am gasit in drafts cele de mai jos, asa ca le dau drumul:
Lyvyoo Wrote:In contextul topicului, eu nu inteleg ceva - se prepara V60 din cafea italiana?
Lyvyoo, stii ca majoritatea romanilor nostrii beau o cafea lunga la filtru, sau - mai rau - la ibric, din cafeaua de-i ziceti industriala, care se gaseste accesibila pe toate drumurile!
asta ar insemna ca daca beau... Lavazza, una mai ordinara, beau cafea... italiana

dar daca te gandesti la un nume - pentru mine - respectabil, de cafea italiana, atunci, nu! nu cred, pentru ca e prea scumpa! dai 40-50 lei/Kg, dar nu dai peste 100! cat te-ar costa o
Passalacqua Harem, ca tot se facu vorbire...
cred ca s-a impamantenit deja in forum obiceiul de a lovi dupa ideea "cine nu-i cu noi e impotriva noastra!"
adica, zici cafea italiana, cu gandul la ceva miscela cu peste 30% robusta proasta, iar restul celuloza carbonizata imediat inainte de combustie! cah! si toti ceilalti trebuie sa inteleaga tot asa!
la fel cum ai zice roman, cu gandul la individul plecat in strainatate sa fure! da, sa fure, ca doar acolo nu fura nici de la el nici de la ai lui!
cafelele prajite mai tare au o solubilitate exagerata pentru drip; dar se pot folosi; eu am folosit!
pentru fiecare dintre noi, o cafea cu palmares, deci considerata buna, este ceva din categoria
love or hate!
asa ca, imi permit un sfat, in general: cei care beau cu mare placere cafelele prajite light, gasind in ele acrul, floralul, fructatul etc. ar trebui sa renunte la experimente cu cafelele prajite tare! nu vor intelege nimic din ele!
dar nici n-ar trebui sa dea cu pareri despre ele! cui folosesc? cei carora le place cafeaua prajita mai tare vor bea cafea prajita mai tare, in continuare! si ei sunt pe departe majoritatea covarsitoare a bautorilor de cafea!
poate mai merita mentionat ca fiecare preferinta trebuie pur si simplu respectata! sincer respectata!
si daca toata cafeaua ce se va gasi de vanzare va deveni treptat cafea de calitate, de valul 3 cum se zice, proportia intre cei cu cafea prajita mediu sau tare si cei cu cafea prajita usor, va ramane: cei din urma, o fractie neglijabila in multimea bautorilor de cafea!
brodand mai departe, nu am intalnit denumirea de
stil italian de prajire in vreo scala folosita de prajitori, cu atat mai putin in
clasica insiruire de pe Sweet Maria's! atentie, prajirile dark, in care predomina caracteristicile prajirii fata de caracteristicile originii, sunt ca stil,
prajirile continentale, franceze! deci mai incolo, dincolo de Italia!
sigur, stim mai toti ce se intelege prin prajire italiana, dar dece numai de rau?!
nechezol Wrote:... prepara la v60 propriul blend, ca o completare a zilei dupa espressourile de rigoare.
merita adaugat ca am preluat ideea de la hulitul si ironizatul in acest forum (probabil pentru ca l-am citat de mai multe ori...), Jim Schulman; adica, el spunea ceva de genul ca obisnuieste sa verifice daca shotul espresso ofera informatia din cafeaua sursa, comparandu-l cu o infuzie gen drip din aceeasi cafea, care de regula o ofera!
ca sa dau aparenta ramanerii in topic, am sa umplu restul postarii, cu un extras de pe
home barista, intr-o traducere aproximativa; mi se pare nepotrivit sa incarc materialul forumului cu citate lungi in engleza! cine la mai citeste!?
nu ca asa le-ar citi mult mai multi

(nu e nici o legatura cu cele scrise de mine mai sus...)
