Hello There, Guest! Login Register


Chanelling - distribuire și tampare

#61
Inel pentru dozare de la Milan.
Lemn de pluta taiat la dim. interiorului.
Perie de par noua, luat bucata de cauciuc cu tepi si decupat.

Apoi lipit bucata de cauciuc pe pluta, si bagat totul cu forta in inel. Sus am lipit un capac din plastic negru.


Tepii sunt prea multi, iar partea din varf bombata ajuta la excavarea cafelei. Trebuie sa mai raresc din ei, dar face treaba buna, si cel mai important este reglat sa ajunga pana jos. Daca nu ajunge pana jos este absolut inutil.
 
Reply
#62
Dar ce rost are asa ceva la o rasnita presupusa unimodala care rasneste in portafiltru? Adica, scopul wdt-ului e sa omogenizeze distributia (as in rasnire single dose cand particulele sunt diferite la inceputul rasnirii fata de final). La o rasnire de calitate foarte buna, interesul principal l-as vedea sa protejez macinatura exact cum cade din cutite, fara tapping, fara wdt, doar tampare si gata, eventual merge un nivelator ca sa ajute cu tamparea dreapta.
 
Reply
#63
pai nu prea are daca macinatura este pufoasa si vine direct dintr-o rasnita capabila.
eu mai am ceva bulgarasi si ma intereseaza un WDT cat mai bun;
Gaggia Classic 2015 PID | Kinu M47
 
Reply
#64
Deci tu traiesti cu impresia ca faci WDT ca sa omogenizezi macinatura? adica amesteci granule mici cu granule mari. Si ai impresia ca le amesteci din incheietura astfel incat stii cum si cat sa distribui alternativ mici cu mari? o faci asa de exact ca stii cat % bagi mici si cat % bagi mari in fiecare loc in care faci WDT.

Faci WDT ca sa ii creezi o cale cat mai eficienta apei care invadeaza pucul. Este ca si cum creezi microfisuri pe care le astupi partial cu OCD+tamp.  Evident, asta in metoda clasica, dar exista si alte metode dupa WDT.

De asta arata curgerile mai bine dupa WDT, pt ca apa este disipata mai eficient pe tot volumul pucului, unde ti ai creat permeabilitate artificiala.

O rasnita "unimodala" (hai sa-i zicem care face mai putine fines, sau care livreaza un procent mai mare de macinatura mai grupata ca valori ale granulelor) iti va crea si ea fines, dar un procent mult mai mic. Nu exista rasnita care sa-ti creeze toate granulele sau marea majoritate egale astfel incat sa nu ai nevoie de permeabilitate. Si oricum, din cauza presiunii care apasa pe puc, si care la un momoent dat actioneaza ca un dop in partea de sus ai nevoie de WDT, sau o tehnica similara WDT.



Si ca sa avem o imagine de ansamblu mai buna, pe o poza ai rasnita clasica si pe aialalta ai o rasnita care face mai putine fines. Fractia mare lipsa de pe sita mare este deja in kalita wave.  Detalii si nume nu o sa dau pentru ca le consider irelevante. WDT il consider obligatoriu, indiferent de ce espressor ori rasnita ai.

[Image: gtyqjoT.jpg][Image: cnp7BhB.jpg]
 
Reply
#65
mersi pentru detalii, imi place abordarea;
eu unul nu cred ca diferenta in gust este importanta intre un wdt usor superficial (insa facut totusi pana la fundul sitei) si unul foarte meticulos executat // all else unchanged
Gaggia Classic 2015 PID | Kinu M47
 
Reply
#66
Ok, @Zwanger, am inteles de ce o faci. E drept ca parerea mea e formata dupa ce am citit chestia cu "normalizarea" macinaturii pe forum, dar scopul meu e sa las distributia asa cum vine din rasnita, asa cum cade din cutite.
 
Reply
#67
Sa spunem ca asta este gramada de cafea, pe care o distribui cu WDT, ocd, tamp si orice altceva.

