Espressoman infocat
Posts: 424
Joined: Jun 2019
București
30-11-2019, 16:35
(This post was last modified: 30-11-2019, 16:36 by IonutMihail.)
(15-10-2019, 20:47)IonutMihail Wrote: (15-10-2019, 20:22)renatoa Wrote: Zwanger e banat, posibil definitiv, ar fi cam al 4-5 lea nume de user sub care posteaza aici.
Apropo de pluta, daca tot ai pomenit, poate e de folos, in clipa asta la Lidl sunt niste suporti de pahare, a luat sotia chiar azi:
https://www.lidl.ro/ro/p/utile-in-bucata...uta/p27841
Eu daca ar fi sa imi fac asa ceva, as folosi pini de otel aurit, patrat de 0,5mm, lungi de 40 mm:
https://www.adelaida.ro/bareta-2x20-pini-zl2038-40.html
... lipiti intr-o placa universala de test, ca aceasta, din care decupez rotundul corespunzator:
https://www.adelaida.ro/placa-cablaj-tes...pc-12.html
... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu:
https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Mulțumesc de recomandari înainte sa ma apuc de concretizat . Pluta exact de la Lidl am luat, am decupat un pahar din Jumbo care are o canelura exact cat diametru pentru sita Ascaso in care aveam de gand sa inglobez totul dar pare mult mai buna ideea ta. Nu am priceput ultima faza cu modelul 3D. Crezi ca ne putem auzi la un telefon ca sa imi dai ceva detalii sa nu poluam topicul? Mulțumesc anticipat!
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
(15-10-2019, 20:20)korbus Wrote: Nu-ti poate raspunde, momentan e retinut
Nu mi-am dat seama ca vorbesc cu o stafie
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Am finalizat micul meu proiect cu ajutorul colegului Renatoa, caruia ii mulțumesc ca m-a ajutat la cateva sugestii la care nu ma gandeam. Am asteptat dupa inelele anti împrăștiere din China, le-am redus din buza la strungar sa incapa in sita Ascaso, ele venind de 57.5mm diametru. Am decupat placa universala de test cu ajutorul unei foarfece de tabla folosite la tinichigerie, s-a decupat foarte usor. Ulterior am decupat suportii de pahar cumparati din Lidl cu cutter, ultimul cel de jos care este la suprafata fiind de la un suport pahar din Ikea care mi s-a parut mai presat si mai rezistent decat cel din Lidl. Am sudat pinii pe partea superioara pentru ca este nociva, am cumparat un borcănel din Jumbo la care am folosit capacul impreuna cu banda dubla adeziva sa imi tina contra la tot sandwich-ul. Asezarea am făcut-o dupa poza postata de colegul nostru la subiectul "WDT si alte instrumente" , la distanta exact ca acolo. Consider ca isi face treaba relativ bine deoarece channeling-ul este aproape nul. Cost total aproximativ 90-100 de lei, cel mai mare cost l-au reprezentat pinii si placa cu transport 18 lei separat deoarece in București nu i-am gasit chiar in zona Maica Domnului unde sunt multe magazine de electronica. Am împărtășit tot procesul poate doreste cineva sa isi faca astfel de scula. Extractii reușite!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Posts: 424
Joined: Jun 2019
București
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
Din ultimele doua poze, pare ca tasezi/tampezi cafeaua o data cu rotirea acelor. Se vede ca rămâne cafea între pluta și suport. O fi bine, o fi rău, nu știu...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 424
Joined: Jun 2019
București
(01-12-2019, 21:47)Laddu Wrote: Din ultimele doua poze, pare ca tasezi/tampezi cafeaua o data cu rotirea acelor. Se vede ca rămâne cafea între pluta și suport. O fi bine, o fi rău, nu știu...
