Welcome Back Log In Create Account

Rasnite manuale moderne, capabile espresso

La 108 nu difera fata de Kinu decat solutia de prindere/fixare a elementelor si componentele. Functional sunt identice.
Flux are un demultiplicator de turatie. Si asta pentru ca are cutite de 71mm. Probabil ar fi extrem de greu de folosit fara asta, nici Kinu nu e recomandat la persoane mai firave (si nu are cutite de 71mm).  :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
As compara-o mai curand cu Commandante, functional or fi identice, dar alegere modului de reglaj le imparte in doua clase care difera semnificativ.
Una este reglajul sus + cutit fix pe ax, si alta este cutit culisant, cu jocurile inerente, si expus prafului de cafea.

Reply
@Mihai L Înseamnă că am fost eu prea entuziasmat, am reținut mereu gear ratio 1:3, dar de fapt era invers -  3:1.  Rolleyes Nu mă gândeam că e demultiplicator, deși cuțitele atât de mari trebuiau cumva "mișcate". Am presupus că au găsit o soluție mai bună... Sad
@SCatalin Scuzele mele dacă te-am indus în eroare cu mesajul adresat ție pe pagina anterioară.

@renatoa Am văzut și în alte posturi că ai susținut ideea de cuțit fixat pe ax și culisare a axului. De ce ar trebui să aibă joc atât de mare cuțitul culisant față de axul culisant? Partea cu praful de cafea, să zicem că e un dezavantaj dacă reușește să intre prin partea de sus a cuțitului. Am să urmăresc puțin comportamentul râșniței după ce o folosesc o perioadă. Dar să vedem dacă e în regulă prima dată(inclusiv cuțitul ales, greu cu chineza... să faci comandă), nu a ajuns azi, sper mâine. Dar va sta pe tușă câteva zile până primesc cafea boabe.

Reply
De ce ar trebui sa aiba joc asa mare... pentru ca nu se pot executa prelucrari la precizia necesara in banii astia.
Chiar daca s-ar face, din cauza actionarii se va largi rapid, oricat ar fi el de otel... 
Iti trimiteam eu cafea daca stiam ca esti pe uscat :)

Reply
Problema era că aveam doar cafea măcinată. Așa sunt începătorii... :D Dar mersi pentru intenție! Tongue
Însă nu m-am răbdat, am cumpărat 100g special pentru teste pentru că azi am primit râșnița.
Are câteva imperfecțiuni foarte mici pe corp, bila de la mâner nu e chiar o sferă și nu este găurită chiar longitudinal... mai avea puțin și se rotea ca Pământul. Smile Altfel este solidă, n-am ce comenta(555g după cântarul de bucătărie, că pe cel de precizie primit ieri "l-am făcut praf" sau așa era). Opritorul pentru cuțitul exterior de care mă temeam pare și acesta în regulă.
Cuțitul are un pic de joc înainte-înapoi în sensul de rotație, adică ceva ce nu afectează. Joc perpendicular față de ax nu se simte așa la mână.
După ce strâng cuțitul la maxim(punctul zero) trebuie să dau 1 tură înapoi să nu se atingă deloc cuțitele. Dacă de acolo încep să strâng înapoi spre zero are o porțiune unde se freacă ușor cuțitele și desigur se accentuează cu cât se apropie mai mult de zero, dar sper să nu am nevoie vreodată să ajung sub 1 tură, sau cel puțin nu mai jos de 2-3 sferturi de tură unde se ating mai puțin. Nu știu ce uzură s-ar putea produce dacă s-ar folosi totuși puțin sub 1 tură.
Am făcut 3 teste deja. La primul cu o tură am blocat Kompresso, a trebuit să mă rog de el să înceapă să treacă apa prin pucul de cafea. Cam pe la o tură și jumătate pare mai ok.
Rămâne cafea măcinată în zona de ieșire de la cuțite, ceea ce știam deja, dar din paharul râșniței curge bine(aproape că nu rămâne nimic).
Fiind prima experiență cu o râșniță manuală pot să spun că merge mai greu decât mă așteptam.
Oricum nu știu pe cine ajută părerile astea având în vedere că sunt slabe șansele ca cei din țară să cumpere Helor, fie 101, fie 108.

Reply
Eu ma mir ca alegeti rasnitele astea. Exista Xeoleo 50mm la pret sub 300ron si este foarte ok atat pentru brew (Aeropress, v60) cat si pentru espresso in limite rezonabile (pe o masina clasica cu 9 bar, sau pe Kompresso) merge fara probleme. Testata de un coleg de forum.

