Hello There, Guest! Login Register


Ce fac gresit? Puck prep/channeling etc.

#1
Video 
Salut colegi, m-am gandit ca un astfel de thread ar fi de folos celor care intampina probleme in extractii si ar avea nevoie de sfaturi pentru troubleshooting-ul extractiei.
Propunerea mea ar fi ca fiecare postare care contine intrebari legate de preparare si nu raspunsuri sa contina si un video complet din momentul rasnirii pana in momentul terminarii extractiei, dar si echipamentele folosite.
Poate acest thread o sa devina unul permanent iar daca e cazul, il rog pe @Lyvyoo sa modifice titlul daca considera ca e cazul, eu nu am avut prea multa inspiratieSmile

Am sa incep eu:
Lelit MaraX, Eureka Mignon, sita IMS B702TFH24NT, tamper dinamometric Etolia, WDT 3D cu ace de 0.30mm, cafea Ethiopia Bizuneh Woman de la DropShot (dar acelasi fenomen a fost prezent si cu altele)

Problema: Chenneling/dead-spots observat in portafiltru naked desi, zic eu, ca fac totul corect sau cel putin fara greseli masive. Sunt inca in primele zile de cand am Mara-ul si sunt la primele extractii cu pf naked. Scuze pentru destul de multa cafea ramasa sub inelul de dozare, dar m-am grabit ca sa nu lungesc videoul. Eu cred ca problema vine de la faptul ca atat tamperul nou cat si cel de la Lelit sunt ceva mai mici decat sita IMS. Extractia a avut 29s.

Video: fara sunet ca era in fundal un curs de anatomieSmile https://youtu.be/s9DFbHww_sk
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#2
tamperul pare foarte mic pentru sita ta
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
#3
Tamperul are 58.5mm, sau cel putin asa scrie. Cel de la LELIT are 58.55mm si tot are un "joc" in sita
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#4
Wdt prea. Puternic, acționează de 2 3 ori încetișor... Și tamper mic. Încearcă cu un tamper normal..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#5
Ok, o sa incerc si cu 2 3 rotiri complete de WDT. Iar legat de tamper, acelasi lucru este si cu cel de 58.55mm de la Lelit
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#6
As incerca si cu un nivelator, macini, baiti ușor pf de blat, faci wdt ușor 2 3 ori, nu amesteci ca pe mămăligă... Tampezi dintr-o singura apasare
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#7
WDT ul l-am facut asta pentru ca peste tot unde am vazut se recomanda un WDT ceva mai "voios" ex. https://youtu.be/xp3GIR9lynE
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#8
Prea se mișcă cafeaua în sita de la wdt, cred ca faci mai mult rau decat bine.
Ce grosime au acele? Poate s-ar potrivi ace mai subțiri.
 
Reply
#9
(04-01-2022, 17:19)IndreiR Wrote: Prea se mișcă cafeaua în sita de la wdt, cred ca faci mai mult rau decat bine.
Ce grosime au acele? Poate s-ar potrivi ace mai subțiri.

Am scris in post-ul initial, 0.3mm, am vazut ca se recomanda de 0.4mm dar am gasit de 0.3mm si am zic ca cu cat mai subtiri cu atat mai bine. Mai mico de atat nici nu erau:)
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#10
Problema ta nu e de la WDT, e in alta parte.
 
Reply
#11
De 0,3 nu sunt groase, găsești pe Ali și mai subțiri (începând cu 0,15).

https://a.aliexpress.com/_mMJxwRK

Părerea mea e ca tamperul nu e de vina, altfel în pi s-ar fi observat primele picături de cafea dinspre pereții sitei. La tine pare sa se infuzeze uniform.

Probabil trebuie mai multa atenție cu wdt-ul
 
Reply
#12
Problema e de la acele batai tampite care nu stiu cum ti-au intrat in rutina. Daca stai sa numeri, bati de 5-6 ori portafiltru de masa cand chiar nu e nevoie.

De fiecare data cand bati portafiltru de masa, comprimi macinatura si se creaza densitati diferite pentru ca nu ai facut nici un WDT inca.

