Welcome Back Log In Create Account

Cafflano Kompresso

Salut, 

Am primit imprumut un Cafflano Kompresso, si asa mi-au iesit primele doua cafele.
1. am mers pe 60ml, 14g cafea
https://imgur.com/a/Tif6zyi

2. tot 60ml, dar 12g cafea si rasnit putin mai fin. A iesit a crema mai buna, am impresia ca am si tampat putin mai tare. A trebuit sa aplic o forta parca mai mare in extragere.
https://imgur.com/a/r8G3lGe

Cafeua folosita a fost Blend YUME'SPRESSO , undeva la 3 saptamani vechime. O sa incerc astazi si cu ceva mai proaspat. 
Intrebare : cum pot obtine lichid mai mult? Sa merg cu mai mult de 60ml? Cat de tare sa o tampez? si daca aveti alte sfaturi. Apa o turnati imediat peste ea sau asteptati sa termine de clocotit , ma gandesc oricum pierde din temperatura chiar daca inainte am incercat sa o preincalzesc in ambele cazuri. 

Off topic, cum adaug poze sa apar in interiorul textului? Scuze daca undeva este explicat, nu am gasit.
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply
(02-03-2020, 11:21)tavasz Wrote: Salut, 

Am primit imprumut un Cafflano Kompresso, si asa mi-au iesit primele doua cafele.
1. am mers pe 60ml, 14g cafea
https://imgur.com/a/Tif6zyi

2. tot 60ml, dar 12g cafea si rasnit putin mai fin. A iesit a crema mai buna, am impresia ca am si tampat putin mai tare. A trebuit sa aplic o forta parca mai mare in extragere.
https://imgur.com/a/r8G3lGe

Cafeua folosita a fost Blend YUME'SPRESSO , undeva la 3 saptamani vechime. O sa incerc astazi si cu ceva mai proaspat. 
Intrebare : cum pot obtine lichid mai mult? Sa merg cu mai mult de 60ml? Cat de tare sa o tampez? si daca aveti alte sfaturi. Apa o turnati imediat peste ea sau asteptati sa termine de clocotit , ma gandesc oricum pierde din temperatura chiar daca inainte am incercat sa o preincalzesc in ambele cazuri. 

Off topic, cum adaug poze sa apar in interiorul textului? Scuze daca undeva este explicat, nu am gasit.

a 2 a reteta ar fi mai aproape de adevar, nu trebuie sa tampezi prea tare si nici rezistenta la apasare in timpul extractiei nu trebuie sa fie mare, ci doar medie. Crema rezultata e mai mereu un indicator al reusitei extractiei, deci a 2 a poza pare ok. 12 grame este sweet spot ul si pentru mine, potiu incerca sa pui peste 60ml, eu pun mai mereu peste, estimez ca undeva pe la 70ml ajung. Limita o vei descoperi singur cand o sa vezi ca da pe langa in momentul apasarii :) O sa rezulte 30 ml in ceasca, mai mult nu cred ca am scos vreodata. Cam asta e cu Kompresso, oricum ratia e destul de diluata si asa : 12g IN 30g OUT, esti la la 1/2.5, deci aproape de maximul de dilutie pentru un espresso dublu 3rd wave cu prajire medie.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Pentru poze apesi pe butonul "i" negru din bara de formatare, pe linie cu Bold / Italic etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(02-03-2020, 11:43)Lyvyoo Wrote: Pentru poze apesi pe butonul "i" negru din bara de formatare, pe linie cu Bold / Italic etc.

Oh boy, mersi. Nu m-am uitat la acel buton, my bad.
Lelit PL41EM, Kinu M47  Phoenix  

Reply
Sa stiti ca si eu am o dilema in legatura cu cantitatea.

Pun peste 60ml, poate 70. Daca macin fin iese crema ca lumea gust bun, dar f putin lichid,cam 20g, sub 1:2 ratio se vede ca ramane o gramada de lichid in tub deasupra,oricat as presa.