Da, chiar taseaza putin dar am si exagerat cu gramajul in cazul asta. Cafea ramane de obicei dar mai mult pe ace, aici se vede ca a ramas chiar si pe exterior. Cafea nu intra sub pluta sigur ca nu are pe unde fiind foarte fixa pluta. Deocamdată sunt inca in teste, pot oricand sa fac modificari, daca are cineva sugestii sunt binevenite
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Posts: 424
Joined: Jun 2019
București
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Posts: 2.483
Joined: Nov 2018
Iasi
Și inelul ala din inox? In caee e ai pus pluta cu acele?
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 424
Joined: Jun 2019
București
(13-02-2020, 21:31)d2florin Wrote: Și inelul ala din inox? In caee e ai pus pluta cu acele?
Este unul din inele retusat la strungar si achizitionat de pe AliExpress. Acele sunt lipite pe placa cu fludor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Espressoman infocat
Posts: 2.483
Joined: Nov 2018
Iasi
Da, faza cu acele lipite de placa de test, pot sa o fac da tre sa vad de un inel.. Ca au niște preturi... Ma doare mintea
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 2.483
Joined: Nov 2018
Iasi
14-02-2020, 12:11
(This post was last modified: 14-02-2020, 12:21 by d2florin.)
(15-10-2019, 20:22)renatoa Wrote: Zwanger e banat, posibil definitiv, ar fi cam al 4-5 lea nume de user sub care posteaza aici.
Apropo de pluta, daca tot ai pomenit, poate e de folos, in clipa asta la Lidl sunt niste suporti de pahare, a luat sotia chiar azi:
https://www.lidl.ro/ro/p/utile-in-bucata...uta/p27841
Eu daca ar fi sa imi fac asa ceva, as folosi pini de otel aurit, patrat de 0,5mm, lungi de 40 mm:
https://www.adelaida.ro/bareta-2x20-pini-zl2038-40.html
... lipiti intr-o placa universala de test, ca aceasta, din care decupez rotundul corespunzator:
https://www.adelaida.ro/placa-cablaj-tes...pc-12.html
... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu:
https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Salut renatoa,
Am un coleg care are imprimanta 3D si asi dori sa imi fac un dosing ring si un nivelator .
Am un lelit 57 mm . Ai posibilitatea sa imi dai un fisier .stl cu toate datele necesare .
Proiectul din postul precedent e pt 58 mm? Dosing ring asi dor sa fie gen Tidaka.
Ms mult de ajutor
IonutMihail , acele sunt pt curatare imprimanta 3D pt kribli :
https://www.joom.com/ro/products/5baf453...01b658e770
ms
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
Pluta o am de la Ikea. Nu am ales solutia, cred ca voi sacrifica o sita, sau cu o panie, nu stiu. Renato. acel link e rupt crek.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.981
Joined: Feb 2015
Craiova
La Lidl, cu pluta, da, nu mai exista pagina, se elimina cand scot produsul din oferta curenta.
Espressoman infocat
Posts: 424
Joined: Jun 2019
București
(14-02-2020, 12:11)d2florin Wrote: (15-10-2019, 20:22)renatoa Wrote: Zwanger e banat, posibil definitiv, ar fi cam al 4-5 lea nume de user sub care posteaza aici.
Apropo de pluta, daca tot ai pomenit, poate e de folos, in clipa asta la Lidl sunt niste suporti de pahare, a luat sotia chiar azi:
https://www.lidl.ro/ro/p/utile-in-bucata...uta/p27841
Eu daca ar fi sa imi fac asa ceva, as folosi pini de otel aurit, patrat de 0,5mm, lungi de 40 mm:
https://www.adelaida.ro/bareta-2x20-pini-zl2038-40.html
... lipiti intr-o placa universala de test, ca aceasta, din care decupez rotundul corespunzator:
https://www.adelaida.ro/placa-cablaj-tes...pc-12.html
... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu:
https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Salut renatoa,
Am un coleg care are imprimanta 3D si asi dori sa imi fac un dosing ring si un nivelator .
