Welcome Back Log In Create Account

Chanelling - distribuire și tampare

@vdub multumesc. Am sa incerc sa macin mai fin, si sa maresc timpul extractiei pentru a obtine 36ml espresso. Presiunea este setata intre 9 si 10 bari, iar la sfarsitul extractiei ajunge intre 8 si 9; o sa incerc sa o micsorez la 7 (sa vad daca pot fara sa pierd garantia).
Preinfuzia in curgerea de mai sus este de 8 secunde, si presiunea este de 2 bari. La ce timp si la ce presiune ar trebui sa fie pentru a deveni o preinfuzie serioasa? Pot sa ajustez presiunea intre 1 bar si 4 bari.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix

Reply
(12-07-2020, 22:46)Leo777 Wrote: Preinfuzia in curgerea de mai sus este de 8 secunde

La sfarsitul extractiei presiunea coboara spre 8bar pentru ca permeabilitatea pucului duce la cresterea debitului spre maximul livrat de pompa. Presiunea in scadere reprezinta inca un indiciu al channeling-ului sau macinaturii grosiere.

Preinfuzie programata? Intreb pentru ca aparatul una zice, alta face :). La sec 2 se aude clicul valvei care deschide circuitul, iar la secunda 5 apar primii picuri in dreapta, adica se incheie faza de preinfuzie...cu rau, datorita presiunii prea mari si formarii channeling-ului.
Nu exista preinfuzie "serioasa", standardizata de vreo entitate sau vlogger atotstiutor, ci pretabila sau nu la cafeaua din cos.
Trebuie acceptata ca o noua variabila intr-o reteta deja complexa, pe care s-o explorezi atunci cand consideri ca le-ai inteles pe celelalte.

Eu as merge pe o presiune in extractie care sa nu depaseasca 7bar astfel:
- extractiile iteliencelor fara PI sa se extinda pana la 35-40s
- cafele light cu PI la 0-1.5bar, durata cuprinsa intre 8-15s, presiunea in extractie tot 7bar si durata totala pana la 60-70s

EDIT: una-alta

Reply
De ce ai trage 40s o italiana? Asta ar presupune o macinatura fina, ceea ce ar aduce si mai mult bitter. 
Si de ce la 7 bar? Adica ce experiente ai avut cu presiunea mai joasa?
Eu din ce am mai testat traiesc cu impresia ca "notele mai inalte" ale unei cafele tind sa se piarda sub 8-9 bar. Iar in cazul unei cafele italiene sau prajita mai tare as miza pe o extractie de 25-30 cu preinfuzie cat mai scurta posibil tehnic, apoi 9 bar si pe ultima treime profil descrescator spre zero, pentru mentinerea unui debit in parametri, caci tendinta va fi de accelerare a lui, in ipoteza de mai sus. Mie unul asa mi-au iesit mai baubile unele cafele prajite mai tare, cu o temperatura de 87-88. Da eu am vrut-o cat mai soft. 

Desi nu privesc cu ochi buni lungirea extractiei pe cafelele prajite peste medium, am experimentat totusi mai demult pe Bugster ceva, chiar cu Dragos la ei la fabrica,  o cafea prajita mai intens (Tiger skin) extrasa cu preinfuzie lunga la 2 bar si durata de 40s, pe temperatura de 92-93 si apoi 9 bar pana la final. Surprinzator dulceata adaugata datorita preinfuziei lungi la presiune joasa pe puc, a balansat foarte bine acel bitter specific, reiesind o cafea chiar foarte buna.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Setupul meu cu pompa E4, la presiunea de 6bar asigura un debit identic cu al pompei E5 la 9bar si astfel eram nevoit sa prelungesc chiar si extractiile clasice cu cel putin 5-10s iar in cazul prajirilor usoare-medii cu mai mult de 30s, culmea, fara suprize neplacute in ceasca.