Daca macin mai putin fin ,iese mai mult, spre 30g,dar mai slaba cafeaua,putina crema,ok la gust dar slabuta pt gustul meu

Ceva idei?
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Cand ajungi la finalul cursei pistonului mai tine apasat 2, 3 secunde, o sa mai curga cateva gr de lichid.

Reply
(02-03-2020, 16:32)IndreiR Wrote: Cand ajungi la finalul cursei pistonului mai tine apasat 2, 3 secunde, o sa mai curga cateva gr de lichid.

Da,fac asta, mai curg cateva picături. Se pare ca nu se poate mai mult daca macini fin
Altcineva are vreo idee, un truc? :-)
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
La Aeropress ultimele picaturi sunt considerate evil... incepand de la producator, in manual, cat si in diverse retete, se recomanda sa nu se apese pistonul pana la cap...  Confused de la aici ar fi de dorita pana la ultima ? Huh

Reply
(02-03-2020, 22:35)renatoa Wrote: La Aeropress ultimele picaturi sunt considerate evil... incepand de la producator, in manual, cat si in diverse retete, se recomanda sa nu se apese pistonul pana la cap...  Confused de la aici ar fi de dorita pana la ultima ? Huh

M-am gândit si eu la asta, dar daca as evita ultimele picături as avea cam 18-19 g de lichid in ceasca, cu gust cum imi place si crema ok, din 12-13g de cafea. Punand 70ml de apa in țilindru,adica full. Ceva nu e ok..

Da,pot scoate 30g lejer de cafea subtirica si crema f putina daca rasnesc mai grosier,dar nu asta imi doresc

Am incercat pana acum cu cafea proaspat prajita (medium) de la Sarkis, Florescu si Kaffein, deci nu e de la cafea

Reply
Astea sunt limitarile sculei... asa cum nici la aeropress nu poti scoate 500ml.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Hai, ca nu vorbim de scos mai mult decat capacitate cilindrului, ci daca are vreo logica limitarea voluntara a extractiei.

Reply
Dar metoda Fellini?
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
Tare as vrea sa vad Fellini la Kompresso... sau Aeropress... :)
Adica sa scoti pistonul ca sa mai bagi apa sau ce ? :D
Fellini este posibila la masini la care apa intra in grup lateral, prin canale care sunt obturate in pozitia inferioara a pistonului, nici vorba de analogie cu seringile inchise de orice fel.

Reply
Din pacate nu am filmat, c-as fi urcat filmul. Anul trecut, prin vara, am incercat si aceasta metoda pentru a mari cantitatea de "lichid in ceasca" si am reusit cu oarece succes. Nu am pus apa mai multa, doar am ridicat pistonul si am introdus aer. a functionat similar cu aero press -ul.
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
Pai si pucul, mama lui de pucologie... :)

La aeropress daca trag de piston dupa ce am presat complet, parca explodeaza inauntru zatzul...

Reply
O altă variantă ar fi să umpleți cilindrul spre maxim și să-l loviți/trântiți ușor înainte de a introduce pistonul.
Apa va coborî vizibil și se va face loc deasupra pentru a introduce pistonul.
Doar pentru experimente, după ce turnați apa în cilindru, fără să puneți pistonul, puteți aștepta mai multe secunde și urmăriți ce se întâmplă. Coboară câțiva mm lejer.
Iar ajutată de loviturile menționate la început, va coborî mai mult și/sau mai repede.

Văd că am mai scris în ianuarie 2019 despre metoda asta:

(19-01-2019, 19:02)sochaux_ Wrote: Dacă doriți metode de a obține mai multă cafea în ceașcă, eu am mai încercat să umplu cilindrul aproape de maxim și apoi să-l trântesc ușor* pentru a coborî apa în sită peste pucul de cafea(apa coboară și singură, dar mai încet, mai puțină), să redevină disponibil spațiul de sus pentru a putea introduce pistonul.

