Lyvyoo Wrote:... italienii fac ciocolata amara si daca le dai cea mai proaspata cafea verde ...nici nu se complica sa cumpere cafele de specialitate mai pretentioase, pentru ca oricum clientul nu ar simti acel plus dat de variental, procesare, crop recent etc.
da, Lyvyoo, imi pare rau, dar parca le zice ...
dev!
si asta explica dece
dev face inca prezenta cam la al doilea post in thread...
da, italienii nu stiu ce-i aia cafeaua buna.. sa vina la romani sa invete, ca italienii e prosti!
RaduCarutasu Wrote:...Stilul Italian este o traditie, care vine de dinainte ca multi dintre cei ce il combat azi sa fi stiut ceva despre cafea.
Cum sa critici si sa combati traditii?
exceptional, Radu! tot respectul pentru interventia ta, in intregul ei!
Lyvyoo Wrote:... Daca ne dorim o dezbatere atunci hai s-o facem nu aruncam o piatra si fugim
Hei, Lyvyoo, dar nu despre asta scriam mai sus, dar si cu ani in urma (mi-e lehamite sa caut acum...) ?!
nu ar mai trebui sa ne referim la dezbateri in threadul asta! e doar o macelarire oarba, nerusinata as spune, a tot ce ar trebui sa oblige la respect si luare aminte!
tocmai lipsa unor 'dezbateri' detasate si de bun simt, respect, toleranta, care sa dea dovada celor trecatori pe-aicea ca si la romani se poate sa se eziste
intelegerea aproapelui, e ceea ce ma determina sa renunt la asa zisa 'contributie' a mea aici!
dece, pentru bunul Dumnezeu nu se
inchide odata threadul acesta!
ok, mie-mi pasa mai putin, dar forumul ramane cu jeg pe el!
nu, miscela nu e numai un pachet de cafea 'industriala', facut cu 20 de feluri de cafele prajite tare cum zice
dev in tacuta aprobare!
miscela (folosesc din respect cuvantul italian, ca si
espresso, de care abuzam cu totii, dar la fel de potrivit mi se pare
blend, sau
amestec) este cafeaua din care se face inca espresso in majoritatea localurilor cu cafea din lume!
si tot miscele ofera si mai toate prajitoriile de renume din State sau de pe continent!
si o miscela din cafea verde proaspata poate fi uneori mai buna decat o cafea de specialitate care-si duce renumele la batranete!
dar ceea ce se ignora - am tot zis de asta - e ca o miscela buna, pregatita cu arta, e oricum mai ieftina net decat o cafea de specialitate! si ar trebui sa fie atat de bine 'creata' incat sa ramana aceeasi in ceasca, de-a lungul anilor si recoltelor!
imi pasa ca o miscela buna pentru mine, ma costa mai putin decat o cafea de specialitate!
n-ar trebui oare sa intelegem ce-i aia miscela inainte sa ne aruncam cu spume la gura in flame-uri duse ca razboaie personale?!
ca exemplu, pentru cine are rabdare sa se apropie:
http://www.coffeeresearch.org/espresso/blending.htm
http://www.coffeeresearch.org/espresso/e...ending.htm
http://www.sweetmarias.com/blending.html
http://www.ineedcoffee.com/04/blending/
Lyvyoo Wrote:... tabara 3rd wave va fi permanent alimentata de noii veniti in lumea espresso si e natural sa vrei sa treci de pe Lavazza, Kimbo si Segafredo pe proaspat prajita"
da, noii veniti pe forum, unii dintre ei promovand chiar agresiv aversiunea fata de
espresso!
dar nu cred ca forumul detine 'monopolul' asupra bautorilor de espresso! cati din forumisti sunt din Brasov? exagerand, am putea spune cateva zeci;
dar in fiecare din cele cateva zeci de cafenele ale Brasovului, nu sute de locatii dotate cu masini espresso si cafea proasta, vad zilnic sute si sute de 'traitori' in lumea espresso! si rareori se bea sau s-a auzit macar de valul 3 si cafeaua de specialitate!
ok, amaratii de ei, sau... amarastenii de ei, dar sunt multi, foarte multi! eu nu-i pot ignora, cand ma gandesc la espresso si la 'solutia italiana' de cafea populara!
da, e bine sa bei si altceva decat brandurile alea de supermarket, dar nu vad nimic 'natural' in asta! mult mai 'natural' mai firesc si previzibil mi se par succesele de piata ale firmelor respectve, care - hotarat - nu se resimt dupa ce-au fost parasite de valurile de noi veniti in lumea espresso...
inca un scenariu: ok, cei 1000 de clienti lunari ai prajitorului de renume X, vor deveni rapid 100.000 prin promovare media:
beti numai cafea vegan, proaspata!
si asa vor 'pati' mai toti prajitorii! cei 100 de care zici! ca artizani nu vor mai face fata, trebuie sa treaca pe industrial daca au ceva spirit comercial, nu numai buni samariteni!
nu vede nimeni contradictia?! 'valul 3' din forum, e un val elitist! ramane ca si oranduirea comunista, obiectiv final al revolutiei, cand fiecare va munci dupa puterile sale si va castiga dupa nevoile sale! ca si cele 72 de virgine... sau struguri
da, probabil ca avand de unde si cheltuind masiv pe cafea de specialitate si scule, putem ajunge la o cafea pe care o putem considera 'cea perfecta'! dar ce face imensa majoritate, peste 99% de bautori de cafea care nu doresc, sau
nu-si pot permite sa dea atatia bani pe o cafea de elita!?
(da,
nechezol, "Are nevoie cafeaua de specialitate sa se valideze dand cu noroi in gusturile celor care nu o prefera? " - oare chiar toti
nu o prefera? eu cel putin,
nu mi-o pot permite sau nu o pot accepta pret/performanta!)
miscela si cafeaua verde proaspata si curata, de care tot vorbesc, pot fi solutii pentru o cafea mai ieftina si buna; si desigur, barurile! modelul italian carevasazica; doar ca acum cafeaua e mai buna decat in timpul razboiului!
trebuie sa precizez: asemeni altora care au intervenit in thread, si mie mi se pare nedreapta atmosfera din forum, prin lipsa de respect pentru diversitatea de gusturi si prin promovarea unui cult exclusivist pentru cafeaua si echipamentele scumpe!
de aici si interventiile mele, pentru ca se poate afla din istoricul postarilor mele ca prefer prajirea medie, facuta de mine, acasa (de fapt,
sweet spot-ul DIY-ului meu!), de peste 8 ani! ca am baut intotdeauna espresso-ul fara zahar, dar deseori cu lapte! si da, nu-mi place cafeaua acra, imi place insa sucul de lamaie, fructele non-GMO care mai au inca acid etc.
a baut cineva o cafea lasata in ceasca mai multe zile... cand a ajuns sa se... acreasca? gust de flori, ce-i drept, parca esti la o inmormantare...
sorry
p.s.
@bemihai: Lyvyoo vorbeste de dezbateri, suna bine, dar interventia ta e de gradinita, imi pare rau! nu vad posibil ca intr-o dezbatere sa trantesti o afirmatie fara sa o argumentezi!
doar la gradinita era cu "tu esti ala!", "ba tu esti!"
dacacafeaua nu e al doilea bun ca volum/valoare/ce-o fi, tranzactionat in bursele lumii dupa petrol, atunci, care e ala?! simplu! poate... conopida....
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)