Salutare,
Daca tot am primit ieri rasnita Xeoleo si m-am jucat doar putin cu ea, am sa vin cu o parere. Insa, fiind prima rasnita, nu am cu ce sa o compar, e doar perceptia mea. Probabil pentru multi nu va fi relevant, dar poate nici postarea mea nu va fi inutila.
Multumesc @
sochaux_ si @
renatoa pentru sfaturi.
Am comandat modelul de 45 mm, adica dimensiunea mai mica, pe negru:
https://www.aliexpress.com/item/XEOLEO-H...4c4dOQztgW
Am incercat sa ii fac niste poze insa au iesit execrabile, dar ce pot spune este ca pozele de pe site sunt reale, chiar asa arata. Iar pozele de pe aliexpress de la categoria feedback sunt mult mai relevante decat ce pot face eu cu telefonul.
In primul rand legat de livrare, desi am selectat sa vina din Spania, a venit din China. Din momentul in care a plecat din China, a facut vreo 5 zile pana in Iasi cu tot cu trecut prin vama. In total, cam o saptamana jumate din momentul comenzii. Vanzatorul zicea ca e ceva vacanta si de asta a intarziat. Problema este ca, deoarece el a trimis din China si produsul a fost vreo 52$ (pretul afisat era 56$ dar pe telefon mai primeai un voucher de 4$), rasnita a ajuns in vama. In total tva si taxe vamale vreo 45 de lei. Problema e ca cei de la DHL iti ofera doua optiuni: 1.ei se ocupa de tot ce tine de vama si platesti un comision, in cazul meu comisionul fiind 100 de lei (enorm) sau 2.iti obtii tu numar EORI pentru livrare (exista pe softpedia indicatii pas cu pas) si nu platesti decat tva si taxele vamale. Dar dupa 3 zile in care produsul sta la dhl, se percep taxe de 27lei/zi pentru fiecare zi in plus. Acel nr eori se scoate in vreo 2-3 zile din ce zic unii, daca ai timp, poti sa eviti cei 100 de lei platiti in plus. Eu am vorbit cu vanzatorul inainte sa platesc, i-am spus ca e greseala lui si a fost de accord sa imi deconteze cheltuielile in plus cand ii trimit factura, pentru ca era greseala lui. Si am si primit banii azi pe paypal, spre surprinderea mea, deoarece nu chiar ma asteptam. Asta nu are legatura cu rasnita, daca daca cineva vrea ceva din china cu livrare prin dhl, sa se gandeasca si la asta.
Cum spuneam, rasnita arata ca in poze. Axul este prins in doua lagare, are rulmenti, in schimb ceva e ciudat. Pentru ca se simte un comportament magnetic. Practic, daca vreau sa invart axum in gol, se opreste. Este ca si cum ai incerca sa invarti manual un motor electric, in invarti si se opreste cand ajunge la urmatorul magnet. Merge din pas in pas parca si este franat. Dar nu e franat mecanic. Partea de sus, capacul care vine pe ax, are un magnet ceva, pentru ca am sesizat de ieri ca e atras cand il asez. Dar nu prea inteleg de ce are comportament magnetic si axul cu rulmentii.
Am rasnit ieri de test cateva boabe de cafea f proasta, ca sa nu imi para rau de ea. Si am reusit si sa macin foarte fin si din punctul meu de vedere destul de consistent. Ochiometric, macinatura arata binisor, nu avea bucati mai mari pe care sa le pot sesiza. Evident ca vine intrebarea daca macina pentru espresso. Nu pot raspunde, pentru ca nu stiu cat de fin trebuie sa fie pentru espresso si nu am espressor sa o testez. Poate nu o macinatura calitativa, dar pentru 200 de lei, trebuie sa fim realisti.
Cand am macinat ieri cafeaua respectiva, o foarte mare cantitate de cafea macinata a ramas lipita pe cutite si tot corpul rasnitei cu care a intrat in contact. Fara perie nu aveai cum sa o dai jos. Parea un cosmar. Azi am macinat o ethiopia burtukaana de la Sloane, mai grosier, e adevarat, insa din fericire nu a ramas deloc cafea lipita. Diferenta e uriasa, nu stiu daca e de la cafea, dar sunt incantat sa vad ca defapt nu exista probleme cu asta.
Ca dimensiune, pentru o persoana e ideala si incape perfect in pistonul de la aeropress. E grea, fiind din aluminiu si pare facuta serios. Dar daca masa nu conteaza, este foarte usor de transportat.
Reglajul este stepped. Din nou, neavand cu ce sa compar, nu pot sa spun daca diferenta dintre pasi este mare sau nu.
Eu am platit undeva la 210 lei pe ea. Pentru banii astia sunt multumit, imi place cum arata, cum e facuta si rasnirea e foarte rapida pentru brew, cel putin asa o percep eu. Mai in glume, mai in serios, sper doar sa nu fie radioactiva, fiind facuta prin china in conditii pe care nu le cunoastem...
Sper sa ajute pe cineva postarea asta. Nu e relevanta, cum spuneam, ca nu am cu ce sa o compar, dar pot confirma ca pozele de pe aliexpress sunt reale. Oricum raspund cu drag la orice intrebare legata de ea.