Welcome Back Log In Create Account

Extractia... pentru incepatori

Buna seara, nu reusesc sa scad presiunea sub 10 bari si sa obtin o exctractie corecta. Folosesc sita dubla 17gr cafea, rezulta 60 ml in 25 sec. Daca macin mai grunjuros scade presiunea la 9 bari dar curgerea e prea rapida. Daca scad la 15 gr rezulta cafea acida si puc moale. Rasnita DIP-DK50
Ps:gustul cafelei la 10 bari mi se pare ok (si mie si altora)
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso

Reply
Ca sa o scazi, trebuie sa desfaci espressorul. Daca e fixat la 11 bar sa zicem, cu sita blind, atunci vei avea 10 in extractie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Buna seara...am o nelamurire...la toate rapoartele de extractie 1:1, 1:2 , 1:3 timpul de extractie trebuie sa fie 25 sec? Daca da...cum sa reusesc eu o curgere de 16 gr in 25 sec? Ar sari presiunea peste limita normala...

Lelit PL41EM
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso

Reply
(30-11-2016, 21:16)RobertKovacs Wrote: cum sa reusesc eu o curgere de 16 gr in 25 sec? Ar sari presiunea peste limita normala...

Lelit PL41EM

Râșnești mai mare.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
e vb de debit,adica daca ai 18 grame macinate la o anumita granulatie obtii un raport(brew ratio) de 1:1 in 25-27 sec,in momentul cand schimbi cantitatea sau granulatia acest raport se modifica ,valoarea fixa ramane timpul,trebuie sa iei in calcul ca aceste date sunt niste ghidaje ,tu in timp poti sa faci extractii mai scurte mai lungi mai supraextrase sau mai putin extrase
incepe cu 1;1 si vezi daca iti place
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Presiunea nu are cum să sară peste o anumită limită. Adică limita maximă e cea corectă. Dacă nu o atinge înseamnă că macinatura este prea mare.
Dacă se blochează pompa înseamnă că trebuie scăzută macinatura.
Eu am 9.5 în extracție. Dacă schimb sita de 20 cu cea de 9 si las aceeași macinatura cu o cantitate de cafea de 10 grame atunci scade si presiunea în 7-8 bari și am o cafea apoasă indiferent cât de tare tampez.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Presiunea nu poate sari peste limita pompei - in cazul tau , iar din 16gr. trebuie sa obtii cca. 30-35ml pentru o extractie de 1:2 , pentru extractie 1:1 , din 16gr. trebuie sa obtii 16 ml etc...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Eu pana acuma din 16 gr extrageam 2x30 ml in 25 sec si mi se parea ok gustul. Am sa incerc maine din 16 gr 30 ml in 25 sec sa vedem ce gust va avea. In sita de Lelit nu incap 18 gr...am comandat sita de la Ascaso.

Voi cum extrageti de obicei 1:2?... nu e prea putin 20 ml lichid intr-o ceasca? Mie si 30 ml mi se pare cam putin...

Reply
Sita o alegi dupa ce experimentezi cu ce site ai la dispozitie , in toate variantele care a-ti covin si un link de ajutor :
https://home.lamarzoccousa.com/brew-rati...und-world/
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
din 16 grame de cafea obtii 16 grame de extractie nu ml (are alta densitate )eu la mine folosesc 18.5 grame si extrag 38 grame-cumpara un cantar de bijutier de pe olx fara el e mai greu
cu cat pui mai multa cafea in sita cu atata gustul e mai bun
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Am cantar de bijuterii...e sub ceasca la extrageri [Image: smile.gif]

Reply
@orwo : sa nu te superi pe mine , dar din 16gr. cafea obtii  ( X ) ml cafea sau extractie , sunt de acord in privinta densitatii , dar lichidele se masoara in ml , am vre-o 3 cantare si 2 balante analitice , dar nu pentru cafea ...le folosesc in laborator si nu sunt de pe olx. , nici nu pomenesc pretul ca te apuca rasul... [Image: smile.gif]

Reply
din pacate la espresso e destul de greu sa masori in ml din cauza cremei care poate fii mai mica sau mai mare sau poate sa adere la marginea paharului. in mod normal se cantareste rezultatul, in felul asta ai brew ratio in g:g nu g:ml.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
(30-11-2016, 22:24)bogdan_geor Wrote: din pacate la espresso e destul de greu sa masori in ml din cauza cremei care poate fii mai mica sau mai mare sau poate sa adere la marginea paharului. in mod normal se cantareste rezultatul, in felul asta ai brew ratio in g:g nu g:ml.

