Welcome Back Log In Create Account

Cafflano Kompresso

Folosesc Kompresso aiurea pe coclauri sau direct la volan, unde nu există blat. Aşa că îl ţin în mână, ţin buricele degetelor pe sită şi apăs pe "tamper" cu degetele mari, încă nu s-a îndoit nimic.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
Referitor la protecția sitei se poate confecționa un disc din ambalaje de plastic, adecvate ca grosime, pe care se pun inele decupate din folie ( am folosit folie de 150 microni autoadeziva , pusă în 3 straturi din ce in ce mai înguste către exterior pentru a respecta cât mai bine forma sitei , se vede in atașamente mai bine ) 
[Image: CXggjdL.jpg][Image: 2dqzAS9.jpg][Image: DBqIOB3.jpg]
 Leverpresso Pro, stand propriu si sistem incalzire cu control digital | Leverpresso Spring Tamper | Leverpresso WDT Tool | DF 54 | Kinu Phoenix | Wacaco Picopresso || ex: Cafflano Kompresso, Gaggia Viva Prestige, naked PF

Reply
Pentru început las aici 2 link-uri către posturi din acest topic unde am scris și s-a discutat despre problema cu garnitura pistonului de la Kompresso plus video de comparație între un Kompresso folosit și unul nou. #225 03-10-2018, 18:13 și #302 28-11-2018, 20:24

De aproape 2 ani de când am luat Flair cred că am utilizat Kompresso de maxim câteva ori, una fiind de duminică. Kompresso-ul cu garnitura veche poate să extragă bine(doar în gol parcă mă deranjează cum se manifestă), deci nu era neapărat să iau altă garnitură, dar mai "perfecționist" eu de fel mi-am propus de mult timp că dacă voi avea ocazia să comand ceva de la Tastecrafters să adaug pe lângă și o garnitură pentru Kompresso să fie acolo. Și săptămâna trecută s-a întâmplat să apară ocazia. De mult mi-am propus și să încerc cafeaua Dropshot, dar doar acum i-a venit rândul. Smile
Vineri am primit comanda. Sâmbătă am montat garnitura nouă doar să o verific și surpriză: la testul în gol a căzut/coborât pistonul mai rău decât cu garnitura veche. Sad Am și pus-o la loc pe cea veche. Practic am cumpărat-o degeaba și chiar aveam speranțe mari că va fi ok sau măcar să fie ameliorată problema Smile având în vedere testele făcute în trecut.

@razvanMB  Oare nu ați mai avut "reclamații" în acest sens? Rolleyes
Ce șanse ar fi ca garnitura achiziționată să fie dintr-un lot cu probleme de fabricație? (mă gândeam că și la Kompresso-urile reclamate pe la începuturi cu problema respectivă probabil tot de la garnitură li se trăgea)
Ideea e că eu anterior am testat deja pistonul nou pe cilindrul vechi(și invers) și așa s-ar putea concluziona că ar fi de la garnitura pistonului(link mai sus pentru comparație). Dacă era cilindrul s-ar fi văzut în acel test. Singura variabilă care ar mai rămâne și pe care nu am testat-o ar fi suportul pe care se montează garnitura la piston. Dacă aș fi schimbat și garniturile între pistoane pentru a verifica dacă nu diferă diametrul suportului, eram 100% convins acum dacă e garnitura sau nu. Dar parcă ar fi chiar culmea să fie aici eroarea. La vremea respectivă oricum îmi era frică să demontez garnitura aceea, mi se părea dificil. Acum m-am descurcat foarte ușor, dar nu mai am celălalt Kompresso nefolosit să pot să verific. :D

Alți utilizatori de Cafflano Kompresso achiziționat mai pe la începuturi - poate doar atunci au fost cele cu probleme la garnitură - și care aveau această problemă cu el, ați încercat să schimbați garnitura pistonului cu una nouă? Ați avut o experiență mai bună decât mine?