Deci, rasneste, fa WDT (inclusiv in marginea sitei- daca inelul nu iti permite asta inseamna ca nu e bun) apoi loveste o singura data in plan vertical portafiltru de masa doar ca sa observi cat de nivelata este macinatura si tampeaza cu o forta medie.

Asta e tot.

Totodata vreau o poza cu sita cu care tragi, facuta din partea de jos, sa vad gaurile daca sunt centrate.
 
Reply
#13
Incearca sa folosesti sita cu care vine espressorul (IMS 14-18g) pentru ca tamperul Lelit se potriveste ok si nu mai ramane spatiu pe margine pentru channeling.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#14
(04-01-2022, 17:37)neapci Wrote: Incearca sa folosesti sita cu care vine espressorul (IMS 14-18g) pentru ca tamperul Lelit se potriveste ok si nu mai ramane spatiu pe margine pentru channeling.

Am incercat si cu cea de la Lelit, si cu cea de 18-21 si cu cea de 14-18, in pf naked la fel se vede extractia.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#15
(04-01-2022, 17:35)Darsidius Wrote: Problema e de la acele batai tampite care nu stiu cum ti-au intrat in rutina. Daca stai sa numeri, bati de 5-6 ori portafiltru de masa cand chiar nu e nevoie.

De fiecare data cand bati portafiltru de masa, comprimi macinatura si se creaza densitati diferite pentru ca nu ai facut nici un WDT inca.

Deci, rasneste, fa WDT (inclusiv in marginea sitei- daca inelul nu iti permite asta inseamna ca nu e bun) apoi loveste o singura data in plan vertical portafiltru de masa doar ca sa observi cat de nivelata este macinatura si tampeaza cu o forta medie.

Asta e tot.

Totodata vreau o poza cu sita cu care tragi, facuta din partea de jos, sa vad gaurile daca sunt centrate.

https://postimg.cc/gallery/YqSwpgh/16426466 
Sau te-ai referit la sita dus?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#16
Sunt bune, a fost recent un coleg cu probleme, gaurile la sita erau descentrate puternic.

Fa o singura bataie cu portafiltru de masa in plan vertical, nu oblig, si apoi tamp.
 
Reply
#17
(04-01-2022, 17:52)Darsidius Wrote: Sunt bune, a fost recent un coleg cu probleme, gaurile la sita erau descentrate puternic.

Fa o singura bataie cu portafiltru de masa in plan vertical, nu oblig, si apoi tamp.

Ok, o sa incerc si asa la cafeaua urmatoare de azi. Las aici video si poate acest thread o sa fie folosit si de altii care au probleme in puck prep si pot filma intreg procesul si au nevoie de ajutor.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#18
Dupa cateva teste ieri si cafeaua din dimineata asta am tras niste concluzii. In primul rand, mai am doar 4 ace in WDT si inca ma gandesc daca sa il pun si pe cel din mijloc, 7-8-9 ace de 0.3mm sunt prea multe, acum cu 4 acele doar "trec prin" cafea fara sa o miste absolut deloc. Extractia incepe mai uniform, nu am jeturi de channeling, dar de pe la mijlocul extractiei pana la final apar acele "dead spots" prin diferite parti si mariginile de pe fundul pucului sunt negre si aici am tras eu concluzia ca este vina tamperului (pe care l-am schimbat cu cel Lelit de 58.55). Pe site ul IMS, ei recomanda tamper de 58.70mm, unde as putea gasi un tamper de genul? Pe barshaker nu am vazut sa fie.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#19
Referitor la tamper nu cred ca cei de la IMS pot recomanda pentru sitele produse de ei un tamper cu o dimensiune pe care nici macar ei nu o produc. https://www.imsfiltri.com/tampers/
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#20
Ai renuntat la acele batai? sau sa reduci la 1 singura?

Si apropo, cand schimbi ceva, este recomandat sa o faci cu doar 1 variabila odata, nu schimbi tot si apoi nu mai stii de la ce s-a imbunatit sau inrautatit situatia.
 
