Welcome Back Log In Create Account

Recomandări cafea proaspăt prajita fără aciditate / cu aciditate foaarte scazuta

Discutia despre perceptia gusturilor e foarte relativa fiindca nu exista doi oameni cu aceeasi interpretare. 

Gustul se poate "educa" pana in punctul in care o senzatie dominanta, acru sau amar de obicei, nu mai permite diferentieri subtile. 

Nu exista un limbaj comun intre prajitoriile artizanale in ceea ce priveste gradul de prajire. Ceea ce e light pentru unii poate fi mai bine dezvoltat pentru altii. La fel cum unele prajitorii prioritizeaza solubilitatea cu orice pret, chiar si atunci cand cafeaua prajita este etichetata ca fiind "light", "usoara" sau "de filtru".

Reply
(15-12-2020, 23:57)reo_rc Wrote:
(05-01-2018, 23:47)RaduCarutasu Wrote:
(05-01-2018, 19:47)Cafencu Wrote:
(05-01-2018, 00:13)RaduCarutasu Wrote:  
Revenind la intrebarea de incepator as dori sa ma lamuriti (in masura in care este posibil) daca exista vreun soi de cafea de la numeroasele prajitorii din care sa iasa un shot de expresso care sa aiba acea dulceata predominanta si care sa aduca (pastrand evident proportiile) cu acel expresso machiatto de care pomeneam.
Este posibil asa ceva sau orice expresso indiferent de soiul cafelei/modul de prajire etc nu poate oferi asa ceva ci obligatoriu ofera aciditate/acreala/amareala/dulceafa intr-o combinatie permanenta fara ca dulceata sa iasa clar in evidenta?

Vreo legatura cu Radio Control? Intreb pt ca vad "_rc"  :)

Ca raspuns la intrebarea ta - nu, nu cauta o cafea proaspat prajita care sa semene cu ce zici tu. Vei fi dezamagit si vei pierde esenta (imho), adica incercarea de apropiere de originea, specificul fiecarei cafele, care, potrivit unora (Schomer intr-o prezentare TED), poate fi gasita numai intr-un shot de espresso.

Sigur ca vei gasi cafele mai dulci (ma gandesc la procesari honey) sau cu note de ferment sau ma gandesc acum la o Columbia pe care o stiu si care m-a impresionat cu notele de ciocolata cu lapte. Dar, atentie, e vorba de note, nu de gusturi, de acele senzatii de abia percepute, dar pe care le vanam cu totii. Dar ceva care sa semene ca intensitate a gustului dulce cu un preparat cu lapte nu. Din fericire :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(16-12-2020, 11:58)cradun Wrote:
(05-01-2018, 00:13)RaduCarutasu Wrote:  
Revenind la intrebarea de incepator as dori sa ma lamuriti (in masura in care este posibil) daca exista vreun soi de cafea de la numeroasele prajitorii din care sa iasa un shot de expresso care sa aiba acea dulceata predominanta si care sa aduca (pastrand evident proportiile) cu acel expresso machiatto de care pomeneam.
Este posibil asa ceva sau orice expresso indiferent de soiul cafelei/modul de prajire etc nu poate oferi asa ceva ci obligatoriu ofera aciditate/acreala/amareala/dulceafa intr-o combinatie permanenta fara ca dulceata sa iasa clar in evidenta?

Ca raspuns la intrebarea ta - nu, nu cauta o cafea proaspat prajita care sa semene cu ce zici tu. Vei fi dezamagit si vei pierde esenta (imho), adica incercarea de apropiere de originea, specificul fiecarei cafele, care, potrivit unora (Schomer intr-o prezentare TED), poate fi gasita numai intr-un shot de espresso.

Sigur ca vei gasi cafele mai dulci (ma gandesc la procesari honey) sau cu note de ferment sau ma gandesc acum la o Columbia pe care o stiu si care m-a impresionat cu notele de ciocolata cu lapte. Dar, atentie, e vorba de note, nu de gusturi, de acele senzatii de abia percepute, dar pe care le vanam cu totii. Dar ceva care sa semene ca intensitate a gustului dulce cu un preparat cu lapte nu. Din fericire :)

Nici o legatura cu radio control :)
Lelit Elisabeth PL92T - Eureka Mignon Specialita 17 NX

Reply
(16-12-2020, 12:39)reo_rc Wrote:
(16-12-2020, 11:58)cradun Wrote:

