Welcome Back Log In Create Account

Extractia... pentru incepatori

Ai topic special pentru espresso single aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Cum pot fi 60 ml cu 36-38g in ceasca? 60 ml cu tot cu crema?
Doar un Poemia nepresurizat cu tamper CNC s'un Porlex Mini

Reply
Da, se considera cu tot cu crema.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
O sa postez si eu aici pentru ca am anumite nedumeriri in legatura cu aparatul nou.

https://vimeo.com/166915860

In primul rand mi se pare ca pompa lucreaza cam prea mult si tiuie din acest motiv.

In al doilea rand extractia pare sa fie ok dar gustul cafelei a fost acid pana la dumnezeu.

18.5 gr in 38 gr out in 35 de secunde (poate aici au trecut putin prea multe, dar o supraextractie ar trebuii sa fie amara nu acida).

Cafea origo el salvador las brisas 06.05.2016
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Inca nu am văzut video...Dar daca este acidă..mai ridica din pid temperatura apei de extractie.

Reply
Origo prajeste oricum mai light, si sunt un reper pentru cine cauta o aciditate interesanta. Începe cu cineva care prăjește mai spre full City, dacă nu a fost pe placul tău.

Espressorul sper ca a stat 40 min la încălzit...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Espressorul a stat 1 ora la incalzit...

Am cumparat cafea cam de la toate prajitoriile inca de cand aveam lelitul.

Ma asteptam sa fie acida dar nici chiar asa ...

De sunet nu spune nimeni nimic?
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
O suspiciune personala: La secunda 13, presiunea pare sa ajunga la valoarea maxima (mentinuta in timpul extractiei). Concomitent, apare un jet mai voluminos de cafea scurt, iar apoi se stabilizeaza la un debit mai mic. Mie de cate ori mi se intampla chestia asta, adica vine cafea brusc cand ajunge la 9 bari, iar apoi scade debitul si se stabilizeaza, am chanelling urat - verificat pe portafiltrul fara fund. Gustul e nasol, chiar daca extractia e in parametri.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
Chiar nu observa nimeni cum flueira pompa in sarcina maxima?

Am comparat cu vide postat pe topicul de Db unde nu se aude nimic dubios

:(

Reply
Roaga un posesor de Expobar  HX sa puna un video cu pompa in sarcina maxima si comparati

Reply
Nu discutam de aceasi pompa pe ambele aparate?

Nici al meu nu a facut asa la prima extractie. De la a 2-a a inceput

Din cate am citit trebuia sa setam presiunea cu disc de backflush la 10 ca sa avem 9 in timpul extractiei.

Eu am

Backflush 9

Extractie tot 9

Reply
Acelasi lucru il am si eu pe Lelit(HX), m-am tot gandit sa caut pe forum ceva pe subiect, dar nu am apucat.
ECM Synchronika Antracit, Eureka Olympus 75HS, Kinu M47

Reply

Din cate am citit trebuia sa setam presiunea cu disc de backflush la 10 ca sa avem 9 in timpul extractiei.

Eu am

Backflush 9

Extractie tot 9
[/quote]

aceeasi "problema"si la mine la inceput(backflusk 9 pt extractie 9)
apoi mi am revizuit forta de tampare si am constatat ca apasarea trecea de 20kg/f
acum tampez cu 12-14 kg/f iar extractia iese la 9 bari (cu sita oarba presiunea setata la 10) sita nu disc...
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Salut, mai am nevoie de niste bibileala.

Am o cafea : PAPUA NEW GUINEEA, prajita acum 2-3 zile, si tot incerc sa scot perfectiunea din ea. Mentioneaza ca e prajita mai putin decat normal, are o culoare mai deschisa decat cu ce eram eu obisnuit (nu stapanesc termenii, deci prefer sa nu-i folosesc).

Preincalzit espressorul 20-30 minute inainte, am o sita de 18 grame in care am incercat diferite variante:

(cafeaua este usor acida, ceea ce imi place).

cu 18 grame in pf- curge mult prea repede, am incercat sa rasnesc mai fin insa nu-mi place gustul care iese, la inceput acru si spre final usor amar (amareala nu era deranjanta, acreala era).

cu 19 grame in pf, mentinut gradul de rasnire de mai sus, a curs 36 grame in 25 secunde, insa nu avea crema cafeaua, culmea era ca la 18 grame avea.

cu 19.5 grame, sunt la limita superioada, si blochez pompa de la aparat, se chinuie si nu curge nimic 10-13 secunde dupa care incepe sa picure, deci clar 19 grame e maxim acceptat.

La 18 grame a aparut putin fenomenul de chaneling, a inceput cu o curgere frumoasa inchisa si apoi s-a dus tot naibii.

Deci? 19 grame si incerc o rasnire mai grosiera?