*trântind ușor presupun că nu ar fi afectat pucul de cafea, cel puțin nu am observat diferențe.

Reply
(03-03-2020, 20:31)renatoa Wrote: Pai si pucul, mama lui de pucologie... Smile
Da, pucul va fi afectat daca extragi rapid pistonul. Oricum, ideea era sa extragi apa care s-a "adapostit" in puc folosind presiunea aerului de deasupra lui.

(03-03-2020, 20:31)renatoa Wrote: La aeropress daca trag de piston dupa ce am presat complet, parca explodeaza inauntru zatzul...
Cu un pic de atentie, cu o macinatura mai fina (spre espresso) efectul de explozie este redus/diminuat.
Folosesc metoda la primul Aeropress (cel cu pistonul uzat ... sau poate cilindrul).

(03-03-2020, 20:36)sochaux_ Wrote: O altă variantă ar fi să umpleți cilindrul spre maxim și să-l loviți/trântiți ușor înainte de a introduce pistonul.
Apa va coborî vizibil și se va face loc deasupra pentru a introduce pistonul.
Doar pentru experimente, după ce turnați apa în cilindru, fără să puneți pistonul, puteți aștepta mai multe secunde și urmăriți ce se întâmplă. Coboară câțiva mm lejer.
Iar ajutată de loviturile menționate la început, va coborî mai mult și/sau mai repede.

Văd că am mai scris în ianuarie 2019 despre metoda asta:

(19-01-2019, 19:02)sochaux_ Wrote: Dacă doriți metode de a obține mai multă cafea în ceașcă, eu am mai încercat să umplu cilindrul aproape de maxim și apoi să-l trântesc ușor* pentru a coborî apa în sită peste pucul de cafea(apa coboară și singură, dar mai încet, mai puțină), să redevină disponibil spațiul de sus pentru a putea introduce pistonul.

*trântind ușor presupun că nu ar fi afectat pucul de cafea, cel puțin nu am observat diferențe.

Da, interesant, nu am incercat asta.
Eu am asteptat sa coboare un pic nivelul dar asta a avut efect asupra temperaturii si am obtinut subextractie.

Reply
Nu poti forta sa coboare nivelul mai rapid sufland in cilindru?
Folosesc manevra asta la Aeropress, cand extrag "espresso", cu macinatura fina, si tampat, ca sa realizez "preinfuzie" :D

Reply
Are cineva vreun Cafflano Kompresso de vanzare?
ACS Minima/Mazzer Philos

Reply
A încercat cineva cold brew cu cafflano kompresso? Eu am incercat cu instrucțiunile lor si a ieșit slab, cred ca trebuie tinut mai mult?

Reply
Adica asta? 

Reply
(04-09-2020, 14:47)renatoa Wrote: Adica asta? 

Exact.. Tocmai l-am lăsat 2 minute (în loc de 1 min cum arata ei) cu o Etiopia Sidamo și a fost ok, dar parca tot mai trebuia lăsat. Pare f puțin 1 min pt cold brew, chiar dacă e măcinat fin și îl presezi cu ceva presiune

Reply
(04-09-2020, 15:19)dragos.stoian Wrote:
(04-09-2020, 14:47)renatoa Wrote: Adica asta? 

Exact.. Tocmai l-am lăsat 2 minute (în loc de 1 min cum arata ei) cu o Etiopia Sidamo și a fost ok, dar parca tot mai trebuia lăsat. Pare f puțin 1 min pt cold brew, chiar dacă e măcinat fin și îl presezi cu ceva presiune

Am încercat eu, dar nici măcar 1 minut nu l-am lăsat, ci normal 15-20 de secunde. Pe moment mi-a plăcut, dar n-am mai simțit nevoia să mai fac. Am simțit că-i lipseau notele alea. Poate era de la durata atât de scurtă.
Aeropress, Kompresso + Comandante

Reply
Evident ca de la durata... in orice domeniu alimentar temperatura si durata sunt strans interdependente.
Nu e cazul aici, e un exemplu extrem, dar in procesele de fermentare un grad inseamna ajustare timp cu 20%.
Nu de nebuni pun PID la cazanele de bere pana si artizanii care produc doar 10-20 litri...

