Setupul meu cu pompa E4, la presiunea de 6bar asigura un debit identic cu al pompei E5 la 9bar si astfel eram nevoit sa prelungesc chiar si extractiile clasice cu cel putin 5-10s iar in cazul prajirilor usoare-medii cu mai mult de 30s, culmea, fara suprize neplacute in ceasca.
Acum... nu stiu daca acele "note mai inalte" la care faci referire sunt unele cu care chiar nu m-am intalnit pana acum
(ma indoiesc) sau unele pe care papilele mele nu-si doresc sa le cunoasca :P.
Spun asta pentru ca nu doar preferintele noastre in materie de prajire difera ci inclin sa cred ca sunt diferite si asteptarile de la licoarea din ceasca.
Poate sunt eu mai pretentios si refuz sa trec peste aspectul de ceai spumat, agitat intr-un bidon al cafelelor light insa culoarea cremei inainte de oxidare, pentru mine chiar reprezinta un indicator al curgerii in parametri, evident, fara vreo legatura cu gustul.
Si daca tot a venit vorba de Tiger skin, trebuie sa recunoastem ca o asa pistruiata parca iti face dimineata mai frumoasa
In fine, nu-mi plac notele de citrice pe care am avut neplacerea sa le descopar la 9bar pe Poemia stock si nici nu am mai experimentat cu cafele prajite usor dupa upgrade-uri si montarea circuitului de preinfuzie, asa ca deocamdata nu pot impartasi experientele cu astfel de cafele ori seturi de parametri ai unor retete reusite.
Revenind la observatiile mele din postarea anterioara: prin definitie, solubilitate inseamna cantitatea maxima dintr-o substanta care poate fi dizolvata intr-o anumită cantitate de solvent la o temperatura si o presiune determinata.
Comparand cele doua scenarii in care am testat E4 setata la ~7bar si E5 la ~9bar am inteles ca durata extractiei /
contactul macinaturii cu apa fierbinte intr-un timp dat si totodata calitatea extractiei, sunt determinate de temperatura si presiune, nu de debit.
Cu rampa lina a pompei si presiunea atipica pe durata extractiei nu am avut parte niciodata de channeling, am obtinut extractii corpolente si indiferent de gradul prajirii, bitter-ul aparea mult mai tarziu.