Welcome Back Log In Create Account

Sfat achizitie espressor. Automat Deloghi 3000B ?

Salutare,

Am gasit acest forum in cautarea espressorului potrivit pentru mine si ma bucur de asta Smile . Momentan nu am unul acasa, dar beau in fiecare dimineata la birou. 
Ce caut eu si aici o sa ii rog pe cei cu mai multa experienta sa ma ajute, sa achizitionez un espressor care o sa fie folosit la aproximativ 2 cafele pe zi si probabil 4 in weekend, deci ±20 de cafele pe saptamana.
Eu beau espresso dublu, iar ea bea mai mult cappuccino.

Ca si buget as zice undeva intre 1500 si 2000 de lei.
Sincer, eu ma uitam la un Deloghi 3000B, dar am un feeling destul de puternic ca pot gasi ceva mult mai bun.

Aaa si as prefera sa fie nou.

Multumesc anticipat!
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,
Ex: Lelit Mara X, PL41TEM, Ascaso i-mini

Reply
Cred ca "the feeling is strong in this man" :)

Bad news: espressorul la care t-ai uitat nu este unul foarte potrivit pentru espresso, fiind un aparat automat.

Good news: cu bugetul pe care l-ai la dispoziție exista câteva alternative interesante (Gaggia, Lelit, dar vorbim mai târziu despre asta).

Înainte doua lucruri sunt foarte importante:

1) Ai spus ca bei des cafea la birou, dar am feeling-ul ca este totul dintr-o un automat. Ai încercat vreodată sa bei un dublu de la o cafenea de specialitate? (gen Guido, Claro, etc.)
Este posibil sa gusti o cafea diferit din ce ai băut pana acum și te poți asigura ca este ce într-adevăr dorești (sau nu dorești).

2) Dacă răspunsul la punctul unu este pozitiv, ce percentaj vrei sa folosești pentru răsnita și cât pentru espressorul? 50:50? 10:90? Din păcate răsnita este un accesoriu esențial pentru un espresso bun acasă, important cât espressul, dacă nu și mai mult.

Echipament: Rok Espresso
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Multumesc frumos pentru raspuns.

Ca sa iti raspund la intrebare, cafeaua obisnuiesc sa o beau de la o cafenea Ted, pe care o am la parterul cladirii.

La punctul 2 chiar nu stiu cum sa raspund :). Cred ca asta voi descoperi doar testand. 

Am uitat sa mentionez ca ce cam avut acasa a fost un Saeco Poemi HD8325, la care foarte probabil nu stiam sa fac cafeaua pentru ca nu iesea buna deloc. Foloseam doar macinata pe vremea accea.
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,

Reply
Bun venit pe forum,

Aici tratam pe larg obtinerea in mediul casnic a unui espresso sau capuccino adevarate, nu fake-uri. Primul pas este sa iti dai seama daca iti doresti cu adevarat asta si sa constientizezi diferenta automate / semiautomate + rasnita. Nu e mare lucru sa faci o bautura buna acasa la semiautomat, dar exista si persoane care nu vor pur si simplu sau le este lene, ori vocea partenerei / partenerului de viata este prea puternica si primeste interdictie :) 

Asadar, daca esti de acord cu metoda de preparare tip bar, pe semiautomat + rasnita separate (ori chiar incorporate, dar sa fie semiautomat nu automat), atunci putem sa mergem mai mai departe cu sfaturi si opinii. Altfel, pe automate nu prea ne bagam caci n-are rost sa ne chinuim, mai ales ca ele nu sunt espressoare.

Legat de acel Poemia, poate fi o incercare, mai ales daca ii pui alaturi o rasnita si umbli putin cu surubelnita sa il depresurizezi, insa e din categoria chinezariilor si calitatea constructiei si a materialelor lasa mult de dorit, asa cum s-a tot constatat si pe aici pe la noi.  

Cateva notiuni simple despre espressoare si rasnite gasesti aici si aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Salut @razvanli

Pregătisem un răspuns complet ier seara dar o mișcare ne-inspirata a șters tot ce am scris, asa ca scriu din nou acum Smile

Cum a spus @Lyvyoo, este foarte important sa înțelegi ce dorești si dacă esti dispus sa aloci o parte considerabila din timpul tau de dimineața. Poti sa cauți pe Youtube pentru o idea asupra ce pasi sunt necesari pentru a pregăti un espresso (pune in calcul cel puține 30 de minute dintre care 7-8 de munca activa).