Acum... nu stiu daca acele "note mai inalte" la care faci referire sunt unele cu care chiar nu m-am intalnit pana acum(ma indoiesc) sau unele pe care papilele mele nu-si doresc sa le cunoasca :P.
Spun asta pentru ca nu doar preferintele noastre in materie de prajire difera ci inclin sa cred ca sunt diferite si asteptarile de la licoarea din ceasca.
Poate sunt eu mai pretentios si refuz sa trec peste aspectul de ceai spumat, agitat intr-un bidon  al cafelelor light insa culoarea cremei inainte de oxidare, pentru mine chiar reprezinta un indicator al curgerii in parametri, evident, fara vreo legatura cu gustul.
Si daca tot a venit vorba de Tiger skin, trebuie sa recunoastem ca o asa pistruiata parca iti face dimineata mai frumoasa Tongue
[Image: O3jv9Mi.jpg]

In fine, nu-mi plac notele de citrice pe care am avut neplacerea sa le descopar la 9bar pe Poemia stock si nici nu am mai experimentat cu cafele prajite usor dupa upgrade-uri si montarea circuitului de preinfuzie, asa ca deocamdata nu pot impartasi experientele cu astfel de cafele ori seturi de parametri ai unor retete reusite.

Revenind la observatiile mele din postarea anterioara: prin definitie, solubilitate inseamna cantitatea maxima dintr-o substanta care poate fi dizolvata intr-o anumită cantitate de solvent la o temperatura si o presiune determinata.

Comparand cele doua scenarii in care am testat E4 setata la ~7bar si E5 la ~9bar am inteles ca durata extractiei / contactul macinaturii cu apa fierbinte intr-un timp dat si totodata calitatea extractiei, sunt determinate de temperatura si presiune, nu de debit.
Cu rampa lina a pompei si presiunea atipica pe durata extractiei nu am avut parte niciodata de channeling, am obtinut extractii corpolente si indiferent de gradul prajirii, bitter-ul aparea mult mai tarziu.

Reply
Salutare!
Scriu aici pentru a nu mai deschide un alt topic si deoarece consider ca are legatura cu "problema mea".
Folosesc Gaggia Classic pro + rasnita Eureka Mignon specialita + filtru IMS nanotech 18/20 gr.
Extractia ca si timp se incadreaza in limitele "corecte", intre 23 si 32 secunde (depinde de cat de fine/coarse am rasnit), aprox 38-40 grame in ceasca.
Cafea in portafiltru 18 grame constant. Rasnesc in pahar de inox pentru a recantari dupa care vars cafeaua in portafiltru. Lovesc usor cu portafiltrul de blat pentru asezare a cafelei, nivelez usor cu mana cafeaua sa fie ochiometric ok, utilizez pe urma distribuitorul / nivelatorul motta si tampez cu lelit 58.5mm cel cu care a venit espressorul. cam asta e tehnica folosita de fiecare data.
chestia este ca pucul nu iese intreg ulterior, ci ramane cafea pe baza filtrului si pe pereti ca in poza asta: [Image: XpWfOFN.jpg]

in portafltru dupa ce il scot arata normal, adica asa:
[Image: Abkrc0c.jpg]
de la ce ar putea fi? nu ca m-ar deranja neaparat. gustul cafelei e bun, folosec de regula cafea prejita mai light, acum am o columbia de la pressco, diego samuel, extrem de gustoasa.

portafiltrul are fundul convex... tamperul e plat... oare sa fie de la chestia asta sau probabil tehnica mea nu e cea mai grozava? experienta mea nu e cea mai bogata, aprox o luna jumate, insa am citit destul de mult pe forum + vazut pe youtube muuulte filmulete, tips & tricks etc.  Smile

multumesc!

Vali.

Reply
Am avut și eu situatii de acest tip.
Dacă espresso-ul iese bine e ok.
Încearcă sa folosești un coșuleț / sita mai mare sau mai mic. (In cazul tău cred ca mai mare).

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
(06-01-2021, 13:17)Walix85 Wrote: Salutare!
Scriu aici pentru a nu mai deschide un alt topic si deoarece consider ca are legatura cu "problema mea".
Folosesc Gaggia Classic pro + rasnita Eureka Mignon specialita + filtru IMS nanotech 18/20 gr.
Extractia ca si timp se incadreaza in limitele "corecte", intre 23 si 32 secunde (depinde de cat de fine/coarse am rasnit), aprox 38-40 grame in ceasca.
Cafea in portafiltru 18 grame constant. Rasnesc in pahar de inox pentru a recantari dupa care vars cafeaua in portafiltru. Lovesc usor cu portafiltrul de blat pentru asezare a cafelei, nivelez usor cu mana cafeaua sa fie ochiometric ok, utilizez pe urma distribuitorul / nivelatorul motta si tampez cu lelit 58.5mm cel cu care a venit espressorul. cam asta e tehnica folosita de fiecare data.
chestia este ca pucul nu iese intreg ulterior, ci ramane cafea pe baza filtrului si pe pereti ca in poza asta: 

in portafltru dupa ce il scot arata normal, adica asa:

de la ce ar putea fi? nu ca m-ar deranja neaparat. gustul cafelei e bun, folosec de regula cafea prejita mai light, acum am o columbia de la pressco, diego samuel, extrem de gustoasa.

portafiltrul are fundul convex... tamperul e plat... oare sa fie de la chestia asta sau probabil tehnica mea nu e cea mai grozava? experienta mea nu e cea mai bogata, aprox o luna jumate, insa am citit destul de mult pe forum + vazut pe youtube muuulte filmulete, tips & tricks etc.  Smile

multumesc!

Vali.

Salutare,

Tocmai am terminat si eu frasuielile pe o tema similara si am concluzionat ca raman la gust si "fuck the puck" :)
In primul rand iti atinge putin puck-ul sita de dus(ori e supradozare ori e subdozare si-ti "salta" puck-ul spre sita) pentru ca-ti ramane o urma imprimata(am extras si eu de multe ori asa si gustul a fost OK). In al doilea rand, analiza puck-ului e un "never ending story" dupa cum s-a discutat in multe randuri pe forum, iar, daca ai gust bun in ceasca, restul e agitatie inutila. In al doilea rand, ai si o "gaurica" acolo care poate indica un channeling(dar din nou, daca gustul e ok, nu te obosi).
Daca vrei o consolare, cand mi-a iesit puck-ul "perfect" gustul era groaznic :)). Lasand gluma la o parte, ar trebui sa ne concentram mai mult pe gust(si sa urmarim o preparare/dozare corecta) si mai putin pe puck.

Mult succes si gust bun in ceasca!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
Dacă vrei puc fain, lasă-l de l extracția de dimineața pana pe l prânz sau seara. O sa fie perfect :))

2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply
Smile  da, gustul e cel care conteaza.
18 gr in IMS-ul asta se incadreaza bine, parerea mea (o sa mai experimentez cu +/- 1 gram). ramane pana la buza de sus a portafiltrului minim 1 cm, poate mai bine... nu am masurat. Desi acum vad ca e o urma evidenta...  Confused
oricum, multumesc pt raspunsuri... ma axez mai mult pe preparare. 
cheers!  :az:

(06-01-2021, 14:20)N3cks Wrote: Dacă vrei puc fain, lasă-l de l extracția de dimineața pana pe l prânz sau seara. O sa fie perfect :))

:D nuu, ca beau cam 3 duble pe zi... 2 pana in pranz si unul mai pe la 4-5...
LE: intre timp a ajuns si portafiltrul naked  :banan:

Reply
(06-01-2021, 14:23)Walix85 Wrote: Smile  da, gustul e cel care conteaza.
18 gr in IMS-ul asta se incadreaza bine, parerea mea (o sa mai experimentez cu +/- 1 gram). ramane pana la buza de sus a portafiltrului minim 1 cm, poate mai bine... nu am masurat. Desi acum vad ca e o urma evidenta...  Confused

Da, dar puck-ul se umfla cand bagi apa fierbinte cu 9-11bar in el :)).
Legat de portafiltrul fara fund, sa vezi ce "bucurii" o sa-ti aduca :)))
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
(06-01-2021, 16:14)alchemist Wrote:

Daaa, multumesc :D.
Un "pic" de haos cu pf fara fund... creca trebuie ceva pt wdt urgent  Rolleyes
Treaba cu presiunea o s-o verific cu Nickso peste vreo cateva zile Smile ... stiu ca gaggia zice 9 bari, dar e posibil sa fie vreo 15, parca vine fluxul de apa cam tare in partea a doua a extractiei... revin dupa test, poate e doar mintea mea. 
Nici nu am 2 luni cu classicul si deja ma gandesc la upgrade, am vazut pe forum ca e o mare "problema"
cu nevoia continua de upgrade. 
Extractii reusite tuturor!  :az:
Lelit Bianca + Gaggia Classic Pro / G-Iota +  Eureka Mignon Specialita 15 BL, sita VST 20 gr. Bravo Tools

Reply
(06-01-2021, 17:26)Walix85 Wrote:

Treaba cu presiunea o s-o verific cu Nickso peste vreo cateva zile Smile ... stiu ca gaggia zice 9 bari, dar e posibil sa fie vreo 15, parca vine fluxul de apa cam tare in partea a doua a extractiei... revin dupa test, poate e doar mintea mea. 
Nici nu am 2 luni cu classicul si deja ma gandesc la upgrade, am vazut pe forum ca e o mare "problema"

Odată luată decizia de a achiziționa un espresor, inevitabil a fost luată și decizia de upgrade, doar ca in mod inconștient. Virusul de upgrade a fost luat, dar boala in sine și simptomele se vor declanșa un pic mai târziu.

Reply
(06-01-2021, 17:57)N3cks Wrote:
(06-01-2021, 17:26)Walix85 Wrote:

Odată luată decizia de a achiziționa un espresor, inevitabil a fost luată și decizia de upgrade, doar ca in mod inconștient. Virusul de upgrade a fost luat, dar boala in sine și simptomele se vor declanșa un pic mai târziu.

Exista pe piata vaccin, Slayer se numește :)))
Bugster+Honne, Kinu

Reply
M-as multumi si cu un vaccin dalla corte mina  :D
cum pare pucul de cafea inainte de extragere? mie nu mi se pare nici inalt, nici scund...

[Image: HnmfPgS.jpg]
si prima cafea cu pf bottomless:  Blush 18 in / 37 out, un pic prea scurta dupa gustul meu... ar fi mers un 40 out cred.
[Image: Af6VYgK.jpg]
Lelit Bianca + Gaggia Classic Pro / G-Iota +  Eureka Mignon Specialita 15 BL, sita VST 20 gr. Bravo Tools

Reply
E destul de greu să pui în practică ce ți se recomandă, pe un aparat fără pid și care lucrează la o presiune prea mare, care nu îți va oferi 2 extracții la fel.

După un an de zile in zona 6-7 bar, nu m-aș întoarce niciodată în zona 9-10 bar. Mi se pare că o presiune mare, predispune la channeling mult mai ușor, in special când se lucrează cu o cafea mai dificilă.

Reply
(06-01-2021, 19:20)dev Wrote: E destul de greu să pui în practică ce ți se recomandă, pe un aparat fără pid și care lucrează la o presiune prea mare, care nu îți va oferi 2 extracții la fel.

După un an de zile in zona 6-7 bar, nu m-aș întoarce niciodată în zona 9-10 bar. Mi se pare că o presiune mare, predispune la channeling mult mai ușor, in special când se lucrează cu o cafea mai dificilă.

mda, inteleg. probabil o sa trec pe cafele mai putin dificile, insa pe asta am baut-o la un coffee shop din Bucuresti (nu dau nume) si m-am indragostit de ea. La mine nu iese la fel orice i-as face, probabil ca nici tehnic nu am cum pe ceeea ce posed in materie de capabilitate a aparatelor :)
sa mai strang si merg pe un upgrade... pana atunci tocmai bine ca mai capat si experienta in domeniu. 
multam de raspunsuri si spor la extras, dar mai ales la savurat!

Reply
Era un coleg care spunea ca rețeta pt o cafea comandata de la nordici era cu 7 bar. Oricum la următorul upgrade criteriu eliminativ o sa fie ușurintă cu care pot modifica presiunea, împreuna cu preinfuzia programabila, mi se par 2 upgrade pentru care chiar merita sa te înhami la o cheltuiala, profilare nu am nevoie, oricum am senzația ca nu e prea folosită de colegii care au espressoare capabile profilare.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Walix85 - poate ar fi bine sa faci un WDT cu ceva... Ce ti-a iesit acolo e clar o problema de preparare a pucului d.p.md.v. Poate nu te ajuta foarte mult nici aparatul dar eu zic sa insisti pe prepararea pucului. Spor!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply
(07-01-2021, 01:50)IonutMihail Wrote: Walix85 - poate ar fi bine sa faci un WDT cu ceva... Ce ti-a iesit acolo e clar o problema de preparare a pucului d.p.md.v. Poate nu te ajuta foarte mult nici aparatul dar eu zic sa insisti pe prepararea pucului. Spor!

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Neata. da, incerc sa imbunatatesc... multam mult!  :az:

Reply
De când am trecut la noile scule am o problema frustranta cu channelingul.
La lelit foloseam un portafiltru fără fund. În puc nu puteam să observ defecte, dar picături de cafea pe peretii cești mai erau.
Cum cafeaua care am luat-o acum nu mă încântă deloc, am pus din nou în funcțiune lelit ul, în paralel cu crem, am folosit aceeași rasnita (Kinu) și acceasi cafea. Rezultatul în ceașcă nu a fost mai bun la lelit, dar nici channelingul așa pronunțat.
Am încercat tot felul de metode de preparare a pucului dar nu am reușit să scot un rezultat satisfăcător.
Am făcut și 2 filmări, poate cineva mă poate lumina și pe mine.

CA și site lucrez cu sitele cu care a venit aparatul (14 și 18). La lelit folosesc ascaso.

Rasnesc direct în portafiltru, apoi încerc să nivelez, după care ori tampez direct, ori întâi folosesc un nivelator, după care tampez. Cum tamperul este mai mic decât sita, încerc să mă plimb cu el pe lângă marginile sitei. Pucul după extracție prezintă găuri pe margine.

https://youtu.be/P7NoJUYk1GA

O altă metodă este rasnirea în pahar, apoi de acolo, pus în puc, dat un nivel, sau direct pus distribuitor apoi tampat. Rezultatul este și mai multe găuri pe margine. La aceasta metoda, pe marginile sitei rămâne un șanț, de la pahar. Poate și ăsta e un motiv.

https://youtu.be/kTpVzH9xYk0

Prima poză este de la prima metoda. Nu am reușit să o inserez la locul potrivit.

Acum cafeaua îmi iese tot timpul amară.

La ultimele extracții am avut 18g în sită, am scos 40g în ceașcă în 30 secunde, 22 secunde de la prima picătură.        
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
incearca sa tampezi mai cu simt de raspundere si vezi daca se schimba ceva
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Tamperul are diametrul prea mic. Cafeaua nu este tampata pe margini iar apa isi creaza canale fix pe acolo.
Sugestia evidenta: schimba tamperul cu unul potrivit pentru sitele pe care le ai.
Ce poti face pe termen scurt: nu mai folosi tamperul acela deloc, foloseste doar nivelatorul, ceva mai adanc, si atat. Apoi dupa ce iti soseste tamperul revii la rutina zilnica.

PS: recomandarea este ca wdt sa fie facut pana la fundul sitei, nu doar la suprafata :)
Lelit Bianca, Atom 75, Niche, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc

Reply
Rezolvari directe:

Paharul ala de il folosesti sa transferi cafeaua in PF intra in sita, si lasa un inel langa peretele sitei unde nu ai cafea. Cand tampezi se niveleaza insa acolo ai o densitate mai mica, asa ca o sa-ti vina multa apa pe acolo.

Daca vrei sa folosesti acel pahar de transfer atunci ai nevoie de un inel de dozare, dosing ring, palnie. Gasesti ieftine insa daca cumperi una sa nu intra in sita ca si acel pahar ca atunci nu ai facut nimic. .

Observ ca multa lume foloseste fara sa stie fel si fel de ace pentru WDT. Daca folositi ace groase pentru wdt, o sa faceti mai rau, nu mai bine, pentru ca in urma lor raman goluri (Aer) pe unde apa va da navala in extractie. De unde stiu? pai fac hog-uri si apa merge pe unde au intrat acele de 0.7mm.

Cele mai eficiente ace la WDT sunt cele de 0.25 si 0.3mm. La 0.4mm grosime deja este prea mult. Levercraft WDT vine cu 0.4mm si este prea gros deja. Aveti corzi de chitara, sau ace pentru defundat diuza imprimanta 3d si le bagati intr-un dop de pluta.

Din ce vad in video-urile tale, eu ti-as da un sfat, rasneste frumos in portafiltru centrat, cafeaua sa cada in centru si sa face acel munte natural. Apoi cu portafiltru loveste usor pe o suprafata de cauciuc sau lemn foarte incet in miscari verticale (nu oblice) astfel incat sa se niveleze singura cafeaua si sa se compacteze.

Apoi tampeaza mediu si extrage.  

Cumpara un bplus mesh screen si o sa-ti mai ascunda din defectele prepararii pucului.

spor

Reply
Încerc să evit să fac wdt că mi s-a spus să încerc să mă ating cât mai puțin de cafea. Încerc doar să nivelez, la suprafață.
Cel mai mare tamper care l-am văzut este de 58,5. Mai sunt unele autonivelante la 58,4 dar tot nu sunt cât sita. Din câte am înțeles sitele ims și vst sunt și mai pretențioase.
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
Îți recomand cu multă căldură WDT-ul.

Nu știu cine ți-a zis să te atingi cât mai puțin de cafea, dar aș fi curios să înțeleg motivele pe care le-a avut atunci când ți-a acordat acest sfat.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
Poti sa incerci sa rasnesti mai fin si lungesti timpul de extractie la 30 sec de la prima picatura, pastrand ratia de in/out 1:2
Ai mai putea sa incerci un gramaj mai mic, gen 15 gr, cu o rasnire si mai fina. 
Ca sa dizolvi mai multe din cafea ai doua optiuni, sa lungesti timpul de curgere sau sa rasnesti mult mai fin, acestea se schimba din rasnita si gramaj. Eu asta fac cand incerc o cafea noua, pastrez un raport fix in/out de 1:2 si ma joc cu timpul de extractie si gramajul in combinatie cu rasnita.

Reply
Am început cu 15 grame în sită dublă. Apoi am trecut la 18g, încercând să scap de channeling.

Reply
(23-11-2021, 13:08)TVTVTV Wrote: Îți recomand cu multă căldură WDT-ul.

Nu știu cine ți-a zis să te atingi cât mai puțin de cafea, dar aș fi curios să înțeleg motivele pe care le-a avut atunci când ți-a acordat acest sfat.

Eu i-am spus. Și motivul e ăsta:

[Image: qa2KsWK.jpg]

Și pentru colegii începători, decât să umblați la cafea cu instrumente care fac mai mult rău decât bine, rasniti în PF, loviți cu lateralul palmei PF pentru distribuire uniforma în sita și apoi tampati. E mult mai ok așa decât să folosiți instrumente nepotrivite.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser

Reply
Oh.

Părerea mea umilă este că nu trebuie să descurajăm colegii de la a urma o anumită procedură de teama că vor folosi instrumente neconforme. Cred că ar fi mai simplu dacă le-am explica ce instrumente se pretează respectivei proceduri.

Nu știu despre alții, dar eu fac WDT cu acest instrument. Amestec energic, fac cafeaua super pufoasă. Nu am mai văzut channeling decât ocazional și cu anumite cafele. Înainte să mă apuc de WDT mă cam bătea gândul să îmbrac aparatul în folie neagră. Acum d-abia dacă e nevoie să-l mângâi cu o microfibră moale după cele patru extracții ale zilei.

Recomand cu căldură WDT-ul celor care au probleme cu extracția. Evident, WDT-ul nu va avea nici un efect dacă channeling-ul este provocat de aspecte precum tamper prea mic pt. sită, șurub sită duș proeminent ș.a.m.d.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic

Reply
(23-11-2021, 15:32)iliescu.iulian Wrote: Am început cu 15 grame în sită dublă. Apoi am trecut la 18g, încercând să scap de channeling.

18g în sita de 15g poate să creeze un puc prea înalt care să fie spart de sita și asta duce la channeling masiv.
Aranjează pucul, montează PF și pe urmă scoate-l fără să pornești extracția. Verifica vizual dacă dușul a lăsat urme în puc.
Ai activat GSP ul după update? Acum default este 2 sec, mărește la min 10s, eu folosesc 15s, și reglează rasnita fin pana blochezi extracția și pornești de acolo pas cu pas (către coarse) pana ajungi la un timp de extracție rezonabil.
WDT este necesar în majoritatea cazurilor (depinde de rasnita) dar trebuie făcut cu un instrument potrivit. În lipsa acestuia folosește o agrafă de hârtie până comanzi unul.
Succes!

(23-11-2021, 16:45)TVTVTV Wrote: Oh.

Părerea mea umilă este că nu trebuie să descurajăm colegii de la a urma o anumită procedură de teama că vor folosi instrumente neconforme. Cred că ar fi mai simplu dacă le-am explica ce instrumente se pretează respectivei proceduri.

Nu știu despre alții, dar eu fac WDT cu acest instrument. Amestec energic, fac cafeaua super pufoasă. Nu am mai văzut channeling decât ocazional și cu anumite cafele. Înainte să mă apuc de WDT mă cam bătea gândul să îmbrac aparatul în folie neagră. Acum d-abia dacă e nevoie să-l mângâi cu o microfibră moale după cele patru extracții ale zilei.

Recomand cu căldură WDT-ul celor care au probleme cu extracția. Evident, WDT-ul nu va avea nici un efect dacă channeling-ul este provocat de aspecte precum tamper prea mic pt. sită, șurub sită duș proeminent ș.a.m.d.

Al tău e perfect și rezultatele sunt convins ca sunt pe măsură. Dar folosirea unui instrument ca al colegului face mai mult rău, cred ca nu exista îndoieli aici.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)