Am un lelit 57 mm . Ai posibilitatea sa imi dai un fisier .stl cu toate datele necesare .
Proiectul din postul precedent e pt 58 mm? Dosing ring asi dor sa fie gen Tidaka.
Ms mult de ajutor
IonutMihail , acele sunt pt curatare imprimanta 3D pt kribli :
https://www.joom.com/ro/products/5baf453...01b658e770
ms
Da, exact ca acelea, le. recomanda colegul baloozzy. Eu le am de aici
#Aliexpress € 0,79 71%OFF | 5Pcs/lot Nozzle Cleaning Needle Stainless Steel 0.15mm 0.2mm 0.25mm 0.3mm 0.35mm 0.4mm Part Drill For V6 Nozzle For 3D Printer
https://a.aliexpress.com/_sBjreq
Dar sa fie de 0.4mm, spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.981
Joined: Feb 2015
Craiova
Chestia asta cu citarea ar trebui sa faca parte din alfabetizarea de internet.
Ce rost a avut valul de citari in cascada de mai sus cred ca nici autorul nu stie...
Espressoman infocat
Posts: 205
Joined: Apr 2020
Iasi
Salutare,
Din ce-am inteles de la voi, poti observa cel mai bine daca ai channeling cand folosesti un portafiltru fara fund. Eu inca nu am, dar observ uneori un fel de intepatura mica in puc (de dimensiunile unei scobitori obisnuite). Fac distributie batand usor cu palma portafiltrul in ambele parti si apoi facand cercuri concentrice cu un ac de cusust. Tampez atent si incerc sa am planeitate perfecta, iar cafeaua este ok si ca gust si ca flow (36-40 g in 25-27s din 18 g). Acum, stiind ca channelingul impacteaza gustul, ma gandesc ca poate fara el gustul ar fi si mai bun.
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
Espressoman infocat
Posts: 205
Joined: Apr 2020
Iasi
atasez si pozele de la extractiile de dimineata cu mentiunea ca din gust nu mi-am dat seama ca ar fi ceva in neregula
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
Incognito
Posts: 1.054
Joined: Jul 2019
Dacia
Dpmdv nimic grav.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
Espressoman infocat
Posts: 1.187
Joined: Nov 2017
Milano
A doua pare OK, prima pare sa aiba doua gauri in ea.
Ai observat vreo diferenta de timp intre cele doua (presupunand ca ai folosit aceeasi cantitate de cafea si cam acelasi mod de preparare al puc-ului)?
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
⛵ Espressomanˍierat
Posts: 684
Joined: Nov 2017
Cluj
07-05-2020, 11:54
(This post was last modified: 07-05-2020, 11:56 by N3cks.)
(06-05-2020, 19:30)alchemist Wrote: Salutare,
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
As încerca sa scot pucul și sa văd dacă rămâne întreg. Dacă da, nu ai channeling. Dar și dacă se rupe ai putea sa nu fi avut channeling. Dar sa intervină alți factori; cum ar fi prea mult spațiu peste puc, iar apa nu e trasa toată ceea ce duce l un puc ud ( care se Sfarmă la scoatere)
Sa ma corecteze cineva dacă gresesc. Pucurile cu channeling se Sfarmă la scoatere. Cel puțin eu asta am depistat când aveam pf naked.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman infocat
Posts: 205
Joined: Apr 2020
Iasi
07-05-2020, 12:15
(This post was last modified: 07-05-2020, 12:22 by alchemist.)
(07-05-2020, 11:48)vlaicu Wrote:
(07-05-2020, 11:54)N3cks Wrote: (06-05-2020, 19:30)alchemist Wrote: Salutare,
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
As încerca sa scot pucul și sa văd dacă rămâne întreg. Dacă da, nu ai channeling. Dar și dacă se rupe ai putea sa nu fi avut channeling. Dar sa intervină alți factori; cum ar fi prea mult spațiu peste puc, iar apa nu e trasa toată ceea ce duce l un puc ud ( care se Sfarmă la scoatere)
Sa ma corecteze cineva dacă gresesc. Pucurile cu channeling se Sfarmă la scoatere. Cel puțin eu asta am depistat când aveam pf naked.
