Welcome Back Log In Create Account

Espressorul Lelit PL 41TEM PID

E normal, vezi topicul de aici - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...snita-noua
Ar trebui sa scrie si in manualul rasnitei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Poate o iau ahead of myself, dar credeti ca ar trebui sa-mi iau o sita dubla de 58mm deja? :) si un tamper de 57.5, poate?

daca da, de unde?

Reply
Eu am avut Gaggia, tot de la ei. Mi-au spus ca a fost incarcat boilerul si expresorul a fost verificat. Motivul ar putea fi acela ca unii nu il alimenteaza inainte de a-l pune in priza si daca boilerul e gol e clar ca nu e bine. In fine, ei fac tot setup-ul de start pentru a evita distrugerea expresorului din prima. Inclusiv Expobar-ul a venit cu urme de apa in rezervor...
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(06-10-2017, 15:14)sorin107 Wrote: Poate o iau ahead of myself, dar credeti ca ar trebui sa-mi iau o sita dubla de 58mm deja? Smile si un tamper de 57.5, poate?

daca da, de unde?

PL41TEM are site de 57mm nu de 58. Exista upgrade-uri de la sita dubla actuala, daca vrei sa folosesti mai mult de 16g per shot, mai precis aceasta . In Romania le aduce Beantec, vezi aici  

Dar mai intai, ce ai spune sa faci un espresso perfect si apoi mai vezi tu...  :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
da, la upgrade ma refeream doar ca n-am stiut sa-i zic pe nume. 

Clar, pana cand ajung la espresso-ul perfect... :)

Reply
Buna dimineata !
 Proaspat posesor de Lelit  PL 41EM. Cred ca ma incadrez si eu aici cu voi. Va citesc de multa vreme,a venit timpul sa invat sa-mi fac esspreso !

Week-end frumos tuturor !
Forever Young !

Reply
Salutare,

Sunt incepator in ale cafelei, am achizitionat de curand doua PL42TEMD (unul pentru birou, pentru ca suntem mai multi care apreciem o cafea buna si unul pentru acasa) si am observat un comportament ciudat la unul din ele. La prepararea cu sita dubla (cafeaua rasnita la 3), tampare normala fara a pune presiune foarte mare, manomentrul imi sare de 12bari si ramane acolo cam pe toata durata extractiei, dupa 8-10 secunde se aud picuraturi in tavita (backflush) dupa care curge espresso, dar foarte greu. Practic extractia e foarte greoaie si dureaza foarte mult.
Aceeasi cafea, aceasi macinare la 3, pe celalat expresor (cantitati de cafea asemanatoare zic eu desi nu am cantar sa repet testul 100% identic si cred ca ar trebui sa aduc si sita de la unul la celalat), acelasi mod de tampare dau o curgere mult mai ok pe celalalt expresor si nu evacueaza apa.

A mai patit cineva ceva asemanator pe PL41? E posibil ca expresorul "buclucas" sa fie setat din fabrica la o presiune standard mai mare? Ar trebui sa il duc in service?

Multumesc,
Paul

PS: Scuze daca am postat in thread-ul gresit, nu l-am gasit pe cel de PL42 TEMD

Reply
Fara cantar si cu rasnita de pe aparat e foarte greu sa tragi concluzii corecte mai ales daca folosesti cafea diferita pe cele doua aparate.

Ca regula generala, daca nu curge sau curge foarte incet, ai rasnit prea fin, ai pus prea multa cafea si/sau ai tampat prea tare.

Iti trebuie musai un cantar care sa aiba precieze, macar, la nivel de gram.

Reply
@andreipaul82 este posibil ca cele doua aparate (rasnite) sa nu macine identic desi sunt puse la acelasi grad de macinare (3 in cazul tau)
Daca ai posibilitatea, pune aparatele unul langa celalalt. Macina in aparatul cu probleme (cel de la birou) si prepara cafeaua in aparatul personal. Daca si acesta sare de 12 bari este clar ca aparatul de la birou rasneste mai fin decat celalalt. Poti incerca si invers, macini la aparatul tau si prepari cafeaua la aparatul de la birou.
Ai grija sa folosesti aceeasi cafea la cele doua aparate.
Asa cum spunea si @dev, ai nevoie de un cantar.
Unele lucruri in contact cu prostul ... nu functioneaza!

Bezzera Unica PID MN + rasnita Bezzera BB005 TM, IMS Competition, latiera Motta Europa, tamper Motta 58mm ... si multa apa plata Bucovina

Reply
(18-10-2017, 12:30)Catalin2103 Wrote: @andreipaul82 este posibil ca cele doua aparate (rasnite) sa nu macine identic desi sunt puse la acelasi grad de macinare (3 in cazul tau)
Daca ai posibilitatea, pune aparatele unul langa celalalt. Macina in aparatul cu probleme (cel de la birou) si prepara cafeaua in aparatul personal. Daca si acesta sare de 12 bari este clar ca aparatul de la birou rasneste mai fin decat celalalt. Poti incerca si invers, macini la aparatul tau si prepari cafeaua la aparatul de la birou.
Ai grija sa folosesti aceeasi cafea la cele doua aparate.
Asa cum spunea si @dev, ai nevoie de un cantar.
Mersi de raspunsuri.
@dev: folosesc aceeasi cafea in ambele masini (proaspat prajita). Tamparea nu e foarte puternica, am un cantar de bucatarie insa nu are precizia necesara. Am incercat sa aproximez la fel cu o masura (cred ca am erori insa de 1-2grame)
@Catalin2103 Mersi de sugestie, voi testa asa: macin la birou si o iau acasa sa vedem cum decurge). Poate ajung si prin metro sau in alta parte unde sa gasesc un cantar cu precizie mai buna pentru cafea (insa sa nu coste cat Hario). Voi mai incerca pe espressor-ul cu probleme sa macin la setari mai mari, sa vedem ce se intampla.

Reply
Diferenta de 2 grame inseamna mult, influenteaza semnificativ timpul de extractie (in ipoteza ca ai avea acelasi grad de macinare).
Daca nu te deranjeaza sa cantaresti cafeaua separat, intr-un pahar de plastic/hartie/etc, e foarte bun si arhisuficient un cantar de bijuterii:
https://www.google.ro/search?q=cantar+bijuterii
sau
https://www.emag.ro/search/cantar%20bijuterii
Ideea e sa masoare in pasi de 0,1g sau 0,01g.
Daca vrei sa cantaresti direct in portafiltru, atunci trebuie sa suplimentezi bugetul pentru un cantar care sa poata accepta min. 800g/1000g, dar tot in pasi de 0,1 sau 0,01g.

Totusi si eu sunt de parere ca rasnitele sunt calibrate diferit. Espressorul nu prea are ce sa aiba defect. Nu exista producator care sa poata furniza 2 rasnite calibrate identic si nici nu este o problema asta. In plus, nu numai gradul de macinare iti influenteaza timpul de curgere, ci si alti factori cum ar fi umiditatea/ temperatura ambientala.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(18-10-2017, 14:05)KrisssKros Wrote: Totusi si eu sunt de parere ca rasnitele sunt calibrate diferit. Espressorul nu prea are ce sa aiba defect. Nu exista producator care sa poata furniza 2 rasnite calibrate identic si nici nu este o problema asta. In plus, nu numai gradul de macinare iti influenteaza timpul de curgere, ci si alti factori cum ar fi umiditatea/ temperatura ambientala.

Sper sa ai dreptate, voi verifica macinarea la diferite setari mai mari de 3 pe expresorul de acasa (cel cu problema). Voi cauta si cantar cu precizie de 0.1g pentru o masurare cat mai exacta.

Reply
(18-10-2017, 17:25)andreipaul82 Wrote: Sper sa ai dreptate, voi verifica macinarea la diferite setari mai mari de 3 pe expresorul de acasa (cel cu problema). Voi cauta si cantar cu precizie de 0.1g pentru o masurare cat mai exacta. 

Incearca diferite setari mai mici de 3. Incearca cu 2,5 (aproximativ) si vezi ce iese. Atat timp cat curgerea e greoaie inseamna ca ai rasnit prea fin. Din cate stiu eu, la Lelit PL042, cifra 1 inseamna grosier si 4 sau 5 (nu mai tin minte pana la ce grad e marcata rasnita aparatului) inseamna fin.

Bezzera Unica PID MN + rasnita Bezzera BB005 TM, IMS Competition, latiera Motta Europa, tamper Motta 58mm ... si multa apa plata Bucovina

Reply
@andreipaul82 ai reusit sa tragi vreo concluzie in ceea ce priveste comportamentul celor doua aparate?

Reply
(20-10-2017, 12:14)Catalin2103 Wrote: @andreipaul82 ai reusit sa tragi vreo concluzie in ceea ce priveste comportamentul celor doua aparate?

Sunt inca in experimente, dar concluziile incep sa se acumuleze.
In primul rand am luat cantar, conteaza foarte mult sa incerc sa am acelasi gramaj de fiecare data. Acum fac cu 16g si acasa si la servici. Am mai incercat sa tampez cam cu aceeasi presiune de fiecare data, nu excesiv si sa tin nivelul in sita cat mai drept.
In al doilea rand am repetat acasa cu cafea rasnita la setarile 3.5 si 4 (16g de fiecare data). De ambele dati mi-a facut un pic de backflush. Presiunea initiala indicata de manometru a sarit un pic de 12, dar pe rasnirea la 4 curgerea a fost chiar ok si presiunea scazut un pic. Voi mai testa cu rasnire la 4.5 si 5.
In al treilea rand, am luat cafea rasnita acasa la setarea 3 si am facut la birou (tot 16g). Si la birou presiunea a urcat la 12bari si a stat acolo, no backflush.
In al patrulea rand am rasnit aceeasi cafea de o am acasa la birou la 3 si am observat ca a curs cam prea repede chiar si cu tampare mai puternica. Am repetat la 2.5 si cred ca mi-a iesit aproape perfect ca si gust, cremozitate, curgere.