Ai spus ca ai fost la TED: trebuie sa fiu sincer nu am fost niciodată acolo. Din ce m-am uitat pe site-ul lor sunt axate pe calitatea cu blend-uri (amestecuri de cafea) cu stil aproape-italian. Nu îmi dau seama dacă folosesc cafea proaspăta prăjita (< 1 luna).

Pentru a găsi ceva similar când mergi la o prajitorie locala, cauta o cafea din origine sud americana cu prajire spre mediu/tare: acolo vei gasi acele note ciocolatie pe care cred ca l-ai gasit la TED.
Cafele de origine africana sunt, in general, mai acide, cu un gust mai fructat.

Despre râșnița, dacă vrei sa împarți 50:50, poți sa evaluezi aceste pachete:

1) Pachetul Barista Home Classic  – Espressor Gaggia Classic  + Rasnita Lelit PL43MMI - 1800 RON
2) Pachetul Barista Home Beginners – Espressor PL41E + Rasnita PL43MM - 2150 RON
3) Espressor Gaggia Classic + Kinu M47 - 1100 RON + 1000 RON

Daca vrei sa dai mai multe resurse la espressor decât la râșnița:

4) Espresor Lelit PL41TEM + Porlex - 2043 RON + circa 150 RON.

Cateva obeservari:

a) Kinu M47 este o rasnita care produce rezultate foarte bune dar este o rasnita manuala. Poate fi folosita cu succes cu echipamente performante si păstrează destul de bine valoare. Din păcate cere efort fizic de dimineața. Prețul pe care l-am dat este un preț de un group-buy care se va termina pe 16 Feb (preț pe lista 300 EUR). Este posibil sa fie si alte group-buy, dar nu se știe încă când (este posibil in câteva luni).

b) Lelit PL41TEM este o mașina foarte solida cu un control foarte precis ale temperaturi, manometru si cu carcasa in metal. Este considerata o mașina foarte buna pentru inceput (următorul pas de-obicei sunt masine cu schimbător de căldura, dar la un alt buget).

c) Porlex este o râșnița manuala made in japan. Isi face treaba dar merge cam încetișor. Dar prețul foarte competitiv o face buna pentru un începător.

Sfatul meu, in momentul de fata, este sa nu cumperi nimic si sa citești resursele date de @Lyvyoo, sa încerci alte cafenele care pregătesc cafele locale, sa întâlnești alți espressomani la întâlniri care se organizează din când în când.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Wow... Ma bucur foarte mult ca am "aterizat" pe acest forum. Am primit mult mai multe informatii decat ma asteptam si ma bucur foarte mult. Pot foarte usor sa depun un efort in fiecare dimineata, pentru o cafea buna. O sa incep sa ma documentez mai intens despre ce inseamna un espressor manual + rasnita.

Multumesc foarte mult @micrenda si @Lyvyoo pentru toate informatiile  Smile

Reply
Ca sa te convingi daca iti place un espresso facut ca la carte iti recomand sa vizitezi una din cafenelele de care se aminteste aici http://www.espressoman.ro/forum/Thread-U...na?page=36 In aceste localuri poti sa incerci si cafea preparata in alte moduri.
Ai marele avantaj ca in Bucuresti ai mai multe posibilitati de a gusta un espresso adevarat.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Mai potrivita decat o cafenea ar fi un cuibusor de nebunii genul celui tinut de bubucalu, altfel discuti cu un membru al forumului, si altfel cu un barman platit cu salariu... ;)

Reply
O sa fiu sincer.. Mi-am schimbat total parerea despre espresso si modul de preparare al acestuia. Sambata dimineata sunt la Claro sa vedem si mai bine despre ce este vorba.

M-am gandit putin si cred ca o sa o iau treptat ca sa si invat si nu sa sar direct la un espresso facut cu un Lelit si o rasnita de 200E. Chiar mi se pare foarte interesant si as vrea sa invat mai multe. 
Asa ca voi incepe prin a achizitiona o rasnita, cafea proapat prajita si sa o testez cu acel Poemia pe care inca il detin. Vedem ce iese. Apoi trecem si la un alt espressor.
Este foarte important pentru mine sa testez procesul. Pentru ca nu am mai facut asa ceva si este posibil sa ma trezesc cu impresia ca imi ocupa prea mult timp prepararea.