De obicei scot un puck destul de compact, care uneori se mai rupe in doua cand il lovesc de knock box.
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
Am și eu o intrebare : e ok sa faci și Wdt și sa și distribui cu nivelator? Adică mai întâi amesteci cu acul și după nivelezi cu instrumentul de nivelare?
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 1.187
Joined: Nov 2017
Milano
07-05-2020, 13:39
(This post was last modified: 07-05-2020, 13:41 by vlaicu.)
Nu vad nimic rau in asta. Cu nivelatorul iti asezi cafeaua si te va ajuta sa tampezi cat mai uniform. Acum daca nu-l ai si vrei sa-l cumperi, as zice sa testezi unul inainte. Eu, personal, il prefer.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Posts: 1.040
Joined: Nov 2017
Bucuresti
(07-05-2020, 13:39)vlaicu Wrote: Nu vad nimic rau in asta. Cu nivelatorul iti asezi cafeaua si te va ajuta sa tampezi cat mai uniform. Acum daca nu-l ai si vrei sa-l cumperi, as zice sa testezi unul inainte. Eu, personal, il prefer.
Mersi de răspuns, exact asta fac,am nivelatorul comuni tatii și chiar pare mai ok și curgerea și gustul, o sa mai fac teste. Cred ca nici eu nu sunt atât de îndemânatic sa tampez drept fără nivelator
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Posts: 205
Joined: Apr 2020
Iasi
07-05-2020, 13:56
(This post was last modified: 07-05-2020, 13:58 by alchemist.)
(07-05-2020, 13:45)dragos.stoian Wrote: (07-05-2020, 13:39)vlaicu Wrote: Nu vad nimic rau in asta. Cu nivelatorul iti asezi cafeaua si te va ajuta sa tampezi cat mai uniform. Acum daca nu-l ai si vrei sa-l cumperi, as zice sa testezi unul inainte. Eu, personal, il prefer.
Mersi de răspuns, exact asta fac,am nivelatorul comuni tatii și chiar pare mai ok și curgerea și gustul, o sa mai fac teste. Cred ca nici eu nu sunt atât de îndemânatic sa tampez drept fără nivelator
Ca sa-mi iasa drept, ma asez pe scaun ca sa am portafiltrul la nivelul ochilor, apoi incerc sa pun tamperul paralel cu orizontala si-l ajustez cu varful degetelor. Cand cred ca-i ok pozitia, apas usor sa-l stabilizez, apoi ma ridic in picioare si apas mai ferm (intr-un fel e ca la batut cuie
)). Acum, cand zic "mai ferm", nu inseamna ca sar pe el ca la wrestling
), ci apas pana simt o reactiune din partea puck-ului.
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
⛵ Espressomanˍierat
Posts: 684
Joined: Nov 2017
Cluj
07-05-2020, 17:02
(This post was last modified: 07-05-2020, 17:05 by N3cks.)
(07-05-2020, 12:15)alchemist Wrote: (07-05-2020, 11:48)vlaicu Wrote:
(07-05-2020, 11:54)N3cks Wrote: (06-05-2020, 19:30)alchemist Wrote: Salutare,
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
As încerca sa scot pucul și sa văd dacă rămâne întreg. Dacă da, nu ai channeling. Dar și dacă se rupe ai putea sa nu fi avut channeling. Dar sa intervină alți factori; cum ar fi prea mult spațiu peste puc, iar apa nu e trasa toată ceea ce duce l un puc ud ( care se Sfarmă la scoatere)
Sa ma corecteze cineva dacă gresesc. Pucurile cu channeling se Sfarmă la scoatere. Cel puțin eu asta am depistat când aveam pf naked.