Nici o legatura cu radio control :)
Incearca sa pui 30-40 Gr de apa înainte, o să mai îmblânzească gustul shot-lui, asta in cazul in care simți că este prea intens gustul
O alta sugestie ar fi că nu ar trebui sa spui că o cafea este amara de la prima gura, după vreo 2-3 o să vezi că amarul se estompează mult. O să vezi că amarul/acreală se mai echibreaza puțin după ce se mai răcește puțin cafeaua.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Salutare,
A încercat cineva blendul espresso etolia de la kfea. Ro
Ms

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(22-12-2020, 21:11)d2florin Wrote: Salutare,
Ms

Din cate am vazut la ei de cate ori am fost in magazin, cafeaua pe care o au e prajita de luni de zile. Nu au nimic proaspat prajit.
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01

Reply
(22-12-2020, 21:11)d2florin Wrote: Salutare,
Ms
Da, am luat eu. Prima punga am luat-o de la festivalul cafelei, de la stand si a fost foarte buna. A doua punga in schimb, comandata pe site, a fost nașpa si nu am mai luat de la ei.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Mulțumesc frumos de feedback. Nu am mai luat.. De la ei.

Reply
Blendul Cignobianco de la Gardelli, nu stiu cum face “baiatul ala”, dar le cam nimereste. :)
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Dacă se face group buy la gardelli ma bag :D sau se poate lua și de la noi din tara?

Reply
Să comanzi blenduri de la gardelli e ca și cum ai juca table, o noapte întreagă, cu o femeie superbă.

Reply
Pai ma antrenez :D, fiu pregătit pt marea întâlnire și vreau sa tina gustul cât mai mult :D

Reply
(23-12-2020, 19:44)d2florin Wrote: Dacă se face group buy la gardelli ma bag :D sau se poate lua și de la noi din tara?

Am luat de aici, 1kg, prajita pe 9 decembrie:

https://coffeestore.ro/store/
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Salutare și La Mulți Ani pentru 2021.
De ieri sunt și eu posesor de Kinu Phoenix, luat sh de pe acest forum.
De azi încep experimentările. Mă bucur să fac parte din această comunitate.
Sunt relativ neexperimentat și caut (împreună cu jumătatea mai bună) doar cafele lipsite de aciditate.
Orice sfat este binevenit.
Numai de bine, tuturor.
Lelit PL92T + Rancilio Rocky inox mod.Stepless-Doserless, Kinu M47 Phoenix

Reply
Salut! Eu ma împac foarte bine cu blendurile eclectic de la yume
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
Aromatic Blend de la Dropshot, tras mai jos ca temperatura.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
(01-01-2021, 13:58)mihailuican Wrote: Salutare și La Mulți Ani pentru 2021.
De ieri sunt și eu posesor de Kinu Phoenix, luat sh de pe acest forum.
De azi încep experimentările. Mă bucur să fac parte din această comunitate.
Sunt relativ neexperimentat și caut (împreună cu jumătatea mai bună) doar cafele lipsite de aciditate.
Orice sfat este binevenit.
Numai de bine, tuturor.
Salut,

Sarkis, cafele foarte bune si aromate, prajite ca sa fie usor de extras. Am extras cu Kinu si PL81T multa vreme cafele de la Sarkis si am fost foarte multumit. Ca si tine, am cautat la inceput doar cafele fara aciditate, cu toate ca mi s-a explicat aici ce este de fapt aciditatea in cafea(aia buna, extrasa corespunzator din cafea). Daca te prinde pasiunea, vei cauta, inevitabil, si aciditatea aia buna de care vorbesc toti pe-aici si sunt sanse mari sa-ti placa (asta daca papilele tale gustative se vor adapta noului gust), dar, deocamdata, bucura-te de cafeaua buna de la Sarkis si obisnuieste-te cu noua lume in care ai patruns...

Toate bune!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
Mulțumesc de încurajări și sfaturi, le voi urma. Până atunci am reușit să pun primul shot băubil în ceașcă dintr-o Cignobianco de la Gardelli, departe de a fi bine dialed-in, insă las și pe mâine că am făcut mușchi și deltoizi...

