In asteparea pieselor extra pt prajitorul frankenstein pe gaz cu tambur (Traiasca posta si noul sistem de taxare) astept un needle valve si un ceas de presiune sa pot controla mai precis gazul, am zis sa sar intr-un popper. Daca tot am senzori si surse si ce mai trebuie why not, mai invat una alta, mai am ocazia sa gust in cupping diverse cafele chiar daca nu sunt prajite perfect.
Am luat un trista (cica made in Ch, vezi sa nu) l-am facut bucati, bagat motorul Dc de la ventilator pe o sursa de 24 V (motor ce merge la 17V scrie pe el, saracul) si am pus rezistenta pe un dimmer (nu digital asa cum vrea Renatoa din pacate). Popperul are doua rezistente una de 39 ohm una de 45, am legat-o pe aia mai strong.
Roteste fara greata 100g poate si mai mult, insa prajesc 80g. Cafeaua e o columbia washed typica de la col-spirit.
Am incercat niste profile manuale care urmeaza sa le cupez, nu am asteptari foarte mari insa nici mici. Daca aveti idei de ce merita incercat, din exerientele si experimentele voastre, va rog sa-mi ziceti si probez.
Doresc sa prajesc mai light, pentru v60/brew folosesc un phidget cu senzori de temp profi de 1.5mm, bagati pana jos in camera de prajire (10mm deasupra fundului).
3 prajiri de ieri (nu sunt tocmai light, dupa FC au mai stat bine in interior, insa nu am mai bagat caldura-obisnuit fiind de la prajitorul cu tambur sa nu ii dau nos dupa FC).
Cele mai bune rezultate le-am avut cu prajitorul preincalzit, prajirea destul de uniforma. Cafeaua asta pierde 4-5% la sortare din defecte, si inca 1-2% peanuts/quackers dupa prajire.
In 80g, out 68-69g pe toate sarjele.
https://photos.app.goo.gl/9RZptQcQ9RNdB7yB6
Le-am facut cupping:
Prajirea din ultima poza este sever under (intentionat) este super astringenta, fara dulceata, fara miros de fructe, cu gust de legume mai degraba. Nici nu miroase bine nici nu are gust bun.
Prajirea din poza 2 este ceva intre 1 si 3. un pic mai dezvoltata, insa tot are astringenta, are si dulceata si caramel. Insa astringenta o strica tare.
Prajirea castigatoare e asta de mai jos:
dulce, miros puternic fructat, mar confiat, caramel. Singura problema (24h dupa prajire) este o usoara urma de uscat ramasa pe limba (nu ars).