Hello There, Guest! Login Register


Recomandări cafea proaspăt prajita fără aciditate / cu aciditate foaarte scazuta

#1
Salutare, propun acest thread pentru amatorii de cafea care nu prea se împacă cu aciditatea în espresso. Am văzut ca sunt ceva colegi, unii începători, dar nu numai, altii pur și simplu nu au aceasta preferință și vor ceva mai ciocolatiu, cum sunt și eu.
Am testat la destule cafenele espresso de specialitate cu aciditate interesanta, extras corect, dar nu e pe gustul meu - mai degrabă as bea o cafea la V60 cu arome de fructe sau florale.

Recomandările sa fie doar proaspăt prajita, nu vb de cea comerciala, pt ca exista deja thread-ul cu cafeaua în stil italian.

Note de ciocolata, caramel, nuci, alune, miere, pâine prăjită, vanilie, fructe - doar coapte/uscate, dar nimic acid/acrisor/citric.

Nu e ușor sa găsești acest gen de cafele la prăjitorii pt ca nu sunt asa la moda în 3rd wave, dar totuși mai exista. Poate fi vorba de orice fel de prăjire, dar cred ca o sa fie mai degrabă medium, medium-dark. Dacă aveți vreo recomandare chiar mai dark o aștept cu mare drag, chiar dacă va veni la pachet cu ironiile de rigoare ale unor colegi :-)

Atenție, repet, doar proaspăt prajita!

Incep eu cu cele testate pana acum:
- Chocolat de la Sarkis (cred ca mai sunt la sarkis, nu mai știu ca am luat demult celelalte blenduri și nu aveam aparatura ok pe atunci)
- Espresso blend și Carabelaian Schwartz de la Florescu (a doua e scandalos de mult prăjită Smile)
- Brazilia Sertãozinho de la Guido
- Morning Ninja de la Dropshot
- Honduras și Costa Rica de la Kaffein

Aștept cu drag recomandări de la amatorii de asemenea cafele Wink
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#2
Vezi si gama Eclectic de la Yume. De asemenea Maison du Cafe sunt prajite putin mai sus.
 
Reply
#3
Eu cred că întrebarea sau căutarea acestor produse, nu e oportună pe un forum care se vrea de specialitate. Ideea de cafea de specialitate proaspăt prăjită este, în primul rând, păstrarea caracterului originii. Iar aciditatea, mai multă sau mai puțină, se regăsește în majoritatea cafelelor, prăjite rezonabil.

Pe de altă parte, există probabil zeci de prajitorii in țară, care activează cu precădere pe zona Horeca, și care prăjesc la modul solubil/uniformizant/comercial ne-acid. Nu înțeleg ce vă oprește să căutați printre prajitoriile locale, fiindcă sigur sunt mai aproape și mai multe, decât credeți.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#4
Dacă postarea încalcă regulile comunității atunci rog sa fie ștearsă de un moderator
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#5
Mie mi se pare oportun un astfel de topic. Dragoș a și precizat că se referă la cafea de specialitate proaspăt prăjită, de ce nu ar fi bun un astfel de topic? Și eu evit aciditatea în cafea, nu că nu mi-ar plăcea, ci că nu îmi face bine dpdv al sănătății! Deci da, e foarte interesant un astfel de topic!
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#6
(10-05-2020, 11:00)coffeemilk Wrote: Mie mi se pare oportun un astfel de topic. Dragoș a și precizat că se referă la cafea de specialitate proaspăt prăjită, de ce nu ar fi bun un astfel de topic? Și eu evit aciditatea în cafea, nu că nu mi-ar plăcea, ci că nu îmi face bine dpdv al sănătății! Deci da, e foarte interesant un astfel de topic!
Subscriu. E vb de cafea de specialitate proaspăt prăjită.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#7
+1
Mie de exemplu îmi plac cafelele mai neacide dar am observat ca cele acide parca au acel ceva... Ca și un whiskey sec Big Grin, dar asta rămâne la latitudinea clientului.
Consider oportun astfel de thread pt ca ajuta mult pe cei ce nu prefera aciditatea și cum cafea e scumpa e ok.
Ce am mai observat e ca trebuie un minim de 500 grame sa ai dintr-un sortiment :oaa reglezi rasnita, pana sa simți adevărat aroma a soiului, asa cu 250 nici bine nu ai terminat de făcut calibrarea ca se și termina. Asa pățesc eu acum cu cafeaua de la claro, am 5 sortimente diferite în pungi de 250g.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#8
Nu e vorba de încălcat reguli, dar nici demonizarea acidității, la fiecare 5 postări nu e ok.

