Welcome Back Log In Create Account

Scadere presiune espressor Lelit PL41 si observatii temperatura pe PID

E primul meu espressor "de firma" si pana sa ii fac upgrades as vrea sa vad ce poate asa cum e.
Desi in specificatii are 15 bari, vad ca pe eticheta din spate se specifica presiunea nominala de 8,5 bari. De ce oare asa mare diferenta?

Cum e cu presiunea de 8,5?
foto:
http://photo.shop.ro/03.jpg

Reply
E posibil sa se refere la presiunea la care a fost reglat din fabrica, ceea ce ar fi un lucru extraordinar, sa vina deja reglate la aproape 9bar (probabil ai citit ca presiunea ideala este 9 nu 15). Cine se pricepe, poate ne da mai multe detalii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(18-01-2017, 17:11)Lyvyoo Wrote: E posibil sa se refere la presiunea la care a fost reglat din fabrica, ceea ce ar fi un lucru extraordinar, sa vina deja reglate la aproape 9bar (probabil ai citit ca presiunea ideala este 9 nu 15). Cine se pricepe, poate ne da mai multe detalii.

Da, stiu ca nu se utilizeaza presiunea maxima.
Am mai citit cate ceva pe acest forum plin de informatii(multe si utile).
Dupa cateva incercari, am reusit sa fac un espresso bunicel - cafeaua Segafredo - asta am gasit la K in Alexandria la repezeala. Ramane totusi un gust amarui pronuntat dupa.. [Image: smile.gif]
Multumesc pentru sfaturi si pentru ca impartiti din experienta voastra!

Reply
Never ever cafea de supermarket. Chiar daca nu ai in oras prajitorie, exista curier, iar multi dintre prajitori au transport subventionat deci mai dai 10-14 lei.
Asta-i cea mai buna cafea :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Atunci Papa J, Sarkis?
L.E.: http://www.espressoman.ro/de-unde-cumpar...t-prajita/ ?

Reply
Vezi ca exista o multime de subiecte pe tema cafelei. Spre exemplu topicul despre ce cafele ai baut azi, care cafea iti place mai mult, sectiune de prajitorii, sectiune de discount-uri la prajitorii etc.  Sau home roasting  :)

Reply
Si al meu PL81T indica 8,5 bar ca "nominal pressure" si pe manometru tot 12 bar arata, cu sita blind.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
O fi ca la noul Classic...la ce presiune da Domnul sa duca pompa :)

Acum lasand gluma la o parte, am gasit Classicuri noi cu presiune de la 9 pana la 12 bar, fara ca o picatura de apa sa se intoarca pe retur...era presiunea maxima la care ducea pompa. Cam naspa...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Să vedem și partea plină a paharului : poți aduna pompe pe diferite presiuni pentru reglaj.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Explicatii meniu PID: http://www.1st-line.com/store/pc/PID-Ove...s-d538.htm
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
(30-03-2017, 14:19)tecsi78 Wrote: Explicatii meniu PID: http://www.1st-line.com/store/pc/PID-Ove...s-d538.htm

F04 (adica offsetul) este setat din fabrica la 8°C.
In sfirsit se confirma din surse externe ca acest parametru nu este setat din fabrica, de catre inginerii Lelit, la valoarea zero, asa cum se propaga in mod eronat mai sus (#178). Daca la anumite serii F04 a fost setat pe zero, acest lucru a fost o greseala (care s-a intimplat si la alte firme, acestea montind chipurile PID din China, fara a le programa pe espressorul respectiv).

Pentru cei interesati sa inteleaga mai bine ce este cu acest offset, am incercat sa explic aici: #80
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Am verificat azi pe al meu si era setat pe 0.

L-am modificat la 8 si voi observa in continuare evolutia gustului, zic evolutia pentru ca prima ceasca degustata a fost mai buna decat ce bausem pana acum, dar vreau sa treaca ceva timp ca sa pot fi sigur.

LE Aparatul e fabricat in iunie 2016. Observ totusi o mica greseala, F05 nu poate avea valoarea 108 decat cu F04 setat la 0. F04 la 8 modifica F05 la 100.

Reply
(30-03-2017, 17:45)tecsi78 Wrote: Am verificat azi pe al meu si era setat pe 0.

asta inseamna ca ai extras cafea cu apa prea rece.
In orisice caz, dupa ce ai facut schimbarea parametrului, trebuie sa ii dai timp microcontrolerului sa se stabilizeze.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Vlad, cand vorbim de timp pentru stabilizare, despre cat timp mai exact?

Reply
~7 minute, cel putin pe Rancilio e cam asa.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
(30-03-2017, 18:02)tecsi78 Wrote: Vlad, cand vorbim de timp pentru stabilizare, despre cat timp mai exact?

nu cunosc exact Lelit, dar ceva in jur de 30 minute ar trebui sa fie ok. Vroiam sa subliniez faptul ca a schimba un parametru nu inseamna ca sistemul lucreaza stabil dupa doua minute.

Reply
(30-03-2017, 17:45)tecsi78 Wrote: Am verificat azi pe al meu si era setat pe 0.
L-am modificat la 8...
LE ...Observ totusi o mica greseala, F05 nu poate avea valoarea 108 decat cu F04 setat la 0. F04 la 8 modifica F05 la 100.

L-am verificat şi eu pe al meu şi tot la 0 l-am găsit. Acum l-am urcat şi eu la 8.
Întrebare: ce fac acum cu F5-ul? L-am urcat şi pe el, preventiv, la 108. Trebuia să îl las la 100?
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.