De obicei scot un puck destul de compact, care uneori se mai rupe in doua cand il lovesc de knock box.
Încearcă sa îl scoți pe ceva drept sa vezi cât de ferma e prăjitura.
M-am luptat ceva vreme și la mine problema era raportul dintre cafea și mărimea sitei din portfiltru. Rămânea prea mult loc deasupra pucului, și rămânea apa ce se imbiba in puc Dup extracție.
Desigur pucul nu e un element definitoriu. Dar ajuta - cel puțin dacă e bine format e mai ușor de curtat portfiltrul
)).
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Espressoman infocat
Posts: 125
Joined: Apr 2017
Bucuresti
Cred ca de chanelling am si eu parte, poate ca nu foarte pronuntat, dar exista. Macinatura este fara bulgarasi, fac distribuire, nivelare si tampare, curgerea este de aprox 36 out in 30 sec cu 18gr in. Si totusi, exista channeling. Unde gresesc? Prajitura este destul de ferma dupa cum se poate vedea.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
Espressoman infocat
Posts: 467
Joined: Aug 2018
Arad/Timisoara
După ce tampezi daca învârti de tamper poate să producă side chanelling. Pune o filmare cu o extracție dar sa se vadă sita
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
Posts: 1.063
Joined: Aug 2015
Slatina
Rotirea tamperului nu are nicio legatura cu channeling sau integritatea pucului dupa extractie ci mai degraba as miza pe urmatoarele:
- diametrul prea mic al tamperului
- scuturarea/curatarea portafiltrului dupa tampare prin lovirea portafiltrului asa cum vedem in multe clipuri de pe iutub
- insurubarea in graba a portafiltrului in grup
Un video care te-ar putea interesa:
https://invidio.us/watch?v=Wly6tZeH_JY
Espressoman infocat
Posts: 2.483
Joined: Nov 2018
Iasi
12-07-2020, 21:11
(This post was last modified: 12-07-2020, 21:26 by d2florin.)
Salut,
Nu prea am înțeles faza cu polish... Adică trebuie sa tampez și gata, fără sa mai învârt tamperul?
Recunosc ca mai învârteam, sa îl. Mai finisez
))
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Posts: 125
Joined: Apr 2017
Bucuresti
De rotit - rotesc tamperul dar nu lipit de cafea, ci deasupra ei.
Sita este IMS Competition dubla ridgeless 58mm, tamperul este Bravo de 58; portafiltrul nu il lovesc ci il scutur foarte usor pentru a se nivela un pic macinatura inainte de a o distribui. Insurubarea o fac chiar cu grija pentru a nu lovi portafiltrul de dus.
Aici e curgerea:
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
Posts: 1.063
Joined: Aug 2015
Slatina
12-07-2020, 22:22
(This post was last modified: 12-07-2020, 22:24 by vdub.)
(12-07-2020, 21:11)d2florin Wrote: Nu prea am înțeles faza cu polis
Daca ai fost atent, la 1:51 zice
"these are from polishing improperly or polishing at all".
Atunci cand rotesti de cateva ori fara sa apesi dupa tampare, o faci pentru a curata marginile interioare ale cosului nicidecum pentru optimizarea curgerii.
El probabil s-a referit la rotirea apasata ca in demonstratia de la 1:42.
@
Leo777, incearca sa macini o idee mai fin si sa reduci presiunea la ~7bar.
Stropii si aspectul curgerii la secunda 19 ma fac sa cred ca in ceasca ajunge doar o parte din solubile si asta se intampla in prima jumatate a extractiei, atunci cand debitul este atat de mare incat esti nevoit sa "o tai" prea devreme.
Intr-o extractie cu preinfuzie, fie ea in gluma la 2-3bar pentru 3 secunde cum o face PL92T, macinatura are nevoie de inca X secunde fata de o extractie normala, X urmand a fi stabilit in functie de macinatura si punctul in care navaleste bitterul in ceasca.