Resimțirea anumitor note din cafea, mai mult sau mai puțin intens, ține la fel de mult de educarea gustului cât ține și de sensibilități personale.

La fel de importantă este și rutina de preparare prin care se poate accentua sau diminua o anumită notă dominantă. E normal să-ți dorești rezultate imediate, după ce ai făcut o investiție, dar din păcate, limba și creierul tău nu răspund atât de ușor la stimuli financiari. E nevoie de timp, cafea din cât mai multe surse etc.

Nu câștigă nimeni dacă există un curent care cere cafea prăjită mai tare din moment ce asta găsești în orice magazin. În plus, un prăjitor artizanal respectabil, nu cumpără cea mai ieftină cafea verde ca să o prăjească tare, pentru că nu are aceeași piață de desfacere și sincer nu știu cine și-ar dori să prăjească tone de cafea ieftină.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
Aciditatea tine de prăjirea cafeleie?
Acum dacă o arzi... Posibil sa nu mai fie acida dar vn doar de cafea proaspăt prăjită și cum au majoritatea prajotorilor de pe forum cred...
Am înțeles ca tine de soi, de metoda de procesare.. Eu am luat de la un prăjitor 2 soiuri prăjite omniroast, una naturala și una spălată o Etiopia arisha naturala și super bună, și alta spălată și era acida Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#10
(10-05-2020, 11:13)dev Wrote: Nu e vorba de încălcat reguli, dar nici demonizarea acidității, la fiecare 5 postări nu e ok.

Pai colegul nu a demonizat (wtf?) aciditatea, ci nu ii place si cauta altceva. Am zis, e foarte periculoasa abordarea asta de “trebuie sa placa la toti numai ce ne place noua”; daca o tineam asa, nu mai ajungeam la 3rd wave.

On topic, recomand Sarkis, gama Eclectic de la Yume dar si blendul casei, Yume’spresso, Sloane a avut la un moment dat o Brazila Cachoeirinha.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#11
Cred ca atunci când vorbim de aciditate în sensul rău, ne referim mai mult la "acreala" din extractiile ratate. Personal, sunt un mare amator al acidității plăcute și fructate în cafea dar problema este ca atunci când cumpăr o cafea prăjită mai light cu gândul la o aciditate plăcută, nu ma bucur de acest lucru decât într-un procent foarte mic deoarece setup-ul nu ma prea ajută. În ultimul timp și eu caut profile de prăjire mai "iertatoare" gen blendul eclectic de la yume.coffee și din acest motiv țin să-l susțin pe d2florin în ce spune.
Lelit PL41EM/ROCKET FAUSTO/Hario V60/AeroPress/Klarstein Kettle/Hario Skerton/PL043MMI/KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#12
Mulțumesc pentru recomandări.

Dev, te rog sa mai citești o data postarea, e vb de preferințe, nu demonizare și chiar am specificat ca îmi place aciditatea în cafele făcute la V60.

Am specificat clar ca nu caut o anumita prajire, ci note de ciocolata, alune etc (deși înțeleg ca cele prea prăjite pierd aciditatea și caracterul), nu cred ca cele de la Sarkis, blendul Brazilia Sertãozinho de la Claro (care e fix ciocolata cu lapte, delicios) sau cel precizat la colegi de la Yume sunt prajite prost/prea mult. Aciditatea în espresso e super ok pentru cine o apreciază, sper sa nu fie nimeni care sa o blameze pe acest thread.
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#13
(10-05-2020, 11:13)dev Wrote: Nu e vorba de încălcat reguli, dar nici demonizarea acidității, la fiecare 5 postări nu e ok.