Nu cred ca un cold brew gen "picatura" (chinezeasca :D ) poate sa extraga "esenta" la un timp sub 3-4 ore.
Sub presiune hai sa aplicam acelasi raport ca la express/brew, adica 30sec/3 min = 1/6, deci tot ar fi necesara aproape o ora...
Daca are cineva rabdare sa faca o improvizatie cu Kompresso pe care sa apese o greutate aleasa prin incercari, incat sa rezulte o picurare rara, dar continua, de abia atunci ar fi interesante rezultatele...

Reply
Salut, 
fiind si eu proaspat posesor de Kompresso, si vazand din poze ca unii colegi au sita usor indoita, vin cu o sugestie pentru a preveni acest neajuns: in etapa de tampare puneti intre sita si blat o moneda de 5 bani care sa nu mai permita sitei sa se indoaie de la presiune. 
Si va adresez si o intrebare :
Nefiind bautor de espresso, in toamna am incercat  de curiozitate, la Leonida's din Iasi, un doppio facut cu o cafea de la PapaJaques. Aciditate pronuntata, dar nu neplacuta, aroma excelenta si, ce m-a socat, un post gust extrem de puternic si de lung. Nu exagerez, dar cam 2,5 ore am simtit in creier, cred, aromele finale. 
La Kompresso,executat corect dupa indicatiile voastre, cu o cafea Milky Way de la Dropshot, am obtinut o cafea cu o aciditate mai domoala, cu arome placute, dar cu un post gust care nu a durat mai mult de 10 minute. 
Categoric, nu pot compara un espressor profesional de cateva zeci de mii de euro cu un Kompresso, dar fiind vorba doar de diferenta enorma de durata a postgustului poate aveti vreo explicatie. 
  Multumesc si Craciun fericit!

Reply
Urasc sa ma caut de maruntis :)

Cu after-taste-ul... perceptia mea este ca vine de la cafea, nu la metoda de preparare... am avut si eu experiente similare cu anumite cafele, indiferent ca extrageam brew prin 3-4 metode sau presam. 
Comanda cafeaua respectiva de la PJ si vezi daca kompresata iti aduce aceleasi senzatii.

Reply
Nu m-am gandit la varianta cu cafeaua, deoarce si Milky Way are o reputatie buna pe forum, dar ce spui tu poate fi o varianta. Leonidas vinde si cafea si chiar azi, daca e deschis, am sa cumpar niste cafea strict din cea folosita de ei pe espressor. Dupa experimente am sa revin cu impresii.
Presupun ca gluma cu maruntisul nu s-a referit la Kompresso.Chiar am cochetat cu ideea de espressor adevarat si mi-au fugit ochii catre un DC Studio(pana a apucat nevasta-mea pliciul de muste si a dat sa-l puna in functiune) dar decizia catre v60 si doar experimente cu Kompresso, am luat-o deoarece de catva ani buni duc o lupta inegala cu colesterolul. Se pare ca v60 a echilibrat un pic balanta, dar despre asta mai vorbim dupa cateva seturi de analize negative, consecutive. 
Merci de sfat, am sa-l urmez.

Reply
Am si eu Kompresso, ma refeream la moneda :)
Nu pastrez nimic metal, decat 50 bani pe vremuri pentru cos la supermarket, de cand cu pandemia nici atat, vin cu cosul propriu :)

Reply
Pentru salvarea Sitei merita sa risti si sa pastrezi o moneda de 10 bani scufundata într-o sticla de alcool la 98 gr, care la randul ei o pastrezi scufundata intr-o sticla de clor, dezinfectata, la randul ei  Smile ​​​​​​.
Din pacate, la Leonidas e inchis, cel putin, pana luni.

Reply
Nu discut decat de la argint in sus :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)