Ce am mai observat e ca dupa cum bine zicea @KrisssKros, aceeasi cafea tinuta in 2 medii diferite se comporta diferit (umiditate/temperatura).
Mai testez cu cafea rasnita la servici sa vedem cum se comporta pe espressor-ul de acasa.

Reply
Lelit PL41TEM, model 2018 [emoji41][Image: f9c963291f9b55010c33490c1341d4e3.jpg]
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Haaa, frumos tuning de EM . Lipsește teava profi.

Reply
Salut. De curând am schimbat garnitura mare de la grup. Nu mai e albă, e neagră. Nu știu care ar putea fi problema însă la curgere îmi picura si sare lichid si pe langa portafiltru. Mi se întâmpla doar la sita originala single, nu si la cea dubla ascaso.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /
Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2

Reply
(21-10-2017, 22:21)nickso Wrote: Lelit PL41TEM, model 2018 [emoji41]
Ce e cățuia aia din stânga?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
De pe borcanul de cafea? Pentru brew, din Asia :)

Reply
Am si eu o mica problema la batranul 41TEM: ledurile de la PID

Asta ar fi un 134 de grade (poza facuta acum cateva zile):
[Image: KRR3EVw.jpg]

Asta ar fi un 91 de grade (poza facuta azi_:[Image: omLXwjG.jpg]

Ideea fiind ca uneori se vad foarte slab acele liniute lipsa, alteori nu se vad deloc. Se poate rezolva relativ ieftin si fara prea multa bataie de cap? Sau trebuie schimbat tot PID-ul?
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO

Reply
Nu stie nimeni? Confused

Reply
(01-11-2017, 21:55)kum Wrote: Nu stie nimeni? Confused

Sigur nu poti sa stii de la distanta, dar pare sa fie o problema de contact la cablul ce leaga displayul  de controler  , de multe ori ajuta o curatare cu un spray de contact. Problema de contact slab ( imperfect)  apare de obicei la contactele dinspre display.  Trebuie dus la un service de electronice.
Gaggia Baby, Kinu M47

Reply
Din pacate nu stiu ce sa-ti spun, cunostintele mele de electronica sunt destul de limitate. Am un pid din asta stricat pe acasa, as putea sa ma uit in ce masura se poate ajunge la contactele dintre display si controller, desi tind sa cred ca e pb cu display-ul mai degraba. Iti spun maine daca il mai gasesc.

Reply
Din ce vad in poza asta

[Image: Thermopid-dual-230_V-_Lelit-_Cod.-_MC740_D.jpg]

e capsulat.

Alta imagine, dar e cel de la PL41TQE:

[Image: MC740110_V_detail.jpg]

Mai multe PID-uri.

Reply
Vezi ca ai 2 surubele pe spate.

Reply
Nu ma bag eu ca-mi prind urechile... Il duc la un atelier de reparatii electronice. Daca e doar ceva contact imperfect sau led-uri de schimbat, atunci e bine. Daca nu se poate repara, atunci comand altul si aia e...

Reply
Stie cineva de unde se poate cumpara o teava de aburi profesionala ?
Am primit mesaj de la service iar pretul pentru inlocuire este de 280 , manopera inclusa. Poat gasi mai ieftin in alta parte?
Pentru a invata forta de tampare folosesc un cintar si imping in el. Dupa citeva incercari iti cam dai seama cit sa impingi.
Lelit PL41E,  Ascaso I1 steel

Reply
Salutare tuturor pasionatilor de cafele bune!!!
Mosul a venit mai devreme(probabil era dornic sa bea un dublu bun si craciunita un cappuccino) :D
PL41TEM a avut in sacul lui, acum sa vedem ce iese.Salutari si cafele bune!!!
Lelit PL41TEM, Mahlkonig Vario Home, Tamper Motta 57, Motta 35cl, JoeFrex 50cl, Hario V60, Hario Coffee Mill Dome, Hario VST2000

Reply
(07-12-2017, 23:08)Pasek Wrote: Stie cineva de unde se poate cumpara o teava de aburi profesionala ?
Am primit mesaj de la service iar pretul pentru inlocuire este de 280 , manopera inclusa. Poat gasi mai ieftin in alta parte?
Pentru a invata forta de tampare folosesc un cintar si imping in el. Dupa citeva incercari iti cam dai seama cit sa impingi.

Incearca sa ceri doar piesa si vezi ce pret are. Verfica si la importator (lelitespresso.ro). Uite aici cum arata, e 30 de lire in afara. era si un magazin in Germania dar nu mai stiu care...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)