Espressoman Administrator
Bucuresti
@
d2florin - Opiniile personale trebuiesc scrise cu stilul unor opinii personale, vezi Dragos o postare mai sus: " Ce funcționează pt
mine ca să fie tolerabila aciditatea"
Cand incepem fraza cu "Adevarul" dar de fapt exprimam o convingere personala sau ceva totalmente fals "sunt unele cafele proaspat prajite care ar fi faine..." introducem deruta in randul cititorilor, mai ales la inceput de drum.
Am editat eu postul lui @
dragos.stoian ca sa se inteleaga mai clar cu 1st / 3rd..
Restul discutiilor pe langa le-am dus
pe aici. Hai sa incercam sa ramanem on topic.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Iasi
Got it.!
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Bucuresti
20-11-2021, 20:54
(Edited 20-11-2021, 21:03 by dragos.stoian.)
Crematic blend de la Dropshot
E exact ce trebuie pt începători sau cei care nu prea tolereaza aciditatea,se aseamana cu stilul Italian (cum scrie și in descrierea lui) având și ceva robusta, dar cu savoarea cafelei proaspăt prajite.
Ciocolata,caramel,ff putina aciditate. Din punctul meu de vedere mai bun decât morning Ninja
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Târgu Neamț
Sunt la început de drum si acum ca m am pus oarecum la punct cu aparatul (Gaggia Classic Pro) am inceput sa caut cafele de specialitate de la diferite prajitorii. Până acum am cumpărat de la Meron si Rosters din Arad, si nu pot spune ca o cafea făcută de mine m-a dat pe spate. Astept sa imi spuneți de unde să cumpăr si ce sa încerc si care sunt preferatele voastre? Îmi place si esspreso-ul italienesc cu cafea dark dar si cele prajite mai light. Astept îndrumările voastre!!!
Espressoman infocat
Iasi
Cel mai bine este sa le ei la rand pe toate (prajitoriile) și o sa observi singur anumite treburi :).
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman fresh
Cluj-Napoca
Acum depinde de gusturile fiecaruia

. Eu de ex. ma inteleg bine cu cafelele de la Dropshot si Yume. Mai ales la cele care merg bine cu lapte :D .
Lelit 41TEM/Macap M2D/Lelit 57.35mm/Ascaso
Espressoman infocat
Bucuresti
Poti sa ne spui exact ce cafea ai luat de la Meron?
Cafelele prajite usor sunt mai putin solubile si problema cea mai comuna este ca rezulta un espresso prea acru din cauza subextractiei. Ca sa eviti problema asta, alege o cafea prajita special pentru espresso, nu omniroast/uniroast, poate ceva din Brazilia sau un blend special pentru espresso. Meron au brandul Kune pentru super-automate, care ar trebui sa fie usor de abordat pe echipamentele tale.
Totodata, incearca sa te documentezi la o cafenea, poate @
dev ar putea sa te indrume. Vine weekendul, mergi la o cafenea de specialitate, ceri un espresso dublu, daca iti place, intrebi ce boabe au folosit, afli daca au de vanzare, ceri un sfat pentru ceva usor de preparat acasa, etc.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Orice hobby are nevoie de timp pentru invatare si acomodare la jucarii. Pana iti formezi o rutina si pana incepi sa pui in practica ceea ce observi, e nevoie de cateva kg bune de cafea.
Nu te ajuta cu nimic daca bei cafea facuta de altii daca tu ai in comun cu ei doar cafeaua.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Nu era deja zis destul aici...
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-sau-brand
@
Theolala, cand dai drumul la un topic nou, cercetezi cat de putin daca s-a mai scris/vorbit pe tema respectiva ?
Nu e prima oara...
Fără zahăr
București
E greu de folosit funcția "search"... Foarte greu.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Bucuresti
01-06-2022, 10:33
(Edited 01-06-2022, 10:39 by Cris007.)
(10-05-2020, 00:25)dragos.stoian Wrote: - Morning Ninja de la Dropshot
Fara sa aflu de subiectul discutiei, pot sa confirm. Imi place si cand deschid punga sa macin cum miroase, in mod deosebit fata de alte sortimente..
Da, din pacate foarte mult se prajeste acid in Romania, foarte diferit de cum stiu eu espresso-ul in Italia, unde mi-a si venit pasiunea pentru asa ceva..
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
Craiova
Prajirea "acida" printre altele, urmareste ca acel miros sa se regaseasca in ceasca, in fiecare ceasca, si nu doar odata la deschiderea pungii, ca sa iti aminteasca ce arome ai pierdut...
Prajirea "italiana"... s-au zis destule deja despre ea in topicul amintit mai sus... multi am ajuns aici fugind de ea.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Exista și la noi suficiente prajitorii care prăjesc ne-acid, orice cafea.
Sunt lamentări și generalizări care chiar nu-și au rostul când vine vorba de cafeaua prăjită in Romania.
E mai degrabă problema cumpărătorului insuficient informat care nu a aflat/studiat că espresso modern, third [emoji305], e altceva față de ceea ce se consuma în Italia la 1 euro.
Incognito
Dacia
Acel altceva nu e întotdeauna un reper. Punct.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Sunt probabil de 10 ori mai multe locații care servesc cafea italiană, de aici și inutilitatea discuțiilor despre cum aia care nu folosesc italiană servesc espresso acid.
