• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)?

#1
Ma gandeam ca nu ar strica sa venim fiecare cu parerile noastre despre ce ce ne place pe piata de cafea din Romania si nu numai? Ce cafele v-au lasat o amintire placuta?

O sa incep eu cu o micuta lista - Columbia de la PapaJacques (cea mai buna cafea ieftina din cate am baut pana acum), tot de acolo Guatemala si Nicaragua sunt foarte ok. De la Sarkis imi plac mult Java, Costa Rica si Papua. De la Delicatese Florescu apreciez Irma Tores si as da o nota buna si pentru cum prajeste nea Haig Keskerian Columbia de 60 de lei kg.

De afara inca nu am incercat, dar hasbean poate fi orican un motiv pentru o achizitie de grup, ca sa optam pentru un mod mai rapid de transport.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Asa am eu noroc sa fiu primul care testez noile sorturi de cafea de la Sarkis.Azi am luat primul din noua Java si nu mai stiu cum.
Am ajuns acasa si fiind slab de refuz,am trecut repede la treaba.
Prima constatare ,ca nu vrea rasnita prea fin.A doua,gustul pronuntat de ciocolata amaruie si after-taste-ul foarte persistent.Aciditate de loc,dulceata la fel.Crema este mai inchisa la culoare si se taie cam devreme,rezultand extractii mai scurte ca de obicei.Am incercat 15,16,17g cu rezultate apropiate.
Oricum nu are nimic comun cu Java pe care o luam pana acum.
Parerile prin casa difera,unii au spus ca e foarte buna,eu insa o prefer pe cea din lotul trecut.
Maine incep sa o chinuiesc din nou dar astept pareri si de la voi.


Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#3
Am testat multe brenduri de cafea ptr filtru dar in mod deosebit esspreso dar am ramas cu gustul si aroma de la Lavazza oro si Ili bineinteles espresso,acum sint cu Tchibo espresso care e mai eftina''.Dar am primit cadou un pachet de cafea boabe si am incercat sa macin cit mai aproape de acea granulatie fina ptr. espresso si cred ca am reusit dar nu 100% si am descoperit ca cafeaua macinata proaspat si preparata la espresso e o minunatie si la gust si cantitate de caimac de un deget si mam hotarit sa-mi cumpar o risnita mai buna ''sa pat prepara acele boabe ,.
 
Reply
#4
Legat de Tchibo,a incercat cineva varianta "Sicilia" ?
Eu am incercat "Milano" si nu prea mi-a placut.
 
Reply
#5
Am incercat:
- pe hasbean.co.uk - Columbia Oporapa - http://www.hasbean.co.uk/products/Colombia-Oporapa.html. Este in mod cert cea mai distincta cafea din cele baute de pana acum. Nu este vorba de clasa sau calitate (nici pretul nu e prea sus) ci de cat de diferita este ca si savoare prin aroma florala, de orice alta cafea. E ceva diferit, nu zici ca e cafea. Mi-a placut mai mult sa o miros, sincer. Nu mi-a lasat insa dorinta de a mai comanda si a doua oara.
- de la PJ - Columbia Supremo - o cafea buna la gust, fina, fara a fi tare sau slaba, liniara.
- de la Sarkis am incercat - Java, Galapagos, Sarkis espresso (prima alegere), Papua, Colombia Gourmet. Singurele care insa mi-au ramas in achizitii si de care am fost realmente impresionat la gust, corpolenta si retro-gust si care se afla permanent prezente in casa sunt: Java si Galapagos. Prima alegere - Sarkis cafe (ptr espresso), a fost si ultima.
N-am incercat Florescu, dar nici nu cred ca am sa o fac prea curand fiind mult prea mult marketing in zona aceea, dar am sa incerc in mod sigur cand drumul in zona Victoriei imi va permite cafeaua lui Haskerian.

Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#6
Am baut de curand Dominicana de la Sarkis! Felicitari Mihai! Foarte buna! Ca sa dau cu batul in balta Smile miroase in genul mult regretatelor boabe de la Monkaff...o aroma diferita de restul! Rar am mai gasit de atunci asa cafele!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Dl Mihai,vad ca ma lucrati pe la spate.Prajiti Dominicana in lipsa mea,ati adus Java care imi place mie,tot cat am lipsit.Rusine.Vineri sunt in inspectie,sa fii cu temele facute ca sunt in sevraj.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#8
(24-04-2012, 01:50)mokele1513 Wrote: Dl Mihai,vad ca ma lucrati pe la spate.Prajiti Dominicana in lipsa mea,ati adus Java care imi place mie,tot cat am lipsit.Rusine.Vineri sunt in inspectie,sa fii cu temele facute ca sunt in sevraj.
Eu cand plec in lume iau cafea cu mine nici macar nu imi trece prin cap sa incerc a servi cafea in toate bodegile

(24-04-2012, 00:58)Lyvyoo Wrote: Am baut de curand Dominicana de la Sarkis! Felicitari Mihai! Foarte buna! Ca sa dau cu batul in balta Smile miroase in genul mult regretatelor boabe de la Monkaff...o aroma diferita de restul! Rar am mai gasit de atunci asa cafele!
Multumesc
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#9
Ca sa poti aprecia o cafea buna la adevarata valoare, trebuie sa bei si proaste, ca altfel nu ai cum face comparatieSmile
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g
 
Reply
#10
@ Mokele :-)).
@ Mihai: Cand ai cu sacii e usor sa spui :-)). Anyway, bucuros sa stiu ca un sortiment reusit cum e Java e "back on the list". Eu sincer inca nu am ajuns la borcanul de "Java noua" ca am inceput cu Galapagos si cu asta ma lupt asa incat nu pot sa-mi dau cu parerea insa vezi pe Lyvyoo la impresionat Dominica eu inca nu am o parere conturata.
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#11
Rabdare Okayo.... Vorbim intr-un an! Incearca totusi sa mai bei si cafele proaste Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Din pacte Lyvyoo nu mai pot. Am avut ocazia ba la pensiune, ba la cafea, la servici. Nu mai intra. O data ce ai dat de un anumit gust e greu sa faci compromisuri :-)
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#13
In legatura cu unul din cele 2 amestecuri , achizitionate cu sprijinul lui Ernest , de pe hasbean pot sa va impartasesc cateva impresii.
De 3 zile beau din Jailbreack ,recomandat ca dulce , echilibrat , indraznet. Intr-adevar este cel mai dulce amestec baut pana acum , cu un foarte pronuntat gust floral , cu aciditate destul de ridicata incat ,mie , sa mi se para cam multa , curgere frumoasa dar cu cremozitate si corp scazute . Primul shot baut m-a impresionat placut , datorita gustului puternic floral si al aciditatii peste medie insa dupa al doilea am inceput sa-i descopar si lipsurile , pentru mine , deloc neglijabile .
Este un amestec cu o prajire light care favorizeaza aciditatea , dulceata si aroma marite dar dar afecteaza serios , in sens negativ , cremozitatea si complexitatea shotului . Acesta este destul de apos iar crema dispare aproape imediat , dupa extractie ramanand un guler destul de subtire si de o consistenta mai scazuta . Lipssc din buchetul de arome gustul placut al ciocolatei amare dar si cel de nuca prajita , care mie imi plac foarte mult si dau gafelei un caracter puternic.
Fara sa combat gustul nimanui , afirm ca este un amestec pentru domnisoare , usor si aromat . Combinatia cu de lapte genereaza o bautura slaba , cafeaua fiind dominata de gustul cremei .

Am din nou convingerea ca , pentru espresso dar mai ales pentru bauturile pe baza de lapte , prajirea trebule sa fie mai profunda , in jurul gradului full city , nivel care pune mai bine in valoare buchetul de arome in ansamblul sau iar shotul castiga mult in cremozitate si consistenta si in echilibrul gustului .

Sotiei i-a placut aroma dar si ea a considerat ceasca cu cappucciuno foarte slaba in ceea ce priveste contributia cafelei la gust , asa ca recomand amestecul doar pt un espresso aromat si soft .
Nu am incercat supradozaje si am mers pe 15-15,3 g la temp de 94 gc , am rasnit cat de fin am putut si am mers pe timpi de extractie si de 35 sec dar nu am obtinut genul de espresso care imi place adica cremos si corpolent si cu cust complex si echilibrat , fara excese .
Este genul de cafea tip desert , in timpul mesei si nu digestiv dupa aceasta , genul de cafea pe care o bei " for fun " din cand in cand si nu una de cursa lunga . Prefer , inca , genul Sweet Sarkis pe care trebuie sa-l diversificam . ESTE DOAR PAREREA MEA.

O sa revin cu impresii despre cel de-al doilea amestec , insa gradul de prajire nu cred ca va genera impresii diferite fata de cele de mai sus .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Radu, cred ca ar trebui sa incerci si Zapata Cafe (sunt din Bucuresti) caci vad pe facebook-ul lor ca prajesc full city.

Apropo de ce spuneai mai sus, chiar ma gandeam band Columbia mea de la hasbean, ca oricat ar fi de proaspete, cafelele de la hasbean nu vor genera, decat in foarte putine cazuri, "tone de crema" - clar, din cauza gradului de prajire mai soft (probabil city)! Shot-ul pus de mine pe coperta facebook-ului Espressoman.ro nu va putea fi prea curand reprodus cu o astfel de cafea! Acolo aveam o Columbia de la Papajacques, daca nu ma insel.

Dar, mai departe de acest punct, intervin papilele "personalizate" ale fiecaruia dintre noi, anatomie care provoaca imaginatia si stiinta fiecarui prajitor, pentru a le satisface. Si asta e un lucru extraordinar! Iar mie unul, imi place acest gen de cafele acide, florale, citrice, care dau mai mult inspre vanilie decat inspre ciocolata Smile

Cu multumiri lui Ernest pentru cafea, trebuie sa fiu sincer si sa spun ca e pacat sa iei bunatate de boabe si sa le prajesti la popcorn maker. A fost un robusta's brother, "scapata in foc" Smile

Fiind intr-un continuu proces de explorare a prajitorilor din Ro si nu numai, voi posta pareri in acest topic si despre urmatoarele descoperiri de pe Harta Prajitoriilor (am gasit doi prajitori in Pitesti, vreau sa incerc si Semiramis-ul etc.) caci eu inca mai caut cafeaua care sa ofere echilibrul ideal intre crema abundenta si un gust mai soft...

Despre Columbia de la hasbean am scris doua randuri pe topicul de achizitii de grup. Maine desfac si Tanzania si voi posta aici cateva impresii.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
(13-08-2012, 12:08)raducarutasu Wrote: Jailbreack ...,iar crema dispare aproape imediat , dupa extractie ramanand un guler destul de subtire si de o consistenta mai scazuta...

Dupa primul espresso am crezut ca nu fac ceva bine, excelenta prezentare.
 
Reply
#16
eu ma impac foarte bine cu Columbia Supremo de la PapaJacques, ca si cafea de toata ziua e f. buna si bate dupa parerea mea multe cafele din game de pret superioare.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#17
De acord Fane!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Personal, imi plac mai mult cafelele cremoase cu o aciditate crescuta. De la Mihai (sarkis) imi place foarte mult Honduras. Boabele arata excelent (mari si perfecte), extractia si culoarea sunt de nota 10. Intr-o dimineata dupa ce am baut un doppio am avut in gura o senzatie de migdale. Mi-am spus "interesant, este prima data cand identific o aroma specifica". Ulterior citind "fisa tehnica" am observat ca apar migdalele in lista aromelor specifice acestei cafele. La urmatoarele shot-uri n-am mai identificat aroma desi am fost atent. Honduras e extrem de corpolenta/cremoasa. As mai adauga pe lista preferintelor de la Sarkis in preferintele mele: Kenia si Columbia.

Initial eram un mare fan Galapagos, dar dupa ce am baut in mai multe randuri sortimentul actual de Galapagos (din cate zicea Mihai l-a schimbat) nu s-a mai ridicat la nivelul celui initial.

Desi am incercat in cateva randuri amestecuri inca nu m-a cucerit niciunul. Probabil e o chestiune care necesita multe incercari/degustari. Ca un home-user care bea 2-3 espresso pe zi e ceva mai complicat sa faci acele amestecuri, sa ai proaspete toate cafelele componente, sa extragi simultan facand comparatii etc.