... Cine spune ? ... si in ce scop ? ... Sad ... totusi , nu intzeleg de ce este " obligat " cineva de pe acest forum sa respecte trendul orwellian al cafelei neprajite  ( sau slab prajite ) in defavoarea gustului propriu ( preferintzelor proprii ) ... pe banii sai ?  ( reguli , reguli ce tot ... ne reguli ? la cap ... Big Grin ... )
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#14
(10-05-2020, 11:13)dev Wrote: Nu câștigă nimeni dacă există un curent care cere cafea prăjită mai tare din moment ce asta găsești în orice magazin.

Ba da, castiga prajitorii care au inteles sa prajeasca si cafele pentru cei care-si doresc si cafele mai solubile (cu o prajire usor mai ridicata). Iar cafele de calitate (chiar prajite mai tare) nu gasesti in orice magazin.
 
Reply
#15
Dev, lasă 'ideile' strălucite și extrapolarea în sens negativ al topicului că nu e vorba de nici o prăjire mai tare, sau etc.! Iară vrei să faci varză dintr-un topic care nu blamează nimic, nu se vorbește de grade de prăjire sau de cafea comercială.

Simplu: cafea de specialitate fără aciditate! Eu sunt interesat de un astfel de topic, dacă ție nu îți place ce se scrie aici, dă scroll la mouse.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#16
O cafea super faina Smile, ușor spre deloc acida.... Kenya de la sloane super acida.. Tine de soi și de procesare..
Nu cred ca cea de la yumme e super mega prăjită..
Zic sa ne vedem de thread. [Image: 7f523b4804e9a78c36f496d64ceb107f.jpg]
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#17
(10-05-2020, 12:18)bogy Wrote:
(10-05-2020, 11:13)dev Wrote: Nu câștigă nimeni dacă există un curent care cere cafea prăjită mai tare din moment ce asta găsești în orice magazin.

Ba da, castiga prajitorii care au inteles sa prajeasca si cafele pentru cei care-si doresc si cafele mai solubile (cu o prajire usor mai ridicata). Iar cafele de calitate (chiar prajite mai tare) nu gasesti in orice magazin.

Crezi ca e vreun castig de solubilitate dincolo de ceea ce se vinde pe forum ca prajire espresso, sau omni? Ma gandesc ca ai aflat si tu ca se poate anestezia aciditatea cu mult inainte de second crack...

In schimb, cine prajeste boabe de calitate va sti sa gaseasca un echilibru intre prajire si origine astfel incat sa existe si aciditate si solubilitate. Pentru ca altfel nu are sens sa cumperi cafea verde de calitate daca scopul e sa o duci in zona aia super-solubila, la care nici nu mai conteaza calitatea. 

PS: cine e vigilent si cauta atent, poate gasi cafea proaspata si fara aciditate, in supermarketuri. E greu de crezut ca din cele peste 100 de prajitorii nationale, toate vand doar in horeca...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#18
Stati asa ca eu nu mai înțeleg
Dacă iau o cafea procesata natural.. Și e dulce inseamna ca e super prăjită? Wtf...
Nu cred asa ceva...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#19
Quote:PS: cine e vigilent si cauta atent, poate gasi cafea proaspata si fara aciditate, in supermarketuri.

De cand cu Classicul, experimentez chiar cu asa ceva.
De la Ecuator - se gaseste in Auchan.
Am reusit sa-mi impresionez rudele cu Brazilia naturala. Chiar daca pe punga e trecuta prajire "city plus".
De asemenea, toata gama de la Hedone este prajita mediu plus.

In ultimul timp, ma orientez si dupa cafelel procesate Natural de la prajitorii consacrati. Chiar si acele Etiopii si Costa Rica cu aciditate riducate, se transforma in niste prajituri lichide in ceasca (tart tatin, creme brule, pecan pie...)
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#20
Topicul o ia pe arătură!