Reply
(21-11-2018, 22:40)sochaux_ Wrote: @SCatalin Scuzele mele dacă te-am indus în eroare cu mesajul adresat ție pe pagina anterioară.
 Nu m-ai nimic ca de 2 zile nu visez decat amplificatoare planetare si invariabil cele mai multe informatii sunt pentru reductoare. In plus fata de asta au mai postat si altii pe aceeasi tema asa incat eram pregatit.
Ce cutite ai luat la Helor?

Reply
@Zwanger
Cred că eu am arătat acele Xeoleo pe forum, le-am studiat pe cât posibil. Totuși Helor este din altă clasă, nu cred că le putem compara atât de ușor.
Iar 108 este chiar mai scumpă decât 101 chiar și în China, pentru modificările pe care le are(inclusiv pahar cu magneți, am menționat pe pagina anterioară diferențele).
Helor oferă 2 variante pentru cuțite(pentru 101 și 108), iar cel contemporary pentru "espresso" pe care l-am ales și eu, din ce am citit este italmill. Xeoleo nu oferă așa ceva.

Reply
Italmill sunt cutite de o calitate slaba. Deci nu stiu de ce le dai ca exemplu. Ca sa te convingi poti sa desfaci o rasnita Kinu sa faci o poza cu zoom la cutite/dinti. Sau sa parcuri topicul kinu.

Nu o sa mai intru in aceasi discutie interminabila, diferenta de pret este prea mare ca sa fie justificata de culoare, magneti, 5 mm in plus sau in minus la cutite, faptul ca cutitele sunt italmill, casadio sau china.

Face si Helor rasnite bune, dar cu alte cutite, nu italmill. Sa te bucuri de rasnita, si tot ce conteaza e ca iti place tie, eu am dat o solutie "similara" la un pret pe care eu il consider ok pentru o rasnita manuala, a carui fan nu sunt (cateva dienes, porlex, hario, kinu).

Trebuie sa fiu eu mereu lupul cel rau care strica atmosfera. In aceasta poze ai cutite noi, in partea dreapta ai cutite facute de italmill.
[Image: XyKv7wD.jpg]

Reply
Din păcate nu pot să consider că mi-ai dat o soluție cu Xeoleo, fiind râșnița pe care, după cum încercam să spun în postul anterior, cred că eu am făcut-o cunoscută pe forum în august(pagina 2 din acest thread, postul #50). Cred că știam de ea deja. Tongue Că ai avut ocaza să o testezi și ai o părere bună despre ea este altceva și mă bucur să avem impresii aici după utilizare. Sper să-i ajute și pe alții care au nevoie de râșniță mai ieftină, decentă.
Dar mersi pentru intenție.
Dacă am avea în vedere mereu raportul calitate sau performanță / preț am putea spune despre multe alte râșnițe scumpe sau orice alte produse că nu merită diferența de preț în raport cu altele mai ieftine. Se aplică în aproape orice domeniu. Și totuși de multe ori alegem să plătim mai mult pentru anumite caracteristici după cum considerăm fiecare.
Tot după raport calitate / preț am ales și eu această variantă în detrimentul Kinu. Nu eram departe să iau Kinu. Și nici acum nu mă oprește nimic să fac un experiment cu Helor, apoi ulterior să o vând(se potrivește probabil cu Aeropress, are 45-47mm diametru) și să iau Kinu. Vedem pe parcurs. Deocamdată mă bucur de cafea proaspăt măcinată. Smile

Cu toate acestea, revenind la cuțite, este susținut că acele cuțite cu stea în 6 colțuri(cum sunt și aceste italmill 38mm, denumite Contemporary la Helor) sunt mai potrivite pentru espresso decât cele cu 5 colțuri cum este la Xeoleo(sau cum este și cuțitul convențional de la Helor). Și cu mici excepții cam orice râșniță manuală cu pretenții pe care o găsim acum pe piață are cuțite cu stea în mai mult de 5 colțuri. Cred că ar trebui să însemne ceva și acest aspect. :idea:
@renatoa Este unul dintre susținătorii acestei caracteristici a cuțitelor potrivite pentru espresso, la râșnițele manuale.
Ar mai fi de menționat, dacă nu s-au studiat Helor 101/108, reglajul stepless, corpul dintr-o singură bucată(care zic eu ajută la precizie, stabilizare mai bună pentru ax, durabilitate).

Reply
Ca sa ajutam viitorii cititori, cat costa Helor 108? sau 101? La ei pe site eu nu am gasit aceste informatii.

Iti multumesc pentru informatii si postari.

Reply
Nu sunt "sustinator", treaba e clara, chiar daca nu e demonstrata stiintific, inca de pe vremea rasnitelor vintage, s-a vazut evident ca cele cotate espresso/mokka au cutitele altfel decat cele de brew.

