Welcome Back Log In Create Account

Cafea in stil italian vs 3rd wave coffee

(05-02-2019, 17:01)Lyvyoo Wrote: Dar ale noastre sunt blend-uri de specialitate!  :bf:

Ok ... specialitate :D  ... si al nostru , este o miscela "napoletana  " - reprezentativa napoletana - pai ...  si noi platim cu 9 lei respectiv 15 lei mai mult / Kg si bem o cafea napoletana -  fara sa ne deplasam pana acolo fizic - doar gustativ - si dvs. faceti economie , nu trebuie sa va mai deplasati nici macar gustativ si beti un blend ... bun neaos ... :D ... si toata lumea fericita si cu lacrimi pe obraz ... :D ...

(05-02-2019, 17:04)dev Wrote: Eu cred ca e foarte confortabil sa vorbesti de valoarea unui produs de specialitate din perspectiva unui consumator de cafea miscela din verde de maxim 2-3$ pe kg.

... As putea fi de acord cu tine ... dar , oricat as fi de optimist , NU sunt in stare ( inca ) sa -mi creez singur un blend ( miscela )  care sa-mi si placa ...  si sa placa si sotiei / rudelor ... Cool ... ( mai stau pe forum pana invat ... :D ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Nu il arzi suficient de mult... nu ai ajuns probabil nici la de 2x... ce sa mai zicem de 3x mai mult, cat este necesar...
Trebuia sa iti iei Gene Napoletan Edition, nu versiunea asta de hipsteri murati...

(05-02-2019, 17:23)renatoa Wrote: Trebuia sa iti iei Gene Napoletan Edition, nu versiunea asta de hipsteri murati...

... Ce sa fac... Sleepy ... e versiunea pentru poor man ... d ' aia si cumpar prajita gata ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

@Levo se poate și mai poor:
https://www.amazon.co.uk/dp/B008635EUE/r...wCbP48P2HG

În curte, vara mai spre seară... Alungi și țânțarii. [emoji16]

(05-02-2019, 17:47)dev Wrote: @Levo se poate și mai poor

... Da ... se poate si deloc ... :D ...  sau cum propunea @renatoa mai demult ...

[Image: 6PFLCPK.jpg]

In contextul topicului, eu nu inteleg ceva - se prepara V60 din cafea italiana?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Nu vad de ce nu, din moment ce, la noi, filtru se prepară din orice fel de cafea.

Poate nu e la fel de fancy ca V60, dar cafeaua la filtru e probabil cea mai populară, chiar daca e preparată din cea mai slabă cafea comercială, cea măcinată.

Exact asta era si curiozitatea mea deoarece am vazut v60 in semnaturile unor colegi. Dar a clarificat radudani aspectul, prepara la v60 propriul blend, ca o completare a zilei dupa espressourile de rigoare.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

am gasit in drafts cele de mai jos, asa ca le dau drumul:

Lyvyoo Wrote:In contextul topicului, eu nu inteleg ceva - se prepara V60 din cafea italiana?

Lyvyoo, stii ca majoritatea romanilor nostrii beau o cafea lunga la filtru, sau - mai rau - la ibric, din cafeaua de-i ziceti industriala, care se gaseste accesibila pe toate drumurile!
asta ar insemna ca daca beau... Lavazza, una mai ordinara, beau cafea... italiana Smile
dar daca te gandesti la un nume - pentru mine - respectabil, de cafea italiana, atunci, nu! nu cred, pentru ca e prea scumpa! dai 40-50 lei/Kg, dar nu dai peste 100! cat te-ar costa o Passalacqua Harem, ca tot se facu vorbire...
cred  ca s-a impamantenit deja in forum obiceiul de a lovi dupa ideea "cine nu-i cu noi e impotriva noastra!"
adica, zici cafea italiana, cu gandul la ceva miscela cu peste 30% robusta proasta, iar restul celuloza carbonizata imediat inainte de combustie! cah! si toti ceilalti trebuie sa inteleaga tot asa!
la fel cum ai zice roman, cu gandul la individul plecat in strainatate sa fure! da, sa fure, ca doar acolo nu fura nici de la el nici de la ai lui!
cafelele prajite mai tare au o solubilitate exagerata pentru drip; dar se pot folosi; eu am folosit!

pentru fiecare dintre noi, o cafea cu palmares, deci considerata buna, este ceva din categoria love or hate!
asa ca, imi permit un sfat, in general: cei care beau cu mare placere cafelele prajite light, gasind in ele acrul, floralul, fructatul etc. ar trebui sa renunte la experimente cu cafelele prajite tare! nu vor intelege nimic din ele!
dar nici n-ar trebui sa dea cu pareri despre ele! cui folosesc? cei carora le place cafeaua prajita mai tare vor bea cafea prajita mai tare, in continuare! si ei sunt pe departe majoritatea covarsitoare a bautorilor de cafea!
poate mai merita mentionat ca fiecare preferinta trebuie pur si simplu respectata! sincer respectata!
si daca toata cafeaua ce se va gasi de vanzare va deveni treptat cafea de calitate, de valul 3 cum se zice, proportia intre cei cu cafea prajita mediu sau tare si cei cu cafea prajita usor, va ramane: cei din urma, o fractie neglijabila in multimea bautorilor de cafea!

brodand mai departe, nu am intalnit denumirea de stil italian de prajire in vreo scala folosita de prajitori, cu atat mai putin in clasica insiruire de pe Sweet Maria's! atentie, prajirile dark, in care predomina caracteristicile prajirii fata de caracteristicile originii, sunt ca stil, prajirile continentale, franceze! deci mai incolo, dincolo de Italia!
sigur, stim mai toti ce se intelege prin prajire italiana, dar dece numai de rau?!

nechezol Wrote:... prepara la v60 propriul blend, ca o completare a zilei dupa espressourile de rigoare.

merita adaugat ca am preluat ideea de la hulitul si ironizatul in acest forum (probabil pentru ca l-am citat de mai multe ori...), Jim Schulman; adica, el spunea ceva de genul ca obisnuieste sa verifice daca shotul espresso ofera informatia din cafeaua sursa, comparandu-l cu o infuzie gen drip din aceeasi cafea, care de regula o ofera!

ca sa dau aparenta ramanerii in topic, am sa umplu restul postarii, cu un extras de pe home barista, intr-o traducere aproximativa; mi se pare nepotrivit sa incarc materialul forumului cu citate lungi in engleza! cine la mai citeste!?
nu ca asa le-ar citi mult mai multi Smile
(nu e nici o legatura cu cele scrise de mine mai sus...)

"...Este buna, dar cu adevărat o prajire medie clasica standard nord italiana; cam monotona, dar cel putin face 100% din ceea ce spune reclama...

espresso este pur și simplu o băutură alimentara în Italia. E făcut economic și rapid și în multe, dacă nu în toate orașele, prețul unei cafele este reglementat la un euro sau cam asa ceva. Poate un pic mai mult în zonele turistice. Chiar dacă nu era reglementată, cred că majoritatea italienilor ar fi ofensați de un preț mai mare.
Ciudat, am avut o cafea oribila în baruri și restaurante scumpe de înaltă clasă din Italia și am avut shoturi foarte bune in statii de pe autostrazi si gari... Cappuccino este comun la ora micului dejun, latte este pentru copii. După micul dejun, sunt de obicei shoturi sau machiatto ...
...Tamparea se face, în general, cu o scula din plastic fixata de rasnita, fără o presiune prea mare, doar o apasare rapidă. Uneori, nici macar atata! Pur și simplu bagat portafiltrul cu macinatura pufoasa, direct in gruphead!

Hotelul Aldrovandi Villa Borghese a avut unele dintre cele mai bune cafele la micul dejun pe care le-am avut în Italia. Mi-au plăcut foarte mult și unele locuri pe unde-am fost dus în Torino.
Cea mai proastă cafea pare să se afle în zonele turistice din jurul Romei. Amara și neplăcuta, aș zice că este folosită cea mai ieftină cafea posibilă.
---
Italienii umplu site single cu 7 grame, duble cu 14 și nu folosesc triple. Sitele duble sunt folosite pentru a face două single-uri. Italienii beau covârșitor espresso simplu single, comandat ca "un cafe". Cafenelele fac rar băuturi pe bază de lapte, deoarece majoritatea oamenilor le beau acasă, dimineața. Acesta este obiceiul și în restul zonelor Mediteranei, unde predomina normele de preparare italienesti;
Preparat corespunzător, un espresso italian are un gust moale, neted datorită extracției ridicate.
Espresso a ajuns la modă în Europa de Nord și în SUA la sfârșitul anilor 1950, când era baut in xstil italian; dar în anii 1980, cafenelele foloseau mașinile espresso pentru a face băuturi cu lapte sau cafea. În aceste cazuri, măcinaturile mai grosiere și dozele mai mari funcționează mai bine, mai ales că prajirile au devenit mai întunecate. Stilul italian de cafea moale, supraextrasă se pierde în lapte sau în shoturi foarte lungi; în timp ce devin perceptibile gusturi ascutite ale unor doze mai mari si ale unei cafele subextrase;
De la mijlocul anilor 2000, accentul a revenit pe espresso simplu. De asemenea, prajelile au devenit mai ușoare. Ca urmare, na devenit bligatorie macinarea mai fina pentru a obține shoturi suprasextrase în stil italian moale. Cea mai simplă soluție ar fi fost revenirea la dozele mai mici folosite în Italia. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. În loc, s-a recurs la tot felul de contorsiuni tehnologice pentru a obtine shoturi cu macinatura ultrafina si in doze uriase! O modalitate de a face acest lucru au fost sitele speciale cu găuri mai mari. Dar acest lucru are limite. O altă modalitate este de a recurge la rasnitele de macinatura turceasca, care produc mai puțina macinatura fina (fines). Aceste 'fines' sunt ceea ce controleaza debitul prn puc;  asa ca, cu mai putine 'fines' se poate lucra cu doze mai mari de cafea fin macinata, csare nu 'sufoca' masina;
(Caveat: M-am intors la dozele italienesti de 14 grame; de atunci am incetat sa mai fiu o autoritate in espresso, pentru ca nu mai inteleg misterele extractiei si rasnirii; asa ca luati aceste explicatii cu un bob de sare - fizica lor este corecta , dar nu este cuprinsa si misterioasa parafizica a espresso-ului modern...) "
(Italian vs. American dosing)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

radudani, un text foarte bun si folositor, o noua contributie  utila si in spiritul forumului, spirit la care ai contribuit din plin! 

Sa nu uitam totusi sa remarcam schimbarea denumirilor celor doua topice pe care a facut o Liviu in urma sesizarilor colegilor care s au simtit lezati. Aceasta reparatie este totusi un gest de curtoazie fata de  colegii care considerau denumirile o nedreptate care i se face cafelei, traditiei sau lor insile. Si a asumat si ca acest gest de curtoazie sa fie vazut drept unul de cedare in ochii altor colegi, atat  clevetitori pe la colturi cat si incapabili de intelegerea ratiunii acestui dialog sau de intelegerea unor notiuni simple, cum e aceea de troll. 

E totusi o inadvertenta, stilul italian(miscella, espresso) tine de valul doi, nu intai, mai bine virgula sau un "si" intre cele doua notiuni pentru ca obiectul topicului le include pe amandoua, cafeaua comerciala/de raft/ brand plus miscella.

Tot referitor la discutie, Liviu a si spus o de fapt clar , pentru el preocuparea este una singura, aceea ca incepatorii sau cei cu mai putina experienta sa nu o ia pe un anume drum inainte de a asimila calitatea cafelei de specialitate drept principala valoare. Insa eu nu cred ca este acest pericol pentru ca, tot el a spus o, e clar in ce directie merg cei noi. Cred ca "axiologia" cafelei e o preocupare legitima in calitatea pe care o are de initiator si suflet al acestei comunitati de oameni pasionati de cafea. Eu zic ca e un lucru bun un standard de calitate precum cel al cafelei de specialitate, in fond alegerile oricum se vor face pe alte criterii, gustul in  majoritatea covarsitoare a cazurilor. 

Legat de blenduri, odata cu discutia asta s a deschis pentru mine curiozitatea  rezultatului mixarii cafelelelor de specialitate la v60. Ratiunile blendului sunt altele la stilul italian, inteleg cea mai importanta fiind aceea de a obtine acelasi gust cu care clientul este obisnuit si, pe care, in consecinta, il cauta. Eu am alte intrebari, daca are loc o imbogatire a gustului si aromelor, insa  sunt experimente proprii pe care nu le recomand nimanui acasa. 
Oricum, nu am vazut  acest gen de discutii pe aici, probabil abordarea este asemanatoare vinului: un soi de calitate, un singur vin, nu amestec, pe principiul ca SO este indeajuns de bogat in oferta senzoriala incat sa nu necesite amestec sau atat de rafinat incat sa necesite intreaga atentie a papilelor. Cum nu sunt prea convins ca abordarea trebuie sa fie aceeasi, pentru mine este un subiect de discutie.
Pe.De.Dienes 109 N, v60

(10-02-2019, 18:34)nechezol Wrote: Eu am alte intrebari, daca are loc o imbogatire a gustului si aromelor ...

... Interesanta idee ... Smile ... si pentru mine , miscela este strans legata de notiunea de espresso  ( ... insa nu contest faptul , ca poate fi preparata si la ibrik , moka pot , cuccumella ... cu rezultate satisfacatoare ) - avand in vedere gradul de prajire ( pentru ca nu exista miscela cruda  :D  )  insa , viceversa ma nedumereste putzin ... Cool ... tot pe principiul prin care , s-ar putea extrage o SO / sau specialitate ,  prin metoda espresso / folosind un espressor ... why not ?  Cool ...  ( sau , ... un ceai la oala de presiune si o piftie la ibrik ... :D ... - joke )

Levo Wrote:...pentru ca nu exista miscela cruda  :D  ) 

ok, dar - odata stabilite partile si proportiile - se practica amestecul boabelor verzi si prajirea lor impreuna; important in aceasta 'metoda' este mentinerea o perioada mai lunga, de ordinul saptamanilor, a boabelor in acelasi mediu; are loc o uniformizare a umiditatii si mai stiu eu ce schimburi extrasenzoriale intre boabe Smile
sigur, aici 'blenderii' aceia isi pun in cumpana talentul pentru a gasi boabe asemanatoare ca densitate, marime, dar si solubilitate dupa prajire; nemaivorbind de 'rotunjirea' paletei de gusturi...

eu, fara pretenti de vreun talent in materie, amestec nu atat boabele - de regula mediocre si vechi* - cat teritoriile de unde provin acestea; si mi se intampla sa pun sarje diferite din aceleasi boabe, dar aduse la stadii usor diferite de prajire; tot in zona medium, cum stie mai bine masina mea sa faca...
de altfel, eu fiind cel... ce-mi prajeste cafeaua, nici nu prea am de unde lua altceva decat 'single origins'; de cateva ori, prin 2015 am luat un blend in verde, 100% arabica, de la HotSpot (vorbit cu Paul Ungureanu); nu mi s-au dat alte detali, dar a fost ok!

* nu am gasit inca un furnizor de cafea verde cu amanuntul, care sa-ti livreze cafea verde proaspata, adica apropiata ca termen de data culegerii! cafeaua verde disponibila e cea invechita la prajitor, sau, de siloz, la angrosisti;
exista afirmatii pe care le consider credibile, ca o cafea de specialitate verde este aproape la fel de 'sensibila' la imbatranire, ca si cea prajita!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

(11-02-2019, 21:02)radudani Wrote: ok, dar - odata stabilite partile si proportiile - se practica amestecul boabelor verzi si prajirea lor impreuna; important in aceasta 'metoda' este mentinerea o perioada mai lunga, de ordinul saptamanilor, a boabelor in acelasi mediu; are loc o uniformizare a umiditatii si mai stiu eu ce schimburi extrasenzoriale intre boabe Smile

... Da maestre , asa este ... cam asa practica augmentarea unui amestec , napoletanii si in general multi prajitori din partea sudica a Italiei ( Campania , Calabria , Sicilia , ... mai putzin Puglia )  si nu numai ei , dar ,...  " gurile rele "   din partile nordice , care mai scapa inscrisuri printre descrieri , care spun despre amestecuri formate din SO -uri prajite separat ( fiecare in parte , dupa cerintza soiului  / varietalului ) - de aici si aspectul de prajire neuniforma la unele - si apoi dozate si proportzionate in amestecuri , dar cunoscute doar de cativa din companie ( ... este si normal ... nu ?  Wink  ... doar e numele lor in joc )

De obicei imi sustzin cu argumente spusele  ( ... k un Ombladon al cafelei  Dodgy  ... care supara cu adevarul spus direct  si care , nu prea are menajamente la sensibilitatile politicoase ale deviatiilor de la legea espresso-ului ... chiar si cel mai imperfect :D  )  dar , cand am spus ca nu exista miscela cruda , m-am referit la faptul , ca nu se comercializeaza / nu se gaseste de cumparat ( ... pe raft ) o miscela prajita light ... si am observat chiar si la prajitorii nostrii , ca se cam feresc sa formeze blenduri prajite light ( majoritatea fiind prajite mediu , sau peste ... si tzinta fiind espresso )  ... exceptia o constituie tzarle nordice , care adora ceaiul fierbinte  din boabe de cafea ( ... eventual cu vodka )  si ... cei catziva rataciti in tranzitie ... :D ...

(11-02-2019, 21:02)radudani Wrote: nu am gasit inca un furnizor de cafea verde cu amanuntul, care sa-ti livreze cafea verde proaspata

... Inca mai cred ( ... si asta pentru ca am vazut )  ca prajitoria Hedone are / avea , cafea verde proaspata - cu trasabilitate verificabila - chiar si ceva specialitati , insa  sensibilitatea geriatrica a cafelei verzi , comparativ cu cea prajita ... cred ca aceasta din urma , este mai predispusa la degradare ... insa , nu ma bazez pe nimic , doar presupun ... ptr. ca Maillard este o reactie doar de reducere - oxidarea , tot in prezentza aerului ( oxigenului ) are loc ... in ambele cazuri dar , cu diferntze de timp , ... avantajul fiind de partea cafelei verzi , pastrata in conditzii cat mai bune ... temp. umidit. vent. - zic si eu , pe considerentul unei conservari aproape naturale ... ( nu am verificat in congelator ... pentru ca , de obicei nu am loc ... :D ... )

@Levo nu face nimeni blenduri din cafele 85+ ca să aibă rost discuția despre prăjire light. Si nordicii prăjesc mediu pentru espresso dar la ei se pune mai mult accentul pe prajiri light pentru metode alternative, care scot mai bine in evidență caracterul originii.

Eu nu înțeleg de ce bate radudani calul mort despre cafeaua verde veche. Daca preferi prajiri profunde, ce rost are sa omori o cafea mai proaspătă? Sa fie un fel de experiment macabru de tipul "sa vedem la al câtă-lea crack moare aciditatea"? Sau de câtă robusta e nevoie că să nu se mai simtă "damful" de Etiopia.

dev Wrote:... Eu nu înțeleg de ce bate radudani calul mort despre cafeaua verde veche. Daca preferi prajiri profunde, ce rost are sa omori o cafea mai proaspătă? Sa fie un fel de experiment macabru de tipul "sa vedem la al câtă-lea crack moare aciditatea"? Sau de câtă robusta e nevoie că să nu se mai simtă "damful" de Etiopia.

asta se cheama a da cu fum sa maresti confuzia, sa nu se mai vada si inteleaga nimic!
in utima instanta, inseamna sa-ti imaginezi, in mod nesanatos, ca esti singur in arena si toata lumea se uita la tine!
sa nu-ti pese, sa nu ai respect fata de colegi, fata de unii colegi, fata de un coleg - ce-o si cum o fi! - care ar putea sa ajunga la alt adevar decat cel pe care te stradui sa-l propovaduiesti!
cum poti sa-ti bati joc de preferintele cuiva, daca sunt altele decat ale tale! ce fel de etica absconsa practici!?
oare a bea un espresso adevarat, din cafea prajita dark, poate fi coborat prin insistenta unei propagande bolnave, la nivelul bautului de sange de om sacrificat?: sau macar de capra sacrificata?

consider de altfel, stradania ta de a fi mereu prezent la tranteala, ca fiind evident de tip troll, asa ca raspunsul meu ramane doar un mod de a-ti evidentia prezenta! si-mi pare rau si zic de-aia sorry, celorlalti!

dar am tot zis si-a sa zic in continuare (parerea mea, adica!): espresso, chiar si pe espressoman.ro, se face din cafea!
si cafeaua e probabil mult peste 90% din reusita unui espresso bun; apoi vin masinile si talentul...
si o cafea proaspat prajita e buna cum se pretinde, mult mai buna de fapt, daca e facuta din cafea verde proaspata!
si cafeaua de soi, de specialitate, e mai gingasa si mai perisabila decat cafeaua obisnuita; cea pentru - cum se zice... prostime!
si eu prajesc de prin 2011 cafeaua ce o beau, cafea obisnuita, cu mici deviatii spre comercial/industrial cand imi permit si o cafea - pentru mine exceptionala - din zona cafelelor bune si prajite dark, cu ule!;
am prajit si am facut si eu amestecuri cu robusta; si acum am peste 1 Kg de robusta!
prajelile mele sunt in zona city - city+, e sweet-spot-ul masinilor mele de prajit;

si un pop-avea un caine si pe caine l-a iubit! ...

Vad ca se vehiculeaza, cu buna-stiinta presupun, neadevaruri care sa faca credibila propria viziune asupra cafelei. De aceea voi face referire pentru a treia oara la o postare pe langa care s a trecut prea usor, cea a lui razvanMB, in care facea referire la blenduri din cafele de specialitate cu toate atributele lor(calitate, provenienta, trasabilitate),mai calitative deci mai scumpe decat  cele de specialitate cu care operam si facute in stil italian. Am adus argumentul asta de doua ori si nimeni nu a spus nimic. Deci e un neadevar ca nu blenduieste nimeni 85plus. A, ca daca nu stim noi, nu exista, asta e altceva!

In aceeasi ordine de idei, vreau sa cred ca acest concept (cafeaua de specialitate) pune in primul plan calitatea cafelei, iar modul de prajire e un atribut secundar. Inteleg ca mi se ofera accesul la o cafea buna, nu ca mi se spune cum sa o beau.  Vad al patrulea val drept generalizarea accesului la  cafeaua calitativa si  proaspat prajita, nu generalizarea instructiunilor de folosire proprii celui de al treilea val.

Si iar suntem off topic, cel de versus nu e asta!
Pe.De.Dienes 109 N, v60

(12-02-2019, 00:43)radudani Wrote:
dev Wrote:... Eu nu înțeleg de ce bate radudani calul mort despre cafeaua verde veche. Daca preferi prajiri profunde, ce rost are sa omori o cafea mai proaspătă? Sa fie un fel de experiment macabru de tipul "sa vedem la al câtă-lea crack moare aciditatea"? Sau de câtă robusta e nevoie că să nu se mai simtă "damful" de Etiopia.

asta se cheama a da cu fum sa maresti confuzia, sa nu se mai vada si inteleaga nimic!
in utima instanta, inseamna sa-ti imaginezi, in mod nesanatos, ca esti singur in arena si toata lumea se uita la tine!
sa nu-ti pese, sa nu ai respect fata de colegi, fata de unii colegi, fata de un coleg - ce-o si cum o fi! - care ar putea sa ajunga la alt adevar decat cel pe care te stradui sa-l propovaduiesti!
cum poti sa-ti bati joc de preferintele cuiva, daca sunt altele decat ale tale! ce fel de etica absconsa practici!?
oare a bea un espresso adevarat, din cafea prajita dark, poate fi coborat prin insistenta unei propagande bolnave, la nivelul bautului de sange de om sacrificat?: sau macar de capra sacrificata?

consider de altfel, stradania ta de a fi mereu prezent la tranteala, ca fiind evident de tip troll, asa ca raspunsul meu ramane doar un mod de a-ti evidentia prezenta! si-mi pare rau si zic de-aia sorry, celorlalti!

Faptul că irosești biții cu aceleași boceli nejustificate în care exprimi niste generalizări grosolane și/sau acuze/judecați, înseamnă că ai câștigat demult titlul de trollul vedetă.

Ți-am ridicat mingea la fileu ca sa poți spune cu subiect și predicat de la cine ai cumpărat cafea de specialitate prăjită din cafea veche. Bineînțeles că te-ai eschivat și ai reluat același rant împotriva cafelei de specialitate in timp ce lauzi cafeaua tradițională/comercială, "ieftina, proaspătă și bună".

Orice industrie are la bază o sumă de compromisuri. Totuși, s-ar părea că cafeaua tradițională e singura la care nu se aplică.

(26-01-2019, 22:42)Lyvyoo Wrote: Aici, dev si renato va rog sa lasam topicul liber , cum am mai zis. Daca aveti de comentat ceva la o postare sa zicem agresiva dar in sens invers, citati postarea si raspundeti in topicul de versus. ...
+1
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Se cam intinde coarda, totusi. Inteleg ca nu putem fi cordiali, ca nu putem avea alte argumente decat unul singur pe care il repetam de zeci de ori cu alte cuvinte, ca ne bagam pe absolut toate sectiunile forumului cu acelasi aplomb si aceeasi acreala ca un fel de om enciclopedic al cafelei dar poate avem totusi o limita.

Sa l faci pe radudani troll, e cam de...TROLL. Ca oricine sa faca distinctie intre notiuni  si persoane, atasez un link, tot de pe forum:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-din-forum
Pe.De.Dienes 109 N, v60

(12-02-2019, 11:28)nechezol Wrote: Se cam intinde coarda, totusi. Inteleg ca nu putem fi cordiali, ca nu putem avea alte argumente decat unul singur pe care il repetam de zeci de ori cu alte cuvinte, ca ne bagam pe absolut toate sectiunile forumului cu acelasi aplomb si aceeasi acreala ca un fel de om enciclopedic al cafelei dar poate avem totusi o limita.

Sa l faci pe radudani troll, e cam de...TROLL. Ca oricine sa faca distinctie intre notiuni  si persoane, atasez un link, tot de pe forum:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-din-forum

+1

mai trebuie sa fie si dictionare universale ca si @dev, care sa le stie pe toate, chiar daca nu arata, si e si modest, si sa aiba un cuvat pentru orice. Atata timp cat este bagat in seama, va continua :) Thumbs up @dev! :))
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

unu... doua... trei shell-uri, doar in stratul de se vede...

Maxim permise pentru a fi de specialitate: 5 la 350 grame.

Asa e cand prajesti la betoniera...

PS: si turistii o "apreciaza"
https://www.tripadvisor.com/ShowUserRevi...odina.html

(12-02-2019, 17:37)renatoa Wrote: Maxim permise pentru a fi de specialitate: 5 la 350 grame.

Parca s-au vehiculat recent pe-aici ceva idei ca standardele specialty nu conteaza pentru italieni, ca tot secretul sta in traditie si prajirea maiastra, nu? :D
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

(12-02-2019, 17:37)renatoa Wrote: PS: si turistii o "apreciaza"

... Calul de dar , nu se cauta la ... zimtzi ... :D ...  ( noi doar am facut un test , pe care l -am postat ... asteptam sun test  cu  " specialitati"  si din partea dvs. ... - prajita bob cu bob ... Tongue  )

P.S . -  ... Noi avem grija la shell -uri , voi uitati-va dupa pietre ... :D ...

(12-02-2019, 17:37)renatoa Wrote: unu... doua... trei shell-uri, doar in stratul de se vede...

Maxim permise pentru a fi de specialitate: 5 la 350 grame.

Asa e cand prajesti la betoniera...

PS: si turistii o "apreciaza"
https://www.tripadvisor.com/ShowUserRevi...odina.html
Măcar nu-i scumpă:

https://mrespresso.gr/eshop/kafes/coffee...0gr-detail

(12-02-2019, 17:50)flipu2k Wrote: Parca s-au vehiculat recent pe-aici ceva idei ca standardele specialty nu conteaza pentru italieni, ca tot secretul sta in traditie si prajirea maiastra, nu? :D 

FALS!
oricum, nu pari sa ai respect fata de traditie, deci nu stii ce-i aia!
(traditia e o chestie care daca n-ar mai fi n-am fi nici noi!
pentru ca nu ne-am nascut din... spuma laptelui!)

cafeaua de specialitate e apanajul romanilor!?
sau al vesticilor, americanii, englezii, germanii, francezii, sau/si scandinavii, danezii, nederland, tarile baltice etc...
crezi ca in italia n-a ajuns incacafeaua de specialitate?
la batutii aia-n cap de la napoli!?

iar chestia cu vehiculatul e-n legatura cu miscela, cu blendul, cu amestecul - acolo intervine maiestria... sa faci din rahat prastie, cum subinteleg cei care vad in miscela, tenderul vechilor locomotive, plin de brichete de carbuni!

Respect pentru traditie am, nu aia e problema. Dar doar faptul ca un produs e traditional nu ma face sa-l aleg, si nu-i confera calitate automat. Alte explicatii pentru calitatea miscelelor nu am vazut pe topicul asta - daca exista si mi-au scapat, mea culpa.

Daca m-as lua dupa rationamentul traditiei as purta opinci si i-as face fraieri pe aia ce poarta tenisi Smile
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

(13-02-2019, 13:50)flipu2k Wrote: Daca m-as lua dupa rationamentul traditiei as purta opinci si i-as face fraieri pe aia ce poarta tenisi Smile

... Cand vei reusi sa convingi , macar un singur birou de contabilitate ( ... fara sa-l mituiesti )  sa prefere o cafea din asta , fara traditie ... atunci , pot intzelege rationamentul ... insa , pana atunci poti purta linistit " adidasii " la servici -  fara pericolul de a fi inclus , in vreo categorie anume ... ( si garantat , nici ceilalti nu vin la servici ... in opinci ... :D ... )

(12-02-2019, 02:31)nechezol Wrote: Vad ca se vehiculeaza, cu buna-stiinta presupun, neadevaruri care sa faca credibila propria viziune asupra cafelei. De aceea voi face referire pentru a treia oara la o postare pe langa care s a trecut prea usor, cea a lui razvanMB, in care facea referire la blenduri din cafele de specialitate cu toate atributele lor(calitate, provenienta, trasabilitate),mai calitative deci mai scumpe decat  cele de specialitate cu care operam si facute in stil italian. Am adus argumentul asta de doua ori si nimeni nu a spus nimic. Deci e un neadevar ca nu blenduieste nimeni 85plus. A, ca daca nu stim noi, nu exista, asta e altceva!

Da, din cunostintele mele sunt destui prajitori in Europa care blenduiesc 85 plus, doar ca nu prea multi pe piata noastra, astfel incat e normal ca experienta noastra ca si consumatori locali cu astfel de blenduri sa fie limitata. Sper sa nu inteleaga putinii care o fac ca spun ca nu sunt deloc, dar comparativ cu alte piete procentul este mai redus. Am si vizitat astfel de prajitori, am degustat si mi s a parut interesant. Acum, oferta unui prajitor de succes trebuie calibrata cu portofoliul de clienti si nu trebuie judecat nicicum ce livreaza atat timp cat vinde. Este o parere personala, evident. Ca sa ne intelegem, am avut mai mereu o experienta placuta cu cafele lui Sarkis, desi nu pune punctajul si altitudinea pe etichete si vinde cafeaua vrac. Atat timp cat prajesti corect pentru asteptarile clientilor tai, produsul se va vinde, in conditiile tale, nu in conditiile celor care doar il comenteaza si nu il cumpara niciodata. 

La cata oferta este pe piata, putem alege oricand ceva pe gustul nostru fara sa ne mai batem capul sa incercam sa sugeram unora si altora ce sa ofere pietei. Cam asta este parerea mea si vis a vis de cafeaua "italiana". 

Legat de cafelele "de specialitate" insasi "grading" ul devine o discutie si deja sunt multi furnizori de cafea verde care nu mai pun aceste "note" deoarece sunt asa mari diferente incat devin foarte discutabile. Previzionez ca usor usor marile prajitorii "artizane" o sa renunte la "punctaje" si o sa le vedem des pe pachetele brandurilor mai comerciale, pe masura ce o sa introduca astfel de cafele in oferta lor. Un consumator educat nu mai are nevoie de "puncte" sa poata evalua o cafea, e mai important gustul in ceasca si reputatia prajitorului.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

De ce anume birou de contabilitate? Cumva pentru ca ar alege ce e mai ieftin?  :D

(13-02-2019, 14:17)flipu2k Wrote: De ce anume birou de contabilitate? Cumva pentru ca ar alege ce e mai ieftin?  :D

... Nici vorba , ... aia pun ban pe ban si strag toti la un loc , pentru o cafea buna periodic ... si asta , chiar daca o prepara la ibric ... insa , intr-o intreprindere ... ei reprezinta , cam cei mai mari consumatori de cafea - de diminetza pana seara - ei functioneaza pe baza de cafea , uneori si fara mancare  Cool   - si in general , stiu sa aleaga eficient ... de-asta ... ( restul bea cafea mai mult de divertisment ... :D ... )

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)