"...Este buna, dar cu adevărat o prajire medie clasica standard nord italiana; cam monotona, dar cel putin face 100% din ceea ce spune reclama...
espresso este pur și simplu o băutură alimentara în Italia. E făcut economic și rapid și în multe, dacă nu în toate orașele, prețul unei cafele este reglementat la un euro sau cam asa ceva. Poate un pic mai mult în zonele turistice. Chiar dacă nu era reglementată, cred că majoritatea italienilor ar fi ofensați de un preț mai mare.
Ciudat, am avut o cafea oribila în baruri și restaurante scumpe de înaltă clasă din Italia și am avut shoturi foarte bune in statii de pe autostrazi si gari... Cappuccino este comun la ora micului dejun, latte este pentru copii. După micul dejun, sunt de obicei shoturi sau machiatto ...
...Tamparea se face, în general, cu o scula din plastic fixata de rasnita, fără o presiune prea mare, doar o apasare rapidă. Uneori, nici macar atata! Pur și simplu bagat portafiltrul cu macinatura pufoasa, direct in gruphead!
Hotelul Aldrovandi Villa Borghese a avut unele dintre cele mai bune cafele la micul dejun pe care le-am avut în Italia. Mi-au plăcut foarte mult și unele locuri pe unde-am fost dus în Torino.
Cea mai proastă cafea pare să se afle în zonele turistice din jurul Romei. Amara și neplăcuta, aș zice că este folosită cea mai ieftină cafea posibilă.
---
Italienii umplu site single cu 7 grame, duble cu 14 și nu folosesc triple. Sitele duble sunt folosite pentru a face două single-uri. Italienii beau covârșitor espresso simplu single, comandat ca "un cafe". Cafenelele fac rar băuturi pe bază de lapte, deoarece majoritatea oamenilor le beau acasă, dimineața. Acesta este obiceiul și în restul zonelor Mediteranei, unde predomina normele de preparare italienesti;
Preparat corespunzător, un espresso italian are un gust moale, neted datorită extracției ridicate.
Espresso a ajuns la modă în Europa de Nord și în SUA la sfârșitul anilor 1950, când era baut in xstil italian; dar în anii 1980, cafenelele foloseau mașinile espresso pentru a face băuturi cu lapte sau cafea. În aceste cazuri, măcinaturile mai grosiere și dozele mai mari funcționează mai bine, mai ales că prajirile au devenit mai întunecate. Stilul italian de cafea moale, supraextrasă se pierde în lapte sau în shoturi foarte lungi; în timp ce devin perceptibile gusturi ascutite ale unor doze mai mari si ale unei cafele subextrase;
De la mijlocul anilor 2000, accentul a revenit pe espresso simplu. De asemenea, prajelile au devenit mai ușoare. Ca urmare, na devenit bligatorie macinarea mai fina pentru a obține shoturi suprasextrase în stil italian moale. Cea mai simplă soluție ar fi fost revenirea la dozele mai mici folosite în Italia. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. În loc, s-a recurs la tot felul de contorsiuni tehnologice pentru a obtine shoturi cu macinatura ultrafina si in doze uriase! O modalitate de a face acest lucru au fost sitele speciale cu găuri mai mari. Dar acest lucru are limite. O altă modalitate este de a recurge la rasnitele de macinatura turceasca, care produc mai puțina macinatura fina (fines). Aceste 'fines' sunt ceea ce controleaza debitul prn puc; asa ca, cu mai putine 'fines' se poate lucra cu doze mai mari de cafea fin macinata, csare nu 'sufoca' masina;
(Caveat: M-am intors la dozele italienesti de 14 grame; de atunci am incetat sa mai fiu o autoritate in espresso, pentru ca nu mai inteleg misterele extractiei si rasnirii; asa ca luati aceste explicatii cu un bob de sare - fizica lor este corecta , dar nu este cuprinsa si misterioasa parafizica a espresso-ului modern...) "(Italian vs. American dosing)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)