x7g de lichid , 7x2g de lichid , 7x2,5 g de lichid , 7x3 g samd .
Gustul este evaluat dupa acest criteriu , al cantitatii de solide transferate iar optiunile se vor exprima in consecinta . Exista reguli si recomandari si in aceasta zona .
In loc de 7 g putem avea orice alta cantitate de macinatura iar cantitatea de lichid extrasa , in 25 de sec la presiunea de 9 bar , va fi cantarita ca mai sus.
Intr-o sita de single se pot pune 7-11 g iar in una de dublu 14-22 g in functie de capacitatea acestora.
La fel putem preinfuza sau profila presiunea iar timpii de extractie se vor modifica dupa dorinta utilizatorului .
Se pare ca vremea regulilor si a dogmelor in domeniul espresso cam apune ! :s
Daca este bine sau rau nu cred ca poate hotărâ cineva . Fiecare este liber sa aleagă ce doreste .
Gustul si preferintele personale dicteaza !
Extractii reusite tuturor !
PS
Foarte frumos exemplificat mai sus .
Colegul a postat mai rapid , iar eu le-am zis in romaneste .