Reply
(04-02-2021, 01:49)sochaux_ Wrote: Pentru început las aici 2 link-uri către posturi din acest topic unde am scris și s-a discutat despre problema cu garnitura pistonului de la Kompresso plus video de comparație între un Kompresso folosit și unul nou. #225 03-10-2018, 18:13 și #302 28-11-2018, 20:24

De aproape 2 ani de când am luat Flair cred că am utilizat Kompresso de maxim câteva ori, una fiind de duminică. Kompresso-ul cu garnitura veche poate să extragă bine(doar în gol parcă mă deranjează cum se manifestă), deci nu era neapărat să iau altă garnitură, dar mai "perfecționist" eu de fel mi-am propus de mult timp că dacă voi avea ocazia să comand ceva de la Tastecrafters să adaug pe lângă și o garnitură pentru Kompresso să fie acolo. Și săptămâna trecută s-a întâmplat să apară ocazia. De mult mi-am propus și să încerc cafeaua Dropshot, dar doar acum i-a venit rândul. Smile
Vineri am primit comanda. Sâmbătă am montat garnitura nouă doar să o verific și surpriză: la testul în gol a căzut/coborât pistonul mai rău decât cu garnitura veche. Sad Am și pus-o la loc pe cea veche. Practic am cumpărat-o degeaba și chiar aveam speranțe mari că va fi ok sau măcar să fie ameliorată problema Smile având în vedere testele făcute în trecut.

@razvanMB  Oare nu ați mai avut "reclamații" în acest sens? Rolleyes
Ce șanse ar fi ca garnitura achiziționată să fie dintr-un lot cu probleme de fabricație? (mă gândeam că și la Kompresso-urile reclamate pe la începuturi cu problema respectivă probabil tot de la garnitură li se trăgea)
Ideea e că eu anterior am testat deja pistonul nou pe cilindrul vechi(și invers) și așa s-ar putea concluziona că ar fi de la garnitura pistonului(link mai sus pentru comparație). Dacă era cilindrul s-ar fi văzut în acel test. Singura variabilă care ar mai rămâne și pe care nu am testat-o ar fi suportul pe care se montează garnitura la piston. Dacă aș fi schimbat și garniturile între pistoane pentru a verifica dacă nu diferă diametrul suportului, eram 100% convins acum dacă e garnitura sau nu. Dar parcă ar fi chiar culmea să fie aici eroarea. La vremea respectivă oricum îmi era frică să demontez garnitura aceea, mi se părea dificil. Acum m-am descurcat foarte ușor, dar nu mai am celălalt Kompresso nefolosit să pot să verific. :D

Alți utilizatori de Cafflano Kompresso achiziționat mai pe la începuturi - poate doar atunci au fost cele cu probleme la garnitură - și care aveau această problemă cu el, ați încercat să schimbați garnitura pistonului cu una nouă? Ați avut o experiență mai bună decât mine?

Buna dimineata :) In ultima vreme nu am mai avut sesizari legate de acea problema. Cauzele atunci erau de la diametrul cilindrului transparent mai ales, garnitura in plan secundar oarecum. Nu inteleg de ce garnitura ta mai mult te incurca decat te ajuta. Iti las in PM mesajul tehnicianului nostru si ii poti trimite ceva video cand ai timp, sigur exista o explicatie si o solutie. Ma gandesc ca cel mai bine ar fi sa trimiti intreg aparatul la noi si sa testeze Alex o garnitura care merge bine, sa economisim timp. Dar cel mai bine stabileste direct cu el :)
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Am si eu un Kompresso de ceva timp, luat second, pe nimic aproape, asa ca nu am avut nici o pretentie... nici macar nu am facut testul de cadere in gol. :)
Doar ca, fiind in tema de la Aeropress, cum e cu comportamentul cauciucului de garnitura in raport cu caldura, am aplicat si la Kompresso aceeasi metoda, il clatesc cu apa fiarta inainte de extractie, si nu am nici o problema de scapari colaterale de fluide.
Cel de Aeropress are deja aproape 5 ani saracu, ii face in martie, si desi am luat garnitura de schimb, ma incapatanez sa nu il pensionez... doar cu manevra asta de clatire 10 secunde in apa fierbinte.

Reply
Dupa ce am facut introducerea mai sus, as vrea sa va impartasesc o nou experientza, care face ca pentru mine kompresso sa ia locul aeropress ca instrument principal de brew. Nu mai zic si de calatorie, datorita dimensiunilor.
Mai exact, utilizarea lui la preparat prin infuzie, in loc de "stoarcere".
Pur si simplu extrage ceva mai bun decat orice combinatie de pozitie sau filtre la aeropress...
Care aveti instrumentele necesare poate veniti cu o explicatie stintifica, cu TDS-uri si EY-uri... dar limba mea asta simte... si imi tot da ghes sa scot aeropress-ul la pensie...