De la Hasbean am incercat doua sortimente:
- El Salvafor La Ilusion Natural: ca arome este ceva cu totul si cu totul special. Nu am baut niciodata ceva mai aromat. Problema era ca n-as putea spune ca mor dupa acea aroma. Smile
- Bolivia Finca Canton Organic: o cafea cinstita, as zice apropiata de Columbia Gourmet de la Sarkis (poate ceva mai aromata)
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#19
Am incercat noul amestec propus de Mihai ( Sarkis ) . Acesta provine din , deja cunoscutul Sweet Sarkis , in care in loc de Brazilia a pus Bolivia pastrand celelalte 3 sortimente si proportiile fiecaruia in amestec.

Rezultatul din ceasca mi se pare foarte bun . Am obtinut o cafea cu un foarte pronuntat gust de ciocolata amaruie de foarte buna calitate , cu aciditate scazuta comparand cu sweet sarkis , dulceata deosebita si un corp consistent. Crema este foarte densa iar gustul remanent este persistent , de lunga durata . Dimineata dupa 40 min inca simteam gustul destul de puternic .

Este un amestec diferit de sweet sarkis dar la fel de bun , dupa gustul meu si al sotiei

Combinatia cu laptele este foarte reusita si cafeaua isi impune prezenta dominand categoric gustul .

Sambata si duminica am avut in vizita niste rude carora le-am servit initial din sorturile de la Hasbean iar duminica am schimbat cu amestecul de la Mihai . Au sesizat imediat diferenta si nu au dorit sa revin la amestecurile de import.

In concluzie acest blend este o reusita , din punctul meu de vedere , mi-as dori ca Mihai sa-l introduca pe lista lui de amestecuri oferite bautorilor de espresso ( eventual cu numele de Chocolate Sarkis , in completarea gamei de amestecuri de cafele pe care mai multi ne-am propus-o )

Am inteles de la Mihai ca mai multi colegi au cumparat din acest lot si as fi foarte curios sa aflu si impresiile lor . Daca acestea sunt pozitive poate vom avea un nou produs pentru consum .

Ce ziceti ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#20
Si eu am cumparat azi, dupa ce in prealabil am asistat la prajirea ei Wink
Cum am ajuns acasa, am rasnit cu noua mea rasnita Mini Mill Big Grin
si mi-am facut la ibric pana am despachetat "uzina" aka espressorul.
La ibric a iesit excelenta.
Prima incercare cu espressorul, a iesit o mare...zamarca Sad
Sita presurizata, cred ca n-am nimerit nici granulatia potrivita la rasnire...
Asta e...invatam...
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#21
(27-08-2012, 19:10)raducarutasu Wrote: Am incercat noul amestec propus de Mihai ( Sarkis ) . Acesta provine din , deja cunoscutul Sweet Sarkis , in care in loc de Brazilia a pus Bolivia pastrand celelalte 3 sortimente si proportiile fiecaruia in amestec.

Sweet Sarkis este si preferata mea pana acum, dar abia astept prima aprovizionare sa incerc si ciocolata-nebotezata. Care sunt mai precis retetele lor, compozitie si grad de prajire? Inteleg ca gustul de ciocolata e Brazilia, iar Bolivia ii dadea mai multa aciditate. Le voi bea impreuna (2 single) in scop didactic.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#22
(28-08-2012, 10:17)baloozzy Wrote:
(27-08-2012, 19:10)raducarutasu Wrote: Am incercat noul amestec propus de Mihai ( Sarkis ) . Acesta provine din , deja cunoscutul Sweet Sarkis , in care in loc de Brazilia a pus Bolivia pastrand celelalte 3 sortimente si proportiile fiecaruia in amestec.

Sweet Sarkis este si preferata mea pana acum, dar abia astept prima aprovizionare sa incerc si ciocolata-nebotezata. Care sunt mai precis retetele lor, compozitie si grad de prajire? Inteleg ca gustul de ciocolata e Brazilia, iar Bolivia ii dadea mai multa aciditate. Le voi bea impreuna (2 single) in scop didactic.