Nu văd ce sens are această discuție? Nu e treaba mea ca și consumator ce/cum/de ce prăjitorul își alege cum să prăjească cafeaua ce o vinde. Pentru mine e simplu: îmi place, cumpăr, nu îmi place, merg mai departe. 

Topicul se vrea a fi la obiect, nu un versus între x și y, sau între grade de prăjire.

Chiar atât de greu ne este să înțelegem anumite lucruri și să nu facem o varză totală și aici?
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#21
Și dacă eu fac un espresso ce nu iese chiar perfect sau e amr, prea acid sau acru îl combin cu un kinder și e bestial Smile îl mănânci nu alta
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#22
(10-05-2020, 14:59)coffeemilk Wrote: Topicul o ia pe arătură!

Nu văd ce sens are această discuție? Nu e treaba mea ca și consumator ce/cum/de ce prăjitorul își alege cum să prăjească cafeaua ce o vinde. Pentru mine e simplu: îmi place, cumpăr, nu îmi place, merg mai departe. 

Topicul se vrea a fi la obiect, nu un versus între x și y, sau între grade de prăjire.

Chiar atât de greu ne este să înțelegem anumite lucruri și să nu facem o varză totală și aici?

E ok, vad ca am primit ceva recomandări, hai sa ignoram ce este off-topic
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#23
Dintre cele incercate până acum si care se incadreaza la cerinte:

Handsome Monk - Mexic, Brazilia și eventual Columbia
Claro - Brazilia Santos, Espresso Blend (Chocolat Blend nu l-am incercat încercat încă dar sună bine).
Buimac - Colombia La Manuela - gust de piersici si ciocolată, aciditate foarte scăzută.
Sarkis - Sarkis Sweet - aproape complet lipsită de aciditate.
Florescu - Irma Torres Matinal - nu stiu dacă este de specialitate, originea am impresia că este Mexic
El Padre - Mexic - fara aciditate, gust intens de ciocolata si nuci. Din păcate nu cred că livrează si bănuiesc că este închis in perioada asta. Merită încercat când lucrurile revin la normal.
Origo - Confort Blend

In general cafelele sud americane, mai ales Mexic, Brazilia, Columbia, sunt caracterizate de aciditate mai scăzută. Cam în direcția asta aș căuta eu.
Având în vedere că folosești un Kinu (single dosing) poți încerca să faci si blend-uri destul de ușor  Big Grin

Spor la extracții  Big Grin
Bezzera Magica S MN PID, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#24
Ethnica Plantation Caffe din Bucuresti prajeste cafele de specialitate city+. Are si niste blenduri la preturi ok (ex. Coffiana doar din cafele de specialitate).
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#25
dev te rog sa lasi topicul in pace! Daca nu prajesti tu un anume stil sau nu iti place, asta nu inseamna ca altii nu pot prefera cafeaua proaspat prajita in alt stil decat light. Asta ne mai trebuie, sa fortam si nisarea espressomanilor doar spre un anumit stil intre stiluri / gust intre gusturi. Eu am cunoscut foarte multi espressomani care nu beau cafea comerciala italiana ci doar cafea proaspat prajita, dar cauta stiluri de prajire mai intense, nu spre second crack ci unele care sa aiba o combinatie de dulceata / nuci coapte / ciocolata amara. E dreptul lor. Foarte rar am cunoscut oameni care chiar si-au dorit carbonizare / uleiuri / second crack in cafeaua proaspat prajita, poate si pentru ca poti cumpara boabe carbonizate mult mai ieftin decat de la o prajitorie.
 
