13-02-2019, 14:43
(13-02-2019, 14:17)razvanMB Wrote: Legat de cafelele "de specialitate" insasi "grading" ul devine o discutie si deja sunt multi furnizori de cafea verde care nu mai pun aceste "note" deoarece sunt asa mari diferente incat devin foarte discutabile. Previzionez ca usor usor marile prajitorii "artizane" o sa renunte la "punctaje" si o sa le vedem des pe pachetele brandurilor mai comerciale, pe masura ce o sa introduca astfel de cafele in oferta lor. Un consumator educat nu mai are nevoie de "puncte" sa poata evalua o cafea, e mai important gustul in ceasca si reputatia prajitorului.
Hai totusi sa nu deviem discutia ata de tare in apele tulburi ale subiectivismului gustului, reputatie, onoare etc.
Eu nu spun ca in zona 80-85 nu se lucreaza cu cafea la limita specialitatii dar cine produce cafea 85+ are tot interesul sa fie cotat corespunzator fiindca sunt totusi niste bani iar uneori se poate ajunge la dublarea pretului pe kg verde de la 83-84 la 87-88 de puncte.
Sunt deja destule prajitorii artizanale, cu vechime, care lucreaza de mai multi ani cu acelasi fermier/asociatie si care nu mentioneaza punctajul la fiecare lot fiindca exista deja un precedent si clientii stiu ce primesc. Dar asta nu inseamna ca acea cafea verde nu a trecut printr-un screening si macar printr-un cupping.
Nu cred ca o sa vedem cafea de specialitate de brand corporatist, cu 3 luni termen de valabilitate si vanduta in 2 saptamani de la prajire. In schimb vor folosi diverse adejctive de tipul "traditional", "gourmet", "editie limitata", "signature edition" care sa imbarlige consumatorul.

... e comedie , unii nici nu ambaleaza o cafea in primele 48 h dupa prajire si termenul este in stransa corelatie si cu metoda de ambalare - vid , tabla / azot , supapa la aluminizate etc.