(08-06-2016, 21:59)skkane Wrote: Salut,
Sunt la inceput, niste pareri despre extractie daca se poate? [Image: smile.gif] Trebuia oprit mai devreme. Poate rasnit o idee mai fin?
Dpmdv a fost o extractie reusita . Curgere cremoasa, in codita de șoricel, liniștita si fara agitație la ieșire din jgheab. Timpul total de cca 35 de sec este cam la limita care ar putea ara ta o supraextractie.
Dar, aici doar gustul conteaza.
Am vazut ca ai preparat shotul cu lapte, deci ai avut nevoie de un gust mai puternic al cafelei.
Si pentru espresso a fost bine. Poate ar merge macinat o idee mai gros si menținută doza sau păstrată macinatura si micșorată doza cu ungram .
Ai avut prima picatura la sec 10-11. Ar fi bine sa aduci acest moment spre sec 8-9 si sa incerci sa cantaresti, atat macinatura cat si extractia. Pana la urma te intereseaza cate substante din cafea ajung in ceasca si nu doar cat lichid curge
frumos.
Ca indicator pentru oprire, eu ma uit cand apare blondirea extractiei cu diluarea jetului iar in ceasca apare primul semn de pata deschisa peste crema inchisa la culoare .
In final, peste toate astea trebiue sa te multumeasca gustul. Restul sunt repere orientative .
Si eu, mereu lovesc usor pucul cu tamperul, pentru a scutura cafeaua de pe margini si curgerile sunt Ok, dar, repet, loviri usoare !
Felicitari!