Reply
(30-03-2017, 23:48)Baldur Wrote: Întrebare: ce fac acum cu F5-ul? L-am urcat şi pe el, preventiv, la 108. Trebuia să îl las la 100?
F05 nu este important pentru functionarea PIDului, ci este o functie suplimentara de atentionare a atingerii unei vaori maxime a temperaturii de extractie.
Deci, daca consideri de exemplu ca temperatura de extractie de 96°C este limita, si ai setat un offset de 8°C, atunci setezi F05 la 96+8=104°C.

Reply
Exemplul tău e excelent. În sfârşit, am înţeles cum trebuie setat. Mulţumesc.  [Image: 26.png]

Reply
(31-03-2017, 00:51)Baldur Wrote: Exemplul tău e excelent. În sfârşit, am înţeles cum trebuie setat. Mulţumesc.  [Image: 26.png]

Cafeaua cum e cu noua setare, simti diferente?

Reply
O, da. Cafeaua are ceva mai mult corp, iar în postgust se simt mai bine notele ciocolatii.
Semnificativ (deşi am mai observat asta): după circa 5 minute de "odihnă" în ceaşcă, aciditatea dispare aproape total şi rămâne numai o aromă plăcută, de cafea echilibrată.
Am folosit Columbia Finca Tamana şi înainte şi după modificarea setării la PID.

Reply
La ce setari finale esti pe temperatura afisata pe PID, dupa aceea pe F04 si F05?

Reply
94, 8, 108.

Reply
O scurta informare de la Lelit:

"Regarding the PID parameters, I’d like to inform you that the factory settings are suitable for the Espresso delivery, (30ml-volume, 20/25 sec.- delivery time, 88/89°C coffee temperature on the out of the spout).
But, the coffee temperature also depends on the variation of these drink settings.
Anyway, see below the information about the F04 and F05 PID parameters:

F04: (offset coffee temp.) indicates the correction factor of the temperature.
With a value of 0, the heating element is turned off at the set-point coffee temperature programmed (e.g.95°C); with a value of 10, the heating element is turned off 10°C more than the value of the programmed set-point.
Allowed values 0÷30°C

F.05: indicates the temperature value, which if reached, will flash on the display, to advise that the coffee temperature is too high.
Allowed values 100÷140°C".

Reply
Fara suparare, "informarea" de la Lelit este in primul paragraf un slogan de marketing (am setat ca sa va placa cafeaua! Aha!) Consider ca o explicatie de la firma trebuie sa lumineze, ca citirea si dígerarea informatiilor trebuie sa duca la niste concluzii practice, clare.
Ce sa intelegi de mai sus, din paragraful 2, cum trebuie sa setezi offsetul (F04)?
"Explicatia" de la Lelit a parametrului F04, ca afirmatie in sine este adevarata, dar este puerila si nu este absolut de loc la obiect. Se vede ca a fost facuta de un practicant la inceputurile drumului.

Reply
Nu e nici o suparare, am postat-o pentru o eventuala dezbatere. :)

Ps. Pai n-o sa spuna nimeni ca "n-am setat deloc aparatul ca s-o regleze clientii cum ii taie...".

Reply
(18-04-2017, 22:38)tecsi78 Wrote: Ps. Pai n-o sa spuna nimeni ca "n-am setat deloc aparatul ca s-o regleze clientii cum ii taie...".
nu, asta nu o sa spuna, dar pot sa spuna "am masurat in laborator modelul Lelit ABC, si offsetul mediu, pe care recomandam sa il setati singuri, ca noi in fabrica nu avem timp de asta, este "X". Nimic mai mult! Sau ar putea sa agreeze cu fabrica care le livreaza pid-urile, sa fie setate ca atare. Dar si asta ar fi complicat, caci apoi trebuie tinut cond de ce pid montezi in ce espressor...si asta scade cistigul.

Si à propos de mistourile care se fac (in necunostinta de cauza) despre calitatea deplorabila a GS/3urilor si despre pretul lor exagerat la maxim- fiecare espressor in parte este masurat si reglat din fabrica. Al meu are offset 1,4°C, la altii este 1,6°C.

Reply
(08-03-2015, 19:26)adita76 Wrote: Este o tehnica speciala pentru a scoate furtunul de pe OVP ? Eu am incercat sa trag de el, sa imping .. nu pare sa se miste . Nici loc nu am foarte mult pentru a-l accesa.

Trage fără frică. Iese până la urma. Poți să-i ajuți un pic marginea cu șurubelnița pregătită pentru reglaj.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Salutare,

Am verificat si eu acum pe PL41TEM-ul achizitionat acum 2 saptamani si are F.04 setat pe 0. 

O sa incerc cum au zis si colegii mai sus, cu F04 setat pe 8.
Lelit Bianca V2, Bentwood 63, Niche Zero, Ode V2, Comandante MK4, Kinu M47 Phoenix,
Ex: Lelit Mara X, PL41TEM, Ascaso i-mini

Reply
Salutare!

Aveam de gand sa reduc si eu presiunea la PL41EM de la 11 la 9bar dar mai intai am vb cu importatorul despre pierderea garantiei iar el mi-a spus ca aparatul functioneaza in parametri optimi doar cu setarea din fabrica, pe langa faptul ca pierd garantia.
Este cineva care a facut aceasta modificare si a avut probleme cu aparatul sau cu calitatea extractiei? Din cate am citit si aici si pe HB ar trebui sa afecteze doar in bine calitatea extractiei.

Multumesc!
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)