Da , asa este , ai perfecta dreptate ...eu nu cantaresc pe iesire ...n-am motive , dar extrag in paharele gradate...si asta am avut in gand [Image: smile.gif] .

Reply
uite aici la lelitul meu extractie'
channeling

(30-11-2016, 22:08)Levo Wrote: @orwo : sa nu te superi pe mine , dar din 16gr. cafea obtii  ( X ) ml cafea sau extractie , sunt de acord in privinta densitatii , dar lichidele se masoara in ml , am vre-o 3 cantare si 2 balante analitice , dar nu pentru cafea ...le folosesc in laborator si nu sunt de pe olx. , nici nu pomenesc pretul ca te apuca rasul... [Image: smile.gif]

pe olx sunt 25 lei,adevarat ca lichidele se masoara im ml dar si in grade :),la cafea extractia se masoara si in grame ptr a avea acel brew ratio de care vb toata lumea ,,,,idee e ca in volume e mai greu sa iti dai seama ce si cum de aceea a aparut acest calcul...ristretto...shot ...double ristretto...double shot...single sau double sunt de fapt consecintele brew ratio

Reply
Ce are , e bine - daca in sita ai cca. 20gr. cafea si ai obtinut cca. 40 ml espresso  ,  e un 1:2 curat si e ok. [Image: smile.gif]

Da , da ....am vazut si eu ulterior ca asa se calculeaza aici la brew ratio...mea culpa , m-am gandit la paharelele astea eu... [Image: smile.gif]  si daca zici tu si de ceva grade nu te contrazic...acum pe seara... [Image: biggrin.gif]

Reply
Si eu folosesc 20 de grame de cafea măcinată si extrag 40 de grame de lichid.
In 7-8 secunde urmăresc sa am prima picătura si sa obțin cantitatea de lichid in 33-35 de sec.
Prefer sa cântăresc si nu sa urmăresc volumul deoarece, cântarul îmi arată ca in ceașca am mereu aceeași cantitate de cafea, compusă din crema+lichid.

Dacă masor volumul ma pot păcăli si, pot sa am ceașca jumătate cu crema si restul lichid. Pe măsura ce cafeaua se degazeaza volumul de crema scade si face loc la din ce in ce mai mult lichid si, atunci, as avea cantități diferite de cafea de la o zi la alta.
Normal, crema este mai ușoară decât lichidul, de unde si diferențele cantitative.

Mai mult, am mai scris despre faptul ca mie nu îmi place crema deoarece, este componenta fără gust bun dintr-o cafea.
Apare la extracție, ca urmare a reacției bioxidului de carbon, din cafeaua incomplet degazata, cu aerul atmosferic.
Nu este un indicator pentru o extracție corecta ci un reper al prospețimii unei cafele. Uneori, însă, nici măcar atât, dacă este sa ne gândim ca o prajire light livrează mai putina crema decat una dark, o cafea foarte densa mai putina decât una moale, o robusta mai multă decât o arabica etc...

Aceasta, crema, este amara, uscata, cu gust de cărbune si de cenușă. Cu cât mai multă, cu atât mai alterat este gustul cafelei. Prefer sa o amestec bine, pana se dizolva cât mai multă in lichid ca sa omogenizez gustul.
Este si motivul pentru care nu folosesc o cafea, dacă este prăjită prea de curând.
Pentru mine, 4-5 zile reprezintă o perioada minima de degazare. Odihnita bine, cafeaua nu mai face prea multă crema insa eliberează mai bine aromele.

Am început cu extracții in pahare gradate, însă de ceva timp, pentru cele aratate mai sus, prefer sa cântăresc extracția si nu sa masor volumul acesteia.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Si eu cantaresc si merg pe 21-22 gr cu sita ims de 21.

Extractia o impart la 2 cesti din care cantaresc una, 22 gr in 34-40 sec.

Prima picatura la mine vine dupa 10+ sec si nu pentru ca blochez pompa ci datorita faptului ca atat ii ia pompei sa ajunga la 9 bari...

Toata lumea vorbeste de brew ratio insa nimeni nu ia in calcul tds, cu un puc spart pot tine o extractie 30 de secunde si sa nu extrag nimic / doar partea acida din bob :)
                                                                                   Ceado E37s | Expobar Office Leva (HX)                                                                                                                Tidaka Epico | IMS | VST | ONA OCD | Motta & Rhinowares  | Cafelat | ACME, D'Ancap & Inker  | Hario scale

Reply
Intr-adevar , nu mi-am pus probleme de felul asta , pentru ca in cazul meu , Pavoni scoate cca. 30 ml si orice as face alta apa / per shot n-am cum sa aduc in grup ( cel mult sa repet extractia pe acelasi puk ), iar la Strega am cca. 55-60ml in camera pistonului si iar n-am cum sa aduc alta apa , pot decide numai cand sa iau paharul de sub grup ( dar , am gustat si finalul extractiilor si nu e amar , insa se pierd aromele dar al las sa curga pana la final "de completare" cand nu pun lapte , timpul la fel n-are relevanta in extractiile pe masinile astea , cu conditia sa fie rezonabil....de aici si greseala mea de a evalua totul in ml. ,pentru ca aici lucrez cu vol. fixe de apa.( ce sa mai cantaresc ? la ce mi-ar mai folosi ? )

Reply
Robert, nu te complica la rapoarte 1:1. Pune 18g (daca nu intra 18, atunci 17 sau ia sita dubla de la Beantec) si mergi pe 1:2 in 25-27 de secunde de la apsarea butonului. Pe sita noua incearca 19g cu 38 in ceasca.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(30-11-2016, 22:28)Levo Wrote:
(30-11-2016, 22:24)bogdan_geor Wrote: din pacate la espresso e destul de greu sa masori in ml din cauza cremei care poate fii mai mica sau mai mare sau poate sa adere la marginea paharului. in mod normal se cantareste rezultatul, in felul asta ai brew ratio in g:g nu g:ml.

Da , asa este , ai perfecta dreptate ...eu nu cantaresc pe iesire ...n-am motive , dar extrag in paharele gradate...si asta am avut in gand [Image: smile.gif] .

dupa ce am postat am realizat ca esti cu levierul tu si clar nu prea ai motiv sa masori in g ce iese, macar ai eliminat un parametru de urmarit fata de noi :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
(01-12-2016, 00:03)Levo Wrote: Intr-adevar , nu mi-am pus probleme de felul asta , pentru ca in cazul meu , Pavoni scoate cca. 30 ml si orice as face alta apa / per shot n-am cum sa aduc in grup ( cel mult sa repet extractia pe acelasi puk ), iar la Strega am cca. 55-60ml in camera pistonului si iar n-am cum sa aduc alta apa , pot decide numai cand sa iau paharul de sub grup ( dar , am gustat si finalul extractiilor si nu e amar , insa se pierd aromele dar al las sa curga pana la final "de completare" cand nu pun lapte , timpul la fel n-are relevanta in extractiile pe masinile astea , cu conditia sa fie rezonabil....de aici si greseala mea de a evalua totul in ml. ,pentru ca aici lucrez cu vol. fixe de apa.( ce sa mai cantaresc ? la ce mi-ar mai folosi ? )

Pavoni nu scoate deloc 30ml orice ai face :D Poate scoate între 20 și 35, în funcție de multe lucruri, chiar dacă tu aparent faci același lucru. 