Incognito
Dacia
Parțial ai și tu dreptate dar în majoritatea locurilor nu se servește un espresso italian, ci o zeamă neagră, cel puțin mă raportez la locul meu de reședință.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
Craiova
Acum le poti raporta ca "ozene"-uri, cica s-a dat drumul la recunoasterea lor oficiala :D
Espressoman fresh
Constanta
Salutare, am inceput de curand sa imi prepar espresso acasa. Ca si setup am Delonghi Dedica setat la cea mai mare temperatura cu portafiltru bottomless. Am folosit 16 g din cafeaua specificata mai jos macinata cu Kinu Pheonix la 1.5. Timpul de extractie a fost 27 de secunde pentru 34 de ml de lichid. Cafeaua a iesit foarte acida chiar daca la notele de degustare ale acesteia este specificata ca "Low Acidity".
Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi pentru a imbunatatii gustul cafelei? De asemenea, imi puteti recomanda o cafea mai putin acida? Multumesc anticipat.
Cafeaua pe care am folosit-o -
https://www.mabo.coffee/fazenda-s%C3%A3o...itate.html
Espressoman infocat
Cluj-N
Probabil ca asa e cafeaua. Daca e din aja din kaufland de la oferta, aproape smsa expire, cam greu sa o extragi calumea, mai ales daca inca mu esti obisnuit cu echipamentul.
Încearcă data viitoare ceva mai solubil.
Cea mai usor de extras cafea mi se pare asta
https://www.cortado.ro/espresso-blend.html
Foarte solubila, bob moale, deloc acida.
Espressoman infocat
Deva
(09-08-2024, 20:06)Fishlex Wrote: Salutare, am inceput de curand sa imi prepar espresso acasa. Ca si setup am Delonghi Dedica setat la cea mai mare temperatura cu portafiltru bottomless. Am folosit 16 g din cafeaua specificata mai jos macinata cu Kinu Pheonix la 1.5. Timpul de extractie a fost 27 de secunde pentru 34 de ml de lichid. Cafeaua a iesit foarte acida chiar daca la notele de degustare ale acesteia este specificata ca "Low Acidity".
Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi pentru a imbunatatii gustul cafelei? De asemenea, imi puteti recomanda o cafea mai putin acida? Multumesc anticipat.
Cafeaua pe care am folosit-o - https://www.mabo.coffee/fazenda-s%C3%A3o...itate.html
Nu ar trebui să iasă acidă. Da către acru sau amar? Simți lămâie sau un fel de “zgâriat pe gât”? Încearcă să scazi temp vezi cum se schimbă gustul.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman fresh
Constanta
09-08-2024, 20:34
(Edited 09-08-2024, 20:50 by Fishlex.)
(09-08-2024, 20:31)adiszep Wrote: (09-08-2024, 20:06)Fishlex Wrote: Salutare, am inceput de curand sa imi prepar espresso acasa. Ca si setup am Delonghi Dedica setat la cea mai mare temperatura cu portafiltru bottomless. Am folosit 16 g din cafeaua specificata mai jos macinata cu Kinu Pheonix la 1.5. Timpul de extractie a fost 27 de secunde pentru 34 de ml de lichid. Cafeaua a iesit foarte acida chiar daca la notele de degustare ale acesteia este specificata ca "Low Acidity".
Cafeaua pe care am folosit-o - https://www.mabo.coffee/fazenda-s%C3%A3o...itate.html
Nu ar trebui să iasă acidă. Da către acru sau amar? Simți lămâie sau un fel de “zgâriat pe gât”? Încearcă să scazi temp vezi cum se schimbă gustul.
Mai mult acru si intr-adevar, se simte un fel de “zgâriat pe gât”. Mersi de recomandare
(09-08-2024, 20:20)macgyverx86 Wrote: Probabil ca asa e cafeaua. Daca e din aja din kaufland de la oferta, aproape smsa expire, cam greu sa o extragi calumea, mai ales daca inca mu esti obisnuit cu echipamentul.
Încearcă data viitoare ceva mai solubil.
Cea mai usor de extras cafea mi se pare asta
https://www.cortado.ro/espresso-blend.html
Foarte solubila, bob moale, deloc acida.
Cafeaua se prezinta ca ceva mai "special", single origin si este destul de proastapata (prajita acum 2 saptamani). Mersi pentru link, ma voi uita.
Espressoman infocat
Bucuresti
09-08-2024, 21:23
(Edited 09-08-2024, 21:32 by adrian1.)
16g in/34g out este o rețetă cam scurtă, mai ales dacă te plângi că este acră. Ar trebui să încerci 40g out și chiar 45g.
Am avut și eu o pungă, rețeta mea a fost 18g in/42g out în 23s (dar cu DF64 cu SSP MP, la Kinu sigur aș fi avut mai mult de 25s)
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Craiova
Topic similar aici, unde se dezvolta problema mult mai detaliat:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...amar-dulce
Espressoman Administrator
Bucuresti
@
Fishlex - Solutia celor cautate de tine se gaseste de fapt pe doua thread-uri, de aceea am facut niste mutari de postari:
- acesta pe care suntem acum si unde am mutat postarile incepute de tine, daca te intereseaza experientele userilor cu diverse cafele cu aciditate scazuta
-
thread-ul recomandat mai sus, unde am dezbatut mai multe despre ce inseamna aciditatea in cafea.
Mai departe poti pune intrebari pe ambele, in functie de ce te intereseaza sa afli, dar mai intai citeste-le pe fiecare caci vei gasi foarte multe raspunsuri. As incepe cu cel legat de aciditate, ca sa intelegi ce sa cauti in cafea, apoi cu cel de recomandari.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper