... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu: https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Mulțumesc de recomandari înainte sa ma apuc de concretizat . Pluta exact de la Lidl am luat, am decupat un pahar din Jumbo care are o canelura exact cat diametru pentru sita Ascaso in care aveam de gand sa inglobez totul dar pare mult mai buna ideea ta. Nu am priceput ultima faza cu modelul 3D. Crezi ca ne putem auzi la un telefon ca sa imi dai ceva detalii sa nu poluam topicul? Mulțumesc anticipat!
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
(15-10-2019, 20:20)korbus Wrote: Nu-ti poate raspunde, momentan e retinut
Nu mi-am dat seama ca vorbesc cu o stafie
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Am finalizat micul meu proiect cu ajutorul colegului Renatoa, caruia ii mulțumesc ca m-a ajutat la cateva sugestii la care nu ma gandeam. Am asteptat dupa inelele anti împrăștiere din China, le-am redus din buza la strungar sa incapa in sita Ascaso, ele venind de 57.5mm diametru. Am decupat placa universala de test cu ajutorul unei foarfece de tabla folosite la tinichigerie, s-a decupat foarte usor. Ulterior am decupat suportii de pahar cumparati din Lidl cu cutter, ultimul cel de jos care este la suprafata fiind de la un suport pahar din Ikea care mi s-a parut mai presat si mai rezistent decat cel din Lidl. Am sudat pinii pe partea superioara pentru ca este nociva, am cumparat un borcănel din Jumbo la care am folosit capacul impreuna cu banda dubla adeziva sa imi tina contra la tot sandwich-ul. Asezarea am făcut-o dupa poza postata de colegul nostru la subiectul "WDT si alte instrumente" , la distanta exact ca acolo. Consider ca isi face treaba relativ bine deoarece channeling-ul este aproape nul. Cost total aproximativ 90-100 de lei, cel mai mare cost l-au reprezentat pinii si placa cu transport 18 lei separat deoarece in București nu i-am gasit chiar in zona Maica Domnului unde sunt multe magazine de electronica. Am împărtășit tot procesul poate doreste cineva sa isi faca astfel de scula. Extractii reușite!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Salut,
Atasez cateva poze cu rezultatul, poza 1 si 2 sunt cu o rotatie la aproximativ 60 grade la cateva grame in portafiltru. Poza 3 la mai multe rotatii stanga/dreapta unde se observa ca sparge toti bulgarasii, poza 4 cam ce e final dupa cateva rotatii stanga/dreapta cu 20.5 grame in portafiltru dar care se aseaza frumos dupa nivelare. Produsul in ceasca e relativ ok, pentru mine este multumitor! Extractii reușite!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Din ultimele doua poze, pare ca tasezi/tampezi cafeaua o data cu rotirea acelor. Se vede ca rămâne cafea între pluta și suport. O fi bine, o fi rău, nu știu...
(01-12-2019, 21:47)Laddu Wrote: Din ultimele doua poze, pare ca tasezi/tampezi cafeaua o data cu rotirea acelor. Se vede ca rămâne cafea între pluta și suport. O fi bine, o fi rău, nu știu...
Da, chiar taseaza putin dar am si exagerat cu gramajul in cazul asta. Cafea ramane de obicei dar mai mult pe ace, aici se vede ca a ramas chiar si pe exterior. Cafea nu intra sub pluta sigur ca nu are pe unde fiind foarte fixa pluta. Deocamdată sunt inca in teste, pot oricand sa fac modificari, daca are cineva sugestii sunt binevenite
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
(01-12-2019, 21:01)IonutMihail Wrote: Salut,
Atasez cateva poze cu rezultatul, poza 1 si 2 sunt cu o rotatie la aproximativ 60 grade la cateva grame in portafiltru. Poza 3 la mai multe rotatii stanga/dreapta unde se observa ca sparge toti bulgarasii, poza 4 cam ce e final dupa cateva rotatii stanga/dreapta cu 20.5 grame in portafiltru dar care se aseaza frumos dupa nivelare. Produsul in ceasca e relativ ok, pentru mine este multumitor! Extractii reușite!
Salut,
Revin cu o completare la Kribli Grabli meu handmade. Am schimbat pinii cu ace de imprimanta 3D de 0.4mm (cele vechi erau de 0.6 foarte groase), cum recomanda colegul nostru baloozzzy intru-un alt post. Pot sa spun ca s-a observat o schimbare de la prima incercare. O curgere foarte fluenta si fara channeling, cafeaua se electrizeaza de ace aproape insesizabil. Am facut mai mult dispozitivul pentru ca nu se găsește Kribli Grabli pentru grup de 57mm. Extractii reusite!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu: https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Salut renatoa,
Am un coleg care are imprimanta 3D si asi dori sa imi fac un dosing ring si un nivelator .
Am un lelit 57 mm . Ai posibilitatea sa imi dai un fisier .stl cu toate datele necesare .