Apa vina, umple spatiul interstitiar cat poate de bine si dupa ce ajunge la saturatie incepe sa-ti creeze presiune. Apa care vine din sita de dus incepe sa apese tot mai tare pe suprafata cafelei, care la randul ei se umfla si expandeaza si nu are unde sa mearga decat intr- o singura directie- in sus. Dar cum sa mearga in sus, din moment ce apesi de sus pe ea cu cu o presiune/forta ce apasa pe o suprafata- sa-i zicem 9 bar.

Stratele superioare din pucul de cafea (zona cu rosu- A) sunt tasate si comprimate foarte mult, astfel ca spatiul poros este micsorat, iar micsorand spatiul poros micsorezi si permeabilitatea. Apa nu va mai trece asa de usor prin acel strat din zona A si isi va gasi cale pe undeva. Pe unde? prin spatiile pe care le-ai creat cand ai folosit WDT, prin zonele din lateral- spatiul dintre sita si puc (channeling) si uite de ce pe multe filmari vedem blonziri dintr-o parte dupa nici 5-10 secunde.

WDT nu iti va schimba gustul ci proceodura va favoriza o extractie mai egala pe toata suprafata/volumul pucului ceea ce va duce la un gust mai echilibrat.  O supraextractie are un gust diferit fata de o subextractie.

Nu luati exemplele oamnilor care lucreaza in cafenele ori in mediul barista. Pentru ei conteaza timpul, nu gustul final. WDT este ceva obligatoriu si mai important decat orice tamper, OCD.


[Image: btEsYeG.jpg]
 
Reply
#68
Si cand scoti multiplele ace din pucul pregatit creezi canale, la fel ca la wdt-ul cu un ac. In plus, cand tampezi, cel mai plauzibil e ca diferentele intre zonele "permeabilizabile" sa se estompeze. 

Dar aici e dreptul suprem al fiecaruia de a isi pregati pucul cum doreste in functie de ce banuieste ca se intampla in timpul extractiei. In lipsa unui blind testing nu avem o solutie, ci doar preferinte.
 
Reply
#69
Cand am trecut la cutite mai mari, 75mm am acum, mai rau fac daca incerc chipurile sa distribui. O rasnita buna aranjeaza macinatura exact cum trebuie. De ce trebuie sa mai zgarmi in portafiltru dupa o rasnire perfecta cum o face Ceado E37S...Daca se sparge pucul, nu-si face treaba rasnita. Rasnita trebuie sa fie capabila sa rasneasca boabe mari, este acum o Guatemala cat capul motanului, cat si boabe mici cum are Tanzania de marimea orezului, indiferent de profilul prajirii. Din cauza asta m-am ferit de manuale...nu vorbesc de manuala care seamana cu Honne. Distribuirea la suprafata cu tamparea o face un OCD calitativ, fara alte apasari chinuitoare pentru macinatura, parerea mea.

Trebuie tampat cu sufletul, unde spiritul supravegheaza....
Bezzera Magica(rotativa), Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#70
Sa nu te audă aia care au scăpat de E37s că are măcinătură perfectă...

Eu pot sa spun un singur lucru cu certitudine, de când amestec macinatura in sita am avut cel mult 1-2% extracții ratate cu stropi sau jeturi rebele.

Asta folosesc eu:[Image: fa078f0fadf38ae09778fda6e27c5d1d.jpg]
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#71
aia si-au luat Honne...
Bezzera Magica(rotativa), Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#72
Din experimentele celor de la Socratic cica nu ar fi mare diferenta intre tooluri de nivelare la suprafata si cele gen Duomo. Ba chiar putin mai rau pentru cel din urma.

Posibil sa fie cum zice @Mariano si anume, cu rasnite high end macinatura sa fie destul de bine distribuita incat redistribuirea manuala in profunzimea pucului sa faca mai mult rau.

[Image: C3UNUpC.png]
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#73
Salutare!

Acu ceva timp am facut pasul spre un portafiltru naked, impreuna cu o sita IMS (16-18g). In urma acestui upgrade, am observat cum din cand in cand am probleme de channelling, in functie de tipul de cafea - la unele nu am aproape niciodata probleme (atata timp cat tehnica e ok) in schimb la altele niciodata nu iese ok, indiferent de tehnica.

Si pentru ca tot vorbeam de tehnica, de obicei folosesc 19g cafea proaspata (cantarita in portafiltru), WDT apoi nivelata, tampata. Am reglat espressorul la 9bar (desi in ultima vreme a luat-o iara pe aratura OPV-ul, dar sta in maxim 10.5bar). Shot-ul e cantarit si la o punga proaspata tintesc un output de 40g in 27s.

Ca echipament, am un Lelit PL041TEM si o rasnita PL043MMI. Tot odata cu portafiltru (plus minus o sapt) am schimbat si ecranul dusului cu un IMS care arata bine, dar nu mi se pare ca are distribuite corect apa, observand intotdeauna urmele gaurilor de unde iese apa din grup imprimate in puc.

Un prieten bun mi-a recomandat un upgrade de rasnita, lucru ce are sens, astfel ca am cam pus ochii pe Eureka Mignon Specialita ca upgrade. As fi curios si de parerile voastre inainte sa ma arunc la o rasnita noua.
 
Reply
#74
Dacă vezi găuri în puc (locul pe unde iese apa din sită nu prea ai cum sa îl vezi pentru că în cele din urmă apa acoperă toată suprafața pucului) înseamnă că ai channeling și acesta este datorat tipului de rasnire pentru cafeaua aleasă. Eu pentru o cafea light aleg un grad de rasnire mai fin, folosesc nivelatorul și ating foarte delicat cafeaua cu tamperul, fără a pune presiune pe puc evitând astfel channeling-ul. La o cafea prăjită mai intens merg pe varianta de tampare clasică. Un upgrade de râșniță ar fi indicat.
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#75
Eu am rasnita respectiva (eureka mignon specialita) si o recomand, inclusiv pentru redus channeling. Am lasat un mic review in threadul dedicat. In setup-ul curent am avut channeling doar de 2 ori intr-o luna si asta cand am uitat efectiv sa tampez dupa distributie (chiaun fiind dimineata).
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#76
(08-10-2019, 15:27)mihneasusan Wrote: Dacă vezi găuri în puc (locul pe unde iese apa din sită nu prea ai cum sa îl vezi pentru că în cele din urmă apa acoperă toată suprafața pucului) înseamnă că ai channeling și acesta este datorat tipului de rasnire pentru cafeaua aleasă. Eu pentru o cafea light aleg un grad de rasnire mai fin, folosesc nivelatorul și ating foarte delicat cafeaua cu tamperul, fără a pune presiune pe puc evitând astfel channeling-ul. La o cafea prăjită mai intens merg pe varianta de tampare clasică. Un upgrade de râșniță ar fi indicat.

Sunt destul de convins ca sunt gaurile prin care iese apa din grup, inaintea sitei. Spun asta pentru ca apar tot timpul in aceeasi pozitie si par sa se potriveasca cu grupul. Am atasat si niste poze in sensul asta (aseara am pus inapoi sita veche de la Lelit, de curiozitate, dar nu am observat vreo diferenta). Am acum o banuiala ca basket-ul nou e mai putin adanc decat cel original (care teoretic era de 14g daca imi aduc aminte bine) si ca urmare cafeaua sta lipita de sita (mai ales la cafelele mai... voluminoase) si nu acopera complet cafeaua. N-am apucat sa validez teoria asta.

         
 
(08-10-2019, 16:56)aditanase Wrote: Eu am rasnita respectiva (eureka mignon specialita) si o recomand, inclusiv pentru redus channeling. Am lasat un mic review in threadul dedicat. In setup-ul curent am avut channeling doar de 2 ori intr-o luna si asta cand am uitat efectiv sa tampez dupa distributie (chiaun fiind dimineata).

Merci de sfat!
 
Reply
#77
mihneasusan: "folosesc nivelatorul și ating foarte delicat cafeaua cu tamperul, fără a pune presiune pe puc evitând astfel channeling-ul."
La cafeau prajita light sau light-city(mediu) este adevarat, gradul de rasnire este mai fin, dar, in acelasi timp trebuie avut in vedere si faptul ca macinatura este mult mai pufoasa(se creeaza acel finess, ai senzatia ca nu se" leaga" cafeaua macinata) si, din proprie experienta RDT este o solutie f.buna pentru a evita channeling-ul. 
Solutia ta, mihneasusan, de a "mangaia" cafeaua cu tamperul, nu cred ca mai creeaza rezistenta la dinamica apei pentru infuzarea pucului de cafea. Creezi premisa curgerii mai rapide si este posibil in cazul acesta sa nu te bucuri de consistenta si aroma cafelei. Este doar o parere a mea! Cu RDT si WDT din imagine facut de mine pe un dop de pluta dini 3 ace(destul de subtiri- care se comporta excelent)cu o tampare, eate adevarat, cu mai putine kgf, am reusit sa tin at mai departe channeling-ul(dupa normalizare cu WDT, lovesc f.usor cu portafiltrul naked de baza tampare din cauciuc de 2-3 ori si toate micile canale de la ace sunt umplute, dupa care nivelezu cu nivelatorul, apoi tampez moderat) O alta constatare, cu cat termenul de prajire al cafelei se apropie sau depaseste cele 30 de zile, devine putin mai dificil de tinut in frau, la extractie, cafeaua prajita light. 
Rasnita Honne ramane, totusi briliantul nostru cand vine vorba de calitate rasnire! 
​​​​​​Sa auzim numai de bine! 
[Image: 0XxM1Rk.jpg][Image: vmtb4p6.jpg][Image: M3w1DDo.jpg]
Rocket R58, Honne Slim, VST 15/17g, nivelator+latiera Motta, Bravo Tamper. 
 
Reply
#78
eu am uitat cand ultima data am facut WDT sau RDT, acum testand Sette.
pe Mazzer era strict necesar, da!
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#79
Ma refeream doar la cafeaua prajita light, atunci mai fac RDT si WDT, nu din motive ce tin de calitatea rasnitei.
Incearca, te rog, sa nivelezi cu nivelatorul, o cafea light(fara RDT, cam dupa 3 saptamani de la prajire) vs mediu prajite. Este o diferenta. 
A face RDT si WDT nu reduce absolut de loc din calitatea unei rasnite(vorbim de Honne). Este vorba de a evita channeling-ul, iar acesta implica structura pucului din sita si presiunea apei, preinfuzie sau nu(risc mai mare daca pucul nu a fost corect normalizat/tampat). 
Sincer, eu as evita sa pun pe acelasi nivel de performanta Sette cu Honne. 
Sper ca ai vazut cum arata macinatura la Honne. Este impecabila! Absolut nici un bulgaras oricat de mic nu iese dupa rasnire.
Rocket R58, Honne Slim, VST 15/17g, nivelator+latiera Motta, Bravo Tamper. 
 
Reply
#80
hai ca maine ma uit ce am din astea mai light pe acasa, si daca este ceva - fac un test, ca mi-ai trezit curiozitatea
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#81
Am si eu o intrebare. Celor mai experimentati poate sa le para prosteasca, dar asta este. De citeva zile am achizitionat un nivelator.
Pentru ca nu am mai folosit asa ceva nu stiu cum se foloseste corect adica in ce sens trebuie rotit orar sau antiorar. In mai multe clipuri am am vazut ca se roteste in sens orar. Dupa logica mea ar trebui invers. Poate cineva sa ma lamureasca?
Bezzera Unica  Kinu M47
 
Reply
#82
Sensul orar dar, cineva m-a spus ca pt a evita channeling, este mai bine s-o rotești 2-3 ture antiorar si apoi orar pt a nivela măcinarea.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#83
(14-10-2019, 21:30)Gabi_M Wrote: ... nu stiu cum se foloseste corect adica in ce sens trebuie rotit orar sau antiorar.

Se roteste si orar si anti orar, functie de panta pragurilor de nivelare (privind nivelatorul cu talpa in sus). Daca panta coboara in sens orar ( nivelator Bravo) nivelatorul se roteste orar-antiorar (distribuire-nivelare), daca panta coboara in sens antiorar ( nivelator Motta ) scula se roteste antiorar-orar (distribuire-nivelare).
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
#84
O poza cred ca ne va lămuri cel mai bine (cu talpa in sus)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#85
Nivelatorul este Motta 58,5 mm Special. Panta coboara in sens antiorar. Inseamna ca prima data trebuie rotit in sens antiorar, apoi in sens orar.
Bezzera Unica  Kinu M47
 
Reply
#86
(27-12-2018, 17:49)Zwanger Wrote: Sa se spele pe cap cu ele la asemenea preturi aberante. 200 euro sunt bani de rasnita manuala, nu de o bucata de metal.



Asa, ca mi-am facut altceva.

[Image: IAaexFQ.jpg][Image: jy5twhf.jpg]
Salut,

Iti scriu aici ca nu aveai optiunea de trimitere mesaj. Cum ai prins acele direct pe pluta, ca e destul de tare sa poată fie infipta ? Ai pus ceva burete? Uite ce am eu, poate ma ajuti cu ceva sugestii, multumesc![Image: dd9e4a7f96ac644d642ca5a6325cbd44.jpg][Image: e9f56d10ef2ebec7886bf6a300d6554c.jpg][Image: 3220357c5c49866f66fcf0b3eaddeaa1.jpg]

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless/sita Ascaso 14-20gr, tamper Lelit 57mm.
 
Reply
#87
Nu-ti poate raspunde, momentan e retinut  Smile
Profitec Pro 600 + Site VST 18/20 gr. + Kinu M47 + Bravo Tools + Aeropress + Comandante C40 MK3 Nitro Blade
 
Reply
#88
Zwanger e banat, posibil definitiv, ar fi cam al 4-5 lea nume de user sub care posteaza aici.

Apropo de pluta, daca tot ai pomenit, poate e de folos, in clipa asta la Lidl sunt niste suporti de pahare, a luat sotia chiar azi:
https://www.lidl.ro/ro/p/utile-in-bucata...uta/p27841

Eu daca ar fi sa imi fac asa ceva, as folosi pini de otel aurit, patrat de 0,5mm, lungi de 40 mm:
https://www.adelaida.ro/bareta-2x20-pini-zl2038-40.html

... lipiti intr-o placa universala de test, ca aceasta, din care decupez rotundul corespunzator:
https://www.adelaida.ro/placa-cablaj-tes...pc-12.html

... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu:
https://www.thingiverse.com/thing:2565111
 
Reply
#89
(Yesterday, 20:22)renatoa Wrote: Zwanger e banat, posibil definitiv, ar fi cam al 4-5 lea nume de user sub care posteaza aici.

Apropo de pluta, daca tot ai pomenit, poate e de folos, in clipa asta la Lidl sunt niste suporti de pahare, a luat sotia chiar azi:
https://www.lidl.ro/ro/p/utile-in-bucata...uta/p27841

Eu daca ar fi sa imi fac asa ceva, as folosi pini de otel aurit, patrat de 0,5mm, lungi de 40 mm:
https://www.adelaida.ro/bareta-2x20-pini-zl2038-40.html

... lipiti intr-o placa universala de test, ca aceasta, din care decupez rotundul corespunzator:
https://www.adelaida.ro/placa-cablaj-tes...pc-12.html

... si totul inglobat intr-un mulaj 3D print pe masura portafiltrului.
Eventual 3D print se poate face si nivelator, in partea opusa acelor. Sunt deja facute destule, un exemplu:
https://www.thingiverse.com/thing:2565111
Mulțumesc de recomandari înainte sa ma apuc de concretizat Smile. Pluta exact de la Lidl am luat, am decupat un pahar din Jumbo care are o canelura exact cat diametru pentru sita Ascaso in care aveam de gand sa inglobez totul dar pare mult mai buna ideea ta. Nu am priceput ultima faza cu modelul 3D. Crezi ca ne putem auzi la un telefon ca sa imi dai ceva detalii sa nu poluam topicul? Mulțumesc anticipat!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
[Image: 2614a7af9fcb2b45d60e0c0d036a8196.jpg]

(Yesterday, 20:20)korbus Wrote: Nu-ti poate raspunde, momentan e retinut 
Nu mi-am dat seama ca vorbesc cu o stafie

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Lelit Anna PL41TEM/Macap M2M Stepless/sita Ascaso 14-20gr, tamper Lelit 57mm.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)