Sweet are in compozitie Brazilia 40% ; Ethiopia 10% ;Columbia 25% ; Costa Rica 25% .
Nebotezatul , cicolatul , are in loc de Brazilia , Bolivia. Gradul de prajire este , pentru ambele , full city adica un grad mai profund insa mai este mult pana la capatul scalei ce " defineste " gradele de prajire pentru cafea ( pe softpedia hadriano a postat cu un link ce ilustreaza f. bine gradele de prajire si denumirea acestora ).

Sweet este mai acid (dar nu foarte , unii colegi dorind mai multa) iar nedenumitul are un pronuntat gust de ciocolata amaruie si aciditate suficienta cat sa constati ca ea , aciditatea , exista si are rolul unui condiment special intr-o reteta culinara .

Baute in paralel vei descoperi doua amestecuri reusite dar diferite , ceea ce e bine nu-i asa ?
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#23
Sarkis Chocolat - Tres bon. Wink

Am luat astazi, e pe gustul meu (actual). Sper sa ramana in lista permanenta de blenduri oferite.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#24
(30-08-2012, 18:48)Evolution Wrote: lista permanenta de blenduri oferite.

Ar fi bine sa fie lista permanenta. Si la altii mai mari se termina anumite boabe din compozitie blend, deci si blendul in sine. Pacat, mare pacat.Sad
 
Reply
#25
Okayo avea dreptate! Cand iti place un blend/sortiment trebuie sa profiti atunci la maxim de el. Reinoirea stocului, schimbarile climatice, noile recolte sau diverse alte motive, pot aduce schimbari de gust. Ca sa nu spun ca vor fi inevitabile!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Exact. Vorba din popor zice "bate fierul cat e cald" :-).
Eu m-am fript de 3 ori. Java de la Sarkis, Oporapa de Hasbean, prima oara a fost un gust/aroma de ziceai ca esti pe alta planeta(nu ca as mai fi luat-o si a doua oara). Cand am gustat-o la Mokele se mai simtea un pic de parca au diluat-o "romaneste" cu apa. Apoi, Sidamo(pe care l-ai luat si tu). Prima oara mi-am zis "d'asta as bea incontinuu", ultima oara ma intrebam ce mi-a placut asa mult? se pare ca ma mai asteapta o surpriza cu Galapagos de la Sarkis... care din ce am citit e stoc nou. Sa vedem unele dispar definitiv, altele apar... poate chiar asta e placerea de a bea o cafea. De un lucru sunt convins daca am avea putere financiara de cumparare am avea tot timpul pe masa din cele mai bune, fie ca azi e Java si maine Galapagos asa cum suntem mai la coada mai prindem si noi cateva ceva.
Chiar si asa pe langa tonele de apa de ploaie amara din comert tot e un castig.
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#27
Si cred ca mai depinde si de papile! Mi s-a intamplat de multe ori ca primul contact cu o cafea sa fie o surpriza imensa (placuta). In urmatoarele zile, perceptia gustului nu a mai fost aceeasi.

Pot fi la mijloc factori obiectivi, ca resturile de cafea (buna) de prin rasnita, consumarea anumitor alimente in acea zi, dar deja situatia se repeta destul de des!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Da, da... Mult prea multi factori. E un subiect similar filosofiei. Vorbesti despre ea dintr-o mie de unghiuri si tot nu se mai termina :-)
Gaggia Classic + rasnita Vario + Vst 18gr + pitcher Motta + set cesti cafea ;)
 
Reply
#29
Am cumparat de curand de la Tchibo sortimentul espresso BARISTA.Merita incercat.Din pacate nu l-am gasit in Romania.Am cumparat din Germania, de la un magazin Tchibo si e relativ ieftin, 17 euro/kg.
 
Reply
#30
din ce am incercat pana acum pot sa recomand irma torres (matinal si forte) si Kenya ambele de la Florescu.Illy e in regula dar dupa ce am prins gustul cu cafea proaspata nu mai cumpar nimic din comert Smile
Trebuie sa trec si pe la sarkis dar mereu fiind mai departe m-am multumit cu ceva mai aproape de casa.
Expobar IV + Mahlkonig Vario + VST 7 ,15 Ridged, Roaster GeneCafe CBR 101
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)