Care ar fi procedura... foarte simpla, banuiesc ca deja ati intuit. 
Macin un pic mai grosier decat la V60. Pe Feldgrind merge pe 2.0-2.2 pentru Aeropress, 2.4 V60, 2.6 Kompresso brew, pentru Kinu Phoenix inmuliti cu 1.5
Torn macinatura in "brew chamber", insurubez coloana, pun pistonul deoparte, nu il voi mai folosi. Ar fi culmea sa fac inverted si cu jucaria asta... :D
Torn apa si las vreo 30 secunde sa se infuzeze, primele picaturi apara aproape imediat.
Dupa care... miscarea surpriza... suflu in tub fortand o extractie un pic sub presiune pana aduc nivelul la jumatate.
Mai torn odata apa... la momentul acesta ne apropiem de 1 minut. Daca scade vizibil rapid, ati macinat prea grosier, data viitoare mai strangeti un pic, daca scade singura pana la jumatate de tub pana la 1:30 pentru mine este perfect. Daca nu, o mai ajut sufland.
Mai completez odata, avand pana acum 150 ml turnati in instalatie. La aceasta ultima turnare pucul este deja saturat si curgerea devine relativ rapida, curgand integral de la sine, gravitational, cam pana la 2:30. 
La final ii mai dau un "puff", ca sa se evacueze si apa din puc. La aeropress asta cica nu e kosher, asa ca fiecare procedeaza dupa cum crede.

Cafflano, astept dividende :D

Reply
Renatoa - sa inteleg ca ai făcut extractia direct intr-un pahar sau ceva, nu in paharelul dispozitivului? Mulțumesc!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM

Reply
Da, in paharul de sticla de 200 ml din care am si servit.

Reply
Ideea este extraordinara, nu m-as fi gandit la ea nici in 10 ani. Avantajul cu aeropress, este ca poti face si cantitati mai mici. Cu metoda ta, pucul ar avea densitate prea mica sa tina apa. Ai incercat?
AeroPress,Cafflano Kompresso,Staresso Mirage SP300,Eureka Mingnon Specialita 15BL,1Zpresso Q2 7 core burr 

Reply
Incerc sa-mi imaginez expresiile de pe fetele musafirilor, cand le prepara Renato un kompresso suflat.   :39: ​​​​​​.

Reply
Suflat printr-o masca 3M cu supapa :D
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Am renuntat de mult sa invit la o cafea... las' sa faca altii apostolat.
Asa ca am scapat de grija de a imi cumpara echipamentele in functie de numarul si preferintele musafirilor ;)

(09-02-2021, 20:50)HORATUCU Wrote: ...
Avantajul cu aeropress, este ca poti face si cantitati mai mici.
Cu metoda ta, pucul ar avea densitate prea mica sa tina apa. Ai incercat?

Nu sunt sigur ca am inteles intrebarile, poti reformula? Incerc niste raspunsuri pe baza a ceeace am inteles eu...

Da, stiu ca poti merge mai jos cu cantitatile la aeropress, dar rezulta un pat prea subtire.
A fost o vreme cand faceam doar "espresso", am tot experimentat la combinatii de filtre, macinaturi si metode de apasare pana mi s-a curbat capacul... acela perforat, PF-ul sa ii zicem.
Dupa care capacul acela curbat a devenit pe bune PF pentru o sita reala, vezi aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid123630
... asa ca cum pot merge cu cantitati si mai mici decat inainte, sita aceea avand 51 fata de 58 cat este cilindrul AP.

Dar scopul nu a fost sa micsorez cantitatea cand am facut experimentul cu Kompresso brew, ci sa am un pat de cafea mai gros ca la aeropress, mai apropiat de grosimea patului la V60, banuiesc ca asta este ceeace da gustul diferit fata de tot ce pot scoate din aeropress.
Pentru brew pucul nu trebuie sa tina apa, trebuie sa treaca toata, preferabil fara suflaturi, in 2-3 minute, dar ar fi rezultata o macinatura prea grosiera, asa ca am gasit solutia cu ajutat curgerea prin presare suplimentara, prin suflare.
Cu piston nu mergea, ar mai fi trebui sa il si scot ca sa mai adaug apa.

Reply
M-a amuzat ideea, dar revenind la "treaba serioasa" spune-ne cata cafea pui in "portafiltru" si daca mai montezi si sita superioara(probabil ca da, ca altfel nu etansezi cilindrul)? Si temperatura apei? Si tampare?

Reply
12 grame, pun sita shower screen, apa in jur de 88 grade.
Dar retetele sunt pentru espresso, la brew poti experimenta nelimitat.
De exemplu azi pentru ca am o cafea noua, cu o amareala cam ciudata pentru prajirea light la care a fost supusa, am mers pe 10 grame si 85 grade.

Reply
(10-02-2021, 11:13)renatoa Wrote: Nu sunt sigur ca am inteles intrebarile, poti reformula? Incerc niste raspunsuri pe baza a ceeace am inteles eu...

Da, ai inteles bine intrebarea. Deoarece am renuntat sa-mi fac o cantitate intreaga la aeropress, pe motive de sanatate, m-am obisnuit cu o jumatate de portie. 
Oricum, am probat acum sistemul tau, cu 8 g cafea si 125 ml apa. Am tampat foarte usor , sa maresc putin densitatea cafelei si de ce-mi era frica, sa treaca apa foarte rapid, nu s-a intamplat. Sigur ca mai trebuiesc teste de macinare, dar la prima incercare ma declar extrem de multumit. Intradevar gustul este cu mult peste aeropress. Ridic palaria.
AeroPress,Cafflano Kompresso,Staresso Mirage SP300,Eureka Mingnon Specialita 15BL,1Zpresso Q2 7 core burr 

Reply
Salut,
Stiti un tamper adecvat pentru Kompresso? 
Multumesc!
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
(19-04-2021, 17:10)Elian_CT Wrote: Salut,
Stiti un tamper adecvat pentru Kompresso? 
Multumesc!
Te ajuta colegul alex368, eu am facut un inel si tamper, vezi aici
https://www.espressoman.ro/forum/showthr...#pid152547
Inelul este foarte bun ca nu mai faci mizerie deloc [emoji3]

Reply
Multumesc frumos! L-am contactat.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Am printat și eu o palnie și un tamper la o prietenă. Am preferat varianta de pâlnie care îmbrățișează portafiltrul la exterior.

[Image: 87ed1d781419e534bc10a02448af2d87.jpg]
[Image: abd97e575146e491cdea4916a9fc9d3a.jpg]
[Image: 77da8e66f9d6fd5c9c932bdb84091504.jpg]
[Image: 92b51d387f51b24ff92a2edc3ff1b4f8.jpg]
[Image: 0d4389cc05690a53fd28e2a8b6798c8d.jpg]
[Image: 24a4e4223b0b030632a3054ae47bf519.jpg]

Si apropo de Kompresso, abia astept sa livreze ARCO rasnita de pe Kickstarter, in speranta ca e capabila espresso(chit ca nu e stepless). Ce-i rasnit in poze e rasnit cu Timemore C2, cutitele de brew, si setarea corecta pentru Kompresso e undeva intre 12 si 11 click-uri de la zero: in imagini sunt 12 click-uri, iar la 11 click-uri deja ai probleme in a trece apa prin puck(45-50 secunde de munca asidua pt 30ml lichid din 15 grame cafea).
Timemore C2; 1Zpresso JX-PRO; Cafflano Kompresso; Cafflano Go-Brew + Kalita Wave 155; Hario V60 02 copper; Bialetti Brikka Restyling 2tz; Bialetti Musa 1tz; Bialetti Fiammetta 3tz

Reply
Serios?   Huh
Eu n-am reusit sa blochez kompresso nici la macinatura turkish, adica 0.8 pe Feldgrind, espresso macin cam la 1.2
Ce vad in imaginile de mai sus pare chiar grosiera... :s

Reply
Cred că e de la iPhone, le face HDR si sharpening și de-aia. Încerc iar să pun poza cu măcinătură la 12 clickuri:[Image: 6c1af9c74a4bb3eee63d19974db1f46f.jpg]

Și una la 11 clickuri:[Image: 8f93f8d593f4223372c32da773ab4999.jpg]
Timemore C2; 1Zpresso JX-PRO; Cafflano Kompresso; Cafflano Go-Brew + Kalita Wave 155; Hario V60 02 copper; Bialetti Brikka Restyling 2tz; Bialetti Musa 1tz; Bialetti Fiammetta 3tz

Reply
(09-05-2021, 11:08)quad Wrote: Cred că e de la iPhone, le face HDR si sharpening și de-aia. Încerc iar să pun poza cu măcinătură la 12 clickuri:[Image: 6c1af9c74a4bb3eee63d19974db1f46f.jpg]

Și una la 11 clickuri:[Image: 8f93f8d593f4223372c32da773ab4999.jpg]
Salut,

Eu cred ca este de la materialul tamperului deoarece are ceva striații pe el, nu este drept finisat ca cel de metal. Mi se întâmplă destul de des si cafeaua este macinata pentru espresso sau chiar mai sus putin pe Niche. Chiar mi s-a întâmplat o data sa il blochez deoarece am ales aceeasi macinare ca pentru espresso. Incearca o data cu cel din pachet, sa observi diferențe. Extractii reusite!