Nu neaparat cu mai mult de 5 varfuri, dar fetele frezate/taiate altfel, pentru a realiza spargerea initiala a boabei in mod diferit:
cele de espresso au fatete drepte, pentru spargere gen despicare cu dalta in fragmente mai mici a boabei, fata de cele de brew, avand o intrare cu linii curbe, gen masina de tocat carne, care realizeaza o zdrobire similara boabelor de struguri.
Pun din nou imaginea comparativa a celor doua, ca sa se poata intelege mai clar acum, pe loc...
https://cdn.alternativebrewing.com.au/wp...r-set.jpeg

Este destul de sigur ca macinatura intermediara rezultata dupa aceasta prima spargere arata destul de diferit la cele doua tipuri de cutite, incat din niste cutite de brew sa nu iasa ceva bun de espresso nici daca le apropii la maxim si rezultatul aparent arata bine.

Reply
Internațional se poate vedea aici doar Helor 101: https://helor-coffee.com/buy-now
Acum văd că sunt ceva "oferte":
169$ redus de la 209$ pentru varianta cu cuțite convenționale.
209$ redus de la 229$ pentru varianta cu cuțite "contemporane"
239$ redus de la 259$ pentru varianta cu ambele cuțite.
Nu știu dacă acum se folosesc rulmenți ceramici la acel preț sau au trecut la cei standard. Citisem ceva parcă pe reddit că ar fi mulți utilizatori care au probleme cu cei ceramici și e posibil ca Helor să fi trecut la cei standard. Probabil utilizatorii strâng prea tare piulița de sus care ține axul și din acest motiv se defectează rulmenții.

Helor 108 se găsește doar în China, am precizat aceste detalii în posturi anterioare.

Bineînțeles că la acel preț aș lua Kinu. Tongue Nici nu se pune problema. Având în vedere că mai sunt și taxe vamale, TVA, transport.
Am mai precizat anterior că părerile despre aceste râșnițe și în special despre Helor 108 s-ar putea să nu conteze pentru alții, fiind mai greu de ales și cumpărat de către cineva din România
Helor 101/108 în China costă aproximativ 120 - 180$ în funcție de pachetul ales(se poate opta pentru oricare dintre cuțite, oricare dintre rulmenți sau pachet cu ambele cuțite și oricare dintre rulmenți), Helor 108 fiind varianta mai scumpă dintre ele pe motiv că s-a folosit "inox" și paharul cu magneți.

Reply
[Image: q2OHSU2.jpg][Image: dCmVcgb.jpg]

Reply
(25-11-2018, 16:48)Zwanger Wrote: [Image: q2OHSU2.jpg][Image: dCmVcgb.jpg]
Parca era vorba de manuale
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
@Zwanger: Esti foarte tare! Mai lipseste sa pui o palnie si un suport de portafiltru si aia e.

ontopic: sunt posesor de comandante iar acum o saptamana am dat comanda de Xeoleo (50mm) cadou pentru un coleg de birou amator de v60, o sa revin cu impresii.
Ar trebui sa ajunga repede avand in vedere ca va veni din Spania, nu din China.
ECM Synchronika | DF83v | Comandante

Reply
(25-11-2018, 16:48)Zwanger Wrote:  
Vreau si eu

Reply
Incepe sa semene cu ceva, oare cu ce, cu o bormasina?

https://wug2grinder.boutir.com/item/Depo...2477242368

Reply
(25-11-2018, 22:47)Zwanger Wrote: Incepe sa semene cu ceva, oare cu ce, cu o bormasina?

https://wug2grinder.boutir.com/item/Depo...2477242368

Ii lipseste doar maneta de actionare a burghiului...  :D
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(25-11-2018, 18:34)cosmin_mac Wrote: ontopic: sunt posesor de comandante iar acum o saptamana am dat comanda de Xeoleo (50mm) cadou pentru un coleg de birou amator de v60, o sa revin cu impresii.
Ar trebui sa ajunga repede avand in vedere ca va veni din Spania, nu din China.

Cred ca va fi multumit de ea. Mi-am luat si eu una acum ceva timp pentru birou si e foarte ok. Solida, rapida (nu vad mari diferente fata de Kinu M47 la capitolul asta) si macinatura pare foarte ok.
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
Pana la urma... chiar vine din Spania ?  Confused Huh

Rasnita horror de care v-am povestit la #64 a devenit un excelent concasor de sare, noi consumand neiodata, pe cat posibil direct din salina, fac anual rezerve de 5kg de la Slanic.
Cum rasnita de masa are cutite ceramice, am zis sa ii usurez sarcina.

Reply
Cred că se schimbă mereu stocul din ce am mai verificat eu. Uneori apare cu livrare din Spania, alteori rămâne doar din China (și din Rusia pentru cine poate).
Acum văd că sunt unele variante cu livrare din Spania, dar nu mai e gratuit transportul, ci au adăugat 14.74$. Sad Deci iese mai scumpă față de cum era înainte.

Reply
(29-11-2018, 00:41)renatoa Wrote: Pana la urma... chiar vine din Spania ?  Confused Huh

In cazul meu da, a venit din Spania

Reply
Ps: poate e relevant pt utilizatorii kompresso. Paharul colector de la xeoleo 50mm intra perfect in “PF”

[Image: o3s5GWM.jpg]

Reply
Intră cu totul sau intră doar "gura" paharului? Dacă intră cu totul, invers ar fi util pentru tampare. Smile
Am testat și eu acum paharul de la Helor 108, ar intra "forțat". Era aproape să fie bun. Gura paharului intră fără probleme, dar nu e foarte relevant pentru că oricum folosesc un inel de dozare dintr-un pahar de plastic. :D

(29-11-2018, 21:08)Mariano Wrote: ma scuzati daca sunt off topic, maestri de la Hedone poate se gandesc la un Honne fara motor, la un pret mai mic pentru amarasteni....
https://www.espressoman.ro/forum/attachm...p?aid=6817

@Mariano Aduc aici discuția despre râșnița respectivă. Sper să primești notificare sau să urmărești cumva topicul.
Ceva similar au întâmplător tot cei de la Xeoleo despre ale căror râșnițe manuale mai ieftine s-a mai tot discutat pe aici. Dar aceasta este foarte scumpă, ~ 1058$ + TVA + taxe vamale(mai e trimisă și prin DHL, ceea ce e avantaj ca durată pentru transport, dar dezvanataj dacă îi lași pe ei să se ocupe de taxele vamale și TVA pentru că taxează suplimentar pentru acest serviciu), nu știu cine s-ar încumeta sau ce calitate are: Xeoleo CF-M22 Xeoleo Manual Burr Grinder Conical Coffee grinder Manual Coffee miller Coffee milling machine

LE: Și BYUAN Home / BIEN Store au ceva similar 950$ + 199$ transport + TVA + taxe vamale:
BYUAN HOME MYY49 Professional Burr conical grinder steel grinding core super manual coffee mill for espresso coffee coffee grinder

Reply
Ai aici 1000 euro=4600ron+ transport.

Honne e tot acolo, dintre cele doua eu as exclude din start orice conica.

https://www.kaffee-netz.de/threads/verka...00.119209/

Iar daca ar fi sa-mi iau rasnita manuala cu cutite mari, as lua kinu m68 sh cu 2500ron aprox, si diferenta fata de hgone ar fi de viteza de rasnire.

M68-ul l-as lua cu garantia ramasa, si in caz de probleme de uniformitate, ori cutite cu dinti bontzi as trimit rasnita la fabrica ca doar e in Romania.

Din perspectiva mea, nu merita nici hg one, nici helor, ma refer la cele mari de 800euro+

Reply
Eu vream doar să arăt că există variante. Nu le-aș putea recomanda.
Nu cred că le-ar cumpăra cineva pe aici. Sper să nu mă înșel. Smile

Reply
(29-11-2018, 21:46)sochaux_ Wrote: Intră cu totul sau intră doar "gura" paharului? Dacă intră cu totul, invers ar fi util pentru tampare. Smile

Intra doar gura paharului, partea mai ingusta care se infileteaza. Mi se pare dimensiunea ideala pt Kompresso. Marginea de mai jos se sprijina perfect pe PF, cred ca e mai ok decat daca intra cu totul. Mie imi vine foarte la indemana, de regula pun direct "PF"-ul de la Kompresso peste paharul colector, prind tot ansamblu intre degetul mare si aratator, agit putin ca sa amestec macinatura, bat de vreo 2 ori de masa cu PF-ul in partea de jos sa eliminin orice reziduu din pahar si nu-mi ramane decat sa tampez.

Oricum, la banii astia rasnita asta mi se pare best buy. Aveam un Porlex la serviciu pana acum si sincer e ca o jucarie pe langa Xeoleo. Incerc sa evit sa recomand achizitii pe forum dar rasnita asta o recomand fara nici o rezerva. Face toti banii.

Reply
Nu o vad in semnatura...  Confused
Asa iti arati pretuirea  Tongue

Reply
Chiar mă bucur că sunt utilizatori mulțumiți de Xeoleo.
A fost de ceva timp discuția despre tamper pentru Cafflano Kompresso pe topicul dedicat, de aceea ziceam că era util și dacă intra paharul în sita aparatului.
Poate sunt șanse să intre paharul de la varianta de 45mm?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)