1. Dacă nu scoți aerul din grup înainte de extracție, atunci probabil vei avea prima parte a presării elastică (spongy pull) și cantitate mai mică de cafea în ceașcă. Eu ridic de câteva ori maneta până la punctul în care iese abur / apă, după ce s-a încălzit. Apoi, când fac extracția, după ce se umple grupul cu apă, dau câteva pompe scurte în perioada de preinfuzie.
2. Dacă ai măcinătura prea fină și folosești forță mare pentru extracție, vei avea cantitate mai mică de cafea.

Gustul, evident, se schimbă și el.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Gata...am reusit 17 gr 40 gr lichid 25 sec....cam acrisor...dar ma gandesc ca asa trebuie sa fie :)

Lelit PL41EM PL43MMI

Reply
eu scot din 17g > 28g lichid, folosind un ratio de cam 1:1,55. pentru mine e cel mai bun gust, dar asta nu înseamnă că si pentru tine. experimentează.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
@rdumitrescu
- am facut tot ce se putea cu Pavoni , nu mi-a scapat nimic ( cred [Image: smile.gif] ) de la manevre Fellini , aer scos bineinteles , flush de egalizare temperatura , la un timp prestabilit intre extractii , preinfuzii de 14-15 sec. si de 67sec , preinfuzie si rearmare levier cu care am reusit si cca. 40 ml , inclusiv macinatura cu extractie de cca. 1min. [Image: cool.gif] ...
Cantitatea precisa nu o pot determina ca fiind fixa , dar aproximativa  se poate observa pe gradatiile paharului de extractie , insa intotdeauna am cam scos 30 ml. ...dar atentie a mea nu e Europicola , deci pot fi deosebiri , nu stiu...
O ceasca decenta "espresso tradition" ( cca. 60 ml ) iese la mine din 2 leviere...clar. Din acest motiv m-am orientat mai sus putin... [Image: biggrin.gif] .

@rdumitrescu : " 2. Dacă ai măcinătura prea fină și folosești forță mare pentru extracție, vei avea cantitate mai mică de cafea. "
- daca se intampla treaba asta ( mai mult ca sigur) sunt 2 solutii si anume  1 transpiri pe spate , dureaza enorm , stai cu frica ca rupi / spargi ceva , iar lichidul obtinut e extraordinar de bun ,iar daca pana la urma nu astepti decopresarea grupului se intampla si / sau 2 . zugravesti fie si partial bucataria , cu o mica adunare generala  a actionarilor din casa , curatat aspirator etc...cantitatea de cafea devine neglijabila [Image: biggrin.gif] ...in cazul asta.

Reply
(off-topic, poate fi mutat...)

AlexBB Wrote:... Prima picatura la mine vine dupa 10+ sec si nu pentru ca blochez pompa ci datorita faptului ca atat ii ia pompei sa ajunga la 9 bari...

saturarea pucului/aparitia picurilor pe fundul sitei la bottomless, apare nu neaparat la 9 bari;
si nu neaparat dupa 10 sec...

desigur, printr-un dial-in potrivit al macinaturii, se ajunge la granulatia potrivita pentru a avea acest efect;
eventual, la macinaturi mai 'stranse', mai zaboveste pucul cu fundul uscat, la presiunea maxima setata din OPV, pana se satureaza;
sau, se ajunge la sufocarea masinii, adica nu curge nimic in timp util, pucul nu poate si strapuns...

momentul aparitiei broboanelor pe fundul sitei este momentul terminarii preinfuziei;
in acest moment, rezistenta hidraulica a pucului scade, apare un debit si o scadere de presiune (mascata de OPV pentru extractiile corecte); aceasta scadere de presiune, sesizata de un sensor poate informa automat asupra terminarii preinfuziei (Decent Espresso);

la Strega, unde urmaresc pe manometrul pompei (mod) cresterea de presiune pana la un maxim de 10 bar, si pot face prin reducerea tensiunii de alimentare pompa (dimmer) o rampa mult mai lenta (pe care 'urc' la diverse presiuni), se vede clar momentul strapungerii pucului si presiunea la care are loc;
aleg de ex., din doza si din granulatie, functie de boabe, 1 sau 2 bar pentru aparitia strapungerii pucului;
sau, ma opresc, sa zicem, la 3 bar si stau 10 sec, pana apar picurii;
sau, cu o doza mai mare/macinatura mai fina urc la 10 bar, astept 5 - 10 sec (!) saturarea pucului, apoi las picurare fara pompa si fara arcuri, de la 10 la 4 bar descrescator, apoi ridic levierul si las extractia in continuare pe arcuri (nu se mai atinge presiunea max, de obicei sunt max 6-7 bar...) mentinand din levier un debit aprox. constant (urmarind ritmul de crestere gramaj pe cantar);
sau pregatesc pucul astfel ca, abia dupa cca. 10 sec preinfuzie la presiune mare de 10 bar sa apara picurarea, dupa care trec pe arcuri;   
de mentionat ca la Strega stock exista intotdeauna primele cca. 5 sec de preinfuzie soft (inmuiere) la 0 bar;

aceeasi preinfuzie, dar mult mai scurta, 2-3 sec exista si la grupurile E61, pe durata cat pompa umple cavitatile interioare ale grupului (camera camei, a supapei de extractie si camera de deasupra pucului)
apoi, pe la 3-4 bar (caracteristica arcului supapei de preinfuzie) se deschide supapa spre camera de preinfuzie si pe o durata scurta, 1-2 sec, cat se umple camera, apare un al doilea 'palier' de presiune;
dupa care, tot volumul interior fiind umplut cu apa, presiunea de dupa OPV se regaseste in camera de deasupra pucului, cel putin pe durata de 9-11 sec a preinfuziei;
nota: cum aceasta durata a preinfuziei (soft 0 bar - rampa - palier 4 bar - rampa - palier 9bar) la grupul E61 e cam aceeasi, cca. 10 sec, mi s-a parut potrivit (nu numai mie, ci la destui altii, cu dotari mult superioare) sa consider durata intregului shot, ca fiind egala cu durata de mers pompa; excluzand manevrele discutabile de oprire levier la mijloc etc.

la Strega, unde durata si profilul de presiune preinfuzie difera mult si poate fi (oricat de...) mare, mi se pare potrivit sa descriu un shot separat prin durata preinfuziei, plus durata de curgere (extractie)

AlexBB Wrote:... Toata lumea vorbeste de brew ratio insa nimeni nu ia in calcul tds...

n-au luat TDS-ul in seama nici cei ce au facut reclama rasnitelor manuale 'trendy' pe forum, pentru a descrie comparativ - probabil in favoarea lor -  randamentul de extractie!

brew ratio este un prim nivel de 'stadardizare' a informatiei schimbate intre espressomani, dar si de optimizare rezultate proprii in ceasca; revin la cele citate deja de mai multe ori - sigur, interpretabile/discutabile/etc.:
Ben Kaminski, intr-o expunere interesanta - zic eu - argumenta prin teste de vreun an jumatate pe Strada EP, cu cafea prajita de el, ca un randament de extractie bun, de peste 18% se poate obtine numai de la 50% brew ratio in sus!
de unde si afirmatia justificata, ca majoritatea espresso-ului ristretto, cu doze mari (21g in 21g out), e subextras!
sigur, aici trebuie sa acceptam intelesul consacrat pentru extractii normale/sub/supra:
cu referire la procentul de substanta solida dizolvata din puc si trecuta in ceasca - deci acel extraction yield, pentru valorile sub 18% avem subextractie, peste 22% avem supraextractie; dar totul difera functie de tip/prajire cafea, de tip extractie (preinfuzie etc.) si aprecierea finala o dau tot preferintele de gust!
dar in lumea espresso-ului comercial e nevoie de valori care sa descrie cat mai obiectiv calitatea si, cei mai multi considera ca acest EY (extraction yield) e un indicator acceptabil al calitatii extractiei;

TDS-ul referitor la apa descrie mineralele dizolvate, si e masurabil cu un dispozitiv bazat pe conductivitatea electrica;
TDS-ul referitor la cafea descrie componentele organice (nu ioni-particule cu sarcina electrica) si e cel mai bine masurabil cu instrumente bazate pe refractia luminii;
o apa cu TDS zero, da o cafea oribila, indiferent de rest; opinia mea!
deci si TDS-ul folosit asa, ca baza de discutie, deschide o cutie a Pandorei...
ce rezulta, pentru mine: un TDSmetru pentru cafea, refractometru, si care costa (multe) sute de euro (!) ajuta in primul rand la realizarea unor shot-uri consistente (repetabile in calitate), nu la masuratori in valori absolute, care sa fie pe urma comparate cu ale altora...

as vrea sa am un TDS-metru pentru cafea, dar prefer sa-mi iau inca o rasnita [Image: smile.gif]

dar daca ai un TDSmetru pentru cafea poti sa descrii shotul facut si prin randamentul de extractie
si poti eventual sa spui si daca ti-a placut, sau nu [Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Yume Ecuador la perla a iesit acrisoara 17 gr->35 gr extractie....in schimb Yume'espresso #1 e chiar pe gustul meu, foarte putin acida si aromata....am sa incerc si o Brazilia (din cate am inteles de pe forum nu e foarte acida) Lelitul il incalzesc 25 minute...iar inainte de extractie flush de 5 sec. Sunt chiar multumit de rezultate care fara ajutorul forumului nu cred ca reuseau!!!

Reply
Dacă ii dai flash golești boilerul, îl faci sa consume curent în plus ca sa îți aducă PID temperatura cerută, flash faci dacă ai hx, poți sa desfaci robinetul de la vapori.... dacă ți se pare că te ajuta cu ceva.
Daca ai o cafa mai acida mărește temperatura pe la 96 și vezi dacă dispare aciditatea

Reply
Robert incalzeste Lelit-ul peste 30min si flush cu portafiltrul in grup maxim 3sec, pentru un boiler mic. Poti sa izolezi si boilerul cu material de izolat tevi, un burete de culoare neagra cu diametrul de 100mm. Lelit-ul la cat costa, 800lei un sh plus un dimmer de 50lei, scoate extractii bune la gust, dar mare atentie la distributie in sita.
Daca te mananca upgrade-ul, mai bine monteaza un PID de 100lei....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
(01-12-2016, 20:36)RobertKovacs Wrote: Yume Ecuador la perla a iesit acrisoara 17 gr->35 gr extractie....in schimb Yume'espresso #1 e chiar pe gustul meu, foarte putin acida si aromata....am sa incerc si o Brazilia (din cate am inteles de pe forum nu e foarte acida) Lelitul il incalzesc 25 minute...iar inainte de extractie flush de 5 sec. Sunt chiar multumit de rezultate care fara ajutorul forumului nu cred ca reuseau!!!

@Robert, faci flush cu portafiltrul montat? Si eu am observat pana acum ca imi iese cam acrisoara, am sa incerc si eu de la Yume sa vad daca e diferita.

(02-12-2016, 06:35)Mariano Wrote: Robert incalzeste Lelit-ul peste 30min si flush cu portafiltrul in grup maxim 3sec, pentru un boiler mic. Poti sa izolezi si boilerul cu material de izolat tevi, un burete de culoare neagra cu diametrul de 100mm. Lelit-ul la cat costa, 800lei un sh plus un dimmer de 50lei, scoate extractii bune la gust, dar mare atentie la distributie in sita.
Daca te mananca upgrade-ul, mai bine monteaza un PID de 100lei....

@Mariano, ai cumva un link cu PID pentru Lelit si poate ceva instructiuni de instalare? Sunt interesat si eu.
Mersi frumos!

(01-12-2016, 13:45)RobertKovacs Wrote: Gata...am reusit 17 gr 40 gr lichid 25 sec....cam acrisor...dar ma gandesc ca asa trebuie sa fie [Image: smile.gif]

Lelit PL41EM PL43MMI

Nu ar trebuii 60ml in 17gr cafea?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)