Reply
#21
(05-01-2022, 11:23)neapci Wrote: Referitor la tamper nu cred ca cei de la IMS pot recomanda pentru sitele produse de ei un tamper cu o dimensiune pe care nici macar ei nu o produc. https://www.imsfiltri.com/tampers/

Ba se pare ca da https://www.imsfiltri.com/filtri/b702tfh24nt/. Am gasit pe jetblackespresso din Australia talpa de 58.7, dar voiam sa stiu daca sunt pe la noi
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#22
(05-01-2022, 11:27)Darsidius Wrote: Ai renuntat la acele batai? sau sa reduci la 1 singura?

Si apropo, cand schimbi ceva, este recomandat sa o faci cu doar 1 variabila odata, nu schimbi tot si apoi nu mai stii de la ce s-a imbunatit sau inrautatit situatia.

Da, acum dupa ce iau pf din furca rasnitei trec direct la wdt, dupa o bataie dreapta dar nu tare la final si tamp. Legat de variabile, asta stiu, cate 1 ca sa pot sa ma intorc daca nu e ok schimbarea.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#23
Pai ai schimbat deja si scula de WDT si cum faci WDT, si bataile, si tamperul, de la ce a fost pana la urma?
 
Reply
#24
Pai le-am facut pe rand. Prima data am scos ace din WDT, am ramas cu 4 si e mult mai ok, nu se misca cafeaua deloc in sita, acele doar trec prin cafea, dupa ce am facut asta am incercat si cu bataile ca pana acum dar si cu o singura bataie la final (nu am observat diferente dar am ramas la bataia de la final doar), iar tamper l-am schimbat imediat dupa video, cel din video era de 58mm si dupa am ramas la cel de la Lelit de 58.55mm, dar tot nu acopera sita si se observa cand arunc pucul in knock box ca pe margini este negru. Revin si cu o poza.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#25
Pucul pe margini negru nu este de la tamper.

Negreala de la puc inseamna ca nu extragi bine din el din varii motive. Ba e din rasnita, profilul abordat, gradul de macinare nu este potrivit, etc.

Acea negreala defapt este partea buna din cafea pe care vrei sa o extragi in ceasca, ea migreaza din toata masa pucului in jos spre ceasca. Daca te uiti la sita, zona de margine nu prea are gauri, deci acolo nu spala apa de extractie cafeaua asa eficient, si ramane subextrasa.

Daca pucul nu ar fi tampat in zona de margine, apa ar merge pe acolo mai usor, ti-ar incepe extractia din exterior si cu un delay de cateva secunde ar aparea cafeaua si pe mijloc,  si zona de exterior ar fi supraextrasa- deschisa la culoare si zona de centru ar prezenta acele urme intunecate.
 
Reply
#26
Poza puc (s-a rupt un pic cand am incercat sa il ridic): [Image: izyVrdu]https://imgur.com/a/izyVrdu
Video tamper: https://youtu.be/5hXwH-hceAU
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#27
Macinatura ta este mult prea fina, de asta apar acele zone uscate in curgere, pentru ca sub presiune se inchide pucul si nu mai primeste apa uniform. 

Mareste doza cu 0.5-1g sau fa testul cu moneda de 50 bani.
 
Reply
#28
Da, si eu zic la fel despre macinatura.
Pe Specialita eu macin in 6-7s 18g. Iar din cauza ca este foarte fina, de aia se si ridica cu totul cand amestecai cu WDT-ul la inceput.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#29
Acea fracturare a pucului sub jumate e defapt compresia de care vorbesc, apa nu iti ajunge in partea de jos eficient, din cauza unei macinaturi mult prea fine, apoi incepi sa urci cu presiune calare pe puck, il comprimi jos, il speli sus si iese un gust bun de chiuveta.

Mareste doza si incearca sa macini mai grosier, sau aliniaza-ti rasnita.
 
Reply
#30
Imi iese ratia in jur de 27 de secunde, daca ma duc mai grosier, o sa mi se duca in 22 sau mai rau. Testul cu moneda l-am facut, daca mai adaug 1g imi intra moneda in puc. Rasnita e aliniata, am aliniat-o acum 3-4 saptamani.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)