Proiectul din postul precedent e pt 58 mm? Dosing ring asi dor sa fie gen Tidaka.
Ms mult de ajutor
IonutMihail , acele sunt pt curatare imprimanta 3D pt kribli : https://www.joom.com/ro/products/5baf453...01b658e770
... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu: https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Salut renatoa,
Am un coleg care are imprimanta 3D si asi dori sa imi fac un dosing ring si un nivelator .
Am un lelit 57 mm . Ai posibilitatea sa imi dai un fisier .stl cu toate datele necesare .
Proiectul din postul precedent e pt 58 mm? Dosing ring asi dor sa fie gen Tidaka.
Ms mult de ajutor
IonutMihail , acele sunt pt curatare imprimanta 3D pt kribli : https://www.joom.com/ro/products/5baf453...01b658e770
ms
Da, exact ca acelea, le. recomanda colegul baloozzy. Eu le am de aici
#Aliexpress € 0,79 71%OFF | 5Pcs/lot Nozzle Cleaning Needle Stainless Steel 0.15mm 0.2mm 0.25mm 0.3mm 0.35mm 0.4mm Part Drill For V6 Nozzle For 3D Printer https://a.aliexpress.com/_sBjreq
Dar sa fie de 0.4mm, spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
Chestia asta cu citarea ar trebui sa faca parte din alfabetizarea de internet.
Ce rost a avut valul de citari in cascada de mai sus cred ca nici autorul nu stie...
Din ce-am inteles de la voi, poti observa cel mai bine daca ai channeling cand folosesti un portafiltru fara fund. Eu inca nu am, dar observ uneori un fel de intepatura mica in puc (de dimensiunile unei scobitori obisnuite). Fac distributie batand usor cu palma portafiltrul in ambele parti si apoi facand cercuri concentrice cu un ac de cusust. Tampez atent si incerc sa am planeitate perfecta, iar cafeaua este ok si ca gust si ca flow (36-40 g in 25-27s din 18 g). Acum, stiind ca channelingul impacteaza gustul, ma gandesc ca poate fara el gustul ar fi si mai bun.
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
A doua pare OK, prima pare sa aiba doua gauri in ea.
Ai observat vreo diferenta de timp intre cele doua (presupunand ca ai folosit aceeasi cantitate de cafea si cam acelasi mod de preparare al puc-ului)?
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
07-05-2020, 11:54 (This post was last modified: 07-05-2020, 11:56 by N3cks.)
(06-05-2020, 19:30)alchemist Wrote: Salutare,
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
As încerca sa scot pucul și sa văd dacă rămâne întreg. Dacă da, nu ai channeling. Dar și dacă se rupe ai putea sa nu fi avut channeling. Dar sa intervină alți factori; cum ar fi prea mult spațiu peste puc, iar apa nu e trasa toată ceea ce duce l un puc ud ( care se Sfarmă la scoatere)
Sa ma corecteze cineva dacă gresesc. Pucurile cu channeling se Sfarmă la scoatere. Cel puțin eu asta am depistat când aveam pf naked.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
As încerca sa scot pucul și sa văd dacă rămâne întreg. Dacă da, nu ai channeling. Dar și dacă se rupe ai putea sa nu fi avut channeling. Dar sa intervină alți factori; cum ar fi prea mult spațiu peste puc, iar apa nu e trasa toată ceea ce duce l un puc ud ( care se Sfarmă la scoatere)
Sa ma corecteze cineva dacă gresesc. Pucurile cu channeling se Sfarmă la scoatere. Cel puțin eu asta am depistat când aveam pf naked.
De obicei scot un puck destul de compact, care uneori se mai rupe in doua cand il lovesc de knock box.
Am și eu o intrebare : e ok sa faci și Wdt și sa și distribui cu nivelator? Adică mai întâi amesteci cu acul și după nivelezi cu instrumentul de nivelare?
07-05-2020, 13:39 (This post was last modified: 07-05-2020, 13:41 by vlaicu.)
Nu vad nimic rau in asta. Cu nivelatorul iti asezi cafeaua si te va ajuta sa tampezi cat mai uniform. Acum daca nu-l ai si vrei sa-l cumperi, as zice sa testezi unul inainte. Eu, personal, il prefer.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
(07-05-2020, 13:39)vlaicu Wrote: Nu vad nimic rau in asta. Cu nivelatorul iti asezi cafeaua si te va ajuta sa tampezi cat mai uniform. Acum daca nu-l ai si vrei sa-l cumperi, as zice sa testezi unul inainte. Eu, personal, il prefer.
Mersi de răspuns, exact asta fac,am nivelatorul comuni tatii și chiar pare mai ok și curgerea și gustul, o sa mai fac teste. Cred ca nici eu nu sunt atât de îndemânatic sa tampez drept fără nivelator
(07-05-2020, 13:39)vlaicu Wrote: Nu vad nimic rau in asta. Cu nivelatorul iti asezi cafeaua si te va ajuta sa tampezi cat mai uniform. Acum daca nu-l ai si vrei sa-l cumperi, as zice sa testezi unul inainte. Eu, personal, il prefer.
Mersi de răspuns, exact asta fac,am nivelatorul comuni tatii și chiar pare mai ok și curgerea și gustul, o sa mai fac teste. Cred ca nici eu nu sunt atât de îndemânatic sa tampez drept fără nivelator
Ca sa-mi iasa drept, ma asez pe scaun ca sa am portafiltrul la nivelul ochilor, apoi incerc sa pun tamperul paralel cu orizontala si-l ajustez cu varful degetelor. Cand cred ca-i ok pozitia, apas usor sa-l stabilizez, apoi ma ridic in picioare si apas mai ferm (intr-un fel e ca la batut cuie )). Acum, cand zic "mai ferm", nu inseamna ca sar pe el ca la wrestling ), ci apas pana simt o reactiune din partea puck-ului.
Intrebarea este: "E channeling sau nu?"
Multumesc!
As încerca sa scot pucul și sa văd dacă rămâne întreg. Dacă da, nu ai channeling. Dar și dacă se rupe ai putea sa nu fi avut channeling. Dar sa intervină alți factori; cum ar fi prea mult spațiu peste puc, iar apa nu e trasa toată ceea ce duce l un puc ud ( care se Sfarmă la scoatere)
Sa ma corecteze cineva dacă gresesc. Pucurile cu channeling se Sfarmă la scoatere. Cel puțin eu asta am depistat când aveam pf naked.
De obicei scot un puck destul de compact, care uneori se mai rupe in doua cand il lovesc de knock box.
Încearcă sa îl scoți pe ceva drept sa vezi cât de ferma e prăjitura.
M-am luptat ceva vreme și la mine problema era raportul dintre cafea și mărimea sitei din portfiltru. Rămânea prea mult loc deasupra pucului, și rămânea apa ce se imbiba in puc Dup extracție.
Desigur pucul nu e un element definitoriu. Dar ajuta - cel puțin dacă e bine format e mai ușor de curtat portfiltrul )).
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Cred ca de chanelling am si eu parte, poate ca nu foarte pronuntat, dar exista. Macinatura este fara bulgarasi, fac distribuire, nivelare si tampare, curgerea este de aprox 36 out in 30 sec cu 18gr in. Si totusi, exista channeling. Unde gresesc? Prajitura este destul de ferma dupa cum se poate vedea.
Rotirea tamperului nu are nicio legatura cu channeling sau integritatea pucului dupa extractie ci mai degraba as miza pe urmatoarele:
- diametrul prea mic al tamperului
- scuturarea/curatarea portafiltrului dupa tampare prin lovirea portafiltrului asa cum vedem in multe clipuri de pe iutub
- insurubarea in graba a portafiltrului in grup
12-07-2020, 21:11 (This post was last modified: 12-07-2020, 21:26 by d2florin.)
Salut,
Nu prea am înțeles faza cu polish... Adică trebuie sa tampez și gata, fără sa mai învârt tamperul?
Recunosc ca mai învârteam, sa îl. Mai finisez ))
De rotit - rotesc tamperul dar nu lipit de cafea, ci deasupra ei.
Sita este IMS Competition dubla ridgeless 58mm, tamperul este Bravo de 58; portafiltrul nu il lovesc ci il scutur foarte usor pentru a se nivela un pic macinatura inainte de a o distribui. Insurubarea o fac chiar cu grija pentru a nu lovi portafiltrul de dus.
Aici e curgerea:
12-07-2020, 22:22 (This post was last modified: 12-07-2020, 22:24 by vdub.)
(12-07-2020, 21:11)d2florin Wrote: Nu prea am înțeles faza cu polis
Daca ai fost atent, la 1:51 zice "these are from polishing improperly or polishing at all".
Atunci cand rotesti de cateva ori fara sa apesi dupa tampare, o faci pentru a curata marginile interioare ale cosului nicidecum pentru optimizarea curgerii.
El probabil s-a referit la rotirea apasata ca in demonstratia de la 1:42.
@Leo777, incearca sa macini o idee mai fin si sa reduci presiunea la ~7bar.
Stropii si aspectul curgerii la secunda 19 ma fac sa cred ca in ceasca ajunge doar o parte din solubile si asta se intampla in prima jumatate a extractiei, atunci cand debitul este atat de mare incat esti nevoit sa "o tai" prea devreme.
Intr-o extractie cu preinfuzie, fie ea in gluma la 2-3bar pentru 3 secunde cum o face PL92T, macinatura are nevoie de inca X secunde fata de o extractie normala, X urmand a fi stabilit in functie de macinatura si punctul in care navaleste bitterul in ceasca.