Reply
(09-02-2021, 13:45)renatoa Wrote:
Quote:Pur si simplu extrage ceva mai bun decat orice combinatie de pozitie sau filtre la aeropress...
Quote:Ar fi culmea sa fac inverted si cu jucaria asta.
Well, sunt curios sa incerc metoda ta, dar hai sa auzi una la fel de nebuneasca, si eu obtin extractii mult mai faine decat la Aeropress, indiferent de macinatura (singura diferenta e de concentratie, obtin o bautura mult mai scurta): fiindca am cumparat Kompresso inainte de Aeropress si pentru ca citisem despre metoda inverted, am pus 6g de cafea macinata mai grosier decat pt espresso in tubul montat "inverted", turnat apa la 100°C (incap vreo 40-45g initial), invart cu un termometru de metal (Thermapen) vreo 40 de secunde  - temperatura scade la 81-83 - desi as putea probabil sa preincalzesc tubul, dupa 20 de secunde mai torn vreo 10g de apa ca sa umplu tubul, montez filtrul ca pentru espresso, intorc, agit un pic ca sa dezlipesc cafeaua care s-a depus pe fund si apas lent 30-60 de secunde (uneori scot pistonul dupa ce intorc in pozitie normala si se scurge de la sine mai bine de jumatate din cafea, dupa care montez pistonul si il ajut pana la capat.
V60 || Moka || Cafflano Kompresso || Aeropress || French press || Cezve || 1zpresso JX-Pro

Reply
Am si eu una: eram intr-un loc cam pustiu, aveam doar Kompresso cu mine. Am gasit sa cumpar niste Dallmayr Prodomo Classic, macinata. Am umplut basket la Kompresso la ras, fara sa apas, am curatat marginile apoi, cu camera pistonului montata, am turnat cam 3 x 80...240ml de apa fiarta si am lasat-o sa curga gravitational. In vreo...5-6 minute aveam 240ml de cafea. Gust de cafea de filtru de la Starbucks, dar na...iti faci treaba cu ea. :)

Reply
Pai cam asta am facut si eu, dar merge pur gravitational doar cu din asta vidata, din care s-a dus orice ... suflet.
Daca pui proaspat prajita, se umfla si blocheaza tot, dureaza mult mai mult sa isi faca gravitatia treaba.

Intre timp am mai experimentat si acum pot extrage si fara sa mai suflu.
Trebuie doar sa faci o pre-infuzie lunga, de aprox un minut, turnand la inceput doar atata apa cat de abia sa treaca de "shower screen", lasata sa o inghita, iar turnat putin, si tot asa, pana s-a saturat pucul, apoi poti turna pana sus si vezi ca incepe sa coboare cu o viteza rezonabila ca sa treaca 200 ml cam in 3 minute.

Reply
Salutare. Vin si eu cu o 'problema':
Tocmai a ajuns Cafflano si la primul contact, cand am scos pistonul, observasem ca a cazut si bucata aceea rosie de cauciuc. Cand am scos ghidajul, am vazut si de unde se rupsese. Aveti idee daca ar afecta in vreun fel lipsa bucatii respective?
Multumesc.

[Image: zrOkTcO.jpg][Image: CHYwn3R.jpg]

Reply
(04-06-2021, 17:09)L Claudiu Wrote: Aveti idee daca ar afecta in vreun fel lipsa bucatii respective?

Eu aș recomanda să o schimbi. Fie vorbești cu magazinul de unde ai luat produsul, fie cumperi separat acel cap de piston: https://www.tastecrafters.ro/cafflano-/p...flano.html

Reply
Ma declar surprins de faptul ca piciorul sau tija pistonului, sau cum s-o numi... poate fi scoasa aparent fara sa rupi ceva... eram convins ca e lipita in capat, sub capacul acela rosu.
Chiar mi-as fi dorit aceasta posibilitate, ca sa experimentez un pic cu masurarea presiunii.
Cum se face, deci ?

Reply
Te referi la asta? https://m.youtube.com/watch?v=Pgzm0nBcwHg

Reply
Da, am gasit-o si eu dupa ce am postat... totul e sa dai capacul rosu jos, pe urma... piece of kk... I feel stupid :D

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)