Ca si recomandare de rasnita?Ceva pentru inceput sa zicem? Porlex sau Hario Skerton sau alte pareri?

Reply
Porlex mini am eu, luat de cca 2sapt.Pe treapta 1click pt espresso, se aude cum se ating cutitele. Răspunsul celor de la service a fost ca "nu are nimic", iar porlex Japonia îmi mulțumesc ca am cumparat rasnita și cam atât...
Îți recomand să îți folosești banii pentru alt model de rasnita, cred ca ii vei cheltui mai înțelept.

Reply
(14-02-2018, 16:42)razvanli Wrote:  Porlex sau Hario Skerton sau alte pareri?

Cele mentionate NU sunt recomandate pentru espresso.

Kinu/Comandante - 1000 ron

Cele electrice mai ieftine pentru start:
Lelit Fred - PL043 MMI 
Bezzera BB005
Ascaso 
Eureka Mignon

De citit si un alt topic: LINK
--Only God Can Judge Me--

Reply
(14-02-2018, 16:42)razvanli Wrote: O sa fiu sincer.. Mi-am schimbat total parerea despre espresso si modul de preparare al acestuia. Sambata dimineata sunt la Claro sa vedem si mai bine despre ce este vorba.

M-am gandit putin si cred ca o sa o iau treptat ca sa si invat si nu sa sar direct la un espresso facut cu un Lelit si o rasnita de 200E. Chiar mi se pare foarte interesant si as vrea sa invat mai multe. 
Asa ca voi incepe prin a achizitiona o rasnita, cafea proapat prajita si sa o testez cu acel Poemia pe care inca il detin. Vedem ce iese. Apoi trecem si la un alt espressor.
Este foarte important pentru mine sa testez procesul. Pentru ca nu am mai facut asa ceva si este posibil sa ma trezesc cu impresia ca imi ocupa prea mult timp prepararea.

Ca si recomandare de rasnita?Ceva pentru inceput sa zicem? Porlex sau Hario Skerton sau alte pareri?

Pentru inceput iti recomand un pachet complet si ieftin: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-V...6#pid86536. Sunt aparatele cu care m-am initiat si eu si pe care le-am imbunatatit maxim cat am putut.
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply
Ce am decid momentan sa fac.

1. Sa cumpar cafeaua proaspat prajita dintr-un coffee shop :)
2. Sa scot Poemia din dulap si sa ii fac o decalcifiere (daca a facut cineva m-ar ajuta mult niste sfaturi)
3. Depresurizarea PF-ului si multe teste.
4. Achizitionare tamper 53.
4. Achizitionarea unei rasnite. Si aici ma gandeam ca poate ma ajutati cu ceva sfaturi. Ma uitam la Lelit PL043MMI sau la Ascaso i2mini sau i1 i-Steel. As vrea sa cumpar ceva bun ca sa nu fie nevoie imediata si de upgrade la rasnita.

Ideea este ca voi folosi Poemia o perioada ca sa invat cat de cat unele lucruri, pentru ca nu am mai facut asta ceva si mi-as dori sa si inteleg ceea ce fac. Apoi planul este sa fac upgrade la un Lelit PL41E sau cu putin efort poate chiar un PL41TEM.

Reply
Pentru rasnita poti lua in calcul si:
https://www.olx.ro/oferta/rasnita-de-caf...90db32637c

A fost postata pe forum in "Oferte Diverse". E o oferta destul de interestanta.
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
@fmmirel Mulțumesc frumos, dar sincer ma gândesc la ceva nou momentan.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Reply
Salutare,

Am adus Poemia inapoi si am inaugurat si prima mea rasnita Ascaso i1. In cautare tarzie de cafea, am luat de la Origo, El Salvador El Borbollon, prajita pe 05.03.

Nu am inca un cantar si tamper, dar vin si ele saptamana asta.

Am facut decalcifiere, am scos plasticul din portafiltru de la Poemia si am observat ca licoarea curge foarte repede. Nu as putea sa vorbesc inca de macinatura.

Ca si prima impresie despre Ascaso i1, este foarte ok, dar din pacate nu are gradatie sau nu am vazut-o eu. M-ar fi ajutat sa stiu la ce "trapta/granulatie" rasnesc ca sa stiu cum "jonglez" cu asta. Si inca ceva ar fi faptul ca ramane foarte multa cafea pe fanta rasnitei.