Reply
(01-01-2021, 15:59)mihailuican Wrote: Mulțumesc de încurajări și sfaturi, le voi urma. Până atunci am reușit să pun primul shot băubil în ceașcă dintr-o Cignobianco de la Gardelli, departe de a fi bine dialed-in, insă las și pe mâine că am făcut mușchi și deltoizi...
Nu știu daca ai citit despre importantă WDT când rasnesti single dose. Mai ales cu Kinu e esențial sa faci asta ca sa spargi acei bulgărași care sunt in macinatura.
Pana aloci buget pentru un tool, poți face asta f bine cu o scobitoare sau cu un dop de pluta in care bagi 3-4 ace sau sârma f subțire.
Spor.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Pff. Ai început cu Gardelli. Tare as vrea sa ne spui ce părere ai despre cafelele recomandate de noi. Eu încerc sa ma abțin, aștept și opiniile celorlalți. Ca idee, eu beau cafea fructata dar pentru latte/cappuccino soția vrea sa fie ciocolata în ceașcă.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Am lins forumurile si am luat Gardelii întrucât toți au fost de acord ca are ZERO aciditate, un atribut important pentru un profan ca mine.
Incerc in weekendul acesta sa trec prin Piata Gemeni pe la Sarkis si iau cate 250g din fiecare recomandare, Sweet, Chic si Eclectic-Yume... Am kribli-grabli si fac wdt. Culmea ca nu am vazut niciun bulgaras nici la râșnire nici in portafiltru. Fac apoi levelling la suprafata si tampez ferm cu 58,5. Voi urma disciplinat sfaturile, apreciez experienta voastră.

Reply
Nu la asta ma refeream. Au și cafele extrem de fructata și gustoase. Ma și mira faptul ca nu ai acru în ceașcă ținând cont ca are și Etiopia. Acum nu știm nici proporția și nici gradul de prăjire.
Eu, pana acum, la ei am băut cea mai buna cafea. Punct. Dar na, gusturile nu se discuta, nu?

Reply
(01-01-2021, 18:59)vlaicu Wrote: Nu la asta ma refeream. Au și cafele extrem de fructata și gustoase. Ma și mira faptul ca nu ai acru în ceașcă ținând cont ca are și Etiopia. Acum nu știm nici proporția și nici gradul de prăjire.
Eu, pana acum, la ei am băut cea mai buna cafea. Punct. Dar na, gusturile nu se discuta, nu?
Deocamdata experimentez, cu un ochi pe comentariile voastre. Ce anume extrem de fructate si gustoase, neacide ai luat de la ei (Gardelli?)...
Pâna una-alta sunt impresionat de precizia cutitelor Kinu, comparativ cu ce spartura iese din Rancilio Rocky...

Reply
Salut
 In urma recomandarilor de mai sus,am trecut ieri pe la Coffee Store ( Victoriei 85) ude unde am cumparat 500 grame din blendul Cignobianco.Foarte amabil si dispus sa-mi explice pe larg despre blend si alte cafele,10 minute foarte faine petrecute la ei .Mi-a recomandat sa mai astept cam o saptamana(pentru degazare) pana sa incep sa consum din cafea. O sa revin ulterior cu impresii .

Zi faina !!!
Forever Young !

Reply
salut
o recomandare la o cafea cat mai putin acida?
am luat de la blue coffee  si de la yume dar sotiei nu-i place,zice ca e prea tare pt ea(bautoare doar de ibric).
degeaba i-am explicat ca ce bea ea are mult mai multa cofeina,dar cred ca confunda taria cu aciditatea.
multumesc anticipat de idei.
lelit pl 41 tem,macap m2m

Reply
(24-01-2021, 10:21)cristianalban Wrote: salut
am luat de la blue coffee  si de la yume dar sotiei nu-i place,zice ca e prea tare pt ea(bautoare doar de ibric).
degeaba i-am explicat ca ce bea ea are mult mai multa cofeina,dar cred ca confunda taria cu aciditatea.
Încearcă sa crești cu 2-3 grade temperatura, ar trebui sa ii mai scadă aciditatea.
Daca tot simte ca este prea tare, pune înainte 30-40 gr de apa, faci un fel de short long black :)
Bugster+Honne, Kinu

Reply
Încearcă blendurile eclectic India și Columbia de la yume, s-ar putea sa găsești ce cauți.
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply

De multe ori, aciditatea aia "deranjanta" e data de defectele de extractie. O cafea extrasa corect, oricat de acida ar fi, vine la pachet si cu niste "zaharuri" care completeaza gustul, iar aciditatea aia, intr-un final, ar trebui sa duca spre niste note fructate(placute de cele mai multe ori) si nu spre acrul acela sec care-ti provoaca lacrimi.
La inceput de drum(nu ca acum as fi foarte departe, dar un pas inainte am facut) am avut si eu aceeasi problema pe care o vad la majoritatea incepatorilor - "cum scap de aciditatea din cafea?" - pentru ca o confundam cu defectele de extractie, defecte care se datorau, de multe ori, faptului ca incercam sa extrag niste cafele prea complexe(cel putin ca si procesare/prajire pentru aparatura mea, iar Yume a fost(culmea) prima, sau printre primele, si la mine).

V-as recomanda sa nu va aruncati din primele zile la cafele gen Yume sau de la alti prajitori similari, pentru ca veti strica bunatate de cafea. Incepeti cu niste prajiri mai solubile(poate mai spre dark, procesari naturale, cafele crescute la altitudini mai mici) si invatati sa le extrageti corect.
Dupa ceva experienta(completata si de o aparatura pe masura) o sa observati ca puteti extrage din cafelele de la Yume, niste gusturi foarte apropiate de cele descrise pe punga, si, culmea, n-o sa vi se para nici macar acide multe dintre ele.

Aici vad doua mari probleme:
1. defectele serioase de extractie care dau niste gusturi dubioase(cum ar fi acru cu amar foarte seci care se simt chiar si cand mirosi cafeaua, dar pot fi si altele);
2. acomodarea cu noul gust, pentru ca oricat de bine ar fi extrasa cafeaua, daca tu ai baut doar cafea "amara" pana acum, in cele mai multe cazuri organismul tau va trage o singura concluzie - "ESTE ACRA".

Mult succes!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets

Reply
(24-01-2021, 09:23)piticusmecher Wrote: Salut
 In urma recomandarilor de mai sus,am trecut ieri pe la Coffee Store ( Victoriei 85) ude unde am cumparat 500 grame din blendul Cignobianco.Foarte amabil si dispus sa-mi explice pe larg despre blend si alte cafele,10 minute foarte faine petrecute la ei .Mi-a recomandat sa mai astept cam o saptamana(pentru degazare) pana sa incep sa consum din cafea. O sa revin ulterior cu impresii .

Zi faina !!!

De curiozitate, când e prăjită cafeaua de te-au pus sa aștepți o saptamana? Au cafea la câteva zile de la prăjire de la Gardelli?
Eu am fost la ei acum câteva luni și nu aveau nici o cafea mai proaspătă de 2 luni și băiatul de acolo încerca să mă convingă ca o cafea prăjită pentru espresso trebuie consumata la 3 luni de la prăjire...
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI

Reply
(24-01-2021, 10:46)Cosminchir Wrote:
Încearcă sa crești cu 2-3 grade temperatura, ar trebui sa ii mai scadă aciditatea.
Daca tot simte ca este prea tare, pune înainte 30-40 gr de apa, faci un fel de short long black Smile
i-am facut americano dar tot nu-i place

(24-01-2021, 11:13)alchemist Wrote:

De multe ori, aciditatea aia "deranjanta" e data de defectele de extractie. O cafea extrasa corect, oricat de acida ar fi, vine la pachet si cu niste "zaharuri" care completeaza gustul, iar aciditatea aia, intr-un final, ar trebui sa duca spre niste note fructate(placute de cele mai multe ori) si nu spre acrul acela sec care-ti provoaca lacrimi.
La inceput de drum(nu ca acum as fi foarte departe, dar un pas inainte am facut) am avut si eu aceeasi problema pe care o vad la majoritatea incepatorilor - "cum scap de aciditatea din cafea?" - pentru ca o confundam cu defectele de extractie, defecte care se datorau, de multe ori, faptului ca incercam sa extrag niste cafele prea complexe(cel putin ca si procesare/prajire pentru aparatura mea, iar Yume a fost(culmea) prima, sau printre primele, si la mine).

V-as recomanda sa nu va aruncati din primele zile la cafele gen Yume sau de la alti prajitori similari, pentru ca veti strica bunatate de cafea. Incepeti cu niste prajiri mai solubile(poate mai spre dark, procesari naturale, cafele crescute la altitudini mai mici) si invatati sa le extrageti corect.
Dupa ceva experienta(completata si de o aparatura pe masura) o sa observati ca puteti extrage din cafelele de la Yume, niste gusturi foarte apropiate de cele descrise pe punga, si, culmea, n-o sa vi se para nici macar acide multe dintre ele.

Aici vad doua mari probleme:
1. defectele serioase de extractie care dau niste gusturi dubioase(cum ar fi acru cu amar foarte seci care se simt chiar si cand mirosi cafeaua, dar pot fi si altele);
2. acomodarea cu noul gust, pentru ca oricat de bine ar fi extrasa cafeaua, daca tu ai baut doar cafea "amara" pana acum, in cele mai multe cazuri organismul tau va trage o singura concluzie - "ESTE ACRA".

Mult succes!

mie personal si altora care au baut cafeaua mea le-au placut foarte mult,chiar si cea de la blue coffe  care e prajita foarte light(si pe care am reusit sa o scot fara nici upic de acreala)
lelit pl 41 tem,macap m2m

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)