(16-05-2015, 18:39)Semaca007 Wrote:
- Cele 25 de secunde se scurg din momentul in care dau drumul la expresor, sau dupa faza de preinfuzie, cand chiar incepe sa curga ceva in ceasca?
- Cei 60 ml: nu stiu la altii, dar la mine in ceasca deocamdata se acumuleaza un lichid maro inchis, deasupra caruia iese crema de culoare mai deschisa (sau spuma, ca deocamdata nu-mi dau sema exact, singurele extractii la care am asistat live si nu pe youtube fiind ale mele); cei 60 ml includ si stratul de crema sau nu?
- Cele 14 g: cat de important este sa fie 14 g si nu 13-13.5 g sau 14.5-15 g? Eu am un cantar digital de bucatarie, el e destul de precis la nivelul sutelor de grame, dar in zona 10-20 g nu stiu exact cum sta.
- Avand sita VST de 18 g, de obicei pun in ea 18 g cafea. In acest caz, cat ar trebui sa dureze extractia? Ce cantitate ar trebui sa extrag?
sa-ncerc oare sa fiu mai scurt?
oricat de mult se doreste standardizarea si nivelarea, si pana la aparitia instructiunilor si metodologiei CE cu privire la utilizarea boabelor de cafea pentru obtinerea bauturilor de tip espresso si a listei cu masinile aprobate si masinile interzise pentru prepararea acasa a bauturilor respective, eu zic sa ne bucuram (care mai avem masini, ca eu deocamdata, nu) de oarece libertate si sa facem "cam cum se zice" dar mai ales, cum ne place!
intotdeauna cand am avut in fata un set de reguli, mi-am pus problema identificarii acelora care sunt datatoare de directie, spre deosebire de altele, care pur si simplu paraziteaza sub protectia legii si ordinii...
masinile nu sunt la fel, oamenii nu sunt la fel, ce motive ar fi ca toti sa faca in exact aceeasi durata, exact aceeasi cantitate de extract, din exact aceeasi cantitate de macinatura (+/- 0,5g
sunt atatea varietati de cafea, care cresc la mari inaltimi sau mai la ses, la umbra sau in ceata, mai dense sau mai moi, care apoi se prajesc mai usor sau mai tare, sunt mai solubile sau mai putin, sunt atatea feluri de rasnite, de masini espresso si tehnologii de extractie, de conditii de mediu etc. etc.
1. nu exista un consens general, dar pentru a inlesni comunicarea, mi se pare potrivita - in cazul masinilor cu pompa - metoda de masurare a intregului timp cat cafeaua e in contact cu apa de extractie; la masinile obisnuite de casa, asta inseamna pe durata functionarii pompei;
la masinile care permit un control al preinfuziei (pre-brew) are relevanta indicarea separata a timpului de preinfuzie, si a timpului de extractie propriu zisa;
oricum, regula celor cele 25 sec nu are mare relevanta; undeva 24-35 sec, functie de alte repere de calitate; daca se poate;
sunt unii care termina extractia la atingerea unei anume rate de extractie (greutate puc/greutate lichid);
mi se pare cel mai potrivit acum!
e complicat asa pentru incepatori? e scump sa-ti cumperi un cantar chinezesc? merita sa-ti prepari espresso-ul acasa?
sunt altii care opresc extractia la aparitia blondirii; mai greu de perceput; in plus, sunt cafele dar si extractii bine pregatite, care suporta o intrare in zona blondirii;
fiecare, pe masina si cu obiceiurile lui, ajunge la o durata aproximativa; niciodata extractiile nu sunt identice; de ce am trunchia la fix o extractie dupa timpul scurs, cand avem atatea alte semne functionale care ne ajuta sa scoatem mai mult dintr-o extractie?!
desigur, in conditii de temperatura, presiune si debit obisnuite extractiei, durata nu e bine sa fie intinsa mult; o cafea care zace prea mult in debitul de extractie, este o cafea 'stoarsa' nu supraextrasa...
2. daca din 18g macinatura am obtinut 36-40g de espresso in ceasca, in 28 sec, exista probabilitatea ca extractia sa fi fost una reusita; daca din 18g de macinatura am obtinut 60 ml de lichid in ceasca/ pahar/ farfurie, nu ma intereseaza;
3. de dorit: doza de macinatura se cantareste, la fel si lichidul din ceasca; se poate deschide un topic cu starea la zi a ofertei de cantare; iar ref la doza, unii practica sistemul italian, cu doze mici, de 12-14g, altii practica sistemul 3-rd wave, cu doze mari, de 18-22g - uzual, in jur de 18g;
acei plus sau minus 0,5g, nu ar trebui ignorati pe o masina entry-level; intra in procedura de reglaj curgere, acel
dial-in de care se tot vorbeste...
pentru ca masina simte deja o diferenta in doza de 0,5g; bune pot fi si cele mai grele sau mai usoare, cu conditia opririi lor la timpul potrivit;
de ex. avand mereu pucul foarte bine preparat, la 14,5g macinatura am 29g in ceasca in 28 sec; urmatorul shot am (eroare cantar) 15g macinatura, din care extrag 30g in ceasca in 30 sec; ambele bune si asemanatoare;
m-a ajutat experienta recunoasterii punctului de blondire, dar procedura era mai simpla daca aveam un cantar cu 2 zecimale, pe care cantaream precis doza si teminam shot-ul la atingerea ratei de extractie dorita;
4. presupunand ca faci o distributie corecta a macinaturii, inclusiv tampare, rezultatele cantitative depind de gradul de rasnire; in general, sitele VST permit o rasnire mai fina;
sitele VST nu fac o masina Gaggia mai toleranta; din contra; experimenteaza in paralel cu o sita obisnuita si examineaza cat de cat obiectiv rezultatele...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)