Reply
[Image: bf0cb97b77cb2e09fcc072404e5526c0.jpg]

Ims 14/20 gr

19 gr in - 30 sec - 42 out

Pucul arata mai bine comparativ cu sita standard dar tot e spart

Oare acest tidaka convex ....
O sa incerc sa rasnesc mai fin

Prin comparatie sita standard [Image: 480b24d7d6f21e18277939d8f6c369a8.jpg]

Continuam
Eram cu rasnita la 2 a

M-am dus in 1T. Extractia a fost ciorba , dupa cum stiti la vario nu ii place sa ii schimbi setarile. Ai putea spune ca m-am dus la 4 in loc de 1 , au curs 50 ml in 15 sec.

Zic ok hai sa blocam pompa, ma duc in 1G ( tinem minte ca cu tamperul de 58 nu arata pucul asa si eram cu rasnita la 2 C).

Rezultate 34 sec extractie 20 gr in 41 out.

Poza si filmulet

[Image: a1bcc637ac57ce552a1dd001ec2e4067.jpg]

[Image: bfdbc290b459a76b897dff4dd88167e8.jpg]

[Image: baead34781c4509d7e0b3f445d3f6958.jpg]

https://vimeo.com/167913369

De gust nu ma plang foarte tare insa nu este optim.

Pucul arata groznic dupa parerea mea, si nu mi se pare normal sa stau cu rasnita in 1G pentru o columbia de la claro.

Idei?

Reply
(24-05-2016, 19:08)AlexBB Wrote: Idei?

Dpmdv, in afara de faptul iar fi bine sa incercerci sa distribui si sa nivelezi cu mai multa atentie o problema este la rasnita.
Trebuie sa o cureti si sa o recalibrezi, dupa care incearca din nou.
Sunt convins ca vei reusi !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
La Vario nu exista normal sau anormal, pt ca rasnitele vin calibrate diferit. Eu 3 ani cat am avut-o, am stat doar pe 1, variind literele.  Asa mi-am calibrat-o singur caci nu avea sigiliu de garantie (care apropo se ia usor cu un feon). Deci atat timp cat poti bloca pompa in 1A-B-C e mai bine sa fie calibrata asa pentru ca fortezi motorul mai putin.

In acest moment eu spun ca esti cu rasnita prea grosier. Incearca 1D cu aceeasi cafea si vezi ce se intampla, tot cu 19g.

Reply
Liviu anormal a fost clar.

2a - 40 ml 31 sec

1 T 50 ml 15 sec

Rasnita pare dereglata oricum.
Am dus-o si in 1 A sa vad daca se ating cutitele si nimic.
Daca ma joc cu macro 1-2 imi misca si micro concomitent.

Ceva nu e in regula cu ea.

Sunt sigur ca nu blochez pompa nici la 1A

Am desfacut acum cutiele si le-am curatat. Vedem maine

Reply
Nu ai cum sa atingi cutitele la 1A, la aceasta calibrare pe care o descrii. Ar trebui strans reglajul suplimentar din surub. As opta pentru DIY  [Image: biggrin.gif]

Reply
(24-05-2016, 23:38)AlexBB Wrote: 2a - 40 ml 31 sec

1 T 50 ml 15 sec

Rasnita pare dereglata oricum.
Nu e doar la tine. Si rasnita mea a avut de mai multe ori un comportament haotic, in sensul ca modificarea granulatiei avea efectul invers.

S-ar putea sa patesti ce am patit eu la un moment dat.Am tot apropiat cutitele ( in timp ce shotul curgea din ce in ce mai tare) , iar a doua zi, fara sa umblu la setare, am blocat pompa.

In orice caz, dupa ce am gasit  setarea potrivita, pot umbla la reglajul fin din stanga cateva litere in sus sau jos si obtin efectul dorit...(de cele mai multe ori).

Mi se pare foarte curios si deranjant ; exact cum ai zis si tu, parca nu ar vrea sa fie deranjata...:)
Ce mi se pare si mai curios este faptul ca , in ciuda atator utilizatori care au aceste probleme, ramane cea mai apreciata rasnita la nivelul ei de pret pe toate forumurile de specialitate care conteaza.
Expobar Brewtus IV | Vario Home 

Reply
Deci reglajul spre fin (chiar si spre gros) cu rasnita goala si  motorul in mers cateva secunde (inclusiv dupa stabilirea reglajului).

Review-uri bune are datorita unei calitati foarte bune a macinaturii plus o predilectie pentru partea fructata in defavoarea ciocolatiului amarui, data de cutitele ceramice si profilul lor de taiere. Plus ca pana la modelul acesta post 2015 (de cand cu suportul nou de inox) nu au fost report-uri despre decalibrari intre rasniri.

Reply
Intr-o cana pt capuccino (destul de mare, are 250ml plina) de ce dupa ce curge crema la 3-4 minute dupa parca se sparge? nu dispare toata, doar o mica parte, apar niste crapaturi? cafea prea proaspata?temperatura inadecvata?

Cafea: Papua Sarkis

19g in sita IMS 18g, tampare puternica (30kgf) polish scurt, curs 34 grame in 28 secunde cu o curgere ce incepe de la secunda 8. Gustul e foarte bun, fara amareala sau acreala, usor acida, imi place mai mult aceasta cafea decat blendurile testate pana acum.

[Image: 040ab11.jpg]

Reply
Espresso-ul si crema conteaza in momentul extractiei. De regula, shot-ul se bea in 30-60 de secunde, preferabil dupa ce amesteci crema cu o lingurita, ca sa nu simti amarul mai puternic la contactul cu papilele. Deci la 3-4 minute de la extractie se subintelege ca nu mai conteaza.

Reply
salutare

cum in continuare am probleme cu rezultatul din ceasca Confused , m-am gandit sa intreb daca e cineva (mai experimentat) din BV sau in trecere dispus sa imi faca o vizita impreuna cu rasnita personala pt a putea experimenta si "altcumva"...
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Yuki, ce fel de probleme ? Curge zeama lunga si prea repede ? Nu face crema ?
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)

Reply
Vario al meu e mui loco!
Am urcat o treapta de macro pt a scurta timpul de extractie si s-a intamplat fix invers, mi-a blocat pompa. Am coborat jumatate din grilajul de micro si tot a blocat pompa inca de 3 ori.
La a 4-a si-a dat drumul dar a curs prea repede.
Am revenit la aceasi setare mai fina unde blocase pompa si am obtinut un rezultat ok.

Nu ii place deloc, dar absolut deloc sa ii modifici macro.

Reply
...pai,toate problemele eu le intampin....:))))
curgerea devine apoasa dupa f scurt timp de la prima picatura indiferent de gradul de rasnire ....
ieri mi s a intamplat ca, fara a modifica gradul de rasnire sau a schimba cafeaua , o extractie sa difere de cealalta..
exemplu: la 1 extractie curgerea a inceput dupa 9-10 sec de preinfuzie si am oprit o pe la sec 27 (19 g in- 42g out)
la a 2a extractie curgerea incepe la sec 15 si abia pe la secunda 40 am avut 42-44 g out din 19 in pf.
nu ma intrebati daca am schimbat prajitorul ca raspunsul este DA....
incep sa banuiesc o prbl tehnica la espressor sau rasnita....sau in continuare la mine o fi problema :)
DC Studio/Honne Home
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
@AlexxBB - daca urci o treapta pe macro, de la 2 la 1 sa zicem, nu asa ar trebui sa fie macinatura, mult mai fina si sa blocheze pompa?

Reply
Cu certitudine ti s-a defectat rasnita si macina aiurea , baga o caratare si vezi ce s-a deranjat pe la reglajul macinaturii poate se poate face loco , daca nu service !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 

Reply
(03-06-2016, 12:21)Yuki Wrote: ...pai,toate problemele eu le intampin....[Image: smile.gif])))
curgerea devine apoasa dupa f scurt timp de la prima picatura indiferent de gradul de rasnire ....
Asa ceva nu se poate intampla decat in cazul in care rasnita nu este capabila sa macine destul de fin, daca doza folosita este prea mica sau daca pregatirea pucului nu este corect facuta.

ieri mi s a intamplat ca, fara a modifica gradul de rasnire sau a schimba cafeaua , o extractie sa difere de cealalta..
exemplu: la 1 extractie curgerea a inceput dupa 9-10 sec de preinfuzie si am oprit o pe la sec 27 (19 g in- 42g out)
la a 2a extractie curgerea incepe la sec 15 si abia pe la secunda 40 am avut 42-44 g out din 19 in pf.
Este posibil sa se intample asa atunci cand retentia a fost mai mare si ai avut in sita destul de multa cafea de la rasnirea anterioara care, cu siguranta, a fost facuta cu ceva timp in urma.
La extractia imediat urmatoare nu ai mai avut aceeasi situatie, cafeaua macinata a fost proaspata si curgerea mai greoaie. Curgerea a doua, asa cum ai descris-o, pare ok. Ce i-a lipsit shotului ?

Eu zic sa renunti la preinfuzie. Daca aceasta nu se produce la fel la fiecare extractie nici curgerea nu va fi in regula. Cand faci preinfuzie, pentru o curgere in parametrii doriti, trebuie sa macini mai fin decat la o extractie normala. La aceeasi doza si temperatura gustul s-ar putea sa nu te mai multumeasca.
Apropo, cum faci preinfuzia ?
Ai legat aparatul la retea sau pe baza curgerii prin dus a apei care este impinsa prin grup datorita presiunii acumulate, ca urmare a incalzirii apei din boiler ?

nu ma intrebati daca am schimbat prajitorul ca raspunsul este DA....
Asta nu inseamna ca nu mai ai o cafea buna ci poate ca ai trecut de la un grad de prajire la altul.
Daca acum cafeaua este prajita chiar si un pic mai light vei avea alta curgere si  alte setari ale rasnitei.

incep sa banuiesc o prbl tehnica la espressor..
Nu ai nicio probleme la expresor.

sau rasnita....
Daca cu rasnita poti obtine o macinatura cu care sa blochezi extractia, atunci aceasta este ok.
sau in continuare la mine o fi problema [Image: smile.gif]
Trebuie luata in calcul si aceasta posibilitate. Manopera intra in reusita sau in esecul unei extractii corecte, alaturi de rasnita si de expresor.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)