Deci acest topic trebuie sa ramana asa cum l-a propus OP-ul, nu unul de versus. Asta nu inseamna ca nu putem diversifica subiectul. Fiecare user care intervine poate sa isi spuna punctul de vedere, prin propria lui optica. Pentru mine aciditatea scazuta inseamna ceva, pentru altul inseamna altceva. La final, cine va fi interesat va avea de unde sa selecteze.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#26
Salutare.
Ma uit la topicul asta si imi dau seama ca au trecut anii degeaba pentru mine, tot nu reusesc in ruptul capului sa inteleg ce e aia "aciditate interesanta", degeaba mi-am tocit ochii pe forumul asta, nu s-a prins nimic de mine, o cafea acra pentru mine e una buna de aruncat la gunoi...
Din prima lista de mai sus am incercat Sertaozinho de la Guido: dupa ce l-am plictisit pe vanzator cu rugamintile mele sa imi dea orice dar numa' nu cafea acra am plecat cu o punga...dezamagire crancena, ca sa fie cat de cat baubila (= neacra) a trebuit sa o aduc aproape de punctul de fierbere si cum se racea cum imi dizolva dintii de acra ce devenea...
Ibric conic marca "Emailul", rasnita manuala[s] din alama mostenita de la bunica [/s]Commandante, aragaz...
 
Reply
#27
... Cand te chinuie cineva - intr-adevar e rau , dar cand te chinui singur - e cel mai rau ... si inca mai dai si bani ptr. asta - n-are sens.
          Cumpara cafea prajita normal - adica , bine prajita ... mai ales ca folosesti ibricul si nu uita niciodata experientza cu cafeaua cruda ... Big Grin ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#28
Cum sotia mea  nu suporta cafelele acide, sunt si eu de partea voastra.
Una OK: CLARO- Tanzania AA Kilimanjaro ,prajita filtru.
Porlex Mini,AeroPress,Eureka Mingnon Specialita 15BL,Cafflano Kompresso,Moka Pot,French Press.
 
Reply
#29
Cea mai prăjită cafea de specialitate pe care am băut-o până acum și deci cea mai puțin acidă a fost blend-ul de la Origo. La fel de ciocolatie este și Brazilia lor (Rio Brilhante).
Blendul de la Yume, YUME'SPRESSO #1, este și el super ciocolatiu și dulceag în același timp. Dar este cumva la limită, fiind mai "în sânge".
Acum am juma' de kil de Milky Way de la Dropshot și e fix ce trebuie. Cu preinfuzie de 2-3 secunde pe Anna-ul meu e ză chocolaty shit, cu note vagi de alune de pădure și stafide.
Ceva OK este și ceea ce oferă Fabrica de Cafea prin Cărturești (Brazilia, Guatemala).
Super marfă este Black Market de la Madison Coffee. O Nicaragua honey processed, fără bitter și cu un gust plăcut de ferment.

A se nota că espresso-ul îl beau doar cu lapte, deci dacă beți "sec" your mileage may vary. Smile
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
#30
(14-05-2020, 12:40)TVTVTV Wrote: Cea mai prăjită cafea de specialitate pe care am băut-o până acum și deci cea mai puțin acidă a fost blend-ul de la Origo. La fel de ciocolatie este și Brazilia lor (Rio Brilhante).
Blendul de la Yume, YUME'SPRESSO #1, este și el super ciocolatiu și dulceag în același timp. Dar este cumva la limită, fiind mai "în sânge".
Acum am juma' de kil de Milky Way de la Dropshot și e fix ce trebuie. Cu preinfuzie de 2-3 secunde pe Anna-ul meu e ză chocolaty shit, cu note vagi de alune de pădure și stafide.
Ceva OK este și ceea ce oferă Fabrica de Cafea prin Cărturești (Brazilia, Guatemala).
Super marfă este Black Market de la Madison Coffee. O Nicaragua honey processed, fără bitter și cu un gust plăcut de ferment.

A se nota că espresso-ul îl beau doar cu lapte, deci dacă beți "sec" your mileage may vary. Smile

Salut,

Sunt curios cum de ti-a iesit YUME'SPRESSO #1, dulceag. Eu am tras multe shot-uri, inclusiv sub indrumarea lui Razvan de la Yume si tot foarte acid a iesit, asa ca am decis sa-l mai las la degazat (avea cam 9 zile la vremea respectiva).
Lelit Mara X (ex:Lelit PL81T) + Kinu M47 Phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)