Espressorul este destul de slab si incomod de folosit, mai ales daca faci ceva cu lapte. Ma gandesc foarte serios sa imi comand un Gaggia Classic si sa merg cu acesta pana incep sa simt nevoia de ceva mai mult si atunci poate o sa iau un TEM de la Lelit cu tot cu PID.

Mai fac teste maine si sper sa pun si poze :). Momentan, am pus platicul inapoi in portafiltru.

Reply
Pentru gradatie vezi aici acel fisier

Iar pentru retentie...terminatorul
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Hahaha...foarte tare "terminatorul". Maine cumpar si eu unul de la birou :)

Si printez si diagrama pentru rasnita.
Multumesc mult de tot.

Reply
Mda.. Citind mai mult putin pe forum, mai ales diverse topicuri in care se compara espressoare entry-level si experimentand cat de cat cu acest "mirific" Poemia pe care il am in dotare, am inceput sa ma gandesc foarte tare daca Gaggia classic mai merita. 
Sincer ma uitam si la PL41e, dar in loc de teava de spumare, nu cred ca merita mult mai mult decat Gaggia. Sita pana la urma este pana in  50 de lei.

Am vazut colegi care au calculat exact costul unui Gaggia classic+ instalarea PID-ului + teava de Rancilio si sitele nepresurizate si au dreptate. Cu putin efort ajungi la PL41TEM, care e ceva mai scump, dar rezolva din bataile de cap.

Asa ca va intreb, in caz ca nu gasesc bugetul necesar pentru TEM, are rost sa ma uit la PL41E? Sau mai bine raman la Gaggia si peste un timp fac upgrade la TEM sau chiar ceva putin mai bun?

Reply
Diferentele intre Gaggia CLassic si PL41E le ai aici, detaliat. Eu zic ca PL41E e peste Gaggia, de la "cantitatea de metal" din piesele interioare, la posibilitatea de a regla presiunea la 9 bar, la gasirea pieselor de schimb (daca ai pierdut pintenii aia de plastic de la grupul lui Classic se schimba tot ansamblul cu boiler cu tot caci nu sunt separati). Diferentele complete ar fi asa (le iau copy / paste de unde le-am mai scris):

- Lelit boiler de alama de 220 ml vs Classic boiler inox 220 ml
- piese metalice mai multe pe Lelit, in interior, deci potential de fiabilitate mai mare
- presiune la 9 bar reglabila pe Lelit
- modul eco pe Classic, care iti opreste espressorul la fiecare 9 min, daca nu atingi niciun buton (deci ar trebui sa fii prin preajma ca sa il lasi totusi macar 15min dimineata la incalzit)
- Lelit made in Italy, Gaggia made in Romania cu piese de la Gaggia Milano
- Lelit are electrovalva (adica elibereaza presiunea si surplusul de apa la oprirea extractiei) si iti permite (adica te obliga) o curatare mai buna a grupului prin backflush, Classic nu are electrovalva si trebuie sa astepti cateva secunde dupa extractie pt a scoate portafiltrul.
- Classic are portafiltru de 58mm, deci vei putea inlocui sita originala cu orice sita profesionala e mai buna pe lumea asta (dar nu asta e garantia espresso-ului perfect), Lelit PL41 foloseste diametrul de 57mm si nu exista decat o singura optiune  de sita de precizie, in caz ca vrei ceva mai bun.
- Lelit PL41E vine cu tamper de inox la importator, Classic vine fara tamper (ai unul de plastic in pachet dar e de jucarie) 
- la Lelit va trebui sa cumperi si o sita blind (20 lei) pentru a face backflush, plus detergent degresant dedicat (minim 25-30 lei)
- la Lelit ai roata de aburi, la Classic ai pozitie on / off pt aburi, fara sa mai invarti mult de o roata
- portafiltrele sunt de acelasi tip, profesionale practic
- Classic e mai greu si mai stabil pe masa, avand tabla mai groasa
- dupa ce dai jos cilindrul de pe teava de aburi, acestea vor fi cam la fel, de inox ambele, poate cu un usor plus de lungime pe PL41E, ceea ce te va ajuta sa te descurci mai bine cu o lattiera de 500ml
- Pe Classic trebuia pana acum sa cumperi si sita nepresurizata caci cea origininala era presurizata, dar acum nu mai este nevoie, importatorul Gaggia Romania oferind-o cadou espressomanilor. Totusi, sita de Classic va fi mai incapatoare decat cea de Lelit, adica 18g vs 16g capacitate, fiind mereu mai recomandata utilizarea unei doze mai mari de cafea.
- preturi (cu reducerile comunitatii): Classic 1150 lei + accesorii de 50 lei cadou (sita  nepresurizata si picurator metalic pt inlocuirea celui de plastic)  / Lelit PL41E 1450 cu tamper 57mm cadou.

Separat, un PID costa cam 250-300 de lei cu tot cu manopera (daca te pricepi tu costa mai putin dar mai bine il face nickso Smile ), o teava de aburi profesionala de pe TEM - 135 lei. Depinde de bugetul alocat rasnitei, daca daca are balta peste mai bine iei PL41TEM din prima. Daca nu, mai bine PL41E + o rasnita ok, si pe parcurs mai adaugi modificari custom.

Reply
Multumesc mult pentru timp si sfaturi. Chiar m-au ajutat foarte mult.

Le-am pus pe foaie si intr-adevar face sens efortul catre TEM, chiar daca este destul de mare. Verific disponibilitatea si-l cumpar Smile

Ca idee, pentru TEM de ce accesorii credeti voi ca as mai avea nevoie de la inceput? Temperul de 57mm vad ca vine cadou. Exceptand cantarul si cafeaua.

Multumesc inca o data.

Reply
Rasnita si cafea multa de explorat pentru a-ti forma gustul Smile 

Apoi:
Sita blind (au ei la importator de 57), detergent backflush (au ei Pulycaff sau Lelit, ori barshker Pulycaff ori importatorul Mahlkonig / Expobar / Concept Art), sita dubla pt 19g Ascaso Competition (are Beantec) sau IMS 57mm (are barshaker), nivelator pretampare cand vei avea buget (are Lelit pe 57mm pt sita Ascaso sau barshaker pe 57.5mm pt sita IMS si cea originala) etc. Nu am mai pus preturi pt ca nu le stiu pe de ros, te uiti si tu in zona de reduceri la fiecare...

Reply
(15-03-2018, 23:39)Lyvyoo Wrote: Rasnita si cafea multa de explorat pentru a-ti forma gustul Smile 

Apoi:
Sita blind (au ei la importator de 57), detergent backflush (au ei Pulycaff sau Lelit, ori barshker Pulycaff ori importatorul Mahlkonig / Expobar / Concept Art), sita dubla pt 19g Ascaso Competition (are Beantec) sau IMS 57mm (are barshaker), nivelator pretampare cand vei avea buget (are Lelit pe 57mm pt sita Ascaso sau barshaker pe 57.5mm pt sita IMS si cea originala) etc. Nu am mai pus preturi pt ca nu le stiu pe de ros, te uiti si tu in zona de reduceri la fiecare...

Rasnita tocmai am achizitionat Ascaso i1.

O sa comand si sita IMS impreuna cu cea blind si detergentul recomandat.

Tnx :)

Reply
Credeti ca ar fi nevoie sa cumpar si filtru pentru apa? Am inteles de apa ca cea mai ok este Bucovina dintre cele de pe piata, dar ma intrebam daca ar fi nevoie si de filtru.

Reply
Salutare,

Aseara la 21:30 m-am dus si am ridicat espressorul de la Silmar din Chiajna :D :D Au fost de treaba si mi-au oferit posibilitatea sa-l ridic eu chiar si la o ora asa tarzie.
Am facut cateva cafele azi noapte cu sita dubla ce vine impreuna cu espressorul, dar momentan imi iese "zeama" celebra. 

Dar acum a venit o noua zi, deci o noua serie de experimente :) Din pacate sita de la Ascaso sau IMS mai dureaza pana ajunge, deci o sa trebuiasca sa ma mai descurc cel putin o saptamana cu ce am.

Va multumesc foarte mult pentru informatii, chiar m-au ajutat foarte mult.

Reply
E suficient doar apa Bucovina. Rezultate bune se obtin si cu sita standard, stai fara griji.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
(17-03-2018, 16:07)Gozmin Wrote: E suficient doar apa Bucovina. Rezultate bune se obtin si cu sita standard, stai fara